Republika Turska

Post Reply
Xray

#5551 Re: Republika Turska

Post by Xray »

Kat wrote:Dogadjaji iz 1915 iz drugog ugla, i kako je uopste doslo do tragedije naroda tog regiona( ne samo Armena).

Vise ima ovdje.
http://videos.factcheckarmenia.com/en/v ... r/310.html
Ako ovo nije propaganda ne znam sta jest. :oops:
Cuj ba iz drugug ugla :-).

Image
Home > Genocide Research > Sample Archival Documents on the Armenian Genocide

Telegram Received.
From Constantinople
Dated July 31, 1915
Recd. August 3, 10 AM.

Secretary of State,
Washington.

898, July 31, 5 p.m.

My 841 and 858. Doctor Lepsius, President of German-Orient Mission which maintains six Armenian orphan asylums in Turkey, has information from reliable source that Armenians, mostly women and children, deported from the Erzerum district, have been massacred near Kemakh between Erzinghan and Harput. Similar reports comes from other sources showing that but few of these unfortunate people will ever reach their stated destination. Their lot inexpressibly pitiable. The Doctor proposes to submit matter to International Red Cross for common action to try to induce Germany to demand cessation of these horrors. He earnestly requests access to information Embassy has on file. Will give him if department has no objection.

MORGENTHAU,
American Ambassador
Image
Telegram Received.

From Constantinople
Dated July 16, 1915
Recd. July 20, 8:10 AM.

Secretary of State,
Washington.

858, July 16, 1 p.m.
Have you received my 841? Deportation of and excesses against peaceful Armenians is increasing and from harrowing reports of eye witnesses it appears that a campaign of race extermination is in progress under a pretext of reprisal against rebellion.

Protests as well as threats are unavailing and probably incite the Ottoman government to more drastic measures as they are determined to disclaim responsibility for their absolute disregard of capitulations and I believe nothing short of klix force which obviously the United States are not in a position to exert would adequately meet the situation. Suggest you inform belligerent nations and mission boards of this.

AMERICAN AMBASSADOR [Henry Morgenthau],
Constantinople
Image
Image

Druga strana ? :-)
asurbanipal

#5552 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

sunceKOtepsija wrote:
prica Ilber o tome kako su koristili veze, informacije i novac, a novcem i ljude, kasnije uzimali titule plemicke, ovaj drugi prof prica o svom profesoru, jevreju cija je familija tako slicno stekla plemicku titulu, kasnije pricaju o odnosima austrije i osmanlija prije prvog svjetskog, kako su se odnosi promjenili, tj zblizili se, nakon stoljeca sukoba

Svaka čast :thumbup:

Hvala :wink:
Heller

#5553 Re: Republika Turska

Post by Heller »

Ako kažemo da je Turska genocidna tvorevina ocemo bit sankcionisani?
sunceKOtepsija

#5554 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

@asur, nema na cemu ;-)
-Najava operacije u Lice-u, danas od 10.30 uvedena zabrana ulaska i izlaska, inace daleke 1978. godine u selu Fis, koje pripada Lice-u osnovana PKK
https://en.wikipedia.org/wiki/Lice,_Turkey
Kat

#5555 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Xray wrote:
Kat wrote:Dogadjaji iz 1915 iz drugog ugla, i kako je uopste doslo do tragedije naroda tog regiona( ne samo Armena).

Vise ima ovdje.
Ako ovo nije propaganda ne znam sta jest. :oops:
Cuj ba iz drugug ugla :-).

Image
Home > Genocide Research > Sample Archival Documents on the Armenian Genocide

Telegram Received.
From Constantinople
Dated July 31, 1915
Recd. August 3, 10 AM.

Secretary of State,
Washington.

898, July 31, 5 p.m.

My 841 and 858. Doctor Lepsius, President of German-Orient Mission which maintains six Armenian orphan asylums in Turkey, has information from reliable source that Armenians, mostly women and children, deported from the Erzerum district, have been massacred near Kemakh between Erzinghan and Harput. Similar reports comes from other sources showing that but few of these unfortunate people will ever reach their stated destination. Their lot inexpressibly pitiable. The Doctor proposes to submit matter to International Red Cross for common action to try to induce Germany to demand cessation of these horrors. He earnestly requests access to information Embassy has on file. Will give him if department has no objection.

MORGENTHAU,
American Ambassador
Image
Telegram Received.

From Constantinople
Dated July 16, 1915
Recd. July 20, 8:10 AM.

Secretary of State,
Washington.

858, July 16, 1 p.m.
Have you received my 841? Deportation of and excesses against peaceful Armenians is increasing and from harrowing reports of eye witnesses it appears that a campaign of race extermination is in progress under a pretext of reprisal against rebellion.

Protests as well as threats are unavailing and probably incite the Ottoman government to more drastic measures as they are determined to disclaim responsibility for their absolute disregard of capitulations and I believe nothing short of klix force which obviously the United States are not in a position to exert would adequately meet the situation. Suggest you inform belligerent nations and mission boards of this.

AMERICAN AMBASSADOR [Henry Morgenthau],
Druga strana ? :-)
Ja sam i rekao druga strana, ona koja je ovdje inkrimisana. Po tvom treba sve apriori prihvati sto okrivljuje samo Turke.
Zasto bi ja vise vjerovao neprijateljima Turske, nego Turcima.
Svugdje u sudstvu se izjasnjavaju obje strane.
Ja inace vise vjerujem Sultan Abdul Hamidu II nego nekom americkom diplomati.
http://mudrost.ba/index.php/drustvo-i-k ... -hamida-ii
Prva armenska revolucionarna organizacija nije formirana u Anadoliji, već u Parizu.
Francuzi su štitili katolike, a Rusi pravoslavce. Nekada sam stajao na stranu jednih, a nekada na stranu drugih, ali nikada nisam gubio iz vida da su obje skupine osmanlijska raja i samo sam pokušavao da spriječim njihovu pobunu.
Oni su prvo uništili svoje krajeve i onda su se okrenuli protiv muslimana. Znao sam, kao i ostatak svijeta, o kakvoj se igri radi. Igrali su je u Bugarskoj i završila se tako što je Bugarska dobila nezavisnost. Zbog toga sam nastojao da preko snaga sigurnosti spriječim sukob između Armena i muslimana.
Ovdje mi bode oci sto su se sad nasli Nijemci da izjasnjavaju o desavanjima iz 1915, a nekako se sklanja u stranu da su bili Turski saveznici u I svjetskom ratu, a i sto je jos vaznije , njemacki oficiri su komandovali Turskom vojskom.
Ako je Nijemcima bilo da peru svoju savjest imali su dogadjaje iz Namibije (1904-1907), desavanja koja su inspirisala Hitlera za formiranje svoje teorije o cistoci rase.
Citiraju se Amerikanci, pa ako im 1915 bilo stalo do istrazivanja genocida, nisu morali ici preko Atlantika, imali su Havaje , Kanaka Maoli (Narod Havaja) genocid koji se odvija u to vrijeme, a i Dzeronimo im je umro par godina prije I svjetskog rata...
Zasto bi ja vjerovao krscanskim izvorima? To su oni neke moralne gromade. Vidio sam njihov moral i postenje vezano za agresiju na BiH.
Sto se tice 1915, nek se pridrzavaju Biblije, Ivan 7:53-8:11: Ko je bez grijeha nek prvi baci kamen.
Kikibombona

#5556 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kat

Svaki zlocin koji se ikada desio pocinioc pokusava opravdati, umanjiti, osporiti...

To je pravilo!

I svi negatori zlocina imaju neke svoje dokaze. Imaju oni sto negiraju Holokaust, imaju oni sto negiraju genocid u Srebrenici, imaju oni sto negiraju Jasenovac, imaju oni sto negiraju genocid nad Armenima. Svi imaju svoje 'dokaze'.

Genocid nad Armenima je neboriva cinjenica. To je jedan od najefikasnijih genocida u historiji covjecanstva. Naime, Armeni su potpuno unisteni na jednom podrucju, sto je srz definicije 'genocid'.
Xray

#5557 Re: Republika Turska

Post by Xray »

Kat wrote:
Ja sam i rekao druga strana, ona koja je ovdje inkrimisana. Po tvom treba sve apriori prihvati sto okrivljuje samo Turke.
Zasto bi ja vise vjerovao neprijateljima Turske, nego Turcima.
Svugdje u sudstvu se izjasnjavaju obje strane.
Ja inace vise vjerujem Sultan Abdul Hamidu II nego nekom americkom diplomati.
http://mudrost.ba/index.php/drustvo-i-k ... -hamida-ii
Prva armenska revolucionarna organizacija nije formirana u Anadoliji, već u Parizu.
Francua Rusi pravoslavzi su štitili katolike, ce. Nekada sam stajao na stranu jednih, a nekada na stranu drugih, ali nikada nisam gubio iz vida da su obje skupine osmanlijska raja i samo sam pokušavao da spriječim njihovu pobunu.
Oni su prvo uništili svoje krajeve i onda su se okrenuli protiv muslimana. Znao sam, kao i ostatak svijeta, o kakvoj se igri radi. Igrali su je u Bugarskoj i završila se tako što je Bugarska dobila nezavisnost. Zbog toga sam nastojao da preko snaga sigurnosti spriječim sukob između Armena i muslimana.
Ovdje mi bode oci sto su se sad nasli Nijemci da izjasnjavaju o desavanjima iz 1915, a nekako se sklanja u stranu da su bili Turski saveznici u I svjetskom ratu, a i sto je jos vaznije , njemacki oficiri su komandovali Turskom vojskom.
Ako je Nijemcima bilo da peru svoju savjest imali su dogadjaje iz Namibije (1904-1907), desavanja koja su inspirisala Hitlera za formiranje svoje teorije o cistoci rase.
Citiraju se Amerikanci, pa ako im 1915 bilo stalo do istrazivanja genocida, nisu morali ici preko Atlantika, imali su Havaje , Kanaka Maoli (Narod Havaja) genocid koji se odvija u to vrijeme, a i Dzeronimo im je umro par godina prije I svjetskog rata...
Zasto bi ja vjerovao krscanskim izvorima? To su oni neke moralne gromade. Vidio sam njihov moral i postenje vezano za agresiju na BiH.
Sto se tice 1915, nek se pridrzavaju Biblije, Ivan 7:53-8:11: Ko je bez grijeha nek prvi baci kamen.
:shock: :?
Apriori? Uvijek je zrtva u pravu. Kakvo okrivljenje? Covjece imaju dokumenti, fotografije, i izjave dipomata... Zasto bi to bilo vazno zbog cega su Turci pobili toliko ljudi. Kao postoji neko opravdanje, a u biti samo teorija zajere - par excellence.
U slucaju genocida, NE. Zasto bi to postojala druga strana, opet ponavljam, za ovakvo nesto nema opravdanje.

Koliko je Bosnjaka osudeno za zlocine u Srebrenici, toboze jer "druga strana" to zeli.... :-)
Kakva revolucija? Kakva organizacija? Ljudi su tada umirali u milionima od tifusa i gladi, a ti o nekoj revoluciji... :-)

Naravno da su Francuzi i Rusi stitili svoje konfesije, da nisu, pobili bi ih sve, :( kao sto svjedocimo.
Kakve krajeve? Cime su ih unistili? Artiljeriom, bojnim otrovima, teskom konjicom? Daj mi foto jednog mrtvog Turcina od strane Armenaca.
Kakve veze imaju Armenci i Bugari? Bugari su dobili nezavisnost od Turaka nakon I. balkanskog rata, zajedno sa Srbijom i Grckom.
Ovo nije bio sukob Armenaca i muslimana, nego orkestrirani genocid od strane Turaka, tj. Mladih Turaka, tj. danasnje Turske.
Njemci se javljaju jer su oni jedini dokumentirali ovaj genocid sa milionima fotografija i dokumentata, dok su njihovi casnici i ostalo osoblje boravili u Turskoj.

Uvjeravam te da Namibija nema ama bas nikakve veze ni sa Holokaustom ni sa Hitlerom.
Ova se tema bavi Turskom, a ne Amerikom.
Zasto bi ja vjerovao krscanskim izvorima?
Pasa moj, ovdje je tvoj problem. Ti percipiras ne onu objektivnu istinu, nego onu koja ti ideoloski ili kroz prizmu religije ide u prilog.
Neka se oni pridrzavaju Zenevske konvencije, barem sada ako nisu mogli tada
Kat

#5558 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Kiki, ovdje ja vise govorim o hipokriziji Evrope i Amerike, a narocito Svaba, ciji su oficiri komandovali Turskim jedinicama, koliko su imali uticaja i da li su ucestovali u ovim dogadjajima ne znam.
Ali bi vjerovatno po komandnoj odgovornosti na Nirmbergu bili sudjeni.
Vjekovima su zivjeli sa njima normalno i sad su ih odjednom iz cista mira pobili. Ima li tu logike?
Naravno da su Francuzi i Rusi stitili svoje konfesije, da nisu, pobili bi ih sve, kao sto svjedocimo.
Cuj, oni stitili svoje konfesije, pa imamo primjer iz blize proslosti sta bude sta bude kad se stite svoje konfesije.
Hint ( Prijedor,Sarajevo, Podrinje (od Bijeljine do Visegrada), Ahmici, Stupni Do...)
Ako te interesuju mrtvi Turci ( to uopste nije opravdanje za pobijene Armene), neko je ranije postavljao na ovoj istoj temi,
a za mene je ova stranica plaho informativna.

Sto se tice Amerike samo sam naveo dogadjaje iz tog perioda, jer je americki diplomata citiran, nisam govorio nista o 10 milona starosjedilaca pobijenih na americkom kontinentu, niti o Hirosimi, Vijetnamu...
Uvjeravam te da Namibija nema ama bas nikakve veze ni sa Holokaustom ni sa Hitlerom.
Neki se ne slazu sa tobom.
During the period of colonisation and oppression, many women were used as sex slaves. (This had not been von Trotha's intention. 'To receive women and children, most of them ill, is a serious danger to the German troops. And to feed them is an impossibility. I find it appropriate that the nation perishes instead of infecting our soldiers.') In the Herero work camps there were numerous children born to these abused women, and a man called Eugen Fischer, who was interested in genetics, came to the camps to study them; he carried out medical experiments on them as well. He decided that each mixed-race child was physically and mentally inferior to its German father (a conclusion for which there was and is no respectable scientific foundation whatever) and wrote a book promoting his ideas: 'The Principles of Human Heredity and Race Hygiene'. Adolf Hitler read it while he was in prison in 1923, and cited it in his own infamous pursuit of 'racial purity'.
Normalno je da ne vjerujem onima kojima je ono sto ih motivise mrznja prema Islamu, treba jednoj muslimanskoj zemlji nalijepiti etiketu genocida, pa ce za 50 godina svi muslimani na konto toga biti genocidni.Vidim danas kako za svako .ranje sto uradi jedan musliman, treba citav ummet da se izvinjava.
Sto taj princip ne vazi za druge konfesije.

Anyway, Sve je ovo previse ispolitizovano, kad treba Tursku pritisnuti , hajmo genocid, kad igra kako mi sviramo, guraj pod tepih...
The 51st State

#5559 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

otkad je ustanovljen genocid kao pravni institut? mislim, kolko da se ide u istoriju?
Xray

#5560 Re: Republika Turska

Post by Xray »

Nisi dao niti jedan protuargument.
"Factcheckarmenia" je turska stranica. :roll:
Joj tebe, citiran je americki diplomata jer postoji taj dokumet na netu, da je postojao bosanski diplomata i njega bi ubacio.
Ne mjesaj rasizam sa genocidom.
nalijepiti etiketu
Kojoj sta lijepi? Samo izguglaj malo, naci ces bruku slika i dokumenta.
Sve ovo sto si napisao moze i Srbija reci za srebrenicu. Favoriziras Tursku samo zbog religije i niceg drugog. :roll:
Co0l

#5561 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:... a držali moralne pridike vladi iz Damaska. A vidi sad...

Kakav kosmički sarkazam!!
Mozes misliti ironije...

Za tri mjeseca su potpuno sprizili gradove, kao Asad za pet godina...
Ne sramotite se.Gradovi nisu sprzeni,pojedini kvartovi gdje su se borbe vodile jesu.Ni blizu kao u Siriji.
Osim toga,sve i da nije kamen na kamenu ostao,to je nebitno,sve ce se to ponovo izgraditi.Jebo zgrade.Ono sto je najbitnije su ljudske zrtve.U Siriji se civili namjerno ubijaju,u Turskoj sve to tako dugo traje upravo zbog toga sto se pokusavaju izbjeci civilne zrtve gdje god je to moguce.Razlika je k'o nebo i zemlja.Moras biti bas podao manipulator ili bas glup pa izjednacavati Siriju i Tursku.
TarikDz

#5562 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

Kurdi nemaju sanse nikakave u Turskoj prvenstveo zbog toga sto su svi obrazovani Kurdi na strani Turske drzave. Taj trend je vidljiv oko 100 godina. Asimilacija Kurda, Bosnjaka, Albanaca je proces koji je trajao 50ak godina i uspjesno je zavrsen oko 1950. godine. Tekao je relativno lagano jer su zajednicki izasli iz rata (protiv krscana) i imali su istu religiju. Jedino sto im je preostalo je da standardiziraju jezik i da svi pricaju istim jezikom te da se generacije odgoje na tom jeziku a da se drugi jezici kroz generacije zabroave.

To je se upravo i desilo. Tako da danas 70% Kurda u Turskoj znaju da su Kurdi samo po prezimenu a jezik i razmisljanje se ne razlikuje nimalo od drugih Turaka. Ista stvar je i sa Bosnjacima, Albancima, Uygurima.

Kurdi su uspjeli da zadrze svoj jezik uz granicu sa Irakom i jedino tamo se nisu asimilirali. A to je saka od oko 7 miliona ljudi. Zato nikada Kurdijska partija nije presla 10% glasova u Turskoj u historiji Turske. Isto tako kada bi se osnovala Bosnjacka partija u Turskoj, mozda bi dobila 40.000 glasova iako na papiru ima oko 4 miliona Turaka Bosnjackog porijekla.

Stvar za Kurde (ove koji jos nisu asmilirani) je jos gora zbog toga sto su siromasni i neobrazovani i razjedinjeni. Jezik im ni u ludilu nije standardizovan. Tako da Kurd iz Kuwajta prica drugim dijalektom od Kurda iz Iraka a ovaj opet prica trecim dijalektom od Kurda iz Istocne Turske. Kod Kurda postoje plemena, frakcije itd. A oni se medjusobno ne razumiju. Kurdijski narodni preporod i moderna nacionalna ideologija nikada nije stvorena. Turska je taj proces prosla kada i svi drugi evropski narodi. A nacija je izum evrope. Arapi, Kurdi ne poznaju pojam modernog nacionalizma i nacije vec zive u plemenskim zajednicama. Kurdijski narodini procvat nije mogao ni biti popracen evropskim vrijednostima iz romantizma , renesanse jer Kurdi (izvan Turske nacije) to nikada nisu dobili od evrope. Attaturk je u svoje vrijeme sve 1:1 prepisao od evrope pa tako je i moderna turska nacija bazirana na tim postulatima evropskim bas u vremenu kada su se nacija stvarale. Kurdi lutaju izmedju marxisma i neke polu nacije koja nije prevzaisla plemenske podjele a kamoli stvorila narodni preprod.

Kod Turaka postoji moderna Turska nacija i ona je za njih neupitna i jedna je od najjacih na svijetu u ideoloskom smislu.

Uz sve to Turska ima mnogo multiplifikatorskih prednosti posto je povezana sa Azerima kojih ima oko 35 miliona u komsiluku a oni su Turski narod koji pricaju skoro pa egzaktno istim Turskim dijalektom kao Turci iz Turske. Te dvije drzave su bliske kao recimo Bosna i Sandzak. Onda imaju slicne odnose sa Turkmenima koji su im bratko pleme. Isto tako sa Kazachima i Uzbekima imaju super odnose i Tatarima u Rusiji, Bosnjacima i Albancima.

Sto je najvaznije za Tursku je da su industrijalizirana zemlja koja moze trgovati sa svakim. Ako je rat u Siriji i Iraku onda se okrenu prema Emiratima, EU i Saudijskoj Arabiji. Ako se prekinu veze sa Rusijom onda se trgovina sa Juznom korejom, Kinom poveca. Pozicija u svijetu im to dozvoljava.

Kurdi sa druge strane nemaju znanje da proizvedu frizider ili usisivac i zbog toga ih i ne treba biti briga za njihovu poziciju jer je nemaju. Decenijama jedino sto znaju je da sa petokrakama trckaraju po sumama sa kalasnjikovima. Slicno kao i Palestinci, Ceceni i drugi gubitnicki narodi.
Kat

#5563 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Xray wrote:Nisi dao niti jedan protuargument.
"Factcheckarmenia" je turska stranica. :roll:
Joj tebe, citiran je americki diplomata jer postoji taj dokumet na netu, da je postojao bosanski diplomata i njega bi ubacio.
Ne mjesaj rasizam sa genocidom.
nalijepiti etiketu
Kojoj sta lijepi? Samo izguglaj malo, naci ces bruku slika i dokumenta.
Sve ovo sto si napisao moze i Srbija reci za srebrenicu. Favoriziras Tursku samo zbog religije i niceg drugog. :roll:
Za tebe ako je Turska stranica odmah ne valja. Meni je sasvim OK.
Tvoje misljenje sigurno necu promijenti, ali si bar nesto naucio (vezano za Hitlera).
Americki diplomata koji se tako lijepo brine o Armenima (nije on bas bio tako beznacajan lik kao sto hoces reci), imao je u svojoj zemlji priliku da progovori o zlocinima i genocidu, bio je savremenik osvajanja Havaje i svega sto je slijedilo, npr.

Svabo sad palamudi kad treba nesto izganjati od Turske i onda se koristi genocid kao pritisak.

Nad Armenima je pocinjen zlocin, a sad zbog cega i kako bi mogla historija dokazati , a ne neke rezolucije koje se usvajaju po politickoj potrebi.
O Srbima i njihovom genocidu, donio je Haski sud presudu, znaci bilo je sudjenje, presuda Krsticu npr., tako da ne vazi ono sto pricas.
Za dogadjaje iz 1915 nije donesena sudska presuda i pored cinjenice da je odrzano sudjenje u Istanbulu koji je bio pod okupacijom.
Srebrenica je grad, imena gradova se pisu velikim slovom.
Kikibombona

#5564 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kat wrote: Nad Armenima je pocinjen zlocin, a sad zbog cega i kako bi mogla historija dokazati , a ne neke rezolucije koje se usvajaju po politickoj potrebi.
O Srbima i njihovom genocidu, donio je Haski sud presudu, znaci bilo je sudjenje, presuda Krsticu npr., tako da ne vazi ono sto pricas.
Da li onda smatras da je jedini genocid koji je pocinjen nad Bosnjacima bio onaj u Srebrenici?

U Prijedoru nije?
U ostatku BiH nije?
U 2SR ratu nije?
Co0l

#5565 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Glupava poređenja slijede za 5,4,3...
Kat

#5566 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Kikibombona wrote:
Kat wrote: Nad Armenima je pocinjen zlocin, a sad zbog cega i kako bi mogla historija dokazati , a ne neke rezolucije koje se usvajaju po politickoj potrebi.
Da li onda smatras da je jedini genocid koji je pocinjen nad Bosnjacima bio onaj u Srebrenici?

U Prijedoru nije?
U ostatku BiH nije?
U 2SR ratu nije?
To je bilo vezano za njegovo Srbi za Srebrenicu sta mogu reci.
A moje misljenje je otprilike http://www.camo.ch/deset_genocida.htm
Samo bi ja dodao i zlocine Sv. Save iz 12 vijeka.Jer njegovo Svetosavlje je glavni pokretac i inspiracija za ovih deset.
Kikibombona

#5567 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kat wrote: To je bilo vezano za njegovo Srbi za Srebrenicu sta mogu reci.
Samo bi ja dodao i zlocine Sv. Save iz 12 vijeka.Jer njegovo Svetosavlje je glavni pokretac i inspiracija za ovih deset.
Negiras genocid nad Armenima zato sto nema presude, a tvrdis da su Bosnjaci dozivjeli neke genocide pored Srebrenice za koje ne postoji presuda??
Kat

#5568 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Kikibombona wrote:
Kat wrote: To je bilo vezano za njegovo Srbi za Srebrenicu sta mogu reci.
Negiras genocid nad Armenima zato sto nema presude, a tvrdis da su Bosnjaci dozivjeli neke genocide pored Srebrenice za koje ne postoji presuda??
Jedno je misljenje , a drugo su cinjenice.
Sta ti tu nije jasno.
Sudski fakat: Srbi po presudi odgovorni za genocid u Srebrenici.
Misljenje: Srbi pocinili deset genocida.
Sudska cinjenica: Genocid nad Jevrejima
Nema sudske presude za genocid nad Armenima, nemam sta negirati.
Misljenje Bundestaga nije sudska cinjenica.
Moje misljenje, zlocin nad Armenima se koristi za dnevno politicke svrhe, kad kojoj zemlji to odgovara.(sad Njemacka, ko je sljedeci ne znam)
Kikibombona

#5569 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kat wrote:Jedno je misljenje , a drugo su cinjenice.
Sta ti tu nije jasno.
Moje misljenje, zlocin nad Armenima se koristi za dnevno politicke svrhe, kad kojoj zemlji to odgovara.(sad Njemacka, ko je sljedeci ne znam)
Sud cinjenicu ne cini cinjenicom. Sud moze biti politicki, kreirati neku svoju istinu u politicke svrhe. Ono sto se desilo je cinjenica, bez obizra da li se tim sud bavi ili ne. Ako nema presude za neko ubistvo, to ne znaci da se ubistvo nije desilo.

Armenski narod je nestao iz Turske. To genocid nad Armenima cini jednim od gorih u historiji covjecanstva, jer su rezultati genocida evidentni.
Xray

#5570 Re: Republika Turska

Post by Xray »

Kikibombona wrote:
Kat wrote:Jedno je misljenje , a drugo su cinjenice.
Sta ti tu nije jasno.
Sud cinjenicu ne cini cinjenicom. Sud moze biti politicki, kreirati neku svoju istinu u politicke svrhe. Ono sto se desilo je cinjenica, bez obizra da li se tim sud bavi ili ne. Ako nema presude za neko ubistvo, to ne znaci da se ubistvo nije desilo.

Armenski narod je nestao iz Turske. To genocid nad Armenima cini jednim od gorih u historiji covjecanstva, jer su rezultati genocida evidentni.
To je i sustina cijele ove price o Armencima.
Xray

#5571 Re: Republika Turska

Post by Xray »

Kat wrote: Za tebe ako je Turska stranica odmah ne valja. Meni je sasvim OK.
Tvoje misljenje sigurno necu promijenti, ali si bar nesto naucio (vezano za Hitlera).
Americki diplomata koji se tako lijepo brine o Armenima (nije on bas bio tako beznacajan lik kao sto hoces reci), imao je u svojoj zemlji priliku da progovori o zlocinima i genocidu, bio je savremenik osvajanja Havaje i svega sto je slijedilo, npr.

Svabo sad palamudi kad treba nesto izganjati od Turske i onda se koristi genocid kao pritisak.

Nad Armenima je pocinjen zlocin, a sad zbog cega i kako bi mogla historija dokazati , a ne neke rezolucije koje se usvajaju po politickoj potrebi.
Za dogadjaje iz 1915 nije donesena sudska presuda i pored cinjenice da je odrzano sudjenje u Istanbulu koji je bio pod okupacijom.
Srebrenica je grad, imena gradova se pisu velikim slovom.
Stranica je u funkciji progande ondosno, nista drugo nego neka web stranica - blog, ja sam ti stavljao dokumenta da dokazem da to nije bio sukob, nego jednostrano etnicko ciscenje.

Amerikanci, Njemci ili bilo tko drugo nisu uopste bitni za cijelu ovu pricu, te ne znam zasto ih spominjes. Vazni su samo njihovi dokumenti do kojih mogu doci. Bio je i Alija savremenik Madica i Karadica pa mu to opet nije nesto puno pomoglo da uvede reda u vlastitoj drzavi.
Kakve veze ima genocid sa Njemcima? :-) Bolan nije Njemacka jedina drzava koja je priznala genocid.
Zasto pokasavas plasirat tu neku ideju da ovo Njemaka radi samo da nasteti Turskoj.?

Image

Kakve koristi ima Cile koji je priznao genocid? Ili Urugvaj, Paragvaj, Bolivija te bruku jos drugih drzava.
Sto vrijeme bude vise odmicalo to ce genocid biti medunarodno priznatiji, i poznatiji zahvaljujuci Turskoj proagandi, koja sebi pravi negativan PR.
Je li stvarno nije donesena!?
The verdict of the Turkish courts-martial of 1919–20 acknowledged the Armenian Genocide (then known as "war crimes"), and sentenced the perpetrators to death.[89] However, in 1921, during the resurgence of the Turkish National Movement, amnesty was given to those found guilty. Thereafter, the successive Turkish government, under Mustafa Kemal Atatürk, adopted a policy of denial.
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_ ... ecognition

Sta ti jos treba? Vise dokumenata?

Image 1/8 stranica
SECRET

Addendum to "Report of an inhabitant of Athlit,
Mount Carmel, Syria."
[November 27, 1916]

The writer, when speaking of the treatment meted out to the Armenians by the Turks since the beginning of the war, fears that he will be accused of exaggeration. He has kept this view when describing atrocities committed by the Turks.

The writer has not been in Armenia proper, but has lived in Syria since the war began and has visited Konia and Constantinople, and has many acquaintances, including Germans.

Armenians dying along the railway.
There were a number of reports of thousands of Armenians lying dead by the side of the railway between Anatolia and Syria, and the writer is able to corroborate these rumours by accounts given by his sister, who travelled from Constantinople to Palestine in December 1915.

The state of Armenians ordered south.
She saw the bodies of hundreds of Armenian men, women and children lying on both sides of the railway. Sometimes Turkish women were seen searching the corpses for anything that might be of value, at other times dogs were observed feeding on the bodies. There were hundreds of bleached skeletons.

At either Gulek or Osmania she saw thousands of starving and fever stricken Armenians. They had been ordered southward, but had been provided with no transport and had been waiting there for weeks. They were lying about the station, on the sides and some on the track itself. Some were jostled on to the line when the train arrived, and the engine ran over them, to the joy of the engine driver, who shouted to his friends: "Did you see how I smashed about of these Armenian swine?".

Slave markets.
In the track of the Armenians, as they were driven along, female slave markets were established. The price of an Armenian girl from 12 to 14 years of age was from 2 mejidias to £1 (Turkish). The writer saw such a market in Damascus, and he was told by his relatives in Aleppo, and by American Missionaries, that thousands of young klix had been sold in open markets. The so-called intellectual leaders of the Moslem world, the Khojas, Ulemas, Padis, and Muftis, were not slow to avail themselves of the opportunities that these markets offered, and these frequently saved their pockets and increased the numbers of their slaves by claiming to have made converts, in which case no money transaction was demanded.

Conversion to Islam.
These alleged converts were usually young women, who were driven into harems, ostensibly for the purpose of being instructed in the "true faith"! Conversion to Islam was attempted on a large scale, among men as well as women, and with some success amongst those Armenians from certain parts of the Caucasus who had long practiced Turkish customs, and whose belief in Christianity was not deeply rooted. But the writer knows of a number of educated and wealthy Armenians of Constantinople and the coast towns who have professed their conversion. The latter seem, however, to have taken this step in the hope of preserving at least some of their property from confiscation.

Armenians in Constantinople.
Orders were issued that only Armenians who had been born in Constantinople would be allowed to remain there. This was a signal for a house-to-house search by the police, as well as arrests in the open streets. The witness has seen batches of Armenians being led through the streets, the victims of the zeal of the police in fulfilling this order. The raids are usually carried out at night, but he saw a wealthy and influential Armenian arrested in broad daylight and hurried away. Nothing more is seen or heard of those whom the police take. Unfortunately there are some Armenians who act as police spies and sell their countrymen.

The writer can give details of hundreds of young Armenian klix who have become prostitutes in Constantinople - the only means left to them by which they can support their parents. One he quotes in particular, a well-bred girl recently married, whose husband was killed before her eyes, and who was driven to her present position only after months of struggling to live decently.

The writer considers that the reason for this treatment of the Armenians is that they are an easy prey, and that Mohammedans, rich or poor, high or low, are by nature wedded to murder and robbery. The Turk in addition is still an invader who treats others under his power as subject races.

The Armenians morally and economically are utterly ruined; probably the most industrious and thrifty race in the Turkish Empire (and it is a Jew who described them as such) has ceased to exist.

Dovoljno?
sunceKOtepsija

#5572 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-kao sto je poznato dugo vremena se vodila polemika o Erdoganovoj diplomi (imal je nemal je, jer je izmedu ostalog diploma fakulteta uslov za mjesto predsjednika), napokon se oglasio rektor univerziteta Marmara, s ciljem da otkloni sve sumnje i rekao u kratkom saopstenju da je predsjednik Republike "upisao fakultet 1974. a diplomirao 1981."
Medutim, duhovi se ne smiruju, Sellahattin Demirtaş dopredsjednik HDP-a, pozvao predsjednika da se ocituje o diplomi, da li je ima ili nema, te da ne zaziva rektora svako malo (rektora je imenovao Predsjednik). Takode rekao da do sada nisu vidjeli nikoga ko je studirao s Predsjednikom, iako je predsjednik par puta rekao da postoje kolege koje mogu potvrditi da je zaista diplomirao.
-Predsjednik Republike takode juce je drzao govor diplomantima Islamskog teoloskog fakulteta (Univerzotet Marmara), te je izmedu ostalog ponovio svoju izjavu o potrebi imanja najmanje 3 djeteta: ""Ponavljam, najmanje troje djece, ali to nije moj zahtjev, vec zahtjev mog Gospodara."
Image
-Na promociji diplomanata Fakulteta politickih nauka Istanbulskog univerziteta doslo do incidenta kada je grupa diplomanata protestvujuci protiv akcija na jugoistoku izasla na pozornicu s natpisima "U podrumima je spaljena ljudskost","Suruç, Ankara, Cizre, Silvan-protiv drzavne politike pokolja", "Sloboda za uhapsene ucenike i studente" itd. Brzom intervencijom zastitara ucenici su udaljeni s bine i protiv njih ce biti pokrenut postupak zbog podrske terorizmu

Gümüşhane-napad na vojno vozilo, jedan vojnik ubijen jedan tesko ranjen, napadi i u Sirnaku, poginuo jedan pripadnik seoske straze.
Challenger__

#5573 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:-kao sto je poznato dugo vremena se vodila polemika o Erdoganovoj diplomi (imal je nemal je, jer je izmedu ostalog diploma fakulteta uslov za mjesto predsjednika), napokon se oglasio rektor univerziteta Marmara, s ciljem da otkloni sve sumnje i rekao u kratkom saopstenju da je predsjednik Republike "upisao fakultet 1974. a diplomirao 1981."
Medutim, duhovi se ne smiruju, Sellahattin Demirtaş dopredsjednik HDP-a, pozvao predsjednika da se ocituje o diplomi, da li je ima ili nema, te da ne zaziva rektora svako malo (rektora je imenovao Predsjednik). Takode rekao da do sada nisu vidjeli nikoga ko je studirao s Predsjednikom, iako je predsjednik par puta rekao da postoje kolege koje mogu potvrditi da je zaista diplomirao.
:lol:

Toma diploma dobio pandan u brkatoj ublehi! Prejako, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Kikibombona

#5574 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Nusajbin

Image

Mrtav grad!

Gdje su kriticari Izraela da komentarisu spaljen grad?
Izraelci su puno manji zlocinci od Turaka!
Ovako Gaza nikada nije prosla!
Co0l

#5575 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kakav otklon od stvarnosti...
Post Reply