Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5526 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

@bosnolog; ti zivis u BiH a ne u SAD; davno vrijeme za spavanje tamo proslo :zzzz:

PS
i ne moj sto got zamjeriti :mrgreen:
Bosnolog

#5527 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bosnolog »

corolla02 wrote:@bosnolog; ti zivis u BiH a ne u SAD; davno vrijeme za spavanje tamo proslo :zzzz:

PS
i ne moj sto got zamjeriti :mrgreen:
:thumbup: :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#5528 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

staza

#5529 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by staza »

Bosnolog wrote:
jeza u ledja wrote:Napisao si ovo:
, prije nego je Amerika izborila neovisnost od Britanaca a nakon sukoba i ovladavanja cijelog prostora danasnje SAD ...
Ovo moze napisati samo neko ko apsolutno ne poznaje americku historiju.

Ovako je izgledala SAD kad su izborili nezavisnost (u crvenom):

Image

Sad zamisli koliko je Indijanaca zivjelo u ovom plavom.

Neke drzave, poput na primjer Oklahome (koja je originalno predvidjena kao jedan veliki rezervat, a poslije i ona oteta), su dobile nezavisnost tek u 20-om vijeku.

Samo to je dovoljno da tvoje poznavanje americke historije svede na pozitivnu nulu.

Dalje nemamo sta.
Ti si ocito mene pogresno razumio,kolonijalizacija Amerike nije zavrsena ratom protiv Britanaca jer kontinuitet colonijalizacije prema zapadnoj obali je nastavljen sve do kraja 19 i pocetka 20 vijeka a cuveni Oregon Trail http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Trail kada se konacno kolonijalizira i zapadna obala sa istijebljenjem indijancima koji spominjes od strane SAD u 19 i 20 a vijeku kao psoljedicu kolonijalnog prosirenja prema zapadnom dijelu SAD i prvih 12 drzava koje su cinile prvu konsutuciju koje prikazujes na karti tadasnje drzave Amerike,Sam znas da i nakon proglasenja neovisnosti Amerike od Britanije Evropljani su bili i ostali ti kao kolonijatori koji su nastavili istrebljivati Indijance,...Danasnji Meksiko su poklopili Spanci da bi se danasnje drzave unutar Amerike Novi Meksiko,Arizona i Teksas pripojili danasnjoj Americi,.....

Istrijebljenje Indijanaca je bio nekoliko stoljeca proces i on se odvijao shodno sirenju kolonijalizacije i naseljavanju danasnjeg prostora SAD,....ja sam reagovao kada si ti rekao kako se genocid desio u 20 vijeku sto me ponukalo da reagujem,a sam znas da je kolonijalizacija i suzavanje to jest otimanje zemlje i istrebljenje indijancima bio proces koji je trajao kroz stoljeca i sve godine trajanja kolonijalizacije proporcijalno suzavanju njihovog zivotnog prostora a najveci dio ih je umro od posljedica epidemija i uslova zivota,...

Otklanjanje segregacie i rasne diskriminacie je ono sto se desilo u 20 vijeku a kao posljedica pokreta za crnacka prava od strane Martin Lutera Kinga,.....a sesnesti predsjednik Abraham Linkon je uspio osloboditi crnce slugarskog polozaja zbog cega je i ubijen iako ostao kao jedan od najvecih licnosti amercke historije pored Gorgea Washingtona kao prvog predsjednika Amerike i glavno komandujuceg u ratu sa Britancima za neovisnost,........
:thumbup:
jeza u ledja

#5530 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

corolla02 wrote:@jez; i ova tvoja mapa je novijeg datuma, mozda tamo nakon potpisa Ustava iz 1788; originalnih 13 colonija/drzava nisu ni priblizno izgledale kao ove danas moderne federalne jedinice sa tvoje prilozene karte

takodjer, Oklahoma ili bilo koji drugi state nije dobila nikakvu nezavisnost vec je anexovana od strane SAD u procesu tzv. "Westward Expansion" sto je slucaj i sa drugim teritorijama tamo na zap. frontieri.

No hard feelings to anyone; :sax:
Buraz, Oklahoma je poseban slucaj.
Nju bas navodim kao primjer nastavka genocida, otimanja zemlje, i diskriminacije nad Indijancima.
Oklahoma je postala drzava tek pocetkom 20-og vijeka. Prije toga je namjenjena kao veliki indijanski rezervat, gdje su satjerali desetine plemena prethodno protjeranih iz dijelova istocno od Misisipija.
No kad su doseljenici htjeli jos, polako ali sigurno se i to malo zemlje sto su Indijanci dobili pocelo otimati i to nelegalno. Ljudi se naseljavali otprilike onako kako se danas naseljavaju Jevreji na okupiranim teritorijama. Na kraju balade, i od Oklahome su napravili drzavu, a Indijancima dali sipak.

Da jos dodam da su Indijanci dobili americko drzavljanstvo tek u 20-im godinama proslog vijeka.

Zato kazem genocid i etnicko ciscenje se nastavilo sve do duboko u 20-om vijeku.

I da, originalnih 13 drzava/kolonija sto vidis na mapi izgledaju i danas isto tako. Poenta je da su SAD danas jedno 5 puta vece nego kad su tek dobile nezavisnost, krajem 18-og vijeka. Zato je besmisleno tvrditi da se genocid nad Indijancima zavrsio tada, kad velika vecina teritorija jos nije bila ni istrazena, a kamo li kolonizirana (doduse, veliki dio je bio pod Francuzima, uz rijeku Mississippi, ali to je bilo slabo naseljeno Evropljanima, kao i jugozapad pod Spancima).

@ Bosnolog, drago mi je da si odlucio procitati nesto o ovome. :thumbup: Malo o 'cuvenom' Oregon Trailu :lol: . Jos si samo fulao broj originalnih drzava. Procitaj malo vise o desavanjima u 19-om vijeku i o tome kako su tretirani Indijanci od strane Washingtona. Kad smo vec kod 'trailova' procitaj malo o ne toliko 'cuvenom' Trail of Tears i vidi kad se on desio.
corolla02

#5531 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

@jez; vjerujem da se razumijemo mi ba, Evropa odnosno UK je taj koji je banovao sirenje prema zapadu u 1763 sa Proclamation Actom i time zastitio donekle Indijance, cime je nezadovoljstvo svakako jos vise poraslo kod tadasnjih USA gradjana, jer Ameri oduvjek su patili od velicine i sirine; takodjer, UK je opet taj prvi koji je zabranio Slave Trade u 1833.

Naravno da su Ameri nakon prekidanja veza sa UK presli u offanzivu/sirenje i satrali ih prvo u obliznje rezervate pa onda prilikom daljnjeg osvajanja teritorije i u Oklahomu, hajd ko tamo nam nece smetati, da bi im se onda mnogo godina poslje izvinuli i oslobodili ih taxa, the american way :D

ovdje mozda i ne: oblik prvobitnih drzava iz 1776 nije isti ko onaj iz 1788 ili novijeg datumaa..

PS
licno zivim na nekadasnjoj teritoriji Cherokeeia i Creeka, i sjecam se da kad smo potpisivali kucu tamo nekad davno :D bio je neki papr/osiguranje u downpaymentu u slucaju da se kakav stari indijanac javi i trazi pravo na zemljiste da smo zasticenii..
jeza u ledja

#5532 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

corolla02 wrote:ovdje mozda i ne: oblik prvobitnih drzava iz 1776 nije isti ko onaj iz 1788 ili novijeg datumaa..
..
ma jeste ba.
ako i ima nekih razlika one su minorne.

Evo nadjoh ovdje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_Colonies
Jedino sto se podjelila Virdzinija (na Kentucky i West Virginia) i Sjeverna Karolina (na Tennessee).

Ovo sve gore iznad je isto.
corolla02

#5533 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

jeza u ledja wrote:
corolla02 wrote:ovdje mozda i ne: oblik prvobitnih drzava iz 1776 nije isti ko onaj iz 1788 ili novijeg datumaa..
..
ma jeste ba.
ako i ima nekih razlika one su minorne.

Evo nadjoh ovdje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_Colonies
Jedino sto se podjelila Virdzinija (na Kentucky i West Virginia) i Sjeverna Karolina (na Tennessee).

Ovo sve gore iznad je isto.
ona mi je treca mapa nekako najvalidnija, dok ona cetvrta na koju se ti oslanjas je ipak u nekom odredjenom vremenskom razdoblju od 20god :D

takodjer, nekako mi logicno kad su primirili u Parizu i poslje kad je bio onaj Ustav, sve je vec moglo biti bolje ustrojeno bas kao i danas na modernoj karti, al nejse
ahuseino

#5534 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Bosnolog wrote:
jeza u ledja wrote:Napisao si ovo:
, prije nego je Amerika izborila neovisnost od Britanaca a nakon sukoba i ovladavanja cijelog prostora danasnje SAD ...
Ovo moze napisati samo neko ko apsolutno ne poznaje americku historiju.

Ovako je izgledala SAD kad su izborili nezavisnost (u crvenom):

Image

Sad zamisli koliko je Indijanaca zivjelo u ovom plavom.

Neke drzave, poput na primjer Oklahome (koja je originalno predvidjena kao jedan veliki rezervat, a poslije i ona oteta), su dobile nezavisnost tek u 20-om vijeku.

Samo to je dovoljno da tvoje poznavanje americke historije svede na pozitivnu nulu.

Dalje nemamo sta.
Ti si ocito mene pogresno razumio,kolonijalizacija Amerike nije zavrsena ratom protiv Britanaca jer kontinuitet colonijalizacije prema zapadnoj obali je nastavljen sve do kraja 19 i pocetka 20 vijeka a cuveni Oregon Trail http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Trail kada se konacno kolonijalizira i zapadna obala sa istijebljenjem indijancima koji spominjes od strane SAD u 19 i 20 a vijeku kao psoljedicu kolonijalnog prosirenja prema zapadnom dijelu SAD i prvih 12 drzava koje su cinile prvu konsutuciju koje prikazujes na karti tadasnje drzave Amerike,Sam znas da i nakon proglasenja neovisnosti Amerike od Britanije Evropljani su bili i ostali ti kao kolonijatori koji su nastavili istrebljivati Indijance,...Danasnji Meksiko su poklopili Spanci da bi se danasnje drzave unutar Amerike Novi Meksiko,Arizona i Teksas pripojili danasnjoj Americi,.....

Istrijebljenje Indijanaca je bio nekoliko stoljeca proces i on se odvijao shodno sirenju kolonijalizacije i naseljavanju danasnjeg prostora SAD,....ja sam reagovao kada si ti rekao kako se genocid desio u 20 vijeku sto me ponukalo da reagujem,a sam znas da je kolonijalizacija i suzavanje to jest otimanje zemlje i istrebljenje indijancima bio proces koji je trajao kroz stoljeca i sve godine trajanja kolonijalizacije proporcijalno suzavanju njihovog zivotnog prostora a najveci dio ih je umro od posljedica epidemija i uslova zivota,...

Otklanjanje segregacie i rasne diskriminacie je ono sto se desilo u 20 vijeku a kao posljedica pokreta za crnacka prava od strane Martin Lutera Kinga,.....a sesnesti predsjednik Abraham Linkon je uspio osloboditi crnce slugarskog polozaja zbog cega je i ubijen iako ostao kao jedan od najvecih licnosti amercke historije pored Gorgea Washingtona kao prvog predsjednika Amerike i glavno komandujuceg u ratu sa Britancima za neovisnost,........
Vrlo, vrlo je diskutabilno ZASTO je Abe ubijen.

Moguce je da je ukidanje besplatne radne snage, ali moguce je i nesto drugo... :wink:

Haj' da ne budimo teoreticare sada, ali na dobrom su tragu... :P
zonbirile

#5535 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

dobri su ovi naši domaći koloni pridošli 92g i nadalje,pa forsiraju teme sa obaveznih predavanja.Naseljavanje i guljenje je počelo u startu,prvo evropske sirotinje,pa crnaca robova,Indijanci su bili kolaterala,ponosni ratnički raspoloženi,nepodesni za robovski rad,istrebljeni su kao nepotrebni.Sve troje je učinjeno od strane istih finansijera i danas iste familije finansiraju Obamu.Simpatično je kako se krug zatvorio,ali sa aspekta Obame on je napravio puni krug,ali opet došao na početak-služi istima.
jugasvili

#5536 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jugasvili »

zonbirile wrote:dobri su ovi naši domaći koloni pridošli 92g i nadalje,pa forsiraju teme sa obaveznih predavanja.Naseljavanje i guljenje je počelo u startu,prvo evropske sirotinje,pa crnaca robova,Indijanci su bili kolaterala,ponosni ratnički raspoloženi,nepodesni za robovski rad,istrebljeni su kao nepotrebni.Sve troje je učinjeno od strane istih finansijera i danas iste familije finansiraju Obamu.Simpatično je kako se krug zatvorio,ali sa aspekta Obame on je napravio puni krug,ali opet došao na početak-služi istima.

:thumbup: :thumbup:
jeza u ledja

#5537 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:dobri su ovi naši domaći koloni pridošli 92g i nadalje,pa forsiraju teme sa obaveznih predavanja.Naseljavanje i guljenje je počelo u startu,prvo evropske sirotinje,pa crnaca robova,Indijanci su bili kolaterala,ponosni ratnički raspoloženi,nepodesni za robovski rad,istrebljeni su kao nepotrebni.Sve troje je učinjeno od strane istih finansijera i danas iste familije finansiraju Obamu.Simpatično je kako se krug zatvorio,ali sa aspekta Obame on je napravio puni krug,ali opet došao na početak-služi istima.

:D

De nam reci koje su to ono familije. Vec sam zaboravio. :mrgreen:
zonbirile

#5538 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

kako je to lijepo i profitabilno,prije si morao slati brodove po stoku i imati rastur od 90% (samo 1 od deset dolazio zdrav i čitav rob),danas dolaze sami,o svom trošku,čak donose i ulažu lovu.Jebi ga svijet se promijenio,treba samo malo pogurati u željenom pravcu.
Bosnolog

#5539 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bosnolog »

jeza u ledja wrote:
corolla02 wrote:@jez; i ova tvoja mapa je novijeg datuma, mozda tamo nakon potpisa Ustava iz 1788; originalnih 13 colonija/drzava nisu ni priblizno izgledale kao ove danas moderne federalne jedinice sa tvoje prilozene karte

takodjer, Oklahoma ili bilo koji drugi state nije dobila nikakvu nezavisnost vec je anexovana od strane SAD u procesu tzv. "Westward Expansion" sto je slucaj i sa drugim teritorijama tamo na zap. frontieri.

No hard feelings to anyone; :sax:
Buraz, Oklahoma je poseban slucaj.
Nju bas navodim kao primjer nastavka genocida, otimanja zemlje, i diskriminacije nad Indijancima.
Oklahoma je postala drzava tek pocetkom 20-og vijeka. Prije toga je namjenjena kao veliki indijanski rezervat, gdje su satjerali desetine plemena prethodno protjeranih iz dijelova istocno od Misisipija.
No kad su doseljenici htjeli jos, polako ali sigurno se i to malo zemlje sto su Indijanci dobili pocelo otimati i to nelegalno. Ljudi se naseljavali otprilike onako kako se danas naseljavaju Jevreji na okupiranim teritorijama. Na kraju balade, i od Oklahome su napravili drzavu, a Indijancima dali sipak.

Da jos dodam da su Indijanci dobili americko drzavljanstvo tek u 20-im godinama proslog vijeka.

Zato kazem genocid i etnicko ciscenje se nastavilo sve do duboko u 20-om vijeku.

I da, originalnih 13 drzava/kolonija sto vidis na mapi izgledaju i danas isto tako. Poenta je da su SAD danas jedno 5 puta vece nego kad su tek dobile nezavisnost, krajem 18-og vijeka. Zato je besmisleno tvrditi da se genocid nad Indijancima zavrsio tada, kad velika vecina teritorija jos nije bila ni istrazena, a kamo li kolonizirana (doduse, veliki dio je bio pod Francuzima, uz rijeku Mississippi, ali to je bilo slabo naseljeno Evropljanima, kao i jugozapad pod Spancima).

@ Bosnolog, drago mi je da si odlucio procitati nesto o ovome. :thumbup: Malo o 'cuvenom' Oregon Trailu :lol: . Jos si samo fulao broj originalnih drzava. Procitaj malo vise o desavanjima u 19-om vijeku i o tome kako su tretirani Indijanci od strane Washingtona. Kad smo vec kod 'trailova' procitaj malo o ne toliko 'cuvenom' Trail of Tears i vidi kad se on desio.
Doboro ti procitao knjigi ili si pogledao jako dobar film snimljen na tu temu i na osnovu toga i sazaljenja prema Indijancima proglasio genocid na njima od strane evropskih kolonijatora u 20 vijeku, :mrgreen: .Broj originalnih kolonija koje su cinile prvu americku uniju je bilo je jedna vise to jest 13 kolonija sa onom zastavom slicnoj ovoj samo sto je imala bijele zvijezdice u krugu koje su predstavljale broj kolonija slicno EU to jest u onom cosku gdje je danas 50 zvijezdica,..... :mrgreen:

A taj karavanski put prema Oregonu je potrajao nekoliko godina,mnogi nisu uspjeli doci sto zbog raznih bolesti,ujeda zmija i napada Indijanskih plemena.Intersantan podatak sam nasao negdje da je jako veli broj tih karavanlija stradao od samoranjavnja napunjenom puskom koju bi drzali na kocijama ili pokrivenu ispod prekrivaca na dohvat ruke kako bi je sto brze imali spremnu za upotrebu zbog cestog nepredvidenog upada i napada Indijanaca pa bi se cesto desavalo da prilikom uzimanja za cijev i povlacenja prema sebi dolazilo bi do samoopaljenja i pogibija ili ranjavanja od cijih povreda su mnogi umirali,.....
jutarnji

#5540 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

Bosnolog wrote:Intersantan podatak sam nasao negdje da je jako veli broj tih karavanlija stradao od samoranjavnja napunjenom puskom koju bi drzali na kocijama ili pokrivenu ispod prekrivaca na dohvat ruke kako bi je sto brze imali spremnu za upotrebu zbog cestog nepredvidenog upada i napada Indijanaca pa bi se cesto desavalo da prilikom uzimanja za cijev i povlacenja prema sebi dolazilo bi do samoopaljenja i pogibija ili ranjavanja od cijih povreda su mnogi umirali,.....
100% tacno, evo, ovdje je to sve detaljno opisano...
Image
:D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5541 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Truba »

od Obame do sada mi se jedino sviđa odluka o povratku u svemir

dakle idemo na Mars za naših života 8)
michio

#5542 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by michio »

Predstavnik Lakota Siouxa je prije par godina trazio od Srbije da prizna Lakota drzavu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Lakotah

Indijanci su mi uvijek bili simpaticni. Mislim da ako iko treba da prizna tu drzavu to bi trebala biti BiH. To je jedna moja velika zelja.
walkabout

#5543 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

komi wrote:od Obame do sada mi se jedino sviđa odluka o povratku u svemir

dakle idemo na Mars za naših života 8)
cek da odemo do Mjeseca prvo... :oops: :)
corolla02

#5544 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

svastika oswanula na Arizona Parlamentuu..

http://www.huffingtonpost.com/2010/04/2 ... 52201.html
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5546 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by pici »

National Enquirer
Barack Obama u vezi sa pomoćnicom?
Prema pisanju lista National Enquirer američki predsjednik Barack Obama u ljubavnoj je vezi sa svojom pomoćnicom Verom Baker, s kojom je snimljen u hotelu George u Washingtonu.
List se poziva na svjedočenja neimenovanih izvora koji tvrde da iskra između Obame i Baker zaista postoji, a Vera negira istinitost ovih tvrdnji. Zvaničnih izjava iz Bijele kuće još nema.
Image
Prema riječima vozača koji je dvojac dovezao u spomenuti hotel, nije bilo "apsolutno nikakvih indikacija da je Baker te noći planirala napustiti hotel". On aludira na to da su predsjednik i pomoćnica proveli noć zajedno.

Tridesetpetogodišnja Baker je američkom predsjedniku počela pomagati još pri kampanji za Senat 2004. godine, a National Enquirer tvrdi kako nadzorne kamere hotela lako mogu pružiti dokaz o njihovoj aferi.

Neki od protivnika politike sadašnjeg predsjednika SAD-a nude i po milion dolara nagrade za potvrdu ove informacije.
(Sarajevo-x.com)

vala Huso nebi joj ni ja oprostio :dance: :thumbup: ......Doooooobbbraaaa :dance:
sheilak

#5547 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by sheilak »

black Monica Lewinski? Ovi republikanci su stvarno providni :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5548 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by pici »

sheilak wrote:black Monica Lewinski? Ovi republikanci su stvarno providni :D
ma dobra je i Moni :dance: :thumbup: to su moji presidenti.... :thumbup: :mrgreen:
jefferson

#5549 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

niko, ali ama bas niti jedan ozbiljan mediji nije prenio ovu vijest.
national Enquirer je do sada imao ovakve naslove:
Clinot umire
Bush se razvodi
Obama se drogira
itd,itd,
Kako znam? pa to sranje od zute stampe se prodaje kod kasa u prodavnicama kao sto su Wal Mart, Publix, Target itd. I kad stojis u redu uzmes to da citas i ubijes vrijeme. To je jedna komedija, ustvari zalosna strana novinarstva.
jefferson

#5550 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

sanabe wrote:Ma ja, ne bi on :D , garant lazu :lol:
Pa 99% lazu. Da npr. ne lazu na svim medijima u americi to bi bila top vijest, ali posto ovdje vlada pravilo dolara, ako do sada nije nista izaslo onda nema nista od toga.
Ja sam to vidio prije sedam dana u toj "novini" i do sada u pravim novinama jos niko nista nije rekao.
Znaci da, upravu si, lazu!
Post Reply