SDP

Haris.ba

#55351 Re: SDP

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: Ali kako je on nesvjestan cinjenice da je njegov rezultat ravan nuli...kako se cudi kad ga Senci pita sta si ba ucinio dok si bio na vlasti
Kako ba ravan nuli. Zar nije kupio novi sat? :D
JThomas

#55352 Re: SDP

Post by JThomas »

magazinović, mašić, čengić, nikšić zaista jesu loše kopije lošeg originala. bez ikakave ironije s moje strane. samo, oni su odbili da budu u talu sa sda, a on nije. i to je jedini razlog što danas delegati sda hvale njega a kude ove prve.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#55353 Re: SDP

Post by malakh »

Man of steel wrote:
palermo wrote:
Razlika između Lagumdžije i njegovih nasljednika je u tome što oni niti žele, niti znaju niti mogu biti drugačiji, obrazovaniji, sposobniji, pošteniji; Lagumdžija je i mogao i znao samo nije htjeo, niti željeo. Zato je njegova odgovornost neuporedivo veća. I tako jezivo neoprostiva!
Kako je samo ovo Senči dobro rekao....
Samo što bi ja opet prije dao priliku Lagumdžiji nego njegovom političkom abortusu.

Najveća greška Lagumdžije je što se okružio beskarakternim dupeliscima i poslušnicima od kojih niko nije bio kadar da mu kaže kako vozi u pogrešnom smjeru.

A takvi bi ga danas još i tjerali iz stranke.
realno, lagumdžijin sdp nikada nije bio iskorišten, niti se dovodio u bilo kakav kontekst da se druga stranka okoristi od sdp i da sdp koristi za svoju političku, prljavu igru.

sadašnje rukovodstvo je dopustilo sve to.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#55354 Re: SDP

Post by malakh »

JThomas wrote:magazinović, mašić, čengić, nikšić zaista jesu loše kopije lošeg originala. bez ikakave ironije s moje strane. samo, oni su odbili da budu u talu sa sda, a on nije. i to je jedini razlog što danas delegati sda hvale njega a kude ove prve.
a što su konstantno uvlačili sbb u igru oko vlasti na federalnom i državnom nivou i dizali im cijenu, da bi ih isti nabili sa noge na nogu prvi put kada ga je sda pozvala u vlast.

pitanje je koliko je sdp profitirao nakon svega, bez obizra što su odbili sda. znaš, epitet nečije marionete, a zasigurno su to bili, nije baš prihvatljiv.
Banksy

#55355 Re: SDP

Post by Banksy »

SENAD AVDIĆ,

„Zašto polubauk, polusvijeta kruži SDP-om“!?

Zahvaljujući Željku Komšiću, Danka Savić, supruga Senada Avdića, još 2010. godine zaplovila je diplomatskim vodama, i to na mjestu ambasadorice u Češkoj, iako nije imala nikakvog iskustva.

Nakon toga zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova zahvaljujući vezama njenog supruga s braćom Čampara i njihovim rođakom Denisom Zvizdićem (SDA)

Savićka je nedavno uhljebljena u MVPBiH na poziciji prvog sekretara u Odsjeku za ceremonijal, u Odjeljenju za diplomatski protokol.
Sinekura, iz raja izašla.
Banksy

#55356 Re: SDP

Post by Banksy »

malakh wrote:
realno, lagumdžijin sdp nikada nije bio iskorišten, niti se dovodio u bilo kakav kontekst da se druga stranka okoristi od sdp i da sdp koristi za svoju političku, prljavu igru.

sadašnje rukovodstvo je dopustilo sve to.
:lol: :lol:

Banksy wrote:
Sigurno je da će glavni udar u narednim mjesecima biti na SDP. Treba očekivati sve moguće spletke i podmetanja ne bi li se skinuo Nikšić. Samo pametno.
malakh

#55357 Re: SDP

Post by malakh »

Banksy wrote:
Sigurno je da će glavni udar u narednim mjesecima biti na SDP. Treba očekivati sve moguće spletke i podmetanja ne bi li se skinuo Nikšić. Samo pametno.
:lol: :lol:
malakh wrote:
ps: sigurno je da će sdp sada najviše braniti isti oni koji su napadali sve i svakoga na forumu koji su pisali o tome kako se sdp treba kloniti radončića.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#55358 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote:Do sada je formulacija "dobar i sposoban ali okruzen beskarakternim dupeliscima i kriminalcima" bila rezervisana samo za pravdanje Alijinih aferima, ali lijepo je vidjeti da njegov politicki (polu)proizvod u vidu slucajnog prolaznika polako dolazi do slicnog uzvisenog statusa medju patriotama. :D
Onog trenutka kada je Duraković rekao šta je rekao kada ga je Zlatko marginalizovo i kada je prestao biti opasnost postso je omiljeni neSDAovac.

Kako vidimo, historija se ponavlja.

Nekad je Zlatko bio prepreka glasanju za SDP (samo da nije Lagumdžije, sutra bih za SDP), a sada bez njega SDP ne postoji.

Iako je činjenica da SDP nikada nije bio dosljedniji. Na stranu kadrovski propuh, letvica je toliko nisko da je zasad samo htijenje i više nego dovoljno.
putokaz1

#55359 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Dosta više o dinosaurima
nemampojma0

#55360 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Jedini problem je sto SDP misli da ima monopol na socijaldemokratiju i da je socijaldemokratija samo ime, dok istovremeno imaju prakse koje nisu ni nalik socijaldemokratiji. Koliko je ime dokaz socijaldemokratije imamo primjer u SNSD-u, al dzaba coravom namigivati.
palermo

#55361 Re: SDP

Post by palermo »

palermo wrote:
Razlika između Lagumdžije i njegovih nasljednika je u tome što oni niti žele, niti znaju niti mogu biti drugačiji, obrazovaniji, sposobniji, pošteniji; Lagumdžija je i mogao i znao samo nije htjeo, niti željeo. Zato je njegova odgovornost neuporedivo veća. I tako jezivo neoprostiva!
Da samog sebe dopunim.
Pričati o Lagumdžiji je bespredmetno. Čovjek koji je ispred sveag, ali baš apsolutno ispred svega, stavio svoj ego je jednostavno govno od čovjeka. A ta ljudska osobina jednostavno briše sve pameti, znanja i bilo kakav drugi pozitivni atribut. Kandidatura Bakira Hadžiomerovića za predsjedništvo BiH je bila krajnja tačka cinizma i prezira koji je pokazivao prema narodu ove zemlje. I zato svaki pokret ili bilošta čiji je Lagumdžija istaknuti član jednostavno je unaprijed osuđen na propast.

Ali da se ovoj politici SDP-a treba suprostaviti , treba. Jer ovo postojeće rukovodstvo ( ako se to može uopšte i nazvati rukovodstvom) je potpuno zaboravilo ( vjerovatnije nije nikad ni znalo) šta jeste smisao i zadatak SDP-a. A pošto oni to ne znaju, ja ću da im ponovim, zadatak i misija SDP-a je da bude integrirajući faktor ove zemlje, da ponudi drugačiju alternativu ljudima ove zemlje, da ljudi ove zemlje (Bosne i Hercegovine, da ne bi netko zaboravio) osjete da u SDP-u postoji i snaga i želja da stvari mijenjaju. Da ponudi nadu ljudima od Bihaća, preko Banjaluke, Sarajeva, pa sve do njenog krajnjeg juga i istoka. I samo SDP je imao taj potencijal (više nisam siguran je li ga protratio) to nema ni Naša stranka ni Mirso, da ne govorim o ovim lokalnim strankama.

Umjesto te alternative par birokrata (kojima bi u nekom uređenom sistemu vrhunac bila pozicija referenta u Zavodu za zapošljavanje) potpomognuti sa par šalabajzera koji sebe nazivaju rukovodstvom SDP-a svoju su politiku podredili lokalnim čaršijskim obračunima, umjesto rješenja postali su dio problema i SDP srozali do tačke da se ljudi pitaju u čemu je smisao glasanja za SDP.

I nije tu glavno poitanje, hoćeš li sa SDA ili ćeš bez SDA. Kako god odlučiš ne smiješ ostati bez svoga autentičnog glasa, ne smiješ zaboraviti ko si i šta si i zbog čega postojiš. A rekoh, ovi su zaboravili ili nisu nikad ni znali.

Ne bih ovo ni napisao da Olimpik ne dade onaj gol u zadnjoj minuti......mater im....
kluz franjo

#55362 Re: SDP

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
palermo wrote:
Da samog sebe dopunim.
Pričati o Lagumdžiji je bespredmetno. Čovjek koji je ispred sveag, ali baš apsolutno ispred svega, stavio svoj ego je jednostavno govno od čovjeka. A ta ljudska osobina jednostavno briše sve pameti, znanja i bilo kakav drugi pozitivni atribut. Kandidatura Bakira Hadžiomerovića za predsjedništvo BiH je bila krajnja tačka cinizma i prezira koji je pokazivao prema narodu ove zemlje. I zato svaki pokret ili bilošta čiji je Lagumdžija istaknuti član jednostavno je unaprijed osuđen na propast.

Ali da se ovoj politici SDP-a treba suprostaviti , treba. Jer ovo postojeće rukovodstvo ( ako se to može uopšte i nazvati rukovodstvom) je potpuno zaboravilo ( vjerovatnije nije nikad ni znalo) šta jeste smisao i zadatak SDP-a. A pošto oni to ne znaju, ja ću da im ponovim, zadatak i misija SDP-a je da bude integrirajući faktor ove zemlje, da ponudi drugačiju alternativu ljudima ove zemlje, da ljudi ove zemlje (Bosne i Hercegovine, da ne bi netko zaboravio) osjete da u SDP-u postoji i snaga i želja da stvari mijenjaju. Da ponudi nadu ljudima od Bihaća, preko Banjaluke, Sarajeva, pa sve do njenog krajnjeg juga i istoka. I samo SDP je imao taj potencijal (više nisam siguran je li ga protratio) to nema ni Naša stranka ni Mirso, da ne govorim o ovim lokalnim strankama.

Umjesto te alternative par birokrata (kojima bi u nekom uređenom sistemu vrhunac bila pozicija referenta u Zavodu za zapošljavanje) potpomognuti sa par šalabajzera koji sebe nazivaju rukovodstvom SDP-a svoju su politiku podredili lokalnim čaršijskim obračunima, umjesto rješenja postali su dio problema i SDP srozali do tačke da se ljudi pitaju u čemu je smisao glasanja za SDP.

I nije tu glavno poitanje, hoćeš li sa SDA ili ćeš bez SDA. Kako god odlučiš ne smiješ ostati bez svoga autentičnog glasa, ne smiješ zaboraviti ko si i šta si i zbog čega postojiš. A rekoh, ovi su zaboravili ili nisu nikad ni znali.

Ne bih ovo ni napisao da Olimpik ne dade onaj gol u zadnjoj minuti......mater im....
Da se nadovežem (ako smijem).

Sa svime se u biti slažem - možda ne u oštrini nekih zaključaka, ali OK.

Ipak, ne treba zaboraviti i neke druge aspekte.
Ove trenutne birokrate u rukovodstvu SDP-a su od Lagumdžije u naslijeđe dobile jednu poraženu, duboko podijeljenu, bezidejnu i potrošenu organizaciju sa dubokim ožiljcima autokratskog stila upravljanja.

Nermin Nikšić, kao školski primjer nekarizmatičnog tehnokrate, je u svom mandatu ipak uspio demokratizirati procese, podmladiti lice stranke i ostvariti solidan izborni rezultat na zadnjim izborima.

A sve to u okruženju konstantnih udara sa desnog i kvazi-lijevog boka.

Dakle, slažem se u procjeni da je SDP-u potrebna jasnija profilacija, ali sam pozitivno iznenađen da je Nikšić uspio sačuvati organizaciju i zaustaviti dalje urušavanje imena - brenda.
To mi daje određenu nadu da ovakav SDP može integracijski djelovati i u društvu.

I kao odgovor i kolegi @malakh.

Gore navedena teza u kombinaciji sa pokazanom dozom principijelnosti u ispunjenju predizbornih koalicionih obećanja i sasvim korektnim parlamentarnim radom nekih SDP-ovih zastupnika, ih kandidira,
da nakon 15 godina po prvi put ozbiljno uzmem u razmatranje opciju da glasam za SDP.
palermo

#55363 Re: SDP

Post by palermo »

kluz franjo wrote:[

Dakle, slažem se u procjeni da je SDP-u potrebna jasnija profilacija, ali sam pozitivno iznenađen da je Nikšić uspio sačuvati organizaciju i zaustaviti dalje urušavanje imena - brenda.
To mi daje određenu nadu da ovakav SDP može integracijski djelovati i u društvu.

.

Prvo, naravno da smiješ, pobogu zašto ne bi.....

a drugo.....solidan izborni rezultat (mada je to vrlo upitno, je li solidan, al eto) je posljedica prije svega navike i još uvijek prisutne vjere u ulogu SDP a nikakvog umijeća Nermina NIkšića.....

a oko uloge ovakvog SDP se mislim temeljno ne slažemo......sa ovom politikom, po mom dubokom uvjerenju, SDP će se srozati na stranku lokalnog karaktera......nevažnu, osim kao moneta za potkusurivanje u čaršijskim borbama
kluz franjo

#55364 Re: SDP

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
kluz franjo wrote:[

.

Prvo, naravno da smiješ, pobogu zašto ne bi.....

a drugo.....solidan izborni rezultat (mada je to vrlo upitno, je li solidan, al eto) je posljedica prije svega navike i još uvijek prisutne vjere u ulogu SDP a nikakvog umijeća Nermina NIkšića.....

a oko uloge ovakvog SDP se mislim temeljno ne slažemo......sa ovom politikom, po mom dubokom uvjerenju, SDP će se srozati na stranku lokalnog karaktera......nevažnu, osim kao moneta za potkusurivanje u čaršijskim borbama
Ne znam na koju politiku konkretno misliš, ali ako posmatramo našu cjelokupnu političku scenu, ja kao plus SDP-a vidim one politike koje sam maloprije i naveo.
Priličan stepen unutarstranačke demokratije, pristojan nivo principijelnog odnosa prema biračima i predizbornim obećanjima i spremnost na preuzimanje odgovornosti i korektan rad tamo gdje izborni rezultati to omogućavaju.
Ako bih birao stranke samo i isključivo po parametru društveno-integracijskih kapaciteta, SDP - uz ovu tendenciju (samo)prečišćavanja stranke - na mene kao potencijalnog birača djeluje pozitivno.
palermo

#55365 Re: SDP

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
Ne znam na koju politiku konkretno misliš, ali ako posmatramo našu cjelokupnu političku scenu, ja kao plus SDP-a vidim one politike koje sam maloprije i naveo.
Priličan stepen unutarstranačke demokratije, pristojan nivo principijelnog odnosa prema biračima i predizbornim obećanjima i spremnost na preuzimanje odgovornosti i korektan rad tamo gdje izborni rezultati to omogućavaju.
Ako bih birao stranke samo i isključivo po parametru društveno-integracijskih kapaciteta, SDP - uz ovu tendenciju (samo)prečišćavanja stranke - na mene kao potencijalnog birača djeluje pozitivno.
Vrtimo se u krug unutar par naših zadnjih diskusija.

Dakle, SDP ovakav kakav je sada praktički ne postoji izvan Sarajeva ( eto i Tuzle )......nekada su se znale u kafanama voditi prave bitke oko SDP-a, sada, moram ti priznati, jok.....ono, praktički ne znaš da postoji.....

I o kakvom prečišćavanju ti govoriš, mislim jedini kriterij tog pročišćavanja je koliko sam shvatio iz forumksih upisa (generalno mislim, ne konkretno tvojih) je , jesi li SDA-ov igrač ili nisi......ima li tu kriterija pameti, vizije, hrabrosti, stateškog pristupa....
kluz franjo

#55366 Re: SDP

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
kluz franjo wrote:
Vrtimo se u krug unutar par naših zadnjih diskusija.

Dakle, SDP ovakav kakav je sada praktički ne postoji izvan Sarajeva ( eto i Tuzle )......nekada su se znale u kafanama voditi prave bitke oko SDP-a, sada, moram ti priznati, jok.....ono, praktički ne znaš da postoji.....

I o kakvom prečišćavanju ti govoriš, mislim jedini kriterij tog pročišćavanja je koliko sam shvatio iz forumksih upisa (generalno mislim, ne konkretno tvojih) je , jesi li SDA-ov igrač ili nisi......ima li tu kriterija pameti, vizije, hrabrosti, stateškog pristupa....
Kolega,
ja nikako ne mogu uticati na nečije fiksacije ili frustracije zbog Sarajeva. Bile one stranačke, forumaške ili kafanske.
Ali evo, činjenica radi.
1. Itekako SDP postoji i izvan Sarajeva - dovoljno je pogledati zvanične rezultate CIK-a (ukoliko se to želi).
2. Koliko mi je poznato, SDP učestvuje i u manjinskoj vladi u USK. Dakle, tamo gdje izborni rezultati daju takvu mogućnost, preuzimaju odgovornost.
3. Kako tamo rade, bolje mogu ocjeniti neki drugi forumaši (znate ono ustav - "bašća" - itd).
4. Mislim da je isključenje Damira Nikšića opravdano (njegov vokabular definitivno nije bio integracijski), kao što mislim da je opravdano i samo-isključenje dokazanih dezintegratora Lagumdžije, Lazovića i kompanije.

Ali osnova demokratije je da svako može po svom ukusu da bira.
Ali i da uživa u plodovima svog izbora.
palermo

#55367 Re: SDP

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
Ali osnova demokratije je da svako može po svom ukusu da bira.
Ali i da uživa u plodovima svog izbora.
apsolutno
nemampojma0

#55368 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

E, drugovi moji, kakve su procjene oko unutarstranackih izbora u SDP-u?
Kazu, mogu i da se ne provode, jer se zna pobjednik. Neka, vele, naobecavao da ne moze ispuniti i da ima vlast na svim nivoima.
GandalfSivi

#55369 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

nemampojma0 wrote:E, drugovi moji, kakve su procjene oko unutarstranackih izbora u SDP-u?
Kazu, mogu i da se ne provode, jer se zna pobjednik. Neka, vele, naobecavao da ne moze ispuniti i da ima vlast na svim nivoima.
Ima li kakvih izbora u DF-u? A cekaj, stranka se zove po jednom liku :lol:

I onda dodje ovdje i prosipa ovakva pitanja za jedinu stranku gdje kompletno clanstvo odlucuje, cirkus...
putokaz1

#55370 Re: SDP

Post by putokaz1 »

SDP TK je dobio rezultata na Rečenici
** TK neće biti Banovići**
Sada Izdajnici
Delić,Vujević,Bijedić izvinjavaju se ** Gospodaru podzemlja**,**Kriminalcu godine**,**Fašisti***
Padaju mu na koljenja
Ruralna Tuzla:Poljice,Bileća itd
SRAMOTA za koga sma ja glasao i u koga sam se kleo
SDPINSIDER je 2016 bio u pravu za Edina da je Kukin igrač
svi u napad

#55371 Re: SDP

Post by svi u napad »

Mogu samo da kazem Man of steel hvala za super komentar. Kratko receno bravo bravo bravo i opet bravo. :thumbup: :izet: Vidi se da si bio u strukturama i da poznajes situaciju. Hvala jos jednom za komentar.
Moje licno misljenje da SDP treba ostati izvan ovog pokreta bez obzira na ogromne posljedice. Tacno je da ce stranka postati mala ali vjerujte da ce vremenom ojacati. Ujedinjeni ili ne gradjanska lijeva opcija nema sanse da dobije izbore u ovakvom sistemu. Bit ce bolno ovo cijepanje ali rezultat ce doci i stranka ce se ocistiti od muljatora. Zivjeli.
nemampojma0

#55372 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

GandalfSivi wrote:
nemampojma0 wrote:E, drugovi moji, kakve su procjene oko unutarstranackih izbora u SDP-u?
Ima li kakvih izbora u DF-u? A cekaj, stranka se zove po jednom liku :lol:

I onda dodje ovdje i prosipa ovakva pitanja za jedinu stranku gdje kompletno clanstvo odlucuje, cirkus...
Joj djecije ti price :lol:
Stranka se ne zove ni po kome, informisi se ;-) DF je kostala njegova predemokraticnost, data sva sloboda lokalnom nivou stranke i kod unutarstranackih i kod lokalnih izbora, al prava demokraticnost.
Ovo u SDP je samo privid demokratskog izbrnog procesa, stari moj. Znam jednu opstinu gdje na spisku clanova SDP-a ima 600 ljudi, a na izborima dobiju 70tak glasova. I kaze mi tip, ja dobijem 600 listica za stranacke izbore, sjedem i dogovorim kome cu da dam i nas trojica popunimo sve. Demokratski proces rekosmo? :zzzz:
kluz franjo

#55373 Re: SDP

Post by kluz franjo »

U patriotskom univerzumu tronošca se ovo naziva "argumentima".
Jah...
Banksy

#55374 Re: SDP

Post by Banksy »

Sjedemo i dogovorimo...
malakh

#55375 Re: SDP

Post by malakh »

ljudi još prije tri mjeseca sve prognozirali i pogodili i između redova poslali poruku sdpu da se klone šćepe.
KAKO JE RADONČIĆ IZLEVATIO KOJOVIĆA I NIKŠIĆA: Gubitnik postaje pobjednik a izborni pobjednici marginalna opozicija!

Svega nekoliko dana nakon što je Bh. blok rekao "NE" koaliciji s nacionalnim strankama, Radončić je ponovno, ekspresno "promijenio mišljenje" glede koalicionih partnera i najavio izvjestan ulazak u vlast svoje stranke sa SDA i HDZ-om na federalnom i SNSD-om i HDZ-om u državnu vlast.

Nakon što je Glavni odbor SDP-a donio odluku da ova stranka neće ulaziti u vlast, Fahrudin Radončić je ekspresno promijenio mišljenje. Najprije je dogovorio političku saradnju s PDA i A-SDA na svim nivoima, a onda otkrio da je delegacija njegove stranke već razgovarala sa SDA, te da "ozbiljan državnički pristup ne polazi od političkih sujeta", čime je indirektno najavio da je na pomolu nova vladajuća većina u BiH.

No, Radončićeva "promjena mišljenja" zapravo je pomno planirani plan od samog početka. Sa 32 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (SDP 16, DF-GS 10 i NS 6) Bh. blok bio je najjača politička snaga u FBiH. Po logici stvari, da je odlučio ući u vlast, imao je puno pravo za sebe zahtijevati poziciju premijera, te, kao najjača opcija, pod svojim uslovima predvoditi proces formiranja vlasti. No, umjesto toga, Naša stranka bez konsultacije sa svoja druga dva partnera iz Bh. bloka, kao i gubitnička sarajevska frakcija SDP-a, od starta su počeli postavljati ultimatume svojim neistomišljenicima da se ni pod koju cijenu ne smije s nacionalnim strankama u vlast, prijeteći otvoreno unutastranačkim referendumom (Magazinović) ili raspuštanjem Bh. bloka (Kojović).

Frakcije koja su bile protiv koaliranja, sedmica su imale bezrezervnu podršku Fahrudina Radončića i njegovog stranačkog biltena, s čije naslovnice se danima nisu skidali protivnici koaliranja, praćeni "dobokumnim" analizama samoproglašenih ljevičarskih intelektualaca, no redom bliskih Radončiću, koji su upozoravali da bi ulazak u vlast sa SDA značio i kraj ljevice u BiH.

Ulaskom u vlast na kantonalnom nivou i poticanjem onih kadrova koji su bili protiv koalicije sa SDA, Radončić je maherski iskoristio Bh. blok da odbijanjem ulaska u vlast samom sebi poveća cijenu, pregovara o ulasku u vlast pod vlastitim uslovima i nakon brutalnog poraza na izborima od sebe načini najvećeg pobjednika, a Bh. blok koji je zajedno imao najviše glasova pretvori u gubitnika i marginalnu opoziciju.

Nema nikakve sumnje da će, kao vješt pregovarač, Radončić u zamjenu za bolju ponudu, tj. bolje i više funkcije, biti spreman ući u vladajući aranžman i na kantonalnim nivoima, zbog čega postaje sve izvjesnije da je, uz izvjesni izlazak DF-a i moguće prebjege, i pad Vlade Kantona Sarajevo samo pitanje dana. Tako će Bh. blok i pored velikog povjerenja koje je dobio od glasača postati marginalna opozicija na svim nivoima.

Radončićev ulazak u vlast posebno je zabrinjavajući u jeku činjenice da je on od početka navođen kao najpoželjniji partner od strane Dodika i Čovića (dok je SDA bila sklonija koaliranju s Bh. blokom), da zajedno s njima podržava konsocijacijsko a ne građansko uređenje kao Bh. blok, te da njegov ulazak u vlast prati i ultimativni zahtjev HDZ-a za usvajanje novog izbornog zakona.

Uzimajući sve u obzir, odluka Bh. bloka da ne uđe u vlast, dobar je kandidat da postane možda i ponajgluplji politički potez viđen u modernoj historiji BiH, čiju će štetnost tek naredni mjeseci pokazati.

(D.H.)
Post Reply