Popularne stvari koje ne kontam
- dječak sa šibicama
#5526 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ko je ba vidio slaviti noc vjestica, paganski fuj hipsteri ovo ono, lijepo nase svakodnevno puskaranje, zbadanje nozevima, pljacke, otimacine, gazenje automobilima, jebo slavlje.
- sinuhe
#5527 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Iskvarice nam Zapad djecu.
-
spacek
#5528 Re: Popularne stvari koje ne kontam
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:24, edited 3 times in total.
- insomnia78
#5529 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nekada su djeca odrastala uz Branka Kockicu a sada uz Noc vjestica
- insomnia78
#5530 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Skoro pa znacispacek wrote:A sto krugom? Sto ne krugovima???insomnia78 wrote: A sa kojim krugom bi se trebali poistovjetiti, bliskoistocnim?
Mislim da treba od svega uzimati sto valja, a ne slijepo ici copy-paste svega ponudjenog samo iz jednog kruga. Sticem dojam da se utrkujemo da sto vise gluposti i negativnosti usvojimo iz USA-EU ponudjenog. Hocu da kazem da ne znaci da ako je MADE IN USA da mora po defaultu da valja, ali ti koliko vidim istices da ako je MADE IN PAKISTAN da po defaultu ne valja.
Pa i uzimamo, zar ne
I od EU i od Istoka
-
spacek
#5531 Re: Popularne stvari koje ne kontam
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:22, edited 1 time in total.
- insomnia78
#5532 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Skazem se, i od jednih i od drugih
-
spacek
#5533 Re: Popularne stvari koje ne kontam
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:22, edited 1 time in total.
- insomnia78
#5534 Re: Popularne stvari koje ne kontam
E sad da vidimo sta bi to trebali preuzeti kd BI
Nargilu vec jesmo
Nargilu vec jesmo
- annoy
#5535 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja sam odrasla u kršćanskoj obitelji, s prilično religioznim roditeljima, i u općenito kršćanskoj sredini, i moram reći da nikad nisam čula da je itko kog znam rekao da ga Noć vještica vrijeđa, nit sam, dok sam još išla u crkvu, ikad čula da se svećenik dotaknuo te teme. Na koncu nikad se nisam osjećala uvrijeđeno, od malena sam shvaćala da je to jedan drugačiji način obilježavanja sjećanja na mrtve, a ne znam kako bi me to moglo vrijeđati.beniciodeltoro wrote: Ti prije nego što počneš sa Bliskim Istokom i šerijatskom državom trebao bi malo progovoriti koju sa katolicima u BiH pa bi znao da se oni čak više zgražavaju nad tim "praznikom" i da bi oni prije nas zabranili to kako kažu "američko sranje" jer vrijeđaju mrtve. Noć Vještica je uoči Svi Sveti a na dan Svi Sveti katolici tradicionalno obilaze i uređuju grobove svojih najbližih pa možeš onda misliti kako se osjećaju kada noć uoči odlaska na groblje svojih roditelja, braće ili djece gledaju kako na televiziji ili oko kuće hodaju masovno zombiji, kosturi i duhovi.
Ubuduće ako več počinješ o praznicima bolje se informiši umjesto da koristiš svoju energiju u gluposti da šukneš nekome o tuđim vjerama i šerijatu. Još jednom ti kažem da se više katolika zgražava nad ovim nego muslimana a svako ko je stariji od 15 godina i dopušta još da mu Amerikanac naredi šta je cool trebao bi se stidjeti
Tko je htio "slavit", otišao bi na neki tematski tulum, ostatak ljudi bio bi potpuno netaknut time i to je to. Nismo u Americi pa da po ulicama masovno vise bundeve i pod prozorom hodaju zombiji, dekoracije si mogao vidjeti eventualno u kafićima ili trgovačkim centrima, nije da ti ih je netko turao u oko dok puštaš suzu za nekim umrlim.
A kog vrijeđa film na televiziji bi se trebao zapitat za vlastito mentalno zdravlje.
Mislim da pretjerujete.
To da se generalno fokusiramo na gluposti i ne bavimo ničim pametnim a trebali bi, to stoji, ali ovo nije ništa veća glupost od svih drugih gluposti koje se potenciraju u društvu. Još uvijek ne vidim kako prilika da se napiješ maskiran u menstrualni uložak https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/23 ... 854bac.jpg može bit nešto loše
Last edited by annoy on 01/11/2015 12:41, edited 2 times in total.
- drag_gost
#5536 Re: Popularne stvari koje ne kontam
spacek wrote:Upravo!insomnia78 wrote:Skazem se, i od jednih i od drugih
Utrkivacemo se da kupimo noviji iphone, ko ce bolje da se nasminka za noc vjestica, ko ce vise da preprica sa farme-big brothera-parova, ko ce vise da popije mjesanog alkohola, ko ce vise partnera da promijeni, ko ce losiji u skoli biti, ko ce veci kriminalac postati, ko ce skuplja auta da vozi i markiranu odjecu nosi itd.
Al se necemo utrkivati u inovacijama, edukaciji, putovanjima po svijetu, turizmu, sportu, u ocuvanju porodicnih vrijednosti, ocuvanju tradicionalnih jela, njegovanju medjuljudskih odnosa itd.
Eee, za edukaciju treba izaci iz zone komfora, svi vise volimo da sjedimo i gledamo parove i komentarisemo kako je Kristijan Golubovic "ipak faca".
- Matzan
#5537 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mislim da je glupo vući bilo kakvu paralelu između praznika u okviru jedne konfesije, a pogotovo vršiti neka poređenja
nečega što se porediti ne može.
Ako nikad ranije, onda je danas u civilizovanom svijetu omogućena sloboda izbora vjere, a uz to idu i praznici i ostale manifestacije iste. Podrazumijeva se da pod izborom vjere mislim i na ljude koji se izjašnjavaju kao ateisti.
Nadam se da je nametanje vjere mačem bar za ove naše prostore prošlost.
Postoje mnogi savremeni načini propagiranja vjere, odnosno približavanja iste ljudima.
Postoje ljudi koji su plaćeni za to pa nek rade svoj posao.
Kod nas se to u najvećoj mjeri nasljeđuje od roditelja, dok u Americi npr. gdje ima preko 3.000 različitih vjerskih zajednica
vjera se reklamira putem medija, billboarda i sl.
Nažalost, postoji u Svijetu još mnogo cnih rupa civilizacije, gdje se pod prisilom ljudima nameće ono o čemu bi trebali svojevoljno odlučivati. Očito da je nekima lakše silom nego milom ljudima približiti vrijednosti ili "vrijednosti" koje propagiraju. "vrijednosti", pod navodnicima je zbog toga što ako iskreno vjeruješ u ono što zastupaš onda to pokaži i dokaži nenasilno, valjda bi trebao da imaš prave argumente za to.
Jako je ružno i bezobrazno ismijavati nečiji način poimanja svijeta i onoga u što (ne)vjeruje.
A toga se često da pročitati na mnogim temama i mimo PF Religija.
Dakle, nek vjeruje ko u šta hoće, neka slavi praznike koje hoće, oblači se u skladu sa vjerskim propisima ili potpuno drugačije... sve je to njegovo lično pravo i sloboda zagarantovana Ustavom.
Eh sad, ako se zapitam otkud da se odjedanput pojave svetkovine koje ni u tragovima nisu bile na ovim prostorima decenijama prije devedesetih, to ne znači da ja bilo kome šta osporavam, prigovaram ili se brinem za ugroženost vjere koju prakticiram. Jednostavno, pitam se otkuda je to došlo i kako.
Za valentinovo mi je donekle jasno, dosta uticaja ima business, kupuju se pokloni, izlasci na večere, mladost, zaljubljenost.
Al' otkud sad vještice? Zar i bez ovoga nismo imali dovoljno domaćih?
nečega što se porediti ne može.
Ako nikad ranije, onda je danas u civilizovanom svijetu omogućena sloboda izbora vjere, a uz to idu i praznici i ostale manifestacije iste. Podrazumijeva se da pod izborom vjere mislim i na ljude koji se izjašnjavaju kao ateisti.
Nadam se da je nametanje vjere mačem bar za ove naše prostore prošlost.
Postoje mnogi savremeni načini propagiranja vjere, odnosno približavanja iste ljudima.
Postoje ljudi koji su plaćeni za to pa nek rade svoj posao.
Kod nas se to u najvećoj mjeri nasljeđuje od roditelja, dok u Americi npr. gdje ima preko 3.000 različitih vjerskih zajednica
vjera se reklamira putem medija, billboarda i sl.
Nažalost, postoji u Svijetu još mnogo cnih rupa civilizacije, gdje se pod prisilom ljudima nameće ono o čemu bi trebali svojevoljno odlučivati. Očito da je nekima lakše silom nego milom ljudima približiti vrijednosti ili "vrijednosti" koje propagiraju. "vrijednosti", pod navodnicima je zbog toga što ako iskreno vjeruješ u ono što zastupaš onda to pokaži i dokaži nenasilno, valjda bi trebao da imaš prave argumente za to.
Jako je ružno i bezobrazno ismijavati nečiji način poimanja svijeta i onoga u što (ne)vjeruje.
A toga se često da pročitati na mnogim temama i mimo PF Religija.
Dakle, nek vjeruje ko u šta hoće, neka slavi praznike koje hoće, oblači se u skladu sa vjerskim propisima ili potpuno drugačije... sve je to njegovo lično pravo i sloboda zagarantovana Ustavom.
Eh sad, ako se zapitam otkud da se odjedanput pojave svetkovine koje ni u tragovima nisu bile na ovim prostorima decenijama prije devedesetih, to ne znači da ja bilo kome šta osporavam, prigovaram ili se brinem za ugroženost vjere koju prakticiram. Jednostavno, pitam se otkuda je to došlo i kako.
Za valentinovo mi je donekle jasno, dosta uticaja ima business, kupuju se pokloni, izlasci na večere, mladost, zaljubljenost.
Al' otkud sad vještice? Zar i bez ovoga nismo imali dovoljno domaćih?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5538 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nekad su se i abrahamske religije smatrale za isto. Zivi i pusti druge da zivesalik79 wrote:Ja ne skontah da su ono sve Ameri na fotografijama...Pardoniram_BataZiv_0809 wrote:Pa onda budite principijelni i ne zatirite tudje.![]()
De ba Bata, ovo je pravo massmedijsko, marketinsko, ispiranje mozga...A kod nas je to po principu zabe koja je vidjela da se konji potkivaju.
Zasto, recimo, ne usvoje sta pametno i korisno sa tog "zapada"?! To bih zdusno pozdravio, pa me ni ovo preseravanje ne bi tangiralo.
-
maida95
#5539 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mislim da je danas već dosta žena shvatilo da su vještice, pa se više tako i ne oblače, više ih se obuče u mačkasta neka odijelaMatzan wrote:Al' otkud sad vještice? Zar i bez ovoga nismo imali dovoljno domaćih?
- Matzan
#5540 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma ove današnje neće ni usisivač u ruke, a kamoli metlu.maida95 wrote:Mislim da je danas već dosta žena shvatilo da su vještice, pa se više tako i ne oblače, više ih se obuče u mačkasta neka odijelaMatzan wrote:Al' otkud sad vještice? Zar i bez ovoga nismo imali dovoljno domaćih?
- ho oponopono
#5541 Re: Popularne stvari koje ne kontam
...a ko im usisava...kuha, pere...ah da bicarke na kofiju po vazdan i sopinzima...i na kiti...
...nekim prasinu brise mama, druge plate zenu da im pospremi..sve gotovanke i na guzove bi sve....nemaju vremena, manikir, pedikir, solarij, frizer...kartica sopinzi...to moze satima potrajati..selfiji, pa satima prebrojavanje lajkova na fb, pucenje i buljenje lijevi bok ovako, desni onako...pih...to Bog otac ne dovede u red, nazalost..
...nekim prasinu brise mama, druge plate zenu da im pospremi..sve gotovanke i na guzove bi sve....nemaju vremena, manikir, pedikir, solarij, frizer...kartica sopinzi...to moze satima potrajati..selfiji, pa satima prebrojavanje lajkova na fb, pucenje i buljenje lijevi bok ovako, desni onako...pih...to Bog otac ne dovede u red, nazalost..
- Cherry-Cherry
#5542 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma sigurno su ljudi na ovim prostorima slavili Bajram prije pet vijekova.salik79 wrote:Jok, eto nisu. Ako ce ti biti lakse, nisu bili ni Bosnjaci nego Srbi i Hrvati.Cherry-Cherry wrote:Jesu li slavili Bajram prije pet vijekova?Tabhana wrote:Čovjek tek na ovoj raspravi vidi kako su ljudi nažalost limitirani sa svojim intelektom. Čuj nisu prije slavili bajram, ključaj temu![]()
Valjda se nekad sredi da se ne pojavljuje notifikacija kada te "foe" citira
Stvarno ograničen intelekt...
Nisam rekla da su bili Srbi i Hrvati, ne stavljaj mi riječi u usta.
- Cherry-Cherry
#5543 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa zašto ona ovoliko licemjerje? Nije autohton bajram, a nije ni noć vještica, a slave ljudi i jedno i drugo i šta sad? Bajram je ok, a halloween nije, a ni jedno ni drugo nije autohtono. Vremena se mijenjaju, ljudi usvajaju razne običaje, neki običaj se usvoji i postane vremenom dio tradicije, isto kao što usvajamo i riječi stranog porijekla. Tako to ide...salik79 wrote:Ako idemo toliko daleko, nista nece ostati autohtono...Paralela je nidje vezeshbc wrote:Poenta je u onome sto napisa cherry. Bila je pocela prica o Noci vjestica kao novotariji za razliku od Bajrama koji ispade po istima autohtoni bosanski praznik. Niko ga nije donio sa strane. Vazda se slavio. S toga i moja replika o bogumilima. Kontas sad?salik79 wrote:
Aha, a poenta je da ovo preseravanje vuce korijene iz kulturno-vjerske bastine naroda BiH?!
- Cherry-Cherry
#5544 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Da neko kaže muslimana što slave Bajram, kad je to nešto što nije nastalo na ovim prostorima, proglasili bi ga četnikom saloncem i govorili: a ko si ti, da govoriš šta će ko da slavi, bla bla, vi bi da nam branite bla bla bla...shbc wrote:Pa to je ono o cemu i pricam. Zasto onda pojedincima treba guranje islamskih praznika pod nos ovima sto su sinoc se maskirali i izasli na pivu?salik79 wrote:
Ako idemo toliko daleko, nista nece ostati autohtono...Paralela je nidje veze
I jedno i drugo je doslo sa strane. Ako se nekome slavi nesto sto je popularno u Americi, pusti ga da slavi. Sta mu solis pamet. Niko se ne javlja za Bajram i ne govori muslimanima "sta slavite tu tursku novotariju".
- Cherry-Cherry
#5545 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Evo, evo, o ovome govorim...salik79 wrote:Nije da nisu, u bliskoj proslosti, pa cak i silom pokušali zatrti svaki trag islamske vjerske bastine...Ali sve i da nije tako, ko to da ustane i kaze?! Neko star 600-tinjak godina, ili vise?!shbc wrote:Pa to je ono o cemu i pricam. Zasto onda pojedincima treba guranje islamskih praznika pod nos ovima sto su sinoc se maskirali i izasli na pivu?salik79 wrote:
Ako idemo toliko daleko, nista nece ostati autohtono...Paralela je nidje veze
I jedno i drugo je doslo sa strane. Ako se nekome slavi nesto sto je popularno u Americi, pusti ga da slavi. Sta mu solis pamet. Niko se ne javlja za Bajram i ne govori muslimanima "sta slavite tu tursku novotariju".
- Cherry-Cherry
#5546 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ako oni brane drugima, to je ok. Kada drugi brane njima, to ne valja kme, kme..._BataZiv_0809 wrote:Pa onda budite principijelni i ne zatirite tudje.
- Cherry-Cherry
#5547 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Okrenimo se tradicionalnim vrijednostima, recimo Bajramu uz pivu.sinuhe wrote:Iskvarice nam Zapad djecu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5548 Re: Popularne stvari koje ne kontam
MajorizacijaCherry-Cherry wrote:Ako oni brane drugima, to je ok. Kada drugi brane njima, to ne valja kme, kme..._BataZiv_0809 wrote:Pa onda budite principijelni i ne zatirite tudje.
-
Kataklinger
#5549 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne kontam ove neke trebe što su se sinoć "prerušavale" u te kojekakve vještice, a zbog njih je svaka noć, noć Vještica 
- Cherry-Cherry
#5550 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zar ne znaš da svijet počinje od nas i da smo samo mi u pravu?_BataZiv_0809 wrote:Nekad su se i abrahamske religije smatrale za isto. Zivi i pusti druge da zivesalik79 wrote:Ja ne skontah da su ono sve Ameri na fotografijama...Pardoniram_BataZiv_0809 wrote:Pa onda budite principijelni i ne zatirite tudje.![]()
De ba Bata, ovo je pravo massmedijsko, marketinsko, ispiranje mozga...A kod nas je to po principu zabe koja je vidjela da se konji potkivaju.
Zasto, recimo, ne usvoje sta pametno i korisno sa tog "zapada"?! To bih zdusno pozdravio, pa me ni ovo preseravanje ne bi tangiralo.