Otvorim fabricke specs potrosnje za 1.6 T-GDi 180 KS i 1.6 CRDi 139 KS, oba sa AWD i 7DCT, na stranu razlika u snazi motora, obrtnom momentu, itd..
Paket je Harmony, pa je kataloska cijena- benzinac 68.990 KM, a dizelas 71.490 KM; dizelas je skuplji za 2,500 KM
Godisnje prelazim oko 12.000 km (dva su auta u porodici, zato tako malo)
Po specs, benzinac trosi average(WLTP) 7,5 l/100 km, a dizelas 6 l/100 km. Jasno, ovi podaci su netacni u realnom zivotu, ali sam ih uzeo samo kao parametar za racunicu isplativosti kupovine benzinac/dizel.
Za tu godisnju kilometrazu u benzinskoj varijanti bih potrosio 900 litara, sto je 2151 KM. Dizel varijanta-720 litara, sto je 1864,8=1865 KM. Razlika je 286 KM, u korist dizela.
Posto je dizel u nabavi (ovdje ne racunam "popuste" koje daje dealer pri kupovini, isti su) skuplji 2.500 KM, to znaci da bi mi trebalo da dizela vozim nekih 8,7 godina pa da se skuplja nabavna cijena dizela kroz nizu potrosnju a visu cijenu goriva "izravna" sa benzinskom varijantom.
Tu ne vidim nikakvu racunicu.
Na kraju krajeva, ne zanima me kolika je kataloska ili stvarna potorosnja, koliko god sipam potrošiće