BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ganjeta
-
Korisničkoime
#5502 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Negdje si napisao da si za da MORAJU biti pozvana makar dva igrača iz PL-a ili neko drugi a ti ga podržao zato mi to i ne ide u glavu.jeza u ledja wrote:@ Korisnicko ime
Govorim o principu, ne o nekom pisanom pravilu da nesto MORA.
Argument o kvalitetu ti jednostavno ne stoji. Ne igra najkvalitetniji igrac (na svojoj poziciji) svaku utakmicu, cak i ako je potpuno spreman. Ako igras protiv mnogo slabijeg protivnika ti kao trener na njemu zelis probati neke druge igrace, koji nisu najbolji na toj poziciji, a mozda nisu ni drugi najbolji na toj poziciji, vec su perpektivni, mladi, ovo ono.
Samo zato sto neko igra u inostranstvu to ga ne cini automatski boljem. Cak i ako neko igra u inostranstvu, a znas sigurno da je bolji kao igrac, ga ne cini nuzno najboljim na toj poziciji i u tom trenutku. Recimo za Muslimovica znas da je bolji od recimo Zeca, ali Zec je u Turskoj, a Muslimovic u dalekoj Kini . Bolje Zec u Turskoj nego Muslimovic u sumi.Znaci ne pozivas najbolje, pozivas one koji ne moraju putovati cijeli dan da bi igrali neku prijateljsku tekmu koja se igra recimo u Zenici.
Takodje, ako je neki igrac mator i ostalo mu jos 1-2 godine, a ovamo imas mladjeg pred kojim je tek buducnost, a znas da je slabiji, pozvaces ovog mladjeg da ovaj stekao iskustvo.
Znaci princip da uvijek igraju samo najbolji jednostavno ne stoji.
NARAVNO, ako imas milion jebenih opcija na poziciji ofanzivnog veznog (Misimovic, Pjanic, Ibricic, Stilic) , tesko ces pozvati nekog iz nase lige, tipa Husejinovic . Radi se o deficitarnim pozicijama, a mi smo u gotovo svakoj osim tog ofanzivnog veznog deficitarni. Znaci nemamo lijevog beka kakvog treba, a ti se pitas zasto Kvesic. Nikad nismo i nikad necemo imati dovoljno ikvalitetnih graca u inostranstvu da bi se popunilo svako mjesto u repki da nema bar dva igraca iz PL, ako ne i vise koji se mogu naci na sirem spisku.
I o nikakvom magicnom stapicu se ne radi. To je samo jedan segment u radu repke i u radu klubova iz PL.
I vec se sada tako radi, (Sesar, Svraka, Kvesic). Dakle vec se pravi redovno pozivka mladjim igracima iz nase lige i to koliko vidim funkcionise. Sesar ce sutra zaigrati o Turskoj pa cemo vidjeti da li valja. Bez reprezentacije tesko da bi se prodao dalje od Azerbejdzana.
Znaci umjesto u Azerbejdzanu, sad imas igraca u Turskoj Super Ligi. To mu je prilika da profesionalno napreduje. Iz Bosne, on ne bi imao tu priliku. Ako on fakat valja, onda ce on doci dalje od Elazigspora. Ako ne valja nece - i nece vise biti pozivan. Problem je u tome sto se nasi igraci bez obzira na kvalitet ne mogu direktno prodati u jak klub vec moraju proci kroz 2-3 stepenice izmedju. Znaci ti pozivom u reprezentaciju mozes ubrzati taj proces.
Radi se o pogrešnom nakaradnom principu, prodaja igrača iz PL-a i reklama PL prije kvalitete i prije repke. Mene za igrače iz PL-a i za ligu kada je u pitanju repka zaboli briga. Prije svega jer je liga takva kakva jest ukaljana do maksimuma, da je samo slaba ne bi ni ja osjećao tako vjeruj. Ali ona je slaba jer u njoj postoji mali milion problema koji ne možeš riješiti ni parama ni repkom.
Čuj ne stoji argumenat pa u svim mojim postovima koje sam do sada napisao jedino bi se smio kladiti da ovaj argumenat stoji. Evo kako ja to sebi zamišljam zoveš najbolje bez obzira odakle su, kako se zovu, ko su ima rođaci i stričevi. Sasvim jednostavno. Naravno stoji to što kažeš da ćeš zvati i probati mlađe igrače da ih probaš pa tako u nekoj prijateljskoj neće uvijek igrati najjača postava. Ali kako ćeš odlučiti koga od tih mlađi zvati da ih probaš hoćeš li gledati kvalitetu ili ćeš gledati da li igra u PL-u i možda mu treba da se proda.
Kažeš nije nužno bolji ako je u inostranstvu ako je tako šta je repka dobila sa prodajom Sesara u Tursku, ako nije nužno da je igrač u stranoj ligi bolji od nekog iz PL. Ako ga ta Turska neće načiniti boljim igračem nije se ni trebao prodavati što se repke.
Već sam te pitao pa ti ne odgovori da li bi zvao Kvesića da negdje u inostranstvu već imamo nekoga lijevog beka koji je istih godina samo bolji fudbaler od Kvesića (bolji lijevi bek). Ja ne bi pa da mi je i on i Željo iz oka ispali.
Ne pitam se ja zašto se Kvesić zvao njegov poziv podržavam jer iskreno ne mogu se sjetiti da ima neko bolji kandidat za mjesto lijevog beka od njega a ne zato što je iz PL-a. Subašić da se nije povrijedio i da sada ne dobija minutažu na kašikicu bio bi bolji kandidat.
Upravo je magični štapić u pitanju hajd repko riješi nama ublehama lopovima i ne radnicima problem prodaj umjesto nas igrače jer mi nismo sposobni a bogami ni voljni da napravimo kvalitetnog igrača.
Spominješ Švicarsku ligu, šta misliš da su svi igrači iz Švice jučer nastali ljudi rade upravo ono što ja govorim da se treba raditi i tako su stvorili sebi kvalitet koji se može pozvati u repku i još prodati za dobre pare.
Preskačeš stepenicu ako hoćeš da mlatiš lovu i naše igrače direktno bez posrednika prodaješ u jače lige trebaš prvo stvoriti kvalitet koji ćeš ponuditi.
Da sve navedeno nije tačno ostaje ono da se još borimo sa ostacima korumpiranog, ljigavog sistema iz prošlog saziva Saveza kojeg čine ljudi bez obraza, znanja i nekih vrijednosti koji bi mater svoju za cenera prodali. Njima se ne smije omogućiti ni teoretska mogućnost za mahinacije. Kad vide da je presušilo samo će dalje otići jer oni nikada i nisu bili radi fudbala.
-
Korisničkoime
#5503 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Džeko ne smo da je najbolji napadač kojeg BiH ima nego najbolji napadač sa Balkana trenutno. Kad samo vidim kako neko uzdiže Madžukića ili jedno vrijeme Olića kad je zabio u Ligi prvaka (kao da nikad niko nije dao gol u toj istoj Ligi prvaka) spopadne me smijeh a o napadačima istočnih komšija da i ne govorim.Evetrone wrote:"najbolji" naš igrač totalno zakaže u oba baraža mislim da je vrijeme da vedad bude ispred umišljenog tviteraša ako hoćemo rezultate.
Onda se pojave pametne glave i kažu ma ta on zna.
- luckylaka
#5504 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Korisničkoime wrote:Džeko ne smo da je najbolji napadač kojeg BiH ima nego najbolji napadač sa Balkana trenutno. Kad samo vidim kako neko uzdiže Madžukića ili jedno vrijeme Olića kad je zabio u Ligi prvaka (kao da nikad niko nije dao gol u toj istoj Ligi prvaka) spopadne me smijeh a o napadačima istočnih komšija da i ne govorim.Evetrone wrote:"najbolji" naš igrač totalno zakaže u oba baraža mislim da je vrijeme da vedad bude ispred umišljenog tviteraša ako hoćemo rezultate.
Onda se pojave pametne glave i kažu ma ta on zna.
-
Melami
#5505 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Mene zanima o kojem se golmanu Fejzicu prica ovdje?
-
MightyMatch
#5506 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Mlada repka je jedno a seniori sasvim drugo.Ocit primjer da ovaj kod seniora u timu trece lige ni sam ne pamti kad zabio,u stvari minutaza mu je minorna ili u prevodu nema ga ni mapi.buzzer wrote:sto, majke ti? jel to susic dosao u reprezentaciju iz jace lige? nije li sasvim logicno da stevanovic nabacuje djuricu, a ovaj daje golove, bas kao sto su radili u mladoj reprezentaciji? i na kraju, mozemo li znati da nije dovoljno dobar za rezervu vedi i dzeki, ako ga ne isprobamo? ok, on je (za razliku od trenera susica za kojeg se otimaju real i bayern) karinas iz trece lige? je li senijad ibricic bolji napadac od muslimovica? je li bolje nemati, nego imati?Arteta wrote:Samo nemoj molim te reci da zove Djurica.buzzer wrote:ako nemas rezervne napadace kalibra vede i dzeke, onda se nekako cini logicnim da uzmes prva dva sljedeca na nekoj skali kvaliteta. ili lazes i sebe i dunjalook da je senijad napadac.
providna je papetova suplja da bi zvao seferovica da ima papire, a ne pada mu na pamet da kaze slavici da malom posalje formulare da popuni. dosad je momak mogao imati papire i najnormalnije biti u kadru.
Ono sto pokazuje tvoje fakat osnovno nepoznavanje uopste fudbala je izvaljivanja da je Safet dosao iz lige koja je po tvojoj racunici treca Italijanska liga.
Pa tad ta liga bivse Jugoslavije je fakat bila godinama medju prvih deset.
Malo,malo pa su klubovi dolazili do polufinala kupa UEFE a bilo je finalista kao i na kraju i osvajaca kupa sampiona.
Odgovor vec ocekujem u smislu bez smisla,koje samo ti mozes izvaliti.
-
zlajapravaraja
#5507 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
O ovom:Melami wrote:Mene zanima o kojem se golmanu Fejzicu prica ovdje?
http://www.transfermarkt.de/de/jasmin-f ... 19471.html
A valjda je opstepoznato da Njemacka pravi daleko najbolje golmane na svijetu. Meni su skoro svi golmani iz 2. njemacke lige bolji od skoro svih golmana iz liga petice. Zvuci kao provala prve klase, ali je to cinjenica.
-
zlajapravaraja
#5508 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Kolasinac jucer odigrao zadnjih 25 minuta na lijevom beku, uveden kao prva zamjena.
- MOSALJOZE
#5509 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
E pa vidite to je naš problem od kako je repke izadje spahic nema adekvatne zamjene isto tako i pjanic i dzeko i begovic
- buzzer
#5510 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
mlada repka jedno, seniorska drugo... bla, bla, bla.... ima li ista logicnije i normalnije nego igracima koji uspjesno igraju u mladjim kategorijama omoguciti da po prelasku dobne granice igraju za sljedecu starosnu selekciju, u ovom slucaju seniorsku? bas kao sto je slucaj sa pomenutim stevanovicem s kojim je milan djuric uspjesno saradjivao, ili kao sto je slucaj sa njemackim mladim reprezentativcima koji ce u vecini zavrsiti u prvoj postavi elf-a, a kojima je milan djuric uvalio tricu na kosevu. inace momak ima nevjerovatnu statistiku - 1,5 golova po utakmici reprezentacije.MightyMatch wrote:Mlada repka je jedno a seniori sasvim drugo.Ocit primjer da ovaj kod seniora u timu trece lige ni sam ne pamti kad zabio,u stvari minutaza mu je minorna ili u prevodu nema ga ni mapi.buzzer wrote: sto, majke ti? jel to susic dosao u reprezentaciju iz jace lige? nije li sasvim logicno da stevanovic nabacuje djuricu, a ovaj daje golove, bas kao sto su radili u mladoj reprezentaciji? i na kraju, mozemo li znati da nije dovoljno dobar za rezervu vedi i dzeki, ako ga ne isprobamo? ok, on je (za razliku od trenera susica za kojeg se otimaju real i bayern) karinas iz trece lige? je li senijad ibricic bolji napadac od muslimovica? je li bolje nemati, nego imati?
Ono sto pokazuje tvoje fakat osnovno nepoznavanje uopste fudbala je izvaljivanja da je Safet dosao iz lige koja je po tvojoj racunici treca Italijanska liga.
Malo,malo pa su klubovi dolazili do polufinala kupa UEFE a bilo je finalista kao i na kraju i osvajaca kupa sampiona.
ono sto pokazuje tvoju frapantnu nepismenost je nesposobnost razumjevanja recenice: "jel to susic dosao u reprezentaciju iz jace lige?" ili mozda tvoje poznavanje nogometa svrstava Caykur Riezespor i MKE Angaragucu u ligu bivse jugoslavije. a bashka sto se s tim gigantima jugoslavenske lige naosvajajo
tako da je najlogicnija stvar bila da uznapreduje do klupe ankaraspora (odakle ga dusmani otjerase poslije dva mjeseca...).
nego corola, lijeci ove cireve na zelucu sto ti pozivi zukanovicu i kvesicu donesose. milan djuric samo sto nije postao a reprezentativac i valja ti to prezivjeti...
- MOSALJOZE
#5511 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Po vama bi bilo da najbolje sušić pozove jedno 50 igrača pa da njih 30 ostavi na tribinama.Đurić je odlično sarađivao sa stevanovićem nema šta,ALI đurić sada jednostavno nema šta trazit u repki,jedino nedo bog kakva povreda onda bi MOZDA dobio šansu(mislim da bi muslimovica pozvao)
-
Melami
#5512 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Ja znam ovog Fejzica i vjerovatno da igra u nekoj jacoj ligi vrijednost bi mu bila veca od tog tvogzlajapravaraja wrote:O ovom:Melami wrote:Mene zanima o kojem se golmanu Fejzicu prica ovdje?
http://www.transfermarkt.de/de/jasmin-f ... 19471.html
A valjda je opstepoznato da Njemacka pravi daleko najbolje golmane na svijetu. Meni su skoro svi golmani iz 2. njemacke lige bolji od skoro svih golmana iz liga petice. Zvuci kao provala prve klase, ali je to cinjenica.
http://www.transfermarkt.de/de/nevres-f ... 92794.html
-
SaPnA
#5513 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
samo nek se radi
- Mali_Vuk
#5514 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Kako ste uspjeli do ključa dovesti temu o Papetu? E majstori, svaka vam čast! 
- MOSALJOZE
#5515 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
danas ce biti obrisano što nije uredu otkljucace je burek(bar je tako rekao) i banovat koga trebaMali_Vuk wrote:Kako ste uspjeli do ključa dovesti temu o Papetu? E majstori, svaka vam čast!
- jeza u ledja
#5516 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Ne mozes ti reci da te briga za domacu ligu kad je u pitanju repka. To je apsurd. Reprezentacija ne moze dugorocno opstati bez igraca iz domace lige.Korisničkoime wrote:Negdje si napisao da si za da MORAJU biti pozvana makar dva igrača iz PL-a ili neko drugi a ti ga podržao zato mi to i ne ide u glavu.
Radi se o pogrešnom nakaradnom principu, prodaja igrača iz PL-a i reklama PL prije kvalitete i prije repke. Mene za igrače iz PL-a i za ligu kada je u pitanju repka zaboli briga. Prije svega jer je liga takva kakva jest ukaljana do maksimuma, da je samo slaba ne bi ni ja osjećao tako vjeruj. Ali ona je slaba jer u njoj postoji mali milion problema koji ne možeš riješiti ni parama ni repkom.
Čuj ne stoji argumenat pa u svim mojim postovima koje sam do sada napisao jedino bi se smio kladiti da ovaj argumenat stoji. Evo kako ja to sebi zamišljam zoveš najbolje bez obzira odakle su, kako se zovu, ko su ima rođaci i stričevi. Sasvim jednostavno. Naravno stoji to što kažeš da ćeš zvati i probati mlađe igrače da ih probaš pa tako u nekoj prijateljskoj neće uvijek igrati najjača postava. Ali kako ćeš odlučiti koga od tih mlađi zvati da ih probaš hoćeš li gledati kvalitetu ili ćeš gledati da li igra u PL-u i možda mu treba da se proda.
Kažeš nije nužno bolji ako je u inostranstvu ako je tako šta je repka dobila sa prodajom Sesara u Tursku, ako nije nužno da je igrač u stranoj ligi bolji od nekog iz PL. Ako ga ta Turska neće načiniti boljim igračem nije se ni trebao prodavati što se repke.
Već sam te pitao pa ti ne odgovori da li bi zvao Kvesića da negdje u inostranstvu već imamo nekoga lijevog beka koji je istih godina samo bolji fudbaler od Kvesića (bolji lijevi bek). Ja ne bi pa da mi je i on i Željo iz oka ispali.
Ne pitam se ja zašto se Kvesić zvao njegov poziv podržavam jer iskreno ne mogu se sjetiti da ima neko bolji kandidat za mjesto lijevog beka od njega a ne zato što je iz PL-a. Subašić da se nije povrijedio i da sada ne dobija minutažu na kašikicu bio bi bolji kandidat.
Upravo je magični štapić u pitanju hajd repko riješi nama ublehama lopovima i ne radnicima problem prodaj umjesto nas igrače jer mi nismo sposobni a bogami ni voljni da napravimo kvalitetnog igrača.
Spominješ Švicarsku ligu, šta misliš da su svi igrači iz Švice jučer nastali ljudi rade upravo ono što ja govorim da se treba raditi i tako su stvorili sebi kvalitet koji se može pozvati u repku i još prodati za dobre pare.
Preskačeš stepenicu ako hoćeš da mlatiš lovu i naše igrače direktno bez posrednika prodaješ u jače lige trebaš prvo stvoriti kvalitet koji ćeš ponuditi.
Da sve navedeno nije tačno ostaje ono da se još borimo sa ostacima korumpiranog, ljigavog sistema iz prošlog saziva Saveza kojeg čine ljudi bez obraza, znanja i nekih vrijednosti koji bi mater svoju za cenera prodali. Njima se ne smije omogućiti ni teoretska mogućnost za mahinacije. Kad vide da je presušilo samo će dalje otići jer oni nikada i nisu bili radi fudbala.
Sto se tice tvog glavnog argumenta, on ne stoji i tacka.
U reprezentaciji ne igraju uvijek najkvalitetniji igraci. Pitas me dobro ako ne igraju najjaci, a hoces probati mladje ili slabije opcije. Zasto njih probavas uopste ako nisu najjaci? Mislim koji je cilj tog probavanja? Ti igraci se probavaju ne samo da bi za nedaj boze zamjenili nekoga ko je povrijedjen, vec i zato sto imaju potencijal, i zato sto zelis da steknu iskustvo igranja na najvisem nivou. Znaci ne probavas ih zbog toga sto su najjaci, vec zato sto imaju potencijal da to nekad budu. Neko ko ne igra vani i nije nikad igrao vani, a ima 20 godina, ponikao recimo u Celiku, igrao za mlade reprezentacije, sta sad on treba da je na gubitku jer je njegov vrsnjak iz Ceske tamo prodat sa 17 godina i povremeno igra u Gambrinus ligi? Znaci samo zato sto si odlucio da sacekas sa odlaskom vani iz nase lige ti si automatski na gubitku i neces biti pozivan u repku, a onaj mali iz Ceske mozda hoce?
Kazes poziva se neko ako je bolji? Pa kako znas da je bolji? Po tome sto igra u Ceskoj a ne u BiH? Je li to jedini nacin da utvrdis da je neko bolji?
Evo jel Sesar postao bolji igrac prije par sedmica? Sad ga mozemo zvat jelde?
To ti i govorim u vezi igranja vani, samo zato sto je neko vani, ne znaci da je bolji. Ono za sta se ja zalazem je da se neko pogura da ode vani, gdje ima mogucnost da postane bolji.
Spominjes Kvesicev slucaj. Pa on je trebao biti pozvan mnogo ranije, i bez povrede Salihovica, jer ovaj nije lijevi bek. Znaci vec smo trebali imati jos jednog igraca na toj poziciji u opticaju. Da su njih obojica u rangu recimo Mujdze onda bih rekao nema veze, ali nije nijedan od njih. Znaci pozivanje Kvesica nije samo reda radi, vec je nuzno. Subasic osim sto se prodao u Dresden ni po cemu nije pokazao da je bolji. Da je on tamo standardan i da Dresden nije karina pa hajde. Ne mogu da shvatim. Evo recimo i da je standardan, ti bi radije pozvao igraca sa dna Cvajte nego mladog igraca iz tima iz BiH koji je na vrhu tabele? Ako hoces dalje. Nemamo nijednog defanzivnog veznog. Poziva se Zahirovic, koji je pokazivao potencijal ali je u sustini pao kurcu za usi. Spominje se Besic, koji je isto tako kurcu za usi. Znaci trenutno nemamo nijednog igraca tu da valja. Trebao se pozvati Cocalic i odmah poslije njega na red dolazi Sesar, jer drugog nema. Mozemo i o napadacima, medjutim u nasoj ligi trenutno nema nijedan dobar mladi napadac, da ima odmah bih ga zvao. Mozemo i o golmanima, samo nisam siguran koga bih zvao. Mozemo i na stoperima naci kvalitet u nasoj ligi, a mozemo i na desnom beku. Ma mislim haman pa cijela postava, ne postoji vise od 3 igraca iz inostranstva koji su bolji od nekog iz nase lige. Znaci neki C tim BiH bi se sastojao od pola igraca iz nase lige.
Evo u Evropi mi imamo oko 200 nasih igraca (trecina od toga u zemljama bivse Yu). Od tih 200 ima maksimum 30 igraca koji bi konkurisali za reprezentaciju. To je puno, no na nekim pozicijama smo deficitarni. Znaci treba nam neko iz domace lige. To nije tako samo sad, to je tako bilo uvijek. Znaci ideja da pozivanje igraca iz domace lige treba biti princip je zasnovana na toj cinjenici. Da mi imamo u Evropi 1000 umjesto 200 igraca, i da od tih 1000 njih 90% nije u shlj ligama, onda bih mislio drukcije. Ali posto to nije slucaj....(jedini primjer takve zemlje u Evropi je Irska)
Sto se tice Svice, pa fino ti covjek koji je izgleda upuceniji od nas spomenuo kako oni to rade vec godinama. Znaci oni ciljano pozivaju igrace iz domace lige u reprezentaciju ne bi li prodali vani, gdje ovi mogu steci iskustvo, a domaci klubovi prodati ih za vece pare. Ja sam ti naveo primjer Dinamo Zagreba.
Evo ti jos jedan primjer. Mi cesto govorimo da nam Njemci, Svedjani, Svicarci, Austrijanci, ko li vec uzimaju igrace koji imaju dvojno drzavljanstvo tako sto ih pozivaju u svoje reprezentacije i tako kaparisu. Zar nije i to princip kojim se promovisu igraci ne samo na osnovu kvaliteta vec i po drugim osnovama (u ovom slucaju dvojnog drzavljanstva)?
Kada igrac ode vani, on ima priliku u roku 2-3 sezone napredovati od tima iz druge lige iz osrednje evropske zemlje do samog vrha evropskog nogometa (primjer Dzeko, a u sustini mozes tako i Pjanica spomenut koji je iz Luxa dosao do Lyona ekspresno). Iz Bosne, iz nase lige, to ne mozes. Iz BiH, prvo se moras prodati u taj drugorazredni klub iz osrednje zemlje da bi tek tamo imao priliku napredovati. Dok si u Bosni, mozes birati ili izmedju prihvatanja prve ponude negdje u Azerbejdzanu, gdje ces sebi obezbjediti egzistenciju ili cekati neku ludu srecu i riskirati sve ne bi li se prodao negdje gdje bar imas sansu da brzo napredujes. No kao reprezentativac, ti ces tek tada imati ravnopravnu sansu da budes na trzistu za klub koji zasluzujes.
Da je Cocalic bio reprezentativac, on ne bi presao u Panionios vec odmah u AEK ili Maccabi.
- shalla
#5517 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
A kako cemo saznati imamo li adekvatnu zamjenu za njih?MOSALJOZE wrote:E pa vidite to je naš problem od kako je repke izadje spahic nema adekvatne zamjene isto tako i pjanic i dzeko i begovic
Upornim pozivanjem jednih te istih igraca za koje je i moja rahmetli nana vidjela da nemaju taj kalibar (vrsajevic, vrancic, sesar, svraka, avdukic) ili isprobavanjem veceg broja igraca pa da vidimo da li neki danas-sutra mogu biti dostojna zamjena ovim sto si ih ti pobrojao. Pape je jednom prilikom izjavio da vise vidi na 2 treninga neg na 5 tekmi (nesto tako), pa zasto mu onda treba 10 tekmi i cca 50 treninga da vidi jesu li ovi iz moje zagrade sposobni zamijeniti spahu, dzeku i sl (a nisu, kazem, to se iz aviona vidi)...
Upravo zato ja mjesecima zagovaram tezu zovni 10-ak novih igraca (naravno niposto odjednom vec svaku prijateljsku po 2-3 igraca) pa da vidimo na cemu smo, da znamo jesu li i oni promasaji ili se mozda izrode 2-3 imena koja ce nas pojacati (evo npr jebo me svak ako taj kolasinac vec sutra ne bi bolje odigrao i od saliha i od lulica na tom lijevom beku)...
Ps znam da kolasinac nema papire al jebo majku citajuci ovu temu ispadosmo komplikovanija zemlja od Engleske i SAD zajedno po pitanju dobijanja drzavljanstva. Pa da su mu se poceli ganjati papiri prvi put kad je pomenut selektoru (kad je nastao famozni odgovor o pjesacenju) dosad bi se zavrsila procedura...
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Arteta
#5518 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
@jeza u ledja
Svaka cast na postu.

Svaka cast na postu.
- Arteta
#5519 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Moderatori, zasto mi brisete postove?

- Arteta
#5520 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Turska liga je jaca od Italijanske 3. lige.buzzer wrote:mlada repka jedno, seniorska drugo... bla, bla, bla.... ima li ista logicnije i normalnije nego igracima koji uspjesno igraju u mladjim kategorijama omoguciti da po prelasku dobne granice igraju za sljedecu starosnu selekciju, u ovom slucaju seniorsku? bas kao sto je slucaj sa pomenutim stevanovicem s kojim je milan djuric uspjesno saradjivao, ili kao sto je slucaj sa njemackim mladim reprezentativcima koji ce u vecini zavrsiti u prvoj postavi elf-a, a kojima je milan djuric uvalio tricu na kosevu. inace momak ima nevjerovatnu statistiku - 1,5 golova po utakmici reprezentacije.MightyMatch wrote:Mlada repka je jedno a seniori sasvim drugo.Ocit primjer da ovaj kod seniora u timu trece lige ni sam ne pamti kad zabio,u stvari minutaza mu je minorna ili u prevodu nema ga ni mapi.buzzer wrote: sto, majke ti? jel to susic dosao u reprezentaciju iz jace lige? nije li sasvim logicno da stevanovic nabacuje djuricu, a ovaj daje golove, bas kao sto su radili u mladoj reprezentaciji? i na kraju, mozemo li znati da nije dovoljno dobar za rezervu vedi i dzeki, ako ga ne isprobamo? ok, on je (za razliku od trenera susica za kojeg se otimaju real i bayern) karinas iz trece lige? je li senijad ibricic bolji napadac od muslimovica? je li bolje nemati, nego imati?
ono sto pokazuje tvoju frapantnu nepismenost je nesposobnost razumjevanja recenice: "jel to susic dosao u reprezentaciju iz jace lige?" ili mozda tvoje poznavanje nogometa svrstava Caykur Riezespor i MKE Angaragucu u ligu bivse jugoslavije. a bashka sto se s tim gigantima jugoslavenske lige naosvajajotitula... eeeehhhhh...
tako da je najlogicnija stvar bila da uznapreduje do klupe ankaraspora (odakle ga dusmani otjerase poslije dva mjeseca...).
nego corola, lijeci ove cireve na zelucu sto ti pozivi zukanovicu i kvesicu donesose. milan djuric samo sto nije postao a reprezentativac i valja ti to prezivjeti...
Inace, postoji razlika izmedju trenera i igraca.
Sefova strucnog staba ima samo 18 u Turskoj ligi.
Dok recimo samo u Cremoneseu imas sest napadaca sa boljim ucinkom od Djurica.
- Arteta
#5521 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Ja bih dijelio ban za svaki pokusaj spustanja Reprezentacije BiH na nivo Lihtenstajna.
- burek_in_space
#5522 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
A ja cu pocheti dijeliti za svaki pokushaj postavljanja posta, koji je ranije vec obrisan.Arteta wrote:Ja bih dijelio ban za svaki pokusaj spustanja Reprezentacije BiH na nivo Lihtenstajna.
-
Korisničkoime
#5523 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Napisao si tonu toga ali nikako da vidim šta si htio reći, petljaš Švicarce i Dinamo sa PL-om porediš neuporedivo.jeza u ledja wrote:Ne mozes ti reci da te briga za domacu ligu kad je u pitanju repka. To je apsurd. Reprezentacija ne moze dugorocno opstati bez igraca iz domace lige.Korisničkoime wrote:Negdje si napisao da si za da MORAJU biti pozvana makar dva igrača iz PL-a ili neko drugi a ti ga podržao zato mi to i ne ide u glavu.
Sto se tice tvog glavnog argumenta, on ne stoji i tacka.
U reprezentaciji ne igraju uvijek najkvalitetniji igraci. Pitas me dobro ako ne igraju najjaci, a hoces probati mladje ili slabije opcije. Zasto njih probavas uopste ako nisu najjaci? Mislim koji je cilj tog probavanja? Ti igraci se probavaju ne samo da bi za nedaj boze zamjenili nekoga ko je povrijedjen, vec i zato sto imaju potencijal, i zato sto zelis da steknu iskustvo igranja na najvisem nivou. Znaci ne probavas ih zbog toga sto su najjaci, vec zato sto imaju potencijal da to nekad budu. Neko ko ne igra vani i nije nikad igrao vani, a ima 20 godina, ponikao recimo u Celiku, igrao za mlade reprezentacije, sta sad on treba da je na gubitku jer je njegov vrsnjak iz Ceske tamo prodat sa 17 godina i povremeno igra u Gambrinus ligi? Znaci samo zato sto si odlucio da sacekas sa odlaskom vani iz nase lige ti si automatski na gubitku i neces biti pozivan u repku, a onaj mali iz Ceske mozda hoce?
Kazes poziva se neko ako je bolji? Pa kako znas da je bolji? Po tome sto igra u Ceskoj a ne u BiH? Je li to jedini nacin da utvrdis da je neko bolji?
Evo jel Sesar postao bolji igrac prije par sedmica? Sad ga mozemo zvat jelde?
To ti i govorim u vezi igranja vani, samo zato sto je neko vani, ne znaci da je bolji. Ono za sta se ja zalazem je da se neko pogura da ode vani, gdje ima mogucnost da postane bolji.
Spominjes Kvesicev slucaj. Pa on je trebao biti pozvan mnogo ranije, i bez povrede Salihovica, jer ovaj nije lijevi bek. Znaci vec smo trebali imati jos jednog igraca na toj poziciji u opticaju. Da su njih obojica u rangu recimo Mujdze onda bih rekao nema veze, ali nije nijedan od njih. Znaci pozivanje Kvesica nije samo reda radi, vec je nuzno. Subasic osim sto se prodao u Dresden ni po cemu nije pokazao da je bolji. Da je on tamo standardan i da Dresden nije karina pa hajde. Ne mogu da shvatim. Evo recimo i da je standardan, ti bi radije pozvao igraca sa dna Cvajte nego mladog igraca iz tima iz BiH koji je na vrhu tabele? Ako hoces dalje. Nemamo nijednog defanzivnog veznog. Poziva se Zahirovic, koji je pokazivao potencijal ali je u sustini pao kurcu za usi. Spominje se Besic, koji je isto tako kurcu za usi. Znaci trenutno nemamo nijednog igraca tu da valja. Trebao se pozvati Cocalic i odmah poslije njega na red dolazi Sesar, jer drugog nema. Mozemo i o napadacima, medjutim u nasoj ligi trenutno nema nijedan dobar mladi napadac, da ima odmah bih ga zvao. Mozemo i o golmanima, samo nisam siguran koga bih zvao. Mozemo i na stoperima naci kvalitet u nasoj ligi, a mozemo i na desnom beku. Ma mislim haman pa cijela postava, ne postoji vise od 3 igraca iz inostranstva koji su bolji od nekog iz nase lige. Znaci neki C tim BiH bi se sastojao od pola igraca iz nase lige.
Evo u Evropi mi imamo oko 200 nasih igraca (trecina od toga u zemljama bivse Yu). Od tih 200 ima maksimum 30 igraca koji bi konkurisali za reprezentaciju. To je puno, no na nekim pozicijama smo deficitarni. Znaci treba nam neko iz domace lige. To nije tako samo sad, to je tako bilo uvijek. Znaci ideja da pozivanje igraca iz domace lige treba biti princip je zasnovana na toj cinjenici. Da mi imamo u Evropi 1000 umjesto 200 igraca, i da od tih 1000 njih 90% nije u shlj ligama, onda bih mislio drukcije. Ali posto to nije slucaj....(jedini primjer takve zemlje u Evropi je Irska)
Sto se tice Svice, pa fino ti covjek koji je izgleda upuceniji od nas spomenuo kako oni to rade vec godinama. Znaci oni ciljano pozivaju igrace iz domace lige u reprezentaciju ne bi li prodali vani, gdje ovi mogu steci iskustvo, a domaci klubovi prodati ih za vece pare. Ja sam ti naveo primjer Dinamo Zagreba.
Evo ti jos jedan primjer. Mi cesto govorimo da nam Njemci, Svedjani, Svicarci, Austrijanci, ko li vec uzimaju igrace koji imaju dvojno drzavljanstvo tako sto ih pozivaju u svoje reprezentacije i tako kaparisu. Zar nije i to princip kojim se promovisu igraci ne samo na osnovu kvaliteta vec i po drugim osnovama (u ovom slucaju dvojnog drzavljanstva)?
Kada igrac ode vani, on ima priliku u roku 2-3 sezone napredovati od tima iz druge lige iz osrednje evropske zemlje do samog vrha evropskog nogometa (primjer Dzeko, a u sustini mozes tako i Pjanica spomenut koji je iz Luxa dosao do Lyona ekspresno). Iz Bosne, iz nase lige, to ne mozes. Iz BiH, prvo se moras prodati u taj drugorazredni klub iz osrednje zemlje da bi tek tamo imao priliku napredovati. Dok si u Bosni, mozes birati ili izmedju prihvatanja prve ponude negdje u Azerbejdzanu, gdje ces sebi obezbjediti egzistenciju ili cekati neku ludu srecu i riskirati sve ne bi li se prodao negdje gdje bar imas sansu da brzo napredujes. No kao reprezentativac, ti ces tek tada imati ravnopravnu sansu da budes na trzistu za klub koji zasluzujes.
Da je Cocalic bio reprezentativac, on ne bi presao u Panionios vec odmah u AEK ili Maccabi.
Kažeš u prošlom postu dobro je što je Sesar otišao u Tursku tako će tamo postati bolji igrač a u istom postu kažeš kako igrač koji igra u inostranstvu nije nužno bolji to ponavljaš i u ovom. Šta sada od toga je li igrač koji je vani bolji jer tamo radi pod uslovima koje u PL-u nema ili nije.
Uostalom ne bitno otišlo smo u imena a to ne valja jer se radi o principu i sistemu a ne o pojedincima.
Repka ne može bez lige, svakoj repki je liga izvor osim naravno našoj ali ista ta liga neće postati izvor našoj repki ako budeš redovno bez obzira na kvalitet pozivao igrače iz iste. Nećeš tako našoj ligi pomoći a ni samoj repki. Naša liga treba preobražaj. Čovječe je li ti jasno da govoriš o ligi u kojoj se mjesto u prvih 11 u pojedinim klubovima može kupiti. Ligi u kojoj klub igračima plaća hranu u fast food-u itd. Znači naša liga ima problema koje repka i pozivanje igrača u istu ne može riješiti.
Ne znam da li sve pročitaš što napišem pa ću ponoviti ZNAM DA U REPKI NE IGRA UVIJEK NAJBOLJI 11 JER SE NEKAD NEKO MORA I PROBATI ALI KAKO ĆEŠ ODLUČITI KOGA U REPKI DA PROBAŠ. HOĆE LI KRITERIJI BITI KVALITET ILI DA LI IGRA U PL-u I DA LI SE TREBA PRODATI.
Ako je igrač kvalitetniji neka je iz PL-a ja sam da se zove ali ne smije se ići tom logikom neka je i lošiji ali MORA biti i igrača iz PL-a.
Ponovo ću ali bez imena imaš igrača u inostranstvu i u PL-u ovaj iz inostranstva je bolji - koga zvati u repku da se proba kao alternativa nekom iz prvih 11 ovog iz PL-a u smislu pomaganja PL-u ili ovog iz inostranstva koji je bolji. Mislim da je svakom osim nekom mešetaru odgovor na ovo pitanje jasan i da se time priča o tome da se moraju zvati igrači iz PL-a završava.
Kad stvoriš kvalitet i kad imaš fer i pošteno takmičenje koje između ostalog održaješ takvim tako što za namještanja, kupovinu i slično kazniš klub a odgovorne strpaš u zatvor, kada zaista odigrano na terenu bude rezultat kvalitete a ne toga da je neko platio igraču koji te čuva da te pusti koji put ili da namjerno na tebi napravi penal. Tada ćeš moći i iz PL-a igrače prodavati i u jače lige, tada će imati i svrhe iste malo pogurati i preko repke.
-
nihoniho
#5524 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Od novembra, i slucaja Hajrovic, se vodi bjesomucna diskusija o igracima iz dijaspore, uslovima, procedurama.....
Naravno, od silnih ubleha i manipulacija, niko se nije sjetio, ni selektor ni savez, da, u novembru, decembru, posjeti Seferovica i Arslanagica (koji je, kako se i pretpostavljalo, izborio mjesto u prvom timu Standarda) i ponudi im da igraju u nasoj reprezentaciji. Da jeste, u 4 naredna mjeseca, s obzirom da decki imaju nasepasose, procedura promjene drzavljanstva je mogla biti uradjena, a mi dobili dva dobra igraca u rosteru.
Od svega, savez je ucinio veliki napor i odaslao fax na adrese igraca i pozvao na druzenje! Nema sta, polomili su se, super.
Naravno, od silnih ubleha i manipulacija, niko se nije sjetio, ni selektor ni savez, da, u novembru, decembru, posjeti Seferovica i Arslanagica (koji je, kako se i pretpostavljalo, izborio mjesto u prvom timu Standarda) i ponudi im da igraju u nasoj reprezentaciji. Da jeste, u 4 naredna mjeseca, s obzirom da decki imaju nasepasose, procedura promjene drzavljanstva je mogla biti uradjena, a mi dobili dva dobra igraca u rosteru.
Od svega, savez je ucinio veliki napor i odaslao fax na adrese igraca i pozvao na druzenje! Nema sta, polomili su se, super.
- Logovan
#5525 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
I banove kada se raja naloži pa kaže da smo na nivou Španije.Arteta wrote:Ja bih dijelio ban za svaki pokusaj spustanja Reprezentacije BiH na nivo Lihtenstajna.