Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bull21

#5551 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

honey-heart wrote:Engleziiiiiiiiiiiiiii... :D

Kako sa prvom godinom-drugi semestar..Kakav je predmet 'pregled Eng. gramatike', 'Fonetika' nova književnost? :D
Nova književnost - lakša od prošle, samo je treba učiti (ovo ti dolazi sa tastature čo'eka koji je obnavljao prvu godinu zbog književnosti)
Fonetika - uber predmet. Selma je odlična. Ako budeš imao ikakvih problema, odmah kod nje na konsultacije da ti objasni. Meni je žena prošle godine objasnila u 20 minuta pola predmeta. I vježbaj, isto kao da je matematika, šta radite to i izvježbaj i tako češ najbolje i naučiti. Teorija iz Fonetike je lagana.
Peggya se ne sjećam, sjećam se da je lagan i da sam ga riješio nekada u septembru kada gospođica Nataša ne daje ocjene veće od 6 (sedam je rijetka pojava).
Hrvatski 2 (tu se vidimo) je bezveze, peglanje. Ima ga za učiti al' ga možeš prenjeti.
Šta ono još ima? Savremeni? Jopet, Selma. Lagano. Ove godine su valjda pooštrili kriterije za portfolio, i neka su. Pisali smo svakakve gluposti u prvoj godini pa prolazili... neka su. Historija je standardna, uči i moli Boga da Sanji nisi mrzak i dobar si. Jedino što se književnosti tiče, ne znam hoće li vam biti Khaaaaaaaaaaaan ili Sanja. I hoće li se koristiti njena knjiga. Ako je ona i ako je njena knjiga, onda ste dobri.

'et, ako imadeš još kakvijeh pitanja, proslijedi ih bre ođe, pa ću da ti odgovrijem.
Aloha od Miloše sa Havajana.
MargitaStefanović

#5552 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by MargitaStefanović »

Je li moguće kombinovati jezike sa različitih odsjeka ,npr. turski i italijanski ?
charrrmed

#5553 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by charrrmed »

MargitaStefanović wrote:Je li moguće kombinovati jezike sa različitih odsjeka ,npr. turski i italijanski ?
Izvini sto pitam, ali s obzirom da se ovoliko interesujes, zar nisi usla na stranicu naseg fakulteta i procitala nastavne planove i programe onoga sto te zanima? Tamo sve lijepo pise.

U novom nastavnom planu i programu pise da se Italijanski jezik moze studirati i samostalno i sa nekom drugom studijskom grupom (do sada recimo to nije bilo moguce). Isto tako pise da se i Turski jezik moze studirati zajedno sa drugom studijskom grupom. Dakle, moze!
Jedino psihologija mora biti jednopredmetni studij i ne moze se kombinirati, ostale kombinacije su uglavnom moguce.
MargitaStefanović

#5554 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Gledala sam na stranici , ali dobivala sam informacije od nekih osoba koje su mi stvarale konfuziju. Odlučila sam pitati ovdje na forumu, jer sam pretpostavljala da će mi odgovoriti samo oni koji studiraju ono za što se raspitujem ili barem nešto slično tome. :)
Sarajevski_Marlboro

#5555 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Sarajevski_Marlboro »

Ne upisuj nesrodne grupe jezika ako nisi dobra bar u jednom.
Nemoj da te zavara to sto se ide " od pocetka". Vrlo brzo ugazis u blato, da ne kazem govna :lol:
Mozes uspjet ako si bas nadarena i volis da ucis, a i da ne ides vani puno :lol:

toliko :D
staradis

#5556 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by staradis »

MargitaStefanović wrote:Gledala sam na stranici , ali dobivala sam informacije od nekih osoba koje su mi stvarale konfuziju. Odlučila sam pitati ovdje na forumu, jer sam pretpostavljala da će mi odgovoriti samo oni koji studiraju ono za što se raspitujem ili barem nešto slično tome. :)
Odes na stranicu pa onda odes na studentsku sluzbu pa onda odes i do STAFFA sve ti kazu....
MargitaStefanović

#5557 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Sarajevski_Marlboro wrote:Ne upisuj nesrodne grupe jezika ako nisi dobra bar u jednom.
Nemoj da te zavara to sto se ide " od pocetka". Vrlo brzo ugazis u blato, da ne kazem govna :lol:
Mozes uspjet ako si bas nadarena i volis da ucis, a i da ne ides vani puno :lol:

Italijanski učim već drugu godinu i odlično mi ide ,a prije 3 godine sam išla na kurs turskog godinu dana ( stalno ponavljam ono što sam naučila tako da ne zaboravim). Inače sam opsjednuta kako maternjim, tako i stranim jezicima. Brzo učim i nije mi mrsko to učiti. Tako da vjerujem da bih mogla ovdje uspjeti što se tog dijela tiče, samo mi je problem što se tiče predavanja,jer ne znam je li ih moguće uskladiti ,a ne želim da odustajem od ijednog jezika. Zato sam se ponadala da ću ovdje pronaći nekoga ko to možda studira pa da mi kaže nešto o tome , ali eto... :)

Tebi hvala na savjetu. :D
MargitaStefanović

#5558 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

staradis wrote:
MargitaStefanović wrote:Gledala sam na stranici , ali dobivala sam informacije od nekih osoba koje su mi stvarale konfuziju. Odlučila sam pitati ovdje na forumu, jer sam pretpostavljala da će mi odgovoriti samo oni koji studiraju ono za što se raspitujem ili barem nešto slično tome. :)
Odes na stranicu pa onda odes na studentsku sluzbu pa onda odes i do STAFFA sve ti kazu....
Nisam znala za STAFF ,raspitat ću se. :D
bull21

#5559 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Imal' šta za ispite? EFSA odgodila današnje, javi u ponedeljak kad i šta. A ovi naši šute.
Afanasi_94

#5560 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

MargitaStefanović wrote:
Sarajevski_Marlboro wrote:Ne upisuj nesrodne grupe jezika ako nisi dobra bar u jednom.

Italijanski učim već drugu godinu i odlično mi ide ,a prije 3 godine sam išla na kurs turskog godinu dana ( stalno ponavljam ono što sam naučila tako da ne zaboravim). Inače sam opsjednuta kako maternjim, tako i stranim jezicima. Brzo učim i nije mi mrsko to učiti. Tako da vjerujem da bih mogla ovdje uspjeti što se tog dijela tiče, samo mi je problem što se tiče predavanja,jer ne znam je li ih moguće uskladiti ,a ne želim da odustajem od ijednog jezika. Zato sam se ponadala da ću ovdje pronaći nekoga ko to možda studira pa da mi kaže nešto o tome , ali eto... :)

Tebi hvala na savjetu. :D
Jaaako je teško uskladiti sve obaveze. Možda ti se sada čini jednostavnim jer sam i ja tako mislila u srednjoj ali kad dođeš na faks shvatiš da to baš i nije tako.
bull21

#5561 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Većina novopridošlica i novopridošlica-to-be ne shvaćaju da kada slušaš predavanja od 8 do 8, bez obzira na pauze, ti nisi psihički u stanju da radiš bilo šta naredna 24 sata. Tako da ono... zar vam treba taj dodatni redak na diplomi? Jel' vrijedan vašeg zdravlja? Života? Nije. Bolje vam je uzeti jednopredmetni pa se na njega baciti 100% pa ga završiti k'o čo'ek za 3 godine (a ne ovako k'o ja što se hebem već... dugo).
Afanasi_94

#5562 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

bull21 wrote:Većina novopridošlica i novopridošlica-to-be ne shvaćaju da kada slušaš predavanja od 8 do 8, bez obzira na pauze, ti nisi psihički u stanju da radiš bilo šta naredna 24 sata. Tako da ono... zar vam treba taj dodatni redak na diplomi? Jel' vrijedan vašeg zdravlja? Života? Nije. Bolje vam je uzeti jednopredmetni pa se na njega baciti 100% pa ga završiti k'o čo'ek za 3 godine (a ne ovako k'o ja što se hebem već... dugo).
Oni kontaju sve lagano k'o srednja škola :D bolje se jednom posvetiti i dati 100% od sebe, a ne ići tamo-vamo, jedva uskladiti obaveze i na kraju odustati od svega.
Sarajevski_Marlboro

#5563 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Neupuceni su pa se zalijecu, i to masovno, ne znam sta su svi navalili da studiraju jezike ? Valjda je kul to. Ne kontam.
Nikad ih vise nije bilo a u isto vrijeme nikad losije pripremljeni nisu dolazili.
bull21

#5564 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Shvati da imaš generaciju ljudi prije koja je u školi učila ruski, generaciju koja je bila maltene odsječena od svijeta u Jugi. Samim time imaš veliki broj roditelja koji misle da studiranje nekog jezika sada znači prestiž. Isto tako misle da Kanton Sarajevo ima milion škola pa da svako može da diplomira i onda ide da studira ili za profesora ili za prevodioca. Ja kada sam rekao da me interesuje književnost za magisterij, gledali su me kao da sam kreča popio... ne možeš ti insanu dogovoriti da je ponekada dobro i vlastitom glavom misliti.
That being said, ja svim studentima želim puno sreće. Ko misli da može izdržati pritisak dvopredmetnog studija - sa srećom mu!
Sarajevski_Marlboro

#5565 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

knjizevnost ? :lol:

tako jednom cekam ja cas knjizevnosti a kolegice pricaju o staniji i ekremu jevricu i sta je na farmi bilo . :lol:
honey-heart

#5566 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by honey-heart »

bull21 wrote:
honey-heart wrote:Engleziiiiiiiiiiiiiii... :D

Kako sa prvom godinom-drugi semestar..Kakav je predmet 'pregled Eng. gramatike', 'Fonetika' nova književnost? :D
Nova književnost - lakša od prošle, samo je treba učiti (ovo ti dolazi sa tastature čo'eka koji je obnavljao prvu godinu zbog književnosti)
Fonetika - uber predmet. Selma je odlična. Ako budeš imao ikakvih problema, odmah kod nje na konsultacije da ti objasni. Meni je žena prošle godine objasnila u 20 minuta pola predmeta. I vježbaj, isto kao da je matematika, šta radite to i izvježbaj i tako češ najbolje i naučiti. Teorija iz Fonetike je lagana.
Peggya se ne sjećam, sjećam se da je lagan i da sam ga riješio nekada u septembru kada gospođica Nataša ne daje ocjene veće od 6 (sedam je rijetka pojava).
Hrvatski 2 (tu se vidimo) je bezveze, peglanje. Ima ga za učiti al' ga možeš prenjeti.
Šta ono još ima? Savremeni? Jopet, Selma. Lagano. Ove godine su valjda pooštrili kriterije za portfolio, i neka su. Pisali smo svakakve gluposti u prvoj godini pa prolazili... neka su. Historija je standardna, uči i moli Boga da Sanji nisi mrzak i dobar si. Jedino što se književnosti tiče, ne znam hoće li vam biti Khaaaaaaaaaaaan ili Sanja. I hoće li se koristiti njena knjiga. Ako je ona i ako je njena knjiga, onda ste dobri.

'et, ako imadeš još kakvijeh pitanja, proslijedi ih bre ođe, pa ću da ti odgovrijem.
Aloha od Miloše sa Havajana.

Hej! Hvala ti puno ! :D Nadam se da će biti i ovog semestra Nataša ok... i njen predmet.. :izet: I etoo, književnost lakša? :D Ifica rekla da će baš ova sad biti teža, ali eto-daj BOže da bude kao što ti kažeš! :D
Tesla10

#5567 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tesla10 »

Imam jedno pitanje za vas studente :) . Koliko u vas traju predavanja na fakultetu ? Konkretno mislim na sate, jer ne vjerujem da postoji osoba koja bi svaki dan mogla da ostaje 15-16 sati na fakultetu. Jer ta bi osoba jednostavno pukla, kad tad.
charrrmed

#5568 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by charrrmed »

Tesla10 wrote:Imam jedno pitanje za vas studente :) . Koliko u vas traju predavanja na fakultetu ? Konkretno mislim na sate, jer ne vjerujem da postoji osoba koja bi svaki dan mogla da ostaje 15-16 sati na fakultetu. Jer ta bi osoba jednostavno pukla, kad tad.
Ja sam peta godina pa sada imam nesto manji broj predavanja, recimo najpopunjeniji mi je cetvrtak kad sam na fakultetu od 8 do 17, ali imam dosta pauza izmedju predavanja. No ranije smo znali ostajati recimo od 10 do 20 sa ukupno jednim satom pauze. Nisam na dvopredmetnom studiju.
Tesla10

#5569 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tesla10 »

charrrmed wrote:
Tesla10 wrote:Imam jedno pitanje za vas studente :) . Koliko u vas traju predavanja na fakultetu ? Konkretno mislim na sate, jer ne vjerujem da postoji osoba koja bi svaki dan mogla da ostaje 15-16 sati na fakultetu. Jer ta bi osoba jednostavno pukla, kad tad.
Ja sam peta godina pa sada imam nesto manji broj predavanja, recimo najpopunjeniji mi je cetvrtak kad sam na fakultetu od 8 do 17, ali imam dosta pauza izmedju predavanja. No ranije smo znali ostajati recimo od 10 do 20 sa ukupno jednim satom pauze. Nisam na dvopredmetnom studiju.
Pa kada ti učiš ? :shock: .
charrrmed

#5570 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by charrrmed »

Tesla10 wrote:
charrrmed wrote:
Pa kada ti učiš ? :shock: .
:D
Nije tako strasno, to sam govorio za najpopunjeniji dan, ali s druge strane sam recimo ponedjeljkom od 11 do 15, sto je dosta dobro :) Ma uhodas se brzo, pa ponekad i ne primijetis koliko vremena provodis na fakultetu i nekako uspijes organizirati vrijeme. Cini mi se da sam ga poprilicno dobro organizirao cim sam stigao do pete godine :D
stajeba
Grijem se na: sex
Vozim: svoj fazon
Horoskop: je za nevjernike

#5571 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by stajeba »

FILOZOFI, SAD JE VAŠA ŠANSA DA RADITE KAO VLADARI OVE DRŽAVE. VI STE TI KOJI SU NAJMUDRIJI.
Tesla10

#5572 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tesla10 »

stajeba wrote:FILOZOFI, SAD JE VAŠA ŠANSA DA RADITE KAO VLADARI OVE DRŽAVE. VI STE TI KOJI SU NAJMUDRIJI.
Ja ću krenuti stopama Lenina i njemu sličnih i truditi ću se da srušim ovu vlast :) . Normalno, ja neću paliti tuđe kuće i tuđa ognjišta (ovdje govorim o imovini normalnoga svijeta), već ću se obrušiti na političare i na njihove sljedbenike.
Minimalac

#5573 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Minimalac »

Koliko studenata primaju na Bosanski jezik?
charrrmed

#5574 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by charrrmed »

Minimalac wrote:Koliko studenata primaju na Bosanski jezik?
Na prvoj stranici imas link na kojem ti sve lijepo pise. Na odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda BiH primaju 20 redovnih, 10 RSF i 7 vanrednih.
ophelia92

#5575 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by ophelia92 »

FYI nema Nataše od narednog semestra. Njene predmete preuzimaju Merima i Selma. Rekoše Merima preuzima predavanja, Selma vježbe iz Pregleda eng. gramatike. Selma je stvarno odlična. Prvo što ima znanja, drugo zna ga prenijeti i milo je slušati. Baš se vidi da uživa u onome što radi.
Post Reply