Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#5551 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@CherryLips, Lounge Act, hvala na odgovorima...pratila sam juce kako ce tableze djelovati kad zeludac nije prazan....i reakcija je minimalna...zbog zoga sam se natjeralapojesti jutros pola banane pola sata prije tablete, popila je,pustils sebi muziku i zaspala kao beba....hvala vam :kiss:

@affidavit, vjerujem da ce ti traziti uputnicu, pa sta god da ti bude trebalo ti prvo idi u svoju ambulantu, kao trudnicu primice te odmah, ili hitnu gdje ces dobiti uputnicu...takvo je barem moje iskustvo...mada ce te uvijek primiti i bez uputnice, ali ce mozda traziti da im naknadno doneses

imate pusu mile moje :kiss:
affidavit

#5552 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Znaju li žene što su obavile shopping za bebe koliko koštaju školjkice a koliko leptirići za dojenje?
zodi36

#5553 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zodi36 »

svim mamama i buducim mamama veliki pozdrav od jednog uplasenog buduceg tate.molim vas ko zna da mi odgovori.supruga mi se treba poroditi oko 01,05,i danas je bila na ultra zvuku(zivimo u njemackoj) i dosla je kuci onako zabrinuta pa se malo plasim da mi sta krije.naime njena doktorica joj je dala uputnicu za bolnicu nakon sto joj je nasla secera u mokraci.jos joj je rekla da joj se beba nije okrenula ono dole a vec je trebala.ono poludit cu,zna li ko sta o tome.jos da se pozalim da mi supruga pije dosta gaziranog i non stop je svadja oko toga.ja kazem da to nije normalno da popijes u trudnoci 1l cole svaki dan,a ona meni kaze da joj to nije rekla doktorica da nesmije.zanima me jeli ovo nesto strasno za okretanje bebe i ovaj secer u mokraci.molim da mi neko odgovori ko zna.hvala
otherside

#5554 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

zodi36 wrote:svim mamama i buducim mamama veliki pozdrav od jednog uplasenog buduceg tate.molim vas ko zna da mi odgovori.supruga mi se treba poroditi oko 01,05,i danas je bila na ultra zvuku(zivimo u njemackoj) i dosla je kuci onako zabrinuta pa se malo plasim da mi sta krije.naime njena doktorica joj je dala uputnicu za bolnicu nakon sto joj je nasla secera u mokraci.jos joj je rekla da joj se beba nije okrenula ono dole a vec je trebala.ono poludit cu,zna li ko sta o tome.jos da se pozalim da mi supruga pije dosta gaziranog i non stop je svadja oko toga.ja kazem da to nije normalno da popijes u trudnoci 1l cole svaki dan,a ona meni kaze da joj to nije rekla doktorica da nesmije.zanima me jeli ovo nesto strasno za okretanje bebe i ovaj secer u mokraci.molim da mi neko odgovori ko zna.hvala
to sto se beba nije okrenula, ne znaci nista posebno osim sto ce porod u slucaju da ostane u tom polozaju vjerovatno biti carskim rezom. moja prva beba se do dana poroda nije okrenula, rodila se carskim rezom i nista joj ne fali hB :-D
ali...ima jos dosta vremena da se beba okrene i veca je vjerovatnoca da ce se okrenuti do 1.5. nego da nece :wink:
sto se tice secera u urinu, to je vec ozbiljnija stvar, treba provjeriti i secer u krvi.
coca-cola nije razlog za to ali trudnica svakako ne bi trebala uzimati gazirane napitke niti previse slatkisa, i zbog sebe i zbog bebe.
u trudnoci se nekad moze javiti, tzv. gestacijski dijabetes koji sponatno prodje nakon poroda. neke posebne terapije nema osim sto se reducira unos secera i kontrolise beba ultrazvukom jer su u tom slucaju bebe nesto krupnije.
sretno :-D
max07

#5555 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

zodi36 wrote:svim mamama i buducim mamama veliki pozdrav od jednog uplasenog buduceg tate.molim vas ko zna da mi odgovori.supruga mi se treba poroditi oko 01,05,i danas je bila na ultra zvuku(zivimo u njemackoj) i dosla je kuci onako zabrinuta pa se malo plasim da mi sta krije.naime njena doktorica joj je dala uputnicu za bolnicu nakon sto joj je nasla secera u mokraci.jos joj je rekla da joj se beba nije okrenula ono dole a vec je trebala.ono poludit cu,zna li ko sta o tome.jos da se pozalim da mi supruga pije dosta gaziranog i non stop je svadja oko toga.ja kazem da to nije normalno da popijes u trudnoci 1l cole svaki dan,a ona meni kaze da joj to nije rekla doktorica da nesmije.zanima me jeli ovo nesto strasno za okretanje bebe i ovaj secer u mokraci.molim da mi neko odgovori ko zna.hvala
Zodi36, to sto se beba nije okrenula do sada (pretpostavljam da mislis glavom prema dolje) nije nista strasno i na to tvoja supruga ne moze uticati. U najgorem slucaju tvoja supruga ce morati na carski rez sto nije nista strasno. A beba se teoretski i do zadnjeg dana moze okrenuti tako da nema potrebe da zbog toga brinete.
Sto se tice secera u mokraci, to moze biti znak za gestacijski dijabetes koji se kod nekih zena razvije u trudnoci. Potrebno je da supruga uradi nalaz krvi na secer, vjerovatno test opterecenja glukozom (ogtt). Ako joj razina secera u krvi bude povisena, bice potrebno da ide na dijetu do kraja trudnoce. Ne mora to biti nista strasno i sve ce se sigurno dobro zavrsiti. Samo rijetko je potrebna neka terapija insulinima.
Iskreno, litar Cole ili nekog drugog gaziranog pica nikome ne godi, a kamoli trudnici. Medjutim, rijetko ces naci trudnicu kojoj se nisu jele ili pile nezdrave stvari. Pokusaj razgovarati s njom i objasniti joj da to nije dobro ni za njen ni za djetetov organizam. Puno srece i zdravog i velikog bebaca vam zelim :)
max07

#5556 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Vidim da je otherside brza kao i uvijek :D
Samo nju poslusaj, ona nam je ovdje veliki znalac :-D
otherside

#5557 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

max07 wrote:Vidim da je otherside brza kao i uvijek :D
Samo nju poslusaj, ona nam je ovdje veliki znalac :-D
hehehehe, napisale smo skoro identican odgovor :kiss:
zodi36

#5558 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zodi36 »

ok,hvala svima.kraljice ste i odmah mi je malo lakse,cuvajte se i zive i zdrave bile
affidavit

#5559 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

U mom slučaju na početku trudnoće je postojala sumnja da imam gestacijski dijabetes, i to uopšte nije strašna stvar. Mnogo žena dijabetes dobije u trudnoći i on, nekoliko dana nakon porođaja porođe. Kako ti je @otherside napisala većini žena se predloži dijeta kako bi se šećer držao pod kontrolom, u nekim ekstremnim slučejevima ček i inzulinska terapija, što opet nije ništa strašno. I ja sam u to vrijeme dosta čitala o tome, i na prvu sam se bila prepala, ali mi je onda dr. rekla da to uopšte ne predstavlja nikakvu strašnu komplikaciju, a i upoznala sam jednu trudnicu koja ga ima, i žena samo vodi računa da hranom reguliše šećer.
Što se tiče ovog okretanja, i to je normalna stvar, ima još vremena da se okrene, u krajnjoj liniji supruga će morati na carski rez, što jel' opet nije ništa strašno.
radenska

#5560 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Joj zene sutra trebam na onu prvu kontrolu nakon poroda. Od cega se sastoji taj pregled ( idem ja jezero). Onaj dan poslije poroda mi je ostao u losem sjecanju. Da li pregledaju i vaginalno i ultrazvukom ili samo jedno :D Pitam jer ona moja dr ima strasno tesku ruku
vanad

#5561 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@zodi36 - moja druga beba se okrnula sedam dana prije rodjenja...znaci nikad nije kasno :-)
Milla 25

#5562 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Milla 25 »

Zanima me sta da li iko zna sta ce biti sa nama koje se trebamo sad poroditi usred ovog ludila oko Zakona o maticnom broju,da li cemo imati pravo na porodiljnu naknadu???
radenska

#5563 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ja sam silikonske aventove platila 15 KM, nukove sam cula da su jos mekse. Leptirici su nesto skuplji aventovi ali ne pretjerano :D
Sunculish

#5564 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Pitanje za porodilje: Danas sam od svog ginekologa dobila preporuku za porod kod dr. Borisa Nikolina.
Ima li iko od porodilja da je dr. Nikolin poradjao? Zna li iko kakv je, da lio ostanem kod njega ili tražm drugog dr.?
CherryLips

#5565 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja sam cula za tog dr samo pohvale,mada ti to i nije bitno,moze se desiti da se porodis kad tvoj dr ne radi pa kaze svom kolegi da te pripazi,,meni je tako bilo. Mada po meni babica je glavna...
max07

#5566 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Sunculish wrote:Pitanje za porodilje: Danas sam od svog ginekologa dobila preporuku za porod kod dr. Borisa Nikolina.
Ima li iko od porodilja da je dr. Nikolin poradjao? Zna li iko kakv je, da lio ostanem kod njega ili tražm drugog dr.?
Mene je poradjao Nikulin, ali kod mene je bila planirana sekcija. Sve zavisi od toga kako se poradjas, a njega posebno hvale carice :)
Jedna prijateljica se prije nekih godinu dana poradjala prirodno u njegovoj smjeni i imala je isto tako rijeci hvale. Kaze kako je bio jako prirodan, opusten i ljubazan.

Slazem se sa ostalim da je kod prirodnog porodjaja cesto bitnija babica od ljekara.
Arminaa

#5567 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Sunculish wrote:Pitanje za porodilje: Danas sam od svog ginekologa dobila preporuku za porod kod dr. Borisa Nikolina.
Pripremi dovoljno novca i bices zadovoljna sa njim!
sarajevo_84

#5568 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

radenska wrote:Joj zene sutra trebam na onu prvu kontrolu nakon poroda. Od cega se sastoji taj pregled ( idem ja jezero). Onaj dan poslije poroda mi je ostao u losem sjecanju. Da li pregledaju i vaginalno i ultrazvukom ili samo jedno :D Pitam jer ona moja dr ima strasno tesku ruku
Samo vaginalni pregled, barem u mom slučaju. :roll:
max07

#5569 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Arminaa wrote:
Arminaa, mozda je neko placao, ali meni Nikulin stvarno nije trazio novac niti sam mu ja dala.
Arminaa

#5570 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

max07 wrote:
Arminaa wrote:
Arminaa, mozda je neko placao, ali meni Nikulin stvarno nije trazio novac niti sam mu ja dala.
E ti si onda jedinstven slucaj, pa taj uzima i sakom i kapom, to je opstepoznato, cak se znaju i njegove tarife :(
max07

#5571 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Arminaa wrote: Pripremi dovoljno novca i bices zadovoljna sa njim!
Arminaa, mozda je neko placao, ali meni Nikulin stvarno nije trazio novac niti sam mu ja dala.[/quote]

E ti si onda jedinstven slucaj, pa taj uzima i sakom i kapom, to je opstepoznato, cak se znaju i njegove tarife :([/quote]

Ne bih da ulazim u neke polemike i nemam namjeru braniti doktore koji uzimaju mito, ali meni stvarno Nikulin nije trazio novac, dok sam s drugim ljekarima imala takva iskustva, nazalost.
Doduse, imamo zajednicke prijatelje, pa mozda zbog toga nije ni mogao da trazi :lol:
Sunculish pitala, ja joj dala odgovor, i za mene tu diskusija zavrsava.
Lounge Act

#5572 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:28, edited 1 time in total.
suza81

#5573 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Lounge Act wrote:ja samo da se pozalim, imam osjecaj da ce mi stomak puknuti
beba isto kao da se proteze unutra tako da me gura na desnoj strani toliko da boli, a na tom mjestu stomak tvrd kao kamen, ne sjecam se da je ovako bilo u prvoj trudnoci

usput zna li neko sto treba da se lezi bas na lijevoj strani?
Zato sto se na desnoj nalazi neka vena kroz koju bi pod tezinom bio smanjen protok krvi.
Lounge Act

#5574 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:28, edited 1 time in total.
bizet

#5575 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

bolje hranis bebu dok si na lijevom boku, zbog te vene, kojoj ne znam ime, koja ostaje nepritisnuta
ja gledam da sam vise na lijevom boku, ali moram mijenjati....i ovako bole kukovi jer sam 99% vremena u lezecem polozaju :)

posto stalno lezim javljaju se grcevi u listovima....meni je to ovih dana veci problem, jer se trznem u neznanju....juce ujutro me takav trzaj probudio, sva sam se bila izvila u snu, valjda je tijelo trazilo promjenu, sta li
ali to su iznenadni, nagli pokreti, doduse rijetki, ipak nimalo ugodni...muz mi je sinoc masirao noge da misici ne atrofiraju totalno...pitam se za 4 mjeseca kako li cu hodati :)...zeza me sestra, kaze kako ces se poroditi...velim dovucite kran i nek me prebaci do bolnice, a tamo ce se vec snaci :D
Post Reply