Milorad Dodik ALL ABOUT
- mO k3
#5526 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Jutro svjema!!!!
Po mome mišljenju Dodo Laktašenko udara po svim stranama i sa svim mogućim raspoloživim sredstvima jer zna da mu se kraj bliži.....i od sada mu je potrebno novo ime
Dodo Poplašenko......
Po mome mišljenju Dodo Laktašenko udara po svim stranama i sa svim mogućim raspoloživim sredstvima jer zna da mu se kraj bliži.....i od sada mu je potrebno novo ime
Dodo Poplašenko......
-
kv99
#5527 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Vidim da je dosta onih koji se raduju i vjeruju da je ovo kraj krkana i njegove politike ali samo da vas pitam : Koliko puta ste do sada na forumu rekli /pomislili isto ? Pogledajte postove iz ranijih kriza i poteza krkana i vidjecete da se i tada tvrdilo : Ovo je zadnji put da to radi, sada je presao liniju, sada ce MZ/USA/OHR/EU/Crveni krst da reaguje i da sve sredi. Da li stvarno mislite da ce iko da ista uradi da ga sada zaustavi ? Kako ? Da ce krkan poslusati Inzkov ukor ? Da ce USA da prebaci vojnike / helikoptere/tenkove iz Afganistana u BiH da hapse krkakna ? Da ce 6 Flota da posalje bombardere ( kao i 1992 kad su "slali ") ? Pogledajte sljedeci naslov u vezi Inzkove rakcije na odbijanje cetnika da se povinuju njegovoj odluci . Prije je u tim slucajevima slijedila konkretna akcija, koristenje ovlasti, pa je poslije to zamjenilo upozorenje, ukora, savjet a sada ...nada. A kao sto znamo nada umire zadnja , samo u ovom slucaju sa njom i BiH :
Inzko se nada da će RS odustati od zaključaka
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izrazio je nadu da će političko vođstvo Republike Srpske (RS) odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos''
Od danas vam vise nece trebati bosanski pasosi za trazenje viza , ubrzo ce biti zamjenji pasosima nezavisne drzave Bosnjakistan. Ali ni to mozda nije lose , imacemo bezvizni rezim sa Afganistanom i Pakistanom a zene nece trebati ici da vade vize same, to ce muskarci da sredzuju za njih.
Inzko se nada da će RS odustati od zaključaka
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izrazio je nadu da će političko vođstvo Republike Srpske (RS) odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos''
Od danas vam vise nece trebati bosanski pasosi za trazenje viza , ubrzo ce biti zamjenji pasosima nezavisne drzave Bosnjakistan. Ali ni to mozda nije lose , imacemo bezvizni rezim sa Afganistanom i Pakistanom a zene nece trebati ici da vade vize same, to ce muskarci da sredzuju za njih.
- draganbl
#5528 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Kao i u mnogim drugim slučajevima, mišljenja sam da je istina "negdje između".
Nikada na ovom forumu nisam branio Dodika, niti ću to raditi sada. Činjenica jeste da Dodik u svakom svom potezu potkopava zajedničke institucije, te da, koliko god bio u pravu (a u ovom slučaju, što ćete pročitati u nastavku, mislim da djelimično jeste), njegove izjave ipak imaju "konotaciju rušenja BiH". Stoga, ponavljam još jednom, smatram da Dodik snosi veliki dio krivice za ovu nastalu situaciju povodom Elektroprenosa.
Audiatur et altera pars.
Ostaviću sada politiku i emocije na jednu stranu i iznijeću nekoliko činjenica.
Činjenica jeste da je Elektroprenos RS prije ujedinjenja funkcionisao na zdravim nogama. Po pravilu, elektroprenos i Telekom u svakoj državi MORAJU biti visoko profitabilne institucije, jer imaju gotov proizvod koji direktno prodaju narodu, te "to zdravo funkcionisanje" nije ni neobično.
Nametnutim ili nenametnutim ujedinjenjem došlo se do toga da taj sektor ne funkcioniše. Vlast su preuzeli političari i to isti onakvi kakvi su inače na državnom nivou: upravni odbor je sastavljen od pripadnika konstituivnih naroda, koji se po pravilu (kao preslikani Komšić, Silajdžić i Radmanović) ni oko čega ne mogu dogovoriti. Kao posljedicu toga, imali smo situaciju da glavnu riječ u upravnom odboru vodi tzv. nezavisni član (neka žena) koja je po zanimanju diplomirani egiptolog (valjda zato i jeste ovakvo stanje, jer je žena naučila da radi "u mraku"). Političari će reći ovo ili ono, ali sa terena, u praksi je činjenica da je ona vodila glavnu riječ, sve dok nije počela ne dolaziti na posao (naravno, nije se odrekla plate od 4000 KM, pardon eura). Tada je situacija postala malo bolja.
Dalje, jedan od postavljenih direktora (Hrvat iz Mostara) je na svakom sastanku uslovljavao bilo koju odluku svojim vetom, te donošenje bilo koje praktične, korisne odluke nije zavisilo od realnih potreba, već od raspoloženja dotičnog. Da ne pominjemo da je tražio da ga vozač svaki dan vozi iz Mostara na posao u Banjaluku (oko dva i po sata vožnje ako ne poštuješ ograničenja).
Jedna od najvećih zamjerki federalnih političara jeste to što, od kako je elektroprenosa, nije napravljena nijedna hidrocentrala u Federaciji. To je tačno, ali nije napravljena nijedna ni prije ujedinjenja, iako su od 1995-2005 u Federaciju ušle milijarde dolara pomoći, što za obnovu, što za razvoj. To je zvanični stav, ne moj. Sada se pokušava napraviti situacija kako su samo Federaciji potrebne hidrocentrale, te da sav ostvareni profit (kapital) treba da ide u taj entitet. To Vlada RS ne dozvoljava. Veliki je novac blokiran na računu, ne zbog opstrukcije ljudi iz RS, već zato što Bošnjaci hoće sav novac za sebe (ne za BiH, već za Federaciju).
Od sitnijih stvari sa kojima sam upoznat napomenuću bahatost zaposlenih u Federalnom dijelu preduzeća, jer, iako su, na terenu oprema i instalacije na granici ispravnosti i funkcionisanja, jednostavno se ne radi ništa i sve se prebacuje za Banjaluku. Na primjer, u Zenici zaposleni neće da otklone nijedan kvar, iako im je to u opisu posla, nego traže da dođe ekipa iz BL, jer im se može.
Priča o Brčkom je samo vrh ledenog brijega.
Da ponovim, ne smatram da Dodik nije kriv, naprotiv. Međutim, čini mi se da ovdje imamo situaciju da je ujedinjenje elektroprenosa bilo preuranjen potez, nije se na vrijeme vodilo računa o ključnim pitanjima - vođenju preduzeća i strateškim investicijama, a veliki je novac u opticaju. Ipak ovo nije ista situacija kao što je bila sa drugim zajedničkim institucijama, te se stoga nije smjelo ići u preuranjeno i nametnuto ujedinjenje, koje u stvari nikome ne odgovara.
Usput, da pitam, da li znate odakle Tuzla dobija struju?
Nikada na ovom forumu nisam branio Dodika, niti ću to raditi sada. Činjenica jeste da Dodik u svakom svom potezu potkopava zajedničke institucije, te da, koliko god bio u pravu (a u ovom slučaju, što ćete pročitati u nastavku, mislim da djelimično jeste), njegove izjave ipak imaju "konotaciju rušenja BiH". Stoga, ponavljam još jednom, smatram da Dodik snosi veliki dio krivice za ovu nastalu situaciju povodom Elektroprenosa.
Audiatur et altera pars.
Činjenica jeste da je Elektroprenos RS prije ujedinjenja funkcionisao na zdravim nogama. Po pravilu, elektroprenos i Telekom u svakoj državi MORAJU biti visoko profitabilne institucije, jer imaju gotov proizvod koji direktno prodaju narodu, te "to zdravo funkcionisanje" nije ni neobično.
Nametnutim ili nenametnutim ujedinjenjem došlo se do toga da taj sektor ne funkcioniše. Vlast su preuzeli političari i to isti onakvi kakvi su inače na državnom nivou: upravni odbor je sastavljen od pripadnika konstituivnih naroda, koji se po pravilu (kao preslikani Komšić, Silajdžić i Radmanović) ni oko čega ne mogu dogovoriti. Kao posljedicu toga, imali smo situaciju da glavnu riječ u upravnom odboru vodi tzv. nezavisni član (neka žena) koja je po zanimanju diplomirani egiptolog (valjda zato i jeste ovakvo stanje, jer je žena naučila da radi "u mraku"). Političari će reći ovo ili ono, ali sa terena, u praksi je činjenica da je ona vodila glavnu riječ, sve dok nije počela ne dolaziti na posao (naravno, nije se odrekla plate od 4000 KM, pardon eura). Tada je situacija postala malo bolja.
Dalje, jedan od postavljenih direktora (Hrvat iz Mostara) je na svakom sastanku uslovljavao bilo koju odluku svojim vetom, te donošenje bilo koje praktične, korisne odluke nije zavisilo od realnih potreba, već od raspoloženja dotičnog. Da ne pominjemo da je tražio da ga vozač svaki dan vozi iz Mostara na posao u Banjaluku (oko dva i po sata vožnje ako ne poštuješ ograničenja).
Jedna od najvećih zamjerki federalnih političara jeste to što, od kako je elektroprenosa, nije napravljena nijedna hidrocentrala u Federaciji. To je tačno, ali nije napravljena nijedna ni prije ujedinjenja, iako su od 1995-2005 u Federaciju ušle milijarde dolara pomoći, što za obnovu, što za razvoj. To je zvanični stav, ne moj. Sada se pokušava napraviti situacija kako su samo Federaciji potrebne hidrocentrale, te da sav ostvareni profit (kapital) treba da ide u taj entitet. To Vlada RS ne dozvoljava. Veliki je novac blokiran na računu, ne zbog opstrukcije ljudi iz RS, već zato što Bošnjaci hoće sav novac za sebe (ne za BiH, već za Federaciju).
Od sitnijih stvari sa kojima sam upoznat napomenuću bahatost zaposlenih u Federalnom dijelu preduzeća, jer, iako su, na terenu oprema i instalacije na granici ispravnosti i funkcionisanja, jednostavno se ne radi ništa i sve se prebacuje za Banjaluku. Na primjer, u Zenici zaposleni neće da otklone nijedan kvar, iako im je to u opisu posla, nego traže da dođe ekipa iz BL, jer im se može.
Da ponovim, ne smatram da Dodik nije kriv, naprotiv. Međutim, čini mi se da ovdje imamo situaciju da je ujedinjenje elektroprenosa bilo preuranjen potez, nije se na vrijeme vodilo računa o ključnim pitanjima - vođenju preduzeća i strateškim investicijama, a veliki je novac u opticaju. Ipak ovo nije ista situacija kao što je bila sa drugim zajedničkim institucijama, te se stoga nije smjelo ići u preuranjeno i nametnuto ujedinjenje, koje u stvari nikome ne odgovara.
-
Orbini
#5529 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Istva stvar kao sa onim objavljivanjem u sluzbenom glasniku parlamenta RS prije par mjeseci.
Dodikova politika je jednostavna, - dramatizuj koliko god mozes, pa da se OHR-u ogadi pomisao na bilo kakvu akciju koja pogadja i RS. A to ima sanse da upali, posto OHR kao i cjela MZ u bosanskom slucaju udara tamo gdje je mekse i trudi se da ne talasa. Znaci ukoliko Dodik i slicni postanu stvarno tvrd orah - kola ce se prebijati preko necijih drugih ledja.
Paradoksalno, ali koliko god se ne slagao sa Dodikom i mrzio njegove nastupe - ipak mi je OHR stoput gori i navijam da ih Dodik ponizi i omalovazi do te mjere da izgube svaki kredibilitet. OHR svih ovih godina je samo pokrovitelj aparthejda u RS, i garant da je pola zemlje samo njihovo - jer je to nametnuto kao ultimativni uslov mira na ovim prostorima.
Tako da mi sva ova zahebancija izmedju Dodika i OHR-a - pomalo smrdi. RS ne moze sama, dokle god je izduzeno crijevo nepovezano infrastrukturom, i dokle god stranac odrzava stabilnost valute. Takodjer je u bilo kakvoj krizi ranjiva zbog nepovoljnog geografskog polozaja. Pare od prodaja zlatnih koki se polako tope,.. te mi je tesko zamisliti da rukovodstvo stvarno zeli da se osamostali od stranaca - koji cjelu zemlju pa i njih odrzavaju i politicki i ekonomski. OHR daleko vise odgovara Dodiku negoli Bosnjacima - tako da mi sve ovo smrdi na igru gdje ce OHR silom prilika ostati gdje jeste a politicko rukovodstvo RS ce ispasti patrioti koje mrski zapad sprjecava.
Mrska MZ je ustvari izgovor zasto se jos nije RS osamostalila i zasto je jos u BiH gdje svako malo gubi pokoji paketic nadleznosti. U prijevodu "uradili bi mi davno, ali nam nedaju". Kada bi OHR i MZ stvarno izasli iz Bih i ostavili nas same - srpska politika bi se nasla u neobranom grozdju - nebi smjeli poduzeti nikakav radikalan korak, a istovremeno se nebi mogli vaditi na MZ koja brani.
Ovako je ostanak OHR-a idealan u ovoj igri - Dodik & Co su i dalje patrioti, podobni, za srpsku stvar, na pravom putu,... a izostanak akcije uvijek mogu pravdati mrskim OHR-om koji brani i natura.
Zato bi uistinu volio da se OHR toliko ponizi i omalovazi - da mu ne prostane nista drugo nego da polozi oruzje i da dejton konacno bude politicki mrtav.
Dodikova politika je jednostavna, - dramatizuj koliko god mozes, pa da se OHR-u ogadi pomisao na bilo kakvu akciju koja pogadja i RS. A to ima sanse da upali, posto OHR kao i cjela MZ u bosanskom slucaju udara tamo gdje je mekse i trudi se da ne talasa. Znaci ukoliko Dodik i slicni postanu stvarno tvrd orah - kola ce se prebijati preko necijih drugih ledja.
Paradoksalno, ali koliko god se ne slagao sa Dodikom i mrzio njegove nastupe - ipak mi je OHR stoput gori i navijam da ih Dodik ponizi i omalovazi do te mjere da izgube svaki kredibilitet. OHR svih ovih godina je samo pokrovitelj aparthejda u RS, i garant da je pola zemlje samo njihovo - jer je to nametnuto kao ultimativni uslov mira na ovim prostorima.
Tako da mi sva ova zahebancija izmedju Dodika i OHR-a - pomalo smrdi. RS ne moze sama, dokle god je izduzeno crijevo nepovezano infrastrukturom, i dokle god stranac odrzava stabilnost valute. Takodjer je u bilo kakvoj krizi ranjiva zbog nepovoljnog geografskog polozaja. Pare od prodaja zlatnih koki se polako tope,.. te mi je tesko zamisliti da rukovodstvo stvarno zeli da se osamostali od stranaca - koji cjelu zemlju pa i njih odrzavaju i politicki i ekonomski. OHR daleko vise odgovara Dodiku negoli Bosnjacima - tako da mi sve ovo smrdi na igru gdje ce OHR silom prilika ostati gdje jeste a politicko rukovodstvo RS ce ispasti patrioti koje mrski zapad sprjecava.
Mrska MZ je ustvari izgovor zasto se jos nije RS osamostalila i zasto je jos u BiH gdje svako malo gubi pokoji paketic nadleznosti. U prijevodu "uradili bi mi davno, ali nam nedaju". Kada bi OHR i MZ stvarno izasli iz Bih i ostavili nas same - srpska politika bi se nasla u neobranom grozdju - nebi smjeli poduzeti nikakav radikalan korak, a istovremeno se nebi mogli vaditi na MZ koja brani.
Ovako je ostanak OHR-a idealan u ovoj igri - Dodik & Co su i dalje patrioti, podobni, za srpsku stvar, na pravom putu,... a izostanak akcije uvijek mogu pravdati mrskim OHR-om koji brani i natura.
Zato bi uistinu volio da se OHR toliko ponizi i omalovazi - da mu ne prostane nista drugo nego da polozi oruzje i da dejton konacno bude politicki mrtav.
- nokia6170
#5530 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ja mislim da si ti apsolutno neinformisan po pitanju profitabilnosti Elektroprenosa BiH i koristi koje je RS imala u svakom pogledu od istog. Mozda da uporedimo koliko Srba zivi od te kompanije, koliko Bosnjaka i koliko Hrvata i ciji budzet vise pune porezi koji uposlenici tog preduzeca placaju? Federalni ili RS?draganbl wrote:Kao i u mnogim drugim slučajevima, mišljenja sam da je istina "negdje između".
Audiatur et altera pars.
Takodjer, vrlo si zlonamjeran jer opet nisi legalista....jer Dejtonski mir. sporazum nalaze formiranje tog preduzeca.
Sta bi sa tim slovom Dejtona odjednom?
p.s. Pucanstvo RS-a ima dva zadatka u svojim glavama da shvati i prihvati....prvi je da RS nije samo srpska i da stav srpskih politicara nije stav RS-a, a drugi je da je RS geografski i administrativno pocijepana na dva dijela i da Brcko distrikt nije srpska sparta.
- Bosnolog
#5531 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ma jok Dodo zeli da to bude sve pod Elekro Serbijom ili Elektro Bacuskijom .On ima alergiju od pomisli na ime BiH ili Bosansko Hercegovacko pa i sama ta ujdurma oko Elektro prenosa je nakarada u kojoj bi Dodo zelio da kupi kajmak i da diktira pravila pljacke,kao i da lijci svoje frustracije .Medutim posto je Dabicev genocitet presjecen u Brckom onda nastaju porodajne muke za velikosrbe, koje rjesava Incko Inglisdraganbl wrote:Kao i u mnogim drugim slučajevima, mišljenja sam da je istina "negdje između".
Audiatur et altera pars.
Eto na dobrom je putu ozdravljenja jos da povuce svoje pudlice iz BH institucija i otpocne guranje sa onim oklopnjacima iz MZ a potom rad u ilegali , kako je sam najavio !
- 1gorstak
#5532 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
BiH moze stagnirati ili napredovati. Nestati s ovom konstelacijom snaga ne moze. Ako medjunarodna zajednica sankcionise Dodika, odlicno. Ako ne sankcionise, ostaje trenutno stanje. Kakvo umiranje Bosne ?kv99 wrote:Prije je u tim slucajevima slijedila konkretna akcija, koristenje ovlasti, pa je poslije to zamjenilo upozorenje, ukora, savjet a sada ...nada. A kao sto znamo nada umire zadnja , samo u ovom slucaju sa njom i BiH
- draganbl
#5533 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Odmah da odgovorim.
Ako znaš odgovor (ili pronađeš odgovor) na pitanje od koga Tuzla dobija struju, možda će ti biti jasnije šta hoću da kažem.
Ovo pitanje mi nije potpuno jasno. Šta znači da sam neinformisan po pitanju profitabilnosti? Ja ne kažem da RS nema koristi, jedino kažem da kompanije ne funkcioniše. Koliko Srba živi od te kompanije? Pa nije Elektroprenos ustanova koja treba samo da izdržava svoje zaposlene. To je visokoprofitabilna institucija koja barata milionima i o tom novcu je riječ, a koliko se poreza plaća na ime zaposlenih - to je minorna stvar u odnosu na profit kompanije. Ako i ti i ja kažemo da je BiH čitava naša, odakle bošnjačkom dijelu rukovodstva pravo da insistiraju da sve investicije idu u Federaciju? To nije priča o zajedničkoj državi, već o većem entitetu.nokia6170 wrote:
Ja mislim da si ti apsolutno neinformisan po pitanju profitabilnosti Elektroprenosa BiH i koristi koje je RS imala u svakom pogledu od istog. Mozda da uporedimo koliko Srba zivi od te kompanije, koliko Bosnjaka i koliko Hrvata i ciji budzet vise pune porezi koji uposlenici tog preduzeca placaju? Federalni ili RS?
Ja nisam rekao da se ne trebaju ujediniti, ali je problem u tome kako su se ujedinile. Tu je razlika između mene i političara. Političari pričaju ono što im se uklapa u kompletnu strategiju koju serviraju narodu. Ja nemam potrebu da se bavim time. Moj je stav da se sve institucije moraju ujediniti: i one koje nalaže Dejton i one druge. Ali, problem je u načinu ujedinjenja. Ovaj primjer govori da ne valja nametati ujedinjenje prije nego što se stvore realni uslovi. Sa vojskom je to prošlo relativno bezbolno, jer vojska je iz rata izašla kao propala firma, te joj je trebao neki faktor koji će je držati koliko toliko zdravom. A taj faktor je bio ujedinjenje, iako smo svjedoci da je i sada haotično stanje. Sudstvo je bilo (valjda je i sada) pod direktnom kontrolom stranaca, te i to funkcioniše. Međutim, u slučaju Elektroprenosa, nije urađeno dobro ujedinjenje. Ujedinile su se kompanije koje su relativno dobro funkcionisale (posebno elektroprenos RS) u jednu koja ne funkcioniše, ali ne zbog Srba, već zbog svih.nokia6170 wrote: Takodjer, vrlo si zlonamjeran jer opet nisi legalista....jer Dejtonski mir. sporazum nalaze formiranje tog preduzeca.
Sta bi sa tim slovom Dejtona odjednom?
Ovakve generalizacije neću da komentarišem. Ja sam to davno shvatio.nokia6170 wrote: p.s. Pucanstvo RS-a ima dva zadatka u svojim glavama da shvati i prihvati....prvi je da RS nije samo srpska i da stav srpskih politicara nije stav RS-a, a drugi je da je RS geografski i administrativno pocijepana na dva dijela i da Brcko distrikt nije srpska sparta.
Ako znaš odgovor (ili pronađeš odgovor) na pitanje od koga Tuzla dobija struju, možda će ti biti jasnije šta hoću da kažem.
-
kv99
#5534 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Trenutno stanje nije isto kao ono "trenutno " od npr prosle sedmice. Sadasnje trenutno stanje znaci da krkan tj Beograd ne prihvaca odluke OHR + ako OHR nastavi da pokusa da sprovede svoje odluke krkan tj Beograd i SANU povlaci svoje predstavnike iz zajednickih institucija i sta imas onda u tom trenutnom stanju ? Imas BiH gdje su blokirane sve zajednicke institucije tj ne postoje vise jer nisu zajednicke i imas RS koja fakticki ne priznaje ne samo drzavnu vlasti i drzavne organe na svojoj teritoriji vec i OHR. U tom slucaju nema ni kostur od BiH vec imas nezavisnu RS, nezavisnu HB ( ili mislis da ce zeljeti da ostanu u Federaciji ?) i rezervat zvani Bosnjakistan. To je trenutna situacija, izbor da se dopusti krkanu da legalno sprovede secesiju ili da se mirno gleda kako sprovodi nelegalnu sucesiju . U svakom slucaju BIH nema u ovom obliku kakva je danas a kamoli kakvu bi je ja a vjeujem i ti zelio da ima. Imaces RS , HB i Bosnjakistan.1gorstak wrote:BiH moze stagnirati ili napredovati. Nestati s ovom konstelacijom snaga ne moze. Ako medjunarodna zajednica sankcionise Dodika, odlicno. Ako ne sankcionise, ostaje trenutno stanje. Kakvo umiranje Bosne ?kv99 wrote:Prije je u tim slucajevima slijedila konkretna akcija, koristenje ovlasti, pa je poslije to zamjenilo upozorenje, ukora, savjet a sada ...nada. A kao sto znamo nada umire zadnja , samo u ovom slucaju sa njom i BiH
A ako kazes da to nije moguce razmisli malo ko ce to da sprijeci ? OHR i Inzko ? sa cime ? Tenkovima i vojnicima koji ce poslati Velika Britanija, francuska, Grcka, Bugarska, Svedska ? Ili ce USA slati snage iz Afgansitana i Iraka ? Mislis li da ce MUP RS da uhapsi krkana jer je prekrsio zakon ? Ili ce SIPA da krene u hapsenje ( treba li da te podsjetim ko je direktor SIPE ? ) . Pro- Bosanske snage ? Ja nikad nisam vjerovao da ce u slucaju odcjepljenja da neko da krene npr na BL ili Pale ali kako vidim nece niko ni prstom da mrde kad cetnici pocnu da protjeruju po Brckom ili povratnickim selima. Vidis li da svako ko barem upozori na mogucnost rata se proglasi budalom / ratnim huskacem pa ti je lahko shvatiti koliko je sati. To krkan i zna i zato radi ovako . Zna da ce na miran nacin da primora pro-BIH snage na poraz.
-
Abacija
#5535 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pogoršanje političke klime u BiH
Elektroprenosivi problemi
http://www.e-novine.com/region/region-b ... blemi.html
Politička klima u BiH se pogoršava. To je ustvrdio i sam visoki predstavnik Valentin Inzko tokom obraćanja Odboru za politička i bezbjednosna pitanja EU u Briselu, a kao glavnog krivca označio je vlasti u Republici Srpskoj
Tokom obraćanja Odboru za politička i bezbjednosna pitanja EU, Incko je istakao da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić blokirao imenovanje novog ministra bezbjednosti i neosnovano ga vezao sa drugim imenovanjima, te da je Parlament BiH usvojio tek nekolicinu zakona u posljednjih šest mjeseci, javile su agencije.
Visoki predstavnik je rekao i da se državne institucije, kao što je "Elektroprenos", i dalje podrivaju i dovode u pitanje, što prije svega čini Republika Srpska. Nedostatak povjerenja i dijaloga među političkim liderima takođe je uticao na rad političkih institucija, uglavnom na državnom nivou, saopšteno je iz OHR-a.
Incko je obavijestio Odbor za politička i bezbjednosna pitanja EU da vlasti u BiH od juna nisu uspjele postići nikakav konkretan napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a. On je ocijenio kao pozitivan određeni napredak postignut u ispunjavanju preostalih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.
BRČKO I "ELEKTROPRENOS" KAO OKIDAČ
Sa čim je zapravo Inzko uznemirio vlasti u RS? Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je 18. septembra da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra ove godine. Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.
Incko je istog dana donio odluku kojom se članovima Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" nalaže da bez odlaganja imenuju generalnog direktora ovog preduzeća na šta su predstavnici RS odlučili da se povuku iz Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH".
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je komentirajući najnoviju situaciju oko zajedničke bh. kompanije "Elektroprenos", da se dekretom ne može nekome oduzeti vlasništvo i dati nekome drugom te da se BiH nalazi pred novom političkom krizom.
"Kada je riječ o 'Elektroprijenosu BiH', tu se potencijalno čak radi o ulasaku u vlasničke odnose, koji su svetinja na Zapadu. Vi ne možete dekretom nikome oduzeti vlasništvo i dati ga nekom drugom. Neka to pokušaju u svojim zemljama napraviti. Svaki sud će ih oboriti i javnost će ih procijeniti komunistima koji vrše nacionalizaciju", ustvrdio je Radojičić. Zaključio je da se o tome može još mnogo diskutovati, ali da je siguran da se radi o početku nove političke krize u BiH.
Radojičić je naglasio da će krizu izazvati i odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne set zakona kako bi se okončala supervizija u Brčko distriktu.
"Nametanje osam zakona je potpuno nepotrebno i po mišljenju učesnika sastanka neprihvatljivo. To vraća OHR u vrijeme u kojem je nametao desetine odluka, a ne u vrijeme transformacije OHR-a prema specijalnom predstavniku Evropske unije", rekao je Radojičić.
Koliko je kriza duboka govori i činjenica da Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne prihvata posljednje nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i "odlučna je da se suprotstavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredijeljena poštovanju Dejtonskog sporazuma”, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa vlasti RS i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH
JEDINSTVENO PROTIV INZKA: Visoki predstavnik je svojim posljednjim odlukama grubo nasrnuo i na suverenitet BiH, uskraćujući pravo njenim legalnim institucijama da suvereno odlučuju, upozorili su potpisnici zajedničke izjave. Oni napominju da je mandat visokog predstavnika vezan isključivo za tumačenje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne za njegovu reviziju, putem nametanja zakona.
Ponovo zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja, visoki predstavnik izvršio je udar, ne samo na Dejtonski sporazum i Ustav, već i na vlasničke odnose u kompaniji "Elektroprenos", ugrozivši imovinu RS i njenih građana, konstatuje se u izjavi. "Posljednja odluka visokog predstavnika predstavlja još jedan korak ka podjeli BiH", poručili su predstavnici RS.
Oni su upozorili domaću i međunarodnu javnost da je krajnje vrijeme da se prekine sa pravnim i svakim drugim nasiljem koje nad RS provode tzv. visoki predstavnici, koji su već duži vremenski period očigledno izvor problema, a ne rješenja u BiH. Predstavnici zakonodavnih i izvršnih organa vlasti RS i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH pozvali su Valentina Incka da se vrati u okvire svojih ovlaštenja koja proističu iz međunarodnog sporazuma i da povuče svoje antidejtonske i antiustavne odluke. "Ukoliko se to ne desi, sve posljedice svojih odluka snosiće isključivo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko", navodi se u zajedničkoj izjavi.
Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS, kao i predstavnici RS u zajedničkim organima BiH ističu da su jedinstveni i odlučni da štite Ustavom zagarantovana prava Srpske i svih njenih građana, svim pravnim i demokratskim sredstvima, uključujući i pravne mogućnosti za tužbu protiv svih visokih predstavnika, koji su mimo Dejtonskog sporazuma i tzv. bonskih ovlaštenja, nametali zakone.
Zajedničku izjavu potpisali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, kao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić i zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Mladen Simić.
Potpisnici izjave su i: Milorad Živković, Dušanka Majkić, Drago Kalabić, Slavko Јovičić, Lazar Prodanović, BiH Željko Kuzmanović, Savo Erić, Mirko Okolić, Branko Dokić, Ljiljana Milašin, Momčilo Novaković, Drago Ljubičić, Zoran Koprivica i Slobodan Šaraba.
Elektroprenos
Osnivači “Elektroprenosa BiH” su dva entiteta s unesenim kapitalom u omjeru 58,9 naprema 41,1 odsto u korist FBiH. Predstavnici RS su u više navrata isticali da je postojeća organizacija nefunkcionalna, a odluka Inzka samo bila okidač za odluku o napuštanju.
- nokia6170
#5536 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Slobodno mi reci odakle se Tuzla snadbijeva, a ja cu ti reci odakle se i Banja Luka snadbijevala strujom u toku rata. A sto se tice Tuzle, Tuzla moze sama sebe snadbijevati u to budi siguran.draganbl wrote:Odmah da odgovorim.Ovo pitanje mi nije potpuno jasno. Šta znači da sam neinformisan po pitanju profitabilnosti? Ja ne kažem da RS nema koristi, jedino kažem da kompanije ne funkcioniše. Koliko Srba živi od te kompanije? Pa nije Elektroprenos ustanova koja treba samo da izdržava svoje zaposlene. To je visokoprofitabilna institucija koja barata milionima i o tom novcu je riječ, a koliko se poreza plaća na ime zaposlenih - to je minorna stvar u odnosu na profit kompanije. Ako i ti i ja kažemo da je BiH čitava naša, odakle bošnjačkom dijelu rukovodstva pravo da insistiraju da sve investicije idu u Federaciju? To nije priča o zajedničkoj državi, već o većem entitetu.nokia6170 wrote:
Ja mislim da si ti apsolutno neinformisan po pitanju profitabilnosti Elektroprenosa BiH i koristi koje je RS imala u svakom pogledu od istog. Mozda da uporedimo koliko Srba zivi od te kompanije, koliko Bosnjaka i koliko Hrvata i ciji budzet vise pune porezi koji uposlenici tog preduzeca placaju? Federalni ili RS?Ja nisam rekao da se ne trebaju ujediniti, ali je problem u tome kako su se ujedinile. Tu je razlika između mene i političara. Političari pričaju ono što im se uklapa u kompletnu strategiju koju serviraju narodu. Ja nemam potrebu da se bavim time. Moj je stav da se sve institucije moraju ujediniti: i one koje nalaže Dejton i one druge. Ali, problem je u načinu ujedinjenja. Ovaj primjer govori da ne valja nametati ujedinjenje prije nego što se stvore realni uslovi. Sa vojskom je to prošlo relativno bezbolno, jer vojska je iz rata izašla kao propala firma, te joj je trebao neki faktor koji će je držati koliko toliko zdravom. A taj faktor je bio ujedinjenje, iako smo svjedoci da je i sada haotično stanje. Sudstvo je bilo (valjda je i sada) pod direktnom kontrolom stranaca, te i to funkcioniše. Međutim, u slučaju Elektroprenosa, nije urađeno dobro ujedinjenje. Ujedinile su se kompanije koje su relativno dobro funkcionisale (posebno elektroprenos RS) u jednu koja ne funkcioniše, ali ne zbog Srba, već zbog svih.nokia6170 wrote: Takodjer, vrlo si zlonamjeran jer opet nisi legalista....jer Dejtonski mir. sporazum nalaze formiranje tog preduzeca.
Sta bi sa tim slovom Dejtona odjednom?Ovakve generalizacije neću da komentarišem. Ja sam to davno shvatio.nokia6170 wrote: p.s. Pucanstvo RS-a ima dva zadatka u svojim glavama da shvati i prihvati....prvi je da RS nije samo srpska i da stav srpskih politicara nije stav RS-a, a drugi je da je RS geografski i administrativno pocijepana na dva dijela i da Brcko distrikt nije srpska sparta.
Pored toga, kako to da srpski politicari vriste sada kako se ovim novim Inckovim odlukama narusava pravo vlasnistva RS u pogledu Elektroprijenosa, kada je fino prvobitno usvojenim Zakonom receno sljedece (taj Zakon je usvojio Parlament BiH, znaci i Srbi):
Utemeljenje Kompanije
Nakon registracije Kompanije i sukladno odredbama ovoga zakona, sva sredstva i obveze,
nužni za prijenos i djelatnosti koje se odnose na prijenos a koje obavljaju sljedeće kompanije,
bit će preneseni i postat će imovina Kompanije:
1. Javno matično poduzeće “Elektroprivreda” Republike Srpske, Trebinje, Luke
Vukalovića br.3;
2. Javno poduzeće “Elektroprivreda” Bosne i Hercegovine, 71000 Sarajevo, Vilsonovo
šetalište br.15;
3. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, Javno poduzeće za proizvodnju,
prijenos i distribuciju električne energije, Mostar, Dr. Mile Budaka br.106 A;
4. Ovaj automatski prijenos vlasništva uključivat će sva sredstva, obveze i vlasnička prava
nad imovinom, uključujući pokretnu, nepokretnu, materijalnu ili nematerijalnu
imovinu, financijska sredstva, kao i svako drugo pravo ili interes na dio ili cjelokupnu
imovinu koju su upravni odbori elektroprivreda u BiH, uz suglasnost vlada entiteta,
odobrili za prijenos. Sukladno odredbama ovoga zakona, elektroprivrede u Bosni i
Hercegovini osnovat će komisije koje će sačiniti prijedlog razdvajanja i izdvajanja
sredstava za prijenos električne energije koja su u vlasništvu i kojima upravljaju
elektroprivrede i po potrebi sredstava ZDP-a Elektroprivrede Republike Srpske, te će
taj prijedlog podnijeti upravnim odborima triju elektroprivreda. Upravni odbori
elektroprivreda obavit će cjelokupan proces alokacije sredstava u roku od (60) dana od
dana stupanja na snagu ovoga zakona. Ako se cjelokupni postupak alokacije sredstava,
uključujući i davanje suglasnosti na taj postupak, ne završi u navedenom roku od
šezdeset (60) dana, neovisni će član preuzeti isključivu mjerodavnost za donošenje
odluka u svezi s prijenosom sredstava, te će postupak prijenosa sredstava završiti u
roku od trideset (30) dana od dana njegova imenovanja sukladno odredbama članka 51.
(Izvanredne ovlasti neovisnog člana Upravnog odbora za utemeljenje Kompanije),
odnosno po isteku navedenog roka od šezdeset (60) dana. Nakon prijenosa,
elektroprivrede koje prenose imovinu, kao i njihovi pravni sljednici, bit će posebno i
solidarno odgovorni prema Kompaniji za bilo koje obveze koje su nastale na temelju
bilo kojeg zajma ili kredita koji su izravno ili neizravno uzeti od države ili entiteta,
osim ako se drugačije ne dogovori sa svakom pojedinačnom relevantnom
međunarodnom financijskom institucijom. Isključivo u svrhu prijenosa ovih sredstava,
smatrat će se da je pravo vlasništva na ovim sredstvima pravno valjano.
Po ovom zakonu Elektroprijenos je vlasnik imovine, a ne entiteti.
- 1gorstak
#5537 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin. Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.kv99 wrote:A ako kazes da to nije moguce razmisli malo ko ce to da sprijeci ?
- draganbl
#5538 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Iz Sremske Mitrovice.nokia6170 wrote:
Slobodno mi reci odakle se Tuzla snadbijeva, a ja cu ti reci odakle se i Banja Luka snadbijevala strujom u toku rata. A sto se tice Tuzle, Tuzla moze sama sebe snadbijevati u to budi siguran.
Da ponovim, ne želim da pravdam Dodikovo ponašanje, već samo napominjem da su za krizu u ovom preduzeću krivi svi. Znači, ovdje ne govorimo o genocidu i drugim zločinima, gdje nisu svi podjednako krivi, već o ujedinjenju tri institucije gdje niko nije činio nikakve zločine. Ovo napominjem da mi neko ne bi spočitavao kako ja izjednačavam krivicu.nokia6170 wrote: Pored toga, kako to da srpski politicari vriste sada kako se ovim novim Inckovim odlukama narusava pravo vlasnistva RS u pogledu Elektroprijenosa, kada je fino prvobitno usvojenim Zakonom receno sljedece (taj Zakon je usvojio Parlament BiH, znaci i Srbi):
...
Ono što je činjenica, jeste da ta kompanije ne funkcioniše zbog toga što je upravljačka i operativna struktura pravljena po političom, a ne stručnoj osnovu. Tako se došlo do situacije da svako gura svoje (ne samo Srbi, već prvenstveno Bošnjaci i Hrvati) i gleda samo svoj interes, a niko ne gleda interes BiH.
Ponoviću ono što znam, a to je da je u Federaciji elektroprenos u anarhiji, ne zna se ni ko šta radi ni kome odgovara za svoj nerad. U RS je situacija bolja, jer je upravljačka struktura tog dijela sada jedinstvenog preduzeća ostala ista, a i ranije je sistem bio bolji - ispravniji. Zakon o ujedinjenju jeste usvojio parlament, kao posljedicu nametnutog zakona, što ne smatram lošim potezom. Međutim, problem je, ako neko nameće zakon, onda mora biti odgovoran i za loše posljedice tog zakona. Zato je kriva MZ i visoki predstavnik. Znači, nije problem što su se ujedinile kompanije, niti je problem što je to prihvaćeno i potpisano, već je problem što ne funkcioniše. A ne funkcioniše prvenstveno zbog Federalnih političara, barem u istoj mjeri koliko i zbog Dodika. To MZ treba da riješi, jer je ona nametnula, po mom mišljenju, preuranjeno ujedinjenje.
U ovom slučaju je to tako. U drugim slučajevima ću optužiti one za koje smatram da su krivi.
- vaca
#5539 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Stvarno se grozim na tvoje postove koje još pokušavaš umotati u nekakvu pro-bosansku priču. Kad god da svratim na ovaj forum ti navijaš za rat, evo vidim sada držiš i radionice1gorstak wrote:Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin. Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.kv99 wrote:A ako kazes da to nije moguce razmisli malo ko ce to da sprijeci ?
- 1gorstak
#5540 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
1. Ne zelim rat, niko normalan i posten ne moze izlaz traziti u ratu. Zato i spominjem 50 godina mrcvarenja u parlamentu kao prihvatljiviju opciju.vaca wrote:Stvarno se grozim na tvoje postove koje još pokušavaš umotati u nekakvu pro-bosansku priču. Kad god da svratim na ovaj forum ti navijaš za rat, evo vidim sada držiš i radionice1gorstak wrote:Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin . Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.kv99 wrote:A ako kazes da to nije moguce razmisli malo ko ce to da sprijeci ?Nego da te pitam, zašto misliš da bi te tvoje snage vojno skršile 'velikosrpski faktor', zašto misliš da ne bi bilo obratno?
2. Realno, mislim da bi nam trebalo dva mjeseca da se ocisti sve dzepove cetnistva po Janju i Zmijanju. A razloga za samouvjerenost ima dovoljno, nemaju vise arsenal JNA, faktor iznenadjenja ni Srbiju kao logistiku.
Last edited by 1gorstak on 24/09/2009 11:02, edited 1 time in total.
- nokia6170
#5541 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Elektroprijenos BiH je jedna kompanija i nema Elektroprijenosa u Federaciji i Elektroprijenosa RS...to je upravo ono sto Dodik zeli da uradi..proglasi stecaj El. BiH i oformi ponovo Elektroprijenos RS sa ciljem naravno sto nezavisnijeg djelovanja infrastrkturalnih institucija u slucaju "otcjepljenja". Svi to znaju, a vrlo dobro medj. zajednica.draganbl wrote:Iz Sremske Mitrovice.nokia6170 wrote:
Slobodno mi reci odakle se Tuzla snadbijeva, a ja cu ti reci odakle se i Banja Luka snadbijevala strujom u toku rata. A sto se tice Tuzle, Tuzla moze sama sebe snadbijevati u to budi siguran.Da ponovim, ne želim da pravdam Dodikovo ponašanje, već samo napominjem da su za krizu u ovom preduzeću krivi svi. Znači, ovdje ne govorimo o genocidu i drugim zločinima, gdje nisu svi podjednako krivi, već o ujedinjenju tri institucije gdje niko nije činio nikakve zločine. Ovo napominjem da mi neko ne bi spočitavao kako ja izjednačavam krivicu.nokia6170 wrote: Pored toga, kako to da srpski politicari vriste sada kako se ovim novim Inckovim odlukama narusava pravo vlasnistva RS u pogledu Elektroprijenosa, kada je fino prvobitno usvojenim Zakonom receno sljedece (taj Zakon je usvojio Parlament BiH, znaci i Srbi):
...
Ono što je činjenica, jeste da ta kompanije ne funkcioniše zbog toga što je upravljačka i operativna struktura pravljena po političom, a ne stručnoj osnovu. Tako se došlo do situacije da svako gura svoje (ne samo Srbi, već prvenstveno Bošnjaci i Hrvati) i gleda samo svoj interes, a niko ne gleda interes BiH.
Ponoviću ono što znam, a to je da je u Federaciji elektroprenos u anarhiji, ne zna se ni ko šta radi ni kome odgovara za svoj nerad. U RS je situacija bolja, jer je upravljačka struktura tog dijela sada jedinstvenog preduzeća ostala ista, a i ranije je sistem bio bolji - ispravniji. Zakon o ujedinjenju jeste usvojio parlament, kao posljedicu nametnutog zakona, što ne smatram lošim potezom. Međutim, problem je, ako neko nameće zakon, onda mora biti odgovoran i za loše posljedice tog zakona. Zato je kriva MZ i visoki predstavnik. Znači, nije problem što su se ujedinile kompanije, niti je problem što je to prihvaćeno i potpisano, već je problem što ne funkcioniše. A ne funkcioniše prvenstveno zbog Federalnih političara, barem u istoj mjeri koliko i zbog Dodika. To MZ treba da riješi, jer je ona nametnula, po mom mišljenju, preuranjeno ujedinjenje.
U ovom slučaju je to tako. U drugim slučajevima ću optužiti one za koje smatram da su krivi.
A dragane sada da te pitam nesto i da konstatujemo nesto...jesil ti primijetio da je vama Srbima, kad god je u pitanju drzava Bosna i Hercegovina, uvijek nesto preuranjeno...preuranjen jedinstveni pasos poslije rata, preuranjena premijer liga u fudbalu, preuranjene jedinstvene auto tablice, preuranjen ovo, preuranjeno ono itd....da se na kraju uvijek ispostavi da je ta politike "preuranjenosti" bila besmislena...dokle vise te preuranjenosti?
p.s. imaj na umu da formiranje Elektroprijenosa je ucinjeno 2004. godine, dakle 9 godina nakon stupanja na snagu Dejt. mir. sporazuma...preuranjeno velis?
Last edited by nokia6170 on 24/09/2009 11:03, edited 1 time in total.
- veljaca
#5542 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Dajte ljudi - pustite se suplje price ......
Ko ne vidi da Milorad Dodik ( a tema je o njemu ) izravno radi na rusenju drzave Bosne i Hercegovine - taj ili je slijep do ociju, ili je naivan i lud ili je zlonamjeran .....
To su cinjenice - koje niko ne moze osporiti ......
Ali dok god ima patriota BiH drzave ( i Bosnjaka i Srba i Hrvata a i ostalih ) to mu nece poci za rukom ....

Ko ne vidi da Milorad Dodik ( a tema je o njemu ) izravno radi na rusenju drzave Bosne i Hercegovine - taj ili je slijep do ociju, ili je naivan i lud ili je zlonamjeran .....
Ali dok god ima patriota BiH drzave ( i Bosnjaka i Srba i Hrvata a i ostalih ) to mu nece poci za rukom ....
- 1gorstak
#5543 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Prije nego sto je OHR povukao ovaj potez, iz Beograda je narucena prikladna "analiza"nokia6170 wrote:Elektroprijenos BiH je jedna kompanija i nema Elektroprijenosa u Federaciji i Elektroprijenosa RS...to je upravo ono sto Dodik zeli da uradi..proglasi stecaj El. BiH i oformi ponovo Elektroprijenos RS sa ciljem naravno sto nezavisnijeg djelovanja infrastrkturalnih institucija u slucaju "otcjepljenja". Svi to znaju, a vrlo dobro medj. zajednica.
Електропренос штетан и неефикасан по интересе РС
Preduzece je trebalo ostati bez vodjstva, ova analiza bi u medjuvremenu bila predstavljena javnosti uz pompu i fanfare, i to je trebalo biti to. Dodik nikako da shvati da ovo vise nisu devedesete.
-
klixober
#5544 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Općina Tuzla
Krivična prijava protiv Milorada Dodika
U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla, usvojenim na sjednici 16. septembra, Općina Tuzla je danas putem Općinskog pravobranilaštva Tuzla podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, Okružnom tužilaštvu u Bijeljini i Tužilaštvu BiH u Sarajevu, a zbog uvredljivih izjava vezanih za ubistva civila na tuzlanskoj Kapiji i na sarajevskim Markalama.
Podsjetimo, Dodik je novinarima na svečanosti uručivanja članskih karata za 500 novih članova SNSD-a u Bijeljini rekao: "Kao što su inscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u Živinicama od eksplozije stradao značajan broj momaka. Oni su dovezeni mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da to i potvrdi.
- nokia6170
#5545 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
To se poklapa sa smjernicama datim na ovom forumu odmah tik poslije izjave doticnogkomeba wrote:
Općina Tuzla
Krivična prijava protiv Milorada Dodika
U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla, usvojenim na sjednici 16. septembra, Općina Tuzla je danas putem Općinskog pravobranilaštva Tuzla podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, Okružnom tužilaštvu u Bijeljini i Tužilaštvu BiH u Sarajevu, a zbog uvredljivih izjava vezanih za ubistva civila na tuzlanskoj Kapiji i na sarajevskim Markalama.
Podsjetimo, Dodik je novinarima na svečanosti uručivanja članskih karata za 500 novih članova SNSD-a u Bijeljini rekao: "Kao što su inscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u Živinicama od eksplozije stradao značajan broj momaka. Oni su dovezeni mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da to i potvrdi.
-
Rafael
#5546 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ko ne vidi da idu izbori taj je ...veljaca wrote:Dajte ljudi - pustite se suplje price ......
-
kv99
#5547 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Kao sto je Tito rekao : "Zivi kao da ce mir trajati sto godina i pripremaj se za rat kao da ce sutra" je skroz normalan reakcija na ovom podrucju i u ovo doba ali je problem sto vrlo malo ljudi razmislja tako . Za razliku od 1992 sada se ima sa cime, ima ko ali je slicnost da nema organizacije. Doslo se opet u situaciju da se od drzavnih organa ne moze ocekivati nista a da ljudi samoinicajativno ne mogu nista. Krkan citavo vrijeme vrsi organizciju grupa ( MUP, "zastitarske " agencije, "lovci", "streljacka udruzenja", ravnogorci) i to je ono sto je odlucujuce u svemu : Organizacija. Da sukobi izbiju ne bi se odlucili brojem tenkova i topova jer oni uopste nisu potrebni vec ko uspije da se organizuje bolje i brze. A kako vidim nema ni organizacije a ni volje. Jevreji imaju izreku koja se treba reci u kriznim vremenima :1gorstak wrote:Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin. Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.kv99 wrote:A ako kazes da to nije moguce razmisli malo ko ce to da sprijeci ?
Ako necu ja ko ce drugi ?
Ako necu ja za drugog, ko ce drugi za mene ?
Ako necu sada , kada cu ?
Vecina ljudi misli da ce neko drugi za njih ( MZ, USA, neko iz drugog grada, regije, mahale ), onog iz Sa boli k*rac za one iz Srebrenice, onog iz Zenice za onog u Vitezu, a niko ne vidi ( nece da vidi ) sta se sada sprema i sta sutra moze da se dogodi. Nema svijesti kod ljudi i na zalost ispada istinito : Narod koji zaboravlja istoriju , primoran je da je ponavlja. Mi smo zaboravili 1992 i opet nam se sve isto ponavlja (pogledajte sve sto se dogadza i vidjecete da je apsolutno isti scenario na djelu ).
P.S Ja sam clan planinarskog udruzenja, znam da mogu preci od Nezuka do Srebrenice onih 100 + km sa 20 kg na ledzima, znam i teren oko svog rodnog grada .
- vee-jay
#5548 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
citava Federacija je u anarhiji.... ali bolje i to nego da imas nacionalsocijalisticku diktaturu na vlasti....draganbl wrote: a to je da je u Federaciji elektroprenos u anarhiji, .....
I btw. jesi, branio si Dodika, u vise navrata si izjavio da glasas za Dodika. Isto to je izjavio i behavac i lesinar a isto je pricao i cogni. Svi znate kakva je to gnjida od covjeka i dalje glasate za njega. A sa druge strane psujete Komsica zato sto ovaj neda na svoju domovinu ili po SDPu koja kao istinska multietnicka stranka jednako svima hoce bolje.
-> @dragane, evo da ti objasnim kako ti reagujes
Dodje ona novinarka FTVa u zgradu vlade RSa u suknji. I ljudi je izbace, kazu suknja prekratka, po pravilima. Dobro o tome se moze diskutovati...
Ali onda sjednu ljudi pred zgradu i gledaju kako u zgradu RSa izlaze i ulaze mace u suknjama ili drugacije obucene i krse ta pravila. Nit ih neko nesto pita nit opminje...
Dakle, zasto one mogu, a novinarka FTVa ne moze? Ti ces reci, pa pravilo je pravilo, mora se po pravilu. A ja onda, pa dobro, ali zasto svi ostali mogu krsiti ta pravila a ona ne. A ti, pa dobro, vjerovatno je slucajnost da je cuvaru ilikomevec ona upala sa svojom suknjom u oko....
A i ti i ja znamo: nije do jebene sukunje, jednostavno nije...
...dakle -> nije do jebenog elektroprijenosa, jednostavno nije...
- vaca
#5549 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Kome vama? Šta su 'džepovi četništva', šta ti to konkretno znači? Da li misliš da bi slično 'čišćenje' zadesilo i Bošnjake-povratnike? I kako ćeš u tom pohodu raspoznati ko je četnik a ko srbin?1gorstak wrote:1. Ne zelim rat, niko normalan i posten ne moze izlaz traziti u ratu. Zato i spominjem 50 godina mrcvarenja u parlamentu kao prihvatljiviju opciju.vaca wrote:Stvarno se grozim na tvoje postove koje još pokušavaš umotati u nekakvu pro-bosansku priču. Kad god da svratim na ovaj forum ti navijaš za rat, evo vidim sada držiš i radionice1gorstak wrote:
Sprijecicemo mi koji nemamo drugu otadzbinu. Ja konstantno govorim da rat ne treba prizeljkivati, da rat zele samo sadisticki manijaci i lopovi koji bi da se u magli rata bogate. Ali konstantno govorim i da se treba pripremiti na mogucnost da nam se rat nametne, uclani se u lovacko drustvo, sasvim legalno mozes dobiti lovacki karabin s optikom. Nije problem dobiti ni dozvolu za kratku cijev. Uclani se u planinarsko drustvo, upoznaj teren oko Srebrenice. Preko vikenda prosetaj ulicama Brckog, upoznaj svaku ulicu. Na raspolaganju imas i Google Earth. Za sve ti ovo ne treba puno vremena ni love, a pokusaj otcjepljenja ces docekati spreman. Mislim da je bolje da se s velikosrpskim faktorom mrcvarimo u parlamentu jos 50 godina, nego da ih vojno skrsimo za dva dana, jer u svakom sukobu bude nevinih zrtava, a niko od nas nije spreman da to bude bas nasa sestra ili bas nas sin . Zato je bolje peglati se ovako jos 50 godina, nego ratovati dva dana. Ali ako se na tlu manjeg entiteta ospori djelovanje SIPA-e, OBA-e, OS-a, Granicne policije itd, ratovacemo.Nego da te pitam, zašto misliš da bi te tvoje snage vojno skršile 'velikosrpski faktor', zašto misliš da ne bi bilo obratno?
2. Realno, mislim da bi nam trebalo dva mjeseca da se ocisti sve dzepove cetnistva po Janju i Zmijanju. A razloga za samouvjerenost ima dovoljno, nemaju vise arsenal JNA, faktor iznenadjenja ni Srbiju kao logistiku.
Moj stav je da je BiH isuviše kompleksno društvo i da su opasne generalizacije koje između mnogih i ti praviš. Ne znam koliko si godina imao u vrijeme rata i kako si 'prošao' ali znam da bilo kakav eventualni sukob u ovoj našoj zemlji mene ne bi dočekao u BiH.
-
klixober
#5550 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Upravo tako ..vee-jay wrote:citava Federacija je u anarhiji.... ali bolje i to nego da imas nacionalsocijalisticku diktaturu na vlasti....draganbl wrote: a to je da je u Federaciji elektroprenos u anarhiji, .....
I btw. jesi, branio si Dodika, u vise navrata si izjavio da glasas za Dodika. Isto to je izjavio i behavac i lesinar a isto je pricao i cogni. Svi znate kakva je to gnjida od covjeka i dalje glasate za njega. A sa druge strane psujete Komsica zato sto ovaj neda na svoju domovinu ili po SDPu koja kao istinska multietnicka stranka jednako svima hoce bolje.
-> @dragane, evo da ti objasnim kako ti reagujes:
Dodje ona novinarka FTVa u zgradu vlade RSa u suknji. I ljudi je izbace, kazu suknja prekratka, po pravilima. Dobro o tome se moze diskutovati...
Ali onda sjednu ljudi pred zgradu i gledaju kako u zgradu RSa izlaze i ulaze mace u suknjama ili drugacije obucene i krse ta pravila. Nit ih neko nesto pita nit opminje...
Dakle, zasto one mogu, a novinarka FTVa ne moze? Ti ces reci, pa pravilo je pravilo, mora se po pravilu. A ja onda, pa dobro, ali zasto svi ostali mogu krsiti ta pravila a ona ne. A ti, pa dobro, vjerovatno je slucajnost da je cuvaru ilikomevec ona upala sa svojom suknjom u oko....
A i ti i ja znamo: nije do jebene sukunje, jednostavno nije...
...dakle -> nije do jebenog elektroprijenosa, jednostavno nije...