Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#5501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote: argumentirano kao i obicno :D
Naravno da je argumentirano - inflacija valuta decenijama ide gore(i tržišnim ublehama se prikriva i relativizira), cijene nafte u trajnom porastu, privreda u sve goroj situaciji(samo prati blokirane račune), pola javnih kompanija pred stečajem/privatizacijom, sposobnost prehrane 7 milijardi sve upitnija zbog klimatskih nepogoda...

Saće napad statistikom(čija je jedina svrha održati stabilnost berzi i održavati lažni optimizam) :D

A što se tiče nesreća na gradilištu i tajkuna - info iz prve ruke :wink:
aha, i zato sto cijene nafte rastu... mi ne trebamo ulagati u objekte koji stede istu

logicno
Seyfo

#5502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Alfons Kauders wrote:
Seyfo wrote:Imam pitanje o tunelu, ako neko zna da mi odgovori.

Neki dan sam gledao dokumentarac o nesreci 1999.g u tunelu Mon Blan izmedju Italije i Francuske. Strasno! Kamion se zapalio i nakon nekoliko minuta se temperatura u tunelu, zbog specificnog strujanja zraka i uslova, popela na 1000 stepeni,svi ljudi koji su se zatekli su zivi izgorjeli.Ako koga zanima nek progoogla.

Ispostavilo se da su uslovi u svakom tunelu idealni za poticanje pozara, tako da je bilo samo pitanje dana kad ce se takvo nesto bilo gdje u svijetu desiti.

Helem, da ne duljim, dokumentarac je zavrsio informacijom da se od tad svaki tunel mora graditi po novim standardima: paralelno sa tunelom za vozila se mora graditi mali tunel za ljude; svakih nekoliko desetina metara taj mali tunel mora biti povezan protupozarnim vratima sa glavnim tunelom, tako da putnici u svakom momentu mogu izaci iz vozila i skloniti se u taj mali tunel, taman da auti gore.

Šta je s tim standardom za tunel 1.mart i sve tumele na Vc?
nije isti tip tunela - 1. mart ima dvije cijevi koje su povezane za takve situacije
Ok, a gdje ljudi bjeze u slucaju pozara? U drugu cijev?
Alfons Kauders

#5503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Seyfo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Seyfo wrote:Imam pitanje o tunelu, ako neko zna da mi odgovori.

Neki dan sam gledao dokumentarac o nesreci 1999.g u tunelu Mon Blan izmedju Italije i Francuske. Strasno! Kamion se zapalio i nakon nekoliko minuta se temperatura u tunelu, zbog specificnog strujanja zraka i uslova, popela na 1000 stepeni,svi ljudi koji su se zatekli su zivi izgorjeli.Ako koga zanima nek progoogla.

Ispostavilo se da su uslovi u svakom tunelu idealni za poticanje pozara, tako da je bilo samo pitanje dana kad ce se takvo nesto bilo gdje u svijetu desiti.

Helem, da ne duljim, dokumentarac je zavrsio informacijom da se od tad svaki tunel mora graditi po novim standardima: paralelno sa tunelom za vozila se mora graditi mali tunel za ljude; svakih nekoliko desetina metara taj mali tunel mora biti povezan protupozarnim vratima sa glavnim tunelom, tako da putnici u svakom momentu mogu izaci iz vozila i skloniti se u taj mali tunel, taman da auti gore.

Šta je s tim standardom za tunel 1.mart i sve tumele na Vc?
nije isti tip tunela - 1. mart ima dvije cijevi koje su povezane za takve situacije
Ok, a gdje ljudi bjeze u slucaju pozara? U drugu cijev?
da, proguglaj mislim da je bilo rijeci o tome
Hendrix

#5504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

smart fon wrote:Pa pravilno je held
Held space ne znaci nista, recenica nema smisla u engleskom jeziku, ono sto je jos cudnije da iznad toga pise pravilno KEEP DISTANCE... :?
Hajvan

#5505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

dustaban wrote:
Ja znam odgovor.
:wink:

misliš?
znaš?

...i natakrim na tuki SDP, uzgred… ovom prigodom
StupskaBitanga

#5506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Stup na nogama
Konačno ode Dalas
Hajvan

#5507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

StupskaBitanga wrote:Stup na nogama
Konačno ode Dalas
ma bjaži!?! :D

fakat?
direstraits0078

#5508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by direstraits0078 »

Pics, or it didn't happen.
StupskaBitanga

#5509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Eno skidaju dijelove
Hajvan

#5510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

imaju slike i vijest na ozbiljnom portalu ( za razliku od ovog klikstorisa :D). zove se source.ba

sjo što cenzurišu linkove…ja portala i vanago. :-)

Edit:
pohitite,uslikajte i vi i prepišite od ovih što ste im sakrili link tekst, pa cete i vi biti mozda 'ozbiljni' portal :lol:
Last edited by Hajvan on 26/08/2014 13:24, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#5511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mali korak za vozaca bagera, veliki korak za sarajevo :D
Alfons Kauders

#5512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajvan wrote:imaju slike i vijest na ozbiljnom portalu ( za razliku od ovog klikstorisa :D). zove se --- NO LINKS ---
fakat, kliks je za kitu... ja vijesti citam samo na --- NO LINKS --- jer uvijek imaju najsvjezije lokalne informacije, ne prepisuju

za sportske vijesti su tanki, pa idem na --- NO LINKS ---

onako kad me malo zanima tehnologija, kad ganjam telefon novi, idem na --- NO LINKS --- ... a za automobilizam je definitivno nenadjebiv --- NO LINKS ---

:D
Hajvan

#5513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

odlican ovaaj NO LINKS :lol:
Hajlac

#5514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajlac »

Alfons Kauders wrote:
Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote: argumentirano kao i obicno :D
Naravno da je argumentirano - inflacija valuta decenijama ide gore(i tržišnim ublehama se prikriva i relativizira), cijene nafte u trajnom porastu, privreda u sve goroj situaciji(samo prati blokirane račune), pola javnih kompanija pred stečajem/privatizacijom, sposobnost prehrane 7 milijardi sve upitnija zbog klimatskih nepogoda...

Saće napad statistikom(čija je jedina svrha održati stabilnost berzi i održavati lažni optimizam) :D

aha, i zato sto cijene nafte rastu... mi ne trebamo ulagati u objekte koji stede istu

logicno
Zato što nam je privreda pred kolapsom, ne trebamo još ubrzavati kolaps uvođenjem dodatnih nameta/akciza kako bi se namakle pare za brži uvoz hrane/robe iz Mađarske, Njemačke, Argentine, Turske, Kine... :wink:

Sweatshop ekonomija+trgovinski deficit do plafona...

Da te podsjetim:
ragib wrote:Zasto mora autoput proci kroz jablanicu?
Neka prave tunel 10km, to nije lokalni projekat.
Volio bih da sto prije zavrse i ovu dionicu do Tarcina jer ako je sad ne puste nece je za godinu dok se vlast izmjeni.
Hoce li se moci dobiti kakav kredit da se gradi dionica do Konjica?
Zasto ne uvedu vece akcize na gorivo tako da makar godisnje imaju 100 miliona eura od akciza. Ovim putevima se vise ne moze voziti. Politicki interes kao i svaki drugi jeste sto prije spojiti Sarajeo - Mostar, nedopustivo je da ti treba dva sata do Mostara uz onako losu magistralu.
Alfons Kauders

#5515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajvan wrote:odlican ovaaj NO LINKS :lol:
kazem ti, --- NO LINKS --- je definitivno najbolji i najcitaniji portal u bih :D

isto ko sto je N.N. najopasniji lik u drzavi... svaki vikend napravi neki belaj, a vazda na slobodi...

skoro ko mali delalic :D
Alfons Kauders

#5516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hajlac wrote:

logicno
Zato što nam je privreda pred kolapsom, ne trebamo još ubrzavati kolaps uvođenjem dodatnih nameta/akciza kako bi se namakle pare za brži uvoz hrane/robe iz Mađarske, Njemačke, Argentine, Turske, Kine... :wink:

Sweatshop ekonomija+trgovinski deficit do plafona...

Da te podsjetim:
ragib wrote:Zasto mora autoput proci kroz jablanicu?
Neka prave tunel 10km, to nije lokalni projekat.
Volio bih da sto prije zavrse i ovu dionicu do Tarcina jer ako je sad ne puste nece je za godinu dok se vlast izmjeni.
Hoce li se moci dobiti kakav kredit da se gradi dionica do Konjica?
Zasto ne uvedu vece akcize na gorivo tako da makar godisnje imaju 100 miliona eura od akciza. Ovim putevima se vise ne moze voziti. Politicki interes kao i svaki drugi jeste sto prije spojiti Sarajeo - Mostar, nedopustivo je da ti treba dva sata do Mostara uz onako losu magistralu.
ok mozes li samo u par crta objasniti zasto nam je privreda pred kolapsom? jer meni nije bas najjasnije na osnovu cega si to zakljucio...

molim te navedi nekih 5-10 osnovnih pokazatelja i njihovo kretanje u protekloj deceniji

hvala
Hajlac

#5517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajlac »

Alfons Kauders wrote: ok mozes li samo u par crta objasniti zasto nam je privreda pred kolapsom? jer meni nije bas najjasnije na osnovu cega si to zakljucio...

molim te navedi nekih 5-10 osnovnih pokazatelja i njihovo kretanje u protekloj deceniji

hvala
Pred izbore sve je bajno i optimistično :-)

"Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/poslovni ... /140806137

"Smatraju da je neshvatljivo da se u ovako teškom trenutku za ŽFBiH kao i državu u cjelini, blokiraju svi računi i na taj način u potpunosti onemogući poslovanje preduzeća u momentu kada je neophodno uspostaviti odvijanje redovnog i bezbjednog željezničkog saobraćaja za potrebe bh. privrednih subjekata i građana. "

http://www.klix.ba/biznis/zeljeznicama- ... /140520136

Ignorance is Bliss, dok grobari privrede rovare, državni kriminal sve veći...

Ali jok, daj još nameta na kompletnu privredu da brže završimo Vc!
Alfons Kauders

#5518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote: ok mozes li samo u par crta objasniti zasto nam je privreda pred kolapsom? jer meni nije bas najjasnije na osnovu cega si to zakljucio...

hvala
Pred izbore sve je bajno i optimistično :-)

"Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/poslovni ... /140806137

"Smatraju da je neshvatljivo da se u ovako teškom trenutku za ŽFBiH kao i državu u cjelini, blokiraju svi računi i na taj način u potpunosti onemogući poslovanje preduzeća u momentu kada je neophodno uspostaviti odvijanje redovnog i bezbjednog željezničkog saobraćaja za potrebe bh. privrednih subjekata i građana. "

http://www.klix.ba/biznis/zeljeznicama- ... /140520136

Ignorance is Bliss, dok grobari privrede rovare, državni kriminal sve veći...

Ali jok, daj još nameta na kompletnu privredu da brže završimo Vc!
dakle dosao si do tog zakljucka na osnovu ovih vijesti?

sve sreca pa nisi doktor, kakve li bi to dijagnoze bile... "vidis... imas kilu... to znaci da imas rak, metastaza... da da, metastaza, samo sto nisi"
drug_profi

#5519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Hocu i ja tog nolinksa....

...s mobilnog...
DON_eARL

#5520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Image
Image
Helikopter

#5521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Helikopter »

Image

Image

VIJESTI REGIJA 26.08.2014. u 08:45 47

Jadransko-jonska autocesta će se graditi preko Počitelja i Trebinja?

Umjesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom autocesta će najvjerovatnije povezivati preko Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji.hr.

Jadransko-jonska autocesta će se graditi preko Počitelja i Trebinja? Foto: Pixsell
Informacija je to koja je za Jutarnji potvrđena iz Vladinih krugova, a načelna odluka je navodno donesena.

"Dio Jadransko-jonske autoceste na južnom Jadranu gradit će se kao nastavak A1, ali najvjerovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika, nego preko Počitelja i Trebinja, odakle će nastavljati prema Crnoj Gori i Albaniji. Turistička središta, uključujući Dubrovnik, te zračna luka u Čilipima s tom bi autocestom trebali biti povezani brzim cestama", istaknuto je.

To znači da Dubrovnik i krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje i EU-om, po svemu sudeći, i neće biti spojeni autocestom, nego postojećom Jadranskom magistralom.

Ona će, međutim, na nekim mjestima biti pretvorena u brzu cestu, odnosno dobit će još jednu traku, a na nizu lokacija u planu je i gradnja obilaznica. Hrvatskoj, dodaje izvor blizak redakciji Jutarnjeg, ostaje prioritet i gradnja Pelješkoga mosta, čime će se omogućiti brži put prema Dubrovniku zaobilaženjem Neuma i tamošnijh graničnih prijelaza.

Uvijek ostaje i mogućnost da Hrvatska sama izgradi autocestu do Dubrovnika, ali ona neće imati karakter međunarodne saobraćajnice.

Iako nastavak Dalmatine, koja je nedavno stigla do Ploča, autocestom preko Popova polja u BiH teško može naići na oduševljenje na krajnjem jugu zemlje, dio stručnjaka tvrdi da je to, s obzirom na uzak kopneni prostor koji na tom dijelu pripada Hrvatskoj i konfiguraciju terena, najbolje rješenje.

Gradnja Jadransko-jonske autoceste bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu. No, susret Zorana Milanovića, Vjekoslava Bevande, Mila Đukanovića i Edija Rame u cavtatskom restoranu Leut samo je uvertira u puno značajniju konferenciju o zapadnom Balkanu koja se krajem sedmice, pod patronatom njemačke kancelarke Angele Merkel, održava u Berlinu.

Cilj je da premijeri zemalja regije na berlinskoj konferenciji pred njemačku kancelarku izađu s prijedlogom stvaranja posebnog fonda iz kojeg bi se do 2020. godine finansirala izrada projektne dokumentacije za dijelove Jadransko-jonske autoceste u BiH, Crnoj Gori i Albaniji.

Gradnja Jadransko-jonske autoceste u tim zemljama mogla bi početi tek nakon što se izradi projektna dokumentacija, što znači da je njen završetak izgledan tek 2030. ili čak kasnije.

(Klix.ba)

http://www.klix.ba/vijesti/regija/jadra ... /140826006
Last edited by Helikopter on 26/08/2014 14:59, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#5522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Hendrix wrote:Morali su engleski zajebat makar negdje, Google Translate majka...HELD SPACE...šta je sad pa to?!?!?!?

Image
Mene vise buni ono Keep Distance pa onda Held Space :mrgreen: . OK sam sa Keep Distance ali Held Space mi je upitno :mrgreen: na kom li je jeziku?
cenecimoveocino

#5523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cenecimoveocino »

Prošao tunelom :sretan: :sretan:
Sve 5,još sam na friško ofarbane zidove,ala se svijetla u njemu reflektuju :mrgreen: :mrgreen:
:bih: :bih:
e:i zaboravih napomenuti da nema interneta(wi-fi)u tunelu :ljulja:
Alfons Kauders

#5524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

hfc wrote:
detroit-mercy wrote:
Hendrix wrote:Morali su engleski zajebat makar negdje, Google Translate majka...HELD SPACE...šta je sad pa to?!?!?!?

Image
Mene vise buni ono Keep Distance pa onda Held Space :mrgreen: . OK sam sa Keep Distance ali Held Space mi je upitno :mrgreen: na kom li je jeziku?
Na balkanskom engleskom, sto pitas?
fakat bezze sramocenje, zar nisu mogli umjesto te trece linije da stave neku ilustraciju?

ako ne moze graficki radi rezolucije i monohromatskog displeja, moze se staviti nesto u ASCI kodu, da se skonta bez obzira na jezik...

tipa

<--- 25m --->
edin_the

#5525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

hfc wrote:Osim toga, HR tuneli na autocestama, svi imaju sigurnosne "pecate" ADAC i Eurotap, 1. Mart ga nema.
Cuj svi, imaju samo oni duzine kao Vijenac i duzi. Njih 3-4 cini mi se

edit evo ja sam našao da dva tunela imaju te certifikate, Brinje (1,5km) i Sveti Rok (5,5km). Evo slike Sv. Roka i reci mi molim te po čemu se razlikuje od Vijenca

Image

Image

:bih:
Last edited by edin_the on 26/08/2014 16:30, edited 2 times in total.
Post Reply