shin wrote:Jedino kakav jednosmjerni autoput da vam naprave, jer niko se ne vraća nazad.
Pretece
Moderator: anex
shin wrote:Jedino kakav jednosmjerni autoput da vam naprave, jer niko se ne vraća nazad.
Ma moze. Hajd ti sutra odmah zapocni. Lopata, civare, sljem i lagano.smart fon wrote:svi se mi vratimo tebra jako brzo.
a sad, stvarno sam mislio, sta kazete?
4 godine, uz pauze zbog propasti prvo SCT-a pa onda Primorja, tako da je sama gradnja trajala 2,5 godinehfc wrote:Ako su 3 kilometra tunel pravili 7 godina,
smart fon wrote:ja cu sigurno glasati za sdp na ovim izborima jer samo su oni izgradili nesto autoputa i ko zna mozda krenu i ka sandzaku gradit
Očigledno se ne sjećaš dobro, slovenački SCT je počeo bušenje tunela 2010hfc wrote:To mene, kao ni kreditore posebno ne zanima, jer jebo i mene, bitno je kad se lova uzela i kad su se pocele placati rate za taj tunel, a ako se dobro sjecam to je bilo 2007 godine.edin_the wrote:4 godine, uz pauze zbog propasti prvo SCT-a pa onda Primorja, tako da je sama gradnja trajala 2,5 godinehfc wrote:Ako su 3 kilometra tunel pravili 7 godina,
Te igre SDA i SDP halfova, bankare ne zanimaju. Dobili su pare 2007 od tad sat kuca tika taka.
1. Mart se gradio sedam godina!
Sto se tice i Svetog Roka i tunela Mala Kapela, koji su dugi po 6 kilometara, Hrvati su ih upravo pravili kako se prave kapitalni projekti na jednoj autocesti.
Znaci krenu se busiti i praviti prije nego sama autocesta u tom dijelu, jer im je potrebno vise vremena za izgraditi tunele nego pristupne autoceste. Tako nasi trebaju graditi Prenj, pogotovo ako planiraju da Prenj bude dugacak 10 km.
To znaci da se Prenj jos prije jedno dvije ili tri godine trebao poceti kopati, tako kad autocesta dodje do njega, da je tunel potpuno spreman i da autocesta ne ceka zavrsetak tunela, kako je autocesta kod 1. Marta cekala godinama da se zavrsi tunel 1. Mart.
Isto ce tako autocesta kod Prenja cekati godinama da se zavrsi tunel Prenj, jer odgovorni ljudi autocesta FBIH nemaju ni znanja, ni vizije ni pameti da skontaju da nece moci tako dug tunel zavrsiti za pola godine i da ce im taj tunel stopati dionice godinama? Tako se ne gradi kako se u Bosni gradi.
Ne treba meni buraz put do kuce, ja sam na svojoj djedovini.smart fon wrote:joj imam ja svoga posla, a i da nemam posla nemam dovoljno para za jedan takav put. to je posao drzave, a ne moj poso. sto ti ne ides u gorazde i pravis sebi tamo autoput?
Ti si na nekim teškim travama, koliko ja znam od 1996 do 2003 ima 7 godina a ne nepuna godinu kako ti kažeš. Eto ispravi me ako griješim hahahfc wrote: A Hrvati dvije cijevi Svetog Roka dugackog 5,9 km probili za nepunu godinu dana.
hfc wrote: Ti i ja to cemo tesko dozivjeti, mozda hocemo, ali nece nam to nista znaciti. Ako su 3 kilometra tunel pravili 7 godina, onda racunaj koliko ce im godina trebatida naprave i kad ce zavrsiti 10 km tunel kroz Prenj, ako ga sutra pocnu busiti? Inace bez Prenja sve sto napravis izmedju Sarajeva i Mostara je maltene uzalud, a bez te dionice, maltene cijeli juzni koridor 5C je uzalud i apsolutno neisplativ, tj. bacanje love.
Upravo to čeka pametnjakoviće koji su se namjerili kroz porozni Prenj(nesuđeni NP) praviti tunelčinu...dustaban wrote:Natjeraste me da malo potrazim kako se to nekad radilo. Naletih na interesantan elborat (http://www.sloged.si/LinkClick.aspx?fil ... &tabid=148) gdje pise ovo
U nastavku pise sa kojim su se sve zajebancijama sreli prilikom izgradnje tog tunela (neka ogromna pecina na po trase) i, da ne duljim koga interesuje neka procita, ja ovaj put hocu samo da potcrtam ovoTunel Učka je jednocijevni cestovni tunel dugačak 5062 m koji povezuje područje grada Rijeke i Istru. Građen je od 1976. do 1981. godine. Uz tunel Učka su i dva mala tunela, Zrinščak 1 (185 m) i Zrinščak 2 (45 m). Tuneli imaju svijetli profil površine 54 m2. U ovim su tunelima prvi puta primijenjeni principi tzv. Nove austrijske tunelske metode.Dakle 5 godina za pet km u veoma zayebanim geoloskim uslovima!Tunel Učka je jednocijevni cestovni tunel dugačak 5062 m koji povezuje područje grada Rijeke i
Istru. Građen je od 1976. do 1981. godine
Ama mi smo nekad, necete vjerovati, pravili i hidrocentrale.
Hajd odjebi! Predizborne glasove skupljaj na portalu gdje se šljam i okuplja!smart fon wrote:ja cu sigurno glasati za sdp na ovim izborima jer samo su oni izgradili nesto autoputa i ko zna mozda krenu i ka sandzaku gradit
pa ovi ostali nemaju, jer im AC i euro-trase i ne idu kroz "gudure" kakve ima Bosnahfc wrote:4. Mozda, medjutim nasi zapadni susjedi imaju dva duplo duza, sa istom opremom i standardima.edin_the wrote:Inače mi bismo trebali biti itekako ponosni na ovo što je jučer otvoreno jer:
4. Tunel ovakvog kalibra je nešto neviđeno kod naših istočnih susjeda do Grčke. Srbi, Crnogorci, Šiptari, Bugari dosad nisu vidjeli ovakvog tunela i pitanje je kad će

Na njihovoj stranici www.autoputevirs.com nema tih informacija, vjerovatno ažurnost administratora, ali eto drago mi je ako je tako. Potraži izjavu Dodika koji je prijetio da Vc neće ići kroz Srpsku te će biti fizički spriječeni svi koji ga pokušaju graditi.edin_the wrote:Informiši se malo bolje, AP do Gradiške je završen prije dvije godine a trenutno se gradi dionica od Doboja do Prnjavora u dužini od 35 km i fino napreduje. Za mjesec dana je najavljen početak gradnje od Prnjavora do BL, što je trebalo biti krajem prošle godine ali je očigledno negdje zapelo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma oni nisu još završili ni Banja Luka - Gradiška, Banja Luka - Doboj mislim da je još u planiranju nisam siguran a ostalo je sve samo na papiru i u planovima tako da je F.BiH po ovome jedno 5 do 7 godina ispred. Krivac ovome je isključivo Vlada RS (Dodik) koji je onomad još prijetio da će fizički biti spriječeni svi koji žele iz F.BiH graditi autoput kroz Srpsku.
I ne znam stvarno otkud ti to o izvođačima iz Federacije, recimo na dionici DO-Prnjavor učestvuje i ŽGP Sarajevo, konkretno na mostu preko Bosne i magistrale M17
Hvala za informacije.fau vau wrote:
kako samo 20%? spojeni su sarajevo i zenica, uskoro sve do tarcina... ne racunajuci onaj patrljak u hercegovini, to je preko 90km... a cijela trasa je cini mi se 335km (bice 5% kraca ako se bude islo na novu trasu ispod prenja)hfc wrote:Po ovoj mapi, napravilo se nekih 20% koridora 5C po kilometrazi, jedno 5% po tezini terena i jedno 10% po investicijama. Neprimjetno, nedovoljno, ne znaci nista ni u kojem smislu. Efekti izgradjenog su lokalni.fau vau wrote:stanje izgradnje AC avgusta 2014
desni klik = full prikaz
Da bi se osjetile pocetne cari stranog prometa, tacnije da bi se strani promet poceo privlaciti ka BiH, FBIH treba izgraditi minimalno 200 km koridora 5C, a FBIH ima izgradjenih oko 60 km. Sto znaci, potrebno je izgraditi vise od tri puta koliko je do sad izgradjeno i to brzo da bi koridor 5C postao magnet stranog prometa i da bi poceo sluziti potpuno svojoj svrsi i zasto je pravljen.
Medjutim iscjepkana gradnja po par kilometara dionica, jako spora gradnja, korupcija tipa izabere se jedan izvodjac radova fiktivno, a sve poslove urade podizvodjaci za puno manju lovu itd, to enormno poskupljuje gradnju. Ako nova vlada ne bude ambicioznije krenulo u aiutocestovnu izgradnju, ne samo da se koridor 5C nece zavrsiti do 2030 godine, nego ce kostati troduplu cifru za koju su nam rekli da ce kostati. Jer svakim danom, autoceste su skuplje, a usljed lose izgradnje u BiH i korupcije u BIH, kilometar autoceste je vec sad preskup.
Vlakovo - Tarcin 24 miliona eura po kilometru, sto je vjerovatno po skupoci najvise u Europi i ne samo to, nego je Cengiz turski dobio tender po jednoj cijeni, da bi mu se po Dodikovim sistemima gradnje, kasnije odobrilo povecanje cijene, sto je nedopustivo i sto je kriminal. Tenderska cijena se ne smije povecati grama kad se ispunjava ugovor iz tendera. Medjutim ne u BiH, korumpirani politicari izaberu izvodjace po jednoj cijeni, a onda im kasnije odobravaju povecanje cijena, sto je kriminal.
Ama šta je to prema 2-3 nova stana Lagumdžije, Nikšića...hfc wrote: Vlakovo - Tarcin 24 miliona eura po kilometru, sto je vjerovatno po skupoci najvise u Europi i ne samo to, nego je Cengiz turski dobio tender po jednoj cijeni, da bi mu se po Dodikovim sistemima gradnje, kasnije odobrilo povecanje cijene, sto je nedopustivo i sto je kriminal. Tenderska cijena se ne smije povecati grama kad se ispunjava ugovor iz tendera. Medjutim ne u BiH, korumpirani politicari izaberu izvodjace po jednoj cijeni, a onda im kasnije odobravaju povecanje cijena, sto je kriminal.
Uf uf šuplje - nije problem u eksproprijaciji i terenu već kriminalu/"ugradnji". Jesu li domaći građevinari javno bili rekli kako nenormalno visoku cijenu plaćamo Cengizu za m3 betona tj. izgradnju, o kojoj oni mogu samo maštati.Alfons Kauders wrote: kako samo 20%? spojeni su sarajevo i zenica, uskoro sve do tarcina... ne racunajuci onaj patrljak u hercegovini, to je preko 90km... a cijela trasa je cini mi se 335km (bice 5% kraca ako se bude islo na novu trasu ispod prenja)
sto se tice cijena, nazalost osudjeni smo da placamo takve cifre, narocito od sarajeva prema jugu, do mostarskog polja... teren je relativno povoljan dolinom bosne, malcice mostarskim poljem dok se ne krene penjati na zapadnu obalu kod pocitelja... ostalo su skoro sve objekti i od toga se ne moze bjezati... nemoguce je porediti kilometar od banjaluke do save, sa par malih objekata, sa kilometrom prema konjicu, gdje ce od tog kilometra 300m biti pod zemljom, 400m u vijadiktima, 200m prati teren, a 100m je usjeceno... ogromne razlike
konfiguracija terena nas jebe samo tako - hrvati su takodjer radili kroz krsh, ali drugim pravcem, zapad - jugoistok, prateci masive... mi moramo ici kroz njih![]()
slazem se da je potrebno napraviti jos barem ovoliko da se pocne privlaciti promet, ako ne i vise - kako bilo, na to cemo cekati jos dugo vremena
jebem ja i jednim i drugim po mater ako je ikakva zasluga napraviti 30-40km ceste tudjim parama za 4 i vise godina... drago mi je da se gradi, ali to su nase pare i zasluga struke - a ne stranakahfc wrote:Pisem o onom sto je pusteno u promet, sto znaci ne poznajem taj pojam "uskoro". I ne, nece Tarcin - Vlakovo uskoro, tj. ako budu zavrsili do izbora, onda su fuserili da se SDP ima cime hvaliti u predizbornoj kampanji. Sto se tice te dionice, ona hoce svakako biti SDP zasluga i ako izgube izbore u Oktobru, kao sto je i onih 37 km izmedju Sarajeva i Zenice SDA zasluga.Alfons Kauders wrote:
kako samo 20%? spojeni su sarajevo i zenica, uskoro sve do tarcina... ne racunajuci onaj patrljak u hercegovini, to je preko 90km... a cijela trasa je cini mi se 335km (bice 5% kraca ako se bude islo na novu trasu ispod prenja)
Naravno da nas zezaju cijene, kad imamo fiktivne izvodjace radova izabranim na tenderima, koji su samo na papiru izvodjaci radova, zato uzimaju enormnu lovu. Isto tako, naravno da ce nam cijena biti enormna kad se grade sitne dionice od po par kilometara, a ne minimalno od po par desetina kilometara, tako da se ne bi uduplavali troskovi za svakih par kilometara, kao sto se radi.Alfons Kauders wrote: sto se tice cijena, nazalost osudjeni smo da placamo takve cifre, narocito od sarajeva prema jugu, do mostarskog polja... teren je relativno povoljan dolinom bosne, malcice mostarskim poljem dok se ne krene penjati na zapadnu obalu kod pocitelja... ostalo su skoro sve objekti i od toga se ne moze bjezati... nemoguce je porediti kilometar od banjaluke do save, sa par malih objekata, sa kilometrom prema konjicu, gdje ce od tog kilometra 300m biti pod zemljom, 400m u vijadiktima, 200m prati teren, a 100m je usjeceno... ogromne razlike
Slazem se da konfiguracija nije bas kako treba, medjutim nije samo u tome teskoca, teskoca i skupoca je u tome sto ova administracija usitni lotove i gradi mikrodionice, gdje za svaku treba raditi sve ponovo, znaci projekt, eksproprijacija, tender, uvodjenje izvodjaca radova na gradiliste i taman kad se uhodaju nakon par kilometara, gotova mikrodionica. Pa onda sve ponovo na drugoj mikrodionici, sto enormno poskupljuje i produzava radove.Alfons Kauders wrote: konfiguracija terena nas jebe samo tako - hrvati su takodjer radili kroz krsh, ali drugim pravcem, zapad - jugoistok, prateci masive... mi moramo ici kroz njih![]()
slazem se da je potrebno napraviti jos barem ovoliko da se pocne privlaciti promet, ako ne i vise - kako bilo, na to cemo cekati jos dugo vremena