Ovo se ne zajebavam.Ozbiljno govorim.Na ratu od 770 km,10 godina,za radnju,renta je 750 km mjesecno.Toliko stvari ljudi ne vide da je to nevjerovatno.Ili gledaju pogresne.Da ne nabrajam dalje.Da sam bogdo mogao vise kredita dobiti u proslih 15 godina.Sad bi zavrsio sto planiram do 55 godine.Sad je vec teze ali izleti jos Ko vidi.animals wrote:Eve ga, opet iz kafane dosaoHAVANA wrote:Najmanji startni ulozi a najbrzi povrati investicije od nekretnina sam dozivio u sarajevu.Lijepa bosna.Sace me opet napast.
![]()
nigdje se bolje ne zivi![]()
u pravu si
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#5501 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#5502 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gledas pogresne stvari.moonca wrote:Kao sve slicne zemlje- skupe nekretnine - kirije niske.
- HAVANA
#5503 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zvao me jutros,cuva unucadanimals wrote:Nesto mi muhe nema..
sigurno mu hanuma zabranila da vise od dva sata smije biti na com..
-
moonca
#5504 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koji dio grada- ne moras pisati adresu?HAVANA wrote: Ovo se ne zajebavam.Ozbiljno govorim.Na ratu od 770 km,10 godina,za radnju,renta je 750 km mjesecno.Toliko stvari ljudi ne vide da je to nevjerovatno.Ili gledaju pogresne.Da ne nabrajam dalje.Da sam bogdo mogao vise kredita dobiti u proslih 15 godina.Sad bi zavrsio sto planiram do 55 godine.Sad je vec teze ali izleti jos Ko vidi.
- HAVANA
- animals
#5506 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ti vjerujem, jer imam brata koji je bio u Njemackoj, tako nesto kao i ti..HAVANA wrote:Grbavica.
ustedio, kupio kucu, otvorio firmu, i sad ima, vise nego da je vani....
jest da radi, ali jbg..ne mere drugacije..
- HAVANA
#5507 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radit se mora.I ovde i tamo.I rizikovati,smisljati,vjecito dumati.Vjerovatno on to voli.Taj adrenalin,umor i rizik...Sretno mu bilo.animals wrote:Ja ti vjerujem, jer imam brata koji je bio u Njemackoj, tako nesto kao i ti..HAVANA wrote:Grbavica.
- animals
#5508 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To moras imati u krvi..HAVANA wrote:Radit se mora.I ovde i tamo.I rizikovati,smisljati,vjecito dumati.Vjerovatno on to voli.Taj adrenalin,umor i rizik...Sretno mu bilo.animals wrote:Ja ti vjerujem, jer imam brata koji je bio u Njemackoj, tako nesto kao i ti..HAVANA wrote:Grbavica.
ne moze to svatko..
-
biscanka2
#5509 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ako imaju djecu onda dobiju i djeciji doplatak,na njih imaju poreske povlastice a po najnovijem ako kupujes ili gradis sebi stambeni prostori po djetetu dobijes takodjer bonus ,tako da moze se i pored djece. Treba samo malo te zakonske oredbe prouciti.elcaliente wrote:Pa eto, znaci bracni par bez djece, rade kao njegovatelji. 2x1700eur je 3400eurbiscanka2 wrote:
Ako bracni par obadvoje radi (sto je najcesce slucaj) a imaju 20% od te sume ulog - zasto da ne.
Banka rate obracunava na nekih 30 godina (znaci to je osnova za proracun mjesecne rate).
Ako ti je kredit na deset godina, ostavis sebi sumu za "extra tilgung" - sto znaci da tu sumu ako bio u mogucnosti u tih 10 godina mozes dodatno u otplatu kredita ubaciti.Nakon 10 godina na neotplacenu sumu ponovo dizes kredit i nastavljas otplatu.Znaci dok god ne otplatis stan (kucu) ona je u vlasnistvu banke kod koje imas kredit.
Danas po gradovima (izuzimam Berlin i München) kiriju za trosobni stan od nekih 65-70 kvadrata moras sa nekih 800€ racunati.Rata kredita bi nesto visa bila ali na kraju stan bi bio tvoj.
Prodaju u Bosni nekretninu sto su imali za 50.000 eur, uplate to kao vlastiti ulog i onda odplacuju 300hiljada. Svaki mjesec po milju i za 25 godina je stan njihov pod uslovom da obadvoje non stop ti 25 godina rade. Nije ni to problem. Jedino da ih djeca nezajebu, ali ni djeca vise nisu u modi, tako da se moze. Kada plate ratu kredita ostane ihm jos 2400, neka jedu za 800 eur, kucne potrebstine ovo ono 300 eur mogu jos milju ustediti.
-
elcaliente
#5510 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali ko ce cuvati djecu dok obadvoje rade, valja i to platiti znaci automatski imas manje od 3400 eur.
Jedino da npr jedan bracni partner ide raditi jos jedan posao npr preko vikenda dok se djeca nebudu mogla ostavljati sama kuci. To bi moglo i da pripazis na nepotrebne troskove tipa auto i putovanja da izbacis.
Jedino da npr jedan bracni partner ide raditi jos jedan posao npr preko vikenda dok se djeca nebudu mogla ostavljati sama kuci. To bi moglo i da pripazis na nepotrebne troskove tipa auto i putovanja da izbacis.
-
biscanka2
#5511 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Izgleda vi se samo sa ovima, sto su im kafici i kladionice prioritet,druzite (ili poznajete).animals wrote:A ja ti garantujem da samo mozda 5% ima vlastiti stan..biscanka2 wrote:
Smjela bih garantovati da ih vise od 50% posto imaju svoj vlastiti stan i pored toga lijepo zive.Nevoli se svak naveliko hvaliti.Tebi haman pa krivo sto je tako.
- animals
#5512 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro ..ako ti poznas takvi deset koji imaju vlastiti stan, ti se onda stvarno druzis sa elitombiscanka2 wrote:Izgleda vi se samo sa ovima, sto su im kafici i kladionice prioritet,druzite (ili poznajete).animals wrote:A ja ti garantujem da samo mozda 5% ima vlastiti stan..biscanka2 wrote:
Smjela bih garantovati da ih vise od 50% posto imaju svoj vlastiti stan i pored toga lijepo zive.Nevoli se svak naveliko hvaliti.Tebi haman pa krivo sto je tako.
- denimb
#5513 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Brate dragi bas vas ne kontam sekunde, daj uzivajte u zivotu koji vam je...cuj malo se stisnem, stedim 30 godina, onaj pise jebes starce das im 500 eura u augustu i napunis frizider za 100, kad umru jos bolje, nemas troska...
Vi fakat mislite zivjeti 300 godina, ebo vas ba stan i nekretnina tamam dok to sve rijesite i ustedite, stisne te se... za vas ce govoriti masala jest dobro danas rucao cijelu bananu je pojeo...
Vi fakat mislite zivjeti 300 godina, ebo vas ba stan i nekretnina tamam dok to sve rijesite i ustedite, stisne te se... za vas ce govoriti masala jest dobro danas rucao cijelu bananu je pojeo...
- 512MB
#5514 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel platis ti kakav porez na rentanje, il ti ko Melburnu od rentanja vile u australiji ostane bogatsvoHAVANA wrote:Ovo se ne zajebavam.Ozbiljno govorim.Na ratu od 770 km,10 godina,za radnju,renta je 750 km mjesecno.Toliko stvari ljudi ne vide da je to nevjerovatno.Ili gledaju pogresne.Da ne nabrajam dalje.Da sam bogdo mogao vise kredita dobiti u proslih 15 godina.Sad bi zavrsio sto planiram do 55 godine.Sad je vec teze ali izleti jos Ko vidi.animals wrote:Eve ga, opet iz kafane dosaoHAVANA wrote:Najmanji startni ulozi a najbrzi povrati investicije od nekretnina sam dozivio u sarajevu.Lijepa bosna.Sace me opet napast.
![]()
u pravu si
- 512MB
#5515 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U mom BH drustvu samo jedan momak renta stan, cetvorica su gradili kucu i trojica kupili novosagradjen stan. Statistika vam nije bila jaka strana na faksu BizMis managmenta?Melbourne_Australia wrote:![]()
Znaci vecu glupost u zivotu nisam cuo
![]()
50% nasih ima svoj stan u Njemackoj
![]()
Znaci malo je reci koliko pametujes a zive veze sa vezom nemas...
-
biscanka2
#5516 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za djecu imaju obdanista.Djete predas ujutro od 7h a do 17h moras ga uzeti.Izdatke oko obdanista uracunavaju ti se takodjer u poreske povlastice.Mame koje dobiju bebe mogu od jedne do tri godine (po izboru)ostati uz bebu s tim sto za to vrijeme dobivaju,mislim,70 posto od njene plate a poslije dalje kod svog poslodavca nastavlja s radom.Ovo vrijeme moze i tatica koristiti (dakle samo jedno od njih dvoje) tako da mogu kalkulirati,ko manje zaradjuje (a voljan je) moze uz bebu kuci ostati.elcaliente wrote:Ali ko ce cuvati djecu dok obadvoje rade, valja i to platiti znaci automatski imas manje od 3400 eur.
Moj sin je od godine dana do sedmog razreda u obdanistu boravio.Dabome da je i prije mogao kod kuce sam ostajati ali
bilo mi je bitnije da znam da je topli rucak imao,zadacu ispisao i da je zbrinut.U slobodno vrijeme imali su program za razne igre,rucne radove,... .
- 512MB
#5517 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kod vas u becu se malo vise renta, u ostatku avstrije se nekretnine kupuju... pogotovo na ovom vaktu i ojriboruanimals wrote: Pa dobro ..ako ti poznas takvi deset koji imaju vlastiti stan, ti se onda stvarno druzis sa elitom
- animals
#5518 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Do sedmog razreda u obdanistubiscanka2 wrote:Za djecu imaju obdanista.Djete predas ujutro od 7h a do 17h moras ga uzeti.Izdatke oko obdanista uracunavaju ti se takodjer u poreske povlastice.Mame koje dobiju bebe mogu od jedne do tri godine (po izboru)ostati uz bebu s tim sto za to vrijeme dobivaju,mislim,70 posto od njene plate a poslije dalje kod svog poslodavca nastavlja s radom.Ovo vrijeme moze i tatica koristiti (dakle samo jedno od njih dvoje) tako da mogu kalkulirati,ko manje zaradjuje (a voljan je) moze uz bebu kuci ostati.elcaliente wrote:Ali ko ce cuvati djecu dok obadvoje rade, valja i to platiti znaci automatski imas manje od 3400 eur.
Jedino da npr jedan bracni partner ide raditi jos jedan posao npr preko vikenda dok se djeca nebudu mogla ostavljati sama kuci. To bi moglo i da pripazis na nepotrebne troskove tipa auto i putovanja da izbacis.![]()
Moj sin je od godine dana do sedmog razreda u obdanistu boravio.Dabome da je i prije mogao kod kuce sam ostajati ali
bilo mi je bitnije da znam da je topli rucak imao,zadacu ispisao i da je zbrinut.U slobodno vrijeme imali su program za razne igre,rucne radove,... .
e kad ga i ti lupis..
valjda nachmitag betreuung..
-
biscanka2
#5519 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne, nego Hort.Ujutro odvezes djete.Tamo doruckuju i odatle idu u skolu.Poslije skole vracaju se u Hort gdje borave dok roditelj po njega nedodje (najdalje do 17h).animals wrote:Do sedmog razreda u obdanistubiscanka2 wrote:Za djecu imaju obdanista.Djete predas ujutro od 7h a do 17h moras ga uzeti.Izdatke oko obdanista uracunavaju ti se takodjer u poreske povlastice.Mame koje dobiju bebe mogu od jedne do tri godine (po izboru)ostati uz bebu s tim sto za to vrijeme dobivaju,mislim,70 posto od njene plate a poslije dalje kod svog poslodavca nastavlja s radom.Ovo vrijeme moze i tatica koristiti (dakle samo jedno od njih dvoje) tako da mogu kalkulirati,ko manje zaradjuje (a voljan je) moze uz bebu kuci ostati.elcaliente wrote:Ali ko ce cuvati djecu dok obadvoje rade, valja i to platiti znaci automatski imas manje od 3400 eur.
Jedino da npr jedan bracni partner ide raditi jos jedan posao npr preko vikenda dok se djeca nebudu mogla ostavljati sama kuci. To bi moglo i da pripazis na nepotrebne troskove tipa auto i putovanja da izbacis.![]()
bilo mi je bitnije da znam da je topli rucak imao,zadacu ispisao i da je zbrinut.U slobodno vrijeme imali su program za razne igre,rucne radove,... .![]()
e kad ga i ti lupis..
valjda nachmitag betreuung..
- HAVANA
#5520 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cuj jel platim,kako cu izdati poslovni prostor pravnom licu a da ne platim porez?512MB wrote:Jel platis ti kakav porez na rentanje, il ti ko Melburnu od rentanja vile u australiji ostane bogatsvoHAVANA wrote:Ovo se ne zajebavam.Ozbiljno govorim.Na ratu od 770 km,10 godina,za radnju,renta je 750 km mjesecno.Toliko stvari ljudi ne vide da je to nevjerovatno.Ili gledaju pogresne.Da ne nabrajam dalje.Da sam bogdo mogao vise kredita dobiti u proslih 15 godina.Sad bi zavrsio sto planiram do 55 godine.Sad je vec teze ali izleti jos Ko vidi.animals wrote:
Eve ga, opet iz kafane dosao![]()
u pravu si
- animals
#5521 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pitaju me odakle sam..a ja velim..
Od tamo gdje se kava pece a kruh kuva..
Gdje se ganjaju papiri,spava ko zaklan, dok u kuci gori televizor, noge cuju a promaja ubija..
gdje se goni auto a kceri, zove sine..
gdje se crkne od smijeha a ostanes ziv..a kad padnes, pitaju jesi se ubio..
gdje se odvrce muzika a odas po doktorima..
gdje ne smijes progutati zvaku, jer ce ti se crijeva zaljepiti..
gdje ides u skolu, da ne bi kanal kopao, gdje se pita dje si, a covjek pored tebe..
gdje ako sjedis blizu televizora ocoravices, gdje je daljinski zaljepljen selotepom..
gdje ako padnes mati te jos izmlati sto si pao..
kad te pitaju da nabrojis tri rijeci sa P, ti kazes tica, senica i cela..
ovo sam maloprije procitao..
istina ziva
Od tamo gdje se kava pece a kruh kuva..
Gdje se ganjaju papiri,spava ko zaklan, dok u kuci gori televizor, noge cuju a promaja ubija..
gdje se goni auto a kceri, zove sine..
gdje se crkne od smijeha a ostanes ziv..a kad padnes, pitaju jesi se ubio..
gdje se odvrce muzika a odas po doktorima..
gdje ne smijes progutati zvaku, jer ce ti se crijeva zaljepiti..
gdje ides u skolu, da ne bi kanal kopao, gdje se pita dje si, a covjek pored tebe..
gdje ako sjedis blizu televizora ocoravices, gdje je daljinski zaljepljen selotepom..
gdje ako padnes mati te jos izmlati sto si pao..
kad te pitaju da nabrojis tri rijeci sa P, ti kazes tica, senica i cela..
ovo sam maloprije procitao..
istina ziva
Last edited by animals on 09/02/2019 08:34, edited 1 time in total.
-
biscanka2
#5522 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:U mom BH drustvu samo jedan momak renta stan, cetvorica su gradili kucu i trojica kupili novosagradjen stan. Statistika vam nije bila jaka strana na faksu BizMis managmenta?Melbourne_Australia wrote:![]()
Znaci vecu glupost u zivotu nisam cuo
![]()
50% nasih ima svoj stan u Njemackoj
![]()
Znaci malo je reci koliko pametujes a zive veze sa vezom nemas...
Ja sam u ratnom i poslijeratnom periodu puno sa nasima radila tako da znam o cemu pricam.
Tad sam imala priliku dosta toga uvidjeti ali puno pozitivnog sto me je jako radovalo a pogotovo danas kad u neku ustanovu udjem i prepoznam onu djecicu iz devedesetih a oni stasali u mlade uspjesne sluzbenike na raznim
pozicijama.
- Radio Sarajevo
#5523 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Melburn je veliki Željovac, a to ovi Pitari ne mogu razumjeti. I ja da navijam za Sarajevo ili neki još bezvezniji klub, radije bih išao gledati Ajaks. Ovako više volim gledati Želju protiv Vorskle na Jutjubu dok sam na poslu nego otići na najbolju utakmicu holandske lige, gdje će me oguliti koliko je sve skupo.
Ovo što Havana tvrdi za bh. nekretnine je apsolutno tačno. Kupio sam dva stana na Dobrinji i jedan na A. Polju. Ne mogu se isplatiti samo od kirije, ali dobijem od toga barem pola rate, a u međuvremenu im je cijena ipak malo skočila. S poslovnim prostorima je bolja situacija.
Kad se vratim na Balkan, amsterdamski stan ću izdati i imaću hladno oko hiljadu eura mjesečno viška. Djeca će mi ako Bog da imati mnogo više nego što sam imao ja, a pola od toga je zarađeno do moje tridesete u Sarajevu. Ko priča da se ne može, laže, samo se moraju zasukati rukavi, i raditi na sebi.
Ako hoćeš da budeš činovnik, da ne razmišljaš ni o čemu, i da radiš isti posao 40 godina, onda ti i ne treba plata veća od sedam - osam stoja.
Ovo što Havana tvrdi za bh. nekretnine je apsolutno tačno. Kupio sam dva stana na Dobrinji i jedan na A. Polju. Ne mogu se isplatiti samo od kirije, ali dobijem od toga barem pola rate, a u međuvremenu im je cijena ipak malo skočila. S poslovnim prostorima je bolja situacija.
Kad se vratim na Balkan, amsterdamski stan ću izdati i imaću hladno oko hiljadu eura mjesečno viška. Djeca će mi ako Bog da imati mnogo više nego što sam imao ja, a pola od toga je zarađeno do moje tridesete u Sarajevu. Ko priča da se ne može, laže, samo se moraju zasukati rukavi, i raditi na sebi.
Ako hoćeš da budeš činovnik, da ne razmišljaš ni o čemu, i da radiš isti posao 40 godina, onda ti i ne treba plata veća od sedam - osam stoja.
-
espn
#5524 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Šta je Njemačka za nas... Bosna je Amerika.
-
moonca
#5525 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
..hm...Ovo što Havana tvrdi za bh. nekretnine je apsolutno tačno. Kupio sam dva stana na Dobrinji i jedan na A. Polju. Ne mogu se isplatiti samo od kirije, ali dobijem od toga barem pola rate, a u međuvremenu im je cijena ipak malo skočila. S poslovnim prostorima je bolja situacija.