Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#5526 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ovo je skroz uginula tema?
ja imam opravdanje, ne znam sta je sa ostalima ;)
armine, super ti je ova sjetva, ali da znas da mi sutra kontamo ubrati reci cu jos jedine plodove pardajza ove godine, a za pocetnike je to mislim super :) sencijeve slike cekam ko ozeb'o sunce, da se dusa nahrani ;)
vani smo sada posijali bijeli luk, rekli su nam da moze i tako, da se sada sadi a vadi na jesen, jesu li nas zeznuli??
sjee nista nisam skontala nase, neke okolnosti su me objektivno sprijecile, ap tako pored one tikve ocekujem da ce neko da se prijavi i za neke supoer soretw paradajza, krastavice i komoraca, po mogucnosti bosiljak koji prezivljava neuslove na 700 mnm! elem, kako ste onako kucile?
lijepi pozdravi i maksuz hvala za pomoc oko prvog ratarskog iskustva, stvarno je bilo ugodno :)
Senći

#5527 Re: Bášča

Post by Senći »

fixer wrote:Gdje nabaviti kalifornijske gliste u okolini Sarajeva?

Nisam siguran, ali kao da sam jedne prilike gledao na TV ili čitao na teletextu da neko u Tarčinu proizvodi kalifornijske gliste :?
Senći

#5528 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka napokon da se neko javi, bio sam prije par dana u Sarajevu i bila mi je na umu tikva i sjeme od tikve, ali gledam na PP nema ni adrese ni ni br.tel. kako da ti pošaljem ??
Kad si spomenula slike evo par slika koje su slikane kad i ovaj paradajz 05. 11

Image

Image

Image

Image

Image

Kupus nije moj od komšije je uslikao sam ga samo da se vidi na kakvom je terenu proizveo dobar kupus
fixer

#5529 Re: Bášča

Post by fixer »

Senći wrote:

Nisam siguran, ali kao da sam jedne prilike gledao na TV ili čitao na teletextu da neko u Tarčinu proizvodi kalifornijske gliste :?
Hvala. Pokusao sam googlat i slabo ide. :grin: Ima po Piku ali to ne bih. Ne razumijem se pa me tu mogu povalit kako zele. :grin:
zijad_e

#5530 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Ratarka ja svaki dan pogledam jeli iko ista napisao na ovoj temi. Toliko sam daleko otisao da sam poceo listati od pocetka. Ovih dana sam se raspitivao koje sjeme je dobro za uzgoj paradajza. Svi koji drze plastenike mi govore da nabavim gotove stabljike koje se proizvode u rasadniku u Tuzli, jedna stabljika je 0,75KM. Rekao sam da i meni naruci 100Kom. Posto cu ja malo kasniti sa sijanjem za razliku od njih koji imaju plastenike malo ce mi se mozda izduziti, tako da je to za mene sve eksperimentisanje i jedna dobra zabava. :ljulja:
popi

#5531 Re: Bášča

Post by popi »

Sjetih da sam gledala ovo na Al Jazeera Business, pa mozda pomogne... ne znam da li su to kalifornijske:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/je ... vac-glista
zijad_e

#5532 Re: Bášča

Post by zijad_e »

popi wrote:
Sjetih da sam gledala ovo na Al Jazeera Business, pa mozda pomogne... ne znam da li su to kalifornijske:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/je ... vac-glista[/quote

Ovo je jako interesantno.
Ima li neko iskustva sa glistama, dali se mogu smrznuti ukoliko su negdje napolju i kako napraviti sanduk.
Ratarka

#5533 Re: Bášča

Post by Ratarka »

pozdrav svima!!! svi smo se izgleda zabavili "predzimskim" radostima, pa niko nista ne pise :)
senci, dobices pp, nego ove slike od petog novembra su me bacile u trans, kod mene ovo moze ovako samo u sred septembra ;)
zijade, ja sam proljetos prvi put bilo sta sijala, pa tako i silne sorte paradajza, sama prema uputama ovdje pravila rasade i da znas da nimalo nisam zaostajala za rajom koja su imala kupovne! jedino sto je u planu ove godine to je ranija sadnja u plastenik, samim tim i rasade mislim praviti ranije (i nosat po kuci u potrazi za suncem :D)
definitivno me odusevilo volovsko srce, kao i zeleni zebrasti, super su oba za visinu na kojoj smo mi. mini radja ko lud, njega ne mozes nabrati, ali cu to samo ponegdje sa strane, vise kao ukras. jabucar vani obavezno i jos jedan sam zapisala ali i niej ovdje papir, isto je bio jako dobar.
paprike su mi skroz zakazale, ali zato blitvu i sad berem ;)
e da - posijali smo mladog luka u plastenik, pa slijedi spinat, do sadnje paradajza :)))
kandelabar

#5534 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Image
kandelabar

#5536 Re: Bášča

Post by kandelabar »

ne znam postavit direktno sliku da se vidi da si proha
Senći

#5537 Re: Bášča

Post by Senći »

kandelabar wrote:ne znam postavit direktno sliku da se vidi da si proha
Postavljaj slike preko http://www.imageshack.us i imaš link za forume već upisano ovo [img], tako ja radim i ide svaka bez problema.
Evo malo stariji prikaz al pomoći će

http://www.klix.ba/forum/primjer-kako-p ... 35560.html

Nadam se da će koristit :D ako ne bude išlo reci gdje koči :-D
shemo

#5538 Re: Bášča

Post by shemo »

pozdrav . citam ovu temu i vidim da dosta ljudi voli povrtlarstvo kao i ja.Ja se bavim intenzivnom proizvodnjom povrca u plastenicima i na otvorenom . evo malo slika od ove godine Image Image Image Image Image Image
Prskalica

#5539 Re: Bášča

Post by Prskalica »

Image

Evo da i ja stavim svoje kisele paprike i jufke za pirijana
Qler

#5540 Re: Bášča

Post by Qler »

Ja sam poslom bio negdje mislim oko Čapljine, u nekom velikom rasadniku. Da vidite tamo kako je uređeno i sređeno. Od kontrole klime, vlage, zemlje, ma svega... I nisam znao da se kalemi paradajz i paprika. Imaju zene koje sjede i posao im je da kaleme one male sadnice. Skalpelom presječe i nakalemi, i tako čitav dan... Milioni sadnica su tamo. I pravo puno od u EU, ali kažu da nema Bosne propali bi. Kaže kome će u Hercegovini prodati svi imaju da prodaju :)
Banksy

#5541 Re: Bášča

Post by Banksy »

U Gabela polju, između Čapljine i Metkovića, ima nekoliko velikih rasadnika, Adria, Matuško, itd, koji proizvode milione sadnica. Oni snabdijevaju cijelu BiH sadnim materijalima, tako da sve ono što kupimo ''naveliko'' u Tuzli, Sarajevu, Goraždu, stiže zapravo s te adrese. Sama pravim svoju rasadu, od sjemena do pikiranja, ali se bavim mišlju da odem jednom dole i probam njihove sadnice.

http://wikimapia.org/15280314/hr/Adria- ... o-o-Gabela
med11

#5542 Re: Bášča

Post by med11 »

Pratim neko vrijeme. Tema i ljudi koji dragocjenim savjetima inspirišu druge su za deset. Ispod je naš prvi pokušaj ljetos koji je toliko dobar bio da smo iznenađeni pozitivno. Ako Bog da dogodine u veće i nove poduhvate. Nastavite i dalje sa savjetima i informacijama.

Image
med11

#5543 Re: Bášča

Post by med11 »

Image
Image

Image
MEXY

#5544 Re: Bášča

Post by MEXY »

:-D eh tako...opet lijep pozdrav svima ..i evo ga sada i oktobarski album sa moje male farmice :)

https://imageshack.com/a/hppb/1
zijad_e

#5545 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo malo da ozivim temu.
Surfajuci internetom naleti na ovu informaciju:
Krumpir i rajčica u jednome: TomTato je potpuno prirodan!
Image

TomTato je biljka nastala križanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, rajčice i krumpira.

Nitko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krumpir, tamo gdje mu je i mjesto - pod zemljom, a na stabljikama i do 500 sočnih plodova cherry rajčice.

Kako je objavio britanski Guardian, biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji.

Ovu biljku simboličnog imena, kompanija Thompson & Morgan prodaje za 14.99 funta, što je oko 135 kuna.

"Ovo je 100 posto prirodno, nije genetski modificirano. Biljka je prirodna i sigurna, svaka je cijepljena rukom što je delikatan posao" - rekao je znanstvenik Michael Perry.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba. [agroklub]

izvor: http://cudaprirode.com/portal/bpz/5467- ... o-prirodan
armin_jocker

#5546 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

shemo wrote:pozdrav . citam ovu temu i vidim da dosta ljudi voli povrtlarstvo kao i ja.Ja se bavim intenzivnom proizvodnjom povrca u plastenicima i na otvorenom . evo malo slika od ove godine Image Image Image Image Image Image
Shemo, kako deveras s paprikom, jel pinciras i kako??? koje sorte paprike imas??
armin_jocker

#5547 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Imam jedno pitanje, nije vezano za bascu, ali na neki nacin jeste vezano za zimnicu, ne tipa salate, i to, nego mesna zimnica :D
Naime, s rodjakom sam napravio malu susnicu za susenje mesa ove godine, kupili smo cca 20 KM mesa, mesari nam to sve fino spremili, mi osolili, ostavili cca 20 dana da odlezi, i vecera okacili u susnicu :D
Moje pitanje je, ima li neko iskustva sa susenjem mesa? Sta, kako, kuda :D Pripremili smo fina bukova drva, i smreku, ali me zanima kako loziti, kako da se dimi, koja temperatura, itd??
pajo_sl

#5548 Re: Bášča

Post by pajo_sl »

Pošto je danas predvečerje praznika sam probao jedan ukrajinski recept : vodka, čili, med - kombinacija i stvarno nije loše. Pali ko ljuta zvečka. :evil: Vodka je kupljena a ostalo vlastiti usjev.
Last edited by pajo_sl on 24/12/2013 15:11, edited 2 times in total.
zijad_e

#5549 Re: Bášča

Post by zijad_e »

armin_jocker wrote:Imam jedno pitanje, nije vezano za bascu, ali na neki nacin jeste vezano za zimnicu, ne tipa salate, i to, nego mesna zimnica :D
Naime, s rodjakom sam napravio malu susnicu za susenje mesa ove godine, kupili smo cca 20 KM mesa, mesari nam to sve fino spremili, mi osolili, ostavili cca 20 dana da odlezi, i vecera okacili u susnicu :D
Moje pitanje je, ima li neko iskustva sa susenjem mesa? Sta, kako, kuda :D Pripremili smo fina bukova drva, i smreku, ali me zanima kako loziti, kako da se dimi, koja temperatura, itd??
Nisam znao da se isplati susiti jednu kilu mesa?
Ratarka

#5550 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armine, ja nemam pojma, ali imam komsije koje mogu da pitam za vikend ako ti nije kasno?

kad mislite poceti sijanje za rasad, posebno paprika me zanima, lani sam je izgleda prekasno, nikako nisam bila zadovoljna napretkom biljke, ove godine sam mislila sijati ranije. sta kazu iskusniji?
Post Reply