PS
i ne moj sto got zamjeriti
corolla02 wrote:@bosnolog; ti zivis u BiH a ne u SAD; davno vrijeme za spavanje tamo proslo
PS
i ne moj sto got zamjeriti
Bosnolog wrote:Ti si ocito mene pogresno razumio,kolonijalizacija Amerike nije zavrsena ratom protiv Britanaca jer kontinuitet colonijalizacije prema zapadnoj obali je nastavljen sve do kraja 19 i pocetka 20 vijeka a cuveni Oregon Trail http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Trail kada se konacno kolonijalizira i zapadna obala sa istijebljenjem indijancima koji spominjes od strane SAD u 19 i 20 a vijeku kao psoljedicu kolonijalnog prosirenja prema zapadnom dijelu SAD i prvih 12 drzava koje su cinile prvu konsutuciju koje prikazujes na karti tadasnje drzave Amerike,Sam znas da i nakon proglasenja neovisnosti Amerike od Britanije Evropljani su bili i ostali ti kao kolonijatori koji su nastavili istrebljivati Indijance,...Danasnji Meksiko su poklopili Spanci da bi se danasnje drzave unutar Amerike Novi Meksiko,Arizona i Teksas pripojili danasnjoj Americi,.....jeza u ledja wrote:Napisao si ovo:Ovo moze napisati samo neko ko apsolutno ne poznaje americku historiju., prije nego je Amerika izborila neovisnost od Britanaca a nakon sukoba i ovladavanja cijelog prostora danasnje SAD ...
Ovako je izgledala SAD kad su izborili nezavisnost (u crvenom):
Sad zamisli koliko je Indijanaca zivjelo u ovom plavom.
Neke drzave, poput na primjer Oklahome (koja je originalno predvidjena kao jedan veliki rezervat, a poslije i ona oteta), su dobile nezavisnost tek u 20-om vijeku.
Samo to je dovoljno da tvoje poznavanje americke historije svede na pozitivnu nulu.
Dalje nemamo sta.
Istrijebljenje Indijanaca je bio nekoliko stoljeca proces i on se odvijao shodno sirenju kolonijalizacije i naseljavanju danasnjeg prostora SAD,....ja sam reagovao kada si ti rekao kako se genocid desio u 20 vijeku sto me ponukalo da reagujem,a sam znas da je kolonijalizacija i suzavanje to jest otimanje zemlje i istrebljenje indijancima bio proces koji je trajao kroz stoljeca i sve godine trajanja kolonijalizacije proporcijalno suzavanju njihovog zivotnog prostora a najveci dio ih je umro od posljedica epidemija i uslova zivota,...
Otklanjanje segregacie i rasne diskriminacie je ono sto se desilo u 20 vijeku a kao posljedica pokreta za crnacka prava od strane Martin Lutera Kinga,.....a sesnesti predsjednik Abraham Linkon je uspio osloboditi crnce slugarskog polozaja zbog cega je i ubijen iako ostao kao jedan od najvecih licnosti amercke historije pored Gorgea Washingtona kao prvog predsjednika Amerike i glavno komandujuceg u ratu sa Britancima za neovisnost,........
Buraz, Oklahoma je poseban slucaj.corolla02 wrote:@jez; i ova tvoja mapa je novijeg datuma, mozda tamo nakon potpisa Ustava iz 1788; originalnih 13 colonija/drzava nisu ni priblizno izgledale kao ove danas moderne federalne jedinice sa tvoje prilozene karte
takodjer, Oklahoma ili bilo koji drugi state nije dobila nikakvu nezavisnost vec je anexovana od strane SAD u procesu tzv. "Westward Expansion" sto je slucaj i sa drugim teritorijama tamo na zap. frontieri.
No hard feelings to anyone;
ma jeste ba.corolla02 wrote:ovdje mozda i ne: oblik prvobitnih drzava iz 1776 nije isti ko onaj iz 1788 ili novijeg datumaa..
..
ona mi je treca mapa nekako najvalidnija, dok ona cetvrta na koju se ti oslanjas je ipak u nekom odredjenom vremenskom razdoblju od 20godjeza u ledja wrote:ma jeste ba.corolla02 wrote:ovdje mozda i ne: oblik prvobitnih drzava iz 1776 nije isti ko onaj iz 1788 ili novijeg datumaa..
..
ako i ima nekih razlika one su minorne.
Evo nadjoh ovdje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_Colonies
Jedino sto se podjelila Virdzinija (na Kentucky i West Virginia) i Sjeverna Karolina (na Tennessee).
Ovo sve gore iznad je isto.
Vrlo, vrlo je diskutabilno ZASTO je Abe ubijen.Bosnolog wrote:Ti si ocito mene pogresno razumio,kolonijalizacija Amerike nije zavrsena ratom protiv Britanaca jer kontinuitet colonijalizacije prema zapadnoj obali je nastavljen sve do kraja 19 i pocetka 20 vijeka a cuveni Oregon Trail http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Trail kada se konacno kolonijalizira i zapadna obala sa istijebljenjem indijancima koji spominjes od strane SAD u 19 i 20 a vijeku kao psoljedicu kolonijalnog prosirenja prema zapadnom dijelu SAD i prvih 12 drzava koje su cinile prvu konsutuciju koje prikazujes na karti tadasnje drzave Amerike,Sam znas da i nakon proglasenja neovisnosti Amerike od Britanije Evropljani su bili i ostali ti kao kolonijatori koji su nastavili istrebljivati Indijance,...Danasnji Meksiko su poklopili Spanci da bi se danasnje drzave unutar Amerike Novi Meksiko,Arizona i Teksas pripojili danasnjoj Americi,.....jeza u ledja wrote:Napisao si ovo:Ovo moze napisati samo neko ko apsolutno ne poznaje americku historiju., prije nego je Amerika izborila neovisnost od Britanaca a nakon sukoba i ovladavanja cijelog prostora danasnje SAD ...
Ovako je izgledala SAD kad su izborili nezavisnost (u crvenom):
Sad zamisli koliko je Indijanaca zivjelo u ovom plavom.
Neke drzave, poput na primjer Oklahome (koja je originalno predvidjena kao jedan veliki rezervat, a poslije i ona oteta), su dobile nezavisnost tek u 20-om vijeku.
Samo to je dovoljno da tvoje poznavanje americke historije svede na pozitivnu nulu.
Dalje nemamo sta.
Istrijebljenje Indijanaca je bio nekoliko stoljeca proces i on se odvijao shodno sirenju kolonijalizacije i naseljavanju danasnjeg prostora SAD,....ja sam reagovao kada si ti rekao kako se genocid desio u 20 vijeku sto me ponukalo da reagujem,a sam znas da je kolonijalizacija i suzavanje to jest otimanje zemlje i istrebljenje indijancima bio proces koji je trajao kroz stoljeca i sve godine trajanja kolonijalizacije proporcijalno suzavanju njihovog zivotnog prostora a najveci dio ih je umro od posljedica epidemija i uslova zivota,...
Otklanjanje segregacie i rasne diskriminacie je ono sto se desilo u 20 vijeku a kao posljedica pokreta za crnacka prava od strane Martin Lutera Kinga,.....a sesnesti predsjednik Abraham Linkon je uspio osloboditi crnce slugarskog polozaja zbog cega je i ubijen iako ostao kao jedan od najvecih licnosti amercke historije pored Gorgea Washingtona kao prvog predsjednika Amerike i glavno komandujuceg u ratu sa Britancima za neovisnost,........
zonbirile wrote:dobri su ovi naši domaći koloni pridošli 92g i nadalje,pa forsiraju teme sa obaveznih predavanja.Naseljavanje i guljenje je počelo u startu,prvo evropske sirotinje,pa crnaca robova,Indijanci su bili kolaterala,ponosni ratnički raspoloženi,nepodesni za robovski rad,istrebljeni su kao nepotrebni.Sve troje je učinjeno od strane istih finansijera i danas iste familije finansiraju Obamu.Simpatično je kako se krug zatvorio,ali sa aspekta Obame on je napravio puni krug,ali opet došao na početak-služi istima.
zonbirile wrote:dobri su ovi naši domaći koloni pridošli 92g i nadalje,pa forsiraju teme sa obaveznih predavanja.Naseljavanje i guljenje je počelo u startu,prvo evropske sirotinje,pa crnaca robova,Indijanci su bili kolaterala,ponosni ratnički raspoloženi,nepodesni za robovski rad,istrebljeni su kao nepotrebni.Sve troje je učinjeno od strane istih finansijera i danas iste familije finansiraju Obamu.Simpatično je kako se krug zatvorio,ali sa aspekta Obame on je napravio puni krug,ali opet došao na početak-služi istima.
Doboro ti procitao knjigi ili si pogledao jako dobar film snimljen na tu temu i na osnovu toga i sazaljenja prema Indijancima proglasio genocid na njima od strane evropskih kolonijatora u 20 vijeku,jeza u ledja wrote:Buraz, Oklahoma je poseban slucaj.corolla02 wrote:@jez; i ova tvoja mapa je novijeg datuma, mozda tamo nakon potpisa Ustava iz 1788; originalnih 13 colonija/drzava nisu ni priblizno izgledale kao ove danas moderne federalne jedinice sa tvoje prilozene karte
takodjer, Oklahoma ili bilo koji drugi state nije dobila nikakvu nezavisnost vec je anexovana od strane SAD u procesu tzv. "Westward Expansion" sto je slucaj i sa drugim teritorijama tamo na zap. frontieri.
No hard feelings to anyone;
Nju bas navodim kao primjer nastavka genocida, otimanja zemlje, i diskriminacije nad Indijancima.
Oklahoma je postala drzava tek pocetkom 20-og vijeka. Prije toga je namjenjena kao veliki indijanski rezervat, gdje su satjerali desetine plemena prethodno protjeranih iz dijelova istocno od Misisipija.
No kad su doseljenici htjeli jos, polako ali sigurno se i to malo zemlje sto su Indijanci dobili pocelo otimati i to nelegalno. Ljudi se naseljavali otprilike onako kako se danas naseljavaju Jevreji na okupiranim teritorijama. Na kraju balade, i od Oklahome su napravili drzavu, a Indijancima dali sipak.
Da jos dodam da su Indijanci dobili americko drzavljanstvo tek u 20-im godinama proslog vijeka.
Zato kazem genocid i etnicko ciscenje se nastavilo sve do duboko u 20-om vijeku.
I da, originalnih 13 drzava/kolonija sto vidis na mapi izgledaju i danas isto tako. Poenta je da su SAD danas jedno 5 puta vece nego kad su tek dobile nezavisnost, krajem 18-og vijeka. Zato je besmisleno tvrditi da se genocid nad Indijancima zavrsio tada, kad velika vecina teritorija jos nije bila ni istrazena, a kamo li kolonizirana (doduse, veliki dio je bio pod Francuzima, uz rijeku Mississippi, ali to je bilo slabo naseljeno Evropljanima, kao i jugozapad pod Spancima).
@ Bosnolog, drago mi je da si odlucio procitati nesto o ovome.Malo o 'cuvenom' Oregon Trailu
. Jos si samo fulao broj originalnih drzava. Procitaj malo vise o desavanjima u 19-om vijeku i o tome kako su tretirani Indijanci od strane Washingtona. Kad smo vec kod 'trailova' procitaj malo o ne toliko 'cuvenom' Trail of Tears i vidi kad se on desio.
100% tacno, evo, ovdje je to sve detaljno opisano...Bosnolog wrote:Intersantan podatak sam nasao negdje da je jako veli broj tih karavanlija stradao od samoranjavnja napunjenom puskom koju bi drzali na kocijama ili pokrivenu ispod prekrivaca na dohvat ruke kako bi je sto brze imali spremnu za upotrebu zbog cestog nepredvidenog upada i napada Indijanaca pa bi se cesto desavalo da prilikom uzimanja za cijev i povlacenja prema sebi dolazilo bi do samoopaljenja i pogibija ili ranjavanja od cijih povreda su mnogi umirali,.....

cek da odemo do Mjeseca prvo...komi wrote:od Obame do sada mi se jedino sviđa odluka o povratku u svemir
dakle idemo na Mars za naših života
National Enquirer
Barack Obama u vezi sa pomoćnicom?
Prema pisanju lista National Enquirer američki predsjednik Barack Obama u ljubavnoj je vezi sa svojom pomoćnicom Verom Baker, s kojom je snimljen u hotelu George u Washingtonu.
List se poziva na svjedočenja neimenovanih izvora koji tvrde da iskra između Obame i Baker zaista postoji, a Vera negira istinitost ovih tvrdnji. Zvaničnih izjava iz Bijele kuće još nema.
Prema riječima vozača koji je dvojac dovezao u spomenuti hotel, nije bilo "apsolutno nikakvih indikacija da je Baker te noći planirala napustiti hotel". On aludira na to da su predsjednik i pomoćnica proveli noć zajedno.
Tridesetpetogodišnja Baker je američkom predsjedniku počela pomagati još pri kampanji za Senat 2004. godine, a National Enquirer tvrdi kako nadzorne kamere hotela lako mogu pružiti dokaz o njihovoj aferi.
Neki od protivnika politike sadašnjeg predsjednika SAD-a nude i po milion dolara nagrade za potvrdu ove informacije.
(Sarajevo-x.com)
ma dobra je i Monisheilak wrote:black Monica Lewinski? Ovi republikanci su stvarno providni
Pa 99% lazu. Da npr. ne lazu na svim medijima u americi to bi bila top vijest, ali posto ovdje vlada pravilo dolara, ako do sada nije nista izaslo onda nema nista od toga.sanabe wrote:Ma ja, ne bi on, garant lazu