Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

BHF_Manijak

#551 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

Da sad ne citiram svakog ponaosob, samo da kazem da sam ja o logicnim stvarima pricao i kako bi trebalo da bude, a to sto kod nas tako ne funkcionise je druga stvar. Nije dzaba Andric davno reko gdje prestaje logika pocinje Bosna. Nazalost kod nas je to tako.
U cemu je problem ako rekoh da je logicno da se ljudi trebaju nazivati Bosancima, Bosnjanima, Bosnjacima, nazovite ih kako hocete? Isto ko sto su u Francuskoj Francuzi, ma odakle dosli ili u Svedskoj, Danskoj itd...Samo se kod nas etnicke grupacije gledaju, vjera i slicno...Ali hajd, da ne kvarim idilu, nastavite i dalje sa diskusijom.

Canton, hoces reci da sam ja taj koji sad zagovara podjelu zemlje pa me poistovjeti sa Tudjmanom i Cosicem, e aferim ti bilo vala! :roll: Ako zelim nromalno uredjenje zemlje a ne ovakva sranja onda sam za podjelu? Najjace nam je opravdanje "da to tako mora funkcionisati, da drugacije ne moze" a drugacije nismo ni pokusali.

@Rijeka, sinko ti malo bolje prouci historiju pa se onda vrati na topic. Bilo je i Ilira nekad ovdje, od kojih recimo Albanci nose najvise naslijedja, pa hoces i za njih reci da su niko i nista jer nisu od Slavena?! :lol: :roll:
Sto se jezika tice, ne bih odgovarao na tu vasu propagandu, samo cu ti opet reci procitaj malo bolje historiju jer ocigledno elementarne stvari ne poznajes a ti bi da diskutujes. :roll:
Bušman

#552 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Prije svega trebas da znas da su etnicki Bosnjaci za razliku od Srba (djelimicnim porijeklom Slavena) autohtoni narod Balkana i da se nisu kao Srbi u 5-6 stoljecu doselili na Balkan. Etnicki Bosnjaci prije svega vode porijeklo od etnickih Ilira i njihovih plemena. Nakon raznih okupacija Balkana Bosnjaci kao etnicka grupa su se mjesali sa drugim dolazecim etnickim grupama u vecoj ili manjoj mjeri kao sto su Romani, Germani, Slaveni i drugi. Vremenom su se asimilirali u jednu mjesavinu ovih svih prethodno navedenih etnickih grupa. Posto su Slaveni u to vrijeme dominirali sa njihovim slavenskim jezikom tako su ga i Bosnjaci (kao recimo i Bugari) konvertirali na tazj jezik. Znaci da rezimiramo, Bosnjaci vode svoje genetsko mjesovito porijeklo od Ilira, Germana, Slavena i i drugih, pricaju danas konvertiranim slavenskim bosanskim jezikom i za razliku od Srba su autohtona etnicka grupa ili danas autohtoni narod Balkana.
Djelomicno da, ali je kultura koju su donijeli u svoju prvu drzavu (banovina Bosna) poprilicno slavenska. I btw, gdje ti je to istrazivanje na kojima ti baziras te svoje teze. One ne govore za Bosnjake nego za ljude koji zive u BIH. Oni se, kao sto se sjecas danas izjasnjavaju i kao Srbi.

Znas sta je najveca ironija, vrlo cest podrugljivi naziv za Srbe medju kretenoidnim muslimanima ovdje je ni manje ni vise nego Vlasi. Inace to je romanizirano ilirsko pleme koje je prihvatilo slavensku kulturu nekad u 7. stoljecu. :D
Last edited by Bušman on 07/04/2012 14:25, edited 1 time in total.
HM 2011

#553 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Uz pravo na lokalnu samoupravu, ravnopravnu raspodjelu prihoda, ravnomjeran i održiv razvoj, izostanak korupcije te poštivanje fundamentalnih ljudskih prava, kao glavne nacionalne smijernice BiH - i sve to da nije SEMANTIČKi nego istinski !

nema potrebe za strahom od majorazicije bilo koga nad bilo kim.....

međutim, sprska srbima 49%
hrvatski kantoni hrvatima 25,5 %
bošnjacima ostalo 25,5 % (ko ih hebe što su njegovali multietničnost)
ostale ko hebe,
te politikom lako ćemo ako zadržimo sve tekovine rata te ih nastavimo nadograđivati novim ideološkim konstruktima - svi zajedno dobijamo veliko jedno preko dvoga,

što je ujedno ono što smo imali i do sada.....

Koga pozvati na pravednost, ili humanost ?

stranica bhdani.com

http://www.bhdani.com/arhiva/231/t23112.shtml
Canton

#554 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
Canton, hoces reci da sam ja taj koji sad zagovara podjelu zemlje pa me poistovjeti sa Tudjmanom i Cosicem, e aferim ti bilo vala! :roll: Ako zelim nromalno uredjenje zemlje a ne ovakva sranja onda sam za podjelu? Najjace nam je opravdanje "da to tako mora funkcionisati, da drugacije ne moze" a drugacije nismo ni pokusali.
Pa sam si se svrstao medju njih, jer i oni smatraju da je konstitutivnost nepotreba i da je Bosna i Hercegovina oduvijek hrvatska odnosno srpska zemlja...
A ZAVNOBiH je fino rekao cija je, a i cija nije.
Drugacije moze, al ratom... Probao je Karadjordjevic gradjansku pa ne moze, Probao je Rankovic pa ne moze,
Probao je Milosevicu pa ne moze, Probao je Izetbegovic pa ne moze...
Canton

#555 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:Canton, i ti udaras po podjelama kad ostanes bez argumenata... :-)
Valjda u gradjanskom drustvu ne bi bilo bitno ko je ko. Hocemo li brojati krvna zrnca i imigrantima koji budu dolazili u BiH ako nekad budemo napredna drzava ?
Pa nebi bilo bitno ko je ko, ali bi se vrlo dobro znalo ko je ko. Ne zelim da ponavljamo greske Miloseviceve politike spram SFRJ.
Canton

#556 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote:
Ma ta konstitutivnost naroda je glupost. Ja jedva cekam taj famozni popis stanovnistva pa da mi ostali (neopredjeljeni kao ova tri teokratsko-vazalna tora ovaca) pokazemo da nas ima puno vise. Pa da onda vidis kako ce se borba za vlast zakuhati :D

Samo da ga odrade kako treba pa da ne bude kao u Hrvatskoj prijetnji od strane ljudi koji su radili popis sa ciljem zastrasivanja. Sto se mene tice, ja cu svoje busmanstvo i sjekirom branit :D :D
Tebi je glupost zato sto im ne pripadas, po svom izboru.
BHF_Manijak

#557 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

Canton wrote:
BHF_Manijak wrote:
Pa sam si se svrstao medju njih, jer i oni smatraju da je konstitutivnost nepotreba i da je Bosna i Hercegovina oduvijek hrvatska odnosno srpska zemlja...
A ZAVNOBiH je fino rekao cija je, a i cija nije.
Drugacije moze, al ratom... Probao je Karadjordjevic gradjansku pa ne moze, Probao je Rankovic pa ne moze,
Probao je Milosevicu pa ne moze, Probao je Izetbegovic pa ne moze...
A zasto mora biti ILI-ILI?! Znaci ili je ovako zemlja konstitutivnih naroda ili je srpska i hrvatska, a zasto ne moze biti zemlja Bosanaca i Hercegovaca pod jednim imenom?! :roll:
Canton

#558 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
A zasto mora biti ILI-ILI?! Znaci ili je ovako zemlja konstitutivnih naroda ili je srpska i hrvatska, a zasto ne moze biti zemlja Bosanaca i Hercegovaca pod jednim imenom?! :roll:
Pa svi mi u Bosni i Hercegovini sa njenim drzavljanstvom i jesmo bosanci i hercegovci...

Jesi li se ikad zapitao zasto jugoslavija nije mogla biti samo drzava jugoslovena?
Bušman

#559 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Canton wrote:Tebi je glupost zato sto im ne pripadas, po svom izboru.
Slicna glupost je napravljena u Siriji (manjina vlada vecinom i sad su se ljudi sjetili pobuniti, jer im je dosta loseg zivota dok vlast uziva u izobilju). Samo sto je kod nas ta glupost legalizirana.
Ja samo cekam kada ce se rulja naoruzati i srusiti ovaj poredak. Nemas pojma koliko se radujem tom danu, a doci ce. Vidjet ces ;)
Canton

#560 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote:
Canton wrote:Tebi je glupost zato sto im ne pripadas, po svom izboru.
Slicna glupost je napravljena u Siriji (manjina vlada vecinom i sad su se ljudi sjetili pobuniti, jer im je dosta loseg zivota dok vlast uziva u izobilju). Samo sto je kod nas ta glupost legalizirana.
Ja samo cekam kada ce se rulja naoruzati i srusiti ovaj poredak. Nemas pojma koliko se radujem tom danu, a doci ce. Vidjet ces ;)
Pokusali su... i jedni i drugi i treci ... napraviti Bosnu i Hercegovinu ili neki njen dio samo za "svoje" pa ljudi to platise zivotima a onda i dalje ostade i,i,i
Bušman

#561 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Canton wrote:Pokusali su... i jedni i drugi i treci ... napraviti Bosnu i Hercegovinu ili neki njen dio samo za "svoje" pa ljudi to platise zivotima a onda i dalje ostade i,i,i
I to znaci da treba odustati od ideje? Nikad, treba ukinuti konstitutivnost naroda i doslovno primijenjivati evropsku konvenciju o ljudskim pravima jednako za sve ljude.
Canton

#562 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote: I to znaci da treba odustati od ideje? Nikad, treba ukinuti konstitutivnost naroda i doslovno primijenjivati evropsku konvenciju o ljudskim pravima jednako za sve ljude.
Evropska konvencija o ljudskim pravima nije u sukobu sa konstitutivnoscu naroda.
BL 1987

#563 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote:
BL 1987 wrote:Canton, i ti udaras po podjelama kad ostanes bez argumenata... :-)
Valjda u gradjanskom drustvu ne bi bilo bitno ko je ko. Hocemo li brojati krvna zrnca i imigrantima koji budu dolazili u BiH ako nekad budemo napredna drzava ?
Pa nebi bilo bitno ko je ko, ali bi se vrlo dobro znalo ko je ko. Ne zelim da ponavljamo greske Miloseviceve politike spram SFRJ.
Najbolje da ti malo razmislis pa da se vratis za par dana na temu.
Juce si pricao da bi gradjanska BiH bila bosnjacka BiH.
Danas pricas kako bi gradjanska BiH uzrokovala podjelu BiH.
Sutra...
Bušman

#564 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Canton wrote:
Bušman wrote: I to znaci da treba odustati od ideje? Nikad, treba ukinuti konstitutivnost naroda i doslovno primijenjivati evropsku konvenciju o ljudskim pravima jednako za sve ljude.
Evropska konvencija o ljudskim pravima nije u sukobu sa konstitutivnoscu naroda.
Pitaj gospodina Sejdica i gospodina Fincija da li je u suprotnosti. Ustvari, pitaj evropski sud za ljudska prava sta oni misle o tome da li je konstitutivnost naroda u suprotnosti sa konvencijom.
Canton

#565 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Sutra...
Plavuso

gradjanska BiH bi bila Bosnjacka BiH(ukoliko bi bila bez entiteta) to je isto ono kako je Milosevic zamisljao i radio Jugoslaviji.. znas ministar odbrane -Srbin, komandant JNA Srbin, svi njegovi zamjenici Srbi itd..
Eh isto bi bilo u BiH samo bi Bosnjaci bili zamjenjeni Srbima.

Ukoliko bi ostali entiteti ima li bi 1 bosnjacki 1 srpski entitet i hrvati bi imali nesto malo vlasti u 2-3 kantona...
Canton

#566 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote: Pitaj gospodina Sejdica i gospodina Fincija da li je u suprotnosti. Ustvari, pitaj evropski sud za ljudska prava sta oni misle o tome da li je konstitutivnost naroda u suprotnosti sa konvencijom.
Boze dragi, kako slabo baratas informacijama.
U Strazburu se nije sudilo o konstitutivnosti nego o tome sto nas ustav nazalost sadrzi stvari koje stvaraju diskriminaciju. Konstitutivnost nije diskirminatorska ali je danasnji ustav diskriminatorski.

Nego podnesi i ti apelaciju sudu u Strazburu, pa da vidimo
HM 2011

#567 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Canton wrote:
BL 1987 wrote:
Sutra...
Plavuso

gradjanska BiH bi bila Bosnjacka BiH(ukoliko bi bila bez entiteta) to je isto ono kako je Milosevic zamisljao i radio Jugoslaviji.. znas ministar odbrane -Srbin, komandant JNA Srbin, svi njegovi zamjenici Srbi itd..

Ukoliko bi ostali entiteti ima li bi 1 bosnjacki 1 srpski entitet i hrvati bi imali nesto malo vlasti u 2-3 kantona...
a izvini onda ako svi imaju svoj entitet odkud onda tebi "pravedniče" pravo da za hrvate kažeš - eto nešto malo vlasti u 2-3 kantona - to tebi pravedno ?

svi entiet - svi entitet pa ako treba i jevrejima i romima dati po jedan - neka nek imaju.... zlu ne trebalo.....

šta fali tome da svi mi budemo puno više Bosanci i Hercegovci a u političkom životu puno puno manje srbi, hrvati i bošnjaci ?
Bušman

#568 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Canton wrote:Boze dragi, kako slabo baratas informacijama.
U Strazburu se nije sudilo o konstitutivnosti nego o tome sto nas ustav nazalost sadrzi stvari koje stvaraju diskriminaciju. Konstitutivnost nije diskirminatorska ali je danasnji ustav diskriminatorski.

Nego podnesi i ti apelaciju sudu u Strazburu, pa da vidimo
Konstitutivnost jeste diskriminatorska po definiciji, jer sama rijec svojim znacenjem limitira ko ucestvuje u gradjanstvu. Procitaj malo bolje evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a onda tu odluku o konstitutivnosti naroda pa ces vidjeti koliko je samo diskriminatorska - jednostavno trazi o tebe da imas pravo na jedan izbor (ili dva, tri, pet, deset, svejedno), ali imas zakonom ogranicenu slobodu izbora.
Canton

#569 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote:[

Konstitutivnost jeste diskriminatorska po definiciji, jer sama rijec svojim znacenjem limitira ko ucestvuje u gradjanstvu. Procitaj malo bolje evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a onda tu odluku o konstitutivnosti naroda pa ces vidjeti koliko je samo diskriminatorska - jednostavno trazi o tebe da imas pravo na jedan izbor (ili dva, tri, pet, deset, svejedno), ali imas zakonom ogranicenu slobodu izbora.
Nista brate onda podnesi apelaciju u Strazbur i da i to rijesimo.
Ja tvrdim da konstitutivnost nije diskriminatorska ali neke odredbe ustava jesu.
Bušman

#570 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

Canton wrote:Nista brate onda podnesi apelaciju u Strazbur i da i to rijesimo.
Ja tvrdim da konstitutivnost nije diskriminatorska ali neke odredbe ustava jesu.
Ne brini se, to je vec uradjeno za mene (Sejdic-Finci). Pandorina kutija je otvorena, sad kada izmjene budu napravljene evropski sud ce odluciti da li je izmjena zadovoljavajuca ili ne. Sve ces vidjeti. Samo sjedi i uzivaj :D
BL 1987

#571 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote:
BL 1987 wrote:
Sutra...
Plavuso

Pa ne prica se uopste o ukidanju entiteta vec o bespotrebnoj krnjoj konstitutivnosti kojoj je jedina svrha da politicari iz RS i FBiH jedni druge mogu malo zezati na domacem terenu plus da diskriminise sve koji nisu SHB.
Kad bi zaista ispostovali konstitutivnost ovdje bi izbio rat za dva dana. Zamisli da su Srbi ravnopravni sa Bosnjacima u Sarajevu pa da Dodik preko svojih politicara moze upravljati istim. Samo zamisli... Sto kaze kolega iznad to bi bila vladavina manjine nad vecinom i naravno da bi Sarajlijama pukao film i to veoma brzo.
Zato se treba odmaknuti od nacionlanih igrica...
Last edited by BL 1987 on 07/04/2012 14:59, edited 1 time in total.
Canton

#572 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote: a izvini onda ako svi imaju svoj entitet odkud onda tebi "pravedniče" pravo da za hrvate kažeš - eto nešto malo vlasti u 2-3 kantona - to tebi pravedno ?

svi entiet - svi entitet pa ako treba i jevrejima i romima dati po jedan - neka nek imaju.... zlu ne trebalo.....

šta fali tome da svi mi budemo puno više Bosanci i Hercegovci a u političkom životu puno puno manje srbi, hrvati i bošnjaci ?
Covjece.. Boziji
Gdje sam ja rekao da je pravedno. Daj Allaha ti procitaj sta sam napisao.
Ako bi imali gradjanski sistem u danasnjem uredjenju BiH u koliko bi kantona imali vlast? natpolovicna vecina u u 2-3 kantona.. o tome sam govorio.

Ovo zadnje sto si napisao... ne fali nista.. cak podrzavam
Canton

#573 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Bušman wrote:
Canton wrote:Nista brate onda podnesi apelaciju u Strazbur i da i to rijesimo.
Ne brini se, to je vec uradjeno za mene (Sejdic-Finci). Pandorina kutija je otvorena, sad kada izmjene budu napravljene evropski sud ce odluciti da li je izmjena zadovoljavajuca ili ne. Sve ces vidjeti. Samo sjedi i uzivaj :D
Sjedic i Finci su apelaciju predali zbog ustava a ne zbog konstitutivnosti.
Konstitutivnost ce ostati ali ce se i omogociti onima koji nisu konstitutivci da mogu biti birani.
Kao i oni koji su konstitutivni al ne mogu biti birani npr. Bosnjak iz RSa ne moze biti clan predsjednistva BiH itd.
Bušman

#574 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

BL 1987 wrote:Zato se treba odmaknuti od nacionlanih igrica...
I da Dodik i njegovi pandani na ostale dvije strane izgube vlast? :D Pa nisu ni oni budale. Jedini nacin je, kao sto ranije rekoh, prizvati duh francuske revolucije i pobit gamad.
Canton

#575 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Pa ne prica se uopste o ukidanju entiteta vec o bespotrebnoj krnjoj konstitutivnosti kojoj je jedina svrha da politicari iz RS i FBiH jedni druge mogu malo zezati na domacem terenu plus da diskriminise sve koji nisu SHB.
Kad bi zaista ispostovali konstitutivnost ovdje bi izbio rat za dva dana. Zamisli da su Srbi ravnopravni sa Bosnjacima u Sarajevu pa da Dodik preko svojih politicara moze upravljati istim. Samo zamisli... Sto kaze kolega iznad to bi bila vladavina manjine nad vecinom i naravno da bi Sarajlijama pukao film i to veoma brzo.
Zato se treba odmaknuti od nacionlanih igrica...
Po cemu to Srbi nisu ravnopravni u Sarajevu sa Bosnjacima, ili Bosnjaci sa Srbima u Banjoj Luci?
Locked