Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#5551 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote: Sloboda i moram su odvojeni pojmovi - tu se slazemo.
Moj moral je kompleksan a tebe izgleda najvise interesuje moj seksualni moral. Mislim da sam odgovorio na tvoje pitanje, reci ako je sta nejasno ali ukratko - varanje u braku je nemoralno, seks prije braka je moralan(i pozeljan)
"Arbitra ima i mora biti jer mora postojati objektivni sud i istina, neovisan o ljudima i drugim stvorenjima"
Zasto ?? Zasto."mora biti"?? Ocigledno ne mora, ako nista na ovoj temi si susreo gomilu ljudi koji tu misao odbacuju.
Ateisti ne mogu givoriti o moralnosti ? Apsolutno pogresno.! Ako bi tjerao mak ma konac mogao bi cak reci da teisti ne slijede moral nego zapovjedi, iz straha od kazne i zelje za nagradom, dok samo ateisti imaju autonomni i svjesni moral.
Ma ne interesuje mene tvoj moral, nego me interesuje novi broj od tvoje ženske, pošto vidim da je tebi svejedno :mrgreen: ..Kakav je to zapravo moral kojem stavljaš imperativ braka kao neku normu morala?!Moral sa dva lica nije moral nego licemjerstvo. Seks prije braka poželjan, to u braku nije poželjan?! Šta će ti zapravo brak, kad je seks prije braka po tebi takodjer u redu?Kako možeš očekivati vjernost osobe koja ima više partnera?! Kao što vidiš tvoj svjetonazor nosi brdo kontradiktornosti, jedna za drugom....no, makar priznaješ liniju nemoralan za nemoralnu, pošto si i ti nemoralan.Ateisti ipak ne mogu govoriti o moralu jer ne priznaju postajanje objektivnog suda. Osobni prohtjevi individue ne može biti moral i to nije nikakav autonomni moral, nego anarhija koja što je veća neizbježno vodi destrukciji društva.
Ludzak wrote: Sud je stvoren od strane ljudi i društva, a ne od religija i boga. I prije ovih abrahamskih religija je moral i sud postojao. Očito da ne znaš historiju antičke Grčke i Rimljana.
Ja se volim seksati, a ti što ti tvoja vjera i moral ne dozvoljavaju je tvoj problem. Neću svoj užitak kvariti zbog nekog boga koji ga niko vidio ni čuo nije.
Naravno da je postojao, ali i nemoral takodjer. Da poznaješ antiku onda bi morao to znati. Prvi bordeli odnosno raširenost prostitucije i datira u toj epohi.
Pa ako je to tako što se onda buniš što su u Islamu 4 žene dozvoljene?!
Optimus Prime

#5552 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

Interesantan clanak o naglom porastu broja ateista u Australiji. :thumbup:

https://www.buzzfeed.com/ginarushton/no ... .fa8bAaQ0b
Ludzak

#5553 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

HardcoreMX wrote:
broj dva wrote: Sloboda i moram su odvojeni pojmovi - tu se slazemo.
Moj moral je kompleksan a tebe izgleda najvise interesuje moj seksualni moral. Mislim da sam odgovorio na tvoje pitanje, reci ako je sta nejasno ali ukratko - varanje u braku je nemoralno, seks prije braka je moralan(i pozeljan)
"Arbitra ima i mora biti jer mora postojati objektivni sud i istina, neovisan o ljudima i drugim stvorenjima"
Zasto ?? Zasto."mora biti"?? Ocigledno ne mora, ako nista na ovoj temi si susreo gomilu ljudi koji tu misao odbacuju.
Ateisti ne mogu givoriti o moralnosti ? Apsolutno pogresno.! Ako bi tjerao mak ma konac mogao bi cak reci da teisti ne slijede moral nego zapovjedi, iz straha od kazne i zelje za nagradom, dok samo ateisti imaju autonomni i svjesni moral.
Ma ne interesuje mene tvoj moral, nego me interesuje novi broj od tvoje ženske, pošto vidim da je tebi svejedno :mrgreen: ..Kakav je to zapravo moral kojem stavljaš imperativ braka kao neku normu morala?!Moral sa dva lica nije moral nego licemjerstvo. Seks prije braka poželjan, to u braku nije poželjan?! Šta će ti zapravo brak, kad je seks prije braka po tebi takodjer u redu?Kako možeš očekivati vjernost osobe koja ima više partnera?! Kao što vidiš tvoj svjetonazor nosi brdo kontradiktornosti, jedna za drugom....no, makar priznaješ liniju nemoralan za nemoralnu, pošto si i ti nemoralan.Ateisti ipak ne mogu govoriti o moralu jer ne priznaju postajanje objektivnog suda. Osobni prohtjevi individue ne može biti moral i to nije nikakav autonomni moral, nego anarhija koja što je veća neizbježno vodi destrukciji društva.
Ludzak wrote: Sud je stvoren od strane ljudi i društva, a ne od religija i boga. I prije ovih abrahamskih religija je moral i sud postojao. Očito da ne znaš historiju antičke Grčke i Rimljana.
Ja se volim seksati, a ti što ti tvoja vjera i moral ne dozvoljavaju je tvoj problem. Neću svoj užitak kvariti zbog nekog boga koji ga niko vidio ni čuo nije.
Naravno da je postojao, ali i nemoral takodjer. Da poznaješ antiku onda bi morao to znati. Prvi bordeli odnosno raširenost prostitucije i datira u toj epohi.
Pa ako je to tako što se onda buniš što su u Islamu 4 žene dozvoljene?!
Eee odlično. Onda je meni zagarantirana nagrada kod islamskog boga.
Ludzak

#5554 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

Optimus Prime wrote:Interesantan clanak o naglom porastu broja ateista u Australiji. :thumbup:

Nemaju oni Bakira i Dodika da ih okrenu na pravi put.
Connaisseur Karlin

#5555 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

chupacabra wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ateizam ne moze dokazati postojanje ili nepostojoanje Boga :)
Onaj ko iznosi neku izuzetnu tvrdnju mora imati i izuzetni dokaz. Ateizam nema veze sa dokazivanjem nego je odsustvo vjerovanja zbog manjka dokaza. Teisti su prvi iznijeli hipotezu o postojanju svemogućeg bića i na njima je da to dokažu. Ja još nisam vidio kredibilni dokaz o postojanju bića sa osobinama abrahamskog boga (jahve, elohim, allah kako god).
Ateisti isto tako ne mogu dokazati postojanje ili nepostojanje Letećeg Čudovišta od Špageta ali zbog manjka dokaza ne vjeruju u postojanje istog.

"Extraordinary claims require extraordinary evidence."
ateizam, kao status odstustva vjeorvanja zbog manjka dokaza je jako ogranicen pristup ,dolsovno nelogican i presmijesan :D :lol: zasto se mora vjerovati u nesto sto nema dovoljno dokaza :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#5556 Re: Ateizam

Optimus Prime wrote:Interesantan clanak o naglom porastu broja ateista u Australiji. :thumbup:

eh ovo mi je brilijantno, isto radite kao vjernici sa svojim vjernicima i konvertitima, upravo postavljate broj svojih nejvernika :D

ovdje no relgiion ukljucuje ateiste, agnotike i sekulariste :D sekularizam nema veze sa ateizom :) agnosticima ima poptuno drugaciji stav,a koji nije eksluzivnmo non-relgious :D

non-religon je potpuno dovojena kategorija, cak i od ateizma ;-)
Optimus Prime

#5557 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

eh ovo mi je brilijantno, isto radite kao vjernici sa svojim vjernicima i konvertitima, upravo postavljate broj svojih nejvernika :D

ovdje no relgiion ukljucuje ateiste, agnotike i sekulariste :D sekularizam nema veze sa ateizom :) agnosticima ima poptuno drugaciji stav,a koji nije eksluzivnmo non-relgious :D

U kojeg boga vjeruju ti nereligiozni?
Edouard

#5558 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Ali ima još jedna zanimljivost vezana za Australiju
"Pred godinu dana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, poznatiji kao OECD, odnosno njihov medicinski deo, izašli su u javnost sa novim rezultatima ispitivanja o upotrebi antidepresiva u svetu.
Po toj statistici Australija je druga na svetu po potrošnji antidepresiva, dok je Island na prvom mestu."
Australija barem nije tako hladna kao Island, što njima bi?
Connaisseur Karlin

#5559 Re: Ateizam

Optimus Prime wrote:

nereligiozni mogu cak prakticirati religijsku tradiciju i kurlturu , iako istovremeno ne vjerujuju u religijskog Boga ,ali ge ne negiraju kao iskljucivi ateisti :D ateizam, osim nevjerovanja u religijskog Boga, takodjer negira postojanje religijskog Boga :)
Optimus Prime

#5560 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

Connaisseur Karlin wrote: nereligiozni mogu cak prakticirati religijsku tradiciju i kurlturu , iako istovremeno ne vjerujuju u religijskog Boga ,ali ge ne negiraju kao iskljucivi ateisti :D ateizam, osim nevjerovanja u religijskog Boga, takodjer negira postojanje religijskog Boga :)
Dakle, nije govno vec se neko posro.
Connaisseur Karlin

#5561 Re: Ateizam

Optimus Prime wrote:
Connaisseur Karlin wrote: nereligiozni mogu cak prakticirati religijsku tradiciju i kurlturu , iako istovremeno ne vjerujuju u religijskog Boga ,ali ge ne negiraju kao iskljucivi ateisti :D ateizam, osim nevjerovanja u religijskog Boga, takodjer negira postojanje religijskog Boga :)
Dakle, nije govno vec se neko posro.
ne znaci :) no, ti si dokaz da atisti ne moraju biti eksluzivan primjer racionalnog inteligentong razmisljanja :D
Dope_Man

#5562 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Upravo. Ne znam koliko puta treba ponoviti. Pa cak ne treba ni ''extraordinary'' dokaz, treba samo dokaz, bilo kakav koji se moze uzeti za ozbiljno (knjiga mitova, prepuna nelogicnosti i pogresnih informacija to naravno nije).

Ali vjernici se i dalje drze ideje da ''ateisti ne mogu dokazati nepostojanje boga'', kao da je to sve sto je potrebno da nekoga uvjere, i da se to odnosi samo na njihovog. Evo ne mogu konkretno dokazati da ne postoji ni Ra, ni Siva, ni neki tamo indijanski duhovi iz totema.. znaci da postoje, cim ne mogu dokazati suprotno :-)
Connaisseur Karlin

#5563 Re: Ateizam

Dope_Man wrote:Upravo. Ne znam koliko puta treba ponoviti. Pa cak ne treba ni ''extraordinary'' dokaz, treba samo dokaz, bilo kakav koji se moze uzeti za ozbiljno (knjiga mitova, prepuna nelogicnosti i pogresnih informacija to naravno nije).

Ali vjernici se i dalje drze ideje da ''ateisti ne mogu dokazati nepostojanje boga'', kao da je to sve sto je potrebno da nekoga uvjere, i da se to odnosi samo na njihovog. Evo ne mogu konkretno dokazati da ne postoji ni Ra, ni Siva, ni neki tamo indijanski duhovi iz totema.. znaci da postoje, cim ne mogu dokazati suprotno :-)
ateizam je postojao u starim civilizacijama, znaci tokom perioda politeizma, no ponata je da ljudska civlizacija oduvijek posjeduje uvjerenje ili vjerovanje u nesto Svemocno, ili Bozansko ili nesto sto ima nedefiniranu moc :) Tokom perioda starih civilizacija, relgije nisu bile organizirane kao danas, vec su postojali kultovi, a to znaci da je tadasnji ateizam bio djelomicno drugacije prakticiran :) Ateisit , ako i vjernici imaju zajednicke teme, a sa kojim obe grupe imaju problem dvoumlljenja. :)
Dope_Man

#5564 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ateizam se ''prakticirao''? :lol: :-)

Kao sto mnogi ateisti vole reci, ateizam je hobi kao i neskupljanje postanskih markica. Nema ''prakticiranja'' ateizma, samo ne vjerujes u gluposti o bicima iz bajki u koje ljudi oko tebe vjeruju jer su tako nauceni i poslije nisu prevazisli potrebu da vjeruju u to, da li zbog licnog straha koji dolazi iz neznanja (sto je i glavni razlog za nastanak svih bogova) ili zbog pritiska drustva.

Svo to tvoje pricanje sa nekakve visine je u najmanju ruku pateticno kad se provaljujes sa ovako losim izjavama.
Optimus Prime

#5565 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

Edouard wrote:

Ali ima još jedna zanimljivost vezana za Australiju
"Pred godinu dana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, poznatiji kao OECD, odnosno njihov medicinski deo, izašli su u javnost sa novim rezultatima ispitivanja o upotrebi antidepresiva u svetu.
Po toj statistici Australija je druga na svetu po potrošnji antidepresiva, dok je Island na prvom mestu."
Australija barem nije tako hladna kao Island, što njima bi?
Ima jos jedna zanimljivost.

Ne radi se o Australiji, nego o SAD-u koja zauzima mjesto broj jedan po potrosnji antidepresanta.
Image
http://www.businessinsider.com/countrie ... 016-2?IR=T

Sa obzirom da je Amerika daleko religioznija nego evropske zapadne zemlje na primjer,
tvojom logikom mogu zakljuciti da su Amerikanci najdepresivniji i da je razlog tome krscanstvo :mrgreen:

A ti sad sjedi i skontaj gdje si se zahebo, kad si pravio korelaciju
Last edited by Optimus Prime on 30/06/2017 08:12, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#5566 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

Dope_Man wrote:Ateizam se ''prakticirao''? :lol: :-)

Svo to tvoje pricanje sa nekakve visine je u najmanju ruku pateticno kad se provaljujes sa ovako losim izjavama.
Tipican primjer Dunnunig-Kruger efekta.
Dope_Man

#5567 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Optimus Prime wrote:

Tipican primjer Dunnunig-Kruger efekta.
Upravo :thumbup:

Prepun forum, kao i svaki drugi, najpametnijih ljudi na svijetu, od onih koji znaju sta je metafora a sta bukvalno u ''svetim'' knjigama, onih koji znaju tacno zasto je evolucija besmislena, da su piramide izgradili vanzemaljci, do onih koji bolje od NASA-e znaju poteskoce putovanja kroz svemir i zvanicnika WHO koji su otkrili da je upravo ateizam najveci, ma prakticno jedini razlog upotrebe antidepresiva. Samo nece da otkriju svoje znanje u potpunosti, nece da se eksponiraju a mi to i svakako ne bi razumjeli. Nismo mi na tom nivou.
aurora313

#5568 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Connaisseur Karlin wrote:ateizam je postojao u starim civilizacijama, znaci tokom perioda politeizma, no ponata je da ljudska civlizacija oduvijek posjeduje uvjerenje ili vjerovanje u nesto Svemocno, ili Bozansko ili nesto sto ima nedefiniranu moc :) Tokom perioda starih civilizacija, relgije nisu bile organizirane kao danas, vec su postojali kultovi, a to znaci da je tadasnji ateizam bio djelomicno drugacije prakticiran :) Ateisit , ako i vjernici imaju zajednicke teme, a sa kojim obe grupe imaju problem dvoumlljenja. :)
Nazdravljam neznanju i strahu od nepoznatog kao što je vatra, noć, duhovi kada duva vjetar u šumi, zle vile...
Nije li vrijeme da se to prevaziđe?
HardcoreMX

#5569 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ludzak wrote: Eee odlično. Onda je meni zagarantirana nagrada kod islamskog boga.
A gdje ti je ta garancija?
triconja

#5570 Re: Ateizam

Post by triconja »

Lahko je nama naprdjivat o amerikancima a malo ko zna da tamo ako sam ne uplacujes zdravstveno da si donji. Ljudi se tjese bobama da ce doci bolji vakat :lol: .
Connaisseur Karlin

#5571 Re: Ateizam

aurora313 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ateizam je postojao u starim civilizacijama, znaci tokom perioda politeizma, no ponata je da ljudska civlizacija oduvijek posjeduje uvjerenje ili vjerovanje u nesto Svemocno, ili Bozansko ili nesto sto ima nedefiniranu moc :) Tokom perioda starih civilizacija, relgije nisu bile organizirane kao danas, vec su postojali kultovi, a to znaci da je tadasnji ateizam bio djelomicno drugacije prakticiran :) Ateisit , ako i vjernici imaju zajednicke teme, a sa kojim obe grupe imaju problem dvoumlljenja. :)
Nazdravljam neznanju i strahu od nepoznatog kao što je vatra, noć, duhovi kada duva vjetar u šumi, zle vile...
Nije li vrijeme da se to prevaziđe?
pa nije vjerovanje u Boga iskljucivo bazirano na strahu ili neznanju :D

poanta je u ljudskoj potrebi da prakticira sprirutlanost, a mnogi atiesiti sovju spritulanost prkticiraju upravo u odredjenim formama budizma ili meditacijom i sl. , svako zna sto mu odgovora :)
Connaisseur Karlin

#5572 Re: Ateizam

Kao sto mnogi ateisti vole reci, ateizam je hobi kao i neskupljanje postanskih markica. Nema ''prakticiranja'' ateizma, samo ne vjerujes u gluposti o bicima iz bajki u koje ljudi oko tebe vjeruju jer su tako nauceni i poslije nisu prevazisli potrebu da vjeruju u to, da li zbog licnog straha koji dolazi iz neznanja (sto je i glavni razlog za nastanak svih bogova) ili zbog pritiska drustva.

jos jedan atiesta koji ne zna o istoriji ateizma :D
Hakiz

#5573 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

chupacabra wrote:
ateizam ne moze dokazati postojanje ili nepostojoanje Boga :)
Onaj ko iznosi neku izuzetnu tvrdnju mora imati i izuzetni dokaz. Ateizam nema veze sa dokazivanjem nego je odsustvo vjerovanja zbog manjka dokaza. Teisti su prvi iznijeli hipotezu o postojanju svemogućeg bića i na njima je da to dokažu. Ja još nisam vidio kredibilni dokaz o postojanju bića sa osobinama abrahamskog boga (jahve, elohim, allah kako god).
Ateisti isto tako ne mogu dokazati postojanje ili nepostojanje Letećeg Čudovišta od Špageta ali zbog manjka dokaza ne vjeruju u postojanje istog.

ateizam, kao status odstustva vjeorvanja zbog manjka dokaza je jako ogranicen pristup ,dolsovno nelogican i presmijesan :D :lol: zasto se mora vjerovati u nesto sto nema dovoljno dokaza :-) :lol:
Naravno da se ne mora vjerovati u nešto za šta nema dovoljno dokaza.

Nego, zašto je ateizam ograničen pristup?
Connaisseur Karlin

#5574 Re: Ateizam

Hakiz wrote:
chupacabra wrote:

Naravno da se ne mora vjerovati u nešto za šta nema dovoljno dokaza.

Nego, zašto je ateizam ograničen pristup?
u staroj Grckoj ateizam nije kod mnogih filozofa negirao postojanje Boga, vec jednostavno , je bio Godless orijentiran, tj. rejecting God :)

ateizam jeste ogranicen, jer nema sve odgovore u sklopu filozfiije, metafizike , a ko ji bi zadovljili atiesitcki stav kao najbolji :)
Hakiz

#5575 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Optimus Prime wrote:

nereligiozni mogu cak prakticirati religijsku tradiciju i kurlturu , iako istovremeno ne vjerujuju u religijskog Boga ,ali ge ne negiraju kao iskljucivi ateisti :D ateizam, osim nevjerovanja u religijskog Boga, takodjer negira postojanje religijskog Boga :)
Malo si se pogubila u poljednjim postovima.

Nevjerovanje u boga je po automatizmu negiranje boga, dakle čemu izjava da osim što ne vjerje, takođe i negira. To je jedno te isto. Ne možeš priznati postojanje nečega u šta ne vjeruješ. Možeš ne vjerovati u sposobnost nečega šta priznaješ da postoji, ali ako ne vjeruješ da nešto postoji onda mu ne možeš priznati postojanje.

Nereligiozni ne mogu "čak prakticirati" religijsku praksu. Jer je prakticiranje religijske prakse, u stvari, religioznost. Nereligiozni mogu prihvatiti postojanje tvorca i vjerovati u njega bez religijske prakse. Ači, čim neko počne prakticirati religiju, nije više nereligiozan.

Malo brkaš pojmove vjerovanja i religije. Vjerovati se može bez organizovane religije, ali ne može se biti religiozan bez vjerovanja. Kao što se ne može prakticirati religija i biti nereligiozan, to je nemoguće.

U stvari, moguće je u slučaju kada ne vjerujem, nisam religiozan, zbog novca, političkog, stranačkog i drugih interesa, straha za život jer sam okružen religioznim radikalima, fanaticima kao i zbog drugih manje ili više sebičnih razloga prakticiram religiju to jeste glumim da sam religiozan iako sam možda i ateista.
Post Reply