Da , napravio nas je....isto tako on kaze da nas je napravio slabasnim....znaci imamo mahana....
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- apsidejzi
#5502 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ni jedan inzinjer na svijetu ne tvrdi da je svemoguc i sveznajuci istovremeno. Oni znaju da su ljudi koji grijese. Trude se da naprave dobar produkt. Ne seru da su perfektni i onda se zeznu ubacujuci RH pozitivnu bebu u RH negativnu mamu.Zehran82 wrote: ↑16/07/2025 11:53apsidejzi wrote: ↑16/07/2025 10:22 Evo jos jedna zanimljiva prica o neuspjesnom "inteligentnom dizajnu" koje sa evolutivnog stanovista izgleda sasvim normalno i prirodno a sa ID stanovista odvratno i neobjasnjivo. Naime, svi znamo za krvne grupe A,B,AB,0 i da svi ne mozemo dobiti sve krvne grupe jer dolazi do sukoba. Samo to je greska u ID ali nije mi cilj da o tome pricam. Imaju jos dva nivoa kompleksnosti kad je krv u pitanju. Naime, postoji rh pozitivna i negativna grupa sto isto moras znati da bi mogao napraviti transfuziju krvi. I to je dodatni nepotrebni dizajn koji samo komplikuje stvari. Inteligentni dizajner bi trebao pojednostaviti stvari a ne komplikovati ih. Al nije ni to problem. Meni, najveci problem ideje ID-a lezi kod trudnica koje su RH negativne a nose bebu koja je RH pozitivna. Samo nek jedna kad krvi dodje iz bebe u mamu, njen imuni sistem reaguje i ubija djete. Ne postoji nista sto to moze zaustaviti, osim rijetke mutacije koju ima James Harrison, covjek iz Australije. On je kao dijete dobio pogresnu transfuziju krvi i njegovo tijelo je zahvaljujuci toj mutaciji naucilo kako proizvesti antitijelo koje ce zaustaviti imuni sistem. Kada je on to skontao (uz pomoc doktora naravno), odlucio je darivati krv od svoje 18-te godine, svaki treci mjesec do svojih kasnih 80tih. Sve i jedna trudnica u Australiji koja je imala ovaj problem je dobila njegovu krv (ili derivat iz nje) sto joj je omogucilo da spasi bebu. Na ovaj nacin je spaseno preko 2 miliona beba.
Slucajna mutacija u jednoj jedinki i slucajna pogresna tranfuzija krvi. Vanjske okolnosti, i unutrasnje mutacije. Ova njegova mutacija bi umrla sa njim i nista se ne bi desilo da nije dobio tu transfuziju. I upravo ovako evolucija funksionise (s tim da je sada izmjesana sa ljudskim inteligentnim dizajnom). Imas random mutacije i onda se desi nesto i neko ko je imao neku random mutaciju se ispostavi kao dobar kandidat za nesto. U ovom slucaju to je njegova krv koja je spasila milione beba koje je "bog" odredio unaprijed ubiti i da se ne rode. Ove bebe se nisu rodile zahvaljujuci bogu, one su se rodile uprkos bogu.
Naravno, prica o bogo je suplja jer ovdje nema ni i od inteligentnog dizajna. Ovo je glupi dizajn, koji je predimenzioniran sa 4 nepotrebne krvne grupe i dvije podgrupe plus trudnoca gdje imas kombinacije plus i minus. Koliko zena je izgubilo bebu zahvaljujuci tome? Ako je ovo dizajnirano onda je to veoma okrutan dizajn. Nije vrijedan obozavanja. Ako je evolutivno, onda sta da se radi. Evolucija testira sve, testirala je i kod ovog Jamesona. Testirala je i kod mnogo drugih ljudi ali oni nisu imali pogresnu transfuziju pa se nije saznalo za njih.i dalje furas istu gresku u razmisljanjuEvo jos jedna zanimljiva prica o neuspjesnom "inteligentnom dizajnu"
Inteligentni dizajn nije perfektni dizajn kako to ti hoces da predstavis....
po vama je inteligentni dizajn u zamisli perfektni dizajn, gdje sve perfekjtrno funkcionise i nemoguce da se razboli covjek i nesto da ga osteti i da ne funkcionise kako treba....a to nije poenta inteligetnog dizajna....jer i bolesti i smrt su dio inteligentog dizajna....samo sto vi ateisti to ne kontate.
nego da nam ti objasni kako su nastali motori, turbine, roboti, automatizovana industrija, dnk kodovi, pumpe, filteri, masine za odvezivanje cvorova na DNK lancu i mnogo toga jos.....to ti nama objasni a ne tramburanja kako je nesto lose dizajnirano i zato nema dizajna, a tio ne shvatas da inteligentni dizajn nije perfektni dizajn.....Bog je namjerno stvorio sa falinkama da smo podlozni i bolestima i smrti, i problemima....sve to sa svrhom....ali vi svrhu ne shvatate.
I mi ateisti kontamo vasu logiku samo kao sto proizilazi iz imena, mi ne vjerujemo u nju. Za mene je mnogo jednostavnije objasnjenje da evolucija testira sve moguce opcije kroz bezbroj jedinki konstantno. Neko se rodi sa mutacijom koja nista ne radi, nekom grah padne pa ima autoimunu bolest, neko ovako neko onako. U datim okolnostima te mutacije mogu otezati zivot jedinki a u drugim mogu joj dati da prezive dok svi ostali "normalni" umiru. Mnogo logicnije rjesenje nego zamisljati da ima neko svjesno bice koje svjesno i namjerno stavlja pogresnu bebu u pogresnu majku kako bi je napatio dok radja mrtvo djete. Ne samo taj trenutni fizicki bol, nego tugovanje nakon toga. Znam jedan par koji je tri puta gubio bebu. Koja je to tragedija. I sad ti kazes: e to je bog namjerno uradio da se malo zajebaje s tobom, a meni nije. Meni je dao autisticno djete da me guzi citav zivot.
A onda mi pitamo: jel mogao dati normalnu djecu? A ti kazes: naravno da jeste, on je svemoguc. E jebo njegovu svemoc ako me jebe u ovih par decenija. Nije me trebao ni stvarati. Plus ako se ispostavi da sam vjerovao u pogresnog boga i bude Vishna onaj pravi, onda hem sam se zajebao sa ovim, hem mi valja gorit vjecno jer sam u pogresnog vjerovao. Meni je to nelogicno. Tebi je logicno jer razmisljas previse lokalno. Vjerujes da je tvoj bog pravi bog. A ako nije, onda si dzabe vjerovao i patio se.
- Arminovski
#5503 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
@apsidejzi Gorićete svi a taj australski mutant ponajviše jer ste spasili 2 miliona beba od sigurnog boravka u raju.
- apsidejzi
#5504 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nekacemo, zasluzili smoArminovski wrote: ↑16/07/2025 23:31 @apsidejzi Gorićete svi a taj australski mutant ponajviše jer ste spasili 2 miliona beba od sigurnog boravka u raju.
-
Zehran82
#5505 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑16/07/2025 14:44 ----
Ni jedan inzinjer na svijetu ne tvrdi da je svemoguc i sveznajuci istovremeno. Oni znaju da su ljudi koji grijese. Trude se da naprave dobar produkt. Ne seru da su perfektni i onda se zeznu ubacujuci RH pozitivnu bebu u RH negativnu mamu.
I mi ateisti kontamo vasu logiku samo kao sto proizilazi iz imena, mi ne vjerujemo u nju. Za mene je mnogo jednostavnije objasnjenje da evolucija testira sve moguce opcije kroz bezbroj jedinki konstantno. Neko se rodi sa mutacijom koja nista ne radi, nekom grah padne pa ima autoimunu bolest, neko ovako neko onako. U datim okolnostima te mutacije mogu otezati zivot jedinki a u drugim mogu joj dati da prezive dok svi ostali "normalni" umiru. Mnogo logicnije rjesenje nego zamisljati da ima neko svjesno bice koje svjesno i namjerno stavlja pogresnu bebu u pogresnu majku kako bi je napatio dok radja mrtvo djete. Ne samo taj trenutni fizicki bol, nego tugovanje nakon toga. Znam jedan par koji je tri puta gubio bebu. Koja je to tragedija. I sad ti kazes: e to je bog namjerno uradio da se malo zajebaje s tobom, a meni nije. Meni je dao autisticno djete da me guzi citav zivot.
A onda mi pitamo: jel mogao dati normalnu djecu? A ti kazes: naravno da jeste, on je svemoguc. E jebo njegovu svemoc ako me jebe u ovih par decenija. Nije me trebao ni stvarati. Plus ako se ispostavi da sam vjerovao u pogresnog boga i bude Vishna onaj pravi, onda hem sam se zajebao sa ovim, hem mi valja gorit vjecno jer sam u pogresnog vjerovao. Meni je to nelogicno. Tebi je logicno jer razmisljas previse lokalno. Vjerujes da je tvoj bog pravi bog. A ako nije, onda si dzabe vjerovao i patio se.
ali zato ste i nelogicni zato i nevjerujete u njuI mi ateisti kontamo vasu logiku samo kao sto proizilazi iz imena, mi ne vjerujemo u nju.
evolucija nije svjestan entitet koji testira, nego skup slucajnih dogadjaja , ljudi moji pa jeste vi svjesni sta vi uopste zagovarate, vi zagovarate da slucajnih dogajadji mogu da stvore tipa jedan motor od 40 dijela i jedan robot koji hoda isto tako od mnogo dijelova, i to sve slucajnosti....jeste li vi stvarno bas tako zglajzali sa pameti da ne mozete shvatiti cinjenicu da slucajnosti koje nemaju svijest, znanje, planiranje i moc sihronizovanog stvaranja da ti evolucija koja djeluje preko (slucajnih dogajaja =mutacija) a koje moraju proci ogromna minska polja zvana Reparacijski mehanizam DNK koji cisti mutacije iz DNK lanca cim se pojave....vi ljudi moji niste svjesni ni 1% u kakvoj ste vi zabludi , da BOg mili sacuva.Za mene je mnogo jednostavnije objasnjenje da evolucija testira sve moguce opcije kroz bezbroj jedinki konstantno.
znaci ako je neki teski metal iz vakcine doveo do degeneracije mozdanih zivaca i na taj nacin prozurokovao autizam, ti ces znaci Bog okriviti za to sto su ti ljudske ruke najvjerovatnije prozurokovale.....zato sto ste ga optuzivali za stvari od kojih je on cist, a to ljudske ruke prouzrokovale, zato ce te biti kaznjeni na sudnjem danu zbog lazi na Milostivog Boga koji ti je i dao dijete a ljudske ruke ga mozda unakazile svojim egzibicijama preko vakcina i teskih metala u njima.Meni je dao autisticno djete da me guzi citav zivot.
ti imas sansu sad za ovo:
AKo imas dijete koje ima autizam, a najvjerovatnije prouzrokovale to vakcine....ili ces se pokajati Bogu, pa trpiti pa da On tebe i tvoje dijete nagradi sa vjecnim Rajom, tamo ti dijete nece imati autizma, nego bit ce zdrava osoba isto godina kao ti, tvoj vrsnjak.
a ako kukas na Boga zbog toga sto su ljudske ruke prozurokovale, bit ces kaznjen zbog toga, a dijete najvjerovatnije zbog autizma u Dzennet, ako ima toliko tezak autizam da nije u stanju raspoznati stvari...on nije podlozan testiranju od Boga sada kao ti.
ZBog tvog bezobrazluka prema Milostivnom Bogu i sto ga optuzujes za sto su ljudske ruke prozurokovale, garantujem ti da ces biti kaznjen na buducem svijetu, to ti i Bog obecava onda , u koliko se ne pokajes prije smrti.A onda mi pitamo: jel mogao dati normalnu djecu? A ti kazes: naravno da jeste, on je svemoguc. E jebo njegovu svemoc ako me jebe u ovih par decenija. Nije me trebao ni stvarati
Zamisli ove tragedije....dodjes na sudnji dan i ti kazes Bogu, boze zasto si mi dao dijete da ima autizam, a ono on pokaze detaljno, pogledaj sta su stavili u vakcinu, i tvoje dijete je reagovalo na taj teski metal, sto je dovelo do degeneracije neurona u mozgu i to zapocelo autizam.....onda shvatis da si pljuvao po BOgu nepravedno a oni koji su krivi stvarno za njih nisi ni znao....i onda ti fino Bog kaze, hajde sad fino na kaznu zbog tvog bezobrazluka, kada si me vec optuzio i slagao na mene sad ces malo i da otrpis moju kaznu....eh to je tragedija tvoja u toj situaciji...
a to dijete, ono dodje na sudnji dan, i Bog mu dadne test koji on prodje i udje u Raj...znaci tvoje dijete ode u Raj zbog autizma, a ti odes u Dzehennem zbog lazi na Boga upravo zbog tog autizma...to ti je samo da sam sebi cupas kosu u dzehennemu od muke i grizne savjesti.
Vi ateisti ste inace kratke pameti ne razmisljate duboko , pronicljivo , sa mudroscu.....povrsno stvari gledate a ne dubinski...
-
Zehran82
#5506 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
i neko kaze nema inteligenti dizajn
pogledaj samo ovu preciznu kalibraciju univerzuma i planete zemlje

pogledaj samo ovu preciznu kalibraciju univerzuma i planete zemlje

- pezzar
#5508 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tipični mindset. Kakve bolan vakcine i autizam? Kakav inteligentni dizajn u stvaranju ultimativnog sadističkog bića?
Ti ne vidiš da je taj produkt inteligentnog dizajna sjebao planet? Ne vidiš koliko je životinjskih vrsta izumrlo ili ih je čovjek istrijebio? Pa čak i ti bi bio u stanju napraviti bolje stvorenje od nas, ljudi, da imaš tu moć.
Ja bih za početak naprimjer ukinuo alergiju na ambroziju, to nije nikakvo iskušenje, samo jebe alergičare. Ili bi napravio 100% potrošnju unesene hrane, bez bio otpada. Ili bih napravio regeneraciju oštećenih organa. Ili bih napravio škrge i na ljudima, bilo bi praktičnije. Džaba, ti furaj svoje.
Možda je tebi primamljiva i ta ideja o vječnom životu, dok imaš 35 godina i sve što ti naumpadne. Meni nije, želim biti prolazan.
Ti ne vidiš da je taj produkt inteligentnog dizajna sjebao planet? Ne vidiš koliko je životinjskih vrsta izumrlo ili ih je čovjek istrijebio? Pa čak i ti bi bio u stanju napraviti bolje stvorenje od nas, ljudi, da imaš tu moć.
Ja bih za početak naprimjer ukinuo alergiju na ambroziju, to nije nikakvo iskušenje, samo jebe alergičare. Ili bi napravio 100% potrošnju unesene hrane, bez bio otpada. Ili bih napravio regeneraciju oštećenih organa. Ili bih napravio škrge i na ljudima, bilo bi praktičnije. Džaba, ti furaj svoje.
Možda je tebi primamljiva i ta ideja o vječnom životu, dok imaš 35 godina i sve što ti naumpadne. Meni nije, želim biti prolazan.
-
Zehran82
#5509 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
pezzar wrote: ↑17/07/2025 13:51 Tipični mindset. Kakve bolan vakcine i autizam? Kakav inteligentni dizajn u stvaranju ultimativnog sadističkog bića?
ako imas na hiljade svjedocanstava roditelja pogotovo u americi, koji imaju daleko vise vakcina, a pogotov MMR vakcina, tripel vakcina , tri u jednoj , od koje kako sami kazu, dijete normalno sve ok, a cim je primilo vakcinu doslo je do pogorsanja i poslije autizam se razvio....Tipični mindset. Kakve bolan vakcine i autizam?
ako imas masa takvih svjedocanstava....sta ti onda to kaze???
pogledaj dokumentarac, pa sam procijeni sta i kako
prvi bi se ti javio na listu da mozes zivjeti u vjecnom Raju na buducem svijetu....zato pusti mi te supljeMožda je tebi primamljiva i ta ideja o vječnom životu, dok imaš 35 godina i sve što ti naumpadne. Meni nije, želim biti prolazan.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
- apsidejzi
#5511 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nemam ja dijete sa autizmom al drago mi je da si vjernik jer ti to ocito daje barem nekakva moralna nacela. Ti da postanes ateista, takav kakv jesi, ne bi imao nikakve kontrole. Srecom, imas naivan mozak koji je podlozan teorijama zavjere i kojeg je lagano nafurati da je bitan kroz boziju ljubav. Ziv ti bio, al daleko ti kuca od moje kad si tako zatucan.Zehran82 wrote: ↑17/07/2025 12:39 ti imas sansu sad za ovo:
AKo imas dijete koje ima autizam, a najvjerovatnije prouzrokovale to vakcine....ili ces se pokajati Bogu, pa trpiti pa da On tebe i tvoje dijete nagradi sa vjecnim Rajom, tamo ti dijete nece imati autizma, nego bit ce zdrava osoba isto godina kao ti, tvoj vrsnjak.
a ako kukas na Boga zbog toga sto su ljudske ruke prozurokovale, bit ces kaznjen zbog toga, a dijete najvjerovatnije zbog autizma u Dzennet, ako ima toliko tezak autizam da nije u stanju raspoznati stvari...on nije podlozan testiranju od Boga sada kao ti.
- TojoOptics
#5512 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Vakcine sa autizmom nemaju nikakve veze, to je poznato, osim medju neukim i zatucanim. Alkoholizam i starosna dob roditelja mogu da utjecu, ali vakcine - ne.
- apsidejzi
#5513 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
TojoOptics wrote: ↑17/07/2025 16:16 Vakcine sa autizmom nemaju nikakve veze, to je poznato, osim medju neukim i zatucanim. Alkoholizam i starosna dob roditelja mogu da utjecu, ali vakcine - ne.
- TojoOptics
#5514 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
AI
Alkohol i starosna dob roditelja
"Autizam je neurodevelopmentalni poremećaj čiji su točni uzroci složeni i još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, postoje istraživanja koja ukazuju na povezanost između određenih rizičnih čimbenika, uključujući alkoholizam i stariju dob roditelja, te povećanim rizikom za autizam kod djeteta.
1. Alkoholizam (prenatalna izloženost alkoholu)
Fetalni alkoholni sindrom (FAS) može uzrokovati teške razvojne poremećaje.
Neka istraživanja sugeriraju da pretjerana konzumacija alkohola tijekom trudnoće može povećati rizik za neurodevelopmentalne poremećaje, uključujući simptome slične autizmu. Alkohol može oštetiti fetalni mozak i dovesti do problema u socijalnoj interakciji i komunikaciji, što može biti slično autizmu, ali riječ je o različitim mehanizmima.
2. Starosna dob roditelja
Stariji očevi (40+ godina) imaju veći rizik da im djeca razviju autizam, što se pripisuje povećanoj vjerojatnosti mutacija u spermama s godinama.
Starije majke (35+ godina) također mogu imati povećan rizik, ali učinak je manje izražen nego kod očeva.
Metabolizam, oksidativni stres i epigenetske promjene kod starijih roditelja mogu doprinijeti riziku.
Zaključak
Alkoholizam i starija dob roditelja mogu biti čimbenici rizika za autizam, ali nisu izravni uzroci. Autizam je složen poremećaj uzrokovan kombinacijom genetskih, epigenetskih i okolišnih čimbenika."
Vakcine
"Vakcine ne uzrokuju autizam. Ova tvrdnja potiče iz jedne lažne i opovrgnute studije iz 1998. godine, koju je objavio Andrew Wakefield. Ta studija je kasnije povučena zbog ozbiljnih metodoloških grešaka i etičkih problema, a sam autor je izgubio medicinsku licencu zbog neetičkog ponašanja.
Ključne činjenice:
Brojne studije su opovrgle vezu između vakcina i autizma – Istrage koje uključuju milione dece (uključujući studije u SAD, EU, Japanu i drugim zemljama) nisu pronašle nikakvu povezanost.
Autizam je neurodevelopmentalni poremećaj – Uzroci su složeni i uključuju genetske faktore i ranu fetalnu razvojnu okolinu, a ne vakcine.
Vakcine su sigurne i spašavaju živote – Bolesti poput malih boginja, dečje paralize i hepatitisa B su značajno smanjene ili iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji.
Zašto se mit i dalje širi?
Dezinformacije na društvenim mrežama – Lažne vesti brzo se šire, a ljudi često veruju emocionalnim pričama umesto naučnim činjenicama.
Potreba za objašnjenjem autizma – Roditelji često traže uzrok autizma kod svoje dece, a vakcine su pogrešno optužene zbog vremenskog poklapanja (prve simptome autizma uočavamo u isto doba kada se daju neke vakcine).
Šta kažu pouzdani izvori?
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) – jasno navodi da nema dokaza o povezanosti vakcina i autizma.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – potvrđuju bezbednost vakcina.
Američka pedijatrijska akademija – podržava vakcinaciju i odbacuje vezu sa autizmom.
Zaključak:
Vakcine su bezbedne, efikasne i neophodne za javno zdravlje. Ne povećavaju rizik od autizma, a odbijanje vakcinacije može dovesti do povrata opasnih zaraznih bolesti."
Alkohol i starosna dob roditelja
"Autizam je neurodevelopmentalni poremećaj čiji su točni uzroci složeni i još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, postoje istraživanja koja ukazuju na povezanost između određenih rizičnih čimbenika, uključujući alkoholizam i stariju dob roditelja, te povećanim rizikom za autizam kod djeteta.
1. Alkoholizam (prenatalna izloženost alkoholu)
Fetalni alkoholni sindrom (FAS) može uzrokovati teške razvojne poremećaje.
Neka istraživanja sugeriraju da pretjerana konzumacija alkohola tijekom trudnoće može povećati rizik za neurodevelopmentalne poremećaje, uključujući simptome slične autizmu. Alkohol može oštetiti fetalni mozak i dovesti do problema u socijalnoj interakciji i komunikaciji, što može biti slično autizmu, ali riječ je o različitim mehanizmima.
2. Starosna dob roditelja
Stariji očevi (40+ godina) imaju veći rizik da im djeca razviju autizam, što se pripisuje povećanoj vjerojatnosti mutacija u spermama s godinama.
Starije majke (35+ godina) također mogu imati povećan rizik, ali učinak je manje izražen nego kod očeva.
Metabolizam, oksidativni stres i epigenetske promjene kod starijih roditelja mogu doprinijeti riziku.
Zaključak
Alkoholizam i starija dob roditelja mogu biti čimbenici rizika za autizam, ali nisu izravni uzroci. Autizam je složen poremećaj uzrokovan kombinacijom genetskih, epigenetskih i okolišnih čimbenika."
Vakcine
"Vakcine ne uzrokuju autizam. Ova tvrdnja potiče iz jedne lažne i opovrgnute studije iz 1998. godine, koju je objavio Andrew Wakefield. Ta studija je kasnije povučena zbog ozbiljnih metodoloških grešaka i etičkih problema, a sam autor je izgubio medicinsku licencu zbog neetičkog ponašanja.
Ključne činjenice:
Brojne studije su opovrgle vezu između vakcina i autizma – Istrage koje uključuju milione dece (uključujući studije u SAD, EU, Japanu i drugim zemljama) nisu pronašle nikakvu povezanost.
Autizam je neurodevelopmentalni poremećaj – Uzroci su složeni i uključuju genetske faktore i ranu fetalnu razvojnu okolinu, a ne vakcine.
Vakcine su sigurne i spašavaju živote – Bolesti poput malih boginja, dečje paralize i hepatitisa B su značajno smanjene ili iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji.
Zašto se mit i dalje širi?
Dezinformacije na društvenim mrežama – Lažne vesti brzo se šire, a ljudi često veruju emocionalnim pričama umesto naučnim činjenicama.
Potreba za objašnjenjem autizma – Roditelji često traže uzrok autizma kod svoje dece, a vakcine su pogrešno optužene zbog vremenskog poklapanja (prve simptome autizma uočavamo u isto doba kada se daju neke vakcine).
Šta kažu pouzdani izvori?
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) – jasno navodi da nema dokaza o povezanosti vakcina i autizma.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – potvrđuju bezbednost vakcina.
Američka pedijatrijska akademija – podržava vakcinaciju i odbacuje vezu sa autizmom.
Zaključak:
Vakcine su bezbedne, efikasne i neophodne za javno zdravlje. Ne povećavaju rizik od autizma, a odbijanje vakcinacije može dovesti do povrata opasnih zaraznih bolesti."
-
Zehran82
#5515 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑17/07/2025 16:03Nemam ja dijete sa autizmom al drago mi je da si vjernik jer ti to ocito daje barem nekakva moralna nacela. Ti da postanes ateista, takav kakv jesi, ne bi imao nikakve kontrole. Srecom, imas naivan mozak koji je podlozan teorijama zavjere i kojeg je lagano nafurati da je bitan kroz boziju ljubav. Ziv ti bio, al daleko ti kuca od moje kad si tako zatucan.Zehran82 wrote: ↑17/07/2025 12:39 ti imas sansu sad za ovo:
pa sta onda ovo pises covjce????Nemam ja dijete sa autizmom
znaci izmisljas scenarije da bi mogao pljuvati po svom Kreatoru, koji te i hrani i poji vodom, i daje ti sve sto sad imas
da bi ti mogao reci samo ovo u tom svom ludjacki zamisljenom scenariju:
i onda se ne treba cuditi sto Bog ne daje nekima uputu, jer ovakav bezobrazluk itekako je podlozan Bozijoj srdzbi i kazni....A onda mi pitamo: jel mogao dati normalnu djecu? A ti kazes: naravno da jeste, on je svemoguc. E jebo njegovu svemoc ako me jebe u ovih par decenija. Nije me trebao ni stvarati.
znaci izmisljas scenarije da bi mogao Boga popljuvati....on te mozda i pusti ovako da trnjesas glupoisti iz svog ateistickog ludila mozda upravo sto planira te kazniti u buducnosti.....do tebe je hoces li se pokajati na vrijeme pa sprijeciti dolazak te kazne ili nastaviti po svom ateistickom ludom narativu pa onda kada krene kazna niko to onda vise ne zaustavi.
i ti znas sta bi ja i kako bi ja....Ti da postanes ateista, takav kakv jesi, ne bi imao nikakve kontrole.
a ja bas kontao da dodjem na kafu kod tebe da se ispricamo malo o ovim temamaZiv ti bio, al daleko ti kuca od moje kad si tako zatucan.
- apsidejzi
-
Zehran82
#5517 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
supljak.....
ti nisi empatican prema sebi a da budes prema drugima, jer pljujes p oBogu na osnovu svog neznnaja , i svoje ateisticke mrznje prema Bogu i to sve na osnovu pogresnih pretpostavki.
u fazonu, posto je amerika mala i hladna ne zelim tamo da preselim, zato zelim u evropi da budem jer je ovdje toplije, i onda jos na osnovu toga nadjidjam jos gluposti, tipa posto je tamo hladno i nema golotinje, i nema lijepih zena, bolje mi je ovdje p oevropi biti, ima i golotinje i lijepih zena....na tom je nivou tvoje rezonovanje, a nisi svjestan da je na tom nivou , ja to primjetim jer poznajem i tvoje i svoje, pa znam ti metafore davati da znas u kakvom si blatu ateistickog narativa.
-
Edouard
#5518 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsi je, bilogijskim/evolucijskim rjecnikom rečeno, jedna neuspjela mutacija.
A evo i samo nekoliko dijelova njegovih upisa prije mutacije na temi: "Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?"
A evo i samo nekoliko dijelova njegovih upisa prije mutacije na temi: "Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?"
...Zgrozen sam i ja tvojom povrsnoscu, predrasudama i gluposcu. Sigurno da postoje silovane zene, ali ovu bljuvotinu pripisati mojoj religiji je bolesno, a vi svoj ateizam upravo bazirate na ovim izmisljenim vijestima koje nikada niko nije potvrdio sto znaci da svoj ateizam bazirate na povrsnoscu, predrasudama i gluposcu.
Zao mi je, ali vi to pokazujete u neogranicenim kolicinama. Hajmo se malo igrati integriteta.
Moralisanje ne pali kod mene. Zao mi je silovanih zena ali one nisu tema o kojoj pricamo.
...Pusti se suplje. Gdje u Kur'anu, sunnetu, idzmi ili kijasu pise da silovana zena mora dovesti cetiri svjedoka i sve one gluposti koje si napisala. Znas gdje to pise? To pise u indipendentu sa kojeg crpite ateisticko znanje a u islamu tog pravila nema. Da ima vec bi ga izguglala i postavila. A onda mene optuzuje da ne znam
Ja samo trazim referencu. Nista vise. Sta je to problem za vrsnog poznavatelja serijata.
Lol
...Sa ovakvim postovima prebacujes krivicu na Allaha i tjeras ljude od vjere, a On nam nije kriv sto Ga nismo slusali i iskopali dublje korito. Mogli smo mi danima sjediti i klanjati ali to ne bi uklonilo cinjenicu da smo lijeni u stvarnoj analizi Kur'ana.
Protiv onih podvala i lazi od indipendenta se i nekako moze boriti argumentima ali protiv ovog tvog pisanja, ja sam izgubio svaki argument. Mene je stid tvog razmisljanja jer ne trebas biti nikakva inteligencja pa da uvidis da nije logicki odrzivo ili da se ostrije izrazim: glupo. Ja ne djelim tvoje misljenje i smatram da ovo nikakve veze nema sa kolicinom islama kod ljudi u kontekstu u kojem ti forsiras. Ima veze sa kolicinom prakticnog islama jer da smo prakticari a ne teoreticari, uklanjali bismo fesad iz naseg okruzenja a sa takvom populacijom nekom bi vec na pamet palo da se pozabavi i koritima. Da smo slusali Kur'an onako kako ga se treba slusati (kroz praksu) sada bismo gledali kako rijeke proticu dubljim koritima a ne kroz dnevne boravke po Maglaju i Doboju.
Ali eto... Neka ti bude... Ako si do sada imao 75% muslimana koji ne poste, zbog tvog komentara i slicnih imbecilnih komentara poput tvog ce mozda biti 80% ili 90%.
![]()
![]()
- TojoOptics
#5519 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Mislim da ne dijelimo iste vrijednosti, petarde u ljudskom obliku...
-
teodati
#5520 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sve što si nabrojao po programu u DNK radi, i jasno se ističe da ovaj život nije savršen, da će to biti tek u budućnosti, dakle sve su bolesti kao i smrt programirane, ne može to samo od sebe nastati, opet još jedan dokaz za inteligentni dizajn, ne onaj vječni, već samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi.apsidejzi wrote: ↑16/07/2025 10:22 Evo jos jedna zanimljiva prica o neuspjesnom "inteligentnom dizajnu" koje sa evolutivnog stanovista izgleda sasvim normalno i prirodno a sa ID stanovista odvratno i neobjasnjivo. Naime, svi znamo za krvne grupe A,B,AB,0 i da svi ne mozemo dobiti sve krvne grupe jer dolazi do sukoba. Samo to je greska u ID ali nije mi cilj da o tome pricam. Imaju jos dva nivoa kompleksnosti kad je krv u pitanju. Naime, postoji rh pozitivna i negativna grupa sto isto moras znati da bi mogao napraviti transfuziju krvi. I to je dodatni nepotrebni dizajn koji samo komplikuje stvari. Inteligentni dizajner bi trebao pojednostaviti stvari a ne komplikovati ih. Al nije ni to problem. Meni, najveci problem ideje ID-a lezi kod trudnica koje su RH negativne a nose bebu koja je RH pozitivna. Samo nek jedna kad krvi dodje iz bebe u mamu, njen imuni sistem reaguje i ubija djete. Ne postoji nista sto to moze zaustaviti, osim rijetke mutacije koju ima James Harrison, covjek iz Australije. On je kao dijete dobio pogresnu transfuziju krvi i njegovo tijelo je zahvaljujuci toj mutaciji naucilo kako proizvesti antitijelo koje ce zaustaviti imuni sistem. Kada je on to skontao (uz pomoc doktora naravno), odlucio je darivati krv od svoje 18-te godine, svaki treci mjesec do svojih kasnih 80tih. Sve i jedna trudnica u Australiji koja je imala ovaj problem je dobila njegovu krv (ili derivat iz nje) sto joj je omogucilo da spasi bebu. Na ovaj nacin je spaseno preko 2 miliona beba.
Slucajna mutacija u jednoj jedinki i slucajna pogresna tranfuzija krvi. Vanjske okolnosti, i unutrasnje mutacije. Ova njegova mutacija bi umrla sa njim i nista se ne bi desilo da nije dobio tu transfuziju. I upravo ovako evolucija funksionise (s tim da je sada izmjesana sa ljudskim inteligentnim dizajnom). Imas random mutacije i onda se desi nesto i neko ko je imao neku random mutaciju se ispostavi kao dobar kandidat za nesto. U ovom slucaju to je njegova krv koja je spasila milione beba koje je "bog" odredio unaprijed ubiti i da se ne rode. Ove bebe se nisu rodile zahvaljujuci bogu, one su se rodile uprkos bogu.
Naravno, prica o bogo je suplja jer ovdje nema ni i od inteligentnog dizajna. Ovo je glupi dizajn, koji je predimenzioniran sa 4 nepotrebne krvne grupe i dvije podgrupe plus trudnoca gdje imas kombinacije plus i minus. Koliko zena je izgubilo bebu zahvaljujuci tome? Ako je ovo dizajnirano onda je to veoma okrutan dizajn. Nije vrijedan obozavanja. Ako je evolutivno, onda sta da se radi. Evolucija testira sve, testirala je i kod ovog Jamesona. Testirala je i kod mnogo drugih ljudi ali oni nisu imali pogresnu transfuziju pa se nije saznalo za njih.
Last edited by teodati on 18/07/2025 19:46, edited 1 time in total.
-
teodati
#5521 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kako je i od čega mozak nastao, od zvijezda, planeta, planina, rijeka, galaksija, to je živi stroj sa složenim uputama za sve što radi, povezan nepogrešivo sa svakim manjim strojem, organima, i to je nastalo samo od sebe, slučajno, a prema uputama, jel?
Pa to bi i malo dijete shvatilo da je nemoguće, samo kažem.
- apsidejzi
#5522 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Haj kad se otrijeznis ponovo procitaj sta si napisaoZehran82 wrote: ↑18/07/2025 12:28supljak.....![]()
ti nisi empatican prema sebi a da budes prema drugima, jer pljujes p oBogu na osnovu svog neznnaja , i svoje ateisticke mrznje prema Bogu i to sve na osnovu pogresnih pretpostavki.
u fazonu, posto je amerika mala i hladna ne zelim tamo da preselim, zato zelim u evropi da budem jer je ovdje toplije, i onda jos na osnovu toga nadjidjam jos gluposti, tipa posto je tamo hladno i nema golotinje, i nema lijepih zena, bolje mi je ovdje p oevropi biti, ima i golotinje i lijepih zena....na tom je nivou tvoje rezonovanje, a nisi svjestan da je na tom nivou , ja to primjetim jer poznajem i tvoje i svoje, pa znam ti metafore davati da znas u kakvom si blatu ateistickog narativa.
-
Zehran82
#5523 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
procitat cu kada ti nama evolucijom objasnis nastanak sve nanomasinerije u celijama i to kako jemoguce da evolucija t osve stvori a evolucija nije ni zapocela dijeljenjem celijam a moraju masine biti aktive vec prije dijeljenja celija, i jos da mimoidju minska polja reparacijskog sistema.
- apsidejzi
#5524 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Eh vidis, ironicno, ovdje se moze dati odgovor na nasu prijasnju diskusiju o AI-u. Imas tako mocnu masinu koja je procitala sve knjige svijeta i umjesto da nju upitas nesto korisno, ti trosis resurse na ono sto je tebi drago. helem, upitaj je ovo pitanje (ako zaista zelis odgovor na ovo sto si meni postavio): kako evolucija objasnjava kompleksnu nano masineriju u celijama. Vrlo jednostavno i objektivno pitanje. Dace ti odgovor. Eto hajde nam kopiraj ovdje odgovor koji ti AI dadne.Zehran82 wrote: ↑19/07/2025 12:55procitat cu kada ti nama evolucijom objasnis nastanak sve nanomasinerije u celijama i to kako jemoguce da evolucija t osve stvori a evolucija nije ni zapocela dijeljenjem celijam a moraju masine biti aktive vec prije dijeljenja celija, i jos da mimoidju minska polja reparacijskog sistema.![]()
-
Zehran82
#5525 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
evo:apsidejzi wrote: ↑20/07/2025 08:30Eh vidis, ironicno, ovdje se moze dati odgovor na nasu prijasnju diskusiju o AI-u. Imas tako mocnu masinu koja je procitala sve knjige svijeta i umjesto da nju upitas nesto korisno, ti trosis resurse na ono sto je tebi drago. helem, upitaj je ovo pitanje (ako zaista zelis odgovor na ovo sto si meni postavio): kako evolucija objasnjava kompleksnu nano masineriju u celijama. Vrlo jednostavno i objektivno pitanje. Dace ti odgovor. Eto hajde nam kopiraj ovdje odgovor koji ti AI dadne.Zehran82 wrote: ↑19/07/2025 12:55procitat cu kada ti nama evolucijom objasnis nastanak sve nanomasinerije u celijama i to kako jemoguce da evolucija t osve stvori a evolucija nije ni zapocela dijeljenjem celijam a moraju masine biti aktive vec prije dijeljenja celija, i jos da mimoidju minska polja reparacijskog sistema.![]()
nista od ovoga nije tacno iz prostog razloga sto je AI samo uzeo odgvovor evolucionista a evo objasnit cu ti zasto nije tacnoKako su nastale Nanomasine u celijama?
ChatGPT odgovor:
Nanomašine u ćelijama – kao što su ribozomi, ATP sintaza, kinesini, i druge molekularne mašine – nastale su postepeno kroz procese koje biolozi objašnjavaju evolutivnim mehanizmima. Evo detaljnog pregleda sa dvije glavne perspektive:
1. Naučno objašnjenje – Evolucija molekularnih mašina
Postepena evolucija kroz prirodnu selekciju
Nanomašine nisu "nastale odjednom", već su se razvijale korak po korak.
Mnogi proteini u ćeliji imaju više funkcija (tzv. preusmjerena upotreba – exaptation).
Primjer: Protein koji se prvobitno vezao za membranu, kasnije je postao dio kompleksa koji rotira (kao kod ATP sintaze).
Evolucija koristi postojeće proteine i strukture i modifikuje ih za nove funkcije.
Geni i mutacije
Male promjene u DNK (mutacije) mogu dovesti do novih oblika proteina.
Genske duplikacije su posebno važne: jedan gen zadržava staru funkciju, drugi se slobodno razvija u nešto novo – npr. u "motor-protein" kao kinesin.
Postoje dokazi:
Naučnici su identifikovali evolutivne srodnike molekularnih mašina:
Ribozomi imaju tragove ranijih RNK-molekula koji su imali katalitičke funkcije (hipoteza RNA svijeta).
Bakterijski flagelum ima komponente slične sekrecijskom sistemu (Tip III sekrecijski sistem), što sugeriše zajednički predak.
2. Perspektiva Inteligentnog dizajna (ID)
"Nepodijeljiva složenost"
Zagovornici ID-a tvrde da nanomašine ne mogu nastati postepeno jer su sastavljene od više precizno uklopljenih dijelova.
Ako nedostaje ijedan dio – kažu – sistem ne radi (kao mišolovka).
Na toj osnovi zaključuju da su takve mašine namjerno dizajnirane, a ne rezultat slučajnih mutacija.
Ali postoji problem:
Naučna istraživanja su pokazala da mnogi sistemi imaju funkcionalne preteče, iako nisu savršeni.
Primjer: ATP sintaza je složena rotirajuća mašina, ali njene podkomponente postoje odvojeno i imaju funkciju i bez rotacije.
Zaključak:
Perspektiva Objašnjenje nastanka nanomašina
Evolucija Postepena modifikacija i selekcija funkcionalnih molekula
Inteligentni dizajn Direktno stvoreni kao kompletne i funkcionalne cjeline
Većina naučne zajednice prihvata evolutivni model, jer je podržan eksperimentalnim i genetskim dokazima. S druge strane, ID je filozofski ili teološki pristup, a ne testabilna naučna teorija.
greskaPostepena evolucija kroz prirodnu selekciju
prirodna selekcija ne stvara nista, mutacije su te koje stvaraju po teoriji, a prirodna selekcija je samo filter za dobro odredjene mutacije
a ko ih je stvarao odjednom, mozes misliti da slucajni odgajaji sastavljaju puzle i pozicioniraju na tacne pozicije dijelove koje su takodjer stvoreni sihronizovano.Nanomašine nisu "nastale odjednom", već su se razvijale korak po korak.
drugi problem je da masine su stvorene i prije evolucije, evolucija pocinje kada se pocne dijeliti celije, i kada krenu mutacije u DNK kodu kada se kopiraju kodovi, Kinesin nanorobot mora svoje zadayke obavljati i prije dijeljenja celija, to znaci da bez kinesin robota nebi dosli ni do embrio faze jer moraju terete da nose u celiji da bi celija mogla se dijeliti i razmnozavati.
evo vidis disektirao sam odgovor AI:a koji je takodjer preuzeo sa interneta odgovor od evolucionista.
Hajde sad ti budi faca pa ponudi bolji odgovor od AI:a ako mozes, posto Ai nije dao dobar odgovor jer sam cak i ja mogao da ga naucno osporim a kamoli pravi naucnici.
Srz svih problem i srz nelogike ateista i evolucionista, je da mogu da vjeruju da slucajni dogadjaji koji nemaju svijest, razum, znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da stvore tako efektivne masine, najefektivnije u univerzumu sa 99% efikasnoscu a to nisu u stanju nasi najmoderniji naucnici sa najmodernijom tehnologijom sada.
to je ono sto vas cini nelogicnim u sta vi slijepo vjerujete.