nemoj tako kvakva99 je kompetentan za sve teme , zna covjek sve , cudi me da pita nesto Ozonea, sigurno kvakva99 zna bolje od njega ,nema veze sto je Ozone bio na grbavici a kva kva99 nije , covjek je kompetentan za sve temekaranana wrote:a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
oni su do kraja maja 92. uzeli sta su zacrtali u gradu sarajevu, odnosno, mozda nisu uzeli sta su zacrtali ali su se pomirili sa onim sto imaju i da im je neko 1.juna 92 ponudio kraj rata sa statusom kakav je tada bio na terenu, oni bi ga prihvatili sto se grada sarajeva tice pa tako i opstine novo sarajevo.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
samojaznam
#551 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
kv99
#552 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mogu li ja tebe da pitam da li je jedino napad sa Grbavice znacio da su oni htjeli da okupiraju citav grad ? Da li je Grbavica bila jedino mjesto odakle se grad mogao da okupira ? Ako nisu izveli ni jedan napad poslije 1 juna sa Grbavice da li to znaci da nisu zeljeli da okupiraju grad ? Da li su napadi na grad prestali poslije 1 juna ako nije bilo napada sa Grbavice ? I sta je za tebe okupacija citavog grada ? Da li je to da okupiraju 100 % citav grad ili da ga stave u takvu poziciju da je kapitulacija neminovna ? Da li je za kapitulaciju grada potrebno da se napad izvrsi samo sa Grbavice ?karanana wrote:a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
oni su do kraja maja 92. uzeli sta su zacrtali u gradu sarajevu, odnosno, mozda nisu uzeli sta su zacrtali ali su se pomirili sa onim sto imaju i da im je neko 1.juna 92 ponudio kraj rata sa statusom kakav je tada bio na terenu, oni bi ga prihvatili sto se grada sarajeva tice pa tako i opstine novo sarajevo.
-
kv99
#553 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne pada snijeg da pokrije brijeg vec da svaka zvijer ostavi trag.samojaznam wrote:nemoj tako kvakva99 je kompetentan za sve teme , zna covjek sve , cudi me da pita nesto Ozonea, sigurno kvakva99 zna bolje od njega ,nema veze sto je Ozone bio na grbavici a kva kva99 nije , covjek je kompetentan za sve temekaranana wrote:a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
- dječak sa šibicama
#554 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja bih rekao da je to Famos, s obzirom da je na prvoj liniji, i da iz kancelarija gledaju na "muslimanske polozaje" a vidi se krakteristican pejzaz za podnozje Igmana (ravnica pa nagli uspon, ono je Hrasnica vjerovatno) .. i s obzirom da su sa Dobrinje isli rutom Vojkovici-Krupac-Vojkovici (ono na rijeci, Zeljeznica po svemu sudeci, u jednom momentu se vidi kamenolom u Krupcu)karanana wrote: gdje je ona fabrika transportera? jesu li hadzici?
-
Garincha
#555 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nakon plavih 11 nikad vise cilj nije bio napasti grad iz pravca grbavice, nego je primarni cilj dusmana bio sto vise se obogatiti, pokrasti i zauzet sto veci i bolji stan...a nekima, poput batka, i ubiti i silovati sto vise ljudi/zena...
a kad su se selili prije reintegracije vukli su sve sto su mogli odvuc, uticnice su cupali iz stanova i vodovodne cijevi, tada je kruzila zajebancija medju rajom koja ce ostati tipa "da su mogli stavili bi zgrade na prikolice i odvukli".
a sve sto nisu mogli ponijeti su palili... tih par mjeseci od potpisivanja dejtona do reintegracije bili su svakodnevna borba za opstanak, najmanje 4-5 puta je paljen i nas haustor, pa se morao spasavat da ne izgorimo svi unutra...
nevini ljudi su stradali, dok su se razne seljacine iz picke materine golemo obogatili samo na racun grbavice, a ne samo grbavice, nego cijele BiH.
a kad su se selili prije reintegracije vukli su sve sto su mogli odvuc, uticnice su cupali iz stanova i vodovodne cijevi, tada je kruzila zajebancija medju rajom koja ce ostati tipa "da su mogli stavili bi zgrade na prikolice i odvukli".
a sve sto nisu mogli ponijeti su palili... tih par mjeseci od potpisivanja dejtona do reintegracije bili su svakodnevna borba za opstanak, najmanje 4-5 puta je paljen i nas haustor, pa se morao spasavat da ne izgorimo svi unutra...
nevini ljudi su stradali, dok su se razne seljacine iz picke materine golemo obogatili samo na racun grbavice, a ne samo grbavice, nego cijele BiH.
- karanana
#556 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
samo hocu da kazem da oni nisu zudili da prosetaju bascarsijom koliko smo mi zudili da prohodamo grbavicom.kv99 wrote:Mogu li ja tebe da pitam da li je jedino napad sa Grbavice znacio da su oni htjeli da okupiraju citav grad ? Da li je Grbavica bila jedino mjesto odakle se grad mogao da okupira ? Ako nisu izveli ni jedan napad poslije 1 juna sa Grbavice da li to znaci da nisu zeljeli da okupiraju grad ? Da li su napadi na grad prestali poslije 1 juna ako nije bilo napada sa Grbavice ? I sta je za tebe okupacija citavog grada ? Da li je to da okupiraju 100 % citav grad ili da ga stave u takvu poziciju da je kapitulacija neminovna ? Da li je za kapitulaciju grada potrebno da se napad izvrsi samo sa Grbavice ?karanana wrote:a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
- dječak sa šibicama
#557 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Po meni, da su Srbi planirali zauzeti Sarajevo pod obavezno, nebi ga opkolili, odnosno logicno bi bilo da ostave uski koridor i onda "artiljerijskim posmatranjem" natjeraju civile na bijeg. Da je bio ikakav izlaz, Sarajevo bi nakon prve ratne zime bio skoro prazan grad.
Za tri godine mogli su od Sarajeva napraviti Vukovar, za koji im je bilo potrebno 3 mjeseca. Poravnati sa zemljom.
Srecom pa nisu to namjeravali, samo to mogu reci.
Za tri godine mogli su od Sarajeva napraviti Vukovar, za koji im je bilo potrebno 3 mjeseca. Poravnati sa zemljom.
- p206
#558 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da su Sarajevo sravnili sa zemljom kao Vukovar, mislim da bi to izazvalo nekakav efekat kod licemjerne Evrope. To su i oni znali, zato su išli na iscrpljivanje, teror i vezivanje naših snaga. Ali i iz taktičkih razloga, naši krenu u ofanzivu ne nekom od ratišta, oni ispale nekoliko stotina granta na Sarajevo i situacija se smiri.dječak sa šibicama wrote:Po meni, da su Srbi planirali zauzeti Sarajevo pod obavezno, nebi ga opkolili, odnosno logicno bi bilo da ostave uski koridor i onda "artiljerijskim posmatranjem" natjeraju civile na bijeg. Da je bio ikakav izlaz, Sarajevo bi nakon prve ratne zime bio skoro prazan grad.
Oni su planirali da zadrže sva zauzeta predgrađa i da onda u miru lagano rade na iseljavanju Sarajlija i dovlačenje svojih ljudi. I Dodik zna nekad sa sjetom spomenuti da su se trebala zadržati predgrađa Sarajeva, jer bi mu to sad bio jak adut u rukama.
-
kv99
#559 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
1) Mene nije briga sta ti hoces da kazes jer koliko vidim nisi bio na Grbavici pa tebi nisam postavio pitanje vec momku koji je bio tu a pitao sam ga da li su i kada cetnici shvatili da nece moci da okupiraju Sarajevo jer su javno izjavljivali obrnuto :karanana wrote:samo hocu da kazem da oni nisu zudili da prosetaju bascarsijom koliko smo mi zudili da prohodamo grbavicom.kv99 wrote:Mogu li ja tebe da pitam da li je jedino napad sa Grbavice znacio da su oni htjeli da okupiraju citav grad ? Da li je Grbavica bila jedino mjesto odakle se grad mogao da okupira ? Ako nisu izveli ni jedan napad poslije 1 juna sa Grbavice da li to znaci da nisu zeljeli da okupiraju grad ? Da li su napadi na grad prestali poslije 1 juna ako nije bilo napada sa Grbavice ? I sta je za tebe okupacija citavog grada ? Da li je to da okupiraju 100 % citav grad ili da ga stave u takvu poziciju da je kapitulacija neminovna ? Da li je za kapitulaciju grada potrebno da se napad izvrsi samo sa Grbavice ?karanana wrote:a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
Ovaj snimak postoji na temi i mogao si da ga vidis da je pratis a ne da je trolas bezveznim ubacivanjem.
2) Ja sam tebi postavio pitanje da li se Sarajevo moze okupirati samo sa Grbavice i da li se moze samo napadati iz tog pravca ? Da li je bio nepohodan neuspjeo napad sa Grbavice da bi ih uvjerio da ne mogu da zauzmu Sarajevo ? Da li su napadi cetnika prestali poslije 1 juna u citavom Sarajevu ?
Znaci odgovaras na pitanje o kojem nemas pojma a koje te nisam ni pitao a nemas odgovora
na pitanje za koje tvrdis da znas a koje sam te pitao ?
@ djecak sa sibicama
Ako je opkoljavanje grada znak da se grad ne planira okupirati da li to znaci da cetnici nisu htjeli da okupiraju Srebrenicu, Zepu, Gorazde, Bihac , Maglaj ?
Last edited by kv99 on 24/03/2012 23:34, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#560 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jeste, i to Golo brdo.karanana wrote: odakle ono pucaju po novom gradu onim boforsom u 29. minuti? jeli ono zuc?
vidi se dole smetljiste kad malo zumira prema Alipasinom i Mojmilu.
- poznanik
#561 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ako ti ne smeta, prije nego odgovori @djecak, i ja bih dao svoju teoriju o opkoljavanju gradova: Nisam siguran da su Srbi namjeravali zaposjedati ova prikazana i neka druga naselja.kv99 wrote:...@ djecak sa sibicama
Ako je opkoljavanje grada znak da se grad ne planira okupirati da li to znaci da cetnici nisu htjeli da okupiraju Srebrenicu, Zepu, Gorazde, Bihac , Maglaj ?
Već prije početka rata njihovo političko vođstvo se odredilo i s prvim borbenim aktivnostma, vojnim i policijskim jedinicama kojim su raspolagali, kapitaliziralo nekoliko područja i vaćih ili manjih naselja, u kojima je većinsko stanovništvo bilo pravoslavno - po njima srpsko.
Sva ostala područja niti su htjeli zauzimati, niti su mogli, jer nisu imali potrebne ljudske resurske, i opkoljavanjem gradova i većih naselja namjeravali su i postizavali samo teroriziranje civilnog stanovništva, iz čijih redova je regrutovana i vojna struktura odbrambene snage RBiH, i na taj perfidan način znatno joj slabili borbenu gotovost.
Cilj politike paradržavne organizacije RS je bio ujedinjenje "srpskih" teritorija RBiH sa takođe paradržavnom RSK, i u konačnici spajanje sa državom SRJ. Za ostala područja ih nije bilo previše briga, nisu im bila bitna (u političkom smislu).
- JoeyTribbiani
#562 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A šta su htjeli sa Pofalićima ako nisu mislili ići dalje???
- poznanik
#563 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne vjerujem da je iko u VRS razmišljao o zauzimanju grada njegovim presijecanjem linijom Pafalići-Vraca. Stvarni razlog ne znam, ali jedan od mogućih je zaposjedanje dijela Pofalića, Velešića i odbrana kasarne MT, uz otvaranje bliže putne komunikacije iz Lukavice prema Vogošći - Pretisu i dalje...JoeyTribbiani wrote:A šta su htjeli sa Pofalićima ako nisu mislili ići dalje???
Ostvarenjem ovog cilja, po mom mišljenju, istočni ostatak grada, u kojem se nalaze ključne državne institucije i naselja najznačajnijih čelnika državne vlasti, itd., bio bi potpuno blokiran, zarobljen i izoliran, što bi, nakon malo vremena, vjerovatno izazvalo kapitulaciju države. Možda je to bio cilj "pofalićke bitke".
Last edited by poznanik on 25/03/2012 00:10, edited 1 time in total.
-
GTR R34
#564 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ovdje se malo i Grbavica spominje i snajperisanje po njima od strane nasih :
ISKAZ BIVŠEG OPERATIVCA AID-a EDINA GARAPLIJE TUŽILAŠTVU KS (II): Vrh države bio je upućen u sve aktivnosti 'Ševa'
Cilj je bio dokumentirati njegove veze s Nedžadom Herendom i, posredno, s kasnije ubijenim drugim čovjekom AID-a Nedžadom Ugljenom.
Organizaciona shema
Garaplija je kazao da je kuću snimao operativac AID-a Hasan Pervan. Snimana je i zgrada MUP-a kako bi se našli dokazi za kontakte Herende i Ugljena, kao i lokacija na Ciglanama gdje se Herenda najčešće pojavljivao.
- Radili smo po jednoj organizacionoj shemi praćenja, klasičnoj. Opservirali smo mjesto gdje se on pojavljuje, pratili njegove kontakte. Kada sam sva ta saznanja prezentirao Ademoviću (Kemal, bivši direktor AID-a), dakle o svim tim kontaktima Herende s Ugljenom, putevima nabavke oružja, kontaktima s Kulovićem, on mi je naredio da je došlo vrijeme za provođenje druge faze akcije. To je tajno hapšenje Herende. Ono je napravljeno jer je Herenda nesumnjivo i dalje imao kontakte s licima i rukovodiocima u AID-u. Akcija se držala u potpunoj tajnosti, jer je procijenjeno, što se pokazalo tačno, da je Herenda i dalje na vezi nekih najvećih rukovodilaca - ispričao je Garaplija tužiocima.
Osobno je kao mjesto hapšenja izabrao zatvoreni prolaz u sarajevskom naselju Ciglane. Pri izboru mjesta, vodio je računa o sigurnosti eventualnih prolaznika, jer je čovjek čije je hapšenje pripremano bio sklon upotrebi oružja. Tako su Herendi prišli Garaplija i operativac Haris Pezo. Ostali članovi grupe blokirali su ulaz i izlaz prolaza. Kada su mu rekli da imaju nalog za njegovo hapšenje, Herenda se nije opirao. Ponavljao je da je vjerovatno u pitanju neka greška i zabuna, jer je i on pripadnik Službe. Tražio je da pozovu Ugljena.
No, Ugljen nije pozvan. Herenda je prebačen u jednu od AID-ovih baza na Bjelavama. Odmah je o tome informiran direktor Ademović, koji je operativcima naredio da Herendu, radi sigurnosti, prebace u kuću jednog operativca u naselju Stup. Tu su započeli s uzimanjem iskaza od njega. Ademović je od agenata tražio da Herendu ispitaju o postojanju tajnih elektronskih punktova za prisluškivanje, o prijenosu novca i droge, pripadnicima "Ševa"... Planirali su ga zadržati 72 sata.
Garaplijino lukavstvo
Garaplija se poslužio lukavstvom, pa je informacije koje mu je dao Ademović prikazao kao saznanja dobivena od ostalih pripadnika "Ševa". Garaplija je, naime, slagao da su, osim njega, uhapšeni i rođaci Dragan i Josip Šošić, koji su radili pod pseudonimom Božić. Preporučili su mu da i on "progovori" o tome šta je radio u "Ševama".
- Herenda od samog početka nijednog momenta nije krio da je bio pripadnik jedinice "Ševe". Po mojoj procjeni, to je radio zato što je bio u dubokom uvjerenju da je dio jedne legalno uspostavljene grupe na najvišem nivou unutar SDB-a. Prilikom hapšenja Herende kod njega su nađene legitimacije SDB-a, AID-a, policijska značka, službeni pasoš, specijalne propusnice za prolazak kroz objekte DB-a, zgradu Centralne službe, pa čak i bjanko popunjene i potpisane zamolnice za donacije. U potpisu su bili Bakir Alispahić i Nedžad Ugljen - prisjetio se Garaplija.
Nadalje, prema Garaplijinom iskazu, Herenda, koji je tvrdio da je u "Ševe" dospio tako što se na početku agresije "vrzmao oko Doma policije", u maju 1992. godine navodno je dobio nalog od Asima Dautbašića i Ugljena da likvidira grupu zatvorenika koji su dovedeni u Dom.
- Na moje pitanje zašto je to uradio, zašto je likvidirao te ljude, Herenda mi je rekao: "Pa šta, to su bili četnici." Onda mi je precizirao da je taj dan likvidirano ukupno 12 ljudi, osam rezervnih pripadnika JNA i četiri civila, od kojih je bila jedna žena. Rekao je da ih je postrojio ispred Doma milicije i onda iz puškomitraljeza pucao u njih. Nakon što je pobio ove zarobljenike i civile, Herenda je svakom od njih pucao u glavu. Po nalogu šefova, drugi pripadnici koji su se našli tu na okupu odvukli su te leševe na Darivu i spalili ih - kazao je Garaplija.
Babe u crnini
Prema Garapliji, nakon "vatrenog krštenja", krajem 1992. i početkom 1993. godine Herenda je upućen u kamp Hrvatske vojske (HV) i Sigurnosne službe (SIS) Hrvatske. Tamo je s ostalim pripadnicima "Ševa", odnosno Draganom i Josipom Šošićem - Božićem, te Slobodanom Šakotićem prošao kurs specijalističke obuke za likvidacije i upotrebu snajpera.
Od HV-a su dobili dvije specijalne puške za dalekometne likvidacije. Nadalje, Garaplija je ispričao kako mu je Herenda potvrdio da je po povratku u Sarajevo počeo izvršavati zadatke. Pored selektivnih meta, vježbali su pucajući sa sarajevskih zgrada i kota po Grbavici. Herenda je priznao da je gađao "babe u crnini", jer je znao da se tako ne nose Bošnjakinje!?
- To je meni kao čovjeku i istražitelju bio veliki udarac, jer mi je otvorio sliku monstruoznih zločina i s ove "naše strane". Kada sam ga pitao ko je stajao iza tih naredbi, on je uvijek na prvom mjestu navodio Ugljena. Zatim mi je rekao da su s aktivnostima "Ševa" bili upoznati Bakir Alispahić, Asim Dautbašić, Enver Mujezinović, pa čak u jednom momentu i vojna struktura, odnosno generali Fikret Muslimović i Jusuf Jašarević, kao šef vojne bezbjednosti - tvrdio je Garaplija.
Kako su stradali sarajevski Romeo i Julija
Zajedno s Božićem, odnosno Draganom Šošićem, pričao je Garaplija, Herenda je na Vrbanja mostu likvidirao jedan mladi par. Djevojku i mladića, koji su kasnije u medijima prozvani "sarajevski Romeo i Julija".
- Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade Steleksa, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su Vrbanja most, jer su mladić i djevojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske - naveo je Garaplija.
Pucali na francuskog vojnika
Sljedeći u nizu zlodjela "Ševa" koje je Herenda priznao bilo je snajperisanje po snagama francuskog UNPROFOR-a! Herenda je, kako je prenio Garaplija, jednog francuskog vojnika gađao sa zgrade Izvršnog vijeća. Pucao je kroz prolaz između Muzeja i zgrade Izvršnog vijeća, stvarajući privid da je pucano iz okupirane Grbavice.
- Tada se digla velika prašina jer su snage bezbjednosti francuskog bataljona i UNPROFOR-a utvrdile da je hitac došao sa zgrade Izvršnog vijeća, a ne s Grbavice. Onda je Ugljen angažirao Borišu Delića da preko medija što više zamaskiraju to djelo. Međutim, činjenica je da se od tog momenta promijenila politika Francuske prema BiH - kazao je Garaplija.
VEZANI TEKST:
ISKAZ BIVŠEG OPERATIVCA AID-a EDINA GARAPLIJE TUŽILAŠTVU KS: Ime 'Ševe' izgovaralo se u najvećoj tajnosti!
ISKAZ BIVŠEG OPERATIVCA AID-a EDINA GARAPLIJE TUŽILAŠTVU KS (II): Vrh države bio je upućen u sve aktivnosti 'Ševa'
Cilj je bio dokumentirati njegove veze s Nedžadom Herendom i, posredno, s kasnije ubijenim drugim čovjekom AID-a Nedžadom Ugljenom.
Organizaciona shema
Garaplija je kazao da je kuću snimao operativac AID-a Hasan Pervan. Snimana je i zgrada MUP-a kako bi se našli dokazi za kontakte Herende i Ugljena, kao i lokacija na Ciglanama gdje se Herenda najčešće pojavljivao.
- Radili smo po jednoj organizacionoj shemi praćenja, klasičnoj. Opservirali smo mjesto gdje se on pojavljuje, pratili njegove kontakte. Kada sam sva ta saznanja prezentirao Ademoviću (Kemal, bivši direktor AID-a), dakle o svim tim kontaktima Herende s Ugljenom, putevima nabavke oružja, kontaktima s Kulovićem, on mi je naredio da je došlo vrijeme za provođenje druge faze akcije. To je tajno hapšenje Herende. Ono je napravljeno jer je Herenda nesumnjivo i dalje imao kontakte s licima i rukovodiocima u AID-u. Akcija se držala u potpunoj tajnosti, jer je procijenjeno, što se pokazalo tačno, da je Herenda i dalje na vezi nekih najvećih rukovodilaca - ispričao je Garaplija tužiocima.
Osobno je kao mjesto hapšenja izabrao zatvoreni prolaz u sarajevskom naselju Ciglane. Pri izboru mjesta, vodio je računa o sigurnosti eventualnih prolaznika, jer je čovjek čije je hapšenje pripremano bio sklon upotrebi oružja. Tako su Herendi prišli Garaplija i operativac Haris Pezo. Ostali članovi grupe blokirali su ulaz i izlaz prolaza. Kada su mu rekli da imaju nalog za njegovo hapšenje, Herenda se nije opirao. Ponavljao je da je vjerovatno u pitanju neka greška i zabuna, jer je i on pripadnik Službe. Tražio je da pozovu Ugljena.
No, Ugljen nije pozvan. Herenda je prebačen u jednu od AID-ovih baza na Bjelavama. Odmah je o tome informiran direktor Ademović, koji je operativcima naredio da Herendu, radi sigurnosti, prebace u kuću jednog operativca u naselju Stup. Tu su započeli s uzimanjem iskaza od njega. Ademović je od agenata tražio da Herendu ispitaju o postojanju tajnih elektronskih punktova za prisluškivanje, o prijenosu novca i droge, pripadnicima "Ševa"... Planirali su ga zadržati 72 sata.
Garaplijino lukavstvo
Garaplija se poslužio lukavstvom, pa je informacije koje mu je dao Ademović prikazao kao saznanja dobivena od ostalih pripadnika "Ševa". Garaplija je, naime, slagao da su, osim njega, uhapšeni i rođaci Dragan i Josip Šošić, koji su radili pod pseudonimom Božić. Preporučili su mu da i on "progovori" o tome šta je radio u "Ševama".
- Herenda od samog početka nijednog momenta nije krio da je bio pripadnik jedinice "Ševe". Po mojoj procjeni, to je radio zato što je bio u dubokom uvjerenju da je dio jedne legalno uspostavljene grupe na najvišem nivou unutar SDB-a. Prilikom hapšenja Herende kod njega su nađene legitimacije SDB-a, AID-a, policijska značka, službeni pasoš, specijalne propusnice za prolazak kroz objekte DB-a, zgradu Centralne službe, pa čak i bjanko popunjene i potpisane zamolnice za donacije. U potpisu su bili Bakir Alispahić i Nedžad Ugljen - prisjetio se Garaplija.
Nadalje, prema Garaplijinom iskazu, Herenda, koji je tvrdio da je u "Ševe" dospio tako što se na početku agresije "vrzmao oko Doma policije", u maju 1992. godine navodno je dobio nalog od Asima Dautbašića i Ugljena da likvidira grupu zatvorenika koji su dovedeni u Dom.
- Na moje pitanje zašto je to uradio, zašto je likvidirao te ljude, Herenda mi je rekao: "Pa šta, to su bili četnici." Onda mi je precizirao da je taj dan likvidirano ukupno 12 ljudi, osam rezervnih pripadnika JNA i četiri civila, od kojih je bila jedna žena. Rekao je da ih je postrojio ispred Doma milicije i onda iz puškomitraljeza pucao u njih. Nakon što je pobio ove zarobljenike i civile, Herenda je svakom od njih pucao u glavu. Po nalogu šefova, drugi pripadnici koji su se našli tu na okupu odvukli su te leševe na Darivu i spalili ih - kazao je Garaplija.
Babe u crnini
Prema Garapliji, nakon "vatrenog krštenja", krajem 1992. i početkom 1993. godine Herenda je upućen u kamp Hrvatske vojske (HV) i Sigurnosne službe (SIS) Hrvatske. Tamo je s ostalim pripadnicima "Ševa", odnosno Draganom i Josipom Šošićem - Božićem, te Slobodanom Šakotićem prošao kurs specijalističke obuke za likvidacije i upotrebu snajpera.
Od HV-a su dobili dvije specijalne puške za dalekometne likvidacije. Nadalje, Garaplija je ispričao kako mu je Herenda potvrdio da je po povratku u Sarajevo počeo izvršavati zadatke. Pored selektivnih meta, vježbali su pucajući sa sarajevskih zgrada i kota po Grbavici. Herenda je priznao da je gađao "babe u crnini", jer je znao da se tako ne nose Bošnjakinje!?
- To je meni kao čovjeku i istražitelju bio veliki udarac, jer mi je otvorio sliku monstruoznih zločina i s ove "naše strane". Kada sam ga pitao ko je stajao iza tih naredbi, on je uvijek na prvom mjestu navodio Ugljena. Zatim mi je rekao da su s aktivnostima "Ševa" bili upoznati Bakir Alispahić, Asim Dautbašić, Enver Mujezinović, pa čak u jednom momentu i vojna struktura, odnosno generali Fikret Muslimović i Jusuf Jašarević, kao šef vojne bezbjednosti - tvrdio je Garaplija.
Kako su stradali sarajevski Romeo i Julija
Zajedno s Božićem, odnosno Draganom Šošićem, pričao je Garaplija, Herenda je na Vrbanja mostu likvidirao jedan mladi par. Djevojku i mladića, koji su kasnije u medijima prozvani "sarajevski Romeo i Julija".
- Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade Steleksa, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su Vrbanja most, jer su mladić i djevojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske - naveo je Garaplija.
Pucali na francuskog vojnika
Sljedeći u nizu zlodjela "Ševa" koje je Herenda priznao bilo je snajperisanje po snagama francuskog UNPROFOR-a! Herenda je, kako je prenio Garaplija, jednog francuskog vojnika gađao sa zgrade Izvršnog vijeća. Pucao je kroz prolaz između Muzeja i zgrade Izvršnog vijeća, stvarajući privid da je pucano iz okupirane Grbavice.
- Tada se digla velika prašina jer su snage bezbjednosti francuskog bataljona i UNPROFOR-a utvrdile da je hitac došao sa zgrade Izvršnog vijeća, a ne s Grbavice. Onda je Ugljen angažirao Borišu Delića da preko medija što više zamaskiraju to djelo. Međutim, činjenica je da se od tog momenta promijenila politika Francuske prema BiH - kazao je Garaplija.
VEZANI TEKST:
ISKAZ BIVŠEG OPERATIVCA AID-a EDINA GARAPLIJE TUŽILAŠTVU KS: Ime 'Ševe' izgovaralo se u najvećoj tajnosti!
- haubica_i_to_teshka
#565 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@O’zone, jesi li si ikada (na)cuo da je neko radio za ABiH (peta kolona
) za vrijeme okupacije na Grbavici ?
Je li bilo kakvih (pokushaja) sabotaza, pokret otpora, neshto slicno?
Je li bilo kakvih (pokushaja) sabotaza, pokret otpora, neshto slicno?
-
seldzuk
#566 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ispravka, mama me podsjetila. U pitanju nije bio bračni par već otac i sin - Hrvati. Jedan se zvao Josip.seldzuk wrote:Jednog dana u ljeto '92. nekoliko njih lupa na vrata od haustora. Naš prozor od banje nad samim haustorom. Izlazim ja, među njima Batko, kažu mi otvaraj. Ja bi blento još išo otvarat vrata. Mama mi ne da, mislim da je ona otvorila. Ulaze, deru se: Što ste se zaključali kad je naređeno da se haustori ostave otvoreni. Odvode komšiju Bošnjaka i komšiju, mislim da su mu roditelji bili iz mješovitog braka. Nekad kasnije će ih pustit. Komšija Bošnjak je nestao prije slijedećeg jutra, nekako je otišao preko Miljacke ili kako li već.
Iz zgrade preko puta je odveo stariji bračni par - Bošnjake. Nisu se vratili. Ne znam da li su ikad i pronađeni.
Mislim da je o tome bilo riječi na ovom svjedočenju:
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=19441
-
seldzuk
#567 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hajd nam malo prepričaj o čemu ovi pričaju, makar dio o Grbavici. I baš me interesuje odakle su mu ovi "dobrovoljci", s Romanije ili iz Beograda?! Mislim da je Grbavica već oko 2:50, ali ne mogu skontat ove zgrade.Sarajmen wrote:![]()
Dobar, vrijedi pogledati...od treće minute je područje ove teme, koliko sam mogao prepoznati.
-
seldzuk
#568 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Poslije 6. novembra 1993. nisu sigurno. Tada su razoružani zbog sukoba sa Armijom BiH.samojaznam wrote:jest uz Vikićeve protivoklopne na mostovima ...Ekvatorijal wrote:Je li istina da je HVO drzao linije tik uz Miljacku na strani pod kontrolom ABiH ?
-
seldzuk
#569 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
intervju sa Slavkom Aleksićem
Koji su kreteni harali po Grbavici?
-
seldzuk
#570 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@O'Zone, gdje su poečeli praviti crkvu koja se spominje u ovom videu, sa nje su nosili krst i zvono pred reintegraciju:
http://www.youtube.com/watch?v=Ezr-W6TVzf0
http://www.youtube.com/watch?v=Ezr-W6TVzf0
-
seldzuk
#571 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Fotografije reintegracije sa komentarima novinara:
http://www.nytimes.com/specials/bosnia/ ... pener.html
http://www.nytimes.com/specials/bosnia/ ... pener.html
-
seldzuk
#572 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
22.03.2012.
Svjedokinja na suđenju Batku
SILOVALI SU ME PRED KĆERKOM I MUŽEM KOJEG SU POTOM UBILI
Batko je uzeo nešto što je kćerkino i moje - moj život je uništen i niko mi to ne može platiti, kazala je zaštićena svjedokinja S26
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... otom-ubili
http://balkans.aljazeera.net/makale/svj ... -zlocinima
Svjedokinja na suđenju Batku
SILOVALI SU ME PRED KĆERKOM I MUŽEM KOJEG SU POTOM UBILI
Batko je uzeo nešto što je kćerkino i moje - moj život je uništen i niko mi to ne može platiti, kazala je zaštićena svjedokinja S26
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... otom-ubili
http://balkans.aljazeera.net/makale/svj ... -zlocinima
Last edited by seldzuk on 25/03/2012 10:18, edited 3 times in total.
-
kv99
#573 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ispravi me ako sam pogrijesio ali zar nije njhovo politicko vodstvo prije rata zvanicno kroz "ustav " odredilo da je teritorija srpskog naroda ona gdje su srpski narod u vecini, gdje bi bili u vecini da nije bilo 2 SR i teritorija koja im treba zbog povezivanja gore navednih teritorija ? A sto daje oko 90 % teritorija Bosne i Hercegovine a u toj teritoriji je bilo i Sarajevo kao sto su tvrdili " srpski grad na srpskoj zemlji ". Da li je to stajalo u njihovom ustavu kojeg su izglasali prije agresije i da li je najvisi politicki vrh SDS-a javno iznosio da je Sarajevo srpski grad na srpskoj zemlji ?poznanik wrote:Ako ti ne smeta, prije nego odgovori @djecak, i ja bih dao svoju teoriju o opkoljavanju gradova: Nisam siguran da su Srbi namjeravali zaposjedati ova prikazana i neka druga naselja.kv99 wrote:...@ djecak sa sibicama
Već prije početka rata njihovo političko vođstvo se odredilo i s prvim borbenim aktivnostma, vojnim i policijskim jedinicama kojim su raspolagali, kapitaliziralo nekoliko područja i vaćih ili manjih naselja, u kojima je većinsko stanovništvo bilo pravoslavno - po njima srpsko.
Sva ostala područja niti su htjeli zauzimati, niti su mogli, jer nisu imali potrebne ljudske resurske, i opkoljavanjem gradova i većih naselja namjeravali su i postizavali samo teroriziranje civilnog stanovništva, iz čijih redova je regrutovana i vojna struktura odbrambene snage RBiH, i na taj perfidan način znatno joj slabili borbenu gotovost.
Cilj politike paradržavne organizacije RS je bio ujedinjenje "srpskih" teritorija RBiH sa takođe paradržavnom RSK, i u konačnici spajanje sa državom SRJ. Za ostala područja ih nije bilo previše briga, nisu im bila bitna (u političkom smislu).
Da li je Bratunac, Brcko, Zvornik, Jajce, Prijedor, Kljuc imao vecinski srpsko stanovnistvo pa su ih zato okupirali i da li je 75 % teritorije BiH koju su uspjeli da okupiraju bilo sa vecinski srpskim stanovnistvom + ona teritorija koju su pokusavali da okupiraju a nisu uspjeli ?
Kazes da gore navedena naselja nisu okupirali pa sta bi sa Srebrenicom i Zepom iako su bili gotovo hermeticki opkoljeni , i jesu li ili nisu napadali i pokusali da okupiraju Gorazde, Bihac, Maglaj ?
I da se vratim na temu , da li je samo napad sa Grbavice sa ciljem okupacije Bascarsije bio preduvjet da se grad okupira ?
P.S Da se rascistimo prije nego pocnu napadi , ja ne dajem tvrdnje , misljenja ili moja razmisljanja i ovo nije teoretisanje sta bi bilo kada bi bilo vec ja postavljam pitanja u vezi misljenja koja se ovdje iznose. A kako misljenje nije cinjenica volio bi zato da se pojasne.
-
samojaznam
#574 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
veze nemas, jedno mjesec nakon tog datuma opet ih vratili na tu liniju, pa su onda oni zbrisali , pa ih opet nije bilo jedno mjesec, pa su ih opet vratili ...seldzuk wrote:Poslije 6. novembra 1993. nisu sigurno. Tada su razoružani zbog sukoba sa Armijom BiH.samojaznam wrote:jest uz Vikićeve protivoklopne na mostovima ...Ekvatorijal wrote:Je li istina da je HVO drzao linije tik uz Miljacku na strani pod kontrolom ABiH ?
-
seldzuk
#575 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sud BiH: Batko je silovao Bošnjakinju pred njenim nepokretnim mužem
Monstrum s Grbavice je paraplegičaru pravio i zareze po vratu, nazivajući ga "Balijom"
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... muzem.html
Monstrum s Grbavice je paraplegičaru pravio i zareze po vratu, nazivajući ga "Balijom"
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... muzem.html