Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- CherryLips
#5526 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma sve je to meni jasno ali mi bas tesko pada,juce sam se isplakala ko kisna godina...
-
Sunculish
#5527 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage porodilje, šta vi predlažete, epidural ili prirodni porodjaj???
Kakva su vaša iskustva?
Mene su malo prepali sa epiduralnom a i malo sam pod tremom kako ce teci prirodan porodjaj...
Kakva su vaša iskustva?
Mene su malo prepali sa epiduralnom a i malo sam pod tremom kako ce teci prirodan porodjaj...
- kadinica
#5528 Re: Trudnjače i porodilje online
Nema šanse da bi pristala na epiduralnu anesteziju.
Pogotovo nakon smrti jedne porodilje, prije par godina. Smatram da nema potrebe za tim.
Zašto se bojiš prirodnog porođaja?
Pogotovo nakon smrti jedne porodilje, prije par godina. Smatram da nema potrebe za tim.
Zašto se bojiš prirodnog porođaja?
-
okto
#5529 Re: Trudnjače i porodilje online
Proci ce, a na "rodama" imas iskustva mama koje su uspjele i relaktaciju, a ne pauzu napraviti. Zene su cudoCherryLips wrote:Ma sve je to meni jasno ali mi bas tesko pada,juce sam se isplakala ko kisna godina...
-
affidavit
#5530 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam, prvo da li si razgovarala sa svojim dr? Slažem se sa @kadinicom, zašto se izlagati tolikomo riziku, koji ruku na srce, kada to radiš kod nas, postoji? Prirodan porod, za žene koje nemaju nikakve komplikacije, je jedna sasvim prirodna stvar. Savjetujem ti da, ako nisi, posjetiš neki od centara za psihofizičku pripremu trudnica za porod. Ako si iz Sa organizuje se u svakom domu zdravlja. Mislim da takva priprema stvarno godi trudnicama, jer se razbije nekakva fama oko porođaja, jest to proces koji potraje i jeste nešto što uključuje bol, ali s druge strane nije ništa što svaka žena sa urednom trudnoćom ne može podnijeti. Tijelo nam je napravljeno tako da može sve to da podnesemo. Meni je ovo također prva trudnoća, nije da nema malo straha, kao od svih nepoznatih stvari, ali puno je lakše kada si upućen u cijeli proces, kako sačuvati snagu, kada šta raditi i NE raditi. Svakako je odluka na tebi, i niko te nema pravo odgovarati od nečega, ali ako si imala urednu trudnoću ja bih ti savjetovala prirodan porod, jer se i sama nadam da će sve do kraja biti ok i da ću moći tako da rodim. Tolike žene se rodile prije nas, pa valjda ćemo i mi.Sunculish wrote:Drage porodilje, šta vi predlažete, epidural ili prirodni porodjaj???
Kakva su vaša iskustva?
- vanad
#5531 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh, kad ti u po frke dodje primarius i kaze ja bih vama predlozila epidural...to se meni desilo i hvala joj za to. Sve dobro proslo, imala sam kontrakcije ali ne tako neizdrzive kao prije anestezije. Drugo sam rodila bez jer nije bilo potrebe za epiduralnom.
Znaci, nemoj se tim zamarati. Idi da se porodis prirodno a ako negdje zapne, doktor ce ti reci sta treba i ne treba.
Znaci, nemoj se tim zamarati. Idi da se porodis prirodno a ako negdje zapne, doktor ce ti reci sta treba i ne treba.
-
affidavit
#5532 Re: Trudnjače i porodilje online
Iskreno, drago mi je čuti za takve stvari, ako dr. koji te porađa procjeni da ti treba epiduralna, i da će u protivnom biti patnja i za ženu i za dijete to je super. Nekako volim da pođem od predpostavke da mogu prirodno, ali se isto tako se nadam da ukoliko sve to ne bude nemoguće tj. ukoliko dođe do nekih komplikacija da će mi se ponuditi i drugo rješenje.
- kadinica
#5533 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam mislila da se epiduralna daje prije kontrakcija, da kad krenu, već je kasno i nema koristi od iste
Nekako mislim da nije nijednom doktoru cilj da porodilja umre, valjda će odreagovati tamo gdje treba, ako vide da prirodno ne ide.
Ali ovo je zaista mala vjerovatnoća, tako da se treba maksimalno opustiti i pripremiti, a prije svega sarađivati i slušati šta ti se govori.
Na mom prvom porodu je bila žena koja se prirodno porodila, toliko je vrištala, dozivala pomoć, tiskala i kad je beba konačno izašla, daju joj totalnu anesteziju da joj ušiju ranu. Ništa nije slušala, bacala se, nisu ostvarili komunikaciju sa njom. Doktor kaže da joj rana izgleda kao da je bomba pukla. Isto popodne ona prolazi pored mog boksa, nasmijana, sve ok. Bilo joj tada 19 godina. Ja kontala umrla
Nekako mislim da nije nijednom doktoru cilj da porodilja umre, valjda će odreagovati tamo gdje treba, ako vide da prirodno ne ide.
Ali ovo je zaista mala vjerovatnoća, tako da se treba maksimalno opustiti i pripremiti, a prije svega sarađivati i slušati šta ti se govori.
Na mom prvom porodu je bila žena koja se prirodno porodila, toliko je vrištala, dozivala pomoć, tiskala i kad je beba konačno izašla, daju joj totalnu anesteziju da joj ušiju ranu. Ništa nije slušala, bacala se, nisu ostvarili komunikaciju sa njom. Doktor kaže da joj rana izgleda kao da je bomba pukla. Isto popodne ona prolazi pored mog boksa, nasmijana, sve ok. Bilo joj tada 19 godina. Ja kontala umrla
- krompir i riza
- otherside
#5535 Re: Trudnjače i porodilje online
kadinica wrote:Ja sam mislila da se epiduralna daje prije kontrakcija, da kad krenu, već je kasno i nema koristi od iste![]()
kad sam ja lezala, poslije carskog, poradjala se neka - to je horor bio.
ja se skupila na krevetu, stavila jastuk na glavu i drhtala... kasnije izasla da vidim kako je, ona krvavih ociju, nije se bila jos porodila, isto zvijer. i porodi se ona nakon sati i sati groznih urlika.
sutra, na dorucku, pitam je ja kako je, treba li joj sta. kaze ona: sto, nije mi bio tezak porod
sto kazes, ja kontala, umrije zena
-
Lounge Act
#5536 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:31, edited 1 time in total.
- vanad
#5537 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam imala provocirani porodjaj i kad su mi probili vodenjak saznali su da je voda zelena i da dijete mora sto prije vani. Srecom meni niko nije nista govorio, samo su se doktori skupili, skontali da mi je najbolje da primim epiduralnu i da se porodim sto prije. Kod epiduralne je fazon da moras izvaditi nalaze krvi sto traje i jos traje pola sata prije nego sto pocne da djeluje. Posto su meni ujutro vadjeni nalazi mogli su mi odmah "ubosti". Inace anestrezija me nije uopste boljela i dobro je bila dozirana tako da sam osjetila kontrakcije i sama sam dijete porodila. Cak nisam osjetila ni da su me sili tako da sam kod drugog porodjaja skontala da to i nije bas tako prijatno
.
-
bizet
#5538 Re: Trudnjače i porodilje online
@LA, ja sve cekam da se ti javis sa dobrim vijestima, a strah me bilo pitati....haj misa mu nisi fer...ja suosjecam cijelo vrijeme a ti ni mukajet
...salim se, neka si se javila da znamo da ste dobro 
ko rece da se samo opusti i prepusti doktorima, a oni ce uraditi najbolje...dobro je rekao
ma kako glupo zvucalo, sto manje znas manje se bojis....zene se cesto vise bije drugog poroda jer znaju sta ih ceka, da ne pricamo onim koje su imale teze porode....onako prvi put bojis se ali ne znas sta ti se desava dok se ne desi
sto se tice anestezije valjda sve po preporuci doktora
ko rece da se samo opusti i prepusti doktorima, a oni ce uraditi najbolje...dobro je rekao
ma kako glupo zvucalo, sto manje znas manje se bojis....zene se cesto vise bije drugog poroda jer znaju sta ih ceka, da ne pricamo onim koje su imale teze porode....onako prvi put bojis se ali ne znas sta ti se desava dok se ne desi
sto se tice anestezije valjda sve po preporuci doktora
-
Lounge Act
#5539 Re: Trudnjače i porodilje online
.
-
radenska
#5540 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma hajde poroditi se mora kako god okrenes. Ja sam onih zadnjih pola sata govorila da me ubiju ili da me porode
a poslije sam skontala da mi je porod bio bas super. Imala sam dosta konaca, ali kad sam vidjela ovog svog momcinu od haman 5 kg sve je bilo lakse.
Nego kad ste pocele ponovo sa seksualnim aktivnostima. Mene nesto strah da ne otkrijem da mi je bebac napravio pecinu
Nego kad ste pocele ponovo sa seksualnim aktivnostima. Mene nesto strah da ne otkrijem da mi je bebac napravio pecinu
-
bizet
#5541 Re: Trudnjače i porodilje online
@LA, to su dobre vijesti
...samo slusaj doktora i izguraces ti nama do kraja...pusa 
@radenska, razumijem tvoje strahove ali oni su suvisni...pecina nije draga moja, a da ce vjerovatno biti malo drugacije hoce....mozda vise tvom muzu nego tebi...ipak priroda ucini da se to vrati najblize kako je bilo...u slucaju da nekim cudom ne ide na obostrano zadovoljstvo probaj raditi Kegelove vjezbe...imas ih naci na netu...mada moje iskustvo je bilo pozitivno nakon poroda, a mozda su to ipak godine
ono cega bi se ja pridrzavala jeste rok za zacjeljivanje rana od 42 dana....to je termin koji bi trebala ispostovati obzirom da si sama imala nelak porod, a i duze ako ti osjetis da nisi, ili nije, spremna....mada cim pitas zaci...znaci sto znaci
i nemoj da se opterecujes sa tim jel' dovoljno dobra za tvog muza, najbolja je, a on bi trebao da razmislja kako da povede racuna da i tebi bude lijepo, kao i obratno naravno
ja sam nestrpljiva pred kontrolu...zeludac me uzasno zeza....vec dva dana nakon rucka me uhvati tolika bol da mi skupi pluca ine mogu da disem...bol udara u pluca, ramena i ledja...danas cu probati jesti kao pticica i mislom da cu morati jesti samo kuhano i nezacinjeno...inace mi je zeludac slab, jedan od razloga sto sam presla na vegeterijanstvo, ali u trudnoci nisam mogla dopustiti da beba ispasta zbog tog i ponovo sam pocela uvoditimeso u svoju ishranu....taman kad sam pimislila da sam se navikla ovi problemi
@radenska, razumijem tvoje strahove ali oni su suvisni...pecina nije draga moja, a da ce vjerovatno biti malo drugacije hoce....mozda vise tvom muzu nego tebi...ipak priroda ucini da se to vrati najblize kako je bilo...u slucaju da nekim cudom ne ide na obostrano zadovoljstvo probaj raditi Kegelove vjezbe...imas ih naci na netu...mada moje iskustvo je bilo pozitivno nakon poroda, a mozda su to ipak godine
ono cega bi se ja pridrzavala jeste rok za zacjeljivanje rana od 42 dana....to je termin koji bi trebala ispostovati obzirom da si sama imala nelak porod, a i duze ako ti osjetis da nisi, ili nije, spremna....mada cim pitas zaci...znaci sto znaci
i nemoj da se opterecujes sa tim jel' dovoljno dobra za tvog muza, najbolja je, a on bi trebao da razmislja kako da povede racuna da i tebi bude lijepo, kao i obratno naravno
ja sam nestrpljiva pred kontrolu...zeludac me uzasno zeza....vec dva dana nakon rucka me uhvati tolika bol da mi skupi pluca ine mogu da disem...bol udara u pluca, ramena i ledja...danas cu probati jesti kao pticica i mislom da cu morati jesti samo kuhano i nezacinjeno...inace mi je zeludac slab, jedan od razloga sto sam presla na vegeterijanstvo, ali u trudnoci nisam mogla dopustiti da beba ispasta zbog tog i ponovo sam pocela uvoditimeso u svoju ishranu....taman kad sam pimislila da sam se navikla ovi problemi
-
bizet
#5542 Re: Trudnjače i porodilje online
jutro,
@LA, a i ostale koje su koristile gynipral, koliko je izrazeno bilo lupanje srca kod vas?
citam na uputstvu da je normalno, a mene zanima naviknel' se organizam vremenom i koliko navikavanje otprilike traje?
ja pocela sinoc sa uzimanjem istih...ne sjecam se da li mi je lupalo srce, bila sam bunovna i nastavila spavati, ali jutros je druga prica, tresem se vec sat vremena
bili smo na kontroli, stanje je srecom nepromijenjeno na grlicu, a beba je masala za 19-tu sedmicu dobra
a nekako su to jedine dvije stvari koje su me zanimale pa zaboravih pitati doktora oko lupanja srca
@LA, a i ostale koje su koristile gynipral, koliko je izrazeno bilo lupanje srca kod vas?
citam na uputstvu da je normalno, a mene zanima naviknel' se organizam vremenom i koliko navikavanje otprilike traje?
ja pocela sinoc sa uzimanjem istih...ne sjecam se da li mi je lupalo srce, bila sam bunovna i nastavila spavati, ali jutros je druga prica, tresem se vec sat vremena
bili smo na kontroli, stanje je srecom nepromijenjeno na grlicu, a beba je masala za 19-tu sedmicu dobra
a nekako su to jedine dvije stvari koje su me zanimale pa zaboravih pitati doktora oko lupanja srca
- CherryLips
#5543 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je lupalo srce po nekih 20-ak min nakon uzimanja i ruke su mi se pravo tresle. Preporucili su mi bili i Isoptin da uzimam zbog lupanja ali ja nisam uzimala. Meni je to do kraja uzimanja trajalo,na pocetku je malo ruzan osjecaj,neobican al se naviknes...jedino mi je bas grozno bilo ako ga popijem neposredno prije ili nakon jela pa sam to izbjegavala..
-
Lounge Act
#5544 Re: Trudnjače i porodilje online
.
-
affidavit
#5545 Re: Trudnjače i porodilje online
Već odavno hoću da vas pitam, ali sve nekako zaboravim, mislim, nadam se da niko od nas neće biti u takvoj situaciji, ali recimo ako nam se dogodi neka iznenadna situacija, tipa bolovi, krvarenje i sl., jel' sve ono zbog čega kažu javite se hitno doktoru, kome tj. gdje se javljamo? Doktoru koji nam vodi trudnoću ili u dom zdravlja pa nas oni upute dalje? Pitam zbog toga što je u takvim situacijama vrijeme upitno tj. ne treba ga gubiti. Meni se recimo na početku trudnoće pokrenuo pijesak u bubregu i stvarno su bolovi bili jaki, nisam u toj situaciji mogla ocjeniti kome treba da se javim, ali prvo sam logično pomislila na bebu, bilo je rano ujutro i ja sam otišla prvo do svog dr. koji mi vodi trudnoću, međutim sestra mi je rekla da je on zauzet sve nekada do 14 sati. U međuvremenu je bol posato slabiji, pa sam sačekala popodne, otišla ponovo i utvrdili smo da je s bebom sve ok, i da je najvjerovatnije u pitanju bubreg, što je bio slučaj. Od tada sve hoću da pitam vas ostale, kome bi se vi javile da imate neki problem tipa bolovi, iznenadno krvarenje...?
Da, i htjela sam još nešto da pitam, već smo nekada ovdje pričale o pojačanom vaginalnom sekkretu u trudnoći, ja ga imam, imala sam ga i prije trudnoće, posljednji put mi je doktor dao macmiror vaginalete, ali sekret je jos uvijek tu, hajde to je mozda i ok, ali mi se cini da sada sekret ima i miris, ranije nikada nisam imala takvu situaciju. Posljednji put kada sam radila nalaze imala sam dosta povišene i leukocite, dr. mi je savhetovao da napravim urinokulture, ali one su ostale sterilne. Ponovni pregled mi je za 10 dana. Ne znam da li da čekam ili da se javim ranije? Što se tiče leukocita, moguće da su oni bili povišeni i od neke druge upale, jer sam u tom periodu imala malo upaljeno grlo, ali s druge strane opet mi se čini da nekako češće idem u wc, iako baš i nemam nešto puno toga za ispiškiti.
Izvinite, ja sam se baš raspisala, nadam se da će vam se dati da čitate.
Da, i htjela sam još nešto da pitam, već smo nekada ovdje pričale o pojačanom vaginalnom sekkretu u trudnoći, ja ga imam, imala sam ga i prije trudnoće, posljednji put mi je doktor dao macmiror vaginalete, ali sekret je jos uvijek tu, hajde to je mozda i ok, ali mi se cini da sada sekret ima i miris, ranije nikada nisam imala takvu situaciju. Posljednji put kada sam radila nalaze imala sam dosta povišene i leukocite, dr. mi je savhetovao da napravim urinokulture, ali one su ostale sterilne. Ponovni pregled mi je za 10 dana. Ne znam da li da čekam ili da se javim ranije? Što se tiče leukocita, moguće da su oni bili povišeni i od neke druge upale, jer sam u tom periodu imala malo upaljeno grlo, ali s druge strane opet mi se čini da nekako češće idem u wc, iako baš i nemam nešto puno toga za ispiškiti.
Izvinite, ja sam se baš raspisala, nadam se da će vam se dati da čitate.
-
Landa
#5546 Re: Trudnjače i porodilje online
evo o epiduralnoj iz vlastitog iskustva...super stvar!
ja sam do 5 cm isla prirodnim tokom i onda sam trazila epiduralnu i dobila u roku od pola sata, dok je pocela raditi jos pola sata. moje iskustvo je pozitivno i drugi put bih je trazila.
naravno da ima rizika, kao sa svim medicinskim poduhvatima, ali meni je prevagnuo bezbolni i opusteni porodjaj nad rizikom. Mislim da je bitno da se raspita koliko je osoblje istrenirano davati epiduralnu, ipak je to osjetljivo.
Sivanje je takodje bilo bezbolno. Sad da se ne bi pogresno shvatilo...bezbolno i nije 100% bezbolno ali u poredjenju sa trudovima ovi pod narkozom se mogu nazvati bezbolni. Osjetis toliko da mozes tiskati zajedno sa trudovima.
Ja sam isto krenula sa mislju idem dokle mogu a uvijek imam opciju da trazim epidural i to mi je dalo opusten osjecaj tokom porodjaja. U ovim slucajevima postoji i veca sansa da ce je trudnica traziti ukoliko zna da u roku od pola sata moze se rijesiti bolova....
Tako da ja nemam poznatu traumu od porodjaja i rado ga se sjecam jer sam ga full opusteno i smireno dozivjela.
Najbolje je da se raspitas sto vise o svim procedurama i nacinima...jbg, ipak je to tvoj porodjaj a ne tudji. naravno da treba slusati doktore ali oni ne bi trebali tebi odredjivati kako ces se poroditi i na koji nacin. Mene su pitali da napisem plan kako tacno sve hocu da se desava i ukoliko dodje do nekih nesporazuma da znaju tacno na papiru sta sam prethodno odlucila. ja to nisam uradila jer nisam osoba koja moze unaprijed takvo nesto odluciti. vec sam rekla da cemo vidjeti kako bude islo. znam ja da su kod nas vaze druga pravila...ali smatram da se ne treba totalno prepustiti doktoru i da samo oni znaju sta je za tebe dobro. to najbolje ti znas.
ja sam do 5 cm isla prirodnim tokom i onda sam trazila epiduralnu i dobila u roku od pola sata, dok je pocela raditi jos pola sata. moje iskustvo je pozitivno i drugi put bih je trazila.
naravno da ima rizika, kao sa svim medicinskim poduhvatima, ali meni je prevagnuo bezbolni i opusteni porodjaj nad rizikom. Mislim da je bitno da se raspita koliko je osoblje istrenirano davati epiduralnu, ipak je to osjetljivo.
Sivanje je takodje bilo bezbolno. Sad da se ne bi pogresno shvatilo...bezbolno i nije 100% bezbolno ali u poredjenju sa trudovima ovi pod narkozom se mogu nazvati bezbolni. Osjetis toliko da mozes tiskati zajedno sa trudovima.
Ja sam isto krenula sa mislju idem dokle mogu a uvijek imam opciju da trazim epidural i to mi je dalo opusten osjecaj tokom porodjaja. U ovim slucajevima postoji i veca sansa da ce je trudnica traziti ukoliko zna da u roku od pola sata moze se rijesiti bolova....
Tako da ja nemam poznatu traumu od porodjaja i rado ga se sjecam jer sam ga full opusteno i smireno dozivjela.
Najbolje je da se raspitas sto vise o svim procedurama i nacinima...jbg, ipak je to tvoj porodjaj a ne tudji. naravno da treba slusati doktore ali oni ne bi trebali tebi odredjivati kako ces se poroditi i na koji nacin. Mene su pitali da napisem plan kako tacno sve hocu da se desava i ukoliko dodje do nekih nesporazuma da znaju tacno na papiru sta sam prethodno odlucila. ja to nisam uradila jer nisam osoba koja moze unaprijed takvo nesto odluciti. vec sam rekla da cemo vidjeti kako bude islo. znam ja da su kod nas vaze druga pravila...ali smatram da se ne treba totalno prepustiti doktoru i da samo oni znaju sta je za tebe dobro. to najbolje ti znas.
-
Lounge Act
#5547 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:29, edited 1 time in total.
-
affidavit
#5548 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala ti na odgovoru, pretpostavljam da je tvoj dr. na Jezeru? Da li to znači da se trudnice mogu javiti gore, u slučaju ozbiljnog problema i bez uputnice?Lounge Act wrote:@affidavit - ja za probleme tipa bolova krvarenja u trudnoci idem ginekologu u bolnicu (inace tu radi i moj gin. pa nikad i ne idem u dom zdravlja). ako potrefim da moj gin nije tu sto mi se u kriznim situacijama znalo desiti poslaju me u hitnu smao po uputnicu pa onda me dezurni ginekolog primi. za sve ostale probleme i propisivanje lijekova idem porodicnom dr.
@Landa - ti garant nisi u bosni, nas ovdje niko nista ne pita nit koga interesuje sta mi zelimo, a sta ne. ima da radimo kako nam kazu i to je to
- mericak
#5549 Re: Trudnjače i porodilje online
Moras imati uputnicu za bolnicu
-
affidavit
#5550 Re: Trudnjače i porodilje online
Onda moramo prvo otići u dom zdravlja, jer ti oni mogu dati uputnicu za Jezero? Ne znam, generalno mislim da to nervira većinu ljudi, i kad si u najgorem stanju moraš otići prvo kod nekoga ko ti ne može pomoći, da bi došao do onoga ko može, čisto da bi se zadovoljila administrativna procedura. Ma, strašno, čovjek samo može moliti Boga da ne dođe u takvu situaciju.mericak wrote:Moras imati uputnicu za bolnicu