Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LeKo

#5526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

530i wrote:Pike? To onaj fudbaler Barselone...
Dobar, ti?
jefferson

#5527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:
MrShadow wrote:Continental WinterContact 245/40/18 placene 350 Km po komadu jedva izdrzale 2 sezone i 20,000 Km.
Po meni jako lose za gumu koja kosta 350 Km. Osim sto su istrosene prednja lijeva se cuje, rekose mi da se neravno potrosila pa da je zbog toga.

Sta preporucujete sada da izdrzi barem 3 sezone ? Auto je na zadnji pogon pa se zadnje trose brze.
U toj dimenziji 20-25,000km na zadnjoj vuci posebno ako su performans zimske gume je standard.
Probal Michelin, malo duze ce trajati ali ces izgubiti na zimskim performansama naspram Continentala.
Mozes probati i gumu koja je napravljena za manja auta npr. GY UG9, Conti TS 850, i slicno, ali budi spreman da izgubis generalno na performansama na takvom autu.
U dimenziji 245/40 R18, ne proizvode se niti Goodyear UltraGrip 9, niti Continental WinterContact TS 850.

U toj dimenziji, pneumatici tih proizvođača su Goodyear UltraGrip Performance i Continental WinterContact TS 850 P.

@MrShadow, pripazi da ti pneumatici budu sa indexom nosivosti "97" (imaju dodatnu oznaku "XL"). Moja preporuka je Dunlop Winter Sport 5 245/40 R18 97V XL:

http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... p=R-281031

ili Goodyear UltraGrip Performance GEN-1 245/40 R18 97V XL:

http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... p=R-281067
Uopse ne znam jel se prave u toj dimenziji UG9, zato sam rekao ako kupi izgubit ce na performansama.
Ja bi probao Mcheln Pilot Alpin 4 tu pa vidio kako idu, i bit ce vjerovatno bolje po suhom i mokrom od Dunlopa Winter Sporta. S druge strane od WInter Sporta bi ocekivao bolje performanse po snijegu. Jedna stvar sto treba uzeti u obzir je da se Michelin zadnjih godina posvetio performansama na ledu, i tu su sada vjerovatno najbolji.
http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... p=R-265145

Ako je trakcija prioritet, Bridgestone WS-80 su dobar izbor:
http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... p=R-271778
Seawolf

#5528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Seawolf wrote: U dimenziji 245/40 R18, ne proizvode se niti Goodyear UltraGrip 9, niti Continental WinterContact TS 850.

U toj dimenziji, pneumatici tih proizvođača su Goodyear UltraGrip Performance i Continental WinterContact TS 850 P.

@MrShadow, pripazi da ti pneumatici budu sa indexom nosivosti "97" (imaju dodatnu oznaku "XL"). Moja preporuka je Dunlop Winter Sport 5 245/40 R18 97V XL:

Uopse ne znam jel se prave u toj dimenziji UG9, zato sam rekao ako kupi izgubit ce na performansama.
Ja bi probao Mcheln Pilot Alpin 4 tu pa vidio kako idu, i bit ce vjerovatno bolje po suhom i mokrom od Dunlopa Winter Sporta. S druge strane od WInter Sporta bi ocekivao bolje performanse po snijegu. Jedna stvar sto treba uzeti u obzir je da se Michelin zadnjih godina posvetio performansama na ledu, i tu su sada vjerovatno najbolji.

Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.

Bridgestone Blizzak WS80 nisu baš dobar izbor za performansno vozilo kao što je CLS. Rade se sa indeksom brzine do "H", odnosno do 210 km/h. A i za njih sam skoro siguran da se u dimenziji 245/40 R18 97H XL, ne mogu naći u BIH.

Ostajem pri preporuci za Goodyear UltraGrip Performance GEN-1, ili Dunlop Winter Sport 5, koje se u dimenziji 245/40 R18 97V XL, mogu kupiti u BIH i imaju identičnu cijenu od 353,68 KM po komadu.
530i

#5529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

LeKo wrote:
Dobar, ti?

Ti napisa

"gume su Hankook i Pike"

Pike, ne kontam, nikad čuo!? Možda se nismo razumjeli?
drug_profi

#5530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Jes, Šaćirin čoek...
jefferson

#5531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:
Seawolf wrote: U dimenziji 245/40 R18, ne proizvode se niti Goodyear UltraGrip 9, niti Continental WinterContact TS 850.

Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.

Bridgestone Blizzak WS80 nisu baš dobar izbor za performansno vozilo kao što je CLS. Rade se sa indeksom brzine do "H", odnosno do 210 km/h. A i za njih sam skoro siguran da se u dimenziji 245/40 R18 97H XL, ne mogu naći u BIH.

Ostajem pri preporuci za Goodyear UltraGrip Performance GEN-1, ili Dunlop Winter Sport 5, koje se u dimenziji 245/40 R18 97V XL, mogu kupiti u BIH i imaju identičnu cijenu od 353,68 KM po komadu.
Znam da Bridgestone nisu performans gume, LM je oznaka kod Bridgestona za te gume, medjutim ja govorim ako je ultimativna trakcija po snijegu prioritet WS ce biti bolje od svih gore navedenih guma, ali ce zato po suhom i mokrom biti losije, te ce i brzinski index biti ogranicenje.
Nova generacija Bridgestone guma kojoj pripadaju WS-80 i DM-V2 (imam te) su daleko bolje po suhom nego prijasnja generacija (imao i tu generaciju).
E sad koliko su dostupne u BiH ne znam, iako mislim da bi Michelin mogao naci lako.
mirzet87sa

#5532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mirzet87sa »

Seawolf wrote: Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.

Haj da te malo iskoristim, kad se vec razumijes.. :D Nisam puno experimentisao oko ovoga auta, tj nisam ga nikada vozio na zimskim.. sad bih da se oprobam, izletio mi neki priliv novca pa da oprobam, valjda se ne pokajem :D trenutno je na 225/40/18 245/40/18 PSS michelin i radi savrseno, koju gumu da uzmem za zimsku varijantu? auto je c55 w203. na c220/c320 imam ts850 i rade vrhunski, ali one su 16".. ne bih da experimentisem mnogo, nije bas da su cijene bagatele ako sta fulim pa da mogu 'nadoknadit' :D
jefferson

#5533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

mirzet87sa wrote:
Seawolf wrote: Michelin Pilot Alpin PA4 su, svakako, odličan izbor, no ne vjerujem da će ih u toj dimenziji biti lako naći u BIH.

Haj da te malo iskoristim, kad se vec razumijes.. :D Nisam puno experimentisao oko ovoga auta, tj nisam ga nikada vozio na zimskim.. sad bih da se oprobam, izletio mi neki priliv novca pa da oprobam, valjda se ne pokajem :D trenutno je na 225/40/18 245/40/18 PSS michelin i radi savrseno, koju gumu da uzmem za zimsku varijantu? auto je c55 w203. na c220/c320 imam ts850 i rade vrhunski, ali one su 16".. ne bih da experimentisem mnogo, nije bas da su cijene bagatele ako sta fulim pa da mogu 'nadoknadit' :D
Pa od ovih svih performans guma koje smo spomenuli neces gresku napraviti bilo koju da uzmes.
MrShadow

#5534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by MrShadow »

supercali wrote:
MrShadow wrote:Continental WinterContact 245/40/18 placene 350 Km po komadu jedva izdrzale 2 sezone i 20,000 Km.
Po meni jako lose za gumu koja kosta 350 Km. Osim sto su istrosene prednja lijeva se cuje, rekose mi da se neravno potrosila pa da je zbog toga.

Sta preporucujete sada da izdrzi barem 3 sezone ? Auto je na zadnji pogon pa se zadnje trose brze.
A ti ne vidis problem u ovome rekose mi da se neravno potrosila?
vidim problem u gumi iskljucivo, auto vozim normalno, ne divljam, ne slajdram i ne zajebavam se na putu
Dzontra_Volta

#5535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

MrShadow wrote:
supercali wrote:

vidim problem u gumi iskljucivo, auto vozim normalno, ne divljam, ne slajdram i ne zajebavam se na putu
Ja bih prvo uradio špuru i provjerio amortizere, pa tek onda okrivio gumu.
pepeljara

#5536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pepeljara »

pogledaj malo ovdje.

http://www.tyrereviews.co.uk/Search/Siz ... der/Rating

Imaju odlicne komentare, review, i slicno za sve vrste i velicine guma.
Na to dodaj jos 10% nasih puteva :D
supercali

#5537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

MrShadow wrote:
supercali wrote:

Ne govorim da je do tebe nego do auta
Spura amortizeri i sl pa kad to nastelujes kako treba onda krivi gume
mirzet87sa

#5538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mirzet87sa »

Vrlo vjerovatno i da jeste do samog auta, a ne gume..
MrShadow

#5539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by MrShadow »

Hvala na savjetima, moguce da je bilo do spure, radio sam je prije 2 mjeseca i sada je ok, ali ne znam kakva je bila prije, vidjet cemo sta ce biti sa novim gumama :)
BarbaDue

#5540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

Seawolf wrote:
BarbaDue wrote:
Me_again wrote: Sava HP je solidna i u 16 dimenziji, a i u 17.
No, svako ima svoju racunicu kao sto kazes, ili svoju filozofiju. Po meni je to prilicno bacanje novca, preseravati se sa nekim skupim gumama koje zapravo u praksi rijetko ili nikako pokazuju svoju nadmocnost.
Vjerovatno pokazuju neku razliku ali u ekstremnim uslovima. Znači kada bi se testovi radili pri normalnim uslovima i u situacijama prilagođenim normalnoj vožnji razlike nebi bilo.
Da li naglo kočenje sa brzine od 80 km/h do zaustavljanja, na mokrom asfaltu pri vanjskoj temperaturi od 2oC, smatraš ekstremnim uslovima ili normalnim uslovima?
2°C je opasno niska temperetura, u zavisnosti od konfiguracije terena i ostalih vremenskih parametara može biti vrlo klizavo. prema tome na granici je ekstremnih uslova i zahtjeva pažnju pri vožnji. mnogi takve uslove ignorišu. druga stvar nije sve ni do guma, automobil je sastavljen od mnogo dijelova od kojhih su neki bitniji od premijum guma :wink:

u glavnom, uprati malo koja auta većinom učestvuju u automobilskim nesrećama.
530i

#5541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ako je do špure gume bi se trošile nepravilno...do pritiska guma također nepravilno. Ako se gume troše ravnomjerno uzrok je brz i težak auto. Kod takvih se ide na odgovarajuće dimenzije po pitanju brzinskog i težinskog indeksa. Naravno i uvjeti vožnje, i od vozača i od stanja na putu.
Me_again

#5542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Ej raja, možda ovo pitanje nije na pravom mjestu, ali nemojte se ljutiti ako sam fulao.
Pošto vidim da ovdje ima dosta ljudi koji se razumiju u ovu materiju, želio bih da mi neko preporuči dobre zimske gume.
Situacija je malo specifična.
Radi se o sljedečim uslovima korištenja: trebaju imati dobar grip ljeti, ono da se ne zanose u krivinama, ali i zimi pri večim temperaturama. Ono što mi je najvažnije je da su vrlo stabilne po kiši. Snijeg da i ne spominjemo, tu moraju biti fantastične, jer je zadnji pogon u pitanju. Ne želim da ih čujem u vožnji, dakle buka mora biti minimalna. Wear, ili što u Čevljanovičima kažu trošenje gume - pa jedno 10 godina bi bilo optimalno da traju.
Ne smatram ozbiljnim savjete tipa " kupi premium gume" jer smo več konstatovali da se iste vrlo brzo troše na zadnjem pogonu. Špura je OK, već sam provjetio špagom. Dakle, samo ozbiljni savjeti, molim vas. Cijena je naravno presudna.
I napokon, vozilo je Tomos Automatic 3.
Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.
Kataklinger

#5543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Kataklinger »

Gledam nick "Me_again" i uz njeg post od kilometar, reko mora da je neki troll kad ono fakat troll...

Respo style
Me_again

#5544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Kataklinger wrote:Gledam nick "Me_again" i uz njeg post od kilometar, reko mora da je neki troll kad ono fakat troll...

Respo style
Ma moras se malo zezati, ovdje sve nategnuto .....
Sta god ozbiljno izneses eto copora da te napadne.

Inace nisam pratio rad i zivotno djelo gospodina Respa pa ne mogu komentarisati poredjenje :)
MrRango

#5545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by MrRango »

Pozdrav svima.
Ovu sezonu planiram kupiti nove zimske gume, montirati na celicne 15-ke.
Kod vulkanizera sam vec provjerio stanje felgi, nisu u najbolje stanju, ali kaze da nista opasno, mogle bi se koristiti (nisu nikakva fizicka ostecenja, uglavnom malo kao da su van balansa, iskrivljene ili sta vec).
Da li je sigurno montirati gume na "ne bas u super stanju felge", buduci da obicno dnevno prelazim nekih 70km na posao sa autom.
Imate li neku preporuku za neku radnju u Tuzli (osim Guma M), gdje sam vec provjerio stanje i cjenovnik dostupnih guma, i neku preporuku za koje gume da trazim, buduci da vozim u svim mogucim uvjetima koji se nalaze izmedju jeseni i proljeca. Sto znaci da svaka kisa, poledica, vlaga ne zaobilazi mene.
530i

#5546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Pa neka ti ispravi neko te čelične ako su krive. Ili nabavi druge, ispravne, bar toga ima svugdje...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5547 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Me_again wrote:
Kataklinger wrote:Gledam nick "Me_again" i uz njeg post od kilometar, reko mora da je neki troll kad ono fakat troll...

Respo style
Ma moras se malo zezati, ovdje sve nategnuto .....
Sta god ozbiljno izneses eto copora da te napadne.

Inace nisam pratio rad i zivotno djelo gospodina Respa pa ne mogu komentarisati poredjenje :)
Jesi l' ti nekad, prije par godina u nicku imao citroen i jos nesto??????[emoji1] Zakleo bi se da jesi, a stil pisanja i tvrdo Č, neodoljivo podsjecaju na tog posgodina?![emoji1] [emoji1]

poslano sa Sonija Ze
r_faruk

#5548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

pepeljara wrote:pogledaj malo ovdje.

http://www.tyrereviews.co.uk/Search/Siz ... der/Rating

Imaju odlicne komentare, review, i slicno za sve vrste i velicine guma.
Na to dodaj jos 10% nasih puteva :D
ne valja ti ova stranica, samo jedna SAVA-ina guma :) :D

nego, sta mislite da li bi bilo lose zamijenti gume sada u oktobru? da stavim zimske dok nije pocela guzva!
Tomahawk11
Globalni moderator

#5549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Sto se tice guzve, nije ti lose.
Ali, ako oktobar bude topliji (a hoce), onda ti je to lose.
benjen

#5550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by benjen »

Ja cekam prve pahulje.
Doduse u ravnici sam vecinu vremena pa nije belaj ako zapada po noci.
Bas kontam uzet sve 4 oko novembra ,sava naravno.
Post Reply