Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
piupiu

#5501 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 30/05/2022 03:38 ... a da budem do kraja ciničan, Aleš sad ima sjajnu priliku da pokaže Forti kako se prave pare, jer će imati dovoljno slobodnog vremena.
A nisu ga jos smijenili, mozda i nece... a love je vec donio kroz te grantove i ko-produkcije, tako vele. Teatar nisu samo plate, ja mislim da jedna predstava sigurno kosta i do stotinjak hiljada maraka, ako se radi neka specijalna scenografija, muzika, placa neki gostujuci režiser, itd.

Ne bih ulazila sad u detalje, ni tjerala mak na konac oko Skupstine i ovlastenja, ali mislim da ima smisla to sto je on rekao o tome kako je ocijenjen rad na putu do vrhovnog tijela. Sve u svemu, da sistem nije takav kakav jeste... o ovakvim se stvarima ne bi ni razgovaralo, ali jeste.

Stojim iza toga da na politicku funkciju treba staviti menadzera, a teatar ostaviti umjetnicima. Pa nek smjenjuju i postavljaju koga hoce.
n+1

#5502 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

I šta bi se time postiglo, uzevši u obzir da menadžer opet može smijeniti direktora programa ili kako god bi se ta funkcija već zvala, ako smatra da njegov rad ne doprinosti opstojnosti teatra, ugrožava njegovu reputaciju, ili zbog bilo čega drugog, što je opet politizacija kulturnog rada, samo s instancom više.

Ni sami umjetnici ne bi pristali na to, jer i oni vole da imaju izvršne ovlasti iza svoje vizije.
piupiu

#5503 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

n+1 wrote: 30/05/2022 15:48 I šta bi se time postiglo, uzevši u obzir da menadžer opet može smijeniti direktora programa ili kako god bi se ta funkcija već zvala, ako smatra da njegov rad ne doprinosti opstojnosti teatra, ugrožava njegovu reputaciju, ili zbog bilo čega drugog, što je opet politizacija kulturnog rada, samo s instancom više.

Ni sami umjetnici ne bi pristali na to, jer i oni vole da imaju izvršne ovlasti iza svoje vizije.
Ne mora, zašto bi morao? U NP su te dvije funkcije bile razdvojene, ne znam da li su jos uvijek. Meni to ima smisla. Ako se Vlada vodi manje-vise financijskim parametrima, onda nek stavi menadzera. Trazenje para, marketing i taj rad na jednu stranu, umjetnost na drugu. Drugo je sto je SARTR mali za takvu strukturu - to je meni 'separation of Church and state', kao sto bi trebalo biti u medijima (iako odavno vise nije).
piupiu

#5504 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

piupiu wrote: 30/05/2022 15:29
Chmoljo wrote: 30/05/2022 14:41 igrarije koje svi trpimo. ali ja stvarno nemam namjeru da čovjeka pljujem, jer mi ništa nije uradio, a ne bih da se bakćem u njegov rad o kojem nisam informisan. samo sam naveo niz stvari koje mi u toj konkretnoj situaciji smetaju, odnosno sve je dobro dok ima budžeta.

kad nema, krene pljuštanje optužbi. a u svemu tome se nekome spočitava pravljenje para. de, druže, budi laf do kraja i pokaži im svima kako se to radi.
Mislim da u Bosni pozoriste ne moze opstati na komercijalnoj osnovi.

Pitanje je - da li smatras da jedan teatar koji je jedinstven u povijesti svjetskog teatra - nastao i opstao na entuzijazmu i dobroj volji, dok ga nisu progurali kao javnu ustanovu - treba da opstane kao svjedocanstvo o nasoj kulturi ili treba da ga pustimo niz vodu, politiziramo, useremo kako samo mi znamo?

Da se u Sarajevu napravi jos jedan profesionalni teatar u ratu, a ne u miru, pa to je jedan divni bosanski paradoks. Zapisano u historiji ove zemlje nece ostati da je NiP ili SDA imala direktora u teatru, nego da smo mi umjesto masovnih grobnica pravili teatar - a napravili su ga kulturni radnici, a ne NIP-ovi, SDA-i, SDP-i... mah, jooooj.
Mozda je cjelogodisnje slavlje. Ko zna.
hadzinicasa

#5505 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 30/05/2022 16:03
piupiu wrote: 30/05/2022 15:29

Mislim da u Bosni pozoriste ne moze opstati na komercijalnoj osnovi.

Pitanje je - da li smatras da jedan teatar koji je jedinstven u povijesti svjetskog teatra - nastao i opstao na entuzijazmu i dobroj volji, dok ga nisu progurali kao javnu ustanovu - treba da opstane kao svjedocanstvo o nasoj kulturi ili treba da ga pustimo niz vodu, politiziramo, useremo kako samo mi znamo?

Da se u Sarajevu napravi jos jedan profesionalni teatar u ratu, a ne u miru, pa to je jedan divni bosanski paradoks. Zapisano u historiji ove zemlje nece ostati da je NiP ili SDA imala direktora u teatru, nego da smo mi umjesto masovnih grobnica pravili teatar - a napravili su ga kulturni radnici, a ne NIP-ovi, SDA-i, SDP-i... mah, jooooj.
Mozda je cjelogodisnje slavlje. Ko zna.
Ivkova slava 365 :D
n+1

#5506 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

piupiu wrote: 30/05/2022 16:02
n+1 wrote: 30/05/2022 15:48 I šta bi se time postiglo, uzevši u obzir da menadžer opet može smijeniti direktora programa ili kako god bi se ta funkcija već zvala, ako smatra da njegov rad ne doprinosti opstojnosti teatra, ugrožava njegovu reputaciju, ili zbog bilo čega drugog, što je opet politizacija kulturnog rada, samo s instancom više.

Ne mora, zašto bi morao? U NP su te dvije funkcije bile razdvojene, ne znam da li su jos uvijek. Meni to ima smisla. Ako se Vlada vodi manje-vise financijskim parametrima, onda nek stavi menadzera. Trazenje para, marketing i taj rad na jednu stranu, umjetnost na drugu. Drugo je sto je SARTR mali za takvu strukturu - to je meni 'separation of Church and state', kao sto bi trebalo biti u medijima (iako odavno vise nije).
Taj "separation", odnosno razdvajanje države i kulture nije moguće samo u jednom pravcu. Nešto kao: dajte pare, a onda ne pitajte što smo s parama uradili? :D

Ako će država finansirati kulturu, a stalno se priča kako je ne finansira dovoljno, onda je sasvim logično da će tražiti objašnjenje šta je s parama urađeno. S druge strane, ako zaista hoćemo separation, onda ćemo kulturu u cjelosti prepustiti privatnom sektoru: radi šta hoćeš, ali nema više para od države. Tako je uređen odnos crkve i države u zaista sekularnim društvima: vjeruj šta hoćeš, ali se ne miješaj u državna pitanja, niti će se država miješati u tvoja. Nisam siguran da je to pravi model za kulturu.

Niti se uloga države može svesti na računvodstvo kulturnih institucija, uostalom. Naravno da vladu zanima i sam sadržaj. U idealnom slučaju, zbog toga što je zainteresovana za kvalitet onoga što finansira, ali češće zbog toga što bilo kakav skandal može srušiti samu vladu. Pa zamisli da neko u sarajevskim pozorištima napravi, recimo, predstavu kojom prikaže da su Sarajlije tokom opsade bombardovale same sebe. Teško da bi vlada slegnula ramenima i konstatirala da je riječ o umjetničkoj slobodi.
piupiu

#5507 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

@n+1 Jok, nego treba da bude diktatura, Maova kulturna revolucija. Mislila sam da si ti malo ozbiljniji mislilac.
n+1

#5508 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

piupiu wrote: 30/05/2022 16:38 @n+1 Jok, nego treba da bude diktatura, Maova kulturna revolucija. Mislila sam da si ti malo ozbiljniji mislilac.
Posve je nebitno kakav sam ja, zamolit ću te da se fokusiraš na temu umjesto ličnosti.
Laertes

#5509 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Laertes »

Kod nas je svrha državnog finansiranja kulture: "Ima mi od rođaka mala, nešto svira/pjeva/glumi, pa da je malo poguramo..." Kvalitet je generalno nepoželjan.
Hakiz

#5510 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

n+1 wrote: 30/05/2022 16:37
piupiu wrote: 30/05/2022 16:02

Taj "separation", odnosno razdvajanje države i kulture nije moguće samo u jednom pravcu. Nešto kao: dajte pare, a onda ne pitajte što smo s parama uradili? :D

Ako će država finansirati kulturu, a stalno se priča kako je ne finansira dovoljno, onda je sasvim logično da će tražiti objašnjenje šta je s parama urađeno. S druge strane, ako zaista hoćemo separation, onda ćemo kulturu u cjelosti prepustiti privatnom sektoru: radi šta hoćeš, ali nema više para od države. Tako je uređen odnos crkve i države u zaista sekularnim društvima: vjeruj šta hoćeš, ali se ne miješaj u državna pitanja, niti će se država miješati u tvoja. Nisam siguran da je to pravi model za kulturu.

Niti se uloga države može svesti na računvodstvo kulturnih institucija, uostalom. Naravno da vladu zanima i sam sadržaj. U idealnom slučaju, zbog toga što je zainteresovana za kvalitet onoga što finansira, ali češće zbog toga što bilo kakav skandal može srušiti samu vladu. Pa zamisli da neko u sarajevskim pozorištima napravi, recimo, predstavu kojom prikaže da su Sarajlije tokom opsade bombardovale same sebe. Teško da bi vlada slegnula ramenima i konstatirala da je riječ o umjetničkoj slobodi.
Kog vraga smo rušili komunizam?

Lijepo, brate, scenarij u CK na cenzuru, ako prođe, partijski komesar na svaku probu.

Ha ja :thumbup:
Ommadawn

#5511 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

Kultura između ostalog i služi da kritikuje društvo.
n+1

#5512 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

Hakiz wrote: 30/05/2022 18:21
n+1 wrote: 30/05/2022 16:37

Lijepo, brate, scenarij u CK na cenzuru, ako prođe, partijski komesar na svaku probu.

Čekaj, ja sam mislio da se bivša država ovdje spominje kao pozitivan primjer ulaganja u kulturu?
Hakiz

#5513 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

n+1 wrote: 30/05/2022 19:24
Hakiz wrote: 30/05/2022 18:21

Čekaj, ja sam mislio da se bivša država ovdje spominje kao pozitivan primjer ulaganja u kulturu?
Nemoj više.
Bloo
Globalna šefica

#5514 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Bloo »

Ommadawn wrote: 30/05/2022 19:17 Kultura između ostalog i služi da kritikuje društvo.
Uzmeš pare sa budžeta i kritikuješ vlast.
Image
n+1

#5515 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

Hakiz wrote: 30/05/2022 22:26
n+1 wrote: 30/05/2022 19:24

Nemoj više.
Dobro, hajde, neću te više. :D
Hakiz

#5516 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

n+1 wrote: 30/05/2022 22:34
Hakiz wrote: 30/05/2022 22:26

Nemoj više.
Misliti, bolan.
n+1

#5517 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

Hakiz wrote: 30/05/2022 22:35
n+1 wrote: 30/05/2022 22:34

Misliti, bolan.
Nema potrebe da me ispravljaš, znam šta si mislio, ali koristim tvoj šeprtljav pokušaj uvrede da ti se narugam.

Zašto ti ovo moram objašnjavati? :D Skoncentriši se, Hakize.
Hakiz

#5518 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

n+1 wrote: 30/05/2022 22:44
Hakiz wrote: 30/05/2022 22:35

Misliti, bolan.
Nema potrebe da me ispravljaš, znam šta si mislio, ali koristim tvoj šeprtljav pokušaj uvrede da ti se narugam.

Zašto ti ovo moram objašnjavati? :D Skoncentriši se, Hakize.
Znaš kada si pročitao.
Ommadawn

#5519 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

Bloo wrote: 30/05/2022 22:30
Ommadawn wrote: 30/05/2022 19:17 Kultura između ostalog i služi da kritikuje društvo.
Uzmeš pare sa budžeta i kritikuješ vlast.
Image
Ko finansira kulturu u drugim državama?
Država naravno.
Niemand

#5520 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Niemand »

Trenutno se u sartru moze vidjeti "u posjeti kod gospodina greena", sjajni miki trifunov i alban ukaj. S obzirom da je ovo igralo i igra diljem svijeta, kad covjek gugla i vidi da su negdje i citave kuhinje montirane, a ono, pricamo o dijalogu, dok u sartru sve stalo na jedan tepih, omedjen knjigama, i nista ne fali, jako lijepo. Ne moze se losa gluma ili rezija ili glupa prica na kraju krajeva nadomjestiti skupom scenografijom. A ovih godina, ko po nekom pravilu il je haman trend, sto je prica gluplja, rezija mutavija i glumci bez talenta i zanata, to je scena bogatija. Cast izuzecima, naravno, ima ih.

Ne slazem se ni sa tim biznis poduhvatima kad je u pitanju teatar. Prosto, nit je najprodavanija knjiga nuzno cemu nit je najprodavaniji muzicki album nuzno cemu, razonoda za siroke narodne mase. U ovim vremenima, ako neki teatar, sto se u nas kaze, ubija pare, obicno je rijec o nekim zescim budalastinama.

Ovih dana, regionalni uspjeh, i to po dvoranama, onaj maca marinkovic sa nekakvom predstavom o zenama i muskarcima. Biznis, ako bas hocete. I kamerni je ubijo pare na tim budalastinama, mahalusa i mahalac, a po novinama uredno pisalo- publika odusevljena! najgledanije! rusi rekorde! rasprodano! neponovljiva nela!

Ovo je igralo po bijelom svijetu pa je stvar dodatno dobila na vaznosti, kao ono, igra po australiji i evropi! Il hiljade i hiljade ljudi gledalo u dvorani toj i toj.

:roll:

Kod nas haman i nema nikakve ozbiljnije teatarske kritike vec godinama, ponekom se otme, al nista bitno se tu ne kaze, i sto je jednom mescini gojer, iako ni njemu nije mane, dobro reko- oni sami o sebi u nedostatku kritike pisu u superlativima.

Mi dakle i kad imamo zesce smece na pozornici, nema ko ni reci da je to zesce smece jer ozbiljnije teatarske kritike i nema, a ako ko od publike slucajno i pomisli da je to zesce smece, pokondirene tikve koje teatar nazivaju "kulturnim dogadjajem" utisaju ikakvu smisleniju kritiku jer bi za njih i semsa suljakovic bila renomirani izvodjac ako neko dovede semsu u narodno a ti si obicni primitivac koji ne razumije umjetnost.

Ovdje nema ko reci da je car go onda kada car zaista jeste go.

Samim tim, ta kombinacija biznisa i nedostatka teatarske kritike je gadna stvar.

Kolko god popularno bilo ponavljati floskule o drzavi, ne ulaze se u kulturu i bla bla bla, stoji, hajd, al nije pijaca pa da, ako vec imas para, odes i kupis sebi koji kilogram kulture. Ne ide to bas tako.

Ne treba nama vise ni tih para kolko nam treba vise ljudi voljnih uopste da se dotaknu svijeta oko sebe.

A imamo opet i takvih, srecom.

Ima se sta vidjeti, daleko od toga, ali je nevjerovatno i sta se sve moze vidjeti po nasim daskama. A haj ti sad ljudima objasni da postoji i teatarska verzija turbofolka. Jer kulturni dogadjaj a treba se kulturno uzdizati. Jel.

A publika se ionako odavno gadja u glavu tom tupavom pricom kako eto nisu kompetentni da ista kazu o teatru pa ista o predstavama samo sa probranim floskulama- divno, zaista, bas umjetnost!, a i to u nekakvom polugrcu i oprezno jer jelte, lijepo nisu kompetentni.

Cista umjetnost.
piupiu

#5521 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Imamo mi odličnih predstava, samo ih slabo ko prati. "Kavkaski krug kredom". "Naš razred". "Sjećaš li se Dolly Bell". "Jedvanosimsoboakalomistobo". "Sve se nekako preživi osim smrti". "Helverova noć". Kad je Carmela igrala u inostranstvu, ljudima nije trebao prijevod za ovacije. Nažalost, Dragana Jovičića više nema... Mahaluša - to ne igra u Kameronom nego u onom nekom centru u Jelićevoj, to nije njihova produkcija.
piupiu

#5522 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

n+1 wrote: 30/05/2022 16:51
piupiu wrote: 30/05/2022 16:38 @n+1 Jok, nego treba da bude diktatura, Maova kulturna revolucija. Mislila sam da si ti malo ozbiljniji mislilac.
Posve je nebitno kakav sam ja, zamolit ću te da se fokusiraš na temu umjesto ličnosti.
Nije mi interesantna tvoja ličnost, već način razmišljanja o ovoj temi. Dakle, mislim da o ovome razmišljaš kontraški, a ne ozbiljno. Dakle - socijalizam je ulagao u kulturu. Tick. Ali je od nje očekivao i revolucionarnu propagandu. Untick. Na koji način treba ulagati u kulturu? Pogledati pod "Creative Europe".
Niemand

#5523 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Niemand »

Ne znam ni da igra mahalusa vise, ne bih rekla, ima tome godina, al to je uredno igralo po kamernom, i mahalac. Ne bih znala reci ni o produkciji ni detaljima.
piupiu

#5524 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Niemand wrote: 01/06/2022 09:07 Ne znam ni da igra mahalusa vise, ne bih rekla, ima tome godina, al to je uredno igralo po kamernom, i mahalac. Ne bih znala reci ni o produkciji ni detaljima.
Ma da, u pravu si, tamo igra neka nova varijacija na temu - Bosanac ili nešto tako. Ne znam da li je to bila produkcija Kamernog - mislim da možda nije - nego da su imali prostor? Ili jeste? A la ono - Sarajevski dani terorizma sa Helem nejse, mislim da su oni samo zakupili prostor?
n+1

#5525 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

piupiu wrote: 01/06/2022 08:45
n+1 wrote: 30/05/2022 16:51

Nije mi interesantna tvoja ličnost, već način razmišljanja o ovoj temi. Dakle, mislim da o ovome razmišljaš kontraški, a ne ozbiljno. Dakle - socijalizam je ulagao u kulturu. Tick. Ali je od nje očekivao i revolucionarnu propagandu. Untick. Na koji način treba ulagati u kulturu? Pogledati pod "Creative Europe".
Sve OK, samo bih cijenio da, ako ti je već interesantan način razmišljanja o temi, adresiraš taj način razmišljanja, umjesto što daješ opaske o sagovorniku. Valjda imamo toliku kulturu dijaloga na temi o kulturi.

Što se tiče ostatka posta, valjda ne treba pojašnjavati da svaki socioekonomski sistem, ne samo socijalizam, koristi kulturu i za propagadne svrhe.
Post Reply