Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_milojica wrote:Slično je i u EP.
Otac od prijatelja je za 30 god rada dobio 3 plate nagrade plus redovna. Sve skupa cca 6000 KM taj mjesec.
Sta fali slobodan dan za krečenje,selidbu i sl. Toliko smo sjebani da oni što bi trebalo biti normalno kod nas je ne normalno.
bilo nekad, sad je federalni prosjek kao jubilarna u EP, regres pola federalnog prosjeka. Sve u kolektivnom piše...
Najsmiješnije je ovo poređenje satnice ljekara, gdje navode neto iznos ljekara i bruto iznos satnice radnika BHT-a.
Naručen članak da i ovako mrski Telekom još više omrznu kod naroda.
Nama bi izgleda mnogo lakše padalo kada bi strana firma izvukla sve pare nego kada bi radnici domaće firme iste koristili za različite beneficije plus ta firma ubacivala u budžet 50+ miliona KM godišnje. Ne kažem da su sve ove beneficije opravdane, mnoge definitivno treba rezati, ali fakat ne razumijem ovoliku količinu ljubomore.
Qler wrote:Fakat smo sjebani kad su nam neke stvari postale ono bauk, sto se ne zale sto u dojčlandu imaju po 14 plata? To ja hoći, više slobodnih dana, više plata... neću da se zadovoljavam ničim, da mi sad neko da platu 10000KM sutra bi trazio povisicu
Gledam neki dan na tv,u Norveškoj,radnik može da ne dodje na posao bez valjanog opravdanja 2 dana u mjesecu. Samo kaže,nisam se osjećao dobro i sve je ok. Al sta ce Norveška,levati
posao u Elektrodistribuciji na mjestu ocitivanje brojila, prikljucak brojila, demontaza je oko 1300KM. mislim da cak za ovaj posao i III stepen srednje skole ide.
svako ko ima 2 grama mozga u glavi,a da nije napaceni glupan koji pljuje telekom jer je telekom i telemach je kul je glup, skontat ce da ovaj clanak bas veze sa zivotom nema. toliko su gluposti nasrali da je to nevjerovatno, pogotovo za skolovanje djece, placeni dani za krecenje i slicno. logicno je jebem mu mater vise da imas dan,dva,tri za krecenje,selidbu i slicno. neko ce dati od sebe, neko ce skinuti sa godisnjeg. jel to nesto nenormalno pa je cudno ako neko ima koji dan za to? skolovanje dzabaluka ali lafo primaju naknadu. jadan i smijesan tekst,a cudno kako odjednom krenu hajka na telekom nakon emisiju na FTV.
bosnjo ce biti najsretniji da svi radimo za 500KM od toga smo prijavljeni na minimalac 420KM,a ostatak cemo dobiti na ruke za 20 dana, da se zicara zapali i srusi, vijecnica isto tako, da gras ne radi,centrotrans obavezno propadne, telekom ah sad i iste sekunde da izgori kompletan pa da svi u telemachu za 600KM rade.
nije problem uvaljene debile koji ne rade nista otjerati ili natjerati da rade, problem je sto sad sva tezina telekoma i retardiranost politike puca preko radnika koji stvarno hoce i rade svoj posao. davno su meni malo pametniji ljudi rekli da ce u ovoj drzavi ostati samo Elektroprivreda, namjenska industrija, rudnici i zeljeznica. Sve ce se ostalo prodati jer tako je po cijelom svijetu haman, pogotovo jer ovi debili samo kod MMF-a uzimaju pare, na kraju i da necemo da se proda telekom MMF ce ga uzeti.
Radnik ima pravo na jubilarnu nagradu nakon 10., 20. i 30. godina neprekidnog rada
kod Poslodavca i to u iznosu od:
- za 10 godina jedna prosječna plaća isplaćena kod
Poslodavca za prethodni mjesec,
- za 20 godina dvije prosječne plaće isplaćene kod
Poslodavca za prethodni mjesec,
- za 30 godina tri prosječne plaće isplaćene kod
Poslodavca za prethodni mjesec.
Koliko znam, ovo je bilo do 2016. godine. Od prošle godine jubilarna nagrada je jedna prosječna plaća isplaćena kod Poslodavca za prethodni mjesec, bez obzira da li je u pitanju 10, 20 ili 30 godina.
Nemoj brkati oporezive limite po propisima i kolektivni ugovor.
Sindikat BH Telecoma trazi iste ove uvjete ponovo, bez obzira sta porezni propisi kazu. Pa tako sve sto se isplati iznad neoporezivih iznosa mora biti oporezivo. Ovakva je situacija s toplim obrokom. Dobijaju 11 KM dnevno, iako je neoporezivi iznos oko 8,30 KM (vise-manje). Na razliku se obracunava porez i doprinosi kao da je rijec o plati, uveceva se penzioni osnov.
Koji pokusaji banalizacije, relativizacije. Radim za privatnika i polomim se za platu. Moze meni gazda i 16 plata isplatiti, neka mi ih isplati. Oni rade u drzavnoj firmi i uzivaju beneficije kakve niko nema, a pola ih nije kvalifikovano za posao koji rade, jos jedna trecina je u prosjeku sa standardom na trzistu rada, a ostalo su jaci kadrovi (uglavnom iz inzinjeringa).
Ne brkam ništa, kažem ti kako jeste, nevezano za poreze i oporezivanje. Jubilarna nagrada je jedna prosječna plata firme, a mislim da se i ona ukida od 01.02.2018.
Ti si vjerovatno ili u vrhu Sindikata BHT, ili na drugoj strani u pregovorima, ćim znaš šta i kako traže. Ne petljam se u to.
Velika je BH Telecom firma. Logicno mi je i jasno da mnogi imaju nekoga ili su zaposleni tu, pa se ovo sve sada prikazuje kao haranga Vlade FBiH protiv jos jednog nevinog privrednog nedonosceta.
Nadasve je simpaticno da u pravnoj sluzbi iste firme rade osobe koje nisu pravnici.
U inzinjeringu sjedi masa ljudi ciji kvaliteti ne mogu da isplivaju.
Dalje mi je jasna potreba dezavuisanja javnosti. Svejedno, prirodan je i normalan slijed privatizacija. Nista je ne moze sprijeciti. Ne bi nikada BH Telecom bio privatizovan da ga tolika kolicina neefikasnosti onemogucava u ravnopravnoj konkurentskoj borbi sa drugim takmicarima na trzistu.
BH Telecom je drzavna kompanija, drzavno dobro i kao takva ne moze zivjeti norveski standard u zemlji ciji mnogo veci giganti su ugaseni, ciji radnici cekaju na birou jer ne mogu u penziju, samo zato sto je stranacka iskaznica omogucila norveski standard.
Kraj price.
Last edited by Utokkha on 29/01/2018 09:59, edited 1 time in total.
Utokkha wrote:BH Telecom je drzavna kompanija, drzavno dobro i kao takva ne moze zivjeti norveski standard u zemlji ciji mnogo veci giganti su ugaseni, ciji radnici cekaju na birou jer ne mogu u penziju, samo zato sto je stranacka iskaznica omogucila norveski standard.
Kraj price.
Logika kaže da su bili u pravu što su upropastili/srozali/prodali za male pare svegigante koje su ovi narodi dizali, pa sada to isto treba da urade i sa ovim što su ostale (EP, BHT, ...).
Utokkha wrote:U inzinjeringu sjedi masa ljudi ciji kvaliteti ne mogu da isplivaju.
Ti mora da imaš nekoga u tom Inženjeringu, čim tako pričaš. Već drugi put ih spominješ. Ko su oni, gdje su neiskorišteni ...
Tebe ko moderatora bih rado prijavio, jer ocigledno (sto kroz privatne poruke, ali i pisanje ovdje) imas nekoga u Telecomu ili sam radis. Posteno bi bilo da sam razgulis s teme. Kuc-kuc banditen
Utokkha wrote:U inzinjeringu sjedi masa ljudi ciji kvaliteti ne mogu da isplivaju.
Ti mora da imaš nekoga u tom Inženjeringu, čim tako pričaš. Već drugi put ih spominješ. Ko su oni, gdje su neiskorišteni ...
Tebe ko moderatora bih rado prijavio, jer ocigledno (sto kroz privatne poruke, ali i pisanje ovdje) imas nekoga u Telecomu ili sam radis. Posteno bi bilo da sam razgulis s teme. Kuc-kuc banditen
Kad budeš ti određivao ko gdje smije pisati, možda te i poslušam. Do tada se drži teme i pusti ljude da imaju svoja mišljenja. Privatne poruke si mi poslao ničim izazvan, i nema potrebe da ih spominješ ovde.
Pišeš o nekakvim radnicima Inženjeringa, pa te lijepo pitam ko su ti i gdje ne mogu da isplivaju. Što te je to uvrijedilo ...
Charuga wrote:
Kad budeš ti određivao ko gdje smije pisati, možda te i poslušam. Do tada se drži teme i pusti ljude da imaju svoja mišljenja. Privatne poruke si mi poslao ničim izazvan, i nema potrebe da ih spominješ ovde.
Pišeš o nekakvim radnicima Inženjeringa, pa te lijepo pitam ko su ti i gdje ne mogu da isplivaju. Što te je to uvrijedilo ...
Da li je jos tamo onaj Mustafa Cengic iz Energoinvesta ?
Utokkha wrote:
Nadasve je simpaticno da u pravnoj sluzbi iste firme rade osobe koje nisu pravnici.
Cuj to
Last edited by kakotakonikako on 29/01/2018 10:10, edited 1 time in total.
mali_milojica wrote:Balijska posla i mentalitet se najbokje ogledaju kroz ovu temu. Nemam ja,da Bog da niko nemao.
Po principu neka komšiji crne krava
Kao što sam već napisao, mnogi bi bili najsretniji kada bi strana firma izvukla apsolutno sve pare nego kada bi radnici domaće firme (dakle naši ljudi) iste koristili za različite beneficije (koje ostaju u BiH) plus ta firma ubacivala u budžet 50+ miliona KM godišnje.
Last edited by Cossack on 29/01/2018 10:13, edited 1 time in total.
mali_milojica wrote:Slabo tebe taj privatnik lomi čim možeš po klixu sarat
Boli tebe qrac sta ja radim na godisnjem
Samo vi igrajte Wormsa. Idete na bubanj. Lijepo je bilo krasti dok se moglo. Moci ce mozda jos malo, a onda kud koji na biro mili moji.
mali_milojica wrote:Balijska posla i mentalitet se najbokje ogledaju kroz ovu temu. Nemam ja,da Bog da niko nemao.
Kao što sam već napisao, mnogi bi bili najsretniji kada bi strana firma izvukla sve pare nego kada bi radnici domaće firme (dakle naši ljudi) iste koristili za različite beneficije (koje ostaju u BiH) plus ta firma ubacivala u budžet 50+ miliona KM godišnje.
Bolje da stranac iznese 50mil KM na off shore račune na Bahamima,lakse bi balija to progutao nego to što ti pričaš.
Utokkha wrote:
Samo vi igrajte Wormsa. Idete na bubanj. Lijepo je bilo krasti dok se moglo. Moci ce mozda jos malo, a onda kud koji na biro mili moji.
Boli me dzon za Telekomom. Prodali ili ne prodali. Svakako tamo nemam nikoga niti radim.
Danas sam slobodan,nakon radne nedjelje,malo klix a poslije dorucka sa djecom odoh na sankanje
Kao što sam već napisao, mnogi bi bili najsretniji kada bi strana firma izvukla sve pare nego kada bi radnici domaće firme (dakle naši ljudi) iste koristili za različite beneficije (koje ostaju u BiH) plus ta firma ubacivala u budžet 50+ miliona KM godišnje.
Bolje da stranac iznese 50mil KM na off shore račune na Bahamima,lakse bi balija to progutao nego to što ti pričaš.
Utokkha wrote:
Boli me dzon za Telekomom. Prodali ili ne prodali. Svakako tamo nemam nikoga niti radim.
Danas sam slobodan,nakon radne nedjelje,malo klix a poslije dorucka sa djecom odoh na sankanje
Nemam ni ja, vjeruj bratu. Raduje me sto im je voda u usima.
Porez na dobit je najmanje vazan. PDV je najefikasniji sistem prikupljanja poreza. Ako ce se povecat promet na ustrb novih tehnologija - so be it