Ali primjetan je rast ovih kostima kod nas.
Popularne stvari koje ne kontam
- Partijaner
#5551 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa danas vecinom omladina "koriste" praznike samo da se napiju, cast izuzecima koji praznik dolikuju onako kako treba u krugu porodice sa svojim najmilijim.
- salik79
#5552 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znas li ti koliko je stara najstarija dzamija u BiH?Cherry-Cherry wrote:Ma sigurno su ljudi na ovim prostorima slavili Bajram prije pet vijekova.salik79 wrote:Jok, eto nisu. Ako ce ti biti lakse, nisu bili ni Bosnjaci nego Srbi i Hrvati.Cherry-Cherry wrote: Jesu li slavili Bajram prije pet vijekova?
Stvarno ograničen intelekt...
Nisam rekla da su bili Srbi i Hrvati, ne stavljaj mi riječi u usta.
- salik79
#5553 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sta bi onda, po tebi, bilo autohtono? Koliko vremena treba proci da bi nesto postalo autohtono na nekom prostoru? Da li, onda, uopce igdje postoji nesto sto je autohtono za neko podrucje, drzavu,...?Cherry-Cherry wrote:Pa zašto ona ovoliko licemjerje? Nije autohton bajram, a nije ni noć vještica, a slave ljudi i jedno i drugo i šta sad? Bajram je ok, a halloween nije, a ni jedno ni drugo nije autohtono. Vremena se mijenjaju, ljudi usvajaju razne običaje, neki običaj se usvoji i postane vremenom dio tradicije, isto kao što usvajamo i riječi stranog porijekla. Tako to ide...salik79 wrote:Ako idemo toliko daleko, nista nece ostati autohtono...Paralela je nidje vezeshbc wrote:
Poenta je u onome sto napisa cherry. Bila je pocela prica o Noci vjestica kao novotariji za razliku od Bajrama koji ispade po istima autohtoni bosanski praznik. Niko ga nije donio sa strane. Vazda se slavio. S toga i moja replika o bogumilima. Kontas sad?
-
Niemand
#5554 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Matzan wrote:Mislim da je glupo vući bilo kakvu paralelu između praznika u okviru jedne konfesije, a pogotovo vršiti neka poređenja
nečega što se porediti ne može.
Ako nikad ranije, onda je danas u civilizovanom svijetu omogućena sloboda izbora vjere, a uz to idu i praznici i ostale manifestacije iste. Podrazumijeva se da pod izborom vjere mislim i na ljude koji se izjašnjavaju kao ateisti.
Nadam se da je nametanje vjere mačem bar za ove naše prostore prošlost.
Postoje mnogi savremeni načini propagiranja vjere, odnosno približavanja iste ljudima.
Postoje ljudi koji su plaćeni za to pa nek rade svoj posao.
Kod nas se to u najvećoj mjeri nasljeđuje od roditelja, dok u Americi npr. gdje ima preko 3.000 različitih vjerskih zajednica
vjera se reklamira putem medija, billboarda i sl.
Nažalost, postoji u Svijetu još mnogo cnih rupa civilizacije, gdje se pod prisilom ljudima nameće ono o čemu bi trebali svojevoljno odlučivati. Očito da je nekima lakše silom nego milom ljudima približiti vrijednosti ili "vrijednosti" koje propagiraju. "vrijednosti", pod navodnicima je zbog toga što ako iskreno vjeruješ u ono što zastupaš onda to pokaži i dokaži nenasilno, valjda bi trebao da imaš prave argumente za to.
Jako je ružno i bezobrazno ismijavati nečiji način poimanja svijeta i onoga u što (ne)vjeruje.
A toga se često da pročitati na mnogim temama i mimo PF Religija.
Dakle, nek vjeruje ko u šta hoće, neka slavi praznike koje hoće, oblači se u skladu sa vjerskim propisima ili potpuno drugačije... sve je to njegovo lično pravo i sloboda zagarantovana Ustavom.
Eh sad, ako se zapitam otkud da se odjedanput pojave svetkovine koje ni u tragovima nisu bile na ovim prostorima decenijama prije devedesetih, to ne znači da ja bilo kome šta osporavam, prigovaram ili se brinem za ugroženost vjere koju prakticiram. Jednostavno, pitam se otkuda je to došlo i kako.
Za valentinovo mi je donekle jasno, dosta uticaja ima business, kupuju se pokloni, izlasci na večere, mladost, zaljubljenost.
Al' otkud sad vještice? Zar i bez ovoga nismo imali dovoljno domaćih?
al nema smajlija pa ti ovo nece niko ni procitati
-
Bodkin
#5555 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jebote ima ljudi misle da je halloween vjerski praznik
mora biti tako jer ga porede sa bajramom
jel se ovako borite i protiv dana zaljubljenih, 8 marta ili prvog maja
sve novotarije. Daj da ostavimo samo ono sto je 500 gpdina staro. Sve iza toga spaliti na lomaci 
- dale cooper
#5556 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Samo ću jedno reći, Seks, Droga i Alkohol (dodao bih i rock'n'roll
) su mi mnogo draži od Stranke Demokratske Akcije.
I ako su noć vještica ili valentinovo jedni od izgovora da se ovo upražnjava, onda je to ok što se mene tiče.

-
Niemand
#5557 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Hmmm.. otvoriti prodavnicu sa svim potrebstinama za: 8 mart (cvijece, parfemi, bombonjere), valentinovo (srcad, mede, cestitke), helovin (maske, kostimi, sminka), bajram (baklave, cokolade za ponijeti djeci, heklani stoljnjaci), bozic (jelke, ukrasi, cestitke, djeda mrazevi), uskrs ( zeko cokolade, boje za farbanje, naljepnice), hanuka (svijecnjaci, svijece, ne znam 'ta jos).
Helem, bizinis napraviti
Helem, bizinis napraviti
- U-zap
#5558 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ni za termin bosnjak se nije znalo do prije 20ak godina. Ja ni dan danas ne znam sta to znaci.Matzan wrote:Za Noć vještica se do prije 20-ak godina nije ni znalo.
To i Valentinovo nisu dio tradicije ne samo Bošnjaka, već bilo kojeg naroda na prostoru bivše Jugoslavije.
- dale cooper
#5559 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zvuči kao solidna poslovna ideja.Niemand wrote:Hmmm.. otvoriti prodavnicu sa svim potrebstinama za: 8 mart (cvijece, parfemi, bombonjere), valentinovo (srcad, mede, cestitke), helovin (maske, kostimi, sminka), bajram (baklave, cokolade za ponijeti djeci, heklani stoljnjaci), bozic (jelke, ukrasi, cestitke, djeda mrazevi), uskrs ( zeko cokolade, boje za farbanje, naljepnice), hanuka (svijecnjaci, svijece, ne znam 'ta jos).
Helem, bizinis napraviti
- salik79
#5560 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Biti neobrazovan nije sramota, ali time se diciti...U-zap wrote:Ni za termin bosnjak se nije znalo do prije 20ak godina. Ja ni dan danas ne znam sta to znaci.Matzan wrote:Za Noć vještica se do prije 20-ak godina nije ni znalo.
To i Valentinovo nisu dio tradicije ne samo Bošnjaka, već bilo kojeg naroda na prostoru bivše Jugoslavije.
- Raigor Stonehoof
#5561 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja ne kontam one koji vire preko ograde sta drugi rade i koje praznike slave pa dodju ovdje da naprdjuju o tome. i meni je retardirano jednom godisnje gledat genocid ovaca u cast vrhovne crvenkapice pa ne serem ovdje kako mi je eto to glupo.
seru po valentinovu, seru po novoj godini, evo sad i po ovom vjesticjem prazniku, a pri tome ih NIKO ne tjera da ucestvuju u tome. hoces, neces, mrs u kucu i pusti ljude koji vole da slave ljubav da uzivaju u tome.
seru po valentinovu, seru po novoj godini, evo sad i po ovom vjesticjem prazniku, a pri tome ih NIKO ne tjera da ucestvuju u tome. hoces, neces, mrs u kucu i pusti ljude koji vole da slave ljubav da uzivaju u tome.
-
Niemand
#5562 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Aj nou, samo kapitalizam i konzumerizamdale cooper wrote:
Zvuči kao solidna poslovna ideja.
- dale cooper
#5563 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Šta je tu je, to je svijet u kojem živimo. Treba se prilagođavati.Niemand wrote:Aj nou, samo kapitalizam i konzumerizamdale cooper wrote:
Zvuči kao solidna poslovna ideja.
-
Niemand
#5564 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jok. Postoji i minimalizam, 'ta se imam prilagodjavatidale cooper wrote:
Šta je tu je, to je svijet u kojem živimo. Treba se prilagođavati.
- Cherry-Cherry
#5565 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sve iza toga, ali i prije toga spaliti na lomači.Bodkin wrote:Jebote ima ljudi misle da je halloween vjerski praznikmora biti tako jer ga porede sa bajramom
sve novotarije. Daj da ostavimo samo ono sto je 500 gpdina staro. Sve iza toga spaliti na lomaci
- radiša
#5567 Re: Popularne stvari koje ne kontam
za bajram kurbane tusit a za dan pedera preparirane kurceve.Niemand wrote:Hmmm.. otvoriti prodavnicu sa svim potrebstinama za: 8 mart (cvijece, parfemi, bombonjere), valentinovo (srcad, mede, cestitke), helovin (maske, kostimi, sminka), bajram (baklave, cokolade za ponijeti djeci, heklani stoljnjaci), bozic (jelke, ukrasi, cestitke, djeda mrazevi), uskrs ( zeko cokolade, boje za farbanje, naljepnice), hanuka (svijecnjaci, svijece, ne znam 'ta jos).
Helem, bizinis napraviti
- dale cooper
#5568 Re: Popularne stvari koje ne kontam
"Burn the Luvre, and wipe your ass with Mona Lisa"Cherry-Cherry wrote:Sve iza toga, ali i prije toga spaliti na lomači.Bodkin wrote:Jebote ima ljudi misle da je halloween vjerski praznikmora biti tako jer ga porede sa bajramom
-
Niemand
#5569 Re: Popularne stvari koje ne kontam
De malo taj rjecnik.radiša wrote: za bajram kurbane tusit a za dan pedera preparirane kurceve.
- radiša
#5570 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja zaboravih da smo na casu,ispricavam se profesorkaNiemand wrote:De malo taj rjecnik.radiša wrote: za bajram kurbane tusit a za dan pedera preparirane kurceve.
-
Niemand
#5571 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sve oke, nemoj vise, nije to fino takoradiša wrote: ja zaboravih da smo na casu,ispricavam se profesorka
- dale cooper
#5572 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A kazna? Šibanje...i to?

- Nisrin
#5573 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Eh, ono sto nikako ne kontam su KOMPLEKSI----toliko ljudi je oko mene iskompleksirano time da moraju imati neke brendirane stvari, hvale se sta su koliko platili, objavljuju da svi vide, a kadaih sretnete ne mogu jadniji biti---napr. to se moze odnositi na odjecu iliti obucu, stvarno prosjecno izgledaju, ali je eto bitno da je skupo..e tako isto sve drugo u njihovom zivotu---to ne kontam nikako i to je bitno samo kod nas na Balkanu...
-
Niemand
#5575 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kako samo na balkanu?Nisrin wrote:Eh, ono sto nikako ne kontam su KOMPLEKSI----toliko ljudi je oko mene iskompleksirano time da moraju imati neke brendirane stvari, hvale se sta su koliko platili, objavljuju da svi vide, a kadaih sretnete ne mogu jadniji biti---napr. to se moze odnositi na odjecu iliti obucu, stvarno prosjecno izgledaju, ali je eto bitno da je skupo..e tako isto sve drugo u njihovom zivotu---to ne kontam nikako i to je bitno samo kod nas na Balkanu...
Nije bona, pogledaj instagram, jutjubere, blogere i tako to.
Svugdje.