Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
dr_Evil

#5551 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 19/01/2025 10:23 Kljucna su naredna 3 mjeseca.. :skoljka:
Jel ti zao sto pratimo europske trendove, ili sto ce ti ostat koja marka vise u dzepu :D
Trappist

#5552 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Trappist »

Bobi wrote: 19/01/2025 10:05 Podaci Porezne uprave
Značajno smanjenje fiskalnog prometa u nekoliko gradova FBiH: Da li je kriva neradna nedjelja u trgovini?

https://www.klix.ba/biznis/finansije/zn ... /250118058
Zenica je imala najveće povećanje prometa u apsolutnom broju. Naime, taj promet je u decembru prošle godine iznosio 297,60 miliona KM, što je za 73,98 miliona KM više u odnosu na decembar 2023.
Priblizno 32 % povecanje, a je vala bila i ludnica u decembru u Zenici, to se subotom kupovalo kao da je sutra smak svijeta .
Zato sad u Sarajevu radnim danima nigdje nikoga, raja potrosila januarsku platu u decembru vec :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5553 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

dr_Evil wrote: 19/01/2025 10:25
Jel ti zao sto pratimo europske trendove, ili sto ce ti ostat koja marka vise u dzepu :D
Ja bih da potrosim.
dr_Evil

#5554 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 19/01/2025 10:45
Ja bih da potrosim.
Pa ti fino onda umjesto da dirlikas sa mnom na ovom forumu, gospoju pod ruku, i pravac Monty. Masaza, krastavac na oci, pa onda setnja po svjezoj havi! Usput povedi klinje(ako imas), ima ispred jako lijepo igraliste da skacu dok ti i mlada ispijate kaHvucino.

P.S. menadzer Monty-a Dragana Kurtagic(cini mi se) okom, a nas mladjahni zeleni(ne godinama nego sda-ovac u sustini) Irfan Cengic skokom.
Last edited by dr_Evil on 19/01/2025 10:56, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5555 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

dr_Evil wrote: 19/01/2025 10:47
konektovan wrote: 19/01/2025 10:45

Ja bih da potrosim.
Pa ti fino onda umjesto da dirlikas sa mnom na ovom forumu, gospoju pod ruku, i pravac Monty. Masaza, krastavac na oci, pa onda setnja po svjezoj havi! Usput povedi klinje(ako imas), ima ispred jako lijepo igraliste da skacu dok ti i mlada ispijate kaHvucino.
Ja bih danas u shoping, duge gace poderane, cOrape, kundure...a oni mi ne daju, kontas?! Danas nakon dugo vremena, i meni slobodna nedelja..jer su mi ostali dani bili radni, i to do 18h..ne ide mi se u rsstorane, kafice, mada bih vjerovatno danas s gospojom usput negdje i kahvu popio.
dr_Evil

#5556 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 19/01/2025 10:55
Ja bih danas u shoping, duge gace poderane, cOrape, kundure...a oni mi ne daju, kontas?! Danas nakon dugo vremena, i meni slobodna nedelja..jer su mi ostali dani bili radni, i to do 18h..ne ide mi se u rsstorane, kafice, mada bih vjerovatno danas s gospojom usput negdje i kahvu popio.
Ih, pa imao si citavu heftu poslije posla da pokupujes sve to iza posla. Danas se malo posveti gospodji, zovni kakvog jarana popijte kahvu, gledajte dame kako setaju dok tvoja ne vidi, odigrajte jednu saha, domina, tavle. A ja cu da ko fol radim sve do 3 danas :D

P.S. muskarci nikad ne kupuje gace(ni carape), to se samo bajkovito pojavi u ormaru. To je drevna odgovornost koja se generacijski prebacuje s majke na zenu! Evo ti ga, sad je tvoj, usput noci bokserice 52!

Prpa.ba

#5558 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Prpa.ba »

Dimu1927

#5559 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Dimu1927 »

saimidin wrote: 18/01/2025 16:07 To je samo 1000 više uhljeba koji bi gledali imt, ja sam susreo desetine raznih, samo jedan je bio regularan, ali je brzo i napustio, otišao van :bih: tako da stvarno ne znam odakle ideja da će veći broj tih govana išta promijeniti

Stvarni problem je kako natjerati ove da ne budu korumpirani, i da rade, ja bi rekao prebaciti to na privatni sektor, i da rade od procenta, isto tako i kontrolu, ali istina je da trebamo promjenu u cijeloj populaciji, da jednostavno nit daješ niti nudiš mito, ali i da prijavljuješ ako to neko radi, ili ti ne da račun da ne kupuješ plus prijaviš...

Nema jednostavnih i brzih rješenja :bih:

u uio je inspektorima pocetna plata mozda 1400 KM pa eto skontaj jel to nekome motivacija da radi posteno taj posao, pogotovo s nasim mentalitetom, plus sto je otkaz skoro pa nemoguce dobiti sta god uradio, a svaka kontrola ti je prilika za uzimanje pola plate bar na kafu, i tako par kontrola mjesecno i za godinu ide nov auto ide vikendica idu ljetovanja...

da imaju rigorozan sistem al odlicno placen bilo bi mozda drugacije
MMM1977

#5560 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MMM1977 »

Ogroman pritisak se vrši da se ide na ove proteste, prave se liste ko će ići i koliko će radnika povesti. Ja bih umro od stida da moram izaći pred radnike i da im kažem da trebaju/moraju ići na proteste jer im je povećana plata i na papiru.

Prednjače u galami oni koji su do jučer držali neprijavljene radnike, nisu znali šta je fiskalni račun, ratni profiteri, tender efendije i slično. Kako ih nije stid?

Ja sam dobio već 5-6 poziva od lokalnih moćnika jer se nisam izjasnio a niti planiram, uopšte me to ne zanima. Kakve će biti posljedice vidjet ću.
tramvajtrojka

#5561 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

MMM1977 wrote: 19/01/2025 14:19 Ogroman pritisak se vrši da se ide na ove proteste, prave se liste ko će ići i koliko će radnika povesti. Ja bih umro od stida da moram izaći pred radnike i da im kažem da trebaju/moraju ići na proteste jer im je povećana plata i na papiru.

Prednjače u galami oni koji su do jučer držali neprijavljene radnike, nisu znali šta je fiskalni račun, ratni profiteri, tender efendije i slično. Kako ih nije stid?

Ja sam dobio već 5-6 poziva od lokalnih moćnika jer se nisam izjasnio a niti planiram, uopšte me to ne zanima. Kakve će biti posljedice vidjet ću.
Stoka pa to ti je samo ih zapisati sve u srijedu ko je došao i na osnovu toga odraditi jednu kampanju od strane porezne uprave da vidimo te grlate Rahmane kako posluju po "zakonu" 8-)
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5562 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laserShow »

Ko ode na proteste, onako jednostavno kocijaski da kazem, ko ih jebe.
Dimu1927

#5563 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Dimu1927 »

samo one gazde sto nemaju bar jedan porsche i bar jedan apartman na bjelasnici mogu izaci :D
maha_xy

#5564 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

MMM1977 wrote: 19/01/2025 14:19 Ogroman pritisak se vrši da se ide na ove proteste, prave se liste ko će ići i koliko će radnika povesti. Ja bih umro od stida da moram izaći pred radnike i da im kažem da trebaju/moraju ići na proteste jer im je povećana plata i na papiru.

Sve je to individualno, neko je bezobrazan, neko koga ne pogadja bas ga briga, nekog ce pogoditi da mora zatvoriti, onda mi je i nekako i razumljivo da zove radnike, hoce ili nece do radnika je. Ono sto je fakt da su kroz ove zakone/uredbe vecini povecali trosak i smanjili prihod direktno, i to nije OK (neradna nedjelja, zabrana pusenja, minimalac). Sad vecina i nasih poslodavaca i zivi od danas do sutra, ne radi niko projekcije za mjeseca a ne kvartal, mislim da ljudi nisu ni svjesni dok ih ne podju dobavljaci i banke gnjaviti. Jednostavno moras sad baciti na papir koliko te je godisnji trosak. Vlada je varalica kao i prethodna, ko se sjeca i korone i refundirat cemo vam sve, isti slucaj sa subvencijama sad. Rezati troskove moraju svi u mikrobiznisu do 500.000 KM prihoda i preko 5 zaposlenih, to je moranje da opstanu, ko zakasni nek se javi Neki i Vojinu mozda pomognu.
-Chesterfield-

#5565 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by -Chesterfield- »

:D

U jednoj od najneobičnijih vijesti iz srca Balkana, radnici Federacije BiH planiraju masovne proteste protiv povećanja minimalne plaće na 1000 KM. Dok ostatak svijeta gleda u nevjerici, radnici tvrde da su “ogorčeni” jer će veće plaće značiti više uplata u penzioni fond – što bi moglo rezultirati višim penzijama u budućnosti.

"Šta će mi veća penzija? Radije bih ostao na ovome što imam, nego da se osjećam bogato u starosti," izjavio je jedan od organizatora protesta, dodajući: "Ovo je ozbiljan udar na našu tradiciju minimalističkog življenja!"

Strani mediji komentiraju ovu situaciju kao "jedinstvenu balkansku filozofiju ekonomije", gdje povećanje plata očigledno ugrožava duboko ukorijenjeni osjećaj skromnosti i ravnoteže. Jedan britanski novinar ironično je zaključio: "Dok radnici širom svijeta traže veće minimalce, radnici BiH se bore da ostanu siromašni – jer bogatstvo očito donosi samo glavobolju."

Švicarski novinar dodao je još jedan sloj ironije: "Ako ovi radnici dođu kod nas, ne samo da ćemo im smanjiti platu, nego ćemo im naplatiti što rade! Takvu radnu snagu poželjeli bi svi poslodavci – rade više, traže manje, a uz to protestuju protiv povećanja!"

Hoće li vlasti poslušati radnike i povući odluku? Ili će se BiH prvi put suočiti s protestima na kojima radnici zahtijevaju manje, a ne više? Vrijeme će pokazati!
MMM1977

#5566 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MMM1977 »

-Chesterfield- wrote: 19/01/2025 14:55

U jednoj od najneobičnijih vijesti iz srca Balkana, radnici Federacije BiH planiraju masovne proteste protiv povećanja minimalne plaće na 1000 KM. Dok ostatak svijeta gleda u nevjerici, radnici tvrde da su “ogorčeni” jer će veće plaće značiti više uplata u penzioni fond – što bi moglo rezultirati višim penzijama u budućnosti.

"Šta će mi veća penzija? Radije bih ostao na ovome što imam, nego da se osjećam bogato u starosti," izjavio je jedan od organizatora protesta, dodajući: "Ovo je ozbiljan udar na našu tradiciju minimalističkog življenja!"

Strani mediji komentiraju ovu situaciju kao "jedinstvenu balkansku filozofiju ekonomije", gdje povećanje plata očigledno ugrožava duboko ukorijenjeni osjećaj skromnosti i ravnoteže. Jedan britanski novinar ironično je zaključio: "Dok radnici širom svijeta traže veće minimalce, radnici BiH se bore da ostanu siromašni – jer bogatstvo očito donosi samo glavobolju."

Švicarski novinar dodao je još jedan sloj ironije: "Ako ovi radnici dođu kod nas, ne samo da ćemo im smanjiti platu, nego ćemo im naplatiti što rade! Takvu radnu snagu poželjeli bi svi poslodavci – rade više, traže manje, a uz to protestuju protiv povećanja!"

Hoće li vlasti poslušati radnike i povući odluku? Ili će se BiH prvi put suočiti s protestima na kojima radnici zahtijevaju manje, a ne više? Vrijeme će pokazati!
:lol: :lol: :lol:
:thumbup:
zubi

#5567 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zubi »

-Chesterfield- wrote: 19/01/2025 14:55 :D

:lol: :lol: :lol:
Vjecita_zavrzlama

#5568 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Vjecita_zavrzlama »

-Chesterfield- wrote: 19/01/2025 14:55

Hahaha gdje ovo
insaneinthebrain

#5569 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by insaneinthebrain »

protest privrednika :izet:
vrati se Cenga

ReymondReddington

#5570 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by ReymondReddington »

Ovo za penzije mi nije jasno zasto se nesto forsira toliko.

Koliku penziju neko ko prima minimalac citav zivot moze imati?

Kazu veca penzija u odnosu na sta?

Pa ako imas citav zivot minimalnu platu imat ces i minimalnu penziju. A minimalnu penziju odredjuje vlada.

Kod nas se ljudi u zadnjih 20 godina penzionisali po 5-6 razlicitih nacina te jesi borac, te imas 57 godina te jesi ovo, jesi ono.

Ljudi odu u penziju i kad im obracunaju nemaju ni minimalnu penziju pa daj zakon koji mu gurantuje tu minimalnu makar.

Imamo isti broj radnika i penzionera a svaki radnik placa koliko 15-20% za penzije.

Pa kako ces isplatiti penziju ako ti za 200k penzioners treba 600k radnika? Nikako isplacuj iz budžeta.

Znaci nas citav prenzioni sistem je propao i ne postoji vise nego je stavka u budzetu.

Sto znaci da visina penzije nije nikako odredjena time koliko poslodavac uplacuje radniku nego odlukom vlade.
Prpa.ba

#5571 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Prpa.ba »

ReymondReddington wrote: 19/01/2025 15:27 Pa ako imas citav zivot minimalnu platu imat ces i minimalnu penziju. A minimalnu penziju odredjuje vlada.
Ti si SDA bot i privatnik Rahman.

Ti i tvoja logika nemate mjesto u MEGATREND ekonomiji u kojoj pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti znace privredni razvoj i kvalitetniji zivot.

:mrgreen:
muzicar_iz_parka

#5572 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by muzicar_iz_parka »

Ja se bojim da kakvi head hunteri iz EU ne uzmu sadašnje ministre vlade FBiH, oni bi rješili ekonomsku krizu u EU
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5573 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

muzicar_iz_parka wrote: 19/01/2025 18:51 Ja se bojim da kakvi head hunteri iz EU ne uzmu sadašnje ministre vlade FBiH, oni bi rješili ekonomsku krizu u EU
zamislite Vojina kao evropskog komesara za bilo šta....opustite se i maštajte tu TLN :lol:
Malisa11

#5574 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Malisa11 »

gdje ce ba glupi bosanac, odnosno ja da neko ne misli da vrijedjam vojina, biti nesto bitno? Mi smo za viceve
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5575 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 18:55 gdje ce ba glupi bosanac, odnosno ja da neko ne misli da vrijedjam vojina, biti nesto bitno? Mi smo za viceve

to je generalizacija...stipu to...opušćaj se i zamisli njega u toj ulozi i kakva bi to vrhunska komedija bila...još sena to mi karinaši, smijemo ojropljanima šta ih je zapalo :lol:
Post Reply