Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Anestezija

#5501 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Anestezija »

"Necu te kleti, vesela budi mi
nek' ti od sunca budu svi putevi
neka ti ljubav moja nad snovima bdi
neka ti od ptica budu prozori " Kerber
ronnie

#5502 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ronnie »

"Man cannot discover new oceans unless he has the courage to lose sight of the shore."

Andre Gide
Aurelia Bronski

#5503 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aurelia Bronski »

Lako je to sa snovima, nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...
KPNCTNJAH

#5504 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by KPNCTNJAH »

"Sve izgubljeno je u mojoj svijesti, samo bez težine i gorkosti zemaljskih stvari; ja imam opet sve što izgubih, preobraženo i uljepšano - u sjećanju. I još: ja imam veliku slobodu onog koji ništa nema i mir onog koji je prežalio i konačno se rastao.''

(Ex Ponto)
--------

"Ništa ne izdaje coveka kao pamcenje i ništa ga ne vara kao rec."
(Ivo Andric)
---------

"Čovjek koji nije hrabar ne može biti ni pošten, jer za poštenje su potrebne žrtve kakve kukavica ne umije da podnese, a potrebna je i velikodušnost koju on ne može razumijeti."
Jovan Ducic
----------

"Da sam drukčiji, da život nosim kao tegobu, da sam ogorčen, počeo bih da se gubim, da pijem, da mrzim, postao bih nezadovoljnik koji se okreće protiv cijelog svijeta. A ne mogu to. Uprkos svemu, živim kao i drugi ljudi, koji su bez moga biljega, veseo i tužan zbog običnih stvari, veseo zbog dobrih ljudi koji su pomalo zli, tužan zbog zlih ljudi koji su rijetko dobri."
(Tvrđava)
----------

"... da ostanemo ovo što smo. Sutra. I uvijek. Djeca. Ne veliki, ne odrasli. Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku, da jedno drugom ne dopustimo da budemo ono što nismo, da ne gledamo vučijim očima i da se uvijek prepoznamo kada se sretnemo."
(Tišine)

Naletih na ovaj zadnji i sjetih se jedne gospodje koja ne zna cirilicu :mrgreen:

"Жена има само онолико година колико то
изгледа човеку који је воли. "
shmizlica

#5505 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

KPNCTNJAH wrote: Naletih na ovaj zadnji i sjetih se jedne gospodje koja ne zna cirilicu :mrgreen:

"Жена има само онолико година колико то изгледа човеку који је воли. "
dobar ti ovaj ćirilični :-D
Afanasi_94

#5506 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Afanasi_94 »

There are only four questions of value in life;
What is sacred?
Of what is the spirit made?
What is worth living for, and what is worth dying for?

The answer to each is the same: only love.
sophieEl

#5507 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by sophieEl »

KPNCTNJAH wrote:"Sve izgubljeno je u mojoj svijesti, samo bez težine i gorkosti zemaljskih stvari; ja imam opet sve što izgubih, preobraženo i uljepšano - u sjećanju. I još: ja imam veliku slobodu onog koji ništa nema i mir onog koji je prežalio i konačno se rastao.''

(Ex Ponto)
--------

"Ništa ne izdaje coveka kao pamcenje i ništa ga ne vara kao rec."
(Ivo Andric)
---------

"Čovjek koji nije hrabar ne može biti ni pošten, jer za poštenje su potrebne žrtve kakve kukavica ne umije da podnese, a potrebna je i velikodušnost koju on ne može razumijeti."
Jovan Ducic
----------

"Da sam drukčiji, da život nosim kao tegobu, da sam ogorčen, počeo bih da se gubim, da pijem, da mrzim, postao bih nezadovoljnik koji se okreće protiv cijelog svijeta. A ne mogu to. Uprkos svemu, živim kao i drugi ljudi, koji su bez moga biljega, veseo i tužan zbog običnih stvari, veseo zbog dobrih ljudi koji su pomalo zli, tužan zbog zlih ljudi koji su rijetko dobri."
(Tvrđava)
----------

"... da ostanemo ovo što smo. Sutra. I uvijek. Djeca. Ne veliki, ne odrasli. Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku, da jedno drugom ne dopustimo da budemo ono što nismo, da ne gledamo vučijim očima i da se uvijek prepoznamo kada se sretnemo."
(Tišine)
jah :)
Anestezija

#5508 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Anestezija »

Ona mi je rekla: Gde se skrivaš? Želela bi da me opet vidi
Ona mi je rekla: Ja te vidim, ali za nju više ne postojim
Ona mi je rekla: Zašto ćutiš? Želela bi nešto da joj kažem
Ona mi je rekla: Mičeš usne, ali ipak ne čujem ni glasa
Ona mi je rekla: Tebe nema nikad nisi bio, nisi bio stvaran
Ona mi je rekla: Vrlo čudno, utom pesku ja ne ostavljam traga
Ona mi je rekla: Da li sanjam? Njene ruke prolaze kroz mene
Ona mi je rekla: Tebe nema. Nikad nisi bio, Nisi bio stvaran
Ona mi je rekla: Tebe nema. Nikad nisi bio, Nikad nisi bio stvaran. Milan Mladenovic
Aurelia Bronski

#5509 ako spavam - sanjam ga....

I had a dream about you last night. We stopped telling each other about our dreams when we realized we were still inside them.

Michael Summers
dajribu

#5510 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by dajribu »

Aurelia Bronski wrote:
Woole Triwunovich wrote:a čiji si ti klon svijut? :mrgreen:
:lol: :lol: De, de, ne pitaj previse :mrgreen:
jedna jedina :D crash :D

Kad bi čovjek znao za sve šta ga čeka nebi se ni rađao u vidu čoveka,već bi bio ptica negdje na kraj svjeta.

LJ. Rušumovič
lavorpunvode

#5511 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"Ljudi jednako preuvelicavaju i srecu i nesrecu: nikad nismo ni tako sretni ni tako nesretni kako se to govori."

Honoré de Balzac
dajribu

#5512 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by dajribu »

samo za crash :D

Ako ti jave da sam pao na razoranim, sledjenim poljima Flandrije, da me je pokosio srapnel - ti nemoj da budes tuzna i nemoj plakati pred svijetom, jer vrlo dobro znas da iz mojih grudi ne mogu da niknu suncokreti niti se moje kapi krvi mogu pretvoriti u makove...

To je sve jedna obicna literarna konstrukcija, a da ne pricamo o tome sto ja nikad nisam ni vidio Flandriju niti je ona vidjela mene. Ako ti kazu da sam se u svojim posljednjim casovima junacki drzao, da sam neustrasivo gledao smrti u oci, da sam je cak i zacekivao, da sam svog sudiju prezrivo pljunuo, a da sam dzelatu dao kesu dukata uz rijeci: "Dobro obavite svoj posao!", a da sam, potom, sam izmaknuo stolicu ispod vjesala, ti bi morala znati da je to jedna obicna izmisljotina, izmisljotina onih koji ne znaju sta je to zivot a sta smrt znaci. Ti me dobro znas: znas kako ja cesto umirem svakog bogovjetnog dana, kako se trzam na svaki sum, kako mi se celo cesto orosi znojem (reklo bi se bez razloga), znas da se bojim proviriti kroz spijunku na vratima bojeci se ne znam ni sam cega, bojeci se nekoga ko ce mi s nadmocnim osmijehom na licu izrecitirati stihove Marine Cvetajeve:

"Predaj se! Jos niko nije nasao spasa od onoga koji uzima bez ruku!"

Sjecas se kako sam se bojao kad si trebala da me predstavis svojim roditeljima, koliko ti je trebalo vremena da me ubijedis da ''nisam bas toliki kreten koliki izgledam, da se ponekad sa mnom moze proci ruku pod ruku kroz prometnu ulicu...

Ja pamtim ono vece kad smo otisli kod jedne tvoje prijateljice koja je slavila rodjendan, sjecam se svakog vica koji sam ispricao i sjecam se pogleda drustva koje je u meni gledalo neku egzoticnu zivotinju, sjecam se kako su se gurkali laktovima kad smo ulazili, kad sam skidao svoje cipele sa pacijim kljunorn (a u modi su bile brukserice), kako sam ispod stola krio onu rupu na ne bas cistim carapama...

Pamtim kako sam to vece, ponesen strahom, popio tri flase "Fruskogorskog bisera", litar i po domace rakije (vise je nije bilo) i zavrsio sa 'Mandarinetom", nekim likerom od mandarina... Od svega toga bi se napilo jedno omanje krdo slonova, ali ja sam bio najtrezniji, bojao sam se da tebi ne napravim neko sranje i to me je drzalo.

Onda smo izasli na Vilsonovo setaliste i ti si se propela na prste i poljubila me evo, bas ovdje, pored uha, a ja sam morao da sjednem na klupu i da pocnem plakati...Prolazila su neka djeca i cuo sam ih kako kazu: "Vidi pedera!!!"

Kao i uvijek, ti si me pitala sta mi je najednom, a ja nisam mogao da ti objasnim da to uopste nije najednom, da je to stalno, da je to neka vrsta mog zastitnog znaka, nesto po cemu bih sebe poznao medju hiljadama meni slicnih, nesto sto se i ne trudim da sakrijem, jedan zlocudni tumor s kojim sam se rodio, tumor na mozgu i dusi koji se ne da ukloniti nikakvim operativnim putem ni zracenjem, ni cinjenicom da te volim i da ti volis mene...

Ako ti jave da veceras hodam po kafanama i olajavam tebe i nasu ljubav, da se prodajem za lose vino, da skupljam opuske tudjih simpatija, ljubim ruke necistih konobarica, ispadam budala u svacijim ocima, to je živa istina, ne traži me da provjeriš da li je tako - to je jedna od rijetkih istina u vezi sa mnom.

Dario Dzamonja
Aurelia Bronski

#5513 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Mater vetru dok je nama nas. :D

Dr. Djo
Last edited by Aurelia Bronski on 08/01/2014 00:49, edited 1 time in total.
Aurelia Bronski

#5514 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

So much for dreaming. You can't be whatever you want. All I'll ever be is a slow, pale, hunched-over, dead-eyed zombie. What did I think was gonna happen? That she'd actually want to stay with me? It's hopeless. This is what I get for wanting more. I should just be happy with what I had. Things don't change. I need to accept that. It's easier not to feel. Then I wouldn't have to feel like this.
Amazingness

#5515 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Amazingness »

"U tvojim očima ima više poezija nego u mojim stihovima."
shmizlica

#5516 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

“Kada bi glave poletjele niz ulicu, svako bi potrčao za svojom.”
sheilak

#5517 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by sheilak »

“You will always be fond of me. I represent to you all the sins you have never had the courage to commit.”

Lord Henry, The Picture of Dorian Gray, Oscar Wilde
Aurelia Bronski

#5518 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

A garden to walk in and immensity to dream in--what more could he ask?
A few flowers at his feet and above him the stars.

Victor Hugo
Amazingness

#5519 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Amazingness »

"Sve su mi oduzeli, a ti si mi sve namirila. Da nisam upoznao tebe, bio bih ljut na život, pa ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je sreća. Zbog tebe se ne osjećam poražen, niti mislim na osvetu. Mislim samo na tebe. Nikada te više neću ostaviti samu, sve što se desi, desiće nam se zajedno."
Aurelia Bronski

#5520 oh, well......

Opraštala mu je čekanje. Poruke koje nije poslao. Slike na kojima nikad nije bio. Živote u kojima ga je tražila. Neke ‘njegove’ i neke ‘svoje’. Opraštala mu je. Jer, šta drugo možeš voljenom čoveku, koji nikada nije imao hrabrosti da ti pripada?
Amazingness

#5521 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Amazingness »

"Tada nisam znao. Nisam mogao znati da ću jednoga dana možda povrijediti nekoga tako duboko da neće moći da se oporavi. Da čovjek nekad može da povrijedi drugoga svojim pukim postojanjem."
Pala_sa_marsa

#5522 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Pala_sa_marsa »

veze s vezom wrote:Eh brate, znaš kako je: jedna k’o nijedna. A poslije druge idu same. Klize.

Nazvala bi me sva zabrinuta: „Gdje si do sad? Je li sve u redu?“ Slagao bih rutinski: „Stižem za 15 minuta.“ Čekala bi me svu noć zabrinuta i neumorno me ukoravala sa najboljim namjerama kad god da stignem. Urlao bih da nadjačam njene pridrike: „Spremi mi nešto da jedem! Odmah!“ Bio sam preumoran da to uradim sam. „Preumoran od pijančenja,“ glas moje savjesti primio je boju njenog glasa. „Kako me nerviraš!“ proderao bih se obraćajući se glasovima u glavi, ali samo bi me ona čula. Bez obzira koliko ljuta na mene, nije mogla otići da mi ne spremi jelo. Dobro zna da bih krepao bez nje.

Jedno jutro sam umjesto doručka na stolu našao poruku: „Stižem za 15 minuta.“ „Valjda je otišla po doručak,“ pomislio sam i vratio se u krevet. Prošlo je tih 15 minuta, ko zna koliko puta, a ona se nikad nije vratila. „Od sada ide samo naprijed,“ odlučila je!

Postala je slavna pjesnikinja. Knjigu naslovljenu “Stižem za 15 minuta“ posvetila je meni: „Za sve one koji su mi pokazali da se sreća ne čeka, nego se gradi.“ Ako je tako, ja nikad više neću biti sretan. Ja ne gradim. Ja čekam. Čekam držeći u ruci njenu poruku, moju oporuku: „Stižem za 15 minuta.“
Autobiografija jednog idiota :)
Gretta

#5523 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Gretta »

Slomiš mi krila, ja zajašem metlu. :lol: :lol:

Gretta
lavorpunvode

#5524 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lavorpunvode »

"Nesto nije uredu sa mnom, ili sa svijetom, ili je u redu i sa mnom i sa svijetom, ali ne mozemo vezu da uspostavimo, nikakvu."

Mesa Selimovic
sophieEl

#5525 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by sophieEl »

Stop fighting yourself and start fighting for yourself.
Post Reply