Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tech10

#5501 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Ja sve cekam da dalmatinka ode u spenzu i baci freshke uhićene orade na gradele i tome doda lignje nadjevene feta sirom, a sa strane obarene patate i blitve sa puno luka česna, petrusina i maslinovog ulja. :-D
dalmatinka

#5502 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

tech10 wrote:Ja sve cekam da dalmatinka ode u spenzu i baci freshke uhićene orade na gradele i tome doda lignje nadjevene feta sirom, a sa strane obarene patate i blitve sa puno luka česna, petrusina i maslinovog ulja. :-D
:D
Imam nešto u fotoaparatu koje nisam niti na comp prebacila, a kamoli na ovu stranicu. Nešto sam se ulijenila. Možda budem u toku dana. :D
tech10

#5503 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Pazi kako ces mi ove kalamare odraditi. :D
dalmatinka

#5504 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

tech10 wrote:Pazi kako ces mi ove kalamare odraditi. :D
Nisam sigurna ni da sam ih slikala, ali jedno sigurno znam - nisam ih punila. Evo idem po aparat da vidim što je u njemu.
tech10

#5505 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Napuni ih pa zatvori cackalicom da ne ispada.
dalmatinka

#5506 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Orada, na žalost nije ulovljena nego iz uzgoja, ali joj nisam vidjela mane. Pečena na žaru, ali kod mene nikad, ama baš nikad nećeš na ribi vidjeti češnjak ni peršin, ja želim osjetiti okus i miris ribe, ne začina. Na mojoj ribi je samo sol i maslinovo ulje. Inače u restoranima češnjakom i peršinom znaju neutralizirati miris ribe koja nije svježa.
Image

Lignje u vinu, prilog karfiol
Image
Image

gulaš od pilećih karabataka, cikla je svježa, ne iz tegle
Image
Image

Zadovoljan?
tech10

#5507 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Definitivno, i ja volim da osjetim okus i miris ribe. :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5508 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

dalmatinka wrote:Orada, na žalost nije ulovljena nego iz uzgoja, ali joj nisam vidjela mane. Pečena na žaru, ali kod mene nikad, ama baš nikad nećeš na ribi vidjeti češnjak ni peršin, ja želim osjetiti okus i miris ribe, ne začina. Na mojoj ribi je samo sol i maslinovo ulje. Inače u restoranima češnjakom i peršinom znaju neutralizirati miris ribe koja nije svježa.
Image
A je li uzgoj na domacem Jadranu ili je neki uvoz?
No_oNe__

#5509 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by No_oNe__ »

Ja se opet javljam povodom hislera
hehehe

malo mi je sad nezgodno traziti recept ali mislim da sam napisala da tijesto za hislere treba da bude nekako plastelinasto (ne da se lijepi, i ide samo 250gr brasna eventualno jos nekih 100 u toku izrade na stolu i za razvijanje)
kad ih razvijas dobro pobrasnis podlogu i razvijas ... treba biti oprezan jer ako ne pobrasnis i odozgo tijesto onda se ono zalijepi i "leti" skupa za oklagijom!
razvijes ih na nekih 0.5cm i to je to
peces kako sam rekla 10 min na 190st!
leticija

#5510 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Za one koji vole Rafaelo kuglice, evo mog licnog izuma - Rafaelo s kondenzovanim mlijekom i komadicem putera.
Ne treba vam ni voda ni secer ni mlijeko u prahu.
Vrlo je jednostavno; prvo pocnite s manjom kolicinom kond. mlijeka i putera pa lagano dodajite kokosovo brasno
da ne biste dosli u situaciju da vam je potrebno jaaaako puno kokosa.
Zamijesiti cvrstu i kompaktnu masu i oblikovati kuglice (sa ljesnikom ili bez njega) koje treba da se prosuse 2-3 dana prije upotrebe.
Najbolje ih je ostaviti zatvorene u kutiji u nekoj hladnoj prostoriji (bolje nego u frizideru).

Image
dalmatinka

#5511 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Toto wrote:
dalmatinka wrote:Orada, na žalost nije ulovljena nego iz uzgoja, ali joj nisam vidjela mane. Pečena na žaru, ali kod mene nikad, ama baš nikad nećeš na ribi vidjeti češnjak ni peršin, ja želim osjetiti okus i miris ribe, ne začina. Na mojoj ribi je samo sol i maslinovo ulje. Inače u restoranima češnjakom i peršinom znaju neutralizirati miris ribe koja nije svježa.
Image
A je li uzgoj na domacem Jadranu ili je neki uvoz?
Postira, Brač.
opet ja

#5512 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by opet ja »

Image

Lignje u vinu, prilog karfiol
Image
Image
Zadovoljan?
mmmmm, kako bih ja sada ovu komarcu i ove lignje potamanila :-)
a sto se tice bijelog luka i persina...vala to mrzim na morskoj ribi...samo maslinovo ulje i sol (eventualno grancica ruzmarina prilikom pecenja...za trackanja :D )
bob7

#5513 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bob7 »

Za sve kuharice ovog foruma toplo bi preporucio film Julie & Julia malocas ga gledah, a sjetih se odmah hadzinice:)
super pcelica

#5514 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by super pcelica »

Pozdrav kuharicama i kuharima!
Zelim svima sve najljepse u 2010oj,i mnogo dobrih njamalica i slanih i slatkih. :-D

Kad smo vec kod Islera/Hislera, danas sam ih pravila po maminom receptu naravno,..pa evo da ga podijelim sa vama. Izvinjavam se zbog slika, nesto mi ne ide postavljanje istih trenutno, nece pa nece! :?

Isleri/Hisleri

200gr brasna
140gr putera ili margarina
70gr secera u prahu
1 zumanjak
2 rebra izribane cokolade za kuhanje
Sve izmijesati, dobijenu masu razviti i casom vaditi kolutice pa peci 12-15min. na 180 stepeni.Ohladiti.
Fil:
2 jajeta malo umutiti i dodati 150gr secera zajedno sa jednom supenom kasikom ostrog brasna, pa sve kuhati na pari dok se ne zgusne. Kad se krema potpuno ohladi, dodati 140gr umucenog putera ili margarina i ruma po ukusu. Filovati kolutice i spajati po dva.
Istopiti 2-3 rebra cokolade i istu gramazu putera ili margarina(ne smije prokuhati), dobro promijesati i u vruce umakati islere ili ih preliti.

njam! :-D
Irm@

#5515 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

bob7 wrote:Za sve kuharice ovog foruma toplo bi preporucio film Julie & Julia malocas ga gledah, a sjetih se odmah hadzinice:)
i ja sam ga veceras gledala :) isto preporucujem bit ce vam toplo oko srca :D :) a i ja sam se sjetila hadzinice ali najvishe jer je ispred mene sjedila zena koja je gospodju pored sebe oslovljavala sa: hadzinice hocete li kokica? hadzinice je li vam ugodno i tako :-D :D
ružmarin-a

#5516 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

[quote="Toto"]Dolma

da ne kvotam fotos :thumbup:
gledam ja gledam,
pomislim: haman je gosn Toto, kad nalijevo, ono baš Toto :D

poznala sam te po dolmama svaka čast :thumbup:

tema koja otvara apetit i kad si sit :run:
Toto

#5517 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

ružmarin-a wrote:
Toto wrote:Dolma

gledam ja gledam,

:lol: :lol: :lol:
dusa mi dolmit
Toto

#5518 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Prasa na pirjan :D

Image
lol_sa

#5519 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by lol_sa »

@indigo, probala sam punjene paprike, moji se kunu u njih, cak je i brat koji je operisan od paprika jeo :thumbup:

interesuje me da li se na isti nacin moze napraviti sarma???? pretpostavljam da moze, al reko da provjerim kod majstora zanata :)
leticija

#5520 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Toto, molim te ostavi recept za ovaj Pirjan s prasom. Hvala unaprijed.
Gospoda Ministarka

#5521 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Gospoda Ministarka »

-
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 09:20, edited 1 time in total.
kolega

#5522 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

Toto wrote:
ružmarin-a wrote:
Toto wrote:Dolma

gledam ja gledam,

:lol: :lol: :lol:
dusa mi dolmit
i još nešto ... sinko, vruća je najbolja! :D

Kona__

#5523 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kona__ »

Kad vidjeh tikvice kod Tote, nisam mogla odoljeti... :D Hvala drage kuharice i kuhari na lijepim slikama, idejama, svaki dan navratim, i divim se kulinarskom umijeću, svaka čast! :thumbup: :)

Image
Toto

#5524 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

leticija wrote:Toto, molim te ostavi recept za ovaj Pirjan s prasom. Hvala unaprijed.
recept je na ovoj temi al' ne kosta jopet nakacit
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... *#p3238626
Pirjan je izvedenica od perzijske rijeci birijani, a znaci: nesto zajedno kuhati sa mesom u ovom slucaju povrce. Birijani je jelo koje se gotovo obavezno nalazi u indijskim i pakistanskim restoranima.

Mi mislimo da su nazivi jela u nasoj kuhinji dosli iz turskog jezika i cinimo veliku gresku: jer je korijen vecine tih rijeci uziman iz perzijskog jezika i arapskog jezika.
Mezopotamija - civilizacija Asiraca, Sumeraca i ostalih - je civilizacija prvih gastronoma i tvorca kulinarstva. Oni su oko 4000 pne kultivisali rizu i smislili jelo pilav (riza i meso) , birijan (meso, povrce i riza). Pilav je lijepa Roksana -supruga Aleksandra Makedonskog- donijela u Grcku 350pne.

Na slici je jelo pirjan popularno u Hercegovini. Pravi se najcesce sa prasom ili hrastikom - vrstom kupusa

Recept

Mljeveno, ili sitno isjeckano meso, se napola izdinsta na laganoj vatri. Ja ne dodajem nikakvu masnocu jer meso pusti masnocu i to je dosta. Meso se zacini sa alevom paprikom soli i biberom. Prasa se opere isjecka i kratko obari.

Na meso se doda ocjedjena prasa, prelije vodom- da meso i prasa poplivaju i kuha se na laganoj vatri. Kada je prasa napola kuhna doda se rize, dolije jos tople vode - ako treba- i kuha jos 10-15 minuta, na laganoj vatri. Ako usfali: prasu i meso podliti sa topom vodom - da ne zagori.
Image
budala_mahnita

#5525 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by budala_mahnita »

Indigo-X wrote:Danas maksuzije otisla u Njemacku, u apoteku da mi naprave (Natronlauge(5%) aus der Apotheke), ili ti ga po naski Natrijev hidroksid. Na ideju nadosla vracajuci se kuci kroz Njemacku, kupila par pereca za masne novce na beninskoj pumpi. Recept pronasla na netu, evo ispod link za sve one koje interesuje. :-D

http://images.google.nl/imgres?imgurl=h ... 0%26um%3D1
:cry: Joj ima nas koji ne znamo njemacki...pa ako ti nije plaho zahmetli i ako imadnes vremena bil' ti to nama mogla caskom na naski?
Post Reply