Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#5501 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:18 ko je kriv europi sto nema vise proizvodjaca trolejbusa i na kraju krajeva vise trolejbuskih mreza
najvise italija i svicarska imaju cini mi se 13 i 11 ostale sve drzave ili nemaju nikako ili imaju 2-3 mreze tj u 2-3 grada
sve ostalo sto se trola tice je rusija ukrajina nesto malo poljska bugarska srbija bosna i to je otprilike to i ceska najveci broj mreza od istocnih eu drzava
Nije kriva Evropa sto je ovo baliješinska drzava u kojoj samo krezavoidni majmun samo sebičari i krade.
vjeshalica

#5502 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Prpa.ba wrote: 23/07/2022 11:20 Trebalo je ukinuti trolejbuski saobracaj ili nabaviti 5 premium trolejbusa. Onda bi bila prica kako je bolje polovne uzeti ili jeftinije, ovako se nista znacajno ne popravlja stanje u saobracaju.

:mrgreen:
Gras i ne moze uzeti bolje od BKMa, kolicinom i kvalitetom. Trenutno. A da je mogao itekako da jeste.

BKM je ipak kad sagledas najbolja solucija kad se uzme u obzir gdje i sa kim zivimo.
kakotisesvidja

#5503 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjesalica je majstor izvrnuti svoju pocetnu pricu pa onda gurati sto i ostali pricaju
al ok to je druga tema

mi jednostavno moramo biti sretni sto uopste dobijamo nove trolebuse makar oni dolazili iz sjeverne koreje
prije 20 godina je to vec druga prica al sada realnost je da smo u rangu minska tiraspola i sl gradova istocne europe
kakotisesvidja

#5504 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 11:21
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:18 ko je kriv europi sto nema vise proizvodjaca trolejbusa i na kraju krajeva vise trolejbuskih mreza
najvise italija i svicarska imaju cini mi se 13 i 11 ostale sve drzave ili nemaju nikako ili imaju 2-3 mreze tj u 2-3 grada
sve ostalo sto se trola tice je rusija ukrajina nesto malo poljska bugarska srbija bosna i to je otprilike to i ceska najveci broj mreza od istocnih eu drzava
Nije kriva Evropa sto je ovo baliješinska drzava u kojoj samo krezavoidni majmun samo sebičari i krade.
ne govorim ovdje o nama nego o kolicini proizvodjaca i zasto finansiraju istocne drzave tipa bjelorusija ukrajina i sl
mi smo prica za sebe i uopste ne treba povezivati nase lopove sa europom u koju deklerativno zele a boga mole da nas ne prime jer bi najvjerovatnije zavrsili u zatvoru u toj situaciji
vjeshalica

#5505 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:24 vjesalica je majstor izvrnuti svoju pocetnu pricu pa onda gurati sto i ostali pricaju
al ok to je druga tema

mi jednostavno moramo biti sretni sto uopste dobijamo nove trolebuse makar oni dolazili iz sjeverne koreje
prije 20 godina je to vec druga prica al sada realnost je da smo u rangu minska tiraspola i sl gradova istocne europe
Kratko si registrovan a dugo me poznajes. Jelde?
Tebi ako ne odgovara objektivna rasprava onda nemoj u nju da ulazis jer je i vise nego ocito da bi uzimao segmente koji ti gode. Ja nista ne izvrcem niti imam potrebu kao ti da to radim
MTV

#5506 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

kakotisesvidja

#5507 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 12:14
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:24 vjesalica je majstor izvrnuti svoju pocetnu pricu pa onda gurati sto i ostali pricaju
al ok to je druga tema

Kratko si registrovan a dugo me poznajes. Jelde?
Tebi ako ne odgovara objektivna rasprava onda nemoj u nju da ulazis jer je i vise nego ocito da bi uzimao segmente koji ti gode. Ja nista ne izvrcem niti imam potrebu kao ti da to radim
objektivna rasprava je da simens i one svabe ne proizvode trole a to sto ti neces to da priznas i onda izvrces da u trolama ima njihovih djelova je druga prica
sto se tice ko sam mozes jednostavnom provjerom da vidis ko sam jer ja to ne krijem
a objektivna rasprava ti je ta da prvo pitas koje su reference bjeloruske firme i kad ti kazemo ti presaltas da nismo bolje ni zasluzili i sl
tako da je to pokazatelj da ti uzimas segmente koji gode a ne ja i to je to izvrtanje

al ti to ne kontas ili kontas al neces da priznas sebi a kamoli nekom drugom da nisi u pravu jer zelis da ostavis utisak jake zene koja je zena majka kraljica koja sve zna

i da se vratimo na temu jer ne bih vise o tvom dokazanom ponasanju i stavrima vezano za to
i ja bih volio da nas voze trolebusi prve klase da su to mercedesi neki i sl al ne moze iz mnogih razloga
vjeshalica

#5508 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 12:23

objektivna rasprava je da simens i one svabe ne proizvode trole a to sto ti neces to da priznas i onda izvrces da u trolama ima njihovih djelova je druga prica
sto se tice ko sam mozes jednostavnom provjerom da vidis ko sam jer ja to ne krijem
a objektivna rasprava ti je ta da prvo pitas koje su reference bjeloruske firme i kad ti kazemo ti presaltas da nismo bolje ni zasluzili i sl
tako da je to pokazatelj da ti uzimas segmente koji gode a ne ja i to je to izvrtanje

al ti to ne kontas ili kontas al neces da priznas sebi a kamoli nekom drugom da nisi u pravu jer zelis da ostavis utisak jake zene koja je zena majka kraljica koja sve zna

i da se vratimo na temu jer ne bih vise o tvom dokazanom ponasanju i stavrima vezano za to
i ja bih volio da nas voze trolebusi prve klase da su to mercedesi neki i sl al ne moze iz mnogih razloga
Ja sam drugom forumasu taksativno navela firme koje ucestvuju u konacnom proizvodu. Sad mi govoris da necu da priznam iako sam ti rasclanila ko sta proizvodi. A ti si samo glupo poletio da ispadnes upucen nakon sto si trazio po guglu kako izgledaju trolejbusi. :lol:
Samo ti kao navodno upucen objasni gdje to Agrotehnika kao dio proizvidnje proizvoda u BKMu igdje ucestvuje u zemljama poput Svice,Njemacke itd. Sto ne stavljaju komponente u Solarisa ili MANa ili Hess-a?
Samo jedan u nizu kloniranih kompleksasa koji ne podnose samar pa formalno koristi priliku nekoga da naziva zenom majkom kraljicom kao podli vid uvrede iako svoj privatni status nigdje ne unosim u raspravu niti mi je na kraj pameti. Ti da si dovoljno snazan muskarac vidio bi ocima svojim trolejbus prije nego je natovaren labudicom i dosao u SA, ali to nije slucaj.
I nemoj se vracat na temu boga ti, iz vise razloga. Nepucen si,ne znas i sve ostalo. Jedino eto ako ti je bas ceif da navijas i da se osjecas srernim
NediM17

#5509 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Posoli ga. :lol:
kakotisesvidja

#5510 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 12:35
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 12:23

Ja sam drugom forumasu taksativno navela firme koje ucestvuju u konacnom proizvodu. Sad mi govoris da necu da priznam iako sam ti rasclanila ko sta proizvodi. A ti si samo glupo poletio da ispadnes upucen nakon sto si trazio po guglu kako izgledaju trolejbusi. :lol:
Samo ti kao navodno upucen objasni gdje to Agrotehnika kao dio proizvidnje proizvoda u BKMu igdje ucestvuje u zemljama poput Svice,Njemacke itd. Sto ne stavljaju komponente u Solarisa ili MANa ili Hess-a?
Samo jedan u nizu kloniranih kompleksasa koji ne podnose samar pa formalno koristi priliku nekoga da naziva zenom majkom kraljicom kao podli vid uvrede iako svoj privatni status nigdje ne unosim u raspravu niti mi je na kraj pameti. Ti da si dovoljno snazan muskarac vidio bi ocima svojim trolejbus prije nego je natovaren labudicom i dosao u SA, ali to nije slucaj.
I nemoj se vracat na temu boga ti, iz vise razloga. Nepucen si,ne znas i sve ostalo. Jedino eto ako ti je bas ceif da navijas i da se osjecas srernim
ja i kao laik sam izgleda vise upucen u temu nego ti
jer ti si ta koja hoces da ispadnes pametna

zasto ovi ne ucestvuju u proizvodnji u zemljama poput svicarske njemacke itd moras pitati i jedne i druge
a ocito ne ucestvuju jer je broj trola mreza na zapadu marginalan da ucestvuju
zato imaju trzista bosne srbije rusije i svih ostalih zemalja koje nisu zapad
ocito vide da mogu sa manje kvalitetnim proizvodom ostvarivati profit koji ih vjerovatno zadovoljava i nemaju potrebu ocigledno da proizvode za svicarce itd

trole kakve god da su nove su i to do sada nismo vidjeli zadnjih oko 40 godina vjerovatno nekad za olimpijadu smo zadnje nove dobili
a i tu sam odgovorio s obzirom na stanje mi se mozemo udarati u guzicu sto uopste imamo i ove bjeloruse a ne da sanjamo luksuzne trole koji bi samo za nas izradio bentli
So What!

#5511 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by So What! »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 09:24
So What! wrote: 23/07/2022 00:25 Dosta ljudi zaboravlja, da je na tenderu za trolejbuse pobjedio konzorcij bjeloruski BKM, kao nosilac i ukrajinska Agrotehnika. Agrotehnika je iz Lutska i srećom daleko je od linija, uz samu granicu sa Poljskom, a inače proizvode poljoprivredne mašine, te na ovom tenderu konkretno trebalo bi da proizvode neke komponente za ove naše trolejbuse. Ja čisto sumnjam da su zbog rata ostali u igri, s obzirom na odnose Bjelorusije i Ukrajine, ali sam uvjeren da je to dodatno usporilo proizvodnju.
I kakve reference ima BKM i Agrotehnika, u odnosu na druge proizvodjace kao napr Kiepe,Siemens,Solaris itd
Druže proizvođača trolejbusa u svijetu je ostalo veoma malo i oni dolaze iz Istočne Evrope i Kine uglavnom, a evo potpune liste kompanija koje proizvode trolejbuse:

• Astra Bus (Rumunija)
• Belkommunmash (Bjelorusija)
• Bogdan (Ukrajina)
• Bozankaya (Turska)
• CAIO Induscar (Brazil) (upitno je da li više proizvode trolejbuse)
• DINA (Meksiko)
• Dongfeng Yangtse (Kina)
• Ekova Electric (Češka)
• Electron Corporation (Ukrajina)
• Eletra Industrial (Brazil)
• Etalon (Ukrajina)
• Foton Motor (Kina)
• Fiat Group -> Iveco -> Iveco Bus ex. Irisbus (Italija) (sa komponentama Škoda)
• Gillig (SAD)
• Hess (Švicarska)
• Kiepe Electric (Njemačka) (proizvode električne komponente za Gillig)
• MAZ (Bjelorusija)
• New Flyer Industries (Kanada / SAD)
• PC Transport Systems (Rusija)
• Pyongyang Trolleybus Works (Sjeverna Koreja)
• Škoda Electric (Češka) (proizvode komponente za druge proizvođače)
• Solaris Bus & Coach (Poljska) (sa komponentama Škoda, DP Ostrava, Cegelec, Vossloh-Kiepe i Medcom)
• SOR Libchavy (Češka) (sa komponentama Škoda)
• Sunwin (Kina)
• Trans-Alfa (VMZ) (Rusija)
• Ursus (Poljska)
• Ufa Tram and Trolleybus Plant (UTTZ) ex. Bashkir Trolleybus Plant (BTZ) (Rusija)
• Van Hool (Belgija)
• Youngman (Kina)
• YuMZ (Ukrajina)
• Yutong (Kina)
• Zhongtong Bus (Kina)

Tako da su BKM i Agrotehnika ustvari veoma relevantni, jer im je konkurencija jako mala, a BKM je svakako dio Stadlera. Ti si tu naveo Kiepe, koji u suštini proizvodi samo neke električne komponente za trolejbuse, Siemens koji ne proizvodi ništa za trolejbuse i Solaris, koji uistinu jeste se prijavio na ovaj tender, ali je dao i znatno skuplju ponudu od BKM-ove. Ostalih kvalitetnijih zapadnoevropskih proizvođača poput Hess-a ili Van Hoola na ovom tenderu nije ni bilo.

Evo i rezultata tendera:

• UKH BKM (Bjelorusija); TZOV Agrotehnika (Ukrajina) (Pobjednici tendera)

Ponuđena cijena: 16,397,449.38 €
Razmatrana cijena: 14,014,914.00 €
Ugovorena cijena: 14,014,914.00 €

• Beiqi Foton Motor Co. Ltd. (Kina)

Ponuđena cijena: 13,016,250.00 €
Razmatrana cijena: 11,125,000.00 €

• Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat A.Ş. (Turska)

Ponuđena cijena: 20,328,750.00 €
Razmatrana cijena: 17,375,000.00 €

• Solaris Bus & Coach sp. z o.o. (Poljska)

Ponuđena cijena: 20,344,610.64 €
Razmatrana cijena: 17,388,556.10 €
vjeshalica

#5512 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 23/07/2022 12:40 Posoli ga. :lol:
Posoljen je on davno i mene je pocelo ujedati preko ekrana koliko je fasovo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5513 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Image
MTV

#5514 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

Izgleda pocelo betoniranje Remiza-Otoka, procitah na drugom forumu. Nisam prosao da vidim :mrgreen:
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -179578573
mirza_15

#5515 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

MTV wrote: 23/07/2022 14:38 Izgleda pocelo betoniranje Remiza-Otoka, procitah na drugom forumu. Nisam prosao da vidim :mrgreen:
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -179578573
Ja sada pošao da pitam u kojoj je fazi Remiza-Otoka i Otoka-ČVila. Nisam neko vrijeme prošao tuda.
mistek

#5516 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Sve su prilike da će šljunak biti posut u naredih 10-ak dana do Remize. Remiza-Čvila valjda stignu :) U svakom slučaju, i prije septembra će moći pustiti Ilidža-Remiza.
mirza_15

#5517 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

mistek wrote: 23/07/2022 17:08 Sve su prilike da će šljunak biti posut u naredih 10-ak dana do Remize. Remiza-Čvila valjda stignu :) U svakom slučaju, i prije septembra će moći pustiti Ilidža-Remiza.
Remizu će izgleda preskočiti i ostaviti za kasnije. :mrgreen: Ako sam dobro shvatio, ni na Čvili ni na Ilidži okretaljke se ne rade u ovoj fazi. Onda bi mogli stići. Vidjet ćemo kako će brzo i na koji način raskrsnice završavati. To bi moglo biti ključno kada je rok u pitanju. Dvije (Remiza i Otoka) nisu još ni betonirane. Također, šarafanje šina za betonsku podlogu ide nešto sporije. Vidjet ćemo.
tramvajtrojka

#5518 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

mirza_15 wrote: 23/07/2022 17:18
mistek wrote: 23/07/2022 17:08 Sve su prilike da će šljunak biti posut u naredih 10-ak dana do Remize. Remiza-Čvila valjda stignu :) U svakom slučaju, i prije septembra će moći pustiti Ilidža-Remiza.
Remizu će izgleda preskočiti i ostaviti za kasnije. :mrgreen: Ako sam dobro shvatio, ni na Čvili ni na Ilidži okretaljke se ne rade u ovoj fazi. Onda bi mogli stići. Vidjet ćemo kako će brzo i na koji način raskrsnice završavati. To bi moglo biti ključno kada je rok u pitanju. Dvije (Remiza i Otoka) nisu još ni betonirane. Također, šarafanje šina za betonsku podlogu ide nešto sporije. Vidjet ćemo.
ici ce okretnica na cvili eno dovukli su kod semafora lucne sine i same gotove skretnice iste kao u nedzaricima
mistek

#5519 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Ma koliko god sporo da ide, ima još skoro 6 sedmica, mogu završiti dosta toga. Raskrsnice jesu ključne.
mirza_15

#5520 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2022 17:25
mirza_15 wrote: 23/07/2022 17:18

ici ce okretnica na cvili eno dovukli su kod semafora lucne sine i same gotove skretnice iste kao u nedzaricima
:thumbup:
tramvajtrojka

#5521 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

mistek wrote: 23/07/2022 17:27 Ma koliko god sporo da ide, ima još skoro 6 sedmica, mogu završiti dosta toga. Raskrsnice jesu ključne.
na svim raskrsnicama su ove sedmice dosli sa sinama do dijelova koje su zatrpali , svi zaboravljamo da je najgori dio posla na raskrsnicama gotov a to je betoniranje , ako budu isli u onakvom ritmu kao sto su radili beton nece biti zime
Laplace

#5522 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2022 09:23
mirza_15 wrote: 23/07/2022 09:18

Sasvim je normalno podići kredit kod svjetskih i evropskih finansijskih organizacija za ovakve projekte. Ako misliš drugačije obrazloži i daj objašnjenje kako bi ti to radio.
logicno je da nemaju objašnjenje posebno kad se stavi da od 2005 se mogao zaduzivati svake godine za infrastrukturu jok bitnije je bilo svesti jp na nivo Kandahara i da se nije moglo okupati poslije 12 . Mogu misliti kakvi bi sad SDA bili izgovori za redukciju vode :run: :run: :run:
Političke opcije koje su doktorirale na srozavanju vrijednosti preduzeća na jednocifrene iznose pa onda njihovoj kupovini za siću to isto rade sa svime sa čim dođu u kontakt. Uslovni refleks.
Laplace

#5523 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 11:05
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:00
nema tu moje misljenje ili tvoje
ja ti govorim cinjenice
tako isto mozemo reci da prevent pravi automobile al nebitna prica

jesu li trole nabavljenje ebdr kreditom ili su to nasi izabrali?
Nisu to cinjenice nego je tvoje misljenje.
Ako su nabavljene EBRD kreditom sta to znaci? Morale su proci tendersku proceduru i ponudu, a i to ne znaci samo sto je EBRD da je regularan ili objektivan proces. Sarajevo mozda jeste dobilo 35 vozila, ali pitanje je KAKVIH? BKM je gola kurčina od proizvoda nista vise. Ali nek posluze svrsi kad nema vise novca za bolje. Cak stavise, kad objektivno sagledas BKM jeste vrh za Sarajevo jer da smo mi ovako bolji kao ljudi, imali bi i bolje. Ovdje se ne isplati imati novo,vec solidno polovno.
Moralo se ići na slabiji kvalitet u korist kvantiteta jer nema dovoljno vozila koja bi bila pouzdana pa da se uzima nešto kvalitetnije. Ovo što je u pogonu je upitno dokad će raditi.

Ovako, nabaviš što više njih sad pa dok traje garancija možeš postepeno mijenjati neke linije kvalitetnijim vozilima. Na duže staze se može tako preko BKM-a doći do mnogo kvalitetnijih vozila, bar ako budemo dovoljno savjesni, odgovorni i pametni da ovo čuvamo da što duže potraje.

Mislim da za nas zasad i jesu kante dok ne naučimo da čuvamo to što imamo dok ne nabavimo bolje.

Zamisli nabaviš vrhunski kvalitet i za par mjeseci naša divna omladina od toga napravi krš.
Laplace

#5524 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 23/07/2022 11:15
vjeshalica wrote: 23/07/2022 11:13

Ne vidim razloga.

Ako iko laje na zeleni kadar onda sam to ja.

Samo malo objektivnosti nije na odmet. Naravno da ce Sarajevo kupiti 35 BKM umjesto mozda 15 Solarisa ili nekog drugog. Jer tom kolicinom jednim udarcem rjesavaju skoro problem na postojecem sistemu. A sta ce biti poslije kad prodje ugovoreni servis i dijelovi Allah i Harekrišna znaju.

Trolejbusi su veoma skup sport za KOKUZA. GRAS je kokuz,Sarajevo je kokuz,drzava je kokuz. Eto.
:thumbup:
Ne priznaju oni objektivnost niti bilo kakvu kritiku.
Nije problem kritika. Problem je što neki naprosto žele da ovo propadne. Čak ima i onih koji su spremni u tome malo pripomoći (npr. ono nedvanon vandalisanje mašina).

Na poslu sam naslijedio situaciju kad se godinama skoro ništa nije ulagalo i znam kako je kad imaš malo sredstava a trebaš odlučiti da li da nabaviš više opreme manjeg kvaliteta ili manje opreme višeg kvaliteta. Tu nije lako odlučiti za šta se opredijeliti. Ovdje je situacija još gora, jer se na novoj pruzi (bar koliko sam ja shvatio) moraju postaviti i novi tramvaji inače si džabe krečio.
NediM17

#5525 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Pa to ako proradi do septembra vozice stari tramvaji, "oklen" novi.
Post Reply