Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5526 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

johntra wrote:Za sedam minuta sam se sinoć nagledao svega u kružnom, od strane vozača...od izlazaka vani iz unutrašnje trake, uz zamalo sudare, ulazaka u pogrešan smjer, vožnju punog kruga u vanjskoj traci....ludilo pravo...
Boldirano, maloprije ulazim iz smjera stadiona, trebam dole prema Malti, pogledam, unutrašnja traka je ocrtana tako da ide u vanjsku izlaznu, tj. da je dozvoljeno iz unutrašnje pravo u lijevu izlaznu. :run:
JavierBosnia

#5528 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

El_comadante wrote:i šta je slijedeče u planu da rade na ovoj dionici? rušenje zgrade ili dalje prema bosmalu?
A izgleda to rusenje nece skoro, prvo se zgrada mora napraviti tim ljudima
A i sta ce do bosmala uraditi 100m i opet kraj?
Seawolf

#5529 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seawolf »

liaar wrote:
johntra wrote:Za sedam minuta sam se sinoć nagledao svega u kružnom, od strane vozača...od izlazaka vani iz unutrašnje trake, uz zamalo sudare, ulazaka u pogrešan smjer, vožnju punog kruga u vanjskoj traci....ludilo pravo...
Boldirano, maloprije ulazim iz smjera stadiona, trebam dole prema Malti, pogledam, unutrašnja traka je ocrtana tako da ide u vanjsku izlaznu, tj. da je dozvoljeno iz unutrašnje pravo u lijevu izlaznu. :run:
A kako bi drugačije trebalo, nego iz unutrašnje trake kružnog toka, skrenuti direktno u lijevu traku izlazne ceste (ako ista ima dvije saobraćajne trake za jedan smjer), pazeći pri tome na vozila koja se kreću u vanjskoj traci kružnog toka i ne izlaze iz njega na tom izlazu.

Molim vas, opišite kako je ispravno ući u kružni tok iz ulice Safeta Hadžića, proći kroz njega i izaći u ulicu Azize Šaćirbegović.

I kako je ispravno ući u kružni tok iz ulice Put Mladih Muslimana, proći puni krug kroz kružni tok i ponovno izaći u ulicu Put Mladih Muslimana.
El_comadante

#5530 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

JavierBosnia wrote:
El_comadante wrote:i šta je slijedeče u planu da rade na ovoj dionici? rušenje zgrade ili dalje prema bosmalu?
A izgleda to rusenje nece skoro, prvo se zgrada mora napraviti tim ljudima
A i sta ce do bosmala uraditi 100m i opet kraj?
neznam ja zato i pitam da znam šta je slijedeče u planu. dakle onda ostaje prema Bosmalu da nastave pa dokle stignu
problemnatravunu

#5531 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Image

Image
I poslije te male dionice, "spetakl"-evo danas oko 16 30 h
Logovan

#5532 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

problemnatravunu wrote: I poslije te male dionice, "spetakl"-evo danas oko 16 30 h
Petak, jebi ga. :oops: :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#5533 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by O'zone »

Danas dva šlepera zaglavila u kružnom toku :-) pet minuta čekao da se snađu....a onaj ulaz/izlaz od pekare AS direktno u kružni tok sjebaje kompletnu fluidnost toka jer je preblizu ulaza iz smjera Bosmala i začas gužva
thekupus

#5534 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Opalako sam kad sam vidio na stanici kod stadiona 15 auta parkiranih, naravno trolejbus staje na ulici

koja smo mi govna ljudska
AmirBaa

#5535 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by AmirBaa »

sto je do dosada guzva bila u 2 trake, sad je u 4, napredak :lol: :lol: :lol:
puz_u_salati

#5536 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by puz_u_salati »

Obavezno postaviti semafore na ulazu u kružni tok.
thekupus

#5537 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

joj puze, bio si simpa prvih par postova, sad vec nerviras spamovanjem
puz_u_salati

#5538 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by puz_u_salati »

thekupus wrote:joj puze, bio si simpa prvih par postova, sad vec nerviras spamovanjem
A šta fali semaforima? Napravili su njesra sa zgradom koju ne mogu da sruše, pa proširenja za trolejbuse koja to nisu i na kraju nagurali pjesačkih prijelaza ko u priči. Nek postave i semafore na kružni kao na Ilidži pa da bude prava fešta.

Nikad mi nismo znali ceste da pravimo. Od Kraljevine Jugoslavije pa do danas, sve ceste su nam na isti kalup. Šaht, pješački, semafor pa opet šaht. I tako kilometrima i kilometrima.
spree

#5539 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by spree »

Image
Image

rjesenje ne voziti lijevom trakom, a blizu stajalista ne voziti desnom trakom, jer su preuska stajalista pa po pola trole "viri" i zauzima traku. sve je ovo super samo se treba malo navici. EA ftw.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5540 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

problemnatravunu wrote: https://i.imgur.com/JZKau9v.jpg

https://i.imgur.com/Pg604Z0.jpg
I poslije te male dionice, "spetakl"-evo danas oko 16 30 h
Image
A evo ti uzroka

Hifa semafor koji tolejbus i teretnjaci

Samo na slici 2 sticara duga i 2 tegljaca sa kiper prikolicama... U 16i15 slikano na aneksu

Oko 16:05 na mjestu gdje si slikao ziva roba nije bilo, i tad dolaze nasi prijatelji kamioni :mrgreen:
Uvali se kamion trola kamion... To je magicna kombinacija
A kamion konkretno prvi tegljac jedva je krenuo u ravnom na semaforu... Ovi zdrvima isto tako
Trola nece da stane na stanicu
Itd...

Meni je nekad trebalo i 10 min od semafora od suda do prvog iduceg u svrakinom
A na tolejbuskoj u SVR je posebna prica jer je toliko usko da se kamion trolejbus ne mogu mimoici (gledao sam i dva tri semafora da prodju a da niko ne makne ovdje bukvalno), a ukljucuju se i ovi sto prekrate gatackom... I onda dolazi jos i semafor u mladjanima
Forumerrer

#5541 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

liaar wrote:
Prvo se vas dvojica trebate educirati kako se vozi u kruznom toku.

Naravno da se iz unutrasnje trake moze i treba izlaziti. To je i citava poenta kada kruzni ima 2 trake.

Pogledajte koji video o pravilima voznje u kruznom toku.

Jeste se vas dvojica ikad provozali na ostalim kruznim i gledali oznake (blazuj, ilidza, dobrinja....)?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5542 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Forumerrer wrote:
liaar wrote:
Prvo se vas dvojica trebate educirati kako se vozi u kruznom toku.

Naravno da se iz unutrasnje trake moze i treba izlaziti. To je i citava poenta kada kruzni ima 2 trake.

Pogledajte koji video o pravilima voznje u kruznom toku.

Jeste se vas dvojica ikad provozali na ostalim kruznim i gledali oznake (blazuj, ilidza, dobrinja....)?
Kružni iako je napravljen sa 2 izlazne trake po izlazu, trebalo bi da onaj koji je unutra, uredno može da se prestroji prije svog izlaza, i izađe. Problem su oni koji se uključuju, veliki je broj vozača koji misle da imaju prednost na odnos onih unutar kružnog, jer tobože, oni su im sa desne, pa ulete bez gledanja, ili ulete gledajući u tebe i mašući. Zato i nije pametno samo presjecati traku da se isključi u vanjsku izlaznu, jer se može desiti da onaj koji ulazi, kružni vanjskom do drugog izlaza, ili trećeg nebitno, da te pokupi. I samim time, kriva su obojica. Ovaj iz unutrašnje jer nije obratio pažnju, a ovaj iz vanjske što je uletio prije vremena u kružni.
Forumerrer

#5543 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Kruzni tok ima svoja pravila i nikakva prestrojavanja unutar kruznog toka nisu potrebna.
Onaj koji se iskljucuje gleda vozila sa svoje desne strane - logicno.
Sacekas trenutak i izadjes iz unutrasnje.

Znate li vi pravila voznje? Ima dosta videa na internetu gdje se vidi kako se pravilno vozi u kruznom toku.

Nemojte se ofirati beze i izmisljati neka nova pravila. Cuj prestrojavanje u kruznom toku koji ima 2 trake hahaha.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5544 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by konektovan »

Mozda su mislili na kruzni, gdje iz dvije trake se iskljucujueš u jednu, kao što je onaj kruzni na vogoscanskoj.
mahalik

#5545 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalik »

Semafori moraju postati digitalnoi odnosno oni koji služe za pješake da se samo pale kada se pritisne za prealzak a oni za sporedne ulice kada se auto uključuje na senzor
Jednostavno
maxell_sarajevo

#5546 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by maxell_sarajevo »

Ja iz Dzemala Bijedica kad idem prema osnovnoj skoli Cengic vila 1 sa bismiletom prolazim kroz kruzni jer oni divljaci iz B.potoka prema Otoci samo pravo i bez gledanja prolaze kroz kruzni.
Svako jutro ocekujem da me neko udari u vrata i odvali mi bubrege.
Grean

#5547 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Grean »

Forumerrer wrote:Kruzni tok ima svoja pravila i nikakva prestrojavanja unutar kruznog toka nisu potrebna.
Onaj koji se iskljucuje gleda vozila sa svoje desne strane - logicno.
Sacekas trenutak i izadjes iz unutrasnje.

Znate li vi pravila voznje? Ima dosta videa na internetu gdje se vidi kako se pravilno vozi u kruznom toku.

Nemojte se ofirati beze i izmisljati neka nova pravila. Cuj prestrojavanje u kruznom toku koji ima 2 trake hahaha.
EDIT: izvinjavam se, nisam upratio da ste pricali o izlasku koji ima dvije trake gdje se naravno ne treba prestrojavati vec izlazis iz unutrasnje trake kruznog u lijevu izlaznu traku.

Naravno da si duzan prestrojiti se u kruznom ako si u unutrasnjoj traci a izlaz iz kruznog ima samo jednu traku. Pravilo je mozda glupo, mozda stvara vece probleme nego sto ih rjesava ali je pravilo.
maxell_sarajevo wrote:Ja iz Dzemala Bijedica kad idem prema osnovnoj skoli Cengic vila 1 sa bismiletom prolazim kroz kruzni jer oni divljaci iz B.potoka prema Otoci samo pravo i bez gledanja prolaze kroz kruzni.
Svako jutro ocekujem da me neko udari u vrata i odvali mi bubrege.
To znaci da je kruzni pogresno projektovan ako mogu bez usporavanja samo prosisati kroz kruzni. Nisam bas razumio je li to problem.

Primjer takvog, pogresno projektovanog kruznog toka je onaj kod Pennyja u Velesicima. Oni koji dolaze iz pravca zeljeznicke i idu prema tunelu u stvari ispred sebe imaju ravnu cestu a ne kruzni tok. Uopste ne moraju usporiti sto samim tim umanjuje sanse onim iz pravca Velesica da se ukljuce i uz to ima i taj rizik da te moze spucati sa strane.
Naslovnica

#5548 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Ako se poštuje vertikalna i horizontalna signalizacija, kružni tok u Velešićima je OK.
Nije do kružnih tokova, nego do debila.
kakaljin

#5549 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote:Ako se poštuje vertikalna i horizontalna signalizacija, kružni tok u Velešićima je OK.
Glavni razlog, treba znati voziti i postovati pravila kruznog toka i sve ce biti u redu. Davati na vrijeme zmigavce gdje treba, a ne paliti zmigavac lijevi kada ulazi u kruzni tok!!!!!
bit101

#5550 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bit101 »

kakaljin wrote:
Naslovnica wrote:Ako se poštuje vertikalna i horizontalna signalizacija, kružni tok u Velešićima je OK.
Glavni razlog, treba znati voziti i postovati pravila kruznog toka i sve ce biti u redu. Davati na vrijeme zmigavce gdje treba, a ne paliti zmigavac lijevi kada ulazi u kruzni tok!!!!!
Ja bih dodao da je veći problem što se ne pale zmigavci kad se izlazi iz kružnog toka, upratio sam da baš dosta ljudi to ne radi. Dodjes ti pred kružni i hoćeš da se ubacis, vidiš auto koje se kreće kružnim i zaustavis se da ga propustis. Ali ne, lola izlazi prije tebe i ne daje zmigavac, i bezveze si stao, trošio vrijeme, zivce i lamelu.

Manje-više mi je svejedno dao ti zmigavac ili ne kad ulaziš u kružni, jer je poznat tvoj smjer kretanja. Ali jebemu, daj zmigavac kad izlaziš, da te ne čekam bezveze.
Post Reply