geoxx wrote: ↑22/07/2022 19:52
@Prpa.ba
Pa kaze “ako nije ustavom drugacije”. Nije poslovnik iznad Ustava. Eto opet taj zakon o sportu pao, a nije se povukao VNI.
Da je tako kako pise u poslovniku, odluka Schmita je super jer to u konacnici rjesava Ustavni sud i ne bi kao sad stojalo 40 zakona u Domu naroda.
Zbrka jest oko toga kako se odlucuje, vise ni ja nisam siguran da sam u upravu. Mozda i nisam.
Ja koliko vidim, Ustav kaze vecinsko odlucivanje ili ako zakon i poslovnik drugacije kazu. Poslovnik kaze vecinsko odlucivanje, ili ako ustav, zakon ili poslovnik drugdje drugacije kazu. Nisam pravnik, ali mislim da to svuda navode kako bi ucinili da je OK vecinsko odlucivanje unutar Klubova, a ne unutar Doma, za stavke koje se proglase VNI.
Moguce da ima negdje neki zakon koji to cini drugacijim, ali koliko vidim ovdje, ili je VNI po katalogu, ili je VNI zbog 2/3 odluke Kluba. Ako je VNI po katalogu, vecina delegata unutar Kluba moze odbiti i to je to. Ako je VNI po 2/3 odluci Kluba, ide na Ustavni sud. Ako Ustavni sud kaze da jeste VNI, treba vecina kluba. Ako Ustavni sud kaze da nije VNI, ide prosta vecina.
Moguce da likovi nisu dosli na sjednicu Doma naroda FBiH i palo zbog nedostatka proste vecine (29 glasova ZA). Ja prebrojah cca 34 probosanska delegata u Domu naroda FBiH. Dovoljno da 5 ne dodje i pada sve.
edit
U onim crticama koje je Klix objavio jucer zaista se navodi da se mijenja neki akt tako da vise nema 2/3 Kluba za proglasenje bilo cega VNI-jem, i svaki kataloski VNI ide na Ustavni sud FBiH. Medjutim, ovo danas sto je objavljeno u dosta formalnijem formatu su samo izmjene Izbornog zakona FBiH, bez izmjena Ustava FBiH gdje se jedino dvotrecinska klauza moze ukinuti.
Eliminacija stavke o dvotrecinskom proglasenju VNI-ja u Ustavu FBiH bi bila najveca pobjeda probosanske politike od rata. Ne vidim je u ponudjenom rjesenju.