Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ommadawn

#5502 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:Ommadawn i Nihilo će bez dvojbe zaglaviti na prog rock sekciji. :mrgreen:
8-)
Zna se ;)

Nego, nešto mi se čini da bi ti i ja mogli zaglaviti na pivi...
dale cooper

#5503 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:Ommadawn i Nihilo će bez dvojbe zaglaviti na prog rock sekciji. :mrgreen:
8-)
Zna se ;)

Nego, nešto mi se čini da bi ti i ja mogli zaglaviti na pivi...
I to bi mogli vala. :D
Ommadawn

#5505 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

Postoje pjesme (ili bolje receno muzika) koje mogu biti fatalne u kombinaciji sa voznjom automobila sa jakom kubikazom i prevelikim brojem konja.
Ja bas nisam takav tip vozaca ali desi se nekad da mi desno stopalo postane teze nego inace a uzrok moze biti muzika. Ranije se to desavalo cesce, zadnjih desetak godina mnogo manje jer se vise ne vozim sam. Ali kao sto vec rekoh, desava se da nekad, laicki receno "puknem po gasu".
Jedna od stvari koja moze biti reaktor na to je i ova obrada u progrock stilu

dale cooper

#5506 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Prije par dana se širom internetskih bespuća procurili snimci i sešnovi sa snimanja Radioheadovog remek djela Ok Computer. U prvi
mah nije bilo jasno šta se tačno desilo i iz kojeg su izvora snimci. Danas su Radiohead na svojoj Bandcamp stranici oficijelno objavili
cijelu stvar uz objašnjenje gitariste Jonny Greenwooda:

We got hacked last week - someone stole Thom’s minidisk archive from around the time of OK Computer, and reportedly demanded
$150,000 on threat of releasing it. So instead of complaining - much - or ignoring it, we’re releasing all 18 hours on Bandcamp in aid of
Extinction Rebellion. Just for the next 18 days. So for £18 you can find out if we should have paid that ransom.

Never intended for public consumption (though some clips did reach the cassette in the OK Computer reissue) it’s only tangentially
interesting. And very, very long. Not a phone download. Rainy out, isn’t it though?

Sa klasom kao i uvijek. :D Bilo kako bilo cijela stvar je zaista preduga i ima gomilu stvari koje zaista nisu namjenjene za širu publiku
(ko će slušati zagrijavanja i probe), ali i sa momentima otkrovenja gdje se može čuti kako su se razvijale pojedine pjesme, kao i neke
verzije koje daju uvid u neke druge strane benda. I ja sam tek počeo pomalo čeprkati po ovome svemu, ali vrijedni Radiohead fanovi
su već napravili mape šta stvarno valja i šta bi se trebalo poslušati. :D
zomri

#5507 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

Izmuzoše još funtića od najvjernijih fanova. Nešta mi smrdi to da im je neko tražio ransom pare za nešto tako nebitno. Mislim volim Radiohead ali ovo je stvarno very very fishy. :skoljka:
dale cooper

#5508 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote:Izmuzoše još funtića od najvjernijih fanova. Nešta mi smrdi to da im je neko tražio ransom pare za nešto tako nebitno. Mislim volim Radiohead ali ovo je stvarno very very fishy. :skoljka:
Pa da su htjeli to izmislili bi neku super mega deluxe ediciju OK Computera i tražili više love. Ovako je 18 sati materijala za 18 funti,
plus sve te pare ne idu njima nego ovoj organizaciji Extinction Rebellion i njihovim aktivistima.
zomri

#5509 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:Izmuzoše još funtića od najvjernijih fanova. Nešta mi smrdi to da im je neko tražio ransom pare za nešto tako nebitno. Mislim volim Radiohead ali ovo je stvarno very very fishy. :skoljka:
Pa da su htjeli to izmislili bi neku super mega deluxe ediciju OK Computera i tražili više love. Ovako je 18 sati materijala za 18 funti,
plus sve te pare ne idu njima nego ovoj organizaciji Extinction Rebellion i njihovim aktivistima.
Pa mogli su dati za dž ili na dobrovoljnoj bazi kao In Rainbows. Nejse.
dale cooper

#5510 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Pa mogli su dati za dž ili na dobrovoljnoj bazi kao In Rainbows. Nejse.
Pa u suštini ti i jeste džaba jer je većina ljudi skinula kada je originalno procurilo. Ovo je bio samo njihov način da obznane šta se desilo i na svoj način kažu not the big deal i ponude ljudima oficijelnu opciju downloada i priliku da usput učine to za dobar cilj.
zomri

#5511 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

onda možeš za svaki album koji procuri reći da je "u suštini džaba" bend pustio :-) :oops:
dale cooper

#5512 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote:onda možeš za svaki album koji procuri reći da je "u suštini džaba" bend pustio :-) :oops:
Da, ali su ti ovo bukvalno ukradeni mini discovi iz Thomove lične baze/kolekcije sa sešnova za album. Nešto što nikada nije trebalo vidjeti
svjetlo dana. Radiohead se sa ovim suočio na najbolji mogući način, bez pretjerane pompe i sikiracije. Rekli su to i to je u pitanju, ako
hoćete evo možete i oficijelno skinuti i usput dati novac u dobre svrhe. Mislim, svjesni su i oni da je većina fanova to već nabavila na
drugi način, ali se eto dala opcija da ako ko hoće da lovu i pomogne usput. Classy. :)
dale cooper

#5513 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Iz Princeove gotovo beskrajne riznice neobjavljenih dragulja nedavno je objavljen album Originals sa 15 originalnih Princeovih demo izvedbi
pjesama koje je napisao ili namijenio drugim izvođačima. Album potvrđuje ono što se godinama i mislilo, da su njegove demo snimke
bolje od završenih i isproduciranih pjesama većine drugih muzičara. :-D
MarlboroGold

#5514 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by MarlboroGold »

Ommadawn wrote:Postoje pjesme (ili bolje receno muzika) koje mogu biti fatalne u kombinaciji sa voznjom automobila sa jakom kubikazom i prevelikim brojem konja.
Ja bas nisam takav tip vozaca ali desi se nekad da mi desno stopalo postane teze nego inace a uzrok moze biti muzika. Ranije se to desavalo cesce, zadnjih desetak godina mnogo manje jer se vise ne vozim sam. Ali kao sto vec rekoh, desava se da nekad, laicki receno "puknem po gasu".

Predobro :thumbup:
MarlboroGold

#5515 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by MarlboroGold »

Otkrih nešto maloprije... možda nije za ovu temu, ali svejedno je...

ExNihilo

#5516 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by ExNihilo »

Ommadawn wrote:Postoje pjesme (ili bolje receno muzika) koje mogu biti fatalne u kombinaciji sa voznjom automobila sa jakom kubikazom i prevelikim brojem konja.

Moćnota.
Santic_Aleksa

#5517 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Santic_Aleksa »

Meni je fatalno bilo šta slušat za volanom, jednostavno mi ne može muzika bit nešto usput, glavni fokus mora bit na pjesmi dok svira. Tako da se zadovoljim limunadama sa FM-a. :lol:
dale cooper

#5518 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

dale cooper

#5519 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Kako momčine rokaju. :shock: Image

Rock još daje znake života. :D
Ommadawn

#5520 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

Cijeli zivot - jedna pjesma
Nismo se culi dugo vremena, sasvim slucajno sam vidio da mu ljudi salju masu komentara sa srcima i placucim smajlijima i rijecima "izdrzi". Vidio sam sliku gdje ga njegove radne kolege docekuju sa obilnim ruckom. Pomislio sam da nije brat. Da nije ovaj put stvarno napravio jedan korak previse. Zatim sam otisao na profil njegovog brata i vidio da i njemu ljudi salju masu srca i komentara "Zao mi je. Izdrzi". Pomislio sam da nisu roditelji. Pretrpan licnim teretom nisam se usudio da postavim pitanje sta se desilo pa sam pricekao par dana. Pa sam opet par dana pricekao. Pa je proslo deset. I onda sam, nakon sto sam obrisao prasnjavu gitaru koju u ruke nisam uzeo mjesecima, odsvirao par pjesama tek prste da izvjezbam, dobio poruku od prijatelja "Hos ti ic na Hvar il ces nas jos jebavat?". Taman sam krenuo da odgovorim kada sam na Facebooku ugledao sliku koja mi je zaledila krv u zilama.
Desilo se ono najgore.
Rasmus.
Na slici uramljena fotografija sa koje se Rasmus smijesi andjeoskim osmijehom a ispred fotografije dvije case pune piva i ocev komentar "Voljeni sine".
Poceo sam tesko disati. U prvi mah sam htio nazvati Richija ali sam pomislio da se mozda nece javiti pa sam mu poslao poruku gdje sam izjavio saucesce, napisao koliko me je pogodilo to sve, bez ikakvih kliseja, iskreno i srdacno. Odgovor je stigao odmah "Hvala. Ti si jedan od ljudi za koje mi je drago da sam ih sreo i da postoje". I to me oborilo s nogu. Izasao sam iz sobe i zena je, vidjevsi mene samo rekla "Sta se desilo? Izgledas kao sablast? Sta ti je?" Sjeo sam za kuhinjski stol, naslonio glavu na ruke i ispricao sve. Spustila je ruku na moje rame, nije znala sta da kaze...
Richi i njegov mladji brat Macke su mi prijatelji iz srednje skole. Jedni od onih ljudi koji su zasluzni za moju integraciju u svedsko drustvo, prijatelji koji su bukvalno bili spremni staviti ruku u vatru za mene a i ja za njih. Richi je rano postao otac, nije imao ni 18 godina, isao je u skolu i nekako sastavljao kraj s krajem. S prvom nevjencanom suprugom dobio je kcerku i sina, s drugom je dobio jos jednog sina. Macke je bio lik sa kojim se nije zajebavalo - nisam ga jednom zaustavio da ne napravi masakr onim budalama koji bi imali muda (ili ga nisu poznavali) pa ga izazivali. Imao je tu metodu da nekoga postroji uz zid, bas kao vojnike, da im mirnim glasom isprica zasto i kako ce ih tuci prije nego se baci na njih.
Jos uvijek cuva razglednicu iz Sarajeva koju sam mu poslao kada sam prvi put nakon rata dosao u Bosnu.
A Rasmus?
Njega sam godinama kasnije, kada je vec postao tinejdzer, upoznao, sasvim slucajno kada sam, nakon sto se nismo dugo vidjeli, naletio na Richija. Proci ce mozda koji mjesec, bio sam u prodavnici kada je pored mene prosao tinejdzer, mahnuo mi glavom sa osmijehom i viknuo "Zdravo, sta ima, kako si?" U prvi mah nisam skontao ko je, mislio sam da se radi o greski a ovaj, shvatajuci o cemu se radi, rekao "Rasmus. Richijev sin". Od tada smo se pozdravljali svaki put kada bi se sreli.
Njegov stric Macke je jedan od onih ljudi koji imaju dobru fasadu, bas kao neke gradjevine. Pa im se divis kad ih vidis, opcaran si arhitekturom i grandioznoscu. Ono sto ne znas je kakav je temelj i cvrstoca konstrukcije pa se iznenadis kad se jedna takva srusi prilikom malo jaceg nevremena. Takav je i Macke. Lijep, nabildan, nekad nasmijesen, temperamentan ali u sebi je vristao od tuge. Nije jednom pao u ocaj i danima se krio iza zakljucanih vrata ne pustajuci nikoga unutra. Brat je imao rezervni kljuc koji je dao izraditi dok je sve jos bilo kako treba, pa je mogao da dodje. Jedne takve prilike je napisao tekst o svemu sto ga proganja i kako se osjeca bijedno i nisko a ja sam mu odgovorio da ne bi trebao i napisao koliko mi je on valjao u zivotu. Svaki detalj kojeg sam se sjecao, tu sam srocio. I bio mi je zahvalan.
A onda sam par dana kasnije naletio na Rasmusa koji mi je prisao i rekao "Hvala ti za ono sto napisao mom stricu. Mnogo mu je to znacilo". I meni je bio uljepsan dan saznanjem da sam, ako mu nisam pomogao, bar dao do znanja da ima nas za koje je znacio mnogo.
Rasmus se druzio sa grupom mladih umjetnika - slikara, muzicara, poeta. Ono sto je bilo tipicno za Richija i Macketa, odrazilo se i na Rasmusa - robustan izgled, graciozan hod, pogled koji odrazava samouvjerenost a ipak jedna velika umjetnicka dusa. Takav je bio Macke, takav je bio Richi, takav je bio Rasmus. Svirao je u bendu, pisao je poeziju, pisao tekstove pune ljubavi, posvecene familiji i prijateljima.
Sta se zapravo desilo, ja ne znam. Sumnjam na ono najgore, kada odlucis da napravis korak vise. Ostat ce dva pitanja - zasto je to uradio (ako je uradio, a sigurno jeste) i drugo pitanje "kakav mrak se skriva iza neceg sto je vedro?"
Ali ostavio je trag za sobom. Zadnja pjesma koju je napisao i koja je snimljena. Toliko toga receno u njoj i velika steta za covjecanstvo sto je jedan takav zivot morao da se prekine.
Pocivaj u miru, drago dijete.
dale cooper

#5521 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Lijep tekst. Žao mi je druže. :sad:
Ommadawn

#5522 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:Lijep tekst. Žao mi je druže. :sad:
Jebaji ga... :sad: Neka ne budem primoran opet pisati nesto na ovu temu i dobro ce biti.
ExNihilo

#5523 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by ExNihilo »

Nakon toliko vremena, još uvijek najbolji riffovi...u historiji čovječanstva. A ako ima negdje u kosmosu neka vrsta koja stvara muziku...i tamo su najbolji. :D

black

#5524 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by black »

mozda sam nekad i pominjao ovu stvarku i voznju, sto vise dizes ton sve vise stiskas gas :mrgreen:

black

#5525 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by black »

Post Reply