GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Savjetnik Premijera

#5501 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Savjetnik Premijera »

Samo jedno pitanje za advokata Grasa:
Taj što pošteno radi i pošteno štrajkuje, kada i po kom konkursu je primljen u Gras?
dječak sa šibicama

#5502 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

Pa gras je odavno "drzava Sandzak", mislim nista protiv Sandzaka, ali onaj najgori sljam iz tog tamo drustva se navukao u to JKP i od njega napravio ovo sto je danas.

Pa nista samo od sebe ne dodje, ne postoje slucajnosti posebno ne u ovakvim slucajevima.

Oni sad konstantno strajkuju zbog posljedica, i smire se kad prime platu, pa do narednog mjeseca. I onda jovo nanovo...

Zato sto u samom grasu ne postoji kriticna masa za sustinske promjene... sibicari, kako rekoh.
NEOPLAN

#5503 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Savjetnik Premijera wrote:Samo jedno pitanje za advokata Grasa:
Taj što pošteno radi i pošteno štrajkuje, kada i po kom konkursu je primljen u Gras?
Primljen je 1971. godine kao diplomant Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Qler

#5504 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Qler »

Vezano za servise, nasao se slucajno kod remize, i pitam nekog covjeka, nesto radi oko autobusa, sta je ovo sto ih je ovoliko pokvareno, sve motori izvadjeni, kaze jarane kako nece biti kad im se ulje nikad skoro nije zamijenilo, i kad ga mijenjaju stavljaju preradjeno...

eto, stedili su bar na servisima :)
NEOPLAN

#5505 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Qler wrote:Vezano za servise, nasao se slucajno kod remize, i pitam nekog covjeka, nesto radi oko autobusa, sta je ovo sto ih je ovoliko pokvareno, sve motori izvadjeni, kaze jarane kako nece biti kad im se ulje nikad skoro nije zamijenilo, i kad ga mijenjaju stavljaju preradjeno...

eto, stedili su bar na servisima :)
Po propisu se u GRAS-u trenutno odrzavaju samo dva - tri busa, i to ovi noviji iz turisticke agencije. Sve ostalo se krpi kako stigne jer para a ni dijelova nema.
shandrprcSA

#5506 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by shandrprcSA »

MuaDib wrote: Od sada kad mi dođe revizor, iako imam kartu, samo ću mu reč nije mi bila plata, od čega da platim. Pa dokle više, ovo maltretiranje građana.
a jesi li primjetio da samo na Novom Sarajevu policija je jos uvijek na tramvajskim stanicama :D sto ih komandir Gagula Safet nacalio da mu gradjani ne diraju GRAS :D :D valja opravdati mjesto u upravnom odboru :lol: :lol:
febo_acm

#5507 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by febo_acm »

snaga_znanja

#5508 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by snaga_znanja »

I btw. ovo nije strajk. Ovo je seljacka buna. Zna se sta je strajk i kako se strajk provodi...
NEOPLAN

#5509 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Za sve probleme u GRAS-u ministar optužuje uposlene, s druge strane, radnici za svoje i probleme u ovom preduzeću, optužuju Vladu KS i resornog ministra Jusufa Bubicu.

"GRAS je firma Kantona Sarajevo, nije naša. Mi svaku put moramo štrajkati da bi dobili plate. Oni nama prijete da će nas zatvoriti, pa eto nek nas vode gdje god hoće. Nemamo voznog parka, nemamo ništa, mi smo imali preko sto vozila sad nemamo ni 40. To je Kanton kriv. Tražimo zdravstvene knjižice da se ovjere, tražimo platu i tražimo vozila da imamo čime voziti ljude. Obećali su nam sve na prošlom štrajku i ništa nisu uradili. Ja imam 35 godina radnog staža, a knjižicu ne mogu da ovjerim", izjavio je Begić Hakija, vozač autobusa.

Na ministrovu konstataciju da radnici nisu ni zaradili plate, dobili smo jednoglasan odgovor.

"Kako može reći da nismo zaradili platu, a svaki dan radimo? Je l' on zaradio platu? To je jedna obična pijanica. On je na sinoćnjem sastanku ustao, uhvatio se za međunožje i rekao 'boli me ona stvar za GRAS'".

Uprkos tome što je ministar Bubica rekao da će plate biti isplaćene u toku dana, radnici tvrde da će najvjerovatnije nastaviti sa štrajkom.

"Oni će nama danas isplatiti platu, ali šta ćemo sutra? U 15 godina promijenilo se osam direktora, svaki obećava, ali niko ništa ne ispunjava. Adis Šehić nas je jedini pomakao s mrtve tačke, ali oni su ga odmah smijenili. Gume nam nabavio, platu isplatio, struju platio, knjižice ovjerili...", tvrdi Hakija Begić, međutim, odakle je novac dolazio samo kad je Šehić bio direktor, Begić ne zna.

Resorni ministra tvrdi da u GRAS-u ima od 500 do 700 radnika viška, međutim, radnici se ne slažu.

"Možda ima višak radnika, ali u administraciji, a te ljude su oni doveli. Neka ih dovode, ali neka nama daju platu", kaže Begić.

"Ja u ovoj firmi radim 15 godina, imam porodicu, ljudi me znaju kao dobrog vozača tramvaja... Liječimo se kunicom, bokvicom, kao da smo partizani, ovo je van svake pameti, ne možemo se pregledati, zube popraviti, ne možemo ništa. Ja imam samo dobre namjere. Neka nadležni riješe ovaj problem, mi smo svi oboljeli, neka riješe šta bilo pa da više znamo na čemu smo, pa makar to bio i stečaj", ističe Muhamed Svraka, vozač tramvaja, koji tvrdi da ni jedna stranka ne stoji iza okupljanja radnika i obustave saobraćaja.

"Ja pozivam sve stranke da dođu, pozivam članove Predsjedništva BiH, gradonačelnika, ovo je sramota. Mene duša boli, ja sam se borio za ovaj grad i na šta smo sad spali, mene je sramota zbog ovoga", kaže Svraka.

"Sramota je što se ovo dešava u jednom velegradu, ali mi ne pravimo ovo. Oni žele napraviti robovlasničko društvo pa će tražiti od nas da platimo što uopšte stojimo ovdje. Građani su najmanje krivi, ja se stidim zbog cijele ove situacije, ali političari su ti koji presvlače dresove, a nisu mogli sjesti i dogovoriti se. Niko me ne može ubjediti da nema izlaza", izjavio je jedan od radnika.

Cijena mjesečne karte za prevoz se povećala, gradski saobraćaj se ne odvija po redu vožnje, a radnici tvrde da nemaju čime da voze.

"Plata nije jedini problem, mi tražimo dovoljan broj vozila. Tražit ćemo da se sistemski riješi problem GRAS-a. Stečaj nije rješenje, mi tvrdimo da ova firma može biti ogledalo grada, ali nekom nije stalo da to bude tako. Sve poslijeratne vlade su radile na tome da se ova firma uništi. Nedostatak novca je problem KS, nije naš, ako je Vlada dozvolila da se neko za sedam maraka vozi koliko hoće puta, normalno da ne možemo zaraditi. Vlada nije napravila ambijent u kojem bi firma zaradila i građani bili zadovoljni. Da 300.000 ljudi koje mi dnevno prevezemo plati kartu po cijeni od pola marke, mi bi bili respektabilna firma", izjavio je Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a komunalne privrede.

U poslovnoj zgradi GRAS-a struja je isključena u četvrtak, i to zbog dugovanja od 2.740.000 KM. Osim toga, preduzeće ima i velika dugovanja prema dobavljačima, a posljednja plata koju su radnici dobili bila je ona za januar 2013. godine. Zbog svega toga, ni jedno vozilo GRAS-a danas se saobraća. S druge strane, građani najviše krive radnike ovog preduzeća i tvrde da se prema popunjenosti parkinga ispred Olimpijskog bazena Otoka može pretpostaviti da će u GRAS-u biti štrajk jer radnici dolaze privatnim automobilima, koje parkiraju na spomenutom parkingu, kako bi štrajkali.
http://source.ba/clanak/9356669/vijesti ... f=aktuelno

To nam je ministar...
vade_mecum

#5510 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

@NEOPLAN hajd molim te pokazi mi barem jedan (1!) GRAS-ov konkurs iz novina, sa posao.ba, bilo cega za bilo koje zanimanje i bilo koju strucnu spremu od 1996 pa do danasnje dana.
Adriatic

#5511 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Treba izuzeti sredstva rada, tj. vozila i angažovati vozače sa biroa.
Proglasiti radnu obavezu.
zateznistub

#5512 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

vade_mecum wrote:

@NEOPLAN hajd molim te pokazi mi barem jedan (1!) GRAS-ov konkurs iz novina, sa posao.ba, bilo cega za bilo koje zanimanje i bilo koju strucnu spremu od 1996 pa do danasnje dana.
Isto pitanje bi se moglo postaviti i za
-KCUS
-Kojkakve policijske sluzbe
-vecinu skola i fakulteta
-EP
-energoinvest

i sve firme i kompanije
Adriatic

#5513 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

zateznistub wrote:
vade_mecum wrote:

-KCUS
-EP
-energoinvest

i sve firme i kompanije
Ali njima se ne plaćaju unaprijed mjesečni kuponi, nisu u gubitku 120 miliona, ne uzrokuju svojim obustavama rada troškove za Sarajevsku privredu kao ova banda u Grasu.
snaga_znanja

#5514 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by snaga_znanja »

Fakat haj nek neko pokaze konkurs.. :lol:
vade_mecum

#5515 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

zateznistub wrote:
vade_mecum wrote:

-KCUS
-EP
-energoinvest

i sve firme i kompanije
drug moj, tema je GRAS, a kada mi elekroprivreda iskljuci struju jer nisu dobili platu, a ja je uredno placam onda budi siguran da cu isto pitanje postaviti na temi "EP se raspada a Vlada ni mukajet" ;-)
NEOPLAN

#5516 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

vade_mecum wrote:

Procitaj drugi post odozgo. Za konkurs, trazi po sluzbenim novinama ima sigurno. Ja kuci imam samo jedan, a to je kad je stari konkurisao za revizora i dobio odbijenicu. Ako hoces mogu ti skenirati.
snaga_znanja

#5517 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by snaga_znanja »

Ja veceg beskicmenjaka od ovog Zeljkovica nisam upoznao.

Ako do 16 sati saobracaj ne bude uspostavljen, uspostavit cemo alternativni saobracaj. :lol:

Udaraj bagru pendrecima i natjeraj da vozi ili podjeli otkaze.
febo_acm

#5518 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by febo_acm »

Samo se nadam da će se ovoj mafiji, seljadiji i papanluku u GRAS-u stati u kraj. Danas su hiljadama ljudi iz džepa izbili po 5-20 KM za prevoz i treba ih tužiti i kazniti sve redom.
vade_mecum

#5519 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

NEOPLAN wrote:
vade_mecum wrote:

Procitaj drugi post odozgo. Za konkurs, trazi po sluzbenim novinama ima sigurno. Ja kuci imam samo jedan, a to je kad je stari konkurisao za revizora i dobio odbijenicu. Ako hoces mogu ti skenirati.
moje pitanje je bilo retoricko,a reci da je konkurs objavljen u sluzbenim novinama je... :lol: :-)
zastavnik22

#5520 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zastavnik22 »

NEOPLAN wrote:
zastavnik22 wrote:.
Spominjete naknadu za topli obrok , pa zar nemaju kuhinju i restoran u krugu preduzeca.
Pa i urestoranu moras platiti jelo...
moras ali 2 il 3 KM a ne 7Km.
Opcija A) manji topli
Opcija B) ukini restoran i kuhinju i smanjis troskove

Gdje je problem?

Nije frka samo u toplom, gdje je ostalo.
Stecaj firme i ispocetka.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5521 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Velkoski »

ja stvarno ne znam kako vas više nije sramota pljuvati po tim obespravljenim radnicima koji krvavo zarađuju hljeb za svoje porodice, pogotovo kada vidite uslove u kojima rade.

fuj.
NEOPLAN

#5522 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

zastavnik22 wrote:
NEOPLAN wrote:
zastavnik22 wrote:.
Spominjete naknadu za topli obrok , pa zar nemaju kuhinju i restoran u krugu preduzeca.
Pa i urestoranu moras platiti jelo...
moras ali 2 il 3 KM a ne 7Km.
Opcija A) manji topli
Opcija B) ukini restoran i kuhinju i smanjis troskove

Gdje je problem?

Nije frka samo u toplom, gdje je ostalo.
Stecaj firme i ispocetka.
Slazem se. Kupitidovoljan broj novih vozila, zaposliti mlade ljude. Formirati novi tarifni sistem. Ukinuti subvencije svakom ko zakuka i dati ih penzionerima, djacima i studentima. I placati ih uredno.

Tek onda pustiti Centrotrans, pa nek se ravnopravno biju za trziste.

Al to je prica za laku noc, ta bajka je u BiH prakticno nemoguca.
febo_acm

#5523 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by febo_acm »

KB24 wrote:ja stvarno ne znam kako vas više nije sramota pljuvati po tim obespravljenim radnicima koji krvavo zarađuju hljeb za svoje porodice, pogotovo kada vidite uslove u kojima rade.

fuj.
I ja sam danas krvavo platio taxi 20 KM...
snaga_znanja

#5524 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by snaga_znanja »

NEOPLAN wrote:
Slazem se. Kupitidovoljan broj novih vozila, zaposliti mlade ljude. Formirati novi tarifni sistem. Ukinuti subvencije svakom ko zakuka i dati ih penzionerima, djacima i studentima. I placati ih uredno.

Tek onda pustiti Centrotrans, pa nek se ravnopravno biju za trziste.

Al to je prica za laku noc, ta bajka je u BiH prakticno nemoguca.
Stecaj ili privatizacija. Rjesavanje tehnoloskog rodbinskog viska i uvodjenje konkurencije. Po mogucnosti vise od jedne firme mimo centrotransa.
O'zone
Globalni moderator

#5525 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

"Ukoliko saobraćaj ne bude uspostavljen do 16 sati, naložit ćemo uvođenje alternativnog saobraćaja", rekao je premijer Suad Zeljković.
A metilju jedan ko će ti voziti? :lol:
Post Reply