Ja jedva cekam.
I nemoj izostavljati detalje.
Nije majka Muju ...Mohamad Sissoko wrote:Drugovi halalite.
Mali eksperiment.
Reko malo jace da udarim na Titagu da vidim reakciju.
Brzina reakcije je u skladu sa mojim pretpostavkama vezano za kult licnosti.
Pokret nesvrstanih nema sa ovom pricom nikakve veze. To je vanjska politika i Titov vrlo pametan potez da YU ne proguta zapadni ili istocni blok.piupiu wrote:Čak i Pokret nesverstanih i naša raja iz istog?hAZNADAR wrote:Jugoslavija je po jednoj stvari bila nalik nekadasnjem SSSR.
Postojala je neka vrsta hriscanskog slavenskog rasizma prema ostalima. I u YU i u SSSR se forsirao slavenizam a sve sto je izlazilo iz okvira slavenizma i hriscanske civilizacije se tumacilo kao nazadno i strano.
Ne slažem se da je sve što je nehrišćansko tumačeno kao nazadno, a ako se ovdje radi o odnosu prema osmanskom periodu, to ima drugu pozadinu - anti-kolonijalističku, narodopreporodnu, nacionalističku ...
Pa vidim jasno da si se uzjebala a sve bi da te ne dotice ono sto sam pisao o predmetu obozavanja.Mis mekinjas wrote:Aj ti nama siso daj psihoanalizu svakog pojedinacno.
Ja jedva cekam.
Tito se vraća u Užice: Spomenik Josipa Broza ponovo na Trgu nakon 24 godine
Iako je Josip Broz Tito bio najzasluženiji za to što su Užice postale moderne mjesto, njegov spomenik je uklonjen davne 1991. godine i premješten u Narodni muzej. Sada, 24 godine nakon, lokalne vlasti odlučile su ga vratiti kako bi privukli veći broj turista i poštovalaca Titovog lika i djela.
Znaš šta, patriotizam je ok, ali on neće nahraniti gladna usta tebe i tvoje djece, neće platiti zdravstveno, niti ćehAZNADAR wrote:
Podsjecam - nisam ni SDA, niti desnicar, niti vjernik,.. bivsa YU mi nedostaje u mnogo toga ali trebaju se stvari ipak tumaciti kako jeste. Deklarisani Jugonostalgicari su uglavnom osobe kojima nedostaje materijalna , socijalna,... sigurnost i koji bi rado prihvatili da budemo anektirana njemacka pokrajina ili jos jedna americka zvjezdica na zastavi - samo nek je kruha i igara i nista vise ne treba. Slobodarski narodi, patrioti, ponosni,.. svugdje u svijetu i vecinom - razmisljaju drugacije.
Svako ima pravo na svoje misljenje. Tvoje je pravo da zelis povratak u YU i da se Beograd ponovo brine o nama. Ili da zalis sto smo uopce se upustili u nezavisnost. Tvoje je pravo da zagovaras aneksiju, kolonijalizam,... zarad kruha i socijalnog,.. to uopce ne kritikujem. Tvoje je pravo da radije zelis da budes sit podanik negoli gladan i slobodan.dale cooper wrote:Znaš šta, patriotizam je ok, ali on neće nahraniti gladna usta tebe i tvoje djece, neće platiti zdravstveno, niti ćehAZNADAR wrote:
Podsjecam - nisam ni SDA, niti desnicar, niti vjernik,.. bivsa YU mi nedostaje u mnogo toga ali trebaju se stvari ipak tumaciti kako jeste. Deklarisani Jugonostalgicari su uglavnom osobe kojima nedostaje materijalna , socijalna,... sigurnost i koji bi rado prihvatili da budemo anektirana njemacka pokrajina ili jos jedna americka zvjezdica na zastavi - samo nek je kruha i igara i nista vise ne treba. Slobodarski narodi, patrioti, ponosni,.. svugdje u svijetu i vecinom - razmisljaju drugacije.
platiti školovanje. Svakome normalnom su materijalna, socijalna i osobna sigurnost najbitne stavke, mnogo bitnije
od patriotizma. A većini tih kako kažeš slobodarskih i ponosnih naroda su te stvari sasvim normalne, jer žive
u normalnim i uređenim društvima. I onda ti je lako pjevati o "domu hrabrih i zemlji slobodnih".
Vidio bi kako bi se to brzo pretvorilo u lomaču kada bi živjeli u uslovima u kojima mi živimo od rata pa nadalje.
A izvini moracu procitati to oko obrazovanja. Vidim tvoja mudrost nema granica.Mohamad Sissoko wrote:Pa vidim jasno da si se uzjebala a sve bi da te ne dotice ono sto sam pisao o predmetu obozavanja.Mis mekinjas wrote:Aj ti nama siso daj psihoanalizu svakog pojedinacno.
Ja jedva cekam.
Da pisanje nije imalo ikakvog uticaja ne bi se ni javila, a kamoli jos mi dala i lijepe skracene nickove kao i kolega ti.
Kakvog obrazovanja?Mis mekinjas wrote:A izvini moracu procitati to oko obrazovanja. Vidim tvoja mudrost nema granica.Mohamad Sissoko wrote:Pa vidim jasno da si se uzjebala a sve bi da te ne dotice ono sto sam pisao o predmetu obozavanja.Mis mekinjas wrote:Aj ti nama siso daj psihoanalizu svakog pojedinacno.
Ja jedva cekam.
Da pisanje nije imalo ikakvog uticaja ne bi se ni javila, a kamoli jos mi dala i lijepe skracene nickove kao i kolega ti.
Mis mekinjas wrote:Pardon, obozavanja.Velik je tvoj opus.
Gdje sam ja uopšte napisao da želim povratak Jugoslavije ili aneksiju od nekog trećeg? Ja samo hoću funkcionalnuhAZNADAR wrote:Svako ima pravo na svoje misljenje. Tvoje je pravo da zelis povratak u YU i da se Beograd ponovo brine o nama. Ili da zalis sto smo uopce se upustili u nezavisnost. Tvoje je pravo da zagovaras aneksiju, kolonijalizam,... zarad kruha i socijalnog,.. to uopce ne kritikujem. Tvoje je pravo da radije zelis da budes sit podanik negoli gladan i slobodan.dale cooper wrote:Znaš šta, patriotizam je ok, ali on neće nahraniti gladna usta tebe i tvoje djece, neće platiti zdravstveno, niti ćehAZNADAR wrote:
platiti školovanje. Svakome normalnom su materijalna, socijalna i osobna sigurnost najbitne stavke, mnogo bitnije
od patriotizma. A većini tih kako kažeš slobodarskih i ponosnih naroda su te stvari sasvim normalne, jer žive
u normalnim i uređenim društvima. I onda ti je lako pjevati o "domu hrabrih i zemlji slobodnih".
Vidio bi kako bi se to brzo pretvorilo u lomaču kada bi živjeli u uslovima u kojima mi živimo od rata pa nadalje.
Ali neka se stvari postave na svoje mjesto i karte otvore. Jeli jugonostalgicarima stalo uopce do BiH ili bi je serviranu na tanjiru, gotovu i sredjenu, izgradjenu i uredjenu. Nije nijedna nacija na svijetu sazrela preko noci i bez muke.
Nije bilo veceg Jugoslovena od mene. Nedostaje mi cesto, ali sam ipak neke stvari prerastao. I shvatio. Korijen islamofobije, negiranja bosnjastva i bosanskog jezika i opceg tumacenja Bosnjaka kao nizih nije u susjednim nacionalizmima vec upravo u Jugoslaviji. Tesko je danas u BiH, teze negoli u YU, ali nismo samo mi krivi za to,.. rat, agresija,.. i dalje traje samo na drugi nacin iz vruce faze u hladnu. Moze se imati kruha i zdravlja i bez vladara i podanistva. Samo treba imati volje i zajednistva.
"Ko iskreno i strasno ljubi,
Istinu, slobodu i otadžbinu,
Slobodan je i neustrašiv kao Bog,
A trezven i gladan kao pas."
Petar Kocic
Na referendumu su moji roditelji glasali za nezavisnu BiH, jer im je bilo jasno da je Jugoslaviji u kojoj su oni živjeli došao kraj.KENJAC wrote:Moj jarane ! Takvu Bosnu , o kojoj ti pricas, niko nije htio. Izabrali smo Nacionalno umjesto odrzivo ! Sad je fol neko htio Bosnu za svakoga a glaso za stranku koja nije imala nikakav ekonomski program. Musliman glaso za muslimana , Srbin za Srbina ,Hrvat ... ostat ce nejasno za koga je Hrvat glasoi sad fol neko je htio normalnu Bosnu. Laz ! Nije niko ! Ko danas hoce nesto tako ? Niko ! Nikad niko ! Pa pogledaj samo ovaj forum. Mrznja frca na sve strane. I onda mi poredite Jugu sa ovim abortusom od drzave .... malo je rec da ste smijesni.
Ja zelim povratak Jugoslavije ! Ja hocu do Sezane bez pasosa. Sad ti do Sezane treba pasos a poslje te niko ne pita. Prije je bilo obratno , i ja zelim obratno ! Znam da je ovo moje sve suplja prica , al hajde neko od ovih starijih nek mi odgovori " Jel imate isti osjecaj kad je grmilo Hej Sloveni i sada kad cvili ova gluhonijema himna " ?
Jes, mrznja pala s'neba,.. nema YU nista sa time, ma jok. Nije uopce iznjedrila cudoviste i nije uopce imala anomalije.KENJAC wrote:Moj jarane ! Takvu Bosnu , o kojoj ti pricas, niko nije htio. Izabrali smo Nacionalno umjesto odrzivo ! Sad je fol neko htio Bosnu za svakoga a glaso za stranku koja nije imala nikakav ekonomski program. Musliman glaso za muslimana , Srbin za Srbina ,Hrvat ... ostat ce nejasno za koga je Hrvat glasoi sad fol neko je htio normalnu Bosnu. Laz ! Nije niko ! Ko danas hoce nesto tako ? Niko ! Nikad niko ! Pa pogledaj samo ovaj forum. Mrznja frca na sve strane. I onda mi poredite Jugu sa ovim abortusom od drzave .... malo je rec da ste smijesni.
Ja zelim povratak Jugoslavije ! Ja hocu do Sezane bez pasosa. Sad ti do Sezane treba pasos a poslje te niko ne pita. Prije je bilo obratno , i ja zelim obratno ! Znam da je ovo moje sve suplja prica , al hajde neko od ovih starijih nek mi odgovori " Jel imate isti osjecaj kad je grmilo Hej Sloveni i sada kad cvili ova gluhonijema himna " ?
Dobro je, pomislih ti ozbiljan. Ne samo himna nego i da nam Beograd bude glavni grad. Čuj, Sarajevo i metropola.KENJAC wrote:Znam da je ovo moje sve suplja prica , al hajde neko od ovih starijih nek mi odgovori " Jel imate isti osjecaj kad je grmilo Hej Sloveni i sada kad cvili ova gluhonijema himna " ?
Ja imam zlatnu plaketu donacije Reformistima ! Toliko da se upoznamodale cooper wrote:Na referendumu su moji roditelji glasali za nezavisnu BiH, jer im je bilo jasno da je Jugoslaviji u kojoj su oni živjeli došao kraj.KENJAC wrote:Moj jarane ! Takvu Bosnu , o kojoj ti pricas, niko nije htio. Izabrali smo Nacionalno umjesto odrzivo ! Sad je fol neko htio Bosnu za svakoga a glaso za stranku koja nije imala nikakav ekonomski program. Musliman glaso za muslimana , Srbin za Srbina ,Hrvat ... ostat ce nejasno za koga je Hrvat glasoi sad fol neko je htio normalnu Bosnu. Laz ! Nije niko ! Ko danas hoce nesto tako ? Niko ! Nikad niko ! Pa pogledaj samo ovaj forum. Mrznja frca na sve strane. I onda mi poredite Jugu sa ovim abortusom od drzave .... malo je rec da ste smijesni.
Na izborima su glasali za reformiste. Moji roditelji su bili miješani (mrzim ovu riječ) bračni par, i ova dva izbora su bili jedini
koji su odgovarali njihovim stajalištima.
KENJAC wrote:Ja imam zlatnu plaketu donacije Reformistima ! Toliko da se upoznamodale cooper wrote:Na referendumu su moji roditelji glasali za nezavisnu BiH, jer im je bilo jasno da je Jugoslaviji u kojoj su oni živjeli došao kraj.KENJAC wrote:Moj jarane ! Takvu Bosnu , o kojoj ti pricas, niko nije htio. Izabrali smo Nacionalno umjesto odrzivo ! Sad je fol neko htio Bosnu za svakoga a glaso za stranku koja nije imala nikakav ekonomski program. Musliman glaso za muslimana , Srbin za Srbina ,Hrvat ... ostat ce nejasno za koga je Hrvat glasoi sad fol neko je htio normalnu Bosnu. Laz ! Nije niko ! Ko danas hoce nesto tako ? Niko ! Nikad niko ! Pa pogledaj samo ovaj forum. Mrznja frca na sve strane. I onda mi poredite Jugu sa ovim abortusom od drzave .... malo je rec da ste smijesni.
Na izborima su glasali za reformiste. Moji roditelji su bili miješani (mrzim ovu riječ) bračni par, i ova dva izbora su bili jedini
koji su odgovarali njihovim stajalištima.! Mislim da je i sljepcu jasno koji je procenat B&H pucanstva takve politicke opcije. Ovima sto pricaju o inflaciji kurcima palcima mogu samo reci da su u to vrijeme Poljska , Madjarska i jos mnoge druge zemlje stajale mnogo gore pa vidi ih gdje su sada (u odnosu na B&H) samo zato sto nisu krenule nasim putem rusenja vlastite zemlje. Al sad je to vec suplja prica. A sto se tice mrznje. Jest bilo je i u YU mrznja. Ali ajd mangupe pa stisni i zavici Srbe na Vrbe ili kolji Balije ! Meni mrznja nije smetala dok mi nije 155 poslala u dvoriste !
Mozda je do naseg mentaliteta i zrelosti jarane.dale cooper wrote:
Gdje sam ja uopšte napisao da želim povratak Jugoslavije ili aneksiju od nekog trećeg? Ja samo hoću funkcionalnu
i uređenu državu koja podrazumijeva sve one egzistencijalne stvari o kojima sam govorio u prethodnom postu.
Država treba da bude servis građana, a ne obrnuto. Govoriš o sazrijevanju, a nismo se pomakli sa mjesta
u zadnjih 20 godina. I naprotiv, isključivi krivci smo mi, političari koje biramo su samo naše ogledalo.
Što se mojih želja tiče ja bih najradije vratio ustav RBiH i Bosnu kakvu smo htjeli kada su naši roditelji izašli
na referendum. Ali mi je sve jasnije da takva Bosna više ne postoji ni u najdivljijim snovima BiH patriota.
Suština je da smo prevareni, da su takvu Bosnu de facto rasturili u Daytonu. Sada samo postoji ova rahat
patnja država kakvu je pojedini forumski stručnjaci zovu i tri sasvim suprotna viđenja kako bi
ta država trebala funkcionisati. I ne vidim kako bi stvari mogle biti bolje.
Nije možda nego vrlo vjerovatno. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da ljudi već godinama svaki izborni krughAZNADAR wrote:
Mozda je do naseg mentaliteta i zrelosti jarane.
Cinjenica je da samo kukamo i cekamo a sami ne gradimo.
Cinjenica je da se savrseno uklapamo u izgradjene i funkcionalne drzave ali sami ne znamo napraviti niti odrzati cak da nam je neko drugi stvori.
Mozda smo jednostavno previse mentalno podanici a premalo slobodni i slozni.
Kljuc uspjeha svih uspjesnih nacija je zajednistvo, uzajamno povjerenje, zajednicki cilj i odricanja. Oni nemaju Bosanac vs Bosnjak i kompromise sa fasizmom.
Za neke stvari treba jednostavno sazriti.
Do tada je uzaludno kukati poput elite na sve sto ne valja i sjediti. Uzaludno je prizivati strance da nam naprave i urede ovo ili ono, da nam pravedno vladaju i uzaludno prizivati propale drzave gdje smo imali privilegiju da puno ne mislimo i imamo dovoljno.