Jugoslavija 1980-1992
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#551 Re: Jugoslavija 1980-1992
Brus Vejn je Betmen
o čem se ovdje govori ovoliko postova ti sad skontao 
- bokakotorska
#552 Re: Jugoslavija 1980-1992
Lajavi Ombre,
kad ja nesto shvatim trebalo bi da svi to shvataju vec odavno. Obicno.
Kako to ovde nije slucaj - dok ne skonta i zadnji - bice borba neprestana
kad ja nesto shvatim trebalo bi da svi to shvataju vec odavno. Obicno.
Kako to ovde nije slucaj - dok ne skonta i zadnji - bice borba neprestana
- hrle1976
#553 Re: Jugoslavija 1980-1992
vatrogasac wrote:hrle1976 wrote:
Netvrdim da je danas bolje na tim prostorima, ali zlatna doba su bila 1968 - 1983 barem tako tvrdi moj stari.
Ako su te godine bile zlatne, kakve su tek ostale?
Moj otac je iskljucivo, znaci od 1980 do 1984 god. Najvise zaradio kroz prodaju 14 i kusur duluma zemlje, i to ljudima koji su zelili da se dosele u Sarajevo, a veci dio godina su proveli kao radnici po Austriji, Njemackoj, Svedskoj itd. U to vrijeme dinar je iz dana u dan gubio vrijednost, tako da si iz dana u dan imao vise ako si imao njemackih maraka. U to vrijeme 500m2 gradjevinskog zemljista si komotno mogao prodati za 30.000DM, a obicnog zemljista za 25.000DM pa sad izracunaj. A kupaca koji su radili vani je bilo brdo u to vrijeme, neki su inace dolazili iz Bosne, nesto iz Hercegovine, a dosta je bilo sa Sandzaka ili Kosova. Naravno treba imati srecu pa imati 14 duluma zemlje, ali kada bi nam povratili, odnosno kada bi povratili ostali 21 dulum zemlje sto je tadasnja SFRJ uzela u doborobit naroda za izgradnju Sarajevskog aerodoroma, onda bi mogli komotno naplacivati taksu za koristenje piste!
Sa tim novcem u to vrijeme mi smo mogli ziviti grofovski, samo sto otac nije vjerovao u opstanak Jugoslavije, pa je gledao da investira novac u regione gdje je bio siguran da nece doci do problema. To je bila Ista i Slovenija. Kupio stan u Istri, te 3 duluma zemlje blizu mora. Kuca se napravila. Onda u Sloveniji kupio 5 duluma zemlje te stan u Ljubljani. Isto se kuca izgradila. U Sarajevu kupio jedan stan, te odtkupio stan koji dobio od firme (to je bila stela u to vrijeme). Pa fino izdao ta dva stana, te kucu Sarajevu isto izdao. U Ljubljani stan izdao, e kad su kuce bile gotove onda i njih izda tj. u Sloveniji i Istri. Mi se odselili u Cesku.
Poslje rata u BiH je stanove prodao, te kucu i nesto zemljista. U Istri je prodao stan i nesto zemljista. U Sloveniji je nesto zemljista prodao. Stan i dan danas iznajmljuje, kucu ima te ima i dvi vikendce blizu skijaskih odmaralistima. I na sve to opet mu nije bilo mrsko da ima normalan posao i da radi te da ima i jednu platu pokraj svih ostalih zarada.
Mi smo zivili dobro na racun propale ekonomije u YU, gastarbajtera koji su zelili da pokazu kupovnu moc, te malo dugacijeg razmisljanja.
E sada mozete zamisliti koliko su politicari zaradili stim sto su krali stanove itd. Moja otac je sa 14 duluma zemlje te malo investicije na drugim lokacijama postaigao dobar nivo. Ako je moj otac mogao da zaradi preko dva miliona njemackih maraka kroz te godine tj. da obrne, znaci ne netto nego brutto sve. Ja mislim da su pojedini u Sarajevu koji su zamocili duboko prste, izvukli jedno 30-50 miliona njemackih maraka.
- hrle1976
#554 Re: Jugoslavija 1980-1992
vatrogasac wrote:hrle1976 wrote:
Netvrdim da je danas bolje na tim prostorima, ali zlatna doba su bila 1968 - 1983 barem tako tvrdi moj stari.
Ako su te godine bile zlatne, kakve su tek ostale?
Moj otac je iskljucivo, znaci od 1980 do 1984 god. Najvise zaradio kroz prodaju 14 i kusur duluma zemlje, i to ljudima koji su zelili da se dosele u Sarajevo, a veci dio godina su proveli kao radnici po Austriji, Njemackoj, Svedskoj itd. U to vrijeme dinar je iz dana u dan gubio vrijednost, tako da si iz dana u dan imao vise ako si imao njemackih maraka. U to vrijeme 500m2 gradjevinskog zemljista si komotno mogao prodati za 30.000DM, a obicnog zemljista za 25.000DM pa sad izracunaj. A kupaca koji su radili vani je bilo brdo u to vrijeme, neki su inace dolazili iz Bosne, nesto iz Hercegovine, a dosta je bilo sa Sandzaka ili Kosova. Naravno treba imati srecu pa imati 14 duluma zemlje, ali kada bi nam povratili, odnosno kada bi povratili ostali 21 dulum zemlje sto je tadasnja SFRJ uzela u doborobit naroda za izgradnju Sarajevskog aerodoroma, onda bi mogli komotno naplacivati taksu za koristenje piste!
Sa tim novcem u to vrijeme mi smo mogli ziviti grofovski, samo sto otac nije vjerovao u opstanak Jugoslavije, pa je gledao da investira novac u regione gdje je bio siguran da nece doci do problema. To je bila Ista i Slovenija. Kupio stan u Istri, te 3 duluma zemlje blizu mora. Kuca se napravila. Onda u Sloveniji kupio 5 duluma zemlje te stan u Ljubljani. Isto se kuca izgradila. U Sarajevu kupio jedan stan, te odtkupio stan koji dobio od firme (to je bila stela u to vrijeme). Pa fino izdao ta dva stana, te kucu Sarajevu isto izdao. U Ljubljani stan izdao, e kad su kuce bile gotove onda i njih izda tj. u Sloveniji i Istri. Mi se odselili u Cesku.
Poslje rata u BiH je stanove prodao, te kucu i nesto zemljista. U Istri je prodao stan i nesto zemljista. U Sloveniji je nesto zemljista prodao. Stan i dan danas iznajmljuje, kucu ima te ima i dvi vikendce blizu skijaskih odmaralistima. I na sve to opet mu nije bilo mrsko da ima normalan posao i da radi te da ima i jednu platu pokraj svih ostalih zarada.
Mi smo zivili dobro na racun propale ekonomije u YU, gastarbajtera koji su zelili da pokazu kupovnu moc, te malo dugacijeg razmisljanja.
E sada mozete zamisliti koliko su politicari zaradili stim sto su krali stanove itd. Moja otac je sa 14 duluma zemlje te malo investicije na drugim lokacijama postaigao dobar nivo. Ako je moj otac mogao da zaradi preko dva miliona njemackih maraka kroz te godine tj. da obrne, znaci ne netto nego brutto sve. Ja mislim da su pojedini u Sarajevu koji su zamocili duboko prste, izvukli jedno 30-50 miliona njemackih maraka.
- Domaci izdajnik
#555 Re: Jugoslavija 1980-1992
Svaka čast tvome ocu na promućurnosti, ali to što je obrnuo obrnuo je na legalan i pošten način. To danas što je tvoj otac uradio i kako je uradio ne bi mogao ni sanjati bez 20x veće cifre....podmazivanje i štelu da ne pominjem.
- hrle1976
#556 Re: Jugoslavija 1980-1992
Maogao bi i danas izvuci fine novce za 14 duluma zemlje, samo sta bi za njih mogao kupiti je upitno... jer svi zele da se obgate preko noci, mom je uspjelo, ali to je samo tada moglo i nazalost izgleda nece vise ni moci. Kad npr. pogledam kuporodajne ugovore koje je pravio u Istri i Sloveniji, za sav taj novac sto je platio danas nemozes kupiti 2 duluma zemlje sa kucom u Istri.Lajavikrelac wrote:Svaka čast tvome ocu na promućurnosti, ali to što je obrnuo obrnuo je na legalan i pošten način. To danas što je tvoj otac uradio i kako je uradio ne bi mogao ni sanjati bez 20x veće cifre....podmazivanje i štelu da ne pominjem.
Tada si mogao za 50.000DM kupiti stan po zelji. 50.000DM 1983 je vrijedilo vise nego danas 200.000KM, a eto ko omjer je 1 na prema 1
- Domaci izdajnik
#557 Re: Jugoslavija 1980-1992
E jarane da ti znaš koji su zajeb moji napravili tokom rata sa vikendicom i placom kod Zadra
Kuća na sprat sa garažom zamijenjena za bezvrijednih 10 dunuma zemlje sa raspalom kućicom i šumom...sad kvadrat zemlje, ne zemlje nego kamenjara, u Zadraskom zaleđu košta 160 EURA!!!
a ovdje ne košta ni 15 KM a neće niko u brdo, kad dođe zima niz konopac u prodavnicu se spuštaju
Sredinom 70tih tamo je plac za vikendice bio haman džabe, sad je skupo ko da naftu vade, naime vikendaja manja nego što je moja bila je oko 170,000 EUR u istom mjestu, a ja za ovaj moj sadašnji amelj ne mogu dobiti ni 25 000 KM i do da mi se posreći 
-
dragan.s
#558 Re: Jugoslavija 1980-1992
Svaka čast tvom ocu koji je razmišljao na dugi rok.hrle1976 wrote: ...
Nisu političari mogli nešto više zaraditi. Jesu više od prosječnog zaposlenog, ali nisu to ni tada bile velike pare. Primanja sadašnjih političara su sigurno 2-3 puta veća nego ondašnjih. Stanove su dobijali svi zaposleni, a ne samo političari pa i ta teza ne stoji.
Obična raja je tada pravila vikendice u okolini svojih gradova jer je cijena zemlje bila vrlo niska, a nije bio skup ni građevinski materijal. Političari (kao i ostali imućniji) su pravili vikendice na moru. I tamo zemlja nije bila previše skupa. Pošto BiH nema mora sem Neuma onda su skoro svi naši političari tamo grupisali. U poređenju sa onim šta se danas gradi te vikendice su bile skromne. Sjećam se pred rat frke oko Neuma i neki list u nastojanju da što više oblati nekog političara (mislim da je Mikulić bio u pitanju) navodi kako njegova vikendica ima bakrene oluke? Kao eto, to je neki luksuz.
Generalno, ono vrijeme je bilo dušu dalo za snaći se dobro, ako je neko umio. Političari će uvijek imati vikendice i stanove, ali je kvalitet onog vremena bio i što je običan radnik mogao imati to isto (pa makar bez bakarnih oluka).
Što kaže jedan moj kolega: "Veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Mercedesa."
- hrle1976
#559 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ono "kosta" 170.000€ u nadi da ce neki glupi englez doci i kupiti. Samo sto englezi kad kupuju oni spuste cijenu za 70%, jer nisu ni oni mutavi. Jadranska obala nema nikakvu vrijednost ali to je jedini izvor HR pa su napuhali njen standard kao da je Miami a ono nista posebno, kamenjar obicni i to je to.Lajavikrelac wrote:E jarane da ti znaš koji su zajeb moji napravili tokom rata sa vikendicom i placom kod ZadraKuća na sprat sa garažom zamijenjena za bezvrijednih 10 dunuma zemlje sa raspalom kućicom i šumom...sad kvadrat zemlje, ne zemlje nego kamenjara, u Zadraskom zaleđu košta 160 EURA!!!
a ovdje ne košta ni 15 KM a neće niko u brdo, kad dođe zima niz konopac u prodavnicu se spuštaju
Sredinom 70tih tamo je plac za vikendice bio haman džabe, sad je skupo ko da naftu vade, naime vikendaja manja nego što je moja bila je oko 170,000 EUR u istom mjestu, a ja za ovaj moj sadašnji amelj ne mogu dobiti ni 25 000 KM i do da mi se posreći
- Domaci izdajnik
#560 Re: Jugoslavija 1980-1992
Istina al placevi idu ko na vatru! Lovrečica kod Umaga se za 5 godina udvostručila po broju kuća i sve su stranci...da kupuju, kupuju i to poprilično a i te cijene su povoljne u odnosu na npr Španiju i Grčku.
- hrle1976
#561 Re: Jugoslavija 1980-1992
U Spaniji kod Valencije cca. 5km od plaza i mora mozes kupiti kucu sa 400-500m2 zemljista, bazenom i kuca ima 120m2 za od 50.000 do 70.000€, ovo ti iz prve ruke govorim.Lajavikrelac wrote:Istina al placevi idu ko na vatru! Lovrečica kod Umaga se za 5 godina udvostručila po broju kuća i sve su stranci...da kupuju, kupuju i to poprilično a i te cijene su povoljne u odnosu na npr Španiju i Grčku.
- Domaci izdajnik
#562 Re: Jugoslavija 1980-1992
Koliko su u govnima i dužni para, za godinu dvije biće pošto Madrid 
- Domaci izdajnik
#563 Re: Jugoslavija 1980-1992
Zanimljiv tekst:
ČETIRI KORAKA DO OKUPACIJE SUVERENIH DRŽAVA
Perfidno smišljeni scenarij je slijedeći: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i kadrovsko stanje svake države koja zatraži financijsku pomoć za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovjetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.
PRVI KORAK -- PRIVATIZACIJA
Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodlžno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kralježnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili u radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. Da bi ušutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka s teškim dalekosežnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. "Možete vidjeti kako im se rašire oči na mogućnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduzeća i ključnih industrijskih poduzeća skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolara" -- kaže profesor Stiglitz.
DRUGI KORAK -- LIBERALIZACIJA
Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogučuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-žrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći dio raspoloživog kapitala na "zakonit" način nesmetano izlazi iz zemlje. Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat podimenom "krug vručeg novca". Novac ili, točnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u zemlju-žrtvu prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, bježi glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom bijegu kapitala državne pričuve mogu "presušiti" za samo nekoliko dana. Nakon takvog vješto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno traži od vlade zemlje-žrtve da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svjetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala. "Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv" -- kaže profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu zemlje-žrtve.
TREĆI KORAK -- TRŽIŠNO ODREĐIVANJE CIJENA
Tada MMF zemlju-žrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treči korak -- tako zvano "tržišno određivanje cijena". To je lijep izraz za dramatično dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (plaće) i mirovine. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osjetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, slijedi završni četvrti korak.
ČETVRTI KORAK -- MMF-ov PROSVJED
Tim prosvjedom je zemlja-žrtva doslovce bačena "na koljena" i "de facto" se nalazi pred posvemašnjim gospodarskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i posljednje kapi krvi. Programirano pojačava "vatru" i podiže socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno pučanstvo, nakon čega su posvuda buknuli žestoki prosvjedi i nemiri. U tom pogledu je također poučan primjer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povečanja cijene vode. Vješto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-žrtve, a nerijetko dovode i do stečaja vlade. Taj posvemašnji gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smiješnim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-žrtve u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim desetlječima u Trećem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ni pred čim ne prezaju.
- hrle1976
#564 Re: Jugoslavija 1980-1992
Pa sve dok neplatis kredit banci za npr. kucu, stan ili jahtu ko je vlasnik tvog "vlasnistva" onaj ko ti je dao novac, ko upravlja sa tvojom potrosnjom onaj ko ti je dao kredit jos pogotovo ako je kamata variabilna. 
-
radostan dan
#565 Re: Jugoslavija 1980-1992
Blumberg: Evropa danas podsjeća na Jugoslaviju
FENA - 27.11.2012 20:33
NJUJORK - Kriza koja potresa Evropu mogla bi, ako glave koje odlučuju ne budu imale dovoljno pameti, uzrokovati balkanizaciju Evrope, umjesto evropeizaciju Balkana, jer bi evropske države kojima prijeti raspad mogle završiti kao bivša Jugoslavija, prenosi u utorak slovenska novinska agencija STA osvrt Blumberga.
U osvrtu se podsjeća da su u nedjelju Katalonci birali novi regionalni parlament i, zapravo, većinom svojih glasova pokazali da žele referendum o nezavisnosti od Španije. Hoće li, i kako, Katalonija doista izboriti nezavisnost, pokazat će vrijeme, ali mogućnost da uskoro govorimo o "krnjoj Španiji", "bivšoj Belgiji" ili "nekadašnjoj Velikoj Britaniji" više ne pripada sferi čiste fikcije.

A takav rasplet ne djeluje nepoznato ikome ko je pratio raspad nekadašnje Jugoslavije, jer su sličnosti s današnjom situacijom u Evropi vidljive na dva nivoa. Jedna je podjela Evropske unije na sjever i zapad, a druga je istovrsna podjela, ali unutar nekih zemalja članica, pri čemu "sjevernjaci" iz Katalonije u Španiji, Valonije u Belgiji, Škotske u Velikoj Britaniji ili imaginarne Padanije u Italiji više ne žele, kako to oni vide, svojim novcem finansirati lijene i rastrošne južnjake. Jednak je i status Grka u očima Nijemaca na nivou EU.
Takva situacija bila je i u nekadašnjoj Jugoslaviji, nakon smrti Josipa Broza Tita, u kojoj su Slovenija i Hrvatska pristajale na finansiranje manje razvijenih dijelova države dok je bilo novca, ali su se stvari dramatično promijenile kad je nastupila kriza, koju je slijedila nova, pa još jedna itd...Paralele se mogu povući i na nivou nacionalističkih i krajnje desnih političara koji su i početkom 90-ih u ondašnjoj Jugoslaviji, ali i danas širom Evrope, dobili na značenju svojoj politikom protiv svih i svakog ko ne pripada narodu tog političara.
Sadašnje teorije o "Evropi više brzina" mogu se uporediti s ondašnjim konceptom "asimetrične federacije", a ni komunističko vodstvo, krajnje birokratizovano, tadašnje SFRJ nije bilo izabrano na izborima, kao ni današnje vodstvo EU. Bivša SFRJ imala je rotirajuće predsjedništvo koje je teško ne usporediti s današnjim rotirajućim predsjedništvom EU, s tim što je strah od preglasavanja i u ondašnjoj državi i u današnjoj Uniji temeljni razlog odbijanja načela - jedna osoba, jedan glas.
No, ako se stanje oko Jugoslavije prenese na današnji trenutak, onda se vidi da separatistički pokreti baš nisu rezultirali onim što je narod očekivao. Svojedobno je, podsjeća autor, Jugoslavija bila važna evropska zemlja, kao što su to danas Španija ili Ujedinjeno Kraljevstvo, a EU je priznata svjetska sila (nezavisno o sadašnjem slabljenju utjecaja). Istovremeno, sedam malih država koje su proizašle iz Jugoslavije društveno i kulturno su u pozadini događanja, a broj stanovnika u stalnom je padu. Njihov utjecaj u svijetu je slab i zato moraju slušati pravila i odredbe drugih, naročito EU.
EU i zemlje u EU kojima prijeti secesija nekih dijelova teritorija moraju pronaći nove i djelotvorne načine komunikacije, a ako prevagnu mudre glave, to se može postići. U suprotnom se otvara mogućnost balkanizacije Evrope, što bi, po ocjeni autora, bila tragedija.
----------------------------------------------------------------------
šo sam se naSkirO...
FENA - 27.11.2012 20:33
NJUJORK - Kriza koja potresa Evropu mogla bi, ako glave koje odlučuju ne budu imale dovoljno pameti, uzrokovati balkanizaciju Evrope, umjesto evropeizaciju Balkana, jer bi evropske države kojima prijeti raspad mogle završiti kao bivša Jugoslavija, prenosi u utorak slovenska novinska agencija STA osvrt Blumberga.
U osvrtu se podsjeća da su u nedjelju Katalonci birali novi regionalni parlament i, zapravo, većinom svojih glasova pokazali da žele referendum o nezavisnosti od Španije. Hoće li, i kako, Katalonija doista izboriti nezavisnost, pokazat će vrijeme, ali mogućnost da uskoro govorimo o "krnjoj Španiji", "bivšoj Belgiji" ili "nekadašnjoj Velikoj Britaniji" više ne pripada sferi čiste fikcije.

A takav rasplet ne djeluje nepoznato ikome ko je pratio raspad nekadašnje Jugoslavije, jer su sličnosti s današnjom situacijom u Evropi vidljive na dva nivoa. Jedna je podjela Evropske unije na sjever i zapad, a druga je istovrsna podjela, ali unutar nekih zemalja članica, pri čemu "sjevernjaci" iz Katalonije u Španiji, Valonije u Belgiji, Škotske u Velikoj Britaniji ili imaginarne Padanije u Italiji više ne žele, kako to oni vide, svojim novcem finansirati lijene i rastrošne južnjake. Jednak je i status Grka u očima Nijemaca na nivou EU.
Takva situacija bila je i u nekadašnjoj Jugoslaviji, nakon smrti Josipa Broza Tita, u kojoj su Slovenija i Hrvatska pristajale na finansiranje manje razvijenih dijelova države dok je bilo novca, ali su se stvari dramatično promijenile kad je nastupila kriza, koju je slijedila nova, pa još jedna itd...Paralele se mogu povući i na nivou nacionalističkih i krajnje desnih političara koji su i početkom 90-ih u ondašnjoj Jugoslaviji, ali i danas širom Evrope, dobili na značenju svojoj politikom protiv svih i svakog ko ne pripada narodu tog političara.
Sadašnje teorije o "Evropi više brzina" mogu se uporediti s ondašnjim konceptom "asimetrične federacije", a ni komunističko vodstvo, krajnje birokratizovano, tadašnje SFRJ nije bilo izabrano na izborima, kao ni današnje vodstvo EU. Bivša SFRJ imala je rotirajuće predsjedništvo koje je teško ne usporediti s današnjim rotirajućim predsjedništvom EU, s tim što je strah od preglasavanja i u ondašnjoj državi i u današnjoj Uniji temeljni razlog odbijanja načela - jedna osoba, jedan glas.
No, ako se stanje oko Jugoslavije prenese na današnji trenutak, onda se vidi da separatistički pokreti baš nisu rezultirali onim što je narod očekivao. Svojedobno je, podsjeća autor, Jugoslavija bila važna evropska zemlja, kao što su to danas Španija ili Ujedinjeno Kraljevstvo, a EU je priznata svjetska sila (nezavisno o sadašnjem slabljenju utjecaja). Istovremeno, sedam malih država koje su proizašle iz Jugoslavije društveno i kulturno su u pozadini događanja, a broj stanovnika u stalnom je padu. Njihov utjecaj u svijetu je slab i zato moraju slušati pravila i odredbe drugih, naročito EU.
EU i zemlje u EU kojima prijeti secesija nekih dijelova teritorija moraju pronaći nove i djelotvorne načine komunikacije, a ako prevagnu mudre glave, to se može postići. U suprotnom se otvara mogućnost balkanizacije Evrope, što bi, po ocjeni autora, bila tragedija.
----------------------------------------------------------------------
šo sam se naSkirO...
- Domaci izdajnik
#566 Re: Jugoslavija 1980-1992
Nek malo i njih posavjetuju kao što su i nas....pa se još nismo počeli oporavljati od savjeta 
-
radostan dan
#567 Re: Jugoslavija 1980-1992
to onda izgleda ovako -
slo - 21,5 x zaduženija
cro - 15
cg - približno 12 x
bih - 8
mak-7,5
srb-7
kitu ćemo im vratiti. nek vraćaju žiranti - kol, de mikelis, papandreu, kutiljero...
slo - 21,5 x zaduženija
cro - 15
cg - približno 12 x
bih - 8
mak-7,5
srb-7
kitu ćemo im vratiti. nek vraćaju žiranti - kol, de mikelis, papandreu, kutiljero...
- LBVIEW
#568 Re: Jugoslavija 1980-1992
Bojim se da neki savjete nisu mogli ni cuti od nacionalnog zanosa koji je paralizirao sva cula, a isti se jos i katalizirao kroz usta jednog ,sto je onomad na izvjesnom polju u bivsoj juznoj pokrajini Republike Srbije vikao:"ne cujem dobro!"Lajavikrelac wrote:Nek malo i njih posavjetuju kao što su i nas....pa se još nismo počeli oporavljati od savjeta
- seln
#569 Re: Jugoslavija 1980-1992
Osim sto brojevi nisu tacni...radostan dan wrote:to onda izgleda ovako -
slo - 21,5 x zaduženija
cro - 15
cg - približno 12 x
bih - 8
mak-7,5
srb-7
sto razbiste tako lijepu zemlju?
-
sredoje
#570 Re: Jugoslavija 1980-1992
pa zemlja je i dalje lijepa? tu je gdje je i bila?seln wrote:Osim sto brojevi nisu tacni...radostan dan wrote:to onda izgleda ovako -
slo - 21,5 x zaduženija
cro - 15
cg - približno 12 x
bih - 8
mak-7,5
srb-7
- seln
#571 Re: Jugoslavija 1980-1992
Da, sa 100.000+ mrtvih, razrusenom infrastrukturom, industrijom, spomenicima kulture...sredoje wrote:pa zemlja je i dalje lijepa? tu je gdje je i bila?seln wrote:Osim sto brojevi nisu tacni...radostan dan wrote:to onda izgleda ovako -
slo - 21,5 x zaduženija
cro - 15
cg - približno 12 x
bih - 8
mak-7,5
srb-7
i mrznjom koja se uspjesno podgrijava kad god se malo ohladi.
Za krepati od ljepote.
- Domaci izdajnik
#572 Re: Jugoslavija 1980-1992
Glavno je da su čuli i načuli Francek, Janša, Alija i pomeljari im al samo ono što njima paše....pa sad jedemo govna rukama mjesto zlatnom kašikom jelte....LBVIEW wrote:Bojim se da neki savjete nisu mogli ni cuti od nacionalnog zanosa koji je paralizirao sva cula, a isti se jos i katalizirao kroz usta jednog ,sto je onomad na izvjesnom polju u bivsoj juznoj pokrajini Republike Srbije vikao:"ne cujem dobro!"Lajavikrelac wrote:Nek malo i njih posavjetuju kao što su i nas....pa se još nismo počeli oporavljati od savjeta
Slažem seDa, sa 100.000+ mrtvih, razrusenom infrastrukturom, industrijom, spomenicima kulture...
Za krepati od ljepote.
- Domaci izdajnik
- LBVIEW
#574 Re: Jugoslavija 1980-1992
Kad je ovaj porucivao da "Srbe niko ne sme da bije" i da "ni oruzane bitke nisu iskljucene", na ovoj drugoj strani su jos bili Racan i Durakovic. Ali, sta ces, pojedinima su hronologija desavanja, kauzalitet i sl "sitnice" nepoznanica, sto naravno nikog vise ne cudi, ali sto svakako ni ne opravdava doticne i diskvalificira za argumentiranu raspravu pa makar to bilo i na ovako neformalnom mjestu poput podforima historija na SaX-u.Lajavikrelac wrote:Glavno je da su čuli i načuli Francek, Janša, Alija i pomeljari im al samo ono što njima paše....pa sad jedemo govna rukama mjesto zlatnom kašikom jelte....LBVIEW wrote:Bojim se da neki savjete nisu mogli ni cuti od nacionalnog zanosa koji je paralizirao sva cula, a isti se jos i katalizirao kroz usta jednog ,sto je onomad na izvjesnom polju u bivsoj juznoj pokrajini Republike Srbije vikao:"ne cujem dobro!"Lajavikrelac wrote:Nek malo i njih posavjetuju kao što su i nas....pa se još nismo počeli oporavljati od savjeta
Slažem seDa, sa 100.000+ mrtvih, razrusenom infrastrukturom, industrijom, spomenicima kulture...
Za krepati od ljepote.
- Domaci izdajnik
#575 Re: Jugoslavija 1980-1992
Aj ti halfe lijepo na poskok ili neki sličan hercegbosanski forum pa tamo troluj i širi svoje komplekse ako nemaš šta konstruktivno za napisati razligu....uostalom nek se moderacija pobrine za to ja neću da upadam u prepucavanje