Ja u kruznom bas svaki put dam zmigavac, ali oni koji se ukljucuju nemaju hrabrosti uci u kruzni dok ne vide da izlazimbit101 wrote:Ja bih dodao da je veći problem što se ne pale zmigavci kad se izlazi iz kružnog toka, upratio sam da baš dosta ljudi to ne radi. Dodjes ti pred kružni i hoćeš da se ubacis, vidiš auto koje se kreće kružnim i zaustavis se da ga propustis. Ali ne, lola izlazi prije tebe i ne daje zmigavac, i bezveze si stao, trošio vrijeme, zivce i lamelu.kakaljin wrote:Glavni razlog, treba znati voziti i postovati pravila kruznog toka i sve ce biti u redu. Davati na vrijeme zmigavce gdje treba, a ne paliti zmigavac lijevi kada ulazi u kruzni tok!!!!!Naslovnica wrote:Ako se poštuje vertikalna i horizontalna signalizacija, kružni tok u Velešićima je OK.
Nije do kružnih tokova, nego do debila.
Manje-više mi je svejedno dao ti zmigavac ili ne kad ulaziš u kružni, jer je poznat tvoj smjer kretanja. Ali jebemu, daj zmigavac kad izlaziš, da te ne čekam bezveze.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- nepass1
#5551 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
kakaljin
#5552 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
bit101 wrote:Ja bih dodao da je veći problem što se ne pale zmigavci kad se izlazi iz kružnog toka, upratio sam da baš dosta ljudi to ne radi. Dodjes ti pred kružni i hoćeš da se ubacis, vidiš auto koje se kreće kružnim i zaustavis se da ga propustis. Ali ne, lola izlazi prije tebe i ne daje zmigavac, i bezveze si stao, trošio vrijeme, zivce i lamelu.kakaljin wrote:Glavni razlog, treba znati voziti i postovati pravila kruznog toka i sve ce biti u redu. Davati na vrijeme zmigavce gdje treba, a ne paliti zmigavac lijevi kada ulazi u kruzni tok!!!!!Naslovnica wrote:Ako se poštuje vertikalna i horizontalna signalizacija, kružni tok u Velešićima je OK.
Nije do kružnih tokova, nego do debila.
Manje-više mi je svejedno dao ti zmigavac ili ne kad ulaziš u kružni, jer je poznat tvoj smjer kretanja. Ali jebemu, daj zmigavac kad izlaziš, da te ne čekam bezveze.
To je nazalost tako i takvi vozaci misle samo na sebe i misle da su jedini na cesti da nema drugih ucesnika u saobracaju, pa ne daju zmigavce na vrijeme.
- johntra
#5553 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prvo, pročitaj šta sam napisao...jesam li igdje napisao da je zabranjeno? problem je u tome što ima dosta onih koji se voze vanjskom trakom, iako ne izlaze na prvom izlazu, te pređu skoro 360 stepeni kruga vanjskom trakom ili manje...u tom momentu na izlazu iz unutrašnje vrlo lako naletiš na te likove, jer si pod logičnom pretpostavkom da će i on izaći na tom izlazu...a imaš i dosta likova koji iz unutrašnje nikako ne daju žmigavac da će izaći u tom izlazu, što je dodatni recept za katastrofu u kombinaciji sa ovim koji se voze vanjskom...Forumerrer wrote:
Naravno da se iz unutrasnje trake moze i treba izlaziti. To je i citava poenta kada kruzni ima 2 trake.
Pogledajte koji video o pravilima voznje u kruznom toku.
Jeste se vas dvojica ikad provozali na ostalim kruznim i gledali oznake (blazuj, ilidza, dobrinja....)?
i dobra ti ova fora da nema potrebe da se prestrojava u kružnom gdje imaju SAMO dvije trake....
na bilo kojoj cesti, pa i na kružnom toku, gdje imaju dvije trake u jednom smjeru, prestrojavanje je normalna stvar, pa je tako isto i na kružnom toku...i veće su šanse da ćeš tako izbjeći ono što sam napisao na početku ovog odgovora...haj sad idi gledaj klipove...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5554 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja bih ipak da vjerujem englezima, koji su kruzne doktorirali.
Znači video to objasnjava, jedina je razlika to sto se kontra pravac naspram nasih cesta, ali ces shvatiti poentu.
kako navodi, jedino se ne prestrojavas kada je to onemoguceno zbog auta koji se nalazi u traci do.
Znači video to objasnjava, jedina je razlika to sto se kontra pravac naspram nasih cesta, ali ces shvatiti poentu.
kako navodi, jedino se ne prestrojavas kada je to onemoguceno zbog auta koji se nalazi u traci do.
- Ned071
#5555 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
kod bosmala bi se trebala kaciti desno, na dio prema cengic vili, valjda je zavrsena prica sa onom kucom i vlasnikom koji je trazio "milione". koliko sam čuo, to je slijedeci zahvat...JavierBosnia wrote:A izgleda to rusenje nece skoro, prvo se zgrada mora napraviti tim ljudimaEl_comadante wrote:i šta je slijedeče u planu da rade na ovoj dionici? rušenje zgrade ili dalje prema bosmalu?
A i sta ce do bosmala uraditi 100m i opet kraj?
- JavierBosnia
#5556 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To ono gdje su stepenice i da se poveze dole preko parkinga?Ned071 wrote:kod bosmala bi se trebala kaciti desno, na dio prema cengic vili, valjda je zavrsena prica sa onom kucom i vlasnikom koji je trazio "milione". koliko sam čuo, to je slijedeci zahvat...JavierBosnia wrote:A izgleda to rusenje nece skoro, prvo se zgrada mora napraviti tim ljudimaEl_comadante wrote:i šta je slijedeče u planu da rade na ovoj dionici? rušenje zgrade ili dalje prema bosmalu?
A i sta ce do bosmala uraditi 100m i opet kraj?
- Ned071
#5557 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da... spusta se dolje cesta sa po dvije trake i spaja sa postojecom ispred bosmala i dalje ka vjetrenjaci
- nepass1
#5558 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Provozao se i ja novom dionicom, sila jebote, koliko ima?kilometar?
Previse pompe za nista, po mom skromnom misljenju
- problemnatravunu
#5559 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ali, kako tzv.vlastodršci nemaju ni stida ni morala, očekujem ovako nešto, uskoro ......nepass1 wrote:Provozao se i ja novom dionicom, sila jebote, koliko ima?kilometar?

- So What!
#5560 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znači nije se trebalo raditi. Bolje je nekad bilo definitivno, ne znam uopšte što su dirali tu cestu kada je normalno funkcionisala i džaba zaustavljali promet godinu i jače.nepass1 wrote:Provozao se i ja novom dionicom, sila jebote, koliko ima?kilometar?
Vjerujem da je to samo da se namjesti stranačkim firmama posao jer zaista ne vidim nijednu drugu svrhu, na onakvoj ravnici proširili po jednu traku i to sad kao vijest, a raja godinama vozala tuda i nikakvih problema.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5561 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
oni ne mogu usrano otvoreno skladište keramike da izmjeste... a ne nekome kuću da sruše, a nedaj bože zgraduSo What! wrote:Znači nije se trebalo raditi. Bolje je nekad bilo definitivno, ne znam uopšte što su dirali tu cestu kada je normalno funkcionisala i džaba zaustavljali promet godinu i jače.nepass1 wrote:Provozao se i ja novom dionicom, sila jebote, koliko ima?kilometar?
Vjerujem da je to samo da se namjesti stranačkim firmama posao jer zaista ne vidim nijednu drugu svrhu, na onakvoj ravnici proširili po jednu traku i to sad kao vijest, a raja godinama vozala tuda i nikakvih problema.
- nepass1
#5562 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidjecemo koliko ce stajati onako nespojeno. Kad ce srusiti zgradu i doci do suda. Hocemo li uopste dozivjeti.
- Cossack
#5563 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To su prava pitanja. Ovo je završeno. Šta dalje?nepass1 wrote:Vidjecemo koliko ce stajati onako nespojeno. Kad ce srusiti zgradu i doci do suda. Hocemo li uopste dozivjeti.
- Haris.ba
#5564 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I transferzala i IX transferzala. Možda očepi i XII transferzala. Ali što se tiče južne, moguće je samo početak pravljenja zgrade da zamjeni onu na trasi, te spajanje kod Bosmala.
- So What!
#5565 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U naredne tri godine bit će obnovljen dio ulice Džemala Bijedića u Sarajevu
Klix
U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, danas su ministar saobraćaja Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za ceste KS Emir Hota i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali Sporazum o udruživanju finansijskih sredstava za realizaciju Projekta rekonstrukcije, sanacije i proširenja ulice Džemala Bijedića u dužini od 2.300 metara.
Premijer Zolj je naglasio kako Vlada KS daje punu podršku realizaciji ovog izuzetno značajnog saobraćajnog infrastrukturnog projekta.
"Posebnu važnost ova saobraćajnica ima za sve stanovnike koji žive u njenoj blizini, ali njen značaj se ogleda i u činjenici da će biti omogućeno saobraćajno tranzitno povezivanje Južne longitudinale, IX tranferzale i autoputa, preko LOT-a 2C", precizirao je premijer Zolj.
Za realizaciju ovog projekta neophodna su sredstva u iznosu od 6.500.000 KM.
"Sredstva će se planirati u bužetima naredne tri godine, koliki je ustvari rok za okončanje sanacije ove važne gradske saobraćajnice“, istakao je ministar Fišo, nakon potpisivanja ovog sporazuma.
Dodao je kako će Općina Novi Grad biti zadužena za izdavanje potrebne dokumentacije te provođenje procedure izbora izvođača radova, a zajednički će se rješavati svi neophodni imovinsko-pravni odnosi.
"Realizacija ovog projekta bit će jedno od važnijih rješenja pitanja saobraćajnih gužvi koje su zadnjih godina u Sarajevu sve izraženije. U isto vrijeme, ova ulica se trenutno nalazi u lošem stanju sa oštećenim kolovozom, jer nije rekonstruirana nikada od agresije na BiH pa do danas. Uz njenu rekonstrukciju, bit će izvedeno i njeno proširenje, gdje god to bude moguće, kako bi se njen kapacitet značajno povećao“, kazao je načelnik Efendić.
Zaključio je i kako će na ovaj način biti značajno unaprijeđena saobraćajna infrastruktura u ovom dijelu grada, odnosno općina Novi Grad ali i Novo Sarajevo, čijim područjem se ona proteže.
Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.
- Qler
#5566 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gdje će stati 4 trake
-
kakaljin
#5567 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Moglo bi se provuci 4 trake, ali treba dosta zemljista odkupiti ali nema puno rusenja objekata od kruznog do halilovica skroz. Koliko vidim na google mapsu. Ali to je naucna fantastika kako se gradi i koliko treba da se izgradi.Qler wrote:Gdje će stati 4 trake
- mayab
#5568 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Meni ovo djeluje kao laž, pa jebote, to znači da se sada prekida ikakav rad na južnoj longitudinali, a počeće sada ovo, 4 trake
I opet da ponovim, južna se ,očito, ne radi dalje, i gdje smo?
Nigdje !
- Logovan
#5569 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa neće čitavu raditi.mayab wrote:
Meni ovo djeluje kao laž, pa jebote, to znači da se sada prekida ikakav rad na južnoj longitudinali, a počeće sada ovo, 4 trake, nije da nema mjesta i da je nemoguće, ali sa ovim uhljupima to je naucna fantastika!
I opet da ponovim, južna se ,očito, ne radi dalje, i gdje smo?
Nigdje !
- bit će obnovljen dio ulice
- Uz njenu rekonstrukciju, bit će izvedeno i njeno proširenje, gdje god to bude moguće
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5570 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
jedino imaš uzak dio Elpi - Nova Otoka... ostalo ima prostora bez problemakakaljin wrote:Moglo bi se provuci 4 trake, ali treba dosta zemljista odkupiti ali nema puno rusenja objekata od kruznog do halilovica skroz. Koliko vidim na google mapsu. Ali to je naucna fantastika kako se gradi i koliko treba da se izgradi.Qler wrote:Gdje će stati 4 trake
- problemnatravunu
#5571 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U principu, nevidim veci problem da se ta ulica prosiri na 4 trake,i to vecim dijelom, jedino je zbijena kod novih zgrada tzv.nova Otoka sa jedne strane , a ona zgrada sa prodavnicom itisona sa druge strane! Samo dobra volja , pare i posten izvođač!
Ali , stvarno, čemu sada ova "kašikara", zar nije bolje i pametnije odmah nastaviti juznu longitudinalu, i istjerati je ekspresno do kraja!
Naravno , najbolje je da se urade obije ceste!
Ali , stvarno, čemu sada ova "kašikara", zar nije bolje i pametnije odmah nastaviti juznu longitudinalu, i istjerati je ekspresno do kraja!
Naravno , najbolje je da se urade obije ceste!
- So What!
#5572 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo bi bilo polurješenje, dakle Sjeverna longitudinala, defintivno ne može dale od Otoke, tako da bi proširena ulica Džemala Bijedića preuzela tu ulogu, sjevernog tranzita.
Po ovome Južna lognitudinala bi se dalje gradila još par stotina metara do iza Bosmala, gdje bi se spojila na VI transverzalu, a zatim bi dalje išla do proširene ulice Džemala Bijedića koja dalje vodi IX transverzale gdje je trenutno u izgradnji onaj most i koji spaja Alipašino i Boljakov Potok.
Prijedlog je da se cesta između budućeg kružnog toka u Boljakovom Potoku i kružnog toka na spoju ulice Safeta Zajke i LOT-a 2c proširi na 2x2 format i na taj način bi se dobio improvizovani i labavi, ali najjeftiniji tranzit.
Ja se nadam da ste razumijeli rutu, a mogli bi je i nacrtati.

Po ovome Južna lognitudinala bi se dalje gradila još par stotina metara do iza Bosmala, gdje bi se spojila na VI transverzalu, a zatim bi dalje išla do proširene ulice Džemala Bijedića koja dalje vodi IX transverzale gdje je trenutno u izgradnji onaj most i koji spaja Alipašino i Boljakov Potok.
Prijedlog je da se cesta između budućeg kružnog toka u Boljakovom Potoku i kružnog toka na spoju ulice Safeta Zajke i LOT-a 2c proširi na 2x2 format i na taj način bi se dobio improvizovani i labavi, ali najjeftiniji tranzit.
Ja se nadam da ste razumijeli rutu, a mogli bi je i nacrtati.

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5573 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
gdje ce onda ovi ljudi parkirati?
- Logovan
#5574 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne znam gdje će parkirati, ali neophodno je da se ovdje cesta napravi.bitanga_sa_otesa wrote:gdje ce onda ovi ljudi parkirati?
- So What!
#5575 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dakle pojma nemam šta da mislim o ovome, u jednu ruku je ovo izmotavanje da se ne naprave pravi projekti.
U drugu ruku ti su projekti skupi k'o đavo i načekali bi se dobo za njih.
A treću ruku Efendić me nervira i jednostavno pripada miljeu novopečenih SDA omladinaca, mnogo ekstremnijih u ideologiji nego njihovi prethodnici, tako da mi je teško povjerovati da su njegove namjere čiste.
Otvoreno je zagovarao idiotsku ideju izmještanja Željezničke stanice sa Marijin Dvora u Rajlovac, a radi i na vječnom sahranjivanju ideje gradskog autoputa. Uglavnom, možda i iznenadi, pa ispadne na dobro, ko zna ...
U drugu ruku ti su projekti skupi k'o đavo i načekali bi se dobo za njih.
A treću ruku Efendić me nervira i jednostavno pripada miljeu novopečenih SDA omladinaca, mnogo ekstremnijih u ideologiji nego njihovi prethodnici, tako da mi je teško povjerovati da su njegove namjere čiste.
Otvoreno je zagovarao idiotsku ideju izmještanja Željezničke stanice sa Marijin Dvora u Rajlovac, a radi i na vječnom sahranjivanju ideje gradskog autoputa. Uglavnom, možda i iznenadi, pa ispadne na dobro, ko zna ...