geralt wrote:Minimalac treba podici, ali mislim da je u trenutnim uslovima 600 KM preambiciozno. O tome treba razmisljati tek kad nezaposlenost padne ispod 10%.
Sto se tice regiona, ja sam definitivno protiv nekog geografskog razdvajanja, jer to otvara previse prostora za malverzacije i takmicenje medju kantonima, previse je i sto entiteti imaju odvojenu politiku. Ako jedna Francuska moze imati isti minimalac i u Parizu i u vukojebinama, sto ne bi i Bosna.
Kad dignes minimalac, digao si i troskove opterecenja na platu (doprinosi) i poreza (koji idu na trosak radnika), i jos vise opteretio poslodavca koji onda mora dici cijene svojih proizvoda kao bi kompenzirao troskove. Jendo od rjesenja je povecanje neoporezive osnovice za radnika ili uvodjenje dodatnih poreskih olaksica za radnike (osim djece i clanova porodice koje izdrazavaju) pa da mu u konacnici ostane vise para a poslodavcu troskovi ostali isti. Smanjenjem opterecenja za poslodavca niko ne garantuje da ce taj novac ici radnicima nego ce visak zavrsiti u dzepu poslodavca.
Oni sto ja mislim da treba uraditi je ukinuti 10,5% doprinosa na placu koju placa poslodavac a ugovoriti plate u brutu (tako da je poslodavcu radnik fiksni trosak) i radnicima dati dodatne porezne olaksice na platu tkao da mu ostane vise para kada mu se odbiju doprinosi i porezi.