Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
славянин

#5501 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
naravno... kao sto se to svuda radi (onako usput)
Naravno da rade sta oce,idu gdje oce,malo opljackaju ili ukradu ako im zafali,dati im para i za djeparca i tako.
CPT

#5502 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
naravno... kao sto se to svuda radi (onako usput)
Naravno da rade sta oce,idu gdje oce,malo opljackaju ili ukradu ako im zafali,dati im para i za djeparca i tako.
Ne kradu zbog dosade. Sto duze se budu drzali kao stoka vise ce krasti. Sto vise para se bude izvlacilo vise ce krasti... Znam da neki vjerujete da su puni para, Ajfona od 1000€ ali izgleda bas i nemaju.... Mozda se radi o sirotinji?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5503 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sto se mastrafe ljubicaste kape
славянин

#5504 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
A nasa sirotinja to kao ne krade? Kriminal prije ovih ljudi nije postojao? Tuce? Provale? Silovanja? Ubistva? Prvi put cuo prije ovih ljudi? Sad se treba odluciti u kojem pravcu furamo pricu... Ili su puni para, Ajfona i frizura... Ili mozda nisu?
Koliko ih ono ima ? Koliko problema prave ?? A kao sto rekoh rijesili smo problem.Pustiti da kradu koliko im treba samo zamoliti da ne kradu puno - sto se tice kretanja dokumenata.. "obicni" gradjani su ocito budale jer dobijes kaznu ako nemas licne dokumente a o granici da ne pricam.
CPT

#5505 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
A nasa sirotinja to kao ne krade? Kriminal prije ovih ljudi nije postojao? Tuce? Provale? Silovanja? Ubistva? Prvi put cuo prije ovih ljudi? Sad se treba odluciti u kojem pravcu furamo pricu... Ili su puni para, Ajfona i frizura... Ili mozda nisu?
Koliko ih ono ima ? Koliko problema prave ?? A kao sto rekoh rijesili smo problem.Pustiti da kradu koliko im treba samo zamoliti da ne kradu puno - sto se tice kretanja dokumenata.. "obicni" gradjani su ocito budale jer dobijes kaznu ako nemas licne dokumente a o granici da ne pricam.
Koliko? Sta to uopste znaci? Toliko da je dovoljno za crnu hroniku. Problemi sve od najsitnijeg kriminala pa do najgoreg. I onda ti cudno sto neko drugi krade.. Mozes mislit, KRADE! :roll:

Ja u zivotu jos nisam dobio kaznu jer "nemam dokumente" sa sobom. Zadnji put mi je neko trazio dokumente... U biti ne sjecam se da sam kontrolo "dokumeneta" uopste dozivio.
славянин

#5506 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:za crnu hroniku. Problemi sve od najsitnijeg kriminala pa do najgoreg. I onda ti cudno sto neko drugi krade.. Mozes mislit, KRADE! :roll:

Ja u zivotu jos nisam dobio kaznu jer "nemam dokumente" sa sobom. Zadnji put mi je neko trazio dokumente... U biti ne sjecam se da sam kontrolo "dokumeneta" uopste dozivio.
Pa ok je neko dodje odnekle kotas samo odluci se da ide i dodje i malo krade jer mu treba i tako... ono hoda okolo ide gdje oce i ceka da se uvali na zapad.

Pogledaj zakon dali policajac ima pravo da ti trazi dokumente i kakva je kazna za nenosenje istih.Pokusaj se voziti navece u autu kao suvozac kroz grad pa ces viditi dali trazi licnu.Nista kad mi zatrazi sluzbeno lice licnu samo kazem ja sam migrant ajd cao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5507 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Al iscipelarise lika
CPT

#5508 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:za crnu hroniku. Problemi sve od najsitnijeg kriminala pa do najgoreg. I onda ti cudno sto neko drugi krade.. Mozes mislit, KRADE! :roll:

Pa ok je neko dodje odnekle kotas samo odluci se da ide i dodje i malo krade jer mu treba i tako... ono hoda okolo ide gdje oce i ceka da se uvali na zapad.

Pogledaj zakon dali policajac ima pravo da ti trazi dokumente i kakva je kazna za nenosenje istih.Pokusaj se voziti navece u autu kao suvozac kroz grad pa ces viditi dali trazi licnu.Nista kad mi zatrazi sluzbeno lice licnu samo kazem ja sam migrant ajd cao.
Vecina ljudi nosa (ako nosa), vozacku dozvolu... Da te neko legitimise onako bezveze jos nisam ni cuo, jos manje da je neko zbog toga kaznjen.
Ovi ljudi kriju dokumenta zbog poznatog i racionalnog razloga. Mislim da bi svaka racionalna osoba u njihovom polozaju uradila isto. Inace je ta opsesija "dokumentima" je vec kao neki fetis.

Sto vise dokumenta, vise ce se ljudi imati BiH kao drzavu prve registracije, vise ce ljudi vratiti u BiH. Iz citave Evrope. Pa ko voli...
славянин

#5509 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Vecina ljudi nosa (ako nosa), vozacku dozvolu... Da te neko legitimise onako bezveze jos nisam ni cuo, jos manje da je neko zbog toga kaznjen.
Ovi ljudi kriju dokumenta zbog poznatog i racionalnog razloga. Mislim da bi svaka racionalna osoba u njihovom polozaju uradila isto. Inace je ta opsesija "dokumentima" je vec kao neki fetis.

Sto vise dokumenta, vise ce se ljudi imati BiH kao drzavu prve registracije, vise ce ljudi vratiti u BiH. Iz citave Evrope. Pa ko voli...
Znaci ne trebaju dokumenti sta ce,granice ne trebaju jer ako si siromasan slucajno ili ti je mrsko raditi samo predjes.Interesantno zasto kriju dokumente ako imaju pravo na azil a to pravo naglasava da se azil mora traziti u prvoj zemlji koja nije u ratnim uslovima tj niko ih nece ubiti tu.... interesantno.

Ustvari kako ti kazes dobro je da nemaju dokumente.
CPT

#5510 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:

Znaci ne trebaju dokumenti sta ce,granice ne trebaju jer ako si siromasan slucajno ili ti je mrsko raditi samo predjes.Interesantno zasto kriju dokumente ako imaju pravo na azil a to pravo naglasava da se azil mora traziti u prvoj zemlji koja nije u ratnim uslovima tj niko ih nece ubiti tu.... interesantno.

Ustvari kako ti kazes dobro je da nemaju dokumente.
Znaci da crtam? Sto vise filozofiranje oko dokumenata, vise ce ljudi imati BIH kao prvi drzavu registracija. U koju ce se vracati nakon deportacije iz EU.
A sad da filozofiramo kako oni trebaju dokumente! A onda kukanje kad pocne vracanje... A zasto, pa kako, pa kuda, pa ko.. :wink:
славянин

#5511 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote: Ustvari kako ti kazes dobro je da nemaju dokumente.
Znaci da crtam? Sto vise filozofiranje oko dokumenata, vise ce ljudi imati BIH kao prvi drzavu registracija. U koju ce se vracati nakon deportacije iz EU.
A sad da filozofiramo kako oni trebaju dokumente! A onda kukanje kad pocne vracanje... A zasto, pa kako, pa kuda, pa ko.. :wink:[/quote]
Ti crtas potpunu aboliciju pravnog i zakonskog sistema jer se nekome diglo da ide gdje mu je lakse i bolje.Treba ih vracati odakle su dosli,ne dopustati ulazak u zemlju.Ionako nam vracaju kao sto vidis eu ima alate da zatvori granice - sada mi terbamo da hranimo,pazimo i njegujemo samo jer se njima moze eto.To sto zagovaras da ih istovaramo pred granicu eu i upucujemo nelegalno da prelaze krseci nase i eu zakone moze dovesti veoma lako da i mi cekamo pred ambasadma... radi ovih sto im se moze.
Madjarska i Austrija rijesen problem.
CPT

#5512 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote: Ustvari kako ti kazes dobro je da nemaju dokumente.
A sad da filozofiramo kako oni trebaju dokumente! A onda kukanje kad pocne vracanje... A zasto, pa kako, pa kuda, pa ko.. :wink:
Ti crtas potpunu aboliciju pravnog i zakonskog sistema jer se nekome diglo da ide gdje mu je lakse i bolje.Treba ih vracati odakle su dosli,ne dopustati ulazak u zemlju.Ionako nam vracaju kao sto vidis eu ima alate da zatvori granice - sada mi terbamo da hranimo,pazimo i njegujemo samo jer se njima moze eto.To sto zagovaras da ih istovaramo pred granicu eu i upucujemo nelegalno da prelaze krseci nase i eu zakone moze dovesti veoma lako da i mi cekamo pred ambasadma... radi ovih sto im se moze.
Madjarska i Austrija rijesen problem.[/quote]

Nakon silovanje vise drzava, smrti nekoliko mio ljudi u tim drzavama ti to o "aboliciji pravnog sistema"? Kao da su pod nebom zbog prirodne nepogode.
Vracaju se ljudi koji se prvi put evidentiraju DOKUMENTIMA u BiH. A sad trazi svima DOKUMENTE, IDENTITET i sve registruj u BIH. Pa se onda cudi zasto se vracaju u BIH :roll: Trebas da primis, pruzis prava koja pripadaju tim ljudima (i koja ocekujes i za sebe btw). Sta ce sa njima desiti, sta Evropa misli, sta tetka Hanuma kaze... Nije tvoj problem ili problem BiH. Niko od tih ljudi nece i ne zeli ostati u BIH.
славянин

#5513 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote: Nakon silovanje vise drzava, smrti nekoliko mio ljudi u tim drzavama ti to o "aboliciji pravnog sistema"? Kao da su pod nebom zbog prirodne nepogode.
Vracaju se ljudi koji se prvi put evidentiraju DOKUMENTIMA u BiH. A sad trazi svima DOKUMENTE, IDENTITET i sve registruj u BIH. Pa se onda cudi zasto se vracaju u BIH :roll: Trebas da primis, pruzis prava koja pripadaju tim ljudima (i koja ocekujes i za sebe btw). Sta ce sa njima desiti, sta Evropa misli, sta tetka Hanuma kaze... Nije tvoj problem ili problem BiH. Niko od tih ljudi nece i ne zeli ostati u BIH.
Sta je problem u Pakistanu,Maroku,Tunisu,Iranu ?? Vracaju se oni koji na granici Hr dobiju nogu ekspresno nazad jer nemaju nikakve dokumente, dok mi lagano sa takvim kao ti sto su se uhvatili NGO sise milujemo molimo kumimo.Koja prava da pruzis nekome ko krsi zakon - AZIL SE TRAZI U PRVOJ ZEMLJI U KOJU DOSPIJES GDJE NIJE RAT I GDJE ZIVOTNO NISI UGROZEN PO ZAKONU TOM ISTOM.Kako nije problem a evo krenuli su u pljacke,tuce,otimanja,napadanje turista,onim nasli puske u stanu ee,svaki drugi noz ima.Koga briga sta zele - zelim i ja da dobijem na lotu i ? sta sad.Krse zakon namjerno - lazu u vidu zahtjeva za azil - da im je na guzovace gdje je fino - a mi smo zaglavili jer je EU zamandalila vrata.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5514 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Daj ba ukidajte ga vise
Edin H.

#5515 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Prestanite peglati sa tim dokumentima, nije krivicno djelo da predjes granicu bez dokumenata pogotovo jer tvrdis da ti je ugrozen zivot u maticnoj zemlji, nego koristenje krivotvorenih dokumenata.

Znatan broj Bosanaca koji su poslije dobili azil je dosao u Englesku sa krivotvorenim hrvatskim dokumentima, pa ih bacali u solju prije nego sto dodju do imigracije i zatraze azil.
славянин

#5516 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Edin H. wrote:Prestanite peglati sa tim dokumentima, nije krivicno djelo da predjes granicu bez dokumenata pogotovo jer tvrdis da ti je ugrozen zivot u maticnoj zemlji, nego koristenje krivotvorenih dokumenata.

Znatan broj Bosanaca koji su poslije dobili azil je dosao u Englesku sa krivotvorenim hrvatskim dokumentima, pa ih bacali u solju prije nego sto dodju do imigracije i zatraze azil.
Ok znaci da ja predjem granicu ako ko pita kazem ugrozen mi zivot.Jel to pravilo vazi znaci ako sletim u Kanadu naprimjer ili kako sam mislio tj. kako stoji u zakonu o azilu da se isti mora traziti u prvoj zemlji koja je u "normalnim" uslovima.Opet poredite Bosance koji su bjezali pred klaonicom i genocidom sa Rahmanom iz Islamabada jer mu nije islo tamo.
Edin H.

#5517 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

славянин wrote:
Edin H. wrote:Prestanite peglati sa tim dokumentima, nije krivicno djelo da predjes granicu bez dokumenata pogotovo jer tvrdis da ti je ugrozen zivot u maticnoj zemlji, nego koristenje krivotvorenih dokumenata.

Ok znaci da ja predjem granicu ako ko pita kazem ugrozen mi zivot.Jel to pravilo vazi znaci ako sletim u Kanadu naprimjer ili kako sam mislio tj. kako stoji u zakonu o azilu da se isti mora traziti u prvoj zemlji koja je u "normalnim" uslovima.Opet poredite Bosance koji su bjezali pred klaonicom i genocidom sa Rahmanom iz Islamabada jer mu nije islo tamo.

Zakon o azilu i Zenevska konvencija o izbjeglicama ne pravi razliku izmedju Bosanca i Pakistanca. Moras dokazati da ti je zivot ugrozen zbog tvojih aktivnosti, a vecina ovih ljudi dolazi iz zemalja gdje postoji ozbiljno krsenje ljudskih prava, korupcija i gdje sistem ne stiti pojedinca. Potencijalno svaki od njih moze zadovoljavati kriterije za azil. Tako da Bosanci koji su bjezali pred klaonicom mogli su imati pravo samo na privremeno utociste ukoliko ne zadovoljavaju dodatne kriterije, dok je moguce da ovaj iz Islamabada zadovoljava.
Dablinska konvencija o prvoj sigurnoj zemlji je na snazi godinamali se cesto ne primjenjuje, jer mnoge evropske zemlje krse prava azilanata, Italija, Grcka, Madjarska npr. tako da ih je tesko vratiti u prvu sigurnu zemlju ako imaju dobrog advokata.
славянин

#5518 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Edin H. wrote:

Zakon o azilu i Zenevska konvencija o izbjeglicama ne pravi razliku izmedju Bosanca i Pakistanca. Moras dokazati da ti je zivot ugrozen zbog tvojih aktivnosti, a vecina ovih ljudi dolazi iz zemalja gdje postoji ozbiljno krsenje ljudskih prava, korupcija i gdje sistem ne stiti pojedinca. Potencijalno svaki od njih moze zadovoljavati kriterije za azil. Tako da Bosanci koji su bjezali pred klaonicom mogli su imati pravo samo na privremeno utociste ukoliko ne zadovoljavaju dodatne kriterije, dok je moguce da ovaj iz Islamabada zadovoljava.
Dablinska konvencija o prvoj sigurnoj zemlji je na snazi godinamali se cesto ne primjenjuje, jer mnoge evropske zemlje krse prava azilanata, Italija, Grcka, Madjarska npr. tako da ih je tesko vratiti u prvu sigurnu zemlju ako imaju dobrog advokata.
Isto pravo za azil se trazi u prvoj zemlji gdje je sigurno.Nadalje pojedinac mora dokazati da je konkretno ON ugrozen - ako idemo po tvojoj "logici" onda 80% stanovnika BiH ima pravo na azil zbog korupcije i gdje sistem ne da ne stiti nego davi.Potencijalno ako zadovoljavaju uslove azila sto spaljuju dokumente - Jer ZNAJU da ne ispunjavaju i da bi bili nogirani.Ovaj iz Pakistana ili Irana gdje nema rata opet znaci po tvojoj "logici" ima vece pravo na azil :lol: bravo za NGO klasicna propaganda tj. smece od propagande.
tlr

#5519 Re: Migranti u BiH

Post by tlr »

Problem migranata su posljedica:
- kapitalizma + neokolonijalizma + klimatskih promjena = siromaštva
- raspada postojećeg geopolitičkog okvira i odnosa
- raspada postojećeg kulturnog okvira unutar zapadnih zemalja (taj okvir nisu uništili muslimani niti izbjegličke kulture ... nego kapitalizam sam i neokolonijalizam. Oni su sveli građanina "zapadnih" zemalja (i ostalih) na robu ... drugim riječima ljudi su porobljeni.
- strahom (osiromašenog i obespravljenog) domaćeg življa. Nisu ih osiromašili niti obespravili migranti ... nego ko???

Odgovor na problem migranata NIJE:
Jačanje granica i nacionalizma unutar zemalja koje su "ugrožene". Ovo će samo zaoštriti društvene podjele u zemljama koje krenu ovim putem. Društva koja krenu tim putem će na kraju završili samouništenjm vlastitog društvenog tkiva. Manjina svih vrsta, svih onih koji su "različiti" tj. se neće uklopiti u vladajuću "kulturnu" matricu.

Odgovor na problem migranata JE: ???
Last edited by tlr on 22/11/2018 15:29, edited 1 time in total.
славянин

#5520 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

tlr wrote:Problem migranata su posljedica:
- kapitalizma + neokolonijalizma + klimatskih promjena = siromaštva
- raspada postojećeg geopolitičkog okvira i odnosa
- raspada postojećeg kulturnog okvira unutar zapadnih zemalja (taj okvir nisu uništili muslimani niti izbjegličke kulture ... nego kapitalizam sam i neokolonijalizam. Oni su sveli građanina "zapadnih" zemalja (i ostalih) na robu ... drugim riječima ljudi su porobljeni.
- strahom (osiromašenog i obespravljenog) domaćeg življa. Nisu ih osiromašili migranti niti obespravili ... nego???

Odgovor na problem migranata NIJE:
Jačanje granica i nacionalizma unutar zemalja koje su "ugrožene". Ovo će samo zaoštriti društvene podjele u zemljama koje krenu ovim putem. Društva koja kirenu tim putem će na kraju završili samouništenjm vlastitog tkiva.

Odgovor na problem migranata JE: ???
Ne jacati granice nego pustiti da jase kako ko oce.

Demokratija i kapitalizam je najgori sistem osim svih drugih koji su pokusani.
Kojeg neokolonijalizma kakvo je to trabunjanje.
Maraschino

#5521 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Idi malo vani prosetaj. Ako mozes pomozi ako ne zaobidji.
Sta hladno ti? Pa nisu ni ono zivotinje a i da jesu treba ih u ovom momentu zastititi. Oni su nas zatekli bez obzira na sve okolnosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5522 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
Znas koliko nama koji smo bili ovdje za vrijeme.rata puca kurac za takvim?
славянин

#5523 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Maraschino wrote:Idi malo vani prosetaj. Ako mozes pomozi ako ne zaobidji.
Sta hladno ti? Pa nisu ni ono zivotinje a i da jesu treba ih u ovom momentu zastititi. Oni su nas zatekli bez obzira na sve okolnosti.
Ne sekiraj se pomazem ja ali nasim ljudima u potrebi kojih imamo na pretek - oces listu porodica koje prakticno nemaju sta da jedu,djece koja umiru jer nemaju pare za lijecenje ??.Zatekli su se gdje jesu jer su sami odlucili da rade takvu glupost i da rizikuju...
tlr

#5524 Re: Migranti u BiH

Post by tlr »

Kojeg neokolonijalizma?
Globalnog. Neokolonijalizam predstavlja ekonomsko i političko porobljavanje drugih zemalja pod krinkom "demokratije" i "slobodnog tržišta".

Ta brendirana "demokratija" i "sloboda" nije vidjela nit' demokratije nit' slobode, pa ni tog slobodnog tržišta. Ne može TV (roba) imati veća prava od čovjeka ... ne može pravo TV-a da slobodno da "putuje" iz tačke A u tačku B biti veće od prava čovjeka da se slobodno kreće i živi gdje mu je ćeif.
Ti koji diktiraju neokolonijalističke trendove - su ogadili oba ideala. Tako da su i demokratija i sloboda u zemljama širom svijeta prepoznati kao uzrok propasti i "izmišljotina" i "kukavičije jaje" onih koji porobljavaju.
Takva instant fašistička rješenja - markiranje drugačijih, "demokratije" i "slobode" kao uzroka propasti društva - su samo priprema za naredni korak. Samouništenje.
Last edited by tlr on 22/11/2018 15:45, edited 1 time in total.
славянин

#5525 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

tlr wrote:Kojeg neokolonijalizma?
Globalnog. Neokolonijalizam predstavlja ekonomsko i političko porobljavanje drugih zemalja pod krinkom "demokratije" i "slobodnog tržišta".

Ta brendirana "demokratija" i "sloboda" nije vidjela nit' demokratije nit' slobode, pa ni tog slobodnog tržišta. Ne može TV (roba) imati veća prava od čovjeka ... ne može pravo TV-a da slobodno da "putuje" iz tačke A u tačku B biti veće od prava čovjeka da se slobodno kreće i živi gdje mu je ćeif.
Ti koji diktiraju neokolonijalističke trendove - su ogadili oba ideala. Tako da su i demokratija i sloboda u zemljama širom svijeta prepoznati kao uzrok propasti i "izmišljotina" i "kukavičije jaje" onih koji porobljavaju.
Takva instant fašistička rješenja - markiranje drugačijih, "demokratije" i "slobode" kao uzroka propasti društva - su samo priprema za naredni korak. Samouništenje.
Znaci ukinuti drzave tj. granice pa nek radi kako ko oce.Prepoznati su kao uzrok u zemljama gdje te slobode nema i gdje je haos - a ko postavlja vlast narod.. tako kakav narod takva i vlast.
Locked