@komi @johnnykola
ljudi danas iznureni sto obavezama i brigama, te sto bombardovani hitovima-limunadama i blockbusterima traze zabavu i kratak bijeg od svakodnevnice...i to je razumljivo i nema nista lose u tome, medjutim najgora stvar koja nastupa kao posljedica gledanja takvih filmova, jeste da ljudi se upotpunosti naviknu na uprosceni nacin pricanja price bez ikakve mastovitosti i u krjanjem slucaju bez ikave funkcionalne vrijednosti takvih filmova... jer umjetnost bez drustveno-funkcinalne vrijednosti je samo "lijepa stvar"... To su "filmovi momenta" - dok ga gledas imas neku korelaciju, kad se zavrsi tu prestaje sve, nema dublje refleksije tek poneka anegdota...
Dakle za neki dobar film treba namjenski izdvojiti vrijeme i imati punu kocentraciju, nisu ovakvi filmovi nekakva elitisticka zanimacija ili sta ja znam, da bih ih se razumjelo treba ukljuciti samo mastu i vijuge i to je sve...
Andre Gide je tvrdio da pisac ne treba da se bavi objašnjenjem svojih prica
jer one možda imaju i više znacenja od onih koje on vjeruje da saopštava.
i ovo je jako bitno i upravo je to ono o cemu ste vas predhodno dvojica pricali, sta odredjeni film probudi u nama i kakva mi znacenja nadjemo u njemu...
Smatram da je Arenofsky jedan od najboljih autora danasnjice i od njega treba tek ocekivati najbolje...Black Swan sam gledo iste noci kad se i pojavila na netu... (zasad) meni je Requiem najbolji njegov film... jednostavno sveobuhvatniji i vise "do kosti"...