Ekskluzivno! Intervju sa Jusufom Bećirovićem
Da ljubav prema domovini nema granica najveći dokaz je gospodin Jusuf Bećirović.
Naime, Bećirović je prije 27 godina napustio našu domovinu, ali Bosna I Hercegovina nikada nije izašla iz srca ovog 49-godišnjaka.
Bećirović duži niz godina ne propušta reprezentativne akcije, a nedavno se spontano počeo baviti ”skautingom”. Tako je ovaj Kalesijac o vlastitom trošku u našu reprezentaciju doveo braću Hajrović I Seada Kolašinca.
Kao prvo želim Vam čestitati na ovome što radite za našu domovinu. Stvar je još veća kada kažemo da sve finansirate iz vlastitog džepa.
NEMA SE tu šta čestitati. Ja mislim da bi svaki naš građanin koji voli BiH uradio ovo isto, kada bi imao vremena i ono najvažnije financija jer je trenutno u bijelom svijetu teško. Nije to kao prije 25 ili 30 godina. Ja se prvo moram zahvaliti mome šefu Stefanu Ulmanu koji mi je desna ruka sto se tiče vremena i slobodnih dana, jer morate znati da sam ja prošle godine 37 dana bio slobodan. Da mi dozvoli da to sve anuliram u smislu da odradim te sate, inače radim kao domar, u jednoj velikoj auto – kući. (Audi, Škoda i Volkswagen).
Kako ste skupili u kontakt sa braćom Hajrović?
To je bilo spontano. Pošto se poznajem sa Sinanom Sinanovićem, sa njim sam pričao i tražio mšljenje šta misli da se angažujem oko dovođenja mladih fudbalera koji su po svijetu rasuti, pod uslovom da mi „Avaz Sport“ napravi akreditaciju jer ne možeš stupiti u kontakt baš lako sa tom djecom. Bio je sumnjičav, ali je sve odradio i poželio mi sreću.
Tako je to krenulo. Prvo što mi je zapalo za oči su braća Hajrović, Seferović i Kolašinac. Došao sam do broja Hajrovićevog oca Safeta i dogovorili smo sastanak u restoranu gdje im majka radi. Potrefilo se da je i Sead bio tu, imao je obaveza prema Švicarskoj mladoj selekciji, pa smo o svemu popričali. Taj dan dolazi Izetu Hitzfeldova poruka, da ide za Tunis, 3 sata kasnije dolazi Džekina poruka da ne igra za Švicarsku. Ja sam mu predložio da se odazove Hitzfeldu dok vidimo kako će se odvijati situacija sa Bosnom. Kako znate navijači su digli hajku ne znajući pravu situaciju, jer niko iz našeg saveza nije kontaktirao Izeta.
Sead je došao u Ljubljanu gdje je brzo sve dogovoreno. Seferović je otkazao. Zašto, to možete pitati njegovog oca.
Hajrovići
A Kolašinac?
Došao je dan da igramo u Rigi. Izet, Sead i njihov otac odletili su u Sarajevo. Predsjednik Begić, Baković i Pilav sa delegacijom se vraćaju u Sarajevo. U subotu popodne su odrađeni sportski papiri.
Kolašinca sam prvi put u Nurnbergu pitao o BiH. Momak je odmah obećao da će igrati za nas. Drugi put u Freiburgu. Kaže nema problema “Juka”. Poslije odem u Karslruhe kod njegovih roditelja. Dočekaše me pravo, iako su stigli prije na dan sa odmora iz Turske, sarma , ručak, kahvenjisanje. Ja sam nenajavljen došao. Svaka im čast! Dogovorili novi sastanak. Ja sam o svemu obavijestio naš savez.
Dogovor je pao da se svi nađemo u Gelsenkirchenu na Raulovom oproštajnom meču. Tu je sve dogovoreno, Spaha se pridružio na iftaru u jednom hotelu. I hvala Bogu, drago mi je kao i svim nađim građanima I navijačima.
Samo još da kažem ne treba napadati momke, oni su odrasli u drugom svijetu, oni nemaju jarane nego prijatelje. Velika je to razlika. Družiš se 20 godina sa nekim i odjednom moraš sve ostaviti. Znate koliko je bilo oko Izeta psovki, uvreda itd.
Spaha
Svi se sjećamo tog „famoznog“ gola Izeta Hajrovića protiv Slovačke i njegove proslave kada je dotrčao do Vas koji nam je „širom otvorio vrata“ Brazila. Što Vam je Izet tada rekao?
Moje mišljenje je da je taj gol od dragog Allaha. Sve se složilo kao domine. To je bilo neopisivo, on je se derao „jaaa jarane“ pošto se mi ne zovemo imenom nego“ jarane“. Kad je Mire udario nogom u reklamu i u nogu, tad sam čini mi se došao sebi i vidio da ga grle i ljube. Džeko se dere „Izeteeee“. Ma neopisivo. Tih 12 minuta mi je bilo godina. Ja sam poslije tekme morao odmah nazad. Nisam ni kafe popio. Svi su tražili da ostanem ali nisam mogao.
Kakav je osjećaj danas kada znate da nam je „Vaš Izet“ svojim golom donio važna 3 boda protiv Slovačke i ostavio nam lakši dio posla za odlazak u Brazil?
Ma osjećaj je bio neopisiv. Vjeruj te da mi je neko došao i rekao, hoćeš 1 milion KM ili da izet da gol, ne bi pogledao u pare. Momak je dobar i fin, zaslužio je od Boga, plus dolazio na neka okupljanja negdje u Hercegovinu kao za u17 ali nije bio talenat???? Sead, znate sa u17 najmlađi u Švicarskoj reprezentaciji bio prvak svijeta sa Seferovićem, ali niko nije mrdnuo. Nije mi sad toliko za loptu, šta god naprave u Brazilu. Bitno je da smo otišli na smotru najboljih zbog dušmana!
Odlazak u Brazil značio je jednu veliku pobjedu za sve Bosance i Hercegovce širom svijeta, „BHFanaticose“ koji su kao i uvijek do sada bili 12. igrač kao i za „novi“ Nogometni/Fudbalski Savez BiH na čelu sa gospodinom Elvedinom Begićem koji je od plasmana naše reprezentacije na svjetsko prvenstvo inkasirao oko 10ak miliona Eura.
Slušajte. Naši navijači su veike patriote.Ja znam lično da raja posudi 500 eura da bi išli na tekmu. Zato naši, nije to mala stvar. Niko nema navijača kao mi. Nigdje nismo gostovali, a da se nismo osjećali kao domaćini. Kad izađeš na teren pa pogledaš to, lično sam čuo od fudbalera kažu „Ovo je nemoguće“. Što se tiče te dobiti neznam ništa, ali mislim da je to velika injekcija našem savezu.
U javnosti je ovih dana aktuelna tema oko „potencijalnih reprezentativaca“ Muamera Tankovića, Mirze Halvedžića, Ali Suljića, Nemanje Gudelja , Dine Arslanagića, Veroljuba Salatića i drugih. Da li ste u kontaktu sa nekim od njih, i da li postoji šansa da u budućnosti nekog od njih gledamo u „svetom dresu“?
Čujem se sa Salatićem, Gudeljom, Arslanagićem. Čuo sam se i sa familijama Tankovića, Suljića te mnogim našim momcima koji će zaigrati ili već igraju za velike timove.
Mogu vam reći da je Tankovićeva famlija prava. Oni su se prepustili nekom našem menadžeru koji njega zastupa. Čak sam pričao sa njim, kaže da ja više ne razgovaram sa njima, on je njihov predstavnik i kaže da Mujo trenutno razmišlja o Švedskoj i klubu. Razumijem ga kad kaže da razmišlja o klubu jer momku istječe ugovor 1. jula 2014 ali za Švedsku ga nemogu shvatiti, a siguran sam iz razgovora sa njegovim roditeljima da su oni za BiH.
Gudelj, momak je otvoreno rekao igrat ću za BiH. „Moji su iz BiH“, neka me Sušić pozove imaće me. Ja bi ga pozvao odma. Dosta su nama druge države krale kvalitetne igrače.
Arslanagić, znate majka Belgijanka, otac Trebinjac. Ali od prve godine živio u Sarajevu, igrao odbojku za Bosnu. Nakon toga otišao u Belgiju, oženio se i žive sretno.Kad mi je njegov otac rekao da ga je Dino natjerao prije 3 godine da mu uradi državljanstvo BiH, vjerujte da mi je srce napunjeno. Momak je prva liga, igra dobro mlad, moje mišljenje je da ga treba povesti u Brazil jer ako hoćemo budućnost moramo se polako oslanjati na mlade.
Salatić je rekao za „Blic“ a i meni „Bila bi mi čast igrati za Bosnu“. Momak je kapiten Grasshoppersa. Proglašen je najboljim veznim igračem u Švicarskoj za 2013. Sad je na redu naš savez.
Mišljenje o selektoru Sušiču?
Volim što je Sušić, “ja ga zovem šef” odveo repku na svjetsko nego pare. Da mi je neko pare ponudio da nas Ćiro odvede nebi ih pogledao jer je Ćiro “lopina od čovjeka”. Dođe u Sarajevo i na pressu kaže “igraćemo protiv turske jebat ćemo im majku.” Evo i sad u Tuzli “jebat ćemo im majku” Kome bolan Ćiro?!
Ovo mu poručujem ako voli Bosnu i Slobodu, neka napusti Slobodu. Ima šansu 2. marta u Livnu, gdje gostuje Sloboda, pa neka dole na pressu kaže “Došli smo jebat cćemo vam majku” onda ću mu skinuti kapu.
sušić
Koji su Vaši planovi za budućnost?
Što se tiče budućnosti naše djece u svijetu spremam se predložiti savezu u Innsbrucku plan gdje ću sve momke koji igraju u svijetu u 1. i 2. ligi napraviti kao jednu „bazu podataka“. Nadam se da će me u savezu podržati jer dolaze nova, bolja vremena. Treba podržati predsjednika, sekretara Bakovića, Pilava šefa repke, Ljubojevića, Kajtaza… Oni su za sve što je dobro ali moramo znati da ima i njih kojima nije drago što je BiH u Brazilu, što ide naprijed jer su oni tu što moraju i da troše državne pare. Zato molim navijače da se suzdrže od bilo kakvih bakljada, protesta još par mjeseci. Jer vidim na društvenim mrežama da ima svakakvih inicijativa. Ovi gore navedeni napravit će sve da u i oko naše reprezentacije sve bude uredu.
Zamolio bi još naše ljude da znaju da ja nemam ništa sa menadžerstvom. Ja nisam čovjek koji gleda ljude kroz euro, ja sam običan čovjek kao i vi svi.