Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ratarka wrote:upravo sam spakovala sipurak, nisam sigurna da li bih dala teglu za 15 a ne za 5 km, nakon ovolike uzdurme. svaka cast zenama koje prodaju ovako budposto svoje proizvode, borovnicu sirup za pet sve da je sama berem jednostavnije bi bilo kilu prodati za te novce (sto je i dalje povoljno, a ko je ikada brao znace i zasto), a sirup.....njega sam dosta napravila, kao i pekmeza i znam o cemu govorim. zao mi je da nisam mogla da odem i da kupim tih proizvoda za tako sitne novce, stvarno!
a oko ove tikve - i ja bih jednu sjemenku, ali necu nikakvih sto kila, meni bi mjera bila tikva od tri kile, jedna dobra pita, pa ako eto imas vec po narudzbi da se tuspasim
Ratarka dobićeš i 8 sjemenki a ne 1 za svaki slučaj ako se neka ne primi ostavit ću ti i tikvu od 3 kg za pite obećavam.
Jedna ispravka u vezi đema od šipurka niko neda taj đem za 5 KM nego 10 KM , ja sam gore napisao (svi đemovi su 5 KM osim đem od šipurka koji je 10 KM) i upravu si kad kažeš da je to sve teško brati znam brao sam sve i borovnicu i šipurak koji je po meni najteži za branje, ko ga za jedan dan nabere više od 10 kg svaka mu čast i cijena mu na pijaci 1.50 do 2 KM džaba, a kamoli još vrijeme i trud da bi dobio taj đem a posebno pekmez i opet neki kažu auuuu skupo
hvala ti senci, a posebno na ovoj tikvi za pitu, taj dio me poooooosebno raduje
a kome je skupo - neka pokusa izgazat' sam, da vidis ljepote, ne osjecam vise ni zglobove a kamo jagodice, a manikir mi ne bi pomog'o ni iskonsko francuski
Ma bravo vrijednice, sta ste sve uzgojili. Nisam odavno svracala na ovu temu a sad sam gladna od ovih slika.
@Novi Nick - haj' majke ti ne truni bez veze. Providni papir???? Ne postoji nacin da se voce i povrce zastiti u tolikoj mjeri da ga niko nije taknuo.
Jedan od nacina zastite tek ubranog voca i povrca bez prskanja je pranje u vodi u koju se stavi par kapljica ulja iz grozdjanih sjemenki. Ne znam tacno kako se to ulje zove na nasem (na engleskom je grapeseed oil) ali je prirodni fungicid. Organske jabuke se mogu zastititi cistim pcelinjim voskom mada je ta metoda malo komplikovana.
@Ratarka bravo svaka čast na trudu i na slici da ne ispadne samo ja stavljam slike, ja i hanuma volimo da radimo i da slikamo i sve da postavimo da pogleda ko želi zato evo i naše nazovimo zimnice u podrumu
Selam i poz raja.
Senći mogul i ja dobiti par sjemenki te tikve dobila sma recepte kako praviit sok od njih kome treba napisat cu.
Kod mene je jos uvijek aktuelan posoa oko zimnica,sad su na red dosle salate i slatko od voća.
kerima1 wrote:Selam i poz raja.
Senći mogul i ja dobiti par sjemenki te tikve dobila sma recepte kako praviit sok od njih kome treba napisat cu.
Kod mene je jos uvijek aktuelan posoa oko zimnica,sad su na red dosle salate i slatko od voća.
kerima, ima ona tema Zimnica pa taman da je osvježiš
Senći wrote:@Ratarka bravo svaka čast na trudu i na slici da ne ispadne samo ja stavljam slike, ja i hanuma volimo da radimo i da slikamo i sve da postavimo da pogleda ko želi zato evo i naše nazovimo zimnice u podrumu
čuj nazovi zimnica hahahahahahahahahah
jedva čekam proljeće narode da stavim palete na terase i krenem
Jedno pitance, posto jedva cekam sljedecu sezonu. Zasto se paradjz mora pikirati? Zar nebi bilo logicnije da se odmah posije u case pa da se ne rade dva posla. Cak sam citao na ovom forumu da se paprike ne pikiraju zasto?
zijad_e wrote:Jedno pitance, posto jedva cekam sljedecu sezonu. Zasto se paradjz mora pikirati? Zar nebi bilo logicnije da se odmah posije u case pa da se ne rade dva posla. Cak sam citao na ovom forumu da se paprike ne pikiraju zasto?
pa ne mora...vrtlar nije pikirao paradajz, govorio je kako mu je tad potrebno 2 puta da se oporavlja, tj. tad 2 puta boluje...slusajuci njegove savjete nismo pikirali paradjaz ove godine, posijali u vece posude...tako planiram i naredne i svake iduce dok budem ziva i zdrava
društvo - krenuh na ebay da poručim sjemena začina - i ostadoh PAF!
čega tamo sve nema
nego, osim peršuna i celera - šta još mogu da čušnem u paletu na terasi a da mi fino uspije ..... orijentacija je jugoistočna, ali je pod planinom pa je uvijek malo hladnije iako ima sunca
Jedan poznanik mi ponudio vrecu pticijeg izmeta pa me upitao koliko se puta moze zalijevati razmucenim djubrivom ali mu ja nisam znao odguvoriti. Rekao sam mu da jedna kila ide na 100l vode. Jesam li upravu i sta vi znate o tome?
kerima1 wrote:Jel ko čuo ista o bio gnojivu Enzimima?
Niko nista a ja mislila podijeliti sa vama info sta sam saznala o tajni dugo cuvanoj od naroda.Ok ne morate.
Kerima podjeli tu tajnu, ja znam ono bio enzimi 10 djelova vode 3 djela kuhinjskog otpada ( kao za kompost) i 1 dio smeđeg šećera i fermentiranje traje 3 mjeseca u dobro zatvorenoj posudi najbolje plastičnoj i to se poslije koristi za sve i svašta sa razblaživanjem, a ti napiši jeli to nešto slično ili nešto sasvim drugo
Nego da se poFalim imam još tri zrela paradajza samonikli u natkrivenom prostoru evo slike slikano danas 05.11 u 15h i nekoliko min.
Ovo je dobar znak da bi u natkrivenom prostoru mogao imati paradajz i u 10 i 11 mjesecu I nekako ste mi se ušutili imao bi ja još slika dok nije zima ako iko gleda
Da to je taj Senci,samo si zaboravio reci da se kanta obavezno svaki dan mora otvoriti radi ispustanja plinova.Ima jedan koji se moze piti,ali fermentacija traje pola godine i koristi se ne otpad,nego neko voce po zelji.
JA još berem paradajz na 7 i 8 rodnoj grani zatvorne plastenik toplo sazrijeva svaki dan po 2-3 komada uskoro cu sve obrat i zakiselit jer najavljuju snijeg
Ja sam prije nekoliko dana nabrao jos paprika, paradajza iz plastenika, super je u ovo doba godine imati jos tih plodova, paprike jos uvijek cvijetaju, i daju plodove, to mi je cudno, ali bojim se da nece uspjeti jer se definitivno blizi zima i snijeg.Evo slika moje zadnje berbe prije nekoliko dana.