Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
statixx

#5551 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by statixx »

Ommadawn wrote:Vrijeme je da se upoznamo i okrenemo budućnosti. Znamo li za bolje, znamo - eh pa hajd' onda. Smetaju vam Bake, Dodik, Čović - na glasanje i probajte drugu alternativu, nije da je baš nema.
Ne znamo za bolje, mi jos uvijek ne znamo sta bi moglo ujediniti ljude i usmjeriti ih prema prosperitetu i boljoj buducnosti. Mi nemamo taj kohezivni faktor, jer nacionalizam, koji je na temi prikazan kao formula uspjeha modernih nacija, ima kontrafekat u nasoj drzavi, buduci da smo ubjedjeni kako postoje tri nacije, tri jezika, tri historije, tri kulture, uz forsiranje religijske pripadnosti itd. I sve se to da razumiti i prevazici u normalnim drzavama, ali i dalje nam nedostaje nesto po cemu necemo biti razliciti, nego jednaki. Ekonomski cljevi ocito nisu dovoljni. U medjuvremenu sisanje ovaca ce se nastaviti. Covic veceras na CD-u hladno izjavi kako i on prizeljkuje gradjansku drzavu za nekih 50-ak godina, a u medjuvremenu, kao sto vec rekoh, sisanje razvaljuje... :D
statixx

#5552 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by statixx »

Na kraju svog ekspozea u Skupštini je izjavio: „Danas su, čitavi regioni – čija je povijest bogata međusobnim ratovima i razaranjima – u zajednici bogatih i civiliziranih naroda koji se ne odriču svoje povijesti i svojih posebnosti, ali žive zajedno, zajednički okrenuti budućnosti, prednostima ekonomskog povezivanja i kulturnog prožimanja.

Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi... "

Ante Markovic :D
dale cooper

#5553 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

statixx wrote:Na kraju svog ekspozea u Skupštini je izjavio: „Danas su, čitavi regioni – čija je povijest bogata međusobnim ratovima i razaranjima – u zajednici bogatih i civiliziranih naroda koji se ne odriču svoje povijesti i svojih posebnosti, ali žive zajedno, zajednički okrenuti budućnosti, prednostima ekonomskog povezivanja i kulturnog prožimanja.

Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi... "

Eh da, zvuči poznato. :cekam:

Još jednom, Ante Marković. :thumbup: U nekom paralelnom univerzumu, danas bi taj čovjek na ovim prostorima
imao imena ulica i trgove nazvane po sebi.
piupiu

#5554 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

dale cooper wrote:
hAZNADAR wrote:
Mozda je do naseg mentaliteta i zrelosti jarane.
Cinjenica je da samo kukamo i cekamo a sami ne gradimo.
Cinjenica je da se savrseno uklapamo u izgradjene i funkcionalne drzave ali sami ne znamo napraviti niti odrzati cak da nam je neko drugi stvori.
Mozda smo jednostavno previse mentalno podanici a premalo slobodni i slozni.
Kljuc uspjeha svih uspjesnih nacija je zajednistvo, uzajamno povjerenje, zajednicki cilj i odricanja. Oni nemaju Bosanac vs Bosnjak i kompromise sa fasizmom.
Za neke stvari treba jednostavno sazriti.

Do tada je uzaludno kukati poput elite na sve sto ne valja i sjediti. Uzaludno je prizivati strance da nam naprave i urede ovo ili ono, da nam pravedno vladaju i uzaludno prizivati propale drzave gdje smo imali privilegiju da puno ne mislimo i imamo dovoljno.
Nije možda nego vrlo vjerovatno. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da ljudi već godinama svaki izborni krug
glasaju za iste ljude i opcije. Još gori su mi oni koji ne izlaze nikako na izbore, a koji predstavljaju kritičnu masu.

Slažem se da je jedna od loših navika iz prethodnog sistema ta da nam neko stalno drži uzde i vodi nas.
Ne razumijem da su toliki ljudi koji su Jugoslaviju smatrali tamnicom naroda odmah nakon njenog
raspada tražili Titove surogate, odnosno figure koje će poslušno pratiti i slušati. I danas je ista stvar,
kod sva tri naroda.

Ne znam kako ne reazumijete? To je vrlo jednostavno i najmanje ima veze s Jugoslavijom, ima veze sa našim tradicionalnim razvojem, sa institucijom zadruge, pa feudalnim sistemom do prije 100 godina, pa kroz to razvijenim osobinama naroda.
piupiu

#5555 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

statixx wrote:Na kraju svog ekspozea u Skupštini je izjavio: „Danas su, čitavi regioni – čija je povijest bogata međusobnim ratovima i razaranjima – u zajednici bogatih i civiliziranih naroda koji se ne odriču svoje povijesti i svojih posebnosti, ali žive zajedno, zajednički okrenuti budućnosti, prednostima ekonomskog povezivanja i kulturnog prožimanja.

I tako i bi.
piupiu

#5556 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

statixx wrote:
Ommadawn wrote:Vrijeme je da se upoznamo i okrenemo budućnosti. Znamo li za bolje, znamo - eh pa hajd' onda. Smetaju vam Bake, Dodik, Čović - na glasanje i probajte drugu alternativu, nije da je baš nema.
Ne znamo za bolje, mi jos uvijek ne znamo sta bi moglo ujediniti ljude i usmjeriti ih prema prosperitetu i boljoj buducnosti. Mi nemamo taj kohezivni faktor, jer nacionalizam, koji je na temi prikazan kao formula uspjeha modernih nacija, ima kontrafekat u nasoj drzavi, buduci da smo ubjedjeni kako postoje tri nacije, tri jezika, tri historije, tri kulture, uz forsiranje religijske pripadnosti itd. I sve se to da razumiti i prevazici u normalnim drzavama, ali i dalje nam nedostaje nesto po cemu necemo biti razliciti, nego jednaki. Ekonomski cljevi ocito nisu dovoljni. U medjuvremenu sisanje ovaca ce se nastaviti. Covic veceras na CD-u hladno izjavi kako i on prizeljkuje gradjansku drzavu za nekih 50-ak godina, a u medjuvremenu, kao sto vec rekoh, sisanje razvaljuje... :D
A, ne mora biti. Kod Jugoslavije bi južnoslovenizam i anti-fašizam, a mi danas nemamo nikakvu progresivnu i ujednjujuću ideju, već samo što nismo počeli slaviti mi sultanov, a anamo oni čiji bilo rodjendan ... Kad nestane skroz vode u Sarajevu, možemo se i oficijeno vratiti u srednji vijek. :-)
piupiu

#5557 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

kakonako wrote:Ja sam bio inicijator i osnivac Reformista u jednom malom gradu u BiH.Svi nas tapsali i govorili - mi smo za vas.I omda bili izbori,to u zivotu nisam vidio,donose nene na nosilima,r
edovi stotinu metara.vidim...ali necu da priznam.I dobijemo 4 procenta,boracke mjesne zajednice(bivsi ustanicki ,citaj partizanski krajevi listom za SDS,mjesne zajednice s bosnjackom vecinom pola za SDA,pola za "komuniste"...i,usput,pred izbore prozvase nas Savezom rezervnih Srba (Savez reformskih snaga) i - pisi propalo.Ni moj rodjeni brat nije glasa za nas,eto...
Tužno, ali nije neobjašnjivo.
supercali

#5558 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
dale cooper wrote:
hAZNADAR wrote:
Mozda je do naseg mentaliteta i zrelosti jarane.
Cinjenica je da samo kukamo i cekamo a sami ne gradimo.
Cinjenica je da se savrseno uklapamo u izgradjene i funkcionalne drzave ali sami ne znamo napraviti niti odrzati cak da nam je neko drugi stvori.
Mozda smo jednostavno previse mentalno podanici a premalo slobodni i slozni.
Kljuc uspjeha svih uspjesnih nacija je zajednistvo, uzajamno povjerenje, zajednicki cilj i odricanja. Oni nemaju Bosanac vs Bosnjak i kompromise sa fasizmom.
Za neke stvari treba jednostavno sazriti.

Do tada je uzaludno kukati poput elite na sve sto ne valja i sjediti. Uzaludno je prizivati strance da nam naprave i urede ovo ili ono, da nam pravedno vladaju i uzaludno prizivati propale drzave gdje smo imali privilegiju da puno ne mislimo i imamo dovoljno.
Nije možda nego vrlo vjerovatno. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da ljudi već godinama svaki izborni krug
glasaju za iste ljude i opcije. Još gori su mi oni koji ne izlaze nikako na izbore, a koji predstavljaju kritičnu masu.

Slažem se da je jedna od loših navika iz prethodnog sistema ta da nam neko stalno drži uzde i vodi nas.
Ne razumijem da su toliki ljudi koji su Jugoslaviju smatrali tamnicom naroda odmah nakon njenog
raspada tražili Titove surogate, odnosno figure koje će poslušno pratiti i slušati. I danas je ista stvar,
kod sva tri naroda.

Ne znam kako ne reazumijete? To je vrlo jednostavno i najmanje ima veze s Jugoslavijom, ima veze sa našim tradicionalnim razvojem, sa institucijom zadruge, pa feudalnim sistemom do prije 100 godina, pa kroz to razvijenim osobinama naroda.
ni 100 godina poslije feudalizma citaj 2015-e nije nista bolja situacija
vecina je pismena za razliku od prije 100 godina al pismenost ne znaci i svjest o politici pripadnosti sistemu itd
ne mora narod znati sve do u detalje al bar osnovno treba da zna a danasnji narodi ili nazovi ih kako hoces ne znaju ni osnovno
nazalost tako je i sa mladjim narastajima sto govori tema o onom sto ima 7-ero djece i odgaja ih ko cetnike a cisto sumnjam da isti pandani nemaju i na ostale dvije strane

eh da i na kraju zaboravih da je kafa ukusnija sa "crvenima" :D
statixx

#5559 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by statixx »

piupiu wrote:
statixx wrote:
A, ne mora biti. Kod Jugoslavije bi južnoslovenizam i anti-fašizam, a mi danas nemamo nikakvu progresivnu i ujednjujuću ideju, već samo što nismo počeli slaviti mi sultanov, a anamo oni čiji bilo rodjendan ... Kad nestane skroz vode u Sarajevu, možemo se i oficijeno vratiti u srednji vijek. :-)
Naravno da ne mora, ali trenutno je tako. A sto se tice danasnjeg sistema, zar nije dovoljno kazati da je nezaposlenost konstantno na cca 40%. Budi sretan ako dobijes volonterski ili ugovor o djelu, a tada zapravo tek pocinju muke, jer uz primanja od 200KM gubis zdravstveno osiguranje i skidaju te sa biroa.... :lol: u jedinstvu je snaga.
skupljac_zeljeza

#5560 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

kakonako wrote:Ja sam bio inicijator i osnivac Reformista u jednom malom gradu u BiH.Svi nas tapsali i govorili - mi smo za vas.I omda bili izbori,to u zivotu nisam vidio,donose nene na nosilima,r
edovi stotinu metara.vidim...ali necu da priznam.I dobijemo 4 procenta,boracke mjesne zajednice(bivsi ustanicki ,citaj partizanski krajevi listom za SDS,mjesne zajednice s bosnjackom vecinom pola za SDA,pola za "komuniste"...i,usput,pred izbore prozvase nas Savezom rezervnih Srba (Savez reformskih snaga) i - pisi propalo.Ni moj rodjeni brat nije glasa za nas,eto...
Ko je pratio medije iz komšiluka znao je da će većinu srpskih i hrvatskih glasova uzeti SDS i HDZ, ali se nije znalo kako će glasati Muslimani. Po predizbornoj kampanji djelovalo je da će Komunisti uzeti većinu, a drugo mjesto dijeliti Reformisti i SDA. Nisam imao mogućnosti glasati na tim izborima jer sam morao na put i mene je dan poslije iznenadilo kada sam kupio Ekspres Politiku i pročitao na naslovnici:" SDA pobjednik u BiH...."
hAZNADAR

#5561 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Koliko je meni poznato vise se slave banovi i kraljevi Bosne negoli sultani. Ulice i trgovi, kasarne,.. su imenovani nerjetko po imenima bosanskog srednjovjekovlja a ne po sultanima. Nemoj mi molim te tih stereotipa.
BiH je drzava tri nacije i samim tim tri nacionalizma koji svaki za sebe ujedinjuje svoje nacije. Zajednicko nemamo skoro nista i drzimo se na okupu u jednom drzavnom okviru samo zato sto je opasno i preskupo taj koncept primijeniti.

Jugoslavija je opstajala samo zahvaljujuci sili i diktaturi bilo od kralja ili komunista. Prvi put kada su narodi dobili slobodan izbor se zajednica i raspala. I to je bila jedina progresivna i ujedinjujuca ideja jednostavno zato sto o separatizmu i nezavisnosti jedne republike nisi smio ni pomisliti.

U pozadini toga se napucavalo bratstvo i jedinstvo i multuetnicnost sto je bila najveca greska komunista. Greska zato sto je to bio domen kulture i opce filozofije zivota a nazalost preinacen u politiku. A svaka politika i ideologija ima svoj pocetak i kraj pa je shodno tome i multuetnicnost postala nesto nepopularno. Ljudu ne shvataju da je to starije od YU, al nebitno. Bivsa YU je imala anomaliju jer je okupljala mnoge etnose i religije a otvoreno i legalno favoritizirala jedne naspram drugih. Juznoslovenstvo se svodilo na slavenski rasizam u odnosu na neslovene a islamska civilizacija tumacila kao nazadna i strana u odnosu na hriscansko evropsku koja je bila standard i dio tradicije, identiteta.

Ponavljam ko zna koji put. Korijen danasnje islamofobije i nepriznavanja bosnjastva, bosanskog jezika nije u srpskom/hrvatskom nacionalizmu vec upravo u Jugoslaviji. Upravo je jugoslovenska tradicija i jugoslovenski odgoj, jugoslovenska filozofija, ostaci jugoslovenskig nacina razmisljanja,.... korijen, uzrok,.. danasnje diskriminacije Bosnjaka, i razlog sto se ova drzava ne prihvata i stopira se svaki napredak. Mnogi jednostavno ne mogu mentalno prihvatiti cinjenicu da postoji nova nacija i nova drzava, jednostavno u mozgu nema prostora za to jer je isuvise dugo vremena trajala YU sa svojim standardima. BiH kao politicki subjekt se nikada nije uzimao ozbiljno i u rangu sa ostalim republikama a muslimani nikada kao ravnopravan i ozbiljan politicki faktor koji moze imati cak i naciju, kulturu, jezik, historiju,...
Imamo dakle danas negiranja i fasizam, okupaciju, nastavak etnickog ciscenja, podjelu zemlje i onemogucavanje progresa,... i trebamo pricati o vrlo marginalnoj pojavi slave nekih sultana. Daj molim te.

Ne treba nama nikakva progresivna i ujedinjujuca ideja. Neka nova ideologija koja bi politizirala vjeru, kulturu, tradiciju,.. kao podobnu ili nepodobnu. BiH ima svoju drzavnopravnu tradiciju, svoju kulturnu tradiciju, svoju historiju i priznata je drzava. Prihvatanje drzave i identificiranje sa tim politickim okvirom je sasvim dovoljna ujedinjujuca ideja. Kao sto su Englezi, Velsani, Skoti,.. pored svih razlika ipak i Britanci, pa je slobodan ljudski izbor da je neko prvenstveno Skot ili Britanac. Drzavnost BiH, ove politicke granice je jedini izbor kojeg imamo i jedino zajednicko. Pa ko voli nek izvoli. Ko zeli i hoce, a ko nece - neka se hebe, uhvati za usi, iseli,.. ili pripremi dobro za konfrontaciju.
Ne treba nam nikakvo novo jugoslovenstvo u smislu napucavanja politickih podobnosti kroz anacionalizam, ateizam, ljubav i sl. YU je imala svoju historijsku sansu i propala. Imala sansu i kao monarhija i republika i nista od toga nije moglo opstati.

Oni sto prizivaju minula YU vremena zbog bolje ekonomije mogu isto prizivati i austrijsku okupaciju jer se i tada zivjelo bolje nego danas. Predlazem im da radije zagovaraju da postanemo nova americka savezna drzava kao Havaji jer je to realnije izvesti negoli ozivjeti propalo jugoslovenstvo. Pa bi imali sredjeniju drzavu a da je sami ne grade.
svi u napad

#5562 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by svi u napad »

Haznadar onaj raniji post/komentar o uzrocima mrznje je jedan od najboljih kometara/analiza na Klix-u (vidi se covjek iz moje B.Luke). :thumbup: Inace za ove koji se hvale svojim doprinosima kod Reformista kad komentarisu sa Haznadarom trebali bi znati kad su vec bili takvi aktivisti da je jedan od Haznadara (Dzevad) bio potpredsjednik te stranke. Zahvljujem se Haznadaru jos jednom na nekim vrlo interesantnim stavrima u analizi koje su me dale na razmisljanje.
Inace mogu reci da i pored vrlo dobrih stvari koje je Ante kao premijer iz privrede pokrenuo trebalo bi izvrsiti i jednu analizu koja bi se odnosila na pitanje "zasto je Ante osnovao i starto sa svojom strankom u Bosni, a propustio voz u Sloveniji i Hrvatskoj. Sto bi nas narod rekao nije ni njegovo maslo za Ramazana.
Na kraju bih istakao da se grozim komentara da se nema za koga glasati. Pa u BiH ima skoro isto stranaka koliko i stanovnika :mrgreen: a ovdje se stalno provaljuju pojedinci sa tezom nema se za koga glasati i svi su ista govna. Stvar je u vezi toga vrlo jasna. Velika vecina naroda nije nikad u zivotu ni procitao program neke stranke i garantujem da najmanje 70% clanova SDA i SDP to nije uradilo (ovi iz SDP jos uvijek misle da vazi program iz SKJ). Pored ovog neke stranke (tu mislim na stranke jednog lica) i nemaju neki program nego klasicne proglase smatraju programima. Zbog svega ovog dragi moji samo ovdje u BiH imate koalicije lijevih sa desnim i obratno. Da bi nekima bilo jasnije kako kod nas funkcionise politika pokusacu to objasniti na primjeru: ja i npr Haznadar kao vodje stranaka se nadjemo kod Kibeta pojedemo popijemo i nakog par flasa postanemo najbolji jarani i dogovorima savez. Kad se otrijeznim i nakon par dana vidim da moj "prijatelj" Haznadar hoce najmanje Telekom ili Elektricno odmah raskinem sa njim. Poslije mjesec dana opet sjednem kod Kibeta ali sad sa novim predsjednikom i onda isti scenario. Tako u krug do novih izbora.
Sad je dosta sa pisanjem jer vidim da se pocinjem uzrujavati sto u mojim godinama nije dobro. Zivi i zdravi mi bili a posebno oni koji vole naseg Aliju (ovo zadnje je za nase Banjalucane i nema nikakve veze sa rah. predsjednikom). :bih: :izet:
hAZNADAR

#5563 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

svi u napad wrote:Haznadar onaj raniji post/komentar o uzrocima mrznje je jedan od najboljih kometara/analiza na Klix-u (vidi se covjek iz moje B.Luke). :thumbup: Inace za ove koji se hvale svojim doprinosima kod Reformista kad komentarisu sa Haznadarom trebali bi znati kad su vec bili takvi aktivisti da je jedan od Haznadara (Dzevad) bio potpredsjednik te stranke. :
Nisam Dzevad niti ikada bio politicki aktivan. :D Nemoj da me Dzevad krene prozivati.
supercali

#5564 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hazi dobro si uocio da je bilo tog nekog sikaniranja drugih od strane "slavena"
samo si onda pretjerao kad si poceo o islamofobiji mrznji prema muslimanima itd
tu nema nista sa jugoslavijom i tim slavenizmom
sinuhe

#5565 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Svasta je nesto pomijesao pa nagrdio i Rusiju koja je tradicionalno multikulturna.
hAZNADAR

#5566 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:hazi dobro si uocio da je bilo tog nekog sikaniranja drugih od strane "slavena"
samo si onda pretjerao kad si poceo o islamofobiji mrznji prema muslimanima itd
tu nema nista sa jugoslavijom i tim slavenizmom
Ima itekako. Nije bivsa YU nikada otvoreno satanizirla muslimane ni islam opcenito po desnicarskom principu.
Ali je stvorila okvir i identiet koji se svodio na pripadnost hriscanskoj evropskoj civilizaciji i tradiciji, slavenizam gdje su samo slavenska imena bila domaca, historiju gdje su slobodarstvo, otpor, pamet i progres,.. bili ograniceni samo na hriscane,.. i sto je najvaznije u ovoj prici - ogranicen broj nacija i jezika.

Raspadom YU smo lako prihvatili prisustvo srpske i hrvatske nacije, realnost pravoslavlja i katolicizma, srpske i hrvatske drzave i srpskog i hrvatskog jezika. Za novu drzavu BiH, novu bosnjacku naciju i novi bosanski jezik jednostavno nema mjesta u glavama mnogih.

Novi politicki i kulturni faktor istog ranga je jednostavno suvisan i neprihvatljiv za mnoge.
Islam kao ravnopravna i domaca religija, Bosnjaci kao nacija i bosanski jezik nisu postojali skoro 9 decenija sto je dovoljno vremena i generacija da ti termini ne postoje, niti mogucnost za to. Jugoslavija je samo ostavila tradicionalno poimanje nas kao samo neodredjene i nedefinisane religijske skupine bez nacije, kulture, jezika, historije,..
A tu ima krivice i nas samih dakako.
supercali

#5567 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

ne da mi se pisati al ajde zivi sa tom teorijom koju pises
hAZNADAR

#5568 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:ne da mi se pisati al ajde zivi sa tom teorijom koju pises
Mozda jednostavno ne mozes naci kontraargumente. Ja sam skoro 50 i pamtim jako dobro bivsu YU. Posebno standarde i predrasude sa kojima smo zivjeli. Mnogo toga sto mi je nekada bilo normalno danas nije. Treba samo malo vratiti film unazad i analiticki posmatrati stvari. Danas, poslije 30 i vise god. covjek u sjecanju zapaza mnoge detalje koje prije nije.

Tvrdim i dalje i neka me neko kome se "da pisati" ispravi ako moze.

Korijen danasnje islamofobije i diskriminacije Bosnjaka, nepostovanja BiH,... je upravo u Jugoslaviji. Jugoslavija je stvorila okvir za to.
trcicu trceci

#5569 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by trcicu trceci »

Kada budu popisivali jugonostalgicare, samo na ovu temu trebaju uci :roll: ah ta vremena
muha_sa

#5570 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

hAZNADAR wrote:
supercali wrote:ne da mi se pisati al ajde zivi sa tom teorijom koju pises
Mozda jednostavno ne mozes naci kontraargumente. Ja sam skoro 50 i pamtim jako dobro bivsu YU. Posebno standarde i predrasude sa kojima smo zivjeli. Mnogo toga sto mi je nekada bilo normalno danas nije. Treba samo malo vratiti film unazad i analiticki posmatrati stvari. Danas, poslije 30 i vise god. covjek u sjecanju zapaza mnoge detalje koje prije nije.

Tvrdim i dalje i neka me neko kome se "da pisati" ispravi ako moze.

Korijen danasnje islamofobije i diskriminacije Bosnjaka, nepostovanja BiH,... je upravo u Jugoslaviji. Jugoslavija je stvorila okvir za to.
mlad je naš respo :) mogu potvrdit sve i jednu koju si napisao jer sam stariji od obojice :) eh sad jel kriva Juga za to što si naveo je diskutabilno.
piupiu

#5571 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

hAZNADAR, izvini što ću ti ovo reći, nemoj se uvrijediti, ali ja se ježim, osipam se, takorekuć, od samoviktimizacije. Postoji u društvenim naukama pojam kulturnih i političkih 'agenata' - ljudi koji prenose, održavaju, bilježe i bore se za kulturu, jezik i identitet. Ako se dobro sjećam, naši autonomaši početkom 20. vijeka izabraše ime MNO, a ne BNO, i boriše se za ravnopravnost arebice, vjersku autonomiju i svoje posjede. Nisu se nešto pretrgli niti u Bošnjaštvu, niti u Bosanstvu, a ni u borbi za nacionalni identitet i jezik ... ko je kriv što se nisu snašli u odsudnom trenutku? Čiji je zadatak da se brine o svojoj kulturi i identitetu? Kalajev? Kraljev? Titov? Gdje je ta silna bošnjačka dijaspora, kakvu su imali Srbi i Hrvati, koja se borila za svoj identitet iz egzila u drugoj polovini 20.og stoljeća? Mislim da je čak i mitopeični Imamović napisao da bošnjački intelektualci nisu znali šta bi sa svojim identitetom od početka AU vladavine, pa do kraja Jugoslavije. Da je bilo po našim 'agentima', mi bismo danas bili ja l' pod okriljem majke Turske, ja l' Hrvati (je l' tako nekako bi u onim političkim programima s početka 20.og vijeka? ne mogu se sjetiti, mrzim i balkansko seciranje, reseciranje i rekompilaciju historije na n-tu).

Dalje, orijentalizam i anti-islamizam su sastavni dio evropske kulture, jedna od njenih definicijskih 'stubova', nije to ništa pretjerano specifično za Jugoslaviju, niti ja smatram da je ona bila nešto posebno orijentalizirajuća, mada se u tom 'narodnooslobodilačkom' diskursu provlačio "turski okupator", šta da se radi. No! Ideja pluralističkog društva nije Bosni nametnuta, ona je dio bosanskog kulturološkog razvoja, valjda je i to Osmansko carstvo bilo vrlo ozbiljan primjer pluralističkog društva i to intergalaktički napredan primjer u odnosu na Evropu? Tako da se ni po tom pitanju ne slažem s tobom.

E, sad, šta je neko očekivao od komunističke vlasti? Oni su bili sistemotvorna, a ne narodotvorna partija. Niti ih je interesovala religija, niti ih je intersovala bosanska ili bošnjačka nacija, nisu ni jugoslovensku gradili bog zna kako ... oni su se bavili socijalizmom, to je bila njihova osnovna ideologija. I ne mislim da su bili išta više naklonjeni kršćanima, nego muslimanima - svi su bili jednako nepoželjni, Crkva čak i više zbog svoje uloge u 2. svj ratu. Za svoje vrijeme, oni su imali s jedne strane progresivan, a s druge povijesno kontinuiran pogled na Balkan kreiranjem supranacionalnog okvira za državu - i Osmansko carstvo, i AU imperija i prva i druga Jugoslavija su sve bile države svega i svačega. I sad ti tvrdiš da nakon 6 vijekova pluralističkih modela nije istina da smo mi ikada bili pluralističko društvo? Ne znam. :P

P.S. I da dodam - Slovenci su pred Drugi rat bili 70% pismeni, a mi smo bili 70% nepismeni. Da li misliš da je reći da smo kasnili u razvoju islamofobično?
Ommadawn

#5572 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

svi u napad wrote:Haznadar onaj raniji post/komentar o uzrocima mrznje je jedan od najboljih kometara/analiza na Klix-u (vidi se covjek iz moje B.Luke). :thumbup: Inace za ove koji se hvale svojim doprinosima kod Reformista kad komentarisu sa Haznadarom trebali bi znati kad su vec bili takvi aktivisti da je jedan od Haznadara (Dzevad) bio potpredsjednik te stranke. Zahvljujem se Haznadaru jos jednom na nekim vrlo interesantnim stavrima u analizi koje su me dale na razmisljanje.
Inace mogu reci da i pored vrlo dobrih stvari koje je Ante kao premijer iz privrede pokrenuo trebalo bi izvrsiti i jednu analizu koja bi se odnosila na pitanje "zasto je Ante osnovao i starto sa svojom strankom u Bosni, a propustio voz u Sloveniji i Hrvatskoj. Sto bi nas narod rekao nije ni njegovo maslo za Ramazana.
Na kraju bih istakao da se grozim komentara da se nema za koga glasati. Pa u BiH ima skoro isto stranaka koliko i stanovnika :mrgreen: a ovdje se stalno provaljuju pojedinci sa tezom nema se za koga glasati i svi su ista govna. Stvar je u vezi toga vrlo jasna. Velika vecina naroda nije nikad u zivotu ni procitao program neke stranke i garantujem da najmanje 70% clanova SDA i SDP to nije uradilo (ovi iz SDP jos uvijek misle da vazi program iz SKJ). Pored ovog neke stranke (tu mislim na stranke jednog lica) i nemaju neki program nego klasicne proglase smatraju programima. Zbog svega ovog dragi moji samo ovdje u BiH imate koalicije lijevih sa desnim i obratno. Da bi nekima bilo jasnije kako kod nas funkcionise politika pokusacu to objasniti na primjeru: ja i npr Haznadar kao vodje stranaka se nadjemo kod Kibeta pojedemo popijemo i nakog par flasa postanemo najbolji jarani i dogovorima savez. Kad se otrijeznim i nakon par dana vidim da moj "prijatelj" Haznadar hoce najmanje Telekom ili Elektricno odmah raskinem sa njim. Poslije mjesec dana opet sjednem kod Kibeta ali sad sa novim predsjednikom i onda isti scenario. Tako u krug do novih izbora.
Sad je dosta sa pisanjem jer vidim da se pocinjem uzrujavati sto u mojim godinama nije dobro. Zivi i zdravi mi bili a posebno oni koji vole naseg Aliju (ovo zadnje je za nase Banjalucane i nema nikakve veze sa rah. predsjednikom). :bih: :izet:
Odličan post! :thumbup:
zateznistub

#5573 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet pitaš o odnosu bivše juge spram njih reći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

Kako srbi, tako hrvati tako i muslimani...bošnjaka tada nije ni bilo...
muha_sa

#5574 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet o odnosu bivše juge spram njih re3ći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

ne znam dali se sjecaš onih Slobinih mitingaša i njihovih parola--Jugoslavija grobnica i tamnica Srpskog naroda.

bježim s ove teme, necu sebi dan da sjebem :-) :run:
Edin H.

#5575 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

zateznistub wrote:Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet pitaš o odnosu bivše juge spram njih reći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

Upravo to htjedoh reci, naravno da nacionalistima nije odgovarala, Cilj je bio izgradnja socijalizma. pa Enver Hoxha je pretvorio crkce i dzamije u biblioteke. Druga je stvar da su se igrom slucaja pojedini nacionalisti tipa Rankovic uvukli u vrh, slucajno zavrsivsi na toj, a ne na drugoj strani, kada je pocinjao rat.
Post Reply