Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
trinidad

#5551 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by trinidad »

ima jedan film, za koji vjerujem da ste ga svi gledali...KUM, trilogija...
prva dva remek djela filmske umjetnosti, treci dio, hmm, onako...
al' taj treci je interesantan za ovu temu.
junak filma u ovom nasem slucaju je dodik, koji je kao i don vito korleone, prolazio kroz razne faze, od sitnog sverca pa do preuzimanja krupnih poslova, u jednom trenutku, a to je ovaj, hoce da postane kljucni igrac, bar na ovom podrucju kugle zemaljske, da odlucuje o toku novca salonski, mehanizmima bankarskih tokova, a ne o putevima kamiona koji svercuju cigare...
don vito u filmu (trecem), hoce da mukom steceni kapital ushalta u legalne tokove preko humanitarnih, u ovom slucaju vatikanskih fondova (crkvene pare dobrim djelom su svugdje u svjetu oslobodjene kontrole drzave)...medjutim, ubrzo shvata da igraci koji su tu vec u igri, da su veci mafijasi i od njega samoga...
dodik, nas junak, nas lokalni don vito, svjestan je ciji su pijuni incko, inglis, i sta ONI hoce od ove zemlje. hoce kontrolu na kljucnim stvarima, jedna od tih stvari, koja se ovih dana zakuhala, je i struja...treba li o tome posebno razglabati???
e sad, gdje smo tu mi obicni. jesmo li za svog lokalnog il' za globalnog mafijasa????
forumase muci srpski predznak dodika, i njegovo podbadanje bezlicnih federacijskih politicara, cija se politika svodi "j*bo bi, a da mi ne udje", on im baci kosku ocjepljenja, za koju ga boli neka stvar, a oni sretni sto tom koskom mogu osvojiti sljedeci mandat...
raduje me sto se sada pojavljuje, pandam dodiku, u liku "federacijskog" don vita, fahrudin radoncic...da li ce dobiti legitimitet??? ne znam, a volio bi, jos me i raduje sto njih dvojica pronalaze zajednicki jezik...
rezime
od dva "zla", domaceg il' stranog, ja glasam za DOMACE...
1gorstak

#5552 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

vaca wrote:
1gorstak wrote:
vaca wrote:
Stvarno se grozim na tvoje postove koje još pokušavaš umotati u nekakvu pro-bosansku priču. Kad god da svratim na ovaj forum ti navijaš za rat, evo vidim sada držiš i radionice :D Nego da te pitam, zašto misliš da bi te tvoje snage vojno skršile 'velikosrpski faktor', zašto misliš da ne bi bilo obratno?
1. Ne zelim rat, niko normalan i posten ne moze izlaz traziti u ratu. Zato i spominjem 50 godina mrcvarenja u parlamentu kao prihvatljiviju opciju.
2. Realno, mislim da bi nam trebalo dva mjeseca da se ocisti sve dzepove cetnistva po Janju i Zmijanju. A razloga za samouvjerenost ima dovoljno, nemaju vise arsenal JNA, faktor iznenadjenja ni Srbiju kao logistiku.
Kome vama?
Nama koji bi se suprotstavili pokusaju secesije.
vaca wrote:Šta su 'džepovi četništva', šta ti to konkretno znači?
Pa prema Janju i Zmijanju bi se islo na kraju, nakon uspjesne vojno-policijske operacije u urbanim sredinama. Zato to i nazivam dzepovima.
vaca wrote:Da li misliš da bi slično 'čišćenje' zadesilo i Bošnjake-povratnike?
Ja nisam spominjao ciscenje ljudi, nego ciscenje odredjenih podrucja od destabilizirajuceg, velikosrpskog faktora.
vaca wrote:I kako ćeš u tom pohodu raspoznati ko je četnik a ko srbin?

Svi oni koji djeluju agresivno prema sluzbenicima SIPA-e, Granicne policije ili OS-a, bili bi uhapseni ili u slucaju potrebe neutralisani. To ukljucuje i Bosnjake i Hrvate i Srbe.
vaca wrote:Moj stav je da je BiH isuviše kompleksno društvo i da su opasne generalizacije koje između mnogih i ti praviš.
Ako iko bjezi od generalizacija, to sam ja. Moram obuzdavati zelju da opsujem mater raznim nacionalistima na ovom forumu koji pljuju po citavom srpskom narodu, jer se nazalost zbog psovanja ogranicava ucesce na forumu. Pa moram kulturno objasnjavati sovinistickom smecu kako su generalizacije neosnovane. Cuj ja pravim generalizacije ? Svasta.
vaca wrote:Ne znam koliko si godina imao u vrijeme rata i kako si 'prošao' ali znam da bilo kakav eventualni sukob u ovoj našoj zemlji mene ne bi dočekao u BiH.
Imao sam dovoljno godina da ucestvujem u ratu kao pripadnik jedne od elitnih jedinica, da shvatim vrijednost zivota i zamrzim rat. Ali to sto ja mrzim rat ne znaci da cu mirno pustiti da me neko gazi i od Jahorine pravi inostranstvo.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#5553 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dr.gog »

Smiri živce i forumaj normalno.Ta priča o "čišćenjima, odlučnim mjerama" i tako to...nemoj više. :) Ok? OK.
draganbl

#5554 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
Elektroprijenos BiH je jedna kompanija i nema Elektroprijenosa u Federaciji i Elektroprijenosa RS...to je upravo ono sto Dodik zeli da uradi..proglasi stecaj El. BiH i oformi ponovo Elektroprijenos RS sa ciljem naravno sto nezavisnijeg djelovanja infrastrkturalnih institucija u slucaju "otcjepljenja". Svi to znaju, a vrlo dobro medj. zajednica.
Ja nisam ni rekao da nije jedna kompanija. Jeste jedna kompanija, ali je fazon u tome što ta jedna kompanija ne funkcioniše. Da ponovim, nije problem u tome što je jedinstvena kompanija, već zato što ona ne funkcioniše! A za to nisu krivi Srbi koji vode tu kompaniju, već svi zajedno i čak više Bošnjaci i Hrvati. Pomenuo sam primjer direktora Hrvata koji stavlja veto na svaku odluku, a svaki dan ga službeno vozilo vozi iz Mostara na posao u Banjaluku. Nije njega Dodik postavio. Slično je sa situacijom na terenu. Dijelom jedinstvene kompanije koji se nalazi u Federaciji niko ne upravlja, ljudi tamo ne rade ništa, a svu krivicu prebacuju na Banjaluku. O tome ja govorim. Blokirani novac na računu bošnjački predstavnici hoće da uzmu i grade postrojenja isključivo u opštinama u Federaciji. Zato su te pare blokirane.
nokia6170 wrote: A dragane sada da te pitam nesto i da konstatujemo nesto...jesil ti primijetio da je vama Srbima, kad god je u pitanju drzava Bosna i Hercegovina, uvijek nesto preuranjeno...preuranjen jedinstveni pasos poslije rata, preuranjena premijer liga u fudbalu, preuranjene jedinstvene auto tablice, preuranjen ovo, preuranjeno ono itd....da se na kraju uvijek ispostavi da je ta politike "preuranjenosti" bila besmislena...dokle vise te preuranjenosti?
Nemoj meni da se obraćaš rečenicom vama Srbima. Ja nisam tipičan Srbin, niti želim da budem u istom košu sa tipičnim, bilo koje vrste.
Ja nisam komentarisao preuranjenost tablica i premijer lige. Smatram da one nisu bile preuranjene. Međutim, ovakav Elektroprenos ne funkcioniše i to je problem. A ranije je funkcionisalo. Znači, imali smo nešto što radi, a sada ne radi. Pa ko je kriv?
nokia6170 wrote: p.s. imaj na umu da formiranje Elektroprijenosa je ucinjeno 2004. godine, dakle 9 godina nakon stupanja na snagu Dejt. mir. sporazuma...preuranjeno velis?
Nije toliko bitno kada je nešto urađeno ako je urađeno dobro. Ako je urađeno loše ne valja pa ni da je sto godina od Dejtona.
Nije problem u vremenskom intervalu od potpisa mira. Možda je to trebalo uraditi i 1996, da su za to stvoreni uslovi. Međutim, uslovi nisu bili stvoreni 2004. i to je problem: Nisu pronađeni ljudi koji mogu da vode kompaniju kako treba, već su, preuranjeno, postavljeni ljudi po političkim i nacionalnom reciprocitetu. Pored toga, postavljena je na uticajno mjesto i ta žena koja nema blage veze sa energetikom. O toj preuranjenosti ja govorim, a ne o godini.
vaca

#5555 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vaca »

Ne znam, nekako mi djeluješ suviše naivno za nekoga ko je učestvovao u ratu i vidio sva *ranja koja su nas zadesila. Ne govorim samo o stradanju i muci, već o silnim ratno-profiterskim *ovnima koja i danas uživaju veća prava u ovoj zemlji nego ti i ja zajedno. ako si u BiH.. Ja nikada nisam čula za 'etički rat' o kakvom ti pričaš. Nikada i nigdje. Ali vidim ogromne cifre ubijenih civila u 'čišćenjima' koja spominješ.

Ti bi kažeš 'neutralisao' one koji se suprotstave vašim snagama. Misliš pobio bi sve one koji o uređenju ove zemlje ne misle kao ti? NIsam razumjela šta bi ste radili sa urbanim sredinama, konkretno Sarajevo me zanima :-)

Mislim da je secesija apsolutno savršeno oružje u rukama nacinalističke vlasti koje vade prije svakih izbora i tako iz godine u godinu sebi osiguravaju ogromno glasačko tijelo. U Federaciji se priča kako Srbi hoće da se odcjepe, u BL prepadaju narod pričama da 'Sarajevo' radi na ukidanju RSa....iz godine u godinu ista priča... sa začudžujućim efektima. Nikakva secesija se neće desiti, u tome je poenta.
draganbl

#5556 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

vee-jay wrote:
draganbl wrote: a to je da je u Federaciji elektroprenos u anarhiji, .....
citava Federacija je u anarhiji.... ali bolje i to nego da imas nacionalsocijalisticku diktaturu na vlasti....
Ne zna se šta je gore.
vee-jay wrote: I btw. jesi, branio si Dodika, u vise navrata si izjavio da glasas za Dodika. Isto to je izjavio i behavac i lesinar a isto je pricao i cogni. Svi znate kakva je to gnjida od covjeka i dalje glasate za njega. A sa druge strane psujete Komsica zato sto ovaj neda na svoju domovinu ili po SDPu koja kao istinska multietnicka stranka jednako svima hoce bolje.
Molim te, navedi mi post u kojem sam izjavio da glasam za Dodika. Pošto takvog posta nema, jer to nikada nisam ni izjavio, molim te da povučeš tu laž. Dalje, nemoj mene da trpaš u isti koš sa drugim ljudima.
Ja Komšića kritikujem kao i svakoga drugoga ko radi loše.
vee-jay wrote: -> @dragane, evo da ti objasnim kako ti reagujes :D :

Dodje ona novinarka FTVa u zgradu vlade RSa u suknji. I ljudi je izbace, kazu suknja prekratka, po pravilima. Dobro o tome se moze diskutovati...
Ali onda sjednu ljudi pred zgradu i gledaju kako u zgradu RSa izlaze i ulaze mace u suknjama ili drugacije obucene i krse ta pravila. Nit ih neko nesto pita nit opminje...

Dakle, zasto one mogu, a novinarka FTVa ne moze? Ti ces reci, pa pravilo je pravilo, mora se po pravilu. A ja onda, pa dobro, ali zasto svi ostali mogu krsiti ta pravila a ona ne. A ti, pa dobro, vjerovatno je slucajnost da je cuvaru ilikomevec ona upala sa svojom suknjom u oko....

A i ti i ja znamo: nije do jebene sukunje, jednostavno nije...
Ja sam kritikovao novinarku Federalne televizije i čitavu televiziju zbog grafita i to sam detaljno objasnio u ranijim postovima, a ako želiš, mogu i opet. O tom ulasku u zgradu vlade nikada nisam ništa napisao, niti planiram da to komentarišem, jer nisam branilac Dodika i njegovog djela.
vee-jay wrote: ...dakle -> nije do jebenog elektroprijenosa, jednostavno nije...
Ja sam komentarisao dešavanja oko elektroprijenosa. I napisao, pred početak komentara: Audiatur et altera pars.
Neka ti tvoj komentar služi na čast.
vee-jay

#5557 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

uh, jesi se napalio... ko rece ono: krajsnik :D
neda mi se pretrazivati u 141 postu, ako sam te sa nekim zamijenio, sorry :-D
ne bacem te u neki kos sa drugima, nego kazem da vam je spika slicna -> kao sto se i moja spika moze pronaci u drugih forumasa...
o grafitima ne znam, nisam pratio tu temu...
na tvoj "audiatur et altera pars" da ponovim -> citaj izmedju redova... :-D

i sad, calm down :wink:
seln

#5558 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by seln »

Ne znam je li vec bilo, jer mi se ne cita 200+ stranica...dakle:
- Zasto Dodik ne jede ribu?
- Ne voli nista sto nije zaklano.
Abacija

#5559 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

vaca wrote:
1gorstak wrote:
Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin. Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.
Stvarno se grozim na tvoje postove koje još pokušavaš umotati u nekakvu pro-bosansku priču. Kad god da svratim na ovaj forum ti navijaš za rat, evo vidim sada držiš i radionice :D Nego da te pitam, zašto misliš da bi te tvoje snage vojno skršile 'velikosrpski faktor', zašto misliš da ne bi bilo obratno?
Zar si ti toliko preplasena (po slobodnoj dijagnozi - u stanju paranoje) da ne mozes shvatiti oznacenu recenicu u cjelini? Fino ti je covjek objasnio sta on vidi kao bolje rjesenje a ti izgleda vidis samo ono sto tvom oku odgovara. Pa zar ti stvarno mislis da ce bilo koja normalna osoba reci sljedece: "Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, a ako bude rata mi cemo ih pustiti da nas pokolju kao sto su prosli put" ?

P.S. Zna se vrlo dobro koje su oznake i simboli cetnika. ;-)
veljaca

#5560 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

draganbl wrote:
Ja sam kritikovao novinarku Federalne televizije i čitavu televiziju zbog grafita i to sam detaljno objasnio u ranijim postovima, a ako želiš, mogu i opet. O tom ulasku u zgradu vlade nikada nisam ništa napisao, niti planiram da to komentarišem, jer nisam branilac Dodika i njegovog djela.
Mislim da velika vecina ( a nazalost i ti draganbl ) cini slicnu gresku. Ne napada nista sto bi se moglo podvesti pod "njegovo". Tvoj komentar u slucaju "zgrada vlade - suknja novinarke FTV" ne moze biti NIKAKAV vec moras da OSUDIS taj potez jer necinenjem nicega ti ustvari BRANIS Dodika i ovaj potez ... Tako je isto i u kontra smjeru nekih forumasa naspram politicara u FBiH .... Samo nepristrasnim komentarima doprinosimo boljitku nase BiH .....
1gorstak

#5561 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

vaca wrote:....iz godine u godinu ista priča... sa začudžujućim efektima. Nikakva secesija se neće desiti, u tome je poenta.
Nadam se, jer kako rekoh, bolje ovako 50 godina nego onako 2 dana.
seln

#5562 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by seln »

draganbl wrote: Ono što je činjenica, jeste da ta kompanije ne funkcioniše zbog toga što je upravljačka i operativna struktura pravljena po političom, a ne stručnoj osnovu. Tako se došlo do situacije da svako gura svoje (ne samo Srbi, već prvenstveno Bošnjaci i Hrvati) i gleda samo svoj interes, a niko ne gleda interes BiH.
Koliko sam vidio, sa srpske strane je u Elektroprenosu i Savo Eric, predratni ucitelj razredne nastave iz neke pripizdine kod Kalesije. reci mi kakva je njegova strucna sprema za Elektroprenos, buduci da kazes kako Bosnjaci i Hrvati prvenstveno guraju svoje. Je li mozda preko noci postao menadzer na nekom od mnogobrojnih univerziteta izgradjenih po sumama i gorama RS?
bijelo_dugme

#5563 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bijelo_dugme »

Bathinus wrote:Sve je to fino, nek Dodik kopa sebi jamu vise i vise, ali ja se brinem za Bosnjake u RS-u, povratnike. Sta god se desi da se nesvidja Srpskom narodu, oni ce taj bijes izbacit na te jadne ljude, kao sto vec rade.

Bosnjaci stvarno trebaju da stite svoj narod bolje. Zadnji smo kad dodje do toga.
Ko kaze da oni nece braniti multietnicku Srpsku? Svi gradjani Srpske se moraju ujedniti u slucaju nove agresije iz Sarajeva.
draganbl

#5564 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

veljaca wrote:
draganbl wrote:
Mislim da velika vecina ( a nazalost i ti draganbl ) cini slicnu gresku. Ne napada nista sto bi se moglo podvesti pod "njegovo". Tvoj komentar u slucaju "zgrada vlade - suknja novinarke FTV" ne moze biti NIKAKAV vec moras da OSUDIS taj potez jer necinenjem nicega ti ustvari BRANIS Dodika i ovaj potez ... Tako je isto i u kontra smjeru nekih forumasa naspram politicara u FBiH .... Samo nepristrasnim komentarima doprinosimo boljitku nase BiH .....
Nije da ja neću da komentarišem ovu stvar, već nisam upoznat sa time. Sa onim sa čime sam upoznat, komentarišem.
A ako već pokušavaš da mene svrstaš u tu "veliku većinu" možeš na par stranica na ovoj temi pronaći moj post gdje sam čestitao ljudima iz Tuzle (zaboravio sam ime čovjeka) na podizanju tužbe protiv Dodika povodom izjave o granatiranju kolone.
U ovom kontekstu rasprave o elektroprenosu, navedeni incident je bio samo provokacija drugog učesnika u forumu, koji je u istom postu rekao da ja glasam za Dodika. Drago mi je da je taj učesnik uvidio da nije napisao istinu i izvinio mi se. Primam izvinjenje.
Dalje, ja napadam one koji me žuljaju, što i drugima dozvoljavam. Nikada nisam rekao "što napadate Dodika, on je super čova". Naprotiv, i ja ga napadam u mojim postovima.
Međutim, ako je nešto drugačije, onda se to treba reći. A sa elektroprenosom sam sticajem okolnosti upoznat.
seln

#5565 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by seln »

draganbl wrote: A sa elektroprenosom sam sticajem okolnosti upoznat.
Onda odgovori na moje pitanje.
Koliko sam vidio, sa srpske strane je u Elektroprenosu i Savo Eric, predratni ucitelj razredne nastave iz neke pripizdine kod Kalesije. reci mi kakva je njegova strucna sprema za Elektroprenos, buduci da kazes kako Bosnjaci i Hrvati prvenstveno guraju svoje. Je li mozda preko noci postao menadzer na nekom od mnogobrojnih univerziteta izgradjenih po sumama i gorama RS?
draganbl

#5566 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

seln wrote:
draganbl wrote: Ono što je činjenica, jeste da ta kompanije ne funkcioniše zbog toga što je upravljačka i operativna struktura pravljena po političom, a ne stručnoj osnovu. Tako se došlo do situacije da svako gura svoje (ne samo Srbi, već prvenstveno Bošnjaci i Hrvati) i gleda samo svoj interes, a niko ne gleda interes BiH.
Potpuno si u pravu. Ni sa srpske strane nije u upravni odbor ušao bolji kadar, pa ni taj lik nije ništa bolji od "diplomiranog egiptologa".
Ja sam nabrojao nekoliko konkretnih situacija koje su problematične i nisam rekao da Bošnjaci i Hrvati guraju svoje. Rekao sam da Bošnjaci insistiraju da se pare od profita troše isključivo na projekte u Federaciji (gdje je Bošnjačko stanovništvo većina), govoreći kako, od kako je nastala zajednička firma, nijedna hidrocentrala nije napravljena u Federaciji. Takođe sam govorio o anarhiji u dijelu sistema koji se nalazi u Federaciji.
A da li ti znaš da Tuzla dobija struju iz Sremske Mitrovice?
nokia6170

#5567 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
seln wrote:
Potpuno si u pravu. Ni sa srpske strane nije u upravni odbor ušao bolji kadar, pa ni taj lik nije ništa bolji od "diplomiranog egiptologa".
Ja sam nabrojao nekoliko konkretnih situacija koje su problematične i nisam rekao da Bošnjaci i Hrvati guraju svoje. Rekao sam da Bošnjaci insistiraju da se pare od profita troše isključivo na projekte u Federaciji (gdje je Bošnjačko stanovništvo većina), govoreći kako, od kako je nastala zajednička firma, nijedna hidrocentrala nije napravljena u Federaciji. Takođe sam govorio o anarhiji u dijelu sistema koji se nalazi u Federaciji.
A da li ti znaš da Tuzla dobija struju iz Sremske Mitrovice?
Dobija? Nisam znao da su srbijanci postali toliko velikodusni prema bosancima da im dzabana daju struju
klixober

#5568 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by klixober »

nokia6170 wrote: Dobija? Nisam znao da su srbijanci postali toliko velikodusni prema bosancima da im dzabana daju struju
A znas li odakle Tuzlaci dobijaju plazma keks? eeeeee.. :wink:
seln

#5569 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by seln »

komeba wrote:
nokia6170 wrote: Dobija? Nisam znao da su srbijanci postali toliko velikodusni prema bosancima da im dzabana daju struju
A znas li odakle Tuzlaci dobijaju plazma keks? eeeeee.. :wink:
A cuo sam i da Alzir uvozi pijesak iz Francuske. :-)
draganbl

#5570 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:...

Dobija? Nisam znao da su srbijanci postali toliko velikodusni prema bosancima da im dzabana daju struju
Čekao sam neki komentar na ovu činjenicu, pa da pojasnim stanje.
Ovim dešavanjima oko Brčkog, krenula je priča kako će u energetskom smislu Republika Srpska biti razdvojena na dva dijela, te da će tako doći u velike neprilike, koje podrazumijevaju i prestanak isporuke. Takvu vijest je, čini mi se plasirao Dnevni avaz, te je time zapravo objašnjeno zašto se sada Dodikovi bune oko Brčkog. Međutim, to je velika obmana, jer struja iz Višegrada u Banjaluku ne putuje automobilom kroz Republiku Srpsku, pa prolazi kroz "usko grlo" Brčko. To nema blage veze sa realnošću, međutim, znajući koliko je naš narod povodljiv za vijestima, ne čudi me koliko se forumaša ovdje primilo na to.
Jasno je da su energetska postrojenja uvezana, a moje pitanje sa Tuzlom i Sremskom Mitrovicom ilustruje koliko je prava, realna priča, koja se realizuje na niskom, tehničkom nivou, normalna i drugačija od one koju predstavljaju mediji. Jasno je da Srbijanci naplaćuju "kupljenu" struju iz Srbije, isto kao što iz Federacije izlazi struja koja se troši i naplaćuje u užoj Srbiji. Tako, Tuzla potroši struju koja je "doputovala" izdaleka, dok se struja iz Ugljevika, koji je na 15 km od Tuzle, šalje na drugo mjesto.

Nakon svega, zadovoljan sam kako su moji komentari prošli. Bilo je sitnih provokacija, postavljanja potpitanja, poneka uvreda i laž, ali sve u svemu, niko nije napisao da sam ja iznio neistinu i niko nije ponudio kontraargument. To može da govori samo o dvije stvari: ili većina učesnika u raspravi i nema blage veze o čemu se zapravo radi, ali im to ne smata da budu dežurni pljuvači RS-a i Dodika (opet, kažem nemam ništa protiv), ili znaju o čemu se radi i slažu se sa mojim postovima.
nokia6170

#5571 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:

Ovim dešavanjima oko Brčkog, krenula je priča kako će u energetskom smislu Republika Srpska biti razdvojena na dva dijela, te da će tako doći u velike neprilike, koje podrazumijevaju i prestanak isporuke. Takvu vijest je, čini mi se plasirao Dnevni avaz, te je time zapravo objašnjeno zašto se sada Dodikovi bune oko Brčkog. Međutim, to je velika obmana, jer struja iz Višegrada u Banjaluku ne putuje automobilom kroz Republiku Srpsku, pa prolazi kroz "usko grlo" Brčko. To nema blage veze sa realnošću, međutim, znajući koliko je naš narod povodljiv za vijestima, ne čudi me koliko se forumaša ovdje primilo na to.
Jasno je da su energetska postrojenja uvezana, a moje pitanje sa Tuzlom i Sremskom Mitrovicom ilustruje koliko je prava, realna priča, koja se realizuje na niskom, tehničkom nivou, normalna i drugačija od one koju predstavljaju mediji. Jasno je da Srbijanci naplaćuju "kupljenu" struju iz Srbije, isto kao što iz Federacije izlazi struja koja se troši i naplaćuje u užoj Srbiji. Tako, Tuzla potroši struju koja je "doputovala" izdaleka, dok se struja iz Ugljevika, koji je na 15 km od Tuzle, šalje na drugo mjesto.

Nakon svega, zadovoljan sam kako su moji komentari prošli. Bilo je sitnih provokacija, postavljanja potpitanja, poneka uvreda i laž, ali sve u svemu, niko nije napisao da sam ja iznio neistinu i niko nije ponudio kontraargument. To može da govori samo o dvije stvari: ili većina učesnika u raspravi i nema blage veze o čemu se zapravo radi, ali im to ne smata da budu dežurni pljuvači RS-a i Dodika (opet, kažem nemam ništa protiv), ili znaju o čemu se radi i slažu se sa mojim postovima.
Iskreno ne vidim smisao bas ove tvoje paralele sa tuzlom i sremskom mitrovicom...mislim sta si zelio reci. struja ko struja..svak kupuje struju koja mu vise odgovara i po cijenama koje mu odgovaraju...pa jel ti mostarski aluminij kupovao od njemacke kompanije struju koju je ta ista kompanija kupovala od elektroprivrede bih. paradoksalno, ali istinito.

struja je predmet kupoprodaje i trzista bas kao i svaka druga stvar i usluga.
draganbl

#5572 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote:

Iskreno ne vidim smisao bas ove tvoje paralele sa tuzlom i sremskom mitrovicom...mislim sta si zelio reci. struja ko struja..svak kupuje struju koja mu vise odgovara i po cijenama koje mu odgovaraju...pa jel ti mostarski aluminij kupovao od njemacke kompanije struju koju je ta ista kompanija kupovala od elektroprivrede bih. paradoksalno, ali istinito.

struja je predmet kupoprodaje i trzista bas kao i svaka druga stvar i usluga.
Nije stvar o kupoprodaji, već o tokovima, u ovom slučaju dalekovodima. Cijela (možda ne baš cijela, ali značajan dio sigurno) gungula je nastala oko toga što je plasirana priča da će, gubljenjem uticaja Vlade RS u Brčkom energetski sistem RS biti prepolovljen, jer je entitet prepolovljen na dva dijela. A to je obmana i tu obmanu ilustruje moje pitanje, jer struja od proizvođača do potrošača teče po drugim linijama, a ne unutar entiteta, pa čak i ne unutar jedne države.
Sada, kada smo apsolvirali Tuzlu i Sremsku Mitrovicu, meni dva veoma draga grada, da li mogu da te pitam nešto. Jedan si od rijetkih forumaša koji detaljno čita moje postove i na kulturan način mi odgovara. Primijetio sam da te i drugi učesnici rasprava cijene. Pitanje je: Da li mi vjeruješ i da li smatraš da ono što ja napišem odgovara istini? Neću imati nikakvih dodatnih zaključaka i komentara, ako odgovoriš pozitivno (aludiram na onu priču o genocidu).
Jednostavno, želja mi je da mi forumaši vjeruju. Jer ja hoću da vjerujem vama, a pogotovo takvima kao što si ti.
klixober

#5573 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by klixober »

dragane,sve sto pricas o elektroprenosu je irelevantno.Dodikovo razvaljivanje ove kompanije,nema za cilj da ona postane funkcionalnija,uspjesnija,nego da nestane,ako se ne varam,jedina drzavna korporacija.
Ovo sto Dodik radi je direktno krsenje Dayton-a,jer su u dayton-skom sporazumu predvidene drzavne korporacije.

A ono sto me takodje cudi...kako da niko do sada nije spomenuo Dodikovu odluku da ukine jos jednu po drzavu BiH vaznu instituciju - MINISTARSTVO ZA IZBJEGLICE I RASELJENA LICA RS !
To bi znacilo da se apsolutno zaustavlja stimuliranje povratka u RS.
nokia6170

#5574 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

draganbl wrote: Nije stvar o kupoprodaji, već o tokovima, u ovom slučaju dalekovodima. Cijela (možda ne baš cijela, ali značajan dio sigurno) gungula je nastala oko toga što je plasirana priča da će, gubljenjem uticaja Vlade RS u Brčkom energetski sistem RS biti prepolovljen, jer je entitet prepolovljen na dva dijela. A to je obmana i tu obmanu ilustruje moje pitanje, jer struja od proizvođača do potrošača teče po drugim linijama, a ne unutar entiteta, pa čak i ne unutar jedne države.
Sada, kada smo apsolvirali Tuzlu i Sremsku Mitrovicu, meni dva veoma draga grada, da li mogu da te pitam nešto. Jedan si od rijetkih forumaša koji detaljno čita moje postove i na kulturan način mi odgovara. Primijetio sam da te i drugi učesnici rasprava cijene. Pitanje je: Da li mi vjeruješ i da li smatraš da ono što ja napišem odgovara istini? Neću imati nikakvih dodatnih zaključaka i komentara, ako odgovoriš pozitivno (aludiram na onu priču o genocidu).
Jednostavno, želja mi je da mi forumaši vjeruju. Jer ja hoću da vjerujem vama, a pogotovo takvima kao što si ti.
Nije bitno da li ja tebi vjerujem ili ne. Bitno je da se ti i tvoji potomci za 10 ili 20 godina ne stide onoga sto si danas ili juce napisao.
vee-jay

#5575 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

24.09.2009
Vlada RS-a će tužiti visoke predstavnike
:lol: :lol: :lol:

review 17.07.2009
Dodik: "Tužit ćemo Inzka u Austriji"
Inzko: "Jedva čekam da me Dodik tuži!"
Dodik: "Nisam mislio tužiti Inzka, samo sam tražio objašnjenje"
Locked