almir90 wrote:Bloo wrote:
Žao mi je ako učitavaš agresivnost, više je zamor elementarnim nepoznavanjem pojmova. Sve sa škripanjem očima.
Ne slažem se da žele nešto dokazati. Zašto se muškarci priključuju vojsci? Ja imam malo drugačiji stav o vojsci i generalno ratu tako da je moje mišljenje drugačije o većine.
Što se tiče žena u vojsci, neke možda žele da se priključe jer ih vojska privlači kao profesija, neke imaju patriotske osjećaje i žele nekada da aktivno učestvuju u odbrani zemlje (šta svoje, šta neke prijateljske) na ovaj način (kao i u Narodnooslobodilačkom ratu kada su bile i puškomitraljesci i bombašice), neke žele uzbuđenje i adrenalin, neke žele da dokažu da i žene mogu (da, to je jedan od poriva), neke su jednostavno mentalno devijantne kao i muškarci i žele da idu ubijati pod izgovorom oslobađanja neke zemlje od nečije okupacije.
Možda je neka vojnikinja kada je bila mala vidjela neki promo spot, film ili imala nekog u porodici ko je bio aktivna vojnik i željela da postane kao on (ona?) jer prikaz vojnika je smišljen tako da u nama budi određene osjećaje...
Ja sam uvijek htjela da budem Rommel...
Ako ću s muške strane govoriti o vojsci, a ovo je moje mišljenje samo, postoje dva razloga: prvi je taj da se radi o beneficijama, ranijoj penziji, stabilnim primanjima, samo se moliš da te ne zapadne rat; s druge strane definitivno postoji i razlog da bi bili privlačniji suprotnom spolu, veći osjećaj samopoštivanja, samopouzdanja i muževnosti.
Ako ne žele ništa dokazati, jesam li ja pogrešno shvatio da je svrha feminizma da žene dokažu nama muškarcima da mogu apsolutno sve raditi kao i mi muškarci, pa čak i bolje? Evo vojska je jedan primjer izrazito muškog polja stoljećima, u kojem se i žene žele dokazati da i one mogu sve to podnijeti kao i muškarci - da bi mi (muškarci) dobili na znanje da smo vam nepotrebni.
Ovo dalje daješ širok odgovor, a ja te pitah za tvoj lični stav kada bi hipotetički bila zainteresovana za vojsku.
Kada bih ja bila zainteresirana za vojsku, to bi možda bilo jer je biti vojnik časno i daje mi priliku da učinim nešto konkretno krvavo za ovu zemlju ako ikada bude rat.
Ja sam navela više razloga zašto bi neka žena željela da se priključi vojsci. Jedan od njih je i da pokažu da mogu. Unutar tog spektra vjerovatno imaš i one koje imaju taj stav koji si naveo.
TRebaš se zapitati zašto je vojska muško polje? Kad se zaroviš u historijat ljudskih zajednica.
Smatram da se ovdje pogrešno interpretira stav da su muškarci nepotrebni. Da nepotreban si mi da bi bila puna osoba, profesionalno ispunjena, da se izdržavam, da putujem, da čitam i razmišljam, da djelujem, da sama odgajam dijete ako želim (jbg tu smo u prednosti da možemo imati, dok vama treba žena da ga rodi), da donosim odluke, da posjedujem imovinu, da vodim kompaniju, da odbraim ovu zemlju ako želim itd....isto kao i što vama žene nisu potrebne da bi se ostvarili kao ljudska bića. Muškarac ženi nije enabler da bi bila ljudsko biće.
Ali smo potrebni jedni drugima iz još više razloga. Boljih razloga

(sada ide moje mišljenje koje nepopularno pokriva i sve vrste zajednica, odnosno i LGBTQA).
Trebamo jedni druge da si pružamo podršku kroz život, da dijelimo sretne trenutke, kao i nesretne, da se osjećamo sigurno jer ima neko ko nas voli i poštuje bez obzira na sve, da volimo i budemo voljeni.