StLouis wrote:Koji su vam ciljevi u zivotu? Pomiriti se s sudbinom i ostati tu gdje jeste ili se namjeravate vratiti u BiH, ili je nesto sasvim drugo u planu...??? Vratiti se, koliko se ispalti vratiti u domovinu?? Ostati, koliko je vrijedno ostati tu gdje jesmo...?? Nesto zbrajam s burazom zadnjeg vikenda i ispade da ce nam koncem Aprila biti punih 14 godina u USA. Puno vremena, decenija i pol skoro!! Tri brata, i svi smo tu, nekako srasli s zbiljom danasnjice, kasno da se vratimo - niti da pomilsimo na povratak, svi sutimo, kao da tajimo najvecu tajnu - prerano da razmisljamo o povratku. Djeca od buraza pravi ameri, doduse govore nas jezik kako-tako, zapravo odlicno s obzirom da su tu dosli s nepune dvije godine starosti - ovi ovdje sto su rodjeni slabo, skoro pa nikako. Djevojcica od 6 godina od starijeg buraza po prvi put ide za BiH na ljeto. Govori mi na engleskom: "I have to learn Bosnian so I would be able to communicate with my grandmother!!" Ja se smijem i ne znam odkud poceti niti gdje zavrsiti nasu konverzaciju. Ustvari, i ja zapinjem na nasem jeziku, sramotno reci ali poneke rijeci tesko prevodim i nije da se foliram. Nekako mi je lakse ponekad reci sto zelim na jeziku koji mi je prije deceniju i pol bio stran. Ponekad i sanjam na njihovom jeziku, zaista sanjam ponekad, ne lazem. '
Opet je lakse Vama koji ste u Europi, ili se varam...?? Kakva su vasa iskustva? Osjecate li se da ste ni tamo ni ovdje ponekad? Ja taj osjecaj sve manje i manje imam, postao sam globalan sto je u neku ruku dobro i od koristi ali znam da gubim identitet. Nije me strah tog osjecaja jer je situacija takva kakva jeste, ali mi ipak zao i ponekad me strah pomilsi da cu biti neko treci; Kurd, Palestinac, na silu Amerikanac, doduse ne na silu nego ja to tek tako shvatam. Ne volim qurcenje previse i isticanje taj sam, otud sam, takav sam i ponekad se zaista grozim "velikih nacionalnih identiteta" ali sto vise vrijeme odmice meni kroz glavu prolaze neke cudne misli i pomilsi; pa ja i jesam Kurd, Palestinac, Tibetanac, samo drukcije sorte, ja mogu da se vratim ali gdje i kome...??? U sta i gdje?? Materijalno situiran, bez nacionalnog sikaniranja, pelcovan na raznolikosti zadnjih 14 godina ne vjerujem da bih se lako priviknuo na nemar i diskriminaciju. Ustvari, ja bih bio dijasporac u svojoj rodjenoj zemlji ako bih odlucio da se vratim. Poznajem sebe, meni bi se to na brzinu zgadilo; nepravda, korupcija, kvazi suzivot na silu a da ne govorimo o prevarantluku u bliznjim/nasim redovima. Za godinu i kusur dana ja cu napuniti cetrdeset godina, i to nije malo, ni pod razno malo, covjek sazrije, ucahuri se, nadje sebe koliko-toliko. Eh sada, kada covjek udje u cetrdesetu, uozbilji se pomalo, sta njemu drugo preostaje; vrsta patriotizma hiljade kilometara daleko ili povratak..??? Potomci cetrdesetogodisnjaka ili pedesetogodisnjaka; povratak u zemlju o kojoj nista ne znas sem imena i par rodjaka koji imaju gro svojih problema pritom da te ne vide niti u najmanjem sablonu ili nesto sedamdeseto...
Ja ipak mislim da cu ostati ovdje i voljeti svoju domovinu i pomagati je ma koliko mogu i kad mogu ma kakva da bila, fakat to mi je na kraju obaveza. A sta kad nestane mene i onih iza mene; djece Kurda, Palestinaca, Tibetanaca, Native Americans[ovo fakat ne znam prevesti na nas jezik - Indijanaca, onih jahaca na konjima s lukom i strijelom s kojima smo se nekad suosjecali]
Cuj da li dijsapora ima alternativu??? pa dijaspora sa njihovim papirima i dozvolama ima sve alternative a Bosnjaci sa njihovim bosanskim papirima imaju samo jednu alternativu da ostanu u BiH sve dok BiH ne postane clan EU. Ti ne znam sta imas da rizikujes, imas papire u USA i sve ostalo, odes u Bosnu i Hercegovinu na test period od 2-3 godine i testiras da li ti se svidja, mozes li ostati i da li ti se svidja vise nego u USA. Ako ti bude bolje ti ostanes u BiH i zivis tamo dok ti bude odgovaralo a ako ti ne odgovara ti se ponovo lijepo i jednostavno vratis u USA.
I savjet, cuvajte dijasporu ko zjenicu oka svog, ona vam je spas u svemu i na svim poljima! Samo vasi neprijatelji hoce da razdvoje dijasporu od vas jer vam onda nema ko vise pomoci u bilo cemu!