Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
beautyfool

#551 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

A koji je razlog sto ta doktorica mora davati lijek ?

Mi smo cistili fizioloskom otopinom i cajom od sljeza, plus skoro svaki dan sam vadila sadrzaj nosa sa onim aspiratorom, problem prosao oko 4 mj.
putujucidzindas

#552 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

nama su na izlasku iz bolnice rekli samo da koristimo sunce moje malo. meni se cinilo da nemaju nikakvog efekta. poslije, kad smo isli kod drude doktorice, rece nam da to nije dovoljno, nego da koristimo fiziolosku, ali nikako aspirator, vec da samo vatom ocistimo. onda mi je demosntrirala to ciscenje - uzme mali komad vate, napravi stapic i onda prilicno jako, kruznim pokretom ocisti obje nosnice. kaze da je jos premali za aspiratore i pumpice ... a i on prilicno hropti, posebno kad doji - a sisa dosta energicno, ko sto vec rekoh :D
beautyfool

#553 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

I nama je isto tako pedijatar savjetovao da napravimo kao stapic od pamuka, vate i ocistimo ali kod nas nije imalo efekta jer i kad nakapam fiziolosku to nije silazilo dole pa da mi je tako lako ocistiti vec sam bas morala usisati da bih uspjela izvuci nesto, sto se tice pumpica i aspiratora s tim se vecina pedijatara ne slaze, vele kako su prije nosice cistili, sta ce vam to i tako... :D
Felidae

#554 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

.
Last edited by Felidae on 05/05/2012 21:24, edited 1 time in total.
safran

#555 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ja sam svim silama nastojala izbjeći inhalacije i probala zimus vlaženje zraka, beskrajno kuhanje kamilice i definitivno najbolji učinak je imao crveni luk. Glavicu isjeckati staviti u najlon čarapu - soknu, svezati za krevetić iznad bebine glave i zaista pomaže.
putujucidzindas

#556 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Drage moje, evo mene opet s pitanjima. Danas smo napunili mjesec dana i bili kod dr. Ademovic na kontroli.
Mali se rodio sa 3.8 kg. Na otpustu ga niko nije vagao , vec su onako odoka napisali 3.6 kg. Posto smo sa vec 15 dana opet bili kod dr, vaga pokaze 3.610. Patronazna ga je u to doba takodjer vagala, kod nje je bilo 3.650 kg. E sad, posto smo mi neuki a dojimo, ja sam od pocetka pocela zapisivati u tekicu kad je jeo, koliko je pelena imao i tako to, da bih ja mogla pratiti jesmo li OK :D :D Maleni se, kao sto sam nekad vec pisala, strasno projeo, ali se sad bar jednom dnevno prejede - mislim da doji intenzivno preko vremena, pa povraca, bljucka, stuca, kise - sve u isto vrijeme.

E sad, prema danasnjem vaganju, tezak je samo 4.100 kg, sto znaci da je dobio cca 500 g za mjesec dana. Ja sam ga hranila na zahtjev, a to je bilo otrpilike svaka 2-3 sata, izuzev par puta kad je bas odvalio spavati 5 sati - ali samo par puta. pustala bih ga da jede koliko zeli - s tim sto kad vidim da bas pretjeruje, pokusam ga prekinuti da sprijecim povracanje.
Danas nam dr rece da smo veoma malo dobili, da se moramo bolje potruditi i da obavezno dajem da doji svaka 2 sata po 10-20 minuta. Poceli smo veceras i meni izgleda kao totalni horor - budim ga da jede, on kunja, jedva nesto posisa. Pustim ga tako pola sata, pa ga vratim na spavanje, a on se onda probudi za sat, gladan ko nikad, a ja cekam da vidim hoce li prestati plakati, jer tek ga za sat smijem nahraniti.

Uopste ne znam kako da izvedem ovo? da ga gledam sat vremena kako urla dok ne dodje vrijeme? a ocito imamo problem, dok smo ovako malo napredovali, uz cjelodnevne podoje... i sta da radim uopste sad?
beautyfool

#557 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

putujuci kao prvo otkud doktoru da je 500 gr malo ? Pretrazi informacije na nekim stranicama za bebe vidjet ces da je 500gr sasvim normalno da beba dobije, dakle bitno je da je u plusu tj da napreduje a zasto nije vise dobila iako doji stalno vjerovatno sto beba jos uvijek nema dovoljno snage da vuce mlijeko, pa vuce po malo, jos uvijek joj se procistava organizam, polako i to ce se ustabiliti. Ja nikad nebih uskracivala bebi obroke, vec bih dojila na zahtjev, pa ne jedes/pijes ni ti po nekoj satnici vec kad ogladnis/ozednis a sad ce topliji dani pa ce bebici trebati vise tecnosti i vjerovatno ce traziti da doji cesce jer ozedni a kako ce drugacije zedj ugasiti.
Irish

#558 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

beautyfool wrote:putujuci kao prvo otkud doktoru da je 500 gr malo ? Pretrazi informacije na nekim stranicama za bebe vidjet ces da je 500gr sasvim normalno da beba dobije, dakle bitno je da je u plusu tj da napreduje a zasto nije vise dobila iako doji stalno vjerovatno sto beba jos uvijek nema dovoljno snage da vuce mlijeko, pa vuce po malo, jos uvijek joj se procistava organizam, polako i to ce se ustabiliti. Ja nikad nebih uskracivala bebi obroke, vec bih dojila na zahtjev, pa ne jedes/pijes ni ti po nekoj satnici vec kad ogladnis/oednis a sad ce topliji dani pa ce bebici trebati vise tecnosti i vjerovatno ce traziti da doji cesce jer ozedni a kako ce drugacije zedj ugasiti.
Slazem se..i ja bih nastavila na zahtjev.

Nego, kako tvoja seka? Papa li? Jel sta djelovao sirup?
sabanss

#559 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

@putujucidzindas

Uz duzno postovanje, dr. Ademovic je malo starija gospodja, malo vise starija...

Sto se bebe tice samo prati pelene, ako je svaka 2 sata otprilike pelena mokra, sve je ok...
Alhemicarkaa

#560 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote: Danas nam dr rece da smo veoma malo dobili, da se moramo bolje potruditi i da obavezno dajem da doji svaka 2 sata po 10-20 minuta. Poceli smo veceras i meni izgleda kao totalni horor - budim ga da jede, on kunja, jedva nesto posisa. Pustim ga tako pola sata, pa ga vratim na spavanje, a on se onda probudi za sat, gladan ko nikad, a ja cekam da vidim hoce li prestati plakati, jer tek ga za sat smijem nahraniti.

Uopste ne znam kako da izvedem ovo? da ga gledam sat vremena kako urla dok ne dodje vrijeme? a ocito imamo problem, dok smo ovako malo napredovali, uz cjelodnevne podoje... i sta da radim uopste sad?
Otkud ti ovo boldirano? Vjerovatno je kunjajući malo uzeo, slobodno ti njega stavi opet na siku. Nemaš potrebe čekati taj sat. Doji na zahtjev, ali imaj na umu da se majčino mlijeko provari za sat i po, i da ne bi trebala pustiti bebu da spava duže od 4 sata (i to po noći, po danu je maksimum 3 sata). Naročito sa jako malim bebama.
Prošla sam to sve isto, moja mala je nevjerovatna spavalica, nema šta nisam pokušala da je probudim, i evo došli smo u fazu da se sama probudi 15 minuta prije nego sam ja namjeravala buditi je.
Nipošto ne ostavljaj novorođenče da urla, to je jedini način njihove komunikacije, i ako ignorišeš :( Ja sam neki dan rekla mami da mi se čini da moja beba plače tužnije od ostalih beba i da je ne mogu sekunde gledati kako plače, i ona mi se smijala, a ja ozbiljno to mislim.
otherside

#561 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

dr Ademovic je oformila centar za podrsku dojenju tako da mislim da je barem adekvatna davati savjete o dojenju.
prema raznoraznim knjigama beba u prosjeku treba dobiti oko 20 grama dnevno sto je u sumi na kraju mjeseca 600 gr pa je zato 500 gr manje od ocekivanog.
dzindas, bez obzira na sve, ne bih se sekirala na tvom mjestu. moja curica je mjesecno dobijala po 600 gr sto je "u bobu" pa je dr Ademovic rekla da je to ok a hranila sam je svaka dva sata -iskljucivo dojenje. dr ademovic je rekla da je ne dojim svaka 2 vec na 3 sata sto je meni u tom trenutku bilo nelogicno jer mi se 600 gr ucininilo kao mali prirast tezine.
obrazlozenje je bilo da cesto dojenje (kod nekih beba) dovede do brzog zasicenje uz redovno deficitarne obroke koji su cesti pa je beba uvijek nedovoljno sita (ali dovoljno da zaspi ili prestane s dojenjem) a cesti obroci podrzavaju to nedovoljno hranjenje. ovo su mi rekle dvije pedijatrice.
u tvom slucaju mozda beba treba vise mlijeka pa su cesti podoji indukcija za vecu proizvodnju.
u svakom slucaju, 500 gr je solidno, tim vise, sto je beba bila fine tezine i na porodu :wink:
i jos nesto, provjeri sa pedijatricom da bebac slucajno nema reflux. u tom slucaju vraca hranu, to jest bljucka je i povraca redovno tako da nema prirasta. u hrvatskoj kod takvih beba naprave prelaz na posebnu hranu.
niko_niko_kao_ja

#562 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

putujucidzindas pusti bebu da jede kad hoce i koliko hoce, nemoj gledati koliki je razmak izmedju podoja, nek' se prezdere i nek' bljuca, sta ima veze, jest da ces ti imati vise posla oko ciscenja, ali sve za bebca :D akoo je mali razmak izmedju podoja daj mu siku koju je zadnji put ruckio, pa onda kad zavrsi s njom ponudi mu i drugu. mozda ne bi bilo lose i da radis kompresije dojke dok rucka.

http://www.roda.hr/article/readlink/669 evo ovde par stvari o kompresijama,a ti mozes jos proguglati za vise informacija

http://www.facebook.com/#!/groups/dojenjejein/ a evo i grupa na facebook-u gdje mozes dobiti strucne savjete oko dojenja.

sretno
Irish

#563 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

Kada sam i sama jednom pomislila da mi bebis ne dolazi do onog kaloricnijeg mlijeka, dobila sam savjet da jojk nudim istu dojku unutar tri sata..Pokusaj tako.
Moja isto nikad nije bila neka XL kategorija sto se tice kilaze a dojila je dusu iz mene, cini mi se :D Ja imam nekakvu tablicu gdje je 400 g naznaceno kao minimum za dojenu bebu, iako se i tu gleda komplet bebino stanje (boja koze, mokre pelene, aktivnost itd), pa se i tu moze progledati kroz prste, a 500 je vec :.wink:
vanad

#564 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

za prvo nisi sigurna koja je prvobitna kilaza bila jer "odokativno" se moze podosta fulati. Mjesecna beba sa 4.1 kg je sasvim solidna beba i nema nikakvog razloga za brigu. Istina je da sam ja mojoj bebi poslije prvog mjeseca obrocila dojenje na svaka dva sata a poslije treceg mjeseca na svaka tri sata. Ali poslije vrlo kratkog perioda se beba tako i navikla i trazila je tacno u svoje vrijeme. Ja sam tako radila iz cisto prakticnih razloga jer sam znala da ako odemo u setnju imam 2-3 sata mira a ne moram je po zimi negdje vani dojiti. Posto je ona masala fino napredovala, nisam je budila na dojenje ali kod nas je to bila iznimka da prespava svoju porciju. Najbolje ce tebi reci instinkt kako da se ponasas. Ako vidis da je dijete gladno, nemoj ga muciti cekajuci na sljedeci podoj. Ali onda pazi da stvarno jede a ne da spava i odmara na siki. Nekoj djeci je sika ko cucla pa bi tako citav dan provela ali nema nista od tog hranjenja. Duzina podoja ti nista ne znaci. Moja beba kad je malo ocvrsnula dosta joj je bilo 5 minuta da se najede dovoljno. Glavno je bez brige i prati sama dijete a ne slusaj dokotricu u rijec jer ona vidi bebu 10 minuta a ti je pratis citav dan.
putujucidzindas

#565 Re: Bebe - ALL ABOUT!

generalno, i ja i muz primjetimo da se ubucio, popunio obraze i podbradak i nogice i djeluje kao sasvim solidna beba.
Takodjer, tacno vidimo kako na drugom mjestu lijepimo one cicke na pelenici, jer se vise ne mogu onoliko pribliziti kao prije 15 dana.
otherside wrote:dr Ademovic je oformila centar za podrsku dojenju tako da mislim da je barem adekvatna davati savjete o dojenju.
prema raznoraznim knjigama beba u prosjeku treba dobiti oko 20 grama dnevno sto je u sumi na kraju mjeseca 600 gr pa je zato 500 gr manje od ocekivanog.
zbog ovog sam i uzela za ozbiljno misljenje doktora, inace bih dobro razmislila.

nekako smo uspjeli pregurati noc i evo da sad nije strasno dramaticno bilo. malo je bio zbunjen kad sam ga probudila da jede, ali smo se uspjeli nahraniti.

procitala sam sve i o refluxu, i o bebama koje spavaju na siki, i o kompresijama i o teskom otpustanju mlijeka...pomalo smo kombinovali sve, onako kako je meni izgledalo normalno. nismo se drzali bas striktno tih 2 sata, 10 minuta gore-dolje, s tim sto se prvu put po noci sam budio otprilike svaka 2 sata. sto se tice tog da li popije kvalitetno mlijeko - nisam nikad ni mijenjala sike, drugu ne dobije dok prvu ne popije :) povracanje dosad nije bilo, samo 2 mala bljuca, sad nekako mnogo lako podrigne, stucanja nikako nije bilo.

e sad, je li sad sit? mislim da jeste, jer smo od sinoc imali fin broj punih pelena...

pokusacemo se ne brinuti zasad, samo cemo se truditi da se hranimo bolje. naravno da mi ne pada na pamet da ga pustim da urla, niti to mogu, samo ne znam kako da se izborim s tim sto bi on najradije bio stalno prikacen i kad se dobro najede i dalje bi pomalo da cucla ... a ako ne dam da cucla, krene urlanje. mnogo nezgodno. onda to bude cijelih pola sata - probaj mu dati da vidis da li sisa ili cucla, pa skloni ako cucla, pa kad zaplace opet probaj...

svakako vam hvala svima, mnogo je lakse cuti vise razlicitih misljenja...
beautyfool

#566 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

putujuci prvih 40 dana bebe su tako reci non stop konektovane i hoce da doje, sto je normalno, ne doje one uvijek jer su gladne vec hoce blizinu majke, ipak ste bili 9 mj zajedno :) a ja sam cula kao i irish da je min 400 gr a i pedijatar mi je rekao.

irish, polako jede, pavlaku i jogurt najvise, uzme hljeb/kiflu u ruku pa to jede, plazmu i tako neke djidje koje moze sama jesti iz ruke a da su suhe, ne voli supice, corbice, kasice i hranu generalno ali eto ipak ima napretka bar hoce hljeb i pavlaku :-) kako tvoja ?
_spring_

#567 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _spring_ »

Djevojke, Jel' ima neka od vas da je angazovala privatnu patronaznu sestru za pocetak( 10-20 dana ) ?
Iskustva prijedlozi ?? :)
Alhemicarkaa

#568 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam angažovala kad sam dobila mastitis. Ne znam šta bih ti rekla, teta je super, stvarno, ekstra ljubazna, spremna ostati koliko treba, pomoći, zovu je na sve strane, dolazi u svako doba, i po noći i za prazbike, ali nije mi rekla nešto što i sama ne znam, jedino što mi je razbila pločice. Mada da sam znala da je to sva umjetnost mogla sam i sama, ali valjda se i to plati, da dobiješ informaciju. Njen dolazak je 25 KM.
otherside

#569 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

i ja sam svojevremeno u nekoliko navrata privatno zvala patronaznu sestru. ime joj je ziba, iz vrazove. vrlo fina, smirena, dala mi je hejbet dobrih savjeta :)
_spring_

#570 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _spring_ »

Koliko košta ta teta iz vrazove?
I sta sve ona radi, ja sam mislila da kupa bebu i da pomogne oko dojenja prvih 15 dana?
yellow cat

#571 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

evo da se malo hvalimo, bili smo na kontroli, više i ne hroptimo, mama je to sanirala, kakvi doktori, kakvi bakrači. :D

Sad sam prava, zaigrana mazura koja guče i da, počeo sam se na glas smijati, onako da cičim od dragosti. Volimo i kolica, pa znamo i po 6 sati biti vani, uz jedno nasisavanje u parkiću. :-D Kreveljimo se svima koji nam zavire u kolica i volim tete i čike sa naočalama, oni su mi full interesantni.

Dobili smo 800 gr za drugih mjesec dana i 11 cm od rođenja. I mama me obožava. :-D :-D
otherside

#572 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

_spring_ wrote:Koliko košta ta teta iz vrazove?
I sta sve ona radi, ja sam mislila da kupa bebu i da pomogne oko dojenja prvih 15 dana?
20 KM je posjeta.
pa to je to, kupanje, pomoc oko dojenja, savjeti...ima digitalnu vagu pa moze izvagati bebu ako imas nekih dilema oko dobijanja na tezini i sl...
otherside

#573 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

yellow cat wrote:evo da se malo hvalimo, bili smo na kontroli, više i ne hroptimo, mama je to sanirala, kakvi doktori, kakvi bakrači. :D

Sad sam prava, zaigrana mazura koja guče i da, počeo sam se na glas smijati, onako da cičim od dragosti. Volimo i kolica, pa znamo i po 6 sati biti vani, uz jedno nasisavanje u parkiću. :-D Kreveljimo se svima koji nam zavire u kolica i volim tete i čike sa naočalama, oni su mi full interesantni.

Dobili smo 800 gr za drugih mjesec dana i 11 cm od rođenja. I mama me obožava. :-D :-D
jao sto se folirate :D
uzivajte, pusa za oboje :kiss: :kiss:
vanad

#574 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

yellow cat wrote:evo da se malo hvalimo, bili smo na kontroli, više i ne hroptimo, mama je to sanirala, kakvi doktori, kakvi bakrači. :D

:thumbup:
putujucidzindas

#575 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Evo i nas da se foliramo, samo malo :) nakon bezbroj savjeta o dojenju, nasli smo svoj nacin i za ovih 7 dana koliko je proslo od prosle kontrole, skupili smo cijelih 350 g.

e sad drugi problem, znam da bi mi wewa mogla mnogo pomoci, a i ostali su dobrodosli sa svim savjetima.

maleni je u bolnici jos fasovao zlatni stafilokok, povrsinski - znaci samo po kozi. mi se vec mjesec dana borimo s njim i nikako izaci na kraj. e sad je problem sto je taj stafilokok uletio meni pod nokat, inficirao. bili smo u bolnici, nije bas OK, iako sam vec 3 dana pod Cefabosom - preklinjala sam da mi daju nesto da mogu da dojim. ako ni sutra ne bude OK, dace mi neki jaci antibiotik, a ja niposto ne bih prestala dojiti - naravno, kad prodje terapija.

Posto ce se to znati sutra ujutro, ja bih da vec danas znam sta da radim ako dobijem antibiotik. Plan mi je otpriliek sljedeci - kupiti elektricnu izdajalicu (radije dati pare za nju, nego za hranu), ovo vrijeme koje sam pod antibiotikom izdajati svaka 2-3 sata, sto je bio tempo bebin, a njega hraniti Hyp combiotic, mozda cak na kasikicu? Eventualno na flasicu, ali se bojim sta ce biti poslije sa sikom? hoce li je htjeti? pa cak i ako ne bude htio, htjela bih bar sacuvati mlijeko, pa mu poslije tako izdojeno davati na flasicu?

hajte moje drage pametne zene, upomoc :)
Post Reply