Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
johntra

#5526 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Banksy

#5527 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

johntra wrote:
Odličan :thumbup:
Dupli_skalp

#5528 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dupli_skalp »

johntra wrote:Image
zna li neko koje je godine ovo slikano?

i jeli ono gore u lijevom dijelu prva zgrada od onih 6 u nizu 12spratnica (nekadašnja milutina đuraškovića, sada t.o.p.)? dali to znači da tada nije bilo ostalih 12spratnica u današnjoj aleji lipa, nego samo ova jedna preko puta pumpe i strojorada?
zateznistub

#5529 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

johntra wrote:
Da mi je šmrknut' onu kafu na 6:10, dukat bi dao...
neki

#5530 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

eyesburn wrote:
johntra wrote:Image
zna li neko koje je godine ovo slikano?

i jeli ono gore u lijevom dijelu prva zgrada od onih 6 u nizu 12spratnica (nekadašnja milutina đuraškovića, sada t.o.p.)? dali to znači da tada nije bilo ostalih 12spratnica u današnjoj aleji lipa, nego samo ova jedna preko puta pumpe i strojorada?
Tu su i ostale 12tospratnice ali se ne vide iz ugla iz kojeg je slikano. Od prve susjedne se vidi sjena
Dupli_skalp

#5531 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dupli_skalp »

neki wrote:Tu su i ostale 12tospratnice ali se ne vide iz ugla iz kojeg je slikano. Od prve susjedne se vidi sjena
mislim da griješiš, jer ovdje treba da je prva iza one koja je već na slici, jer je preko puta nje danas ona voćara, bingo i caffe valentino. ovdje na tom mjestu prazan prostor i prazan je prostor (livada) gdje bi trebala biti ta druga zgrada (žuti box na slici).

Image

čak i kad uporediš sa satelitskim snimcima, zgrada bi trebala biti tačno tu gdje sam je označio, barem njen desni dio (gledajući iz pravca iz kojeg je slikano).
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5532 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ova koju si oznacio zutom je mesing (znace starija raja s trga) i ona je vise do miljacke zato se ne vidi ,zbog cudnog ugla slikanja(sa zgrade nolit-a).tu gdje si nacrtao je obdaniste,a zgrada je vise lijevo...a slika jeste stara,ne vide se zuti neboderi u sopingu,a oni su napravljeni oko 1976...
zateznistub

#5533 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

bitanga_sa_otesa wrote:ova koju si oznacio zutom je mesing (znace starija raja s trga) i ona je vise do miljacke zato se ne vidi ,zbog cudnog ugla slikanja(sa zgrade nolit-a).tu gdje si nacrtao je obdaniste,a zgrada je vise lijevo...a slika jeste stara,ne vide se zuti neboderi u sopingu,a oni su napravljeni oko 1976...
nekidan govorim jaranu da se nađemo ispred nolitove zgrade...kaže gdje ti je to?...ja počeo plakati...
neki

#5534 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

eyesburn wrote:
neki wrote:Tu su i ostale 12tospratnice ali se ne vide iz ugla iz kojeg je slikano. Od prve susjedne se vidi sjena
mislim da griješiš, jer ovdje treba da je prva iza one koja je već na slici, jer je preko puta nje danas ona voćara, bingo i caffe valentino. ovdje na tom mjestu prazan prostor i prazan je prostor (livada) gdje bi trebala biti ta druga zgrada (žuti box na slici).

Image

čak i kad uporediš sa satelitskim snimcima, zgrada bi trebala biti tačno tu gdje sam je označio, barem njen desni dio (gledajući iz pravca iz kojeg je slikano).
Ne griješim.. Zgrada je tačno tamo gdje je i danas i na ovoj slici se vidi samo njena sjena. Mjesto koje si označio je uz sami parking i na njemu se danas nalazi obdanište.
bitanga_sa_otesa

#5535 Re: Slike starog Sarajeva

zateznistub wrote: nekidan govorim jaranu da se nađemo ispred nolitove zgrade...kaže gdje ti je to?...ja počeo plakati...
a desavaju mi se svakodnevno iste situacije ,jbga neke stvari zovem kako sam naucio iz djetinjstva...
dragma
Vozim: Pješe

#5536 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragma »

bitanga_sa_otesa wrote:
zateznistub wrote: nekidan govorim jaranu da se nađemo ispred nolitove zgrade...kaže gdje ti je to?...ja počeo plakati...
a desavaju mi se svakodnevno iste situacije ,jbga neke stvari zovem kako sam naucio iz djetinjstva...
A ja jednoj djevojci rekao da se nađemo ispred Fisa i ona me satima čekala u Halilovićima ispred Fis Vitez :D
zateznistub

#5537 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

dragma wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
A ja jednoj djevojci rekao da se nađemo ispred Fisa i ona me satima čekala u Halilovićima ispred Fis Vitez :D
:lol:
Banksy

#5538 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Starite... :D

Bila je Nolitova knjižara, tačno, sasvim sam zaboravila...
Dupli_skalp

#5539 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dupli_skalp »

neki wrote:
eyesburn wrote:

Image

Ne griješim.. Zgrada je tačno tamo gdje je i danas i na ovoj slici se vidi samo njena sjena. Mjesto koje si označio je uz sami parking i na njemu se danas nalazi obdanište.
jučer po onoj kiši bio tu i sad sam više nego uvjeren da te zgrade tu još nema. od parkinga do zelene površine lijevo na slici je dosta veliki prazan prostor, dok je danas od te ivice parkinga do desnog dijela zgrade (gledano iz ugla slikanja) možda 7-8m. također po liniji gledanja lijevog objekta OŠ "IGK" (donja žuta strelica ide preko njega) danas se direktno vidi ta zgrada, dok se na ovoj slici ne vidi.

neka neko da godinu kad je slika nastala (tačnu godinu), pa ćemo znati jeli ta zgrada bila tu. nisu sve nikle u isto vrijeme, valjda je to svima jasno. ako se dobro sjećam, zadnje su izgrađene one dvije prema mostu na malti.

Image
johntra

#5540 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

OK, ako si tako uvjeren, kako onda objašnjavaš od čega je ovolika sjena na fotki?
hrasno

#5541 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

ja mislim da su vec bile izgradjene i da su one prve koje su gradjene u Hrasnom...
Image ako je tacno da je most pravljen 71-72 onda su vec napravljene, ova zgrada prva do mosta mi inace zovemo ciganka, jer ima prica da su u njoj prije useljavanja bespravno zivjeli Cigani.
bitanga_sa_otesa

#5542 Re: Slike starog Sarajeva

nije ti dobar ugao strijelice sto si nacrtao,vidis da ide tacno preko krova skole ,znaci pomjeri donji dio strijelice jos desno ,koliko ja vidim slikano je sa prvog ulaza prema plavim neboderima
hrasno

#5543 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

jos jedna slika , zgrada u izgradnji, kraj 60-tih i pocetak 70-tih
bitanga_sa_otesa

#5544 Re: Slike starog Sarajeva

hvala @hrasno,taman htio postaviti tu sliku ,tu se vidi da nema ni mosta na malti ni zadnje zgrade do mosta ,gradi se predzadnja,nema ni nolit zgrade koliko ja vidim ....stari pjesacki most se vidi...novi most je napravljen kasnije 1975-1976-1977,to je greska na slici
johntra

#5545 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Lik se malo preračunao, pustite ga...Evo jedna od mene:

Image
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#5546 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Woody »

Image
johntra

#5548 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Image
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5549 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

Woody wrote:Image
Wow...predivno....fenomenalno...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#5550 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Woody »

Hvala, hvala...

Da nastavim niz? Doooobro:

Image
Post Reply