Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Lord Vader
#5551 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene je pala odluka na Conti TS860. Pa kontam početkom novembra da ih stavim, da ne čekam baš 15ti, biće gužva haos.
- drug_profi
#5552 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ih uvijek stavljam nekih 7-10 dana prije obaveze baš da izbjegnem gužve, ali i zato što jutarnje temperature budu već blizu nule. Ili pratim prognozu pa ako se desi da je mogućnost snijega ili ledene kiše velika, onda jedno dva dana prije toga, jer kad udari prvi snijeg mjesta nema ni kod najskupljeg vulkanizera.r_faruk wrote:ne valja ti ova stranica, samo jedna SAVA-ina gumapepeljara wrote:pogledaj malo ovdje.
http://www.tyrereviews.co.uk/Search/Siz ... der/Rating
Imaju odlicne komentare, review, i slicno za sve vrste i velicine guma.
Na to dodaj jos 10% nasih puteva![]()
![]()
nego, sta mislite da li bi bilo lose zamijenti gume sada u oktobru? da stavim zimske dok nije pocela guzva!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5553 Re: Dolazi zima - zimske gume
Me_again wrote:Ej raja, možda ovo pitanje nije na pravom mjestu, ali nemojte se ljutiti ako sam fulao.
Pošto vidim da ovdje ima dosta ljudi koji se razumiju u ovu materiju, želio bih da mi neko preporuči dobre zimske gume.
Situacija je malo specifična.
Radi se o sljedečim uslovima korištenja: trebaju imati dobar grip ljeti, ono da se ne zanose u krivinama, ali i zimi pri večim temperaturama. Ono što mi je najvažnije je da su vrlo stabilne po kiši. Snijeg da i ne spominjemo, tu moraju biti fantastične, jer je zadnji pogon u pitanju. Ne želim da ih čujem u vožnji, dakle buka mora biti minimalna. Wear, ili što u Čevljanovičima kažu trošenje gume - pa jedno 10 godina bi bilo optimalno da traju.
Ne smatram ozbiljnim savjete tipa " kupi premium gume" jer smo več konstatovali da se iste vrlo brzo troše na zadnjem pogonu. Špura je OK, već sam provjetio špagom. Dakle, samo ozbiljni savjeti, molim vas. Cijena je naravno presudna.
I napokon, vozilo je Tomos Automatic 3.
Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.
-
530i
#5554 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vikend ili dva prije 15.11. i bit će dovoljno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5555 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja ću ovaj il sljedeći
-
Dzontra_Volta
#5556 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako ne upekne minus, ja idem u subotu 12.11.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5557 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ti i jos par huiljada 
-
Me_again
#5558 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Jašta sam, nego me par puta nogirali sa foruma zbog moje zafrkancije, ali ja uporan pa uporankonektovan wrote:Jesi l' ti nekad, prije par godina u nicku imao citroen i jos nesto??????[emoji1] Zakleo bi se da jesi, a stil pisanja i tvrdo Č, neodoljivo podsjecaju na tog posgodina?![emoji1] [emoji1]Me_again wrote:Ma moras se malo zezati, ovdje sve nategnuto .....Kataklinger wrote:Gledam nick "Me_again" i uz njeg post od kilometar, reko mora da je neki troll kad ono fakat troll...
Respo style
Sta god ozbiljno izneses eto copora da te napadne.
Inace nisam pratio rad i zivotno djelo gospodina Respa pa ne mogu komentarisati poredjenje
poslano sa Sonija Ze
Puno putujem i radim, ne hodam baš po kafanama pa onda si dam malo oduška ovdje. Onako, bez loših misli ali neko to redovno shvati pogrešno i počne se istresati, pa onda mene istjeraju
BTW, prvo sam bio citro, pa onda citros buenos, i evo me ponovo. Me_again.
Ono tvrdo č nema šanse da istjeram, jbg, tako sam rastao. Novo Sarajevo, neznam ima li to veze. Isto kao što Ćaršijaneri nemogu ć da istjeraju u govoru.
Nego, iskoristio bih priliku dok sam u emisiji da pozdravim rodbinu, tetiće, i ostale, ali posebno moderatore foruma a vrlo specijalno Bobija.
Gledaj sada kada me garant opet nogiraju
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5559 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ti zelim sve najbolje, a drago mi sto sam te provalio,[emoji1] ide mi to u zadnje vrijeme.[emoji1] Nego, mani se moderacije, daj da se foruma bez bilo kakve napetosti. Znam da covjek dolazi ponekad u situaciju, da se ne mogu neke stvari precutati, al' treba pokusati iskulirati.Me_again wrote:Jašta sam, nego me par puta nogirali sa foruma zbog moje zafrkancije, ali ja uporan pa uporankonektovan wrote:Jesi l' ti nekad, prije par godina u nicku imao citroen i jos nesto??????[emoji1] Zakleo bi se da jesi, a stil pisanja i tvrdo Č, neodoljivo podsjecaju na tog posgodina?![emoji1] [emoji1]Me_again wrote: Ma moras se malo zezati, ovdje sve nategnuto .....
Sta god ozbiljno izneses eto copora da te napadne.
Inace nisam pratio rad i zivotno djelo gospodina Respa pa ne mogu komentarisati poredjenje
poslano sa Sonija Ze![]()
Puno putujem i radim, ne hodam baš po kafanama pa onda si dam malo oduška ovdje. Onako, bez loših misli ali neko to redovno shvati pogrešno i počne se istresati, pa onda mene istjeraju [emoji38] Najlakše po nejači.
BTW, prvo sam bio citro, pa onda citros buenos, i evo me ponovo. Me_again.
Ono tvrdo č nema šanse da istjeram, jbg, tako sam rastao. Novo Sarajevo, neznam ima li to veze. Isto kao što Ćaršijaneri nemogu ć da istjeraju u govoru.
Nego, iskoristio bih priliku dok sam u emisiji da pozdravim rodbinu, tetiće, i ostale, ali posebno moderatore foruma a vrlo specijalno Bobija.
Gledaj sada kada me garant opet nogiraju
poslano sa Sonija Ze
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5561 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gledam sad u gumim, neka guma Viking Snow Tech II, za moju dimenziju 69 KM cijena na akciji.
Gledam neke reviewe engleske, kazu dobra guma, ja prvi put cujem za ovu, pa sta vi kazete, ima li neko iskustva ili da idem na uniroyal
Gledam neke reviewe engleske, kazu dobra guma, ja prvi put cujem za ovu, pa sta vi kazete, ima li neko iskustva ili da idem na uniroyal
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5562 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Norveske.Leon16v wrote:Gledam sad u gumim, neka guma Viking Snow Tech II, za moju dimenziju 69 KM cijena na akciji.
poslano sa Sonija Ze
-
Seawolf
#5563 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne razumijem se baš puno, ali znam da na stražnje točkove C 55 AMG (W203) ide dimenzija 245/35 R18 92(Y)V XL.mirzet87sa wrote:Haj da te malo iskoristim, kad se vec razumijes..Seawolf wrote: Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.
Bridgestone Blizzak WS80 nisu baš dobar izbor za performansno vozilo kao što je CLS. Rade se sa indeksom brzine do "H", odnosno do 210 km/h. A i za njih sam skoro siguran da se u dimenziji 245/40 R18 97H XL, ne mogu naći u BIH.
Ostajem pri preporuci za Goodyear UltraGrip Performance GEN-1, ili Dunlop Winter Sport 5, koje se u dimenziji 245/40 R18 97V XL, mogu kupiti u BIH i imaju identičnu cijenu od 353,68 KM po komadu.Nisam puno experimentisao oko ovoga auta, tj nisam ga nikada vozio na zimskim.. sad bih da se oprobam, izletio mi neki priliv novca pa da oprobam, valjda se ne pokajem
trenutno je na 225/40/18 245/40/18 PSS michelin i radi savrseno, koju gumu da uzmem za zimsku varijantu? auto je c55 w203. na c220/c320 imam ts850 i rade vrhunski, ali one su 16".. ne bih da experimentisem mnogo, nije bas da su cijene bagatele ako sta fulim pa da mogu 'nadoknadit'
245/40 R18 ima prevelik prečnik u odnosu na tvornički propisanu dimenziju.
Na prednje točkove ide 225/40 R18 92V XL i zimskih guma u toj dimenziji ima od puno proizvođača, a ja bih ti preporučio Dunlop WinterSport 5 225/40 R18 92V XL (MFS) (301,00 KM po kom.).
Kako je izbor zimskih guma u dimenziji 245/35 R18 92V XL, spao na samo jedan model (Pirelli W 240 SottoZero S2 runflat), na stražnje točkove možeš staviti Dunlop SP WinterSport 3D u dimenziji 255/35 R18 94V XL (MFS) (416,00 KM po kom.).
-
Me_again
#5564 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja prije neko jutro preko Romanije, mozda je bilo 6:30, kad ono na nekim dijelovima " ugodna " temperatura od -2 stepena, inja po livadama kao u prici. Dakle, za one koji putuju vrijeme zamjene guma se opasno primice. Kakav Novembar, ja stavljam zimske najdalje za dvije sedmice.
- Optimist
#5565 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mene je tako u Maju ove godine jednu noc uhvatio snijeg na Romaniji. Kod mene ljetne, klize samo tako. Ispred mene ide Golf 3 SDI, ne mogu ga pratiti. Kod njega pretpostavljam Sava "ljeto-zima". 
-
jefferson
#5566 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo da dodam ovdje da ankon posjedovanja dva seta GY Eagle F1 guma i jednogs eta Dunlop Sport Maxx guma, vise nikad necu gumu iz GY koncerna uzeti.Seawolf wrote:Ne razumijem se baš puno, ali znam da na stražnje točkove C 55 AMG (W203) ide dimenzija 245/35 R18 92(Y)V XL.mirzet87sa wrote:Haj da te malo iskoristim, kad se vec razumijes..Seawolf wrote: Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.
Bridgestone Blizzak WS80 nisu baš dobar izbor za performansno vozilo kao što je CLS. Rade se sa indeksom brzine do "H", odnosno do 210 km/h. A i za njih sam skoro siguran da se u dimenziji 245/40 R18 97H XL, ne mogu naći u BIH.
Ostajem pri preporuci za Goodyear UltraGrip Performance GEN-1, ili Dunlop Winter Sport 5, koje se u dimenziji 245/40 R18 97V XL, mogu kupiti u BIH i imaju identičnu cijenu od 353,68 KM po komadu.Nisam puno experimentisao oko ovoga auta, tj nisam ga nikada vozio na zimskim.. sad bih da se oprobam, izletio mi neki priliv novca pa da oprobam, valjda se ne pokajem
trenutno je na 225/40/18 245/40/18 PSS michelin i radi savrseno, koju gumu da uzmem za zimsku varijantu? auto je c55 w203. na c220/c320 imam ts850 i rade vrhunski, ali one su 16".. ne bih da experimentisem mnogo, nije bas da su cijene bagatele ako sta fulim pa da mogu 'nadoknadit'
245/40 R18 ima prevelik prečnik u odnosu na tvornički propisanu dimenziju.
Na prednje točkove ide 225/40 R18 92V XL i zimskih guma u toj dimenziji ima od puno proizvođača, a ja bih ti preporučio Dunlop WinterSport 5 225/40 R18 92V XL (MFS) (301,00 KM po kom.).
Kako je izbor zimskih guma u dimenziji 245/35 R18 92V XL, spao na samo jedan model (Pirelli W 240 SottoZero S2 runflat), na stražnje točkove možeš staviti Dunlop SP WinterSport 3D u dimenziji 255/35 R18 94V XL (MFS) (416,00 KM po kom.).
Oni fakat imaju i previse problema sa nosivom strukturom gume. Sva tri seta se nisu mogla balansirati nakon 15,000km. Na Bridgestone i Continentalu nikad takvih problema nisam imao, a od svih proizvodjaca ubjedljivo najbolju strukturu ima Michelin. Imao sam se PSS Michelinki i jedna guma nakon 3 eksera kroz zivotni vijek nije zahtjevala tegove za balansiranje.
-
daddy-kool
#5567 Re: Dolazi zima - zimske gume
Preporuka za zimske gume 185/60/15, brdska gradska vožnja po mokrom i snijegu?
-
NediM17
#5568 Re: Dolazi zima - zimske gume
Makbel protekt ili Starfajer.
Salu na stranu, ako ti nija zao para kupi sto je najbolje. Continental TS860. Sto bi rekao @530i na 5 godina razlika je nikakva izmedju najjeftinije i najskuplje gume, pogotovo u manjim dimenzijama.
Salu na stranu, ako ti nija zao para kupi sto je najbolje. Continental TS860. Sto bi rekao @530i na 5 godina razlika je nikakva izmedju najjeftinije i najskuplje gume, pogotovo u manjim dimenzijama.
- pepeljara
#5569 Re: Dolazi zima - zimske gume
NediM17 wrote:Makbel protekt ili Starfajer.![]()
UIpravo to ja ljudima sa malim gumama govorim. Usteda mu je 10 km po gubi, a po kvaliteti ala 40% losije uzme
tesko je to dokazat buraz
-
daddy-kool
#5570 Re: Dolazi zima - zimske gume
Voziće se žena i djeca u tom autu, ja ponekad.NediM17 wrote:Makbel protekt ili Starfajer.![]()
Interesuju me samo prijedlozi premium klase za ovu dimenziju..
- pepeljara
#5571 Re: Dolazi zima - zimske gume
Drug bilo koja premium ce ti odgovarat razlika je ono u 5%.daddy-kool wrote:Preporuka za zimske gume 185/60/15, brdska gradska vožnja po mokrom i snijegu?
Dok jedna duze traje druga recimo bolje na snijegu, treca na mokrom.
Moja preporuka odnos cijene vs kvalitet cont, a ako je i to skupo onda hankook.
-
boshniak
#5572 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bila je to nekad davno norveska kompanija, trenutno ko zna šta je to, ali ove gume su iz Rumunije, nije to ni blizu kvaliteta kakvog bi očekivao od "norveškog" proizvođača, Uniroyal definitivno bolja guma.Leon16v wrote:Gledam sad u gumim, neka guma Viking Snow Tech II, za moju dimenziju 69 KM cijena na akciji.
- Warashii
#5573 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li iko ikakva iskustva sa low budget gumama Starfire? Zanima me samo kako se ponašaju, nemam namjeru kupiti, cisto znatiželja, vec imam gume.
S obzirom da nasi ljudi mnogo koriste protekt gume zanima me kakav je Starfire, tu je negdje sa cijenom pa kontam da su bolja opcija.
S obzirom da nasi ljudi mnogo koriste protekt gume zanima me kakav je Starfire, tu je negdje sa cijenom pa kontam da su bolja opcija.
-
boshniak
#5574 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne mora znaciti da je Starfire bolja opcija od dobre protekt gume, protekt su mekane gume i na snijegu se odlicno ponasaju, a za starfire komentari su negativni na tyrereviewsWarashii wrote:Ima li iko ikakva iskustva sa low budget gumama Starfire? Zanima me samo kako se ponašaju, nemam namjeru kupiti, cisto znatiželja, vec imam gume.
-
530i
#5575 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svaka nova guma je bolja od stare, protektirane.