Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#5551 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

KIA wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
KIA wrote:
p.s. jel postoji nekakav ( BILO KAKAV ) legalan nacin da ovog krpelja ( Daltona ) skinem sa sebe ... ama , u svakom postu se trudi da me citira ili bar spomene , a zna dobro da nisam struchna da mu pomognem ... :-)
Dobro se potrudi da skontas zasto te citira i spominje. :lol:

Ako to skontas mozda bi mu mogla biti i od pomoci. :D
Nisam struchna ... nisam :

1. mushko
2. psihijatar
3. soc. radnik

Ukoliko ispunjavas neki od ovih uslova , ponudi se sam/a ...
Nisi skontao/la, nisi.... :lol: :lol:
Al' nema veze, nisam to ni ocekivao od tebe. :D :D
KIA

#5552 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

pici wrote:
TOOOOOOO SLOBODNA ŠUMADIJAAAA !!!!! :mrgreen:
Pici ,
ti opet sabiras babe i zabe , meni je ova karta sasvim OK ... ;-)

Plasim se samo da se mnogi od vas teshe situacijom u Srbiji , a cinjenicno stanje jeste onako kako sam ga predstavila u jednom od svojih prethodnih postova ;-)

Da ja zelim da raspravljam o temama vezanim za Bosnu , ja bih mogla vristati od smeha i rugati vam se do mile volje , jer ...

Kakva god da je situacija u Srbiji , u Bosni je 200 puta gora , po svim pitanjima ;-)

Ali ja nisam u tom fazonu ;-)

Samo se ti meni nemoj nervirati i sve OKEJ ;-)
upsala

#5553 Re: Desavanja u Srbiji

Post by upsala »

KIA wrote:
pici wrote:
Pici ,

Plasim se samo da se mnogi od vas teshe situacijom u Srbiji , a cinjenicno stanje jeste onako kako sam ga predstavila u jednom od svojih prethodnih postova ;-)

Da ja zelim da raspravljam o temama vezanim za Bosnu , ja bih mogla vristati od smeha i rugati vam se do mile volje , jer ...

Kakva god da je situacija u Srbiji , u Bosni je 200 puta gora , po svim pitanjima ;-)

........,a sada pravac pred Skupštinu na doček svjetskih prvaka! :thumbup:
dallton

#5554 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

cestitke prvacima u vaterpolu...
samo da pitam - jel vjezbaju na srpskoj morskoj obali ili ?
nemoj se ti kia ljutiti na nas, nas stvarno nije briga sto srbija nema more al ima ratnu mornaricu i podmornice
KIA

#5555 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: Nisi skontao/la, nisi.... :lol: :lol:
Al' nema veze, nisam to ni ocekivao od tebe. :D :D
Blamiras se ;

vrati se opet na dve recenice koje smo razmenili ;

procitaj to jos 30 puta , pa ces ukapirati ...
KIA

#5556 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

upsala wrote: ........,a sada pravac pred Skupštinu na doček svjetskih prvaka! :thumbup:
Ja se tim sportom ne bavim ;

hvala i Nadji i Miloradu i vaterpolistima sto su nas obradovali zlatnim medaljama , ali ni mene oni ne docekuju ;-)
dallton

#5557 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5558 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

KIA wrote:
pici wrote:
Pici ,

Ma ko se .BA nervira :lol: :lol: :lol: :lol: .....ja BiH nisam nikad spominjao na ovoj temi osim kad mi se poturi da neš beknem :mrgreen: .......i ko se ruga ......ja samo podupirem stavove ljudi u Srbiji kojima je dosta HuŠkaČkoga SANU-proizvoda.....koji bi Čitav Svet naselio Srbima i ovekoveČio granice Hiljadugodišnjeg Srbskog Carstva :mrgreen: e to Šo se Srbiji ko Bumerang vratilo to je teza o UMnim glavama Akademika od onoga Veka koji bi da sjede u fotelji,pišu knjige i dečije pesmice,pokoji recital i Copy/Paste Doktorat i da skroje Sudbinu prvo "Svom" pa onda "Ostalima".....neg hajmo mi na Madonu dok se Begeš još uvjek zove Begeš ....jer kako je krenulo bitnuče Kragujevac glavni grad :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5559 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

eve neš veselo...... :mrgreen:

Srbija
Pokušala da prošvercuje 576 kompleta vještačkih zuba
Srpski carinici na graničnom prelazu Kelebija otkrili su prilikom kontrole automobila mađarskih registarskih oznaka 576 kompleta vještačkih akrilnih zuba marke "goldent", saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.
Carinici su u prtljažnom dijelu automobila marke "tojota korola" najprije pronašli desetak kutija sa vještačkim zubima spakovanim u crne kese i torbe, koje su se nalazile ispod ličnih stvari.

Daljim pregledom pronađeno je još 90 kutija koje su se nalazile u dvije torbe na i ispod sjedišta, u prednjem dijelu vozila i iza suvozačevog sjedišta.

Vještački zubi pronađeni su 31. jula, a protiv putnice I.M.M. pokrenut je prekršajni postupak, dok je otkrivena roba privremno zadržana, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave carina Srbije podsjećaju da su carinici 8. jula na graničnom prelazu Batrovci, između Srbije i Hrvatske, spriječili pokušaj krijumčarenje veće količine polovne stomatološke opreme, čija je vrijednost procijenjena na oko 3.136.000 dinara /33.600 eura/.

taman bi tvom avataru @KIA dobro došla ovakva proteza :mrgreen: .........mada za tebe kao tebe....UH UH :dance: :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5560 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

"Srem, Banat i Backa -tri srca junacka". Ali samo u pjesmi. Na karti ih -ko srcane predkomore-dijele Tisa i Dunav. Rijeka je prirodna granica ne samo drzava, regija vec i mjesnih zajednica. Da rijeka moze biti i prirodna granica unutar drzave najbolje se moze vidjeti na primjeru mjesne zajednice.

Banat i Backu dijeli rijeka Tisa. MZ koja je geografski u Banatu ima i vodovod koji je banatski, jer ta MZ nema vodovodne cijevi preko Tise. Lala iz Banata banatsku vodu placa banatskoj firmi, sa sjedistem u banatskom regionalnom centru, srpskim parama - kako i prilici svemu sto je srpsko. Doduse: pritisak u vodovodu je slab, cesto nestaje vode i predsjednik MZ hoce da trazi od opstinskog parlamenta da nadje pare i izglasa rekonstrukciju vodovoda. Kad se zaputi u opsinsku vlast -u Banatu- portir ce ga sa vrata zacerat i kaze mu da je on iz Backe a ne iz Banata, iako mu je vodovod i vodomjer u Banatu. Kad ode u Backu oni ce mu reci da on politicki pripada Backoj, a da je vodovod u rukama serifa iz Banata i da je taj serif u stvari neki Bosanac iz Hercegovone. Tako isto: skolska djeca, skelom, moraju "preplivavti" Tisu, hitna zaobilaznim putem dolazi u MZ jer je most 7 kilometeri uzvodno itd. Predsjednik MZ, osmoskolci, penzioneri i zedni mjestani MZ sjednu i pocnu trazit odgovor na pitanje: zasto im je Miloseviceva vlast napravila ovakvu politicku organizaciju lokalne samouprave; od njih napravila bacane, iako su oni od pamtivjeka i gruntom banacani. Odgovor se jako brzo nadje: 2/3 mjestana te bogate MZ su Madjari; kada bi ta MZ bila tamo -gdje im je i vodovod- ta opcine bi bila vecinski MAdjarska, pa bi i nacelnik i vecina u lokanoj skupstini opcine bili Madjari, pa je problem u tome: da tamo gdje ima i jednog Srbina mora vladati samo Srbi. To je politika koju miloseviceva vlast nije primjenjivala samo u medjunarodnoj politici, po Kninu, BiH, Crnoj Gori, vec i u rodjenoj kuci. To im se sad obija o glavu. Srbija od Banata i Macve sada pravi Kosovo, jer nema vise koga da bije. Kosovo je samo jedan primjer i vrh ledenog brijega. Ovakvih primjera ima jako mnogu i to upravo u onim lokalnim upravama gdje ima veci broj stanovnika neka manjinske zajednice. Tako je sa mnogo lokalnih uprava po Banatu, Backoj, Srijemu, Macvi. Tako je u Borskom regionu gdje ima jako mnogo Rumunja, Presevskoj dolini, Sandzaku. Tako nije po Sumadiji. Ne zato to tamo nema nacionalnih manjina nego zato sto je Sumadija siromasna pa mnoge seoske MZ uz Moravu i nemaju vodovoda.

Par kilometara lokalnog vodovoda je svugdje lokalni problem, ali ne i u Srbiji. Srpska politika ima patolosku potrebu da od sebe same napravi medjunarodni problem i cini to gdje ima i najmanju mogucnost- cak i na lokalnom nivou.
Predsjednik Tadic nije dozvolio madjarskom predsjedniku da posjeti madjarsku zajednicu u Vojvodini; iako mu je taj isti predjednik, nekoliko mjeseci prije, poslao madjarski plin iz drzavnih rezervi. Isti taj Tadic mjesec dana kasnije pravi diplomatski skandal pa se i ne najvljuje kad dolazi u BiH a kamo li da trazi dozvolu za posjetu medjunarodno priznatoj drzavi. Naradene godine madjarski predsjenik nece ni podici slusalicu kad Rusi zavrnu Srbiji plinske pipe. VukJeremic ce jebat sve po spisku madjaskoj i Bosni i uvest Srbju u rat sa Madjarskom, jer boze moj: kud god tece srpski plin tu mora biti Srbija-pa makar i do Sibira. Nema veze sto Madjarska nema more-ima NATO Sestu flotu u bokokotorskom zaljevu - kome majdarska uredno placa porez.

100% sam siguram da vojvodjani nece zbog vodovoda pripojit Vojvodinu Madjarskoj, ali sam 100 % siguran da ce Tadic poslat specijalce u Presevsku dolinu da bi vojvodjanskim Madjarima pokazao sta ih ceka ako se budu ponasali kao Albanci i trazili vodovod.
100 % je potvrdjeno da ce Tadic napraviti diplomatski skandal i zapisat po Bosni i Hecegovini samo zato sto to isto ne smije uraditi u Crnoj Gori i na Kosovu, jer ga tamo ceka duhanska mafija, koje brze poteze pistolje i od njegove najelitnije garde. Srbija u jeku najveceg svjetskog kokuzluka kupuje blindirana vozila za Tadica. Ne u strahu od nekog Abu Hamze vec u strahu od nekih Abu Bre Ronhill-a i Ha Bu Amsterdamaca. Da bi sakrila strah od svoje mafije klace Turke po Bosni i trenirat 100 000 cetnika po Trebinju.

Srbija se o svom jadu zabavila i to je kletva koja ju je stigla iz Bosne. Bosna i Hercegovina nece nikad napravit Presevsku Dolinu od Sandzaka. Na zato sto joj Srbija Republikom Srpskom drzi muda u procjepu, vec zato sto zna da Tadic prije smije doci u rodno Sarajevo i prosetat Bascarsijom, nego sto smije isto to uraditi u Presevskoj dolini - ciji je on predsjednik.
Albanci su pencilin za Srbiju i da stvar bude paradoksalnija: vise mogu Bosnjaci pomoc Srbiji u megdanu sa Albancima neko trebinjski cetnici. Ako nista jer su i Bosnjaci i Albanci iste vjere.
zavrzlama

#5561 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Toto wrote:"Srem, Banat i Backa -tri srca junacka". Ali samo u pjesmi. Na karti ih -ko srcane predkomore-dijele Tisa i Dunav. Rijeka je prirodna granica ne samo drzava, regija vec i mjesnih zajednica. Da rijeka moze biti i prirodna granica unutar drzave najbolje se moze vidjeti na primjeru mjesne zajednice.

Banat i Backu dijeli rijeka Tisa. MZ koja je geografski u Banatu ima i vodovod koji je banatski, jer ta MZ nema vodovodne cijevi preko Tise. Lala iz Banata banatsku vodu placa banatskoj firmi, sa sjedistem u banatskom regionalnom centru, srpskim parama - kako i prilici svemu sto je srpsko. Doduse: pritisak u vodovodu je slab, cesto nestaje vode i predsjednik MZ hoce da trazi od opstinskog parlamenta da nadje pare i izglasa rekonstrukciju vodovoda. Kad se zaputi u opsinsku vlast -u Banatu- portir ce ga sa vrata zacerat i kaze mu da je on iz Backe a ne iz Banata, iako mu je vodovod i vodomjer u Banatu. Kad ode u Backu oni ce mu reci da on politicki pripada Backoj, a da je vodovod u rukama serifa iz Banata i da je taj serif u stvari neki Bosanac iz Hercegovone. Tako isto: skolska djeca, skelom, moraju "preplivavti" Tisu, hitna zaobilaznim putem dolazi u MZ jer je most 7 kilometeri uzvodno itd. Predsjednik MZ, osmoskolci, penzioneri i zedni mjestani MZ sjednu i pocnu trazit odgovor na pitanje: zasto im je Miloseviceva vlast napravila ovakvu politicku organizaciju lokalne samouprave; od njih napravila bacane, iako su oni od pamtivjeka i gruntom banacani. Odgovor se jako brzo nadje: 2/3 mjestana te bogate MZ su Madjari; kada bi ta MZ bila tamo -gdje im je i vodovod- ta opcine bi bila vecinski MAdjarska, pa bi i nacelnik i vecina u lokanoj skupstini opcine bili Madjari, pa je problem u tome: da tamo gdje ima i jednog Srbina mora vladati samo Srbi. To je politika koju miloseviceva vlast nije primjenjivala samo u medjunarodnoj politici, po Kninu, BiH, Crnoj Gori, vec i u rodjenoj kuci. To im se sad obija o glavu. Srbija od Banata i Macve sada pravi Kosovo, jer nema vise koga da bije. Kosovo je samo jedan primjer i vrh ledenog brijega. Ovakvih primjera ima jako mnogu i to upravo u onim lokalnim upravama gdje ima veci broj stanovnika neka manjinske zajednice. Tako je sa mnogo lokalnih uprava po Banatu, Backoj, Srijemu, Macvi. Tako je u Borskom regionu gdje ima jako mnogo Rumunja, Presevskoj dolini, Sandzaku. Tako nije po Sumadiji. Ne zato to tamo nema nacionalnih manjina nego zato sto je Sumadija siromasna pa mnoge seoske MZ uz Moravu i nemaju vodovoda.

Par kilometara lokalnog vodovoda je svugdje lokalni problem, ali ne i u Srbiji. Srpska politika ima patolosku potrebu da od sebe same napravi medjunarodni problem i cini to gdje ima i najmanju mogucnost- cak i na lokalnom nivou.
Predsjednik Tadic nije dozvolio madjarskom predsjedniku da posjeti madjarsku zajednicu u Vojvodini; iako mu je taj isti predjednik, nekoliko mjeseci prije, poslao madjarski plin iz drzavnih rezervi. Isti taj Tadic mjesec dana kasnije pravi diplomatski skandal pa se i ne najvljuje kad dolazi u BiH a kamo li da trazi dozvolu za posjetu medjunarodno priznatoj drzavi. Naradene godine madjarski predsjenik nece ni podici slusalicu kad Rusi zavrnu Srbiji plinske pipe. VukJeremic ce jebat sve po spisku madjaskoj i Bosni i uvest Srbju u rat sa Madjarskom, jer boze moj: kud god tece srpski plin tu mora biti Srbija-pa makar i do Sibira. Nema veze sto Madjarska nema more-ima NATO Sestu flotu u bokokotorskom zaljevu - kome majdarska uredno placa porez.

100% sam siguram da vojvodjani nece zbog vodovoda pripojit Vojvodinu Madjarskoj, ali sam 100 % siguran da ce Tadic poslat specijalce u Presevsku dolinu da bi vojvodjanskim Madjarima pokazao sta ih ceka ako se budu ponasali kao Albanci i trazili vodovod.
100 % je potvrdjeno da ce Tadic napraviti diplomatski skandal i zapisat po Bosni i Hecegovini samo zato sto to isto ne smije uraditi u Crnoj Gori i na Kosovu, jer ga tamo ceka duhanska mafija, koje brze poteze pistolje i od njegove najelitnije garde. Srbija u jeku najveceg svjetskog kokuzluka kupuje blindirana vozila za Tadica. Ne u strahu od nekog Abu Hamze vec u strahu od nekih Abu Bre Ronhill-a i Ha Bu Amsterdamaca. Da bi sakrila strah od svoje mafije klace Turke po Bosni i trenirat 100 000 cetnika po Trebinju.

Srbija se o svom jadu zabavila i to je kletva koja ju je stigla iz Bosne. Bosna i Hercegovina nece nikad napravit Presevsku Dolinu od Sandzaka. Na zato sto joj Srbija Republikom Srpskom drzi muda u procjepu, vec zato sto zna da Tadic prije smije doci u rodno Sarajevo i prosetat Bascarsijom, nego sto smije isto to uraditi u Presevskoj dolini - ciji je on predsjednik.
Albanci su pencilin za Srbiju i da stvar bude paradoksalnija: vise mogu Bosnjaci pomoc Srbiji u megdanu sa Albancima neko trebinjski cetnici. Ako nista jer su i Bosnjaci i Albanci iste vjere.
odlican post....citajuci tvoj post kao zakljucak svega se moze konstatovati sljedece...

srbija i njeni vjerski i politicki vodje zbog vijekovne zelje za velikom srbijom su sistematski ubijali srbima kao narodu mogucnost da nauce da zive sa drugim i drugacijim i postuju druge i drugacije...zato se danas srbi u BIH jeze pomisli da ravnopravno zive sa druugim i drugacijim,jer oni jednostavno nemaju izgradjen moralni i eticki kodeks da znaju ravnopravno zivjeti sa drugim narodima..zadnji rat je pokazao istinitost te teorije..
Toto

#5562 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

vidra99 wrote: Evo već preko godinu dana tabirim ovaj forum, i nagledah se kojekvih naklapanja al za ovake bisere sam se morao registrovati. Znači samo dva kratka pitanjca:

Toto, koje si izvore koristio za izradu ove nadasve dojmljive studije državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije? (da ne pitam na čemu si bio :D )

Zavrzlama, da pokušamo da ne generalizujemo, kako komentarišeš korelaciju tvog zaključka o nesposobnosti Srba za suživot sa "drugim i drugačijim" i činjenice da npr. u spomenutoj Vojvodini suživi oko 30 različitih nacija? ( kako se zovu predsjedavajući Skupštine AP Vojvodine, 4 pokrajinska sekretara (ekvivalent ministra) i većina predsjednika opština severnobačkog okruga (gdje su ini Mađari većinsko stanovništvo? hint: http://www.vojvodina.gov.rs )

E da, pošto je ova tema poprilično zamrla još otkad je Pesak razgulila, ja bi postovao češće, `nako volonterski...ako možete halalit`. Ako ne, onda ništa ;-)
Da nisam nista drugo "izvalio" forum je dobio jos jednog clana. :D :bih:
Da ti ne bih palamudio izvore: imas semafor dole ispod, vrata desno. Mozda nisu reprezentativno Srpski mediji, ali ni meni Srbija nije u nekom reprezentativnom domenu interesovanja. Prelistam nekad i "Bljic" i to samo kad se neki od "srbijanaca" pozove na njih. Casopis "Politika" ne pratim, ima vise od 20 godina - iz cistog pasjaluka i principa. Ako bog da zdravlja: necu ni narednih 20.

Prije komentara o korelacijama: ako si godinu dana lagano cut'o -onako inatski i ko pravi paor- sumnjam da si se sad prijavio samo zato da zamalujes gluposti, koje su recene u mom postu. Moze biti da u postu ima i istine, koja ti je vise povukla fleku od svih gluposti recenih do danaske na cijelom forumu.

A sad o korelacijama:
-isti broja nacija, koji zive u Vojvodini, je zivjelo samo u jednom gradu: Vukovaru, kojeg ste onako bratski sa Tudjmanom sravnili sa zemljom. Nije ga moglo spasiti ni 30 nacija, Ako Srbij zatreba nista nece spasiti ni tih 30 vojsvosjanskih nacija. Srbiji treba teritorij. Ne treba joj srpski narod i manjinske nacije;

-drugi grad po broju mjesanih brakova u bivsoj Jugi je bio Mostar, pa ste i njega bratski sravnili; Karadjic prodao mostarske Srbe Bobanu za koridor u Posavini, a Perisic -onako sramno- podigo narod u bjezaniju, bez opaljenog metka. Perisic je imao takve vojne snage na lijevoj obali Neretve da ga ni car Murat ne bi pomjerio za 10 godina, a kamo li ono neste napusenog hrvatskog jada. Jedini koji je mogao Perisica potjerat iz Mostara je bio Milosevic i to je na kraju i uradio. Poslije rata Srbi su svu imovinu u Mostaru prodali i sad dave vojvodjane pricama o patriotizmu i svetoj srpskoj zemlji. U Mostaru muslimani daju najvece priloge za obnovu najljepse pravoslavne saborne crkve na Balkanu, dok Srbija dajete milione dolara amerikancima ze nekog srbijakog kabadahiju koji je ubogaljio nekog Klintokinog rodjaka. Kovacevicu ste organizvali bijeg iz americkog zatvora i napravili najveci diplomatski skandal u zadnjeh 10 g u svijetu;

-najveci dokaz da Srbi ne mogu ni sa samim sobom, a kamo li sa ostatkom svijeta, je Crna Gora. Ako ste po Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni morali voditi gradjanske ratove sa domacim izdajnicima i turcima, poraz koji ste dozivjeli od Crne gore ja najgori bartoubilacki rat. Krvoprolice je -na srecu- izbjegnuto zahvaljujuci samo cenogorcima i tome sto vam je NATO polomio koljena i popalio barutane, da niste imali hrabrosti udarit na Crnu Goru, inaci bi bilo krvavije nego na Kosovu polju 1389;

-Kosmet je posebna prica o kojoj se nema vise sta pricat. Ja nisam bio za pravljenje drzave od Kosova. Ne zato sto sam srboljubac, vec samo zato sto je narusen vec dogovoreni princip kojeg su svi postovali i zbog kojeg ce najvecu cijenu da plati upravo tih 30 manjinskih zajednica u Vojvodini, borskom bazenu Preseveskoj dolini, Sandzaku, Makedoniji, BiH;

-najsvjeziji primjer je Tadiceva podvala koju je priredio, prije svega, svojim clanovima i glasacima u Vojvodini. Natalizo je vojvodjane da pokrenu pitanje autonomije Vojvodine -sto je i Ustavom Srbije predvidjeno- samo zato sto mu je trebala vojvodjanska autonomija i ingranka oko vojvodjaskog statuta da bi to podvalio EU . Cim mu je postalo jasno da ce se put u EU prolongirati za 5-10 godina: pustio je vojvodjanske statute niz Tisu, a vojvodjanje prepustio lincu Seseljvcih i Nikolicevih radikala i baba narikaca.
Pitanje lokalne samouptave i autonomije Vojvodine je ustavno i sustinsko pitanje Srbije, pa taman Srbija nikada ne usla u EU. Tadic se prepo Nikolica i debelo natalizao vojvodjane - da ce imat kad da zali.
Image
ZZZlica

#5563 Re: Desavanja u Srbiji

Post by ZZZlica »

QQ, @Toto, @zavrzlama, nasekirah se pravo za prekodrinske komšije :-)

al' eto, @KIA da se malo uteshish :lol:
ružmarin-a

#5564 Re: Desavanja u Srbiji

Post by ružmarin-a »

@kia

lepo si rekla da u Sandžaku nema puno Bošnjaka, a ima, IMA NAS ŠUĆUR ALLAHU :) :-D :D

a ima i "braće Srba" koji lijepo žive s Bošnjacima, što jest jest

i zašto misliš da mogu "manjine" da skuVaju nešto Srbiji

odgovorno tvrdim da je Srbija kuhala manjinama, nikad one njoj nisu delicije priređivale

i zašto se boje toliko tih manjina, stvarno, ovi gore u rezidenciji

meni su taj Bujon i Preševo kao Kosovo, ha onako pričaju, ko oni :D :D :D
dallton

#5565 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Svim gradjanima Hrvatske kao i Srbije cestitamo 14-u godisnjicu oslobodilacke akcije Oluja, koja je bila pobjeda za sve. Hrvatska se oslobodila okupacije, a Hrvatski Srbi zive sa svim Srbima u jednoj drzavi, kao sto im je i predsjednik Milosevic obecao 1991.
Prpa.ba

#5566 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Prpa.ba »

Vojno-redarstvenu operaciju "Oluja" izvele su legalne i legitimne vojne i policijske postrojbe suverene Republike Hrvatske. To sto se vecina pobunjenog srpskog stanovnistva identificirala sa separatistickom teroristickom agresorskom vojskom, te u znak solidarnosti takodjer napustila teritorij Republike Hrvatske, nije niciji problem. Jedino sto se moze zamjeriti toj besprijekornoj vojnoj operaciji je to sto se nije prosirila do Drine, cime bi bilo rjeseno jos barem milijun i stotinu hiljada problema sa kojima se susrece takodjer nezavisna i suverena Republika Bosna i Hercegovina.
Toto

#5567 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

@Prpa.ba
Promasio si temu. Desavanja u Hrvatskoj su u drugoj kabini.
Operacija koju slavis nije bila vojna operacija. Policija ne pravi operacije: policija pravi akcije. I jedino sto je u njoj bilo besprijekorno uradjeno je povlacenje srpskog naroda i zlocin Hrvatske policije nad civilima. Na cijelom prostoru se nije desila ni najelemtarnija vojna operacija izvikivanja komande za juris, a kamo li da su se sukobile dvije vojske. Izmedju dvije vojske je bio tampon zona civila.
Ovo "prpa" u nicku: je li to onaj smrdljivi sir kojeg stavite u drob/skembu/tripice pa smrdi u dvije drzave kad se otvori??? :-D
Last edited by Toto on 04/08/2009 23:01, edited 1 time in total.
dallton

#5568 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vidra99 wrote:@Toto:
Hadžija jopet insinuiraš...
Vukovar je produkt bolesne politike Slobodana Miloševića, drugo odnos prisilno mobilisanih naspram zarakijanih dobrovoljaca željnih pljačke je bio 100:1...ne znam da li ti je pozanto da je vojna policija po vojvodini noću upadala po stanovima i izvlačila iz kreveta vojno sposobne (svih nacionalnosti) trpala ih u buseve i slala u Slavoniju. Ali jok, po tebi su svi preplivali Dunav krvavih očiju i sa kamama u zubima....

Za Mostar ne znam, ali čini mi se da je to HVO-u na dušu

A da ti pojasnim nešto oko Miloševića...Taj guzonja je bio diktator u pravom smislu te riječi, koliko god da je osvojio simpatije naroda "buđenjem nacionalne svijesti" na početku karijere (kao uostalom i svaki lider nacionalne stranke svoga tora u tom periodu), toliko je do 92 izgubio većinsku podršku naroda. Od 93 pa nadalje, sve i jedne izbore je krao lažiranim glasovima, opoziciju je hapsio, lidere i hrabrije novinare likvidirao, slobodni mediji su gašeni, javni protesti, kojih je bilo skoro svake godine, su brutalno gušeni (evo kako je izgledalo izaći na ulicu i dići glas protiv Slobodana: http://www.youtube.com/watch?v=2NM8RPSJ ... re=related ).

Za Crnu Goru tek nidje veze...kakav crni rat i bakrači, ordinarna glupost. I poslije priznanja Kosova i dalje najveći broj turista je iz Srbije. Eto im država i nek im je sa srećom...ja ću opet u Budvu na more, tamo mi niko neće razbit šajbu zbog tablica :)

Što se tiče Boki-Takija, taj je odavno izgubio kompas. Od ljubakanja sa SPS-om pa do statuta Vojvodine, njemu se osipa podrška javnog mnijenja (ovo ti odgovorno tvrdim jer radim u centru za istraživanje istog). A što samog statuta Vojvodine tiče, nisu tu u pitanju samo nacionalne manjine...za statut se zalaže i velik broj srpske populacije u pokrajini, uključujući i DS kadar kao i dio G17 iz Vojvodine na čelu sa Pajtićem (predsednik IV Vojvodine i jedan od jačih likova u vrhu DS-a).

a za ovo

Code: Select all

godinu dana lagano cut'o -onako inatski i ko pravi paor
kontam da je bolje šutit nego se natpišavati sa likovima koji čestitaju Oluju i zovu je traktorijadom...
jerbo evo par fakata:
U vojnoj operaciji "Oluja" na području Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj ubijeno je i nestalo blizu 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku ove akcije u susednoj BiH pod nazivom "Maestral" hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Vojna operacija "Oluja" preduzeta je uprkos tome što je dan ranije, najpre na sastanku u Ženevi, a zatim i u Beogradu, srpska delegacija prihvatila predlog međunarodne zajednice poznat kao Plan Z-4 za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz čvrste garancije da srpska Krajina neće biti napadnuta.
RSK, čija teritorija je bila pod zaštitom UN, napadnuta je 4. avgusta 1995. godine

Prema izveštaju hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, hrvatske snage su četiri dana "neselektivno granatirale civilna naselja u kojima nije bilo vojnih ciljeva, pljačkale i uništavale imovinu Srba".

Kolonama srpskih izbeglica bosanska muslimanska armija je blokirala puteve, a pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 400 civila koji su automobilima i traktorima bežali iz zone sukoba. U napadima je korišćena i avijacija.

Izbeglice su kamenovane prilikom prolaska pored naseljenih mesta, dok su Srbi koji su ostali u svojim selima, većinom stariji ljudi, bili izloženi nasilju hrvatskih vojnika i policajaca.

Oko 400 njih je ubijeno u vlastitim kućama, oko 700 je likvidirano posle završetka borbenih dejstava, a 3.200 deportovano u logore.

Izbegličku kolonu kod sela Žirovac presekla je s jedne strane 505. bužimaska brigada muslimanske vojkske takozvane "Hamze", a s druge - udarne jedinice gardijske brigade Hrvatske vojske "Crne Mambe" koji su izvodili civile iz kolone i likvidirali.

O zločinu na cesti Žirovac-Rujevac govore video snimci do kojih je došla nevladina organizacija "Veritas" februara 2006. godine, dok su pre toga obelodanjeni snimci na kojima se vidi kako lkomandant Petog korpusa Armije Federacije BiH general Atif Dudaković izdaje naređenja za likvidacije i paljevinu srpskih sela.

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je u isto vreme putem radio talasa Srbima slao pozive "da bez bojazni za svoj život i imovinu dočekaju hrvatske vlasti".

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" u "Oluji" su ubijene i nestale 1.992 osobe, od toga su 1.192 ili 62 odsto bili civili, a više od polovine njih bilo je starije od 60 godina. Većina je ubijena do kraja avgusta.

Među civilnim žrtvama su 534 žene, od kojih su dve trećine starije od 60 godina. Ubijeno je i 19 maloletnika, među kojima je devetoro dece do 14 godina starosti. Bez roditelja je ostalo 1.772 dece, a 1.500 pripadnika Srpske Vojske Krajine bilo je zarobljeno.

Prema izveštaju vojnih posmatrača UN, u "Oluji" je spaljeno 22.000 srpskih kuća i drugih objekata, pri čemu nisu pošteđeni ni crkveni, istorijski i spomenici kulture.

Prema popisu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta po završetku "Oluje" je na području nekadašnje RSK ostalo manje od 8.500 Srba, uglavnom starijih i nemoćnih osoba.

Dosad je rešena sudbina 813 osoba, dok se na evidenciji nestalih vodi još 1.109 lica, od čega 756 civila, među kojima 364 žene.

Hrvatske vlasti još nisu ekshumirale registrovane grobnice sa 550 posmrtnih ostataka žrtava.
Na sastanku u Titovoj Vili u Brionima, Tuđman je jasno definisao cilj operacije "Oluja" poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih (hrvatskih) prostora".

Pred haškim tužilaštvom u toku je suđenje zapovednicima hrvatske vojske u Oluji generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pod optužbom za "udruženi zločinački poduhvat" čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i druge ratne zločine.
Totalni mi je apsurd da ulazim u dijalog sa nekim ko, iako je na svojoj koži osjetio svo bezumlje zla proisteklog iz sulude politike, može da likuje nad rezultatima iste takve politike, a da se pritom izdaje kao civilizovan, evropski, multi-kulti-idimi-dođimi.
gornji opis dogadjaja zapocinje sa operacijom "Oluja", znaci 1995 - jel se nesto desilo u periodu 1991-95, ili je to bio period srece za hrvatski narod u hrvatskoj krajini, a pogotovo vukovaru? ovo mi lici na odbranu ubice koji je pokusao da izvrsi ubistvo, a zatim u nuznoj odbrani dobio po glavi i sad pokazuje zavoje na glavi i pokusava da se predstavi kao zrtva....takodje ovo za plan z-4 nije tacno
Toto

#5569 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

@vidra
kontam da je bolje šutit nego se natpišavati sa likovima koji čestitaju Oluju i zovu je traktorijadom...
jerbo evo par fakata:
U ovome citiranom: grijesis. I to najmanje u dvije stvari:
- Ne treba da cutis i citas zapisavanja. Ili ne citaj ili se ukljuci i kazi sta mislis. Tema je o Srbiji i bilo bi jako dobro -za temu- kada bi na njoj bilo sto vise polemicara iz Vojvodine; ne samo dodjosa i precana nego i onih koji rezumiju i natucaju madjarski, rumunjski. Ne znam jesi li gledao film "Nicija zemlja". Ima jedna scena koja prepricana izgleda -od prilike- ovako: rat U BiH; dva vojnika sakrivena u zaklonu; oko njih se roka na sve strane; jedan cita novine i izvali komentar: "Jah sranja u Ruandi". Sranje u Ruandi je bilo kad i sranja na Balkanu. Zato ti i ja i citam o sranjima po Vojvodini, jer znam da ce to i nas u BiH da zapisa. Kad je Tadic pustio vojvodjane niz vodu znao sam da ce biti sranja u BiH, presevskoj dolini, treninga 100 000 cetnika u Trebinju itd. Njega je EU pustila niz Dunav, sad on pusta vojvodjane niz Tisu, pa ce i bosansce niz Drinu. Tadic se prepao Tome Nikolica i sad ce da mu prinese zrtvu u vidu vojvodjana i bosanaca. To znaci radikalizacija situacija na Balkanu. Toma Nikolic je 50% Srbije a mi iz BiH sa tom Srbijom imamo samo krvava iskustva. Cim Nikolic i Dacic pocnu da marisu Madjare i Albance mi u BiH trebamo kupovat drnc i podmazivat sve metalno sta imamo po avlijama.
Nesto se sa Tadicem desava. Moguce je: da je Britanija opet jamila Srbiju pod svoje. Britaniji ne odgovara EU i nastojat ce da je sto vise razvali i oslabi. Jedini ko moze odraditi prljavi posao za Britance na kontinentu su Srbija i Albanija. Bude li Hrvatska primljena u EU bez istovremenog ulaska i Srbije: bit ce opet rata na Balknu, jer tad granice EU moraju biti na Dunavu i Drini. Hrvatska nece dati Srbiji uci u EU u ovom stojecu, a to moze opat znaciti rat izmedju Srbije i Hrvatske, koji ce se i ovaj put voditi na tlu BiH - kao i prosli. BanjaLuka je previse blizu Zagrebu i Njemackoj i previse duboko u Bosni. Nece se dozvoliti da Dodik vise ikada prijeti i corluci ruskim raketama iz BL. Banjaluka je nepovratno daleko od Beograda i samo je mir moze sacuvati. Za samo jedan dan Hrvatska moze kod Brckog i Tuzle presjec put za Beograd. To znaci krvoprolice u BiH.

Tesko je povjerovati da bi tada ostalo samo na BiH? Hoce li Kosovo iskoristit priliku da se etnicki "procisti"? Sta ce biti sa Sandzakom, Vojvodinom? Sta ce biti sa Makedonijom? Kako ce reagovati Albanija, Madjarska?
Madjarsku vise ne jasu srpska braca iz Rusije.
Srbiji se nikad nije vjerovalo jer se zna da je u stanju -zbog par kilometara banatskog vodovoda- sjekirom sasjec Karadjordja, rastopit Stambolica u kiselini, uranijumom ubiti Djindjica, u sred parlamenta ubiti Stjepana Radica, otrovat Mehmeda Spahu, na ulici ubiti Franca Ferdinanda.
Nema slicnog naroda na balkanu koji je ovako sistematski praktikaovao bratoubilacki rat i ubijao svoje najrodjenije i komsiluk.
Nadam se da sam ti uspio objasnit zasto mislim da vojvodjanski Madjari trebaju da se dopisuju sa bosnjacima i dobro proucavaju sta se bosnjacima desavalo.
Vojvodjanski Srbi trebaju dobro da prouce kakav su zlocin Karadjic i Perisic ucinili prema mostarskim Srbima. Izmedju HVO i JNA je bila Neretva. Svi mostovi osim Starog su bili sruseni. Ni prije ni u toku bjezanije JNA nije opaljen ni jedan jedini metak - jer su tako Karadjic i Boban potpisali. Narod nije imao izbora nego da se povuce za vojskom. Nije HVO potjerao mostarske Srbe vec in JNA nije htjela braniti a i to je zlocin.
dallton

#5570 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

*** SPAM *** - Glavni muftija mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić formiraće Politički savjet, čiji će sastav naknadno biti utvrđen, saopšteno je danas iz mešihata.

Politički savjet činiće ugledni intelektualci i politički, a njegov osnovni zadatak biće da savjetuje glavnog muftiju pri donošenju bitnih odluka koje se tiču zaštite prava i očuvanja muslimana kao ravnopravnih građana Srbije, objasnio je portparol mešihata Sead Šaćirović.

Politički predstavnici iz reda bošnjačkih partija kritikovali su Zukorlića da se više bavi politikom nego vjerom i sugerisali su mu da osnuje političku partiju, prenose beogradski mediji.

Zukorlić je rekao da mu to, kao vjerskom poglavaru, ničim nije zabranjeno, istakavši da islamska zajednica ima pravo da iznosi političke stavove.
ja se "pribojavam" islamske drzave u srcu srbije, moramo NATO zvati u pomoc :mrgreen: koliko dosad ima vec ovih "islamskih drzava" na balkanu - znam da su bosnu racunali ranije, al evo sad kosovo, pa presevski region, pa sandzak...oduzi se spisak, sto bi reko pantelija "stvara se unija dzemata" :lol:

evo jos jedna vijest nije bas direktno iz srbije ali je blizu
Poglavar Islamske zajednice BiH reis Mustafa Cerić počinje danas višednevnu posjetu Kosovu, gdje će ga primiti i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju - saopšteno je iz Islamske zajednice Kosova.
U saopštenju se navodi da će se kosovski muftija Naim Trnava sutra sastati sa Cerićem, koga će istog dana primiti i predsjednik Kosova.

Istog dana Cerić će u Donjem Prekaziju obići spomen-kompleks porodice Adema Jašarija, prvog komandanta albanske OVK koji je rukovodio terorističkim akcijama na Kosmetu 1998. godine protiv MUP-a Srbije u rejonu Drenice. Za sutra je predviđeno i da Cerić obiđe Muratovo turbe u selu Mazgit u opštini Obilić.

Cerić će u petak, 7. avgusta, obići opštine Prizren i Dragaš, dok će u nedjelju, 9. avgusta, učestvovati na konferenciji Foruma Bošnjaka Kosova.

Ovo je prva posjeta Cerića Kosovu od uspostavljanja međunarodne administracije i proglašavanja nezavisnosti Kosova.

U saopštenju iz Islamske zajednice BiH navodi se da će Cerić posjetiti "Republiku Kosovo".
s obzirom da je adem jasari postao "terorista" a kosovo "republika kosovo" pod navodnicima, mozete zakljuciti iz kojeg izvora je vijest
KIA

#5571 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

ružmarin-a wrote:@kia

lepo si rekla da u Sandžaku nema puno Bošnjaka, a ima, IMA NAS ŠUĆUR ALLAHU :) :-D :D

odgovorno tvrdim da je Srbija kuhala manjinama, nikad one njoj nisu delicije priređivale

Malo je chudno da Siptari iz Bujanovca i Presheva pricaju isto , zar ne :-) , ipak su i geografski i nacionalno suvise daleko :mrgreen:

A ja ne tvrdim da manjine mogu nesto da ucine Srbiji , jer ih je premalo za nekakve " krupnije korake " ... To tvrde neki drugi forumasi :-)

Bave se komsijama , umesto da idu da kopaju one piramide Sunca ( ili kako beshe ) hahahhahahahahha
dallton

#5572 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

KIA wrote:
ružmarin-a wrote:@kia

Malo je chudno da Siptari iz Bujanovca i Presheva pricaju isto , zar ne :-) , ipak su i geografski i nacionalno suvise daleko :mrgreen:

A ja ne tvrdim da manjine mogu nesto da ucine Srbiji , jer ih je premalo za nekakve " krupnije korake " ... To tvrde neki drugi forumasi :-)

Bave se komsijama , umesto da idu da kopaju one piramide Sunca ( ili kako beshe ) hahahhahahahahha
nista se ti sunce moje ne boj, mi smo krenuli prvo da razorimo srbiju, a nakon toga cemo i bosnu...nece od srbije ostati ni beogradski pasaluk, vjeruj mi...to smo obecali 93 u sarajevu, i nas plan se ostvaruje..kosovo, makedonija, pa presevski region pa sandzak..a madjari ce da uzmu svoje, jer cemo im i albanci i bosnjaci pomoci, srbija je mogla opstajati samo dok je mogla postojati mogucnost upotrebe vojne sile nad manjinama, sad toga nema, posto ste i zvanicno proglaseni najgorim narodom na balkanu, e sad cemo da vam da vratimo sve...samo gledaj... :mrgreen: uzmite vize i bjezite koliko god vas noge nose jer je muslimansko prestrojavanje na balkanu pocelo, za 20 godina granice ce izgledati skroz drugacije :D
dallton

#5573 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Cerić u poseti Kosovu
6. avgust 2009. | 00:39 -> 01:35 | Izvor: B92
Priština -- Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić počinje trodnevnu posetu Kosovu na poziv predsednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Trnave.

Mustafa Cerić (Tanjug, arhiva)
Mustafa Cerić (Tanjug, arhiva)
Reč je o prvoj poseti vrhovnog poglavara bošnjačkih muslimana Prištini od proglašenja nezavisnosti Kosova i dolaska međunarodne administracije. U Cerićevoj pratnji je i Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Na sajtu Islamske zajednice Kosova objavljeno da će Cerića u 11 sati, u Prištini, primiti muftija Naim Trnava.

Potom bi trebalo da Cerića primi kosovski predsednik fatmir Sejdiu. U svojstvu gosta prištinskog odbora Islamske zajednice, Cerić će obići nekolio najznačajnijih kulturnih spomenika, među kojima su tri džamije stare više od šest vekova.

Cerić će drugog dana biti gost Odbora Islamske zajednice u Prizrenu, gde će u jednoj od tamošnjih džamija, najverovatnije Bajrakli džamiji, predvoditi hutbu tokom najveće muslimanske molitve petkom, džume namaza.

Trećeg dana, Cerić će prisustvovati Forumu Bošnjaka Kosova, a očekuje se i potpisivanje memoranduma o saradnji dveju islamskih verskih zajednica u raznim oblastima.

Tokom posete Kosovu u Cerićevoj pratnji biće i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Na Kosovu živi oko 50.000 Bošnjaka, a najviše ih je u opštinama Prizren, Mitrovica i Dragaš.

Pred dolazak Cerića na Kosovo, u ovdašnjim medijma nema komentara o njenom značaju za dve islamske zajednice
iznad tesnja zora svice, dobro dos'o predsjednice :D
KIA

#5574 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

ovaj mi se ponovo pokushava obratiti :-) :-) :-)

ne verujem :-) :-)
dallton

#5575 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

KIA wrote:ovaj mi se ponovo pokushava obratiti :-) :-) :-)

ne verujem :-) :-)
ne pokushavam - samo volim mezetiti zelembace....

copy s druge teme...
31.05.2009
dallton je napisao/la:
negdje ja napisa prije nekih 6 mjeseci da ce ceric skoro na kosovo da se "nesto dogovori"

Cerić u poseti Kosovu
31. jul 2009. | 09:49 | Izvor: Beta
Prizren -- Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić boraviće od 5. do 9. avgusta na Kosovu, na poziv Islamske zajednice Kosova i Foruma bošnjaka Kosova.

Cerić će se tokom posete sastati sa kosovskim zvaničnicima i predsednikom Fatmirom Sejdiuom, navodi se u saopštenju Islamske zajednice Kosova.

U planu je poseta Bošnajcima prizrenske i opštine Dragaš, a Cerić će na Forumu Bošnjaka, bošnjačkoj krovnoj organizaciji nevladinog sektora na Kosovu, govoriti na temu "Položaj i saradnja Bošnjaka u regionu".

Očekuje se da će Forumu prisustvovati predstavnici bošnjačke zajednice iz Makedonije, Crne Gore, Sandžaka i Albanije.

Na Kosovu živi 50-ak hiljada Bošnjaka, najviše u Prizrenu, Dragašu, Peći i Mitrovici, a još toliko ih je od 90-ih napustilo domove i živi u nekoj od zapadnoevropskih zemalja, uglavnom u Švajcarskoj i Nemačkoj.

eto jest da vas nismo formalno priznali iz poznatih razloga, al ovo je ko da smo vas priznali :D nego sad ce cericu albanci "ponuditi produbljivanje saradnje na svim poljima" valja lobirati medju islamskim drzavama da se dalje gura nezavisnost

danasnja vijest
Reis Cerić: Došao sam na slobodno Kosovo!

Usprkos kritikama iz Republike Srpske (RS) da svojim posjetom Republici Kosovo igra "opasnu igru" poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić nije se ustezao uputiti jasne poruke za svoga posjeta najmlađoj međunarodno priznatoj balkanskoj državi.

Kako je javila agencija Onasa, predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je danas poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića da nastavi da radi na priznanju nezavisnosti Kosova u zemljama islamskog svijeta kod kojih može direktno da utječe.

Kako je priopćeno nakon razgovora Sejdiua i Cerića, poglavar IZ je istakao da će Kosovo i BiH "graditi prirodne odnose, kao dvije zemlje sa muslimanskom većinom".

On je istakao da je na Kosovo došao na poziv kosovskog muftije Naima Trnave s željom da "odnosi dviju zemalja budu poboljšani" i da se bliskost albanskog i bošnjačkog naroda, ali i drugih naroda u regiji, još više ojača i produbi, "kako nove generacije ne bi preživjele tragedije i genocid koji su preživjeli njihovi prethodnici".

"Republika Kosovo je sekularna država koja poštuje prava i slobode svih vjerskih zajednica", rekao je predsjednik Kosova.

Sejdiu je čestitao predstavnicima vjerskih zajednica dviju zemalja na suradnji i istakao da institucije Kosova visoko cijene rad i doprinos IZ Kosova na daljem učvršćivanju demokratske države Kosovo.

Tijekom susreta s kosovskim muftijom Trnavom, Cerić je istakao da je privilegovan što je došao "na slobodno Kosovo" i istakao da je tu da "podrži pravo naroda Kosova da živi u punoj slobodi".

"Naš i vaš narod su ratovali da bi slobodno živjeli i zahvaljujući Bogu to je danas realnost. Mi smo nekada živjeli u zajedničkoj državi, međutim, na nesreću, uništenje te države naši su narodi najskuplje platili. Stoga smo danas ovdje da vidimo mogućnosti ponovnog uspostavljanja prirodnih veza koje su ukinute bez naše volje", rekao je Cerić.

On je istakao da je došao kako bi pomogao "slobodi kretanja", što je osnovno ljudsko pravo.

"Želim da stavim do znanja svima da se od Sarajeva slobodno može kretati po Balkanu i da slobodno posjećujemo našu braću i sa njima razgovaramo o boljoj budućnosti", kazao je.
dobro je kad smo uspostavili diplomatske odnose :D
Last edited by dallton on 06/08/2009 22:52, edited 1 time in total.
Post Reply