Republika Turska

Post Reply
Connaisseur Karlin

#5526 Re: Republika Turska

Post by Connaisseur Karlin »

The verdict of the Turkish courts-martial of 1919–20 acknowledged the Armenian Genocide (then known as "war crimes"), and sentenced the perpetrators to death.[89] However, in 1921, during the resurgence of the Turkish National Movement, amnesty was given to those found guilty. Thereafter, the successive Turkish government, under Mustafa Kemal Atatürk, adopted a policy of denial.
:!:
Challenger__

#5527 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

mmaar wrote:Nista, recept za Tursku po Cheiju je da postupi po istom receptu po kojem su npr. Rusi postupili s Cecenima i Turska ce za Chelija postati bastion slobode :D
Čovječe dragi ti si pukao totalno...

Ne kritikujem tursku akciju protiv PKK, ne radujem se turskoj nesreći a Čečenija nikad nije bolje stajala, ni finansijski ni politički. Oni su država u državi. Nešto što Turska nikada neće dati Kurdima.

Presaberi se, opasno se gubiš.
Challenger__

#5528 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Ruska Federacja je država sa 160 naroda i 100 (slovima - stotinu) aktivnih jezika, pored ruskog. Država četiri ustavom zaštićene religije: hrišćanstva, islama, budizma i judaizma.

To porediti sa nacizmom i fašizmom je znak ozbiljnog poremećaja.

_____

Ovo što pišem nije nikakva fantomska "rusofilija", ovo je govor činjenica.
Challenger__

#5529 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Moja vodilja je Istina a ne mainstream halucinacija, bila svjetska ili lokalna. Ne pada mi na pamet da haluciniram da bih služio ljudskim sujetama i kao takav se dopao ljudima, bilo u RL ili na netu.

Ne branim nikog ponaosob, pa ni njih, Ruse. Jedino što ne želim je da budem u sudaru sa činjenicama, kao ti danas i ovdje.

#5530 Re: Republika Turska

Post by mmaar »

Challenger__ wrote:
mmaar wrote:Nista, recept za Tursku po Cheiju je da postupi po istom receptu po kojem su npr. Rusi postupili s Cecenima i Turska ce za Chelija postati bastion slobode :D
Čovječe dragi ti si pukao totalno...

Ne kritikujem tursku akciju protiv PKK, ne radujem se turskoj nesreći a Čečenija nikad nije bolje stajala, ni finansijski ni politički. Oni su država u državi. Nešto što Turska nikada neće dati Kurdima.

Presaberi se, opasno se gubiš.
Ti nisi, a s obzirom da nisi, onda nam mozes dati kratku kronologiju rusko-cecenskog rata, cisto da mi koji smo pukli imamo bolji uvid. Takvo zatiranje manjina koje je i carska Rusija i SSSR i danasnja tajkunsko-imperijalisticka Rusija provodila nad manjinama, vjerovatno nije ni jedna druga zemlja. Imas li bar predstavu o tome koliko je naroda i kultura potpuno nestalo ili pretrpjelo najgore zlocine da bi se ostvarilo ovo sto jeste danasnja Rusija? Koliko republika i naroda je najbrutalnijom silom zaustavljeno u pokusaju nezavisnosti nakon raspada SSSR-a?

Imam i ja antipatije prema zapadnjackom imperijalizmu, ali podrzavati drugi, nista manje agresivan imperijalizam koji je ogranicen samo svojim trenutnim mogucnostima i pritom sebe smatrati anti-imperijalistom, moze samo lud covjek.

I sto je najgore, ne podrzavas i branis zdrave antiimperijalisticke i antikapitalisticke snage u Rusiji, vec rezim i njegovu unutrasnju i vanjsku politiku.
Last edited by mmaar on 02/06/2016 23:45, edited 1 time in total.
Challenger__

#5531 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

mmaar wrote:Ti nisi, a s obzirom da nisi, onda nam mozes dati kratku kronologiju rusko-cecenskog rata, cisto da mi koji smo pukli imamo bolji uvid. Takvo zatiranje manjina koje je i carska Rusija i SSSR i danasnja tajkunsko-imperijalisticka Rusija provodila nad manjinama, vjerovatno nije ni jedna druga zemlja. Imas li bar predstavu o tome koliko je naroda i kultura potpuno nestalo ili pretrpjelo najgore zlocine da bi se ostvarilo ovo sto jeste danasnja Rusija?

Imam i ja antipatije prema zapadnjackom imperijalizmu, ali podrzavati drugi, nista manje agresivan imperijalizam koji je ogranicen samo svojim trenutnim mogucnostima i pritom sebe smatrati anti-imperijalistom, moze samo lud covjek.
Kakvo zatiranje naroda, jesi li ti svoj čovjek? 160 naroda, 100 aktivnih jezika, 4 ustavom zaštićene religije! Ti nemaš blage veze šta je istina.
Saul Alvarez

#5532 Re: Republika Turska

Post by Saul Alvarez »

Challenger__ wrote:Ruska Federacja je država sa 160 naroda i 100 (slovima - stotinu) aktivnih jezika, pored ruskog. Država četiri ustavom zaštićene religije: hrišćanstva, islama, budizma i judaizma.
Zaboravio si i 85 federalnih jedinica.
Challenger__

#5533 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Pretpostavljam iz napisanog da ne poznaješ pravni status Čečenije u okviru SSSR, a žališ da pričaš na tu temu. Ovako ćemo.

Napisao si da danas zatiru manjine "kao AKP u Turskoj". Gdje? Kako? Ako ne odgoovriš, primam k znanju da pišeš paušalno i imaš mahanje od mene.
mmaar

#5534 Re: Republika Turska

Post by mmaar »

Rusija-Utopija, eto vas kao one budale s teme o Siriji.
Ostanite u svom uvjerenju, ionako ga tesko moze sta promijeniti.
Reagovao sam samo iz razloga jer sam vas obojicu postovao i vjerovao da kriticki mislite, ali daleko je to od toga. Mozda ipak da pokusate s Marksom, Engelsom i Lenjnom i tome sto su oni govorili o imperijalizmu, ali ne, to ce vam srusiti uobrazilje koje imate o ruskim tajkunskim elitama i ruskom imperijalizmu, ali bar se vratite u 90-te i pokusajte pohvatati bar neke stvari. Mozete dobiti uvid ako bar budete citali rusku savremenu knjizevnost i gledali rusku savremenu kinematografiju, ne mora vise, to ce vam srusiti fascinacije.
Challenger__

#5535 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Rusija-Utopija, eto vas kao one budale s teme o Siriji.
Taman posla da je utopija. Jedina utopija danas i ovdje je tvoja rusofobna anti-utopija, odnosno tvoja lažna i netačna predstava o toj državi. Branio sam i branim Iran, kad god se uvjerim da se operiše neistinama, isto se odnosi na RF ili bilo koju drugu zemlju svijeta.

To je hod kroz stvarnost, a ne "rusofilija".
mmaar

#5536 Re: Republika Turska

Post by mmaar »

PUTIN SE IGRA VATROM: Rusija ima više od 20 republika koje bi mogle da se otcepe! (FOTO)

U najvećoj i prirodno najbogatijoj zemlji sveta živi 185 etničkih grupa od kojih najveće imaju svoje posebne republike. Premda te grupe nisu u svima većina, postoje kritična žarišta u kojima postoje snažni separatizmi
Ruska vojska u Ukrajini

Da bi pokušali potpuno realno da predočimo stanje u bivšim sovjetskim republikama, a nakon što smo se bavili ruskim manjinama koje dominiraju pojedinim regijama mnogih od njih, smatramo da bi bilo fer i pošteno da se zagledamo i u samu Rusiju i da vidimo koliko je zapravo najveća i prirodno najbogatija zemlja na svetu etnički koherentna.

Fantastičan broj od 185 različitih etničkih grupa živi u Ruskoj Federaciji koju čine 83 federalna subjekta: 21 od njih su republike, u kojima ne-ruske nacionalnosti čine ili većinu ili značajan broj stanovništva i koje imaju svoje ustave, vlade i skupštine. Idemo redom, od zapadnog, evropskog dela Rusija, ka Sibiru i istočnim bespućima.

Adigeja se nalazi na Severnom Kavkazu i ne spada u problematične regione, pre svega zbog toga što drevni narod koji joj je dao ime, Adigejci, čini 25 odsto populacije, dok Rusa ima skoro dve trećine. Adigejci su uglavnom muslimani. U Dagestanu niko nema potpunu etničku većinu: Avari čine skoro 30 odsto, ali postoje i drugi vrlo brojni narodi, uglavnom kavkaskog ili turkijskog porekla, kao što su Darginci, Kumici, Lezgini, Lakci, Azeri, Tabarasani, Čečeni i Nogajci; Rusa ima pet odsto. U njemu se govori preko 30 jezika, a 90 odsto stanovništa su muslimani.

Ingušetija je najmanja ruska republika, a etnički Inguši čine 77 odsto populacije, dok Čečena ima 20 odsto. Rusa ima jako malo, tako da je islam gotovo jedina religija. Zajedno sa susednom Čečenijom, u kojoj istoimeni narod čini preko 90 odsto žitelja, predstavlja jedno od žarišta u RF. Prvi i Drugi čečenski rat, iz koga je Rusija izašla kao pobednica, često se preliva između ovih republika i postoji snažan separatizam. Severna Osetija-Alanija je još jedna od ruskih republika na Severnom Kavkazu, u kojoj su većina pravoslavni Oseti kojih ima oko 63 odsto, dok je Rusa 23.

Kabardino-Balkarija se nalazi severno od Kavkaza, a nastanjena je Kabardincima, narodom čerkeskog porekla, kojih ima 55 odsto, i Balkarima kojih ima 11 odsto. Dok su Kabardinci bili saveznici Ruskog Carstva u ekspanziji, Balkari su dugo pružali otpor. Rusi čine četvrtinu ukupne populacije. Islam je glavna religija, baš kao i u Karačevo-Čerkeziji u kojoj su skoro 40 odsto žitelja Karačajci, gde Rusa ima 34 odsto a Čerkeza 11.

Kalmikija je republika u evropskom delu Rusije u kojoj mongolski Kalmici budističke veroispovesti čine 53 odsto stanovništva. Zanimljivo je da je veliki broj njih, nakon sloma belogardejskog otpora Crvenoj armiji, izbegao iz SSSR-a i došao u Beograd, a na Zvezdari su imali i svoj hram. Zbog optužbe da su sarađivali sa Nemcima, Staljin ih je sve deportovao u Sibir, a dozvoljeno im je da se vrate tek nakon što je ovaj “evro-azijski imperator” preminuo.

Baškortostan ili Baškirija se nalazi na jugoistoku evropskog dela Rusije, a graniči se sa Tatarstanom. Muslimanski Baškiri zajedno sa srodnim Tatarima čine većinu u ovoj republici, dok Rusa ima 36 odsto. Pojedinačno, ipak, Rusa ima najviše. U susednom Tatarstanu slična je situacija. Iako Rusa ima skoro 40 odsto, većina su muslimanski Tatari. Glavni grad je Kazanj, a slogan im je “Možemo!”. Rubin je svakako mogao, pošto je dva puta bio šampion Rusije a čuvena je i njihova pobeda protiv Barse na Nou Kampu. Čuvašija, u centru evropskog dela Rusije, je republika u kojoj žive Čuvaši koji čine apsolutnu većinu. Oni su narod turkijskog porekla, a njihovi preci su Protobugari. Ove tri regije praktično formiraju jedan blok, ali se ne graniče ni sa jednom drugom državom.

Karelija je republika na samom severu Evrope, a Rusi su ogromna većina i ima ih 76,6 odsto. Karela, naroda sličnog Fincima, ima između sedam i devet odsto. Ovo područje zato nije kritično, kao ni nešto južnija Republika Komi u kojoj etnički ugro-finski Komi čine 23 odsto, a Rusi apsolutnu većinu.

U geografskoj blizini, u samom centru evropskog dela Rusije, nalaze se još tri nacionalne republike ugro-finskih naroda. Prvo, Republika Marij El, u kojoj živi narod Mari koji čini 43 odsto stanovništva. Većina su pravoslavni hrišćani, ali ima i onih koji slede svoju narodnu religiju. Druga republika je Mordovija, u kojoj Mordovi po poslednjem popisu čine 40 odsto, dok Rusa ima 53. Pravoslavni hrišćani su apsolutna većina. Treća je Udmurtija u kojoj žive Udmurti kojih ima nešto manje od 30 odsto, dok su Rusi većina.

Jakutija ili Republika Saha je najveća od svih ruskih federalnih jedinica, i kada bi bila nezavisna država bila bi osma najveća na svetu. Veća je od Argentine i tek nešto malo manja od Indije. Nalazi se u severoistočnom delu azijske Rusije, u Sibiru, i nastanjena je mahom Jakutima, turkijskim narodom koji čini 50 odsto. Rusa ima 38. Većina ukupne populacije su pravoslavci, ali postoji i značajan broj sledbenika šamanske religije: 13 odsto. U pitanju je jedna od najbogatijih prirodnih regija na svetu, u kojoj se nalaze velike zalihe nafte, gasa, uglja, dijamanata, zlata, srebra, kalaja, tungstena i drugih. U Sahi se izvadi 99 odsto ruskih dijamanata i više od 25 odsto ukupnih svetskih.

Republika Altaj se nalazi u samom srcu Azije, na mestu gde se ruska tajga spaja sa kazahstanskim stepama i polupustinjama Mongolije. Rusi čine većinu stanovništva, a turkijskih Altajaca ima 30 odsto. Tiva je republika koja se graniči sa Altajem, i u njoj su većina Tivanci, mongolski narod, kojih ima 82 odsto, dok Rusa ima samo 16 odsto. U njoj je geografski centar Azije. Sa njom se graniči Burjatija, republika u kojoj su Rusi apsolutna većina, a gde mongolski Burjati čine oko 28 odsto.

Sve tri zajedno se graniče sa susednim državama: dok se Altaj graniči i sa Kazahstanom i sa Kinom i sa Mongolijom, druge dve se graniče samo sa ovom potonjom. Sa ove tri republike se graniči i Hakasija, u kojoj turkijski Hakasi, po kojima republika nosi ime, čine samo 12 odsto. Rusa u njoj ima više od 80 procenata.

Od svih pobrojanih nacionalnosti i njihovih republika, secesionistički pokreti nisu kod svih jaki. Ipak, postoji značajna podrška za otcepljenje među Tatarima, Baškirima i Jakutima, kao i već poslovična među Čečenima, koji su uostalom tokom devedesetih bili de fakto nezavisni, dok se nije pojavio Putin i rekao da će se sa njima bez milosti obračunati, i dok nije vratio Čečeniju pod okrilje Rusije.

Ono što dodatno komplikuje situaciju za separatiste, a za Moskvu olakšava, je to što – kao što ste mogli i da vidite – etničke grupe u mnogim od svojih titularnih republika uopšte i nisu većina. Takođe, treba naglasiti i da većina Tatara, za razliku od ostalih nacionalnih manjina u Ruskoj Federaciji, živi van svoje titularne republike Tatarstana.
Brojni narodi koji danas nisu vecina, istrijebljenima jos i za carske Rusije postajali su manjina. Ne da mi se vise, ugodan boravak u utopiji, laku noc.
Challenger__

#5537 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Veze blage ti nemaš o njima. Veze s vezom. Što sam s tobom pričao o njima, pričao sam.

Laku noć.
Co0l

#5538 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:I genocid nad Armenima su izvrsili Otomani a ne Turci.
Otomani su bili tada mahom Turci a boljševici mahom nerusi.
Daj nam prilozi rezultate tog popisa.
Challenger__

#5539 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Da te besplatno edukujem? Ne pada mi na pamet. Guglaj, čitaj, istražuj.

Laku noć.
Co0l

#5540 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Evo platiću ti.
mmaar

#5541 Re: Republika Turska

Post by mmaar »

Kako je krenulo, neki ce jos poceti provlaciti teze kako su boljševici predvodili carsku Rusiju :D
mmaar

#5542 Re: Republika Turska

Post by mmaar »

Osmanlije = savremeni Turci, to moze jos samo kod Chelija i ljubitelja Njegoseve "poezije" :D
Kikibombona

#5543 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

mmaar wrote:Nemam drazih i manje drazih naroda, gledam samo ideologiju i rezim nekih zemalja, a ako izvlacim generalizacije, izvlacim ih na osnovu toga koliko neka politika ili ideologija u nekom drustvu ima masovnu podrsku. Konkretno, pored velikosrpske ideologije koja je u kontinuitetu dominantna u Srbiji i u Pisiju koji je i nastao na toj ideologiji, najomrazenije su mi ideologije nekih nominalno islamskih rezima prije svega zaljevskih monarhija i islam mi ne igra nikakvu ulogu, ako nista, zbog toga jer nisam musliman.

Turska ima tradicionalno toliko snaznu opoziciju, mozda kao ni jedna zemlja u Evropi, pocevsi s najradikalnijom ljevicom da je totalno polarizovano drustvo i ako kritikujes Tursku, onda kritikuj vladajucu politiku i podrsku koju ima, a ne likuj i ne pizivaj nesrecu cijelog naroda, a prizivas je kad prizivas nesrecu Turske, jer je to zemlja u kojoj htio ti ili ne htio priznati, vlada politicki pluralizam, za razliku od nekih zemalja koje ti nisu ni pale na pamet, a provode puno gore ugnjetavanje manjina i imaju ekspanzionisticke politike. Naravno, kada prizivas npr. ekonomsku propast Turske ili sukobe u Turskoj, njen raspad (trebas bas biti toliko zaludjen) nije ti opet palo na pamet da ce prvi koje ce to pogoditi biti upravo ekonomski najslabiji slojevi stanovnistva. Sukob izmedju dijela Kurda i turske drzave, treba rjesavati obostranim uvazavanjem i razumijevanjem, za to treba navijati, a ne sa guzicom na sigurnom navijati za nasilje ili s jedne ili s druge strane, koje opet ne pogadja ni kurdske ni turske elite, vec najslabije. Kurdi svakako u Turskoj nemaju nikakvu sansu za disoluciju tako mocne zemlje, mada znam da ti sanjas sirijski scenario i za Tursku, samo to tesko da bi moglo proci i najjacim svjetskim silama, a guranjem kurdskog naroda u sukobe s Turskom drzavom do strane onih kurdskih elita cije guzice su kao i tvoja na sigurnom i onih koji Kurde koriste za potkusurivanje s Turskom kosta u prvom redu Kurde, a koliko imaju izgleda, pokazuje cinjenica da posezu za terorizmom i to prema nevinim civilima. Dakle, ako ti je stalo do Kurda, onda zagovaraj obostrano zaustavljanje nasilja i politicki dogovor, jer je to jedini put.

Uostalom, pisi sta hoces, ionako te 90% forumasa prestalo uzimati za ozbiljno, a na temama van tvoje opsesije si imao i dosta toga pametnog reci, samo si i to zasrao svojim nekritickim i navijackim stavovima.
Boze sacuvaj, sta sve pises...

Da krenem od onog najvaznijeg, sto si mi pripisao, a da ja nikada nisam rekao. Kazes, prizeljkujem ekonomsku krizu Turcima. Pa to je laz da nema vece. Ja to nikada nisam rekao. Ovdje je postavljeno desetine clanaka koji ukazuju na lose ekonomske pretpostavke turske drzave i sl. Tome se nikada nisam radovao, niti sam nad tim ikada likovao. Dakle, NIKADA!

Prizivam rat u Turskoj? Nevidjena laz. NAPROTIV, prizivam mir. Svi koji prate temu znaju da sam 100 puta (bez pretjerivanja) napisao da rat odmah mora prestati, nadao se tome, prizivao mir itd itd. Upravo sam pisao to sto i ti, da najebase mali i obicni ljudi. Nijedan jedini moj komentar u korist rata. Sokiran sam ovim sto si napisao. Rat je izazvao i pokrenuo Erdogan, glavni je krivac, ali ne amnestiram ni Kurde koji su se odlucili boriti u gradovima, umjesto da idu na planine i tako postede civile. I Kurdi snose dio odgovornosti, manji nego Turci, za unistene gradove i veliki broj civilnih zrtava. To sto si napisao nema veze sa vezom. Nikad i nigdje nisam prizvao rat. Jos sam pisao da Kurdima rat u Turskoj nanosi stetu, a odgovara turskim nacionalistima koji koriste rat kako bi unistavali kurdske gradove i etnicki ocistili podrucja... Kurdima odgovara mir u Turskoj, da rastu kao nacija i demografski ojacaju. Cak i PKK od pocetka vojne akcije tvrdi kako je kljuc mira i rata u rukama Erdogana. Ja sam tih izjava sa pozivima na mir okacio par desetina na ovoj temi. Itd, itd, itd, itd... Nikada ni jedna rijec u korist rata.

Turski Kurdistan ce biti nezavisan. U to nema nikakve sumnje. I to naravno podrzavam. Turska okupacija Kurdistana ce se kad tad okoncati. Kurdi imaju NAJMANJE duplo bolji natalitet od Turaka. Erdogan svaki dan place i moli Turkinje da radjaju vise. Za 2038. najavljuje demografsku katastrofu. Kurda ce u narednih par decenija biti 30-40 miliona u Turskoj sa ovakvim natalitetom, drasticno boljim nego imaju Turci. Sto prije Turci priznaju Kurdistan, manje ce teritorije izgubiti. Kurdi se sire prema unutrasnjosti jer im jugoistok, Kurdistan, postaje premali. Tako veliki narod se ne moze vjecno drzati kao taoc.

Sto se tice srpske i turske? Po cemu se razlikuje? Turska opozicija? Tri antikurdske stranke, ne zna se koja je gora. Vjerovatno ultra nacionalisticki MHP. CHP i Ataturk su visedecenijski kurdski dzelati. Pocinioi su mnoge strasne zlocine od kojih prednjaci onaj u Dersimu, kada su pobili 40 000 ljudi. Negirali i zatirali su sve sto ima veze sa Kurdima. Narodno ime, jezik, kulturu... Neki historicari tursku politiku prema Kurdima karakterisu kao 'kulturni genocid'. Postavljao sam ovdje dokumentarac sa Al Dzazire jedne Kurdkinje koju je otac odgajao kao Turkinju da ne bi imala probleme koje je on imao. Lejla Zana je dobila 10 godina zatvora jer je na kurdskom kazala da ce se boriti da turski i kurdski narod budu ravnopravni. Nipodastavnje, asimilacija, represija... nema zla koje nad Kurdima nisu isprobali... I ta politika traje bez prestanka od kada i turska drzava. Najnoviji kurdski dzelat je Erdogan i njegova AKP. Da ne nabrajam sta je sve taj covjek negativno uradio. Kao sto rece jedan analiticar na Al Dzaziri neki dan 'Turska boluje od teskog oblika kurdofobije'.

Nije tacno da generalizujem. Ovdje sam danima hvalio hrabre turske intelektualce koji su osudili zlocinacku kampanju turske vojske na istoku zemlje. Njih hiljadu se radi toga naslo u neprilici. Oznaceni su kao izdajnici, mnogi su otpusteni sa posla, prijeceno im je... Al' su pokazali dzinovska muda... Orhan Pamuk je najveci turski izdajnik. Mnogi Turci nemaju hrabrosti osuditi zlocinacku politiku sa kojom se ne slazu. Radi toga ode posao ili mozda glava. Drustvom dominira sovinistick element koji normalnu vecinu drzi kao taoca strahova i mrznje.
Kikibombona

#5544 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Merdin, strahota, opet ista prica! :-)

Kat

#5545 Re: Republika Turska

Post by Kat »

Dogadjaji iz 1915 iz drugog ugla, i kako je uopste doslo do tragedije naroda tog regiona( ne samo Armena).

Vise ima ovdje.
http://videos.factcheckarmenia.com/en/v ... r/310.html
Kikibombona

#5546 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turci su za tri mjeseca grad Nusajbin sravnili sa zemljom!
Grad je za tri mjeseca stradao kao Alep za pet godina rata!

I Mlohavi slavodobitno pokazuje slike nekakve djece, zena i neuhranjenih mladica... Kao, radi njih su spalili cijeli grad. Pa koja je to karina od vojske, sta je to!?? Ili je u pitanju fasisticko orgijanje, borba protiv naroda!??

U cemu je kvaka?

I ovo nije samo Nusajbin, svi gradovi su isto isto prosli.

Gever

Image
Image
Image

Sirnak

Image
Image

Jos gore su prosli Dzizre, Sur i jos neki gradovi...
Challenger__

#5547 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

... a držali moralne pridike vladi iz Damaska. A vidi sad...

Kakav kosmički sarkazam!!
Kikibombona

#5548 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:... a držali moralne pridike vladi iz Damaska. A vidi sad...

Kakav kosmički sarkazam!!
Mozes misliti ironije...

Za tri mjeseca su potpuno sprizili gradove, kao Asad za pet godina...
sunceKOtepsija

#5549 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

asurbanipal wrote:

sunceKOtepsija wrote:...

@Sunce, ako može brzopotezni prevod ovog dole videa.
prica Ilber o tome kako su koristili veze, informacije i novac, a novcem i ljude, kasnije uzimali titule plemicke, ovaj drugi prof prica o svom profesoru, jevreju cija je familija tako slicno stekla plemicku titulu, kasnije pricaju o odnosima austrije i osmanlija prije prvog svjetskog, kako su se odnosi promjenili, tj zblizili se, nakon stoljeca sukoba
sunceKOtepsija

#5550 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-Predsjednik vlade novi otisao u prve posjete van domovine, posjetio Tursku republiku Sjeverni Kipar i Azwerbejdzan, osudio armeniju, rekao da se Karabag mora vratiti, pricao o energetskoj saradnji itd, jedan od njegovih zamjenika trenutno putuje balkanom, danas bio u Makedoniji, prisustvovao promociji diplomanata Medunaroddnog univerziteta "Balkan", obisao novu zgradu koja se gradi, bio u jedno kanjonju, jeli pili pored vode itd, sljedeca stanica Bosna i Hercegovina
Post Reply