Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Saveznik

#551 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Saveznik »

haluga wrote: ma bice i to, imam vremena, ali ako cu tvojim stopama moram cekat jos godinu dvije da je nadjem 15 godina mladju ...jer nebi zenio maloljetnicu ....*ggg*
Ne mora biti 15 godina mladja nisam ni ja tako isplanirao nego je tako ispalo. :)

Samo znaj da sto duze cekas teze ces se poslije nakaniti. ;-)
Saveznik

#552 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Saveznik »

187 wrote:Sto se tamo po dojaspori mladi ljudi zene sa 20ak godina koji vam je

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Ne svi, ja sam bio preko 40 kada sam se ozenio. Al istina babo je poceo govoriti od 20-te. :D
Saveznik

#553 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Saveznik »

malsal wrote: sta sad ? Natrag u skolsku klupu ? Uvest (ili uvesti?) kvotu domaci (domacih?) filmova i knjiga ? Kupit pravopis naseg jezika (od koje godine ? predratni ili posljeratni ?)
Ja sam za pocetak pregledao sve sezone od top liste nadrealista. :D
musa_2004

#554 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by musa_2004 »

Saveznik wrote:
malsal wrote: sta sad ? Natrag u skolsku klupu ? Uvest (ili uvesti?) kvotu domaci (domacih?) filmova i knjiga ? Kupit pravopis naseg jezika (od koje godine ? predratni ili posljeratni ?)
Ja sam za pocetak pregledao sve sezone od top liste nadrealista. :D

to je lektira koja bi se trebala i tako jednom godisnje obnoviti, nebitno koje je mjesto prebivalista.

a sto se onog tice.. i meni govore od 20te...sad preko 30... al nikako da poslusam.. sve kontam haman i zakasnio :mrgreen: :run:
amko76

#555 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by amko76 »

Melami wrote:
Moll_Flanders wrote:
Melami wrote: E moj brate moj, nikad nas oni nece razumjeti. Oni nas, kao ni mi njih. Mi cemo i dalje sanjati o lijepoj Bosni,a oni o Americi i tako u krug. Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
A u najblizoj familiji te niko nece razumjeti, nemas potrebe pricati ni o kome dalje.
Nego, dobar ti taj auto.
Ovo je jako bezobrazno što si rekao.
Smiri se, nije čitava Bosna kriva što imaš pohlepnu familiju.
ne kontam sta je ovdje bezobrazno?
Pare dolaze u Bosnu sa svih strana i svima smeta opet dijaspora, naradije bi da se posalju pare na racune pa da i ne dolazimo.
:lol: :lol: tačno. Dijasporo ćuti i šalji pare redovno :mrgreen:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#556 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Zviz »

Dijapora je dingospo sa debelim šlajpekom a vapaće trpaju lopatom. Njima nije alternativa potrebna u smislu spasa, nego u smisli oćel ovo ljeto zimovati u BiH ili na Karibima, Australiji ...
Melami

#557 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

amko76 wrote:
:lol: :lol: tačno. Dijasporo ćuti i šalji pare redovno :mrgreen:
a znas li da kad bi se to desilo opet bi im smetalo sto mi imamo poslove i opet im ne bi bilo dovoljno love. DA hoce napraviti te autoputeve vise pa da se vratim sa svojom korvetom tamo. :run: :run:
Lelya2015

#558 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

Ostanite u dijaspori ...bolje vam je...na Balkan se može lako u posjetu..kupi/iznajmi kuću i idi u posjetu kad ti odgovara...poznajem neke ljude što već godinama žive 6 mjeseci u Republici Srpskoj a 6 negdje u Evropi.....kombinacija ima raznih ....mnogo je tužno što Bosna i Hercegovina nije u skladu sa avio kompanijama izborila se da građjani BiH imaju popust na kupovanje karata za posjetu svoje domovine..znam da neke zemlje imaju tako za svoje građjane koji žive po dijaspori!
Melami

#559 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Lelya2015 wrote:Ostanite u dijaspori ...bolje vam je...na Balkan se može lako u posjetu..kupi/iznajmi kuću i idi u posjetu kad ti odgovara...poznajem neke ljude što već godinama žive 6 mjeseci u Republici Srpskoj a 6 negdje u Evropi.....kombinacija ima raznih ....mnogo je tužno što Bosna i Hercegovina nije u skladu sa avio kompanijama izborila se da građjani BiH imaju popust na kupovanje karata za posjetu svoje domovine..znam da neke zemlje imaju tako za svoje građjane koji žive po dijaspori!
ne trebaju nam popusti, neka srede bitnije stvari i mi smo prezadovoljni.
Najvise me boli sto moram ici preko Zagreba i Beograda za Sarajevo.
amra67

#560 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by amra67 »

kad imas para imas i alternativu, kad nemas para nema ni alternative :D
insomnia78

#561 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by insomnia78 »

amra67 wrote:kad imas para imas i alternativu, kad nemas para nema ni alternative :D
Ziva istina

s' moje sokocalo
Lelya2015

#562 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

amra67 wrote:kad imas para imas i alternativu, kad nemas para nema ni alternative :D
Da jeste ali danas ipak ima i više mogućnosti da se zaradi lova....samo ti fantazija daje prepreku...Ja sam uvjek prolazila u životu na taj način ako nemam posao jednostavno ga izmislim.i nikad nisam imala posao uvjek sam bila privatnik na svoj način ......a danas pogotovo pored interneta je mnogo lakše..eto moja drugarica živi u Indiji a lovu zarađjuje u Engleskoj preko interneta ....ode u Englesku 1:om godišnje....inače ona nije ni iz jedne od ove 2 navedene zemlje.......nego ona na svojoj Engleskoj plati živi kao Princeza u Indiji :)
Mostarac1981

#563 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Mostarac1981 »

Jes mi nekako merak citati vase zavidne sarajevske komentare.
Neznam kako je u vas, ali nas u Mostaru je dijaspora prehranila jer 80% mostaraca pravi su u Americi,Australiji,Njemackoj i tako dalje.
Ja nemam poznanika sto nema ili sto nije imao pomoc sa strane, ali tako ti je to kada luftiguzi cuvaju roditelje za dzep do 40 godine i zavide nasoj raji sto je na strani snasla se.
Ovo naravno nevazi za neobrazovane seljacine sto su na bausteli 11 mjeseci pa se kurce po BiH jedan mjesec.
Ali normalnim ljudima u dijaspori skidam kapu i zahvaljujem im se duboko em sto napune mnogima kase ljeti em sto su nam nenormalno pomogli poslje agresije, a isti smo narod.
haluga

#564 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by haluga »

Mostarac1981 wrote:Jes mi nekako merak citati vase zavidne sarajevske komentare.
Neznam kako je u vas, ali nas u Mostaru je dijaspora prehranila jer 80% mostaraca pravi su u Americi,Australiji,Njemackoj i tako dalje.
Ja nemam poznanika sto nema ili sto nije imao pomoc sa strane, ali tako ti je to kada luftiguzi cuvaju roditelje za dzep do 40 godine i zavide nasoj raji sto je na strani snasla se.
Ovo naravno nevazi za neobrazovane seljacine sto su na bausteli 11 mjeseci pa se kurce po BiH jedan mjesec.
Ali normalnim ljudima u dijaspori skidam kapu i zahvaljujem im se duboko em sto napune mnogima kase ljeti em sto su nam nenormalno pomogli poslje agresije, a isti smo narod.
prvi pametan post ove godine hehehe
Melami

#565 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Mostarac1981 wrote:Jes mi nekako merak citati vase zavidne sarajevske komentare.
:thumbup:
Mostarac1981

#566 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Mostarac1981 »

I da, samo da dodam jos nesto na taj gore post.
Citam vam komentare ispod "crne hronike" ovdje na sajtu.
Svi su vam krivi sto vi luftiguzi nemate posao i perspektivu, krivi su vam prvenstveno srbi. Pa su vam onda krivi sandzaklije, pa su vam onda dalje krivi "oni iz istocne Bosne" pa onda su vam cak i hercegovci i krivi i naravno seljace a i evo kada citam ovaj topic - i dijaspora.
Svi su vam krivi, svakoga mrzite i svakome zavidite. Ja sam rodjeni mostarac, do 96e bio u Mostaru pa 2.5 godine u Italiji pa opet StarMo.
Ali vi stvarno pojedini niste normalni sta pisete, ko od vas nema tetku,tetka,majku,strinu,amidzu u dijaspori sto vam je nekada gurnuo stotku sto je izdvojio/a od svoje djece i porodice??!

Prvo pocistite ispred svoji vrata, SARAJEVO i Sarajlije su najvise kriminalaca "odgojili" i najvise su rodjene sarajlije pokrali BiH od Bakir Izetbegovica do Zlatka Lagumdzije.
A da nekrenem o kriminalcima tipa Cele1 Cele2 i tako dalje.
cupkoba

#567 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by cupkoba »

Mostarac1981 wrote:I da, samo da dodam jos nesto na taj gore post.
Svi su vam krivi sto vi luftiguzi nemate posao i perspektivu, krivi su vam prvenstveno srbi. Pa su vam onda krivi sandzaklije, pa su vam onda dalje krivi "oni iz istocne Bosne" pa onda su vam cak i hercegovci i krivi i naravno seljace a i evo kada citam ovaj topic - i dijaspora.
Svi su vam krivi, svakoga mrzite i svakome zavidite. Ja sam rodjeni mostarac, do 96e bio u Mostaru pa 2.5 godine u Italiji pa opet StarMo.
Ali vi stvarno pojedini niste normalni sta pisete, ko od vas nema tetku,tetka,majku,strinu,amidzu u dijaspori sto vam je nekada gurnuo stotku sto je izdvojio/a od svoje djece i porodice??!

Prvo pocistite ispred svoji vrata, SARAJEVO i Sarajlije su najvise kriminalaca "odgojili" i najvise su rodjene sarajlije pokrali BiH od Bakir Izetbegovica do Zlatka Lagumdzije.
Ko čeka da mu neko "ubaci " iz dijaspore jebo je se ,pa ti gore kukaju gore nego mi
Dodje mi da im posaljem humanitarni paket(pricam iz vlastitog iskustva,imam dosta rodbine vani)
kako oni kazu "tamo gore kod nas"
Melami

#568 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

cupkoba wrote:
Mostarac1981 wrote:I da, samo da dodam jos nesto na taj gore post.

Ko čeka da mu neko "ubaci " iz dijaspore jebo je se ,pa ti gore kukaju gore nego mi
Dodje mi da im posaljem humanitarni paket(pricam iz vlastitog iskustva,imam dosta rodbine vani)
kako oni kazu "tamo gore kod nas"
Pa cekaj neka ti ubace tvoje politicari. Od njih ces prije docekati al malo sutra.
Mostarac1981

#569 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Mostarac1981 »

Hahahahah bas tako, ali vi sarajlije zivite u svom svijetu.
Nacionalniid_BOSANCI

#570 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

StLouis wrote:Koji su vam ciljevi u zivotu? Pomiriti se s sudbinom i ostati tu gdje jeste ili se namjeravate vratiti u BiH, ili je nesto sasvim drugo u planu...??? Vratiti se, koliko se ispalti vratiti u domovinu?? Ostati, koliko je vrijedno ostati tu gdje jesmo...?? Nesto zbrajam s burazom zadnjeg vikenda i ispade da ce nam koncem Aprila biti punih 14 godina u USA. Puno vremena, decenija i pol skoro!! Tri brata, i svi smo tu, nekako srasli s zbiljom danasnjice, kasno da se vratimo - niti da pomilsimo na povratak, svi sutimo, kao da tajimo najvecu tajnu - prerano da razmisljamo o povratku. Djeca od buraza pravi ameri, doduse govore nas jezik kako-tako, zapravo odlicno s obzirom da su tu dosli s nepune dvije godine starosti - ovi ovdje sto su rodjeni slabo, skoro pa nikako. Djevojcica od 6 godina od starijeg buraza po prvi put ide za BiH na ljeto. Govori mi na engleskom: "I have to learn Bosnian so I would be able to communicate with my grandmother!!" Ja se smijem i ne znam odkud poceti niti gdje zavrsiti nasu konverzaciju. Ustvari, i ja zapinjem na nasem jeziku, sramotno reci ali poneke rijeci tesko prevodim i nije da se foliram. Nekako mi je lakse ponekad reci sto zelim na jeziku koji mi je prije deceniju i pol bio stran. Ponekad i sanjam na njihovom jeziku, zaista sanjam ponekad, ne lazem. '

Opet je lakse Vama koji ste u Europi, ili se varam...?? Kakva su vasa iskustva? Osjecate li se da ste ni tamo ni ovdje ponekad? Ja taj osjecaj sve manje i manje imam, postao sam globalan sto je u neku ruku dobro i od koristi ali znam da gubim identitet. Nije me strah tog osjecaja jer je situacija takva kakva jeste, ali mi ipak zao i ponekad me strah pomilsi da cu biti neko treci; Kurd, Palestinac, na silu Amerikanac, doduse ne na silu nego ja to tek tako shvatam. Ne volim qurcenje previse i isticanje taj sam, otud sam, takav sam i ponekad se zaista grozim "velikih nacionalnih identiteta" ali sto vise vrijeme odmice meni kroz glavu prolaze neke cudne misli i pomilsi; pa ja i jesam Kurd, Palestinac, Tibetanac, samo drukcije sorte, ja mogu da se vratim ali gdje i kome...??? U sta i gdje?? Materijalno situiran, bez nacionalnog sikaniranja, pelcovan na raznolikosti zadnjih 14 godina ne vjerujem da bih se lako priviknuo na nemar i diskriminaciju. Ustvari, ja bih bio dijasporac u svojoj rodjenoj zemlji ako bih odlucio da se vratim. Poznajem sebe, meni bi se to na brzinu zgadilo; nepravda, korupcija, kvazi suzivot na silu a da ne govorimo o prevarantluku u bliznjim/nasim redovima. Za godinu i kusur dana ja cu napuniti cetrdeset godina, i to nije malo, ni pod razno malo, covjek sazrije, ucahuri se, nadje sebe koliko-toliko. Eh sada, kada covjek udje u cetrdesetu, uozbilji se pomalo, sta njemu drugo preostaje; vrsta patriotizma hiljade kilometara daleko ili povratak..??? Potomci cetrdesetogodisnjaka ili pedesetogodisnjaka; povratak u zemlju o kojoj nista ne znas sem imena i par rodjaka koji imaju gro svojih problema pritom da te ne vide niti u najmanjem sablonu ili nesto sedamdeseto...

Ja ipak mislim da cu ostati ovdje i voljeti svoju domovinu i pomagati je ma koliko mogu i kad mogu ma kakva da bila, fakat to mi je na kraju obaveza. A sta kad nestane mene i onih iza mene; djece Kurda, Palestinaca, Tibetanaca, Native Americans[ovo fakat ne znam prevesti na nas jezik - Indijanaca, onih jahaca na konjima s lukom i strijelom s kojima smo se nekad suosjecali]
Cuj da li dijsapora ima alternativu??? pa dijaspora sa njihovim papirima i dozvolama ima sve alternative a Bosnjaci sa njihovim bosanskim papirima imaju samo jednu alternativu da ostanu u BiH sve dok BiH ne postane clan EU. Ti ne znam sta imas da rizikujes, imas papire u USA i sve ostalo, odes u Bosnu i Hercegovinu na test period od 2-3 godine i testiras da li ti se svidja, mozes li ostati i da li ti se svidja vise nego u USA. Ako ti bude bolje ti ostanes u BiH i zivis tamo dok ti bude odgovaralo a ako ti ne odgovara ti se ponovo lijepo i jednostavno vratis u USA.

I savjet, cuvajte dijasporu ko zjenicu oka svog, ona vam je spas u svemu i na svim poljima! Samo vasi neprijatelji hoce da razdvoje dijasporu od vas jer vam onda nema ko vise pomoci u bilo cemu!
hrle1976

#571 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by hrle1976 »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
StLouis wrote:Koji su vam ciljevi u zivotu? Pomiriti se s sudbinom i ostati tu gdje jeste ili se namjeravate vratiti u BiH, ili je nesto sasvim drugo u planu...??? Vratiti se, koliko se ispalti vratiti u domovinu?? Ostati, koliko je vrijedno ostati tu gdje jesmo...?? Nesto zbrajam s burazom zadnjeg vikenda i ispade da ce nam koncem Aprila biti punih 14 godina u USA. Puno vremena, decenija i pol skoro!! Tri brata, i svi smo tu, nekako srasli s zbiljom danasnjice, kasno da se vratimo - niti da pomilsimo na povratak, svi sutimo, kao da tajimo najvecu tajnu - prerano da razmisljamo o povratku. Djeca od buraza pravi ameri, doduse govore nas jezik kako-tako, zapravo odlicno s obzirom da su tu dosli s nepune dvije godine starosti - ovi ovdje sto su rodjeni slabo, skoro pa nikako. Djevojcica od 6 godina od starijeg buraza po prvi put ide za BiH na ljeto. Govori mi na engleskom: "I have to learn Bosnian so I would be able to communicate with my grandmother!!" Ja se smijem i ne znam odkud poceti niti gdje zavrsiti nasu konverzaciju. Ustvari, i ja zapinjem na nasem jeziku, sramotno reci ali poneke rijeci tesko prevodim i nije da se foliram. Nekako mi je lakse ponekad reci sto zelim na jeziku koji mi je prije deceniju i pol bio stran. Ponekad i sanjam na njihovom jeziku, zaista sanjam ponekad, ne lazem. '

Opet je lakse Vama koji ste u Europi, ili se varam...?? Kakva su vasa iskustva? Osjecate li se da ste ni tamo ni ovdje ponekad? Ja taj osjecaj sve manje i manje imam, postao sam globalan sto je u neku ruku dobro i od koristi ali znam da gubim identitet. Nije me strah tog osjecaja jer je situacija takva kakva jeste, ali mi ipak zao i ponekad me strah pomilsi da cu biti neko treci; Kurd, Palestinac, na silu Amerikanac, doduse ne na silu nego ja to tek tako shvatam. Ne volim qurcenje previse i isticanje taj sam, otud sam, takav sam i ponekad se zaista grozim "velikih nacionalnih identiteta" ali sto vise vrijeme odmice meni kroz glavu prolaze neke cudne misli i pomilsi; pa ja i jesam Kurd, Palestinac, Tibetanac, samo drukcije sorte, ja mogu da se vratim ali gdje i kome...??? U sta i gdje?? Materijalno situiran, bez nacionalnog sikaniranja, pelcovan na raznolikosti zadnjih 14 godina ne vjerujem da bih se lako priviknuo na nemar i diskriminaciju. Ustvari, ja bih bio dijasporac u svojoj rodjenoj zemlji ako bih odlucio da se vratim. Poznajem sebe, meni bi se to na brzinu zgadilo; nepravda, korupcija, kvazi suzivot na silu a da ne govorimo o prevarantluku u bliznjim/nasim redovima. Za godinu i kusur dana ja cu napuniti cetrdeset godina, i to nije malo, ni pod razno malo, covjek sazrije, ucahuri se, nadje sebe koliko-toliko. Eh sada, kada covjek udje u cetrdesetu, uozbilji se pomalo, sta njemu drugo preostaje; vrsta patriotizma hiljade kilometara daleko ili povratak..??? Potomci cetrdesetogodisnjaka ili pedesetogodisnjaka; povratak u zemlju o kojoj nista ne znas sem imena i par rodjaka koji imaju gro svojih problema pritom da te ne vide niti u najmanjem sablonu ili nesto sedamdeseto...

Ja ipak mislim da cu ostati ovdje i voljeti svoju domovinu i pomagati je ma koliko mogu i kad mogu ma kakva da bila, fakat to mi je na kraju obaveza. A sta kad nestane mene i onih iza mene; djece Kurda, Palestinaca, Tibetanaca, Native Americans[ovo fakat ne znam prevesti na nas jezik - Indijanaca, onih jahaca na konjima s lukom i strijelom s kojima smo se nekad suosjecali]
Cuj da li dijsapora ima alternativu??? pa dijaspora sa njihovim papirima i dozvolama ima sve alternative a Bosnjaci sa njihovim bosanskim papirima imaju samo jednu alternativu da ostanu u BiH sve dok BiH ne postane clan EU. Ti ne znam sta imas da rizikujes, imas papire u USA i sve ostalo, odes u Bosnu i Hercegovinu na test period od 2-3 godine i testiras da li ti se svidja, mozes li ostati i da li ti se svidja vise nego u USA. Ako ti bude bolje ti ostanes u BiH i zivis tamo dok ti bude odgovaralo a ako ti ne odgovara ti se ponovo lijepo i jednostavno vratis u USA.

I savjet, cuvajte dijasporu ko zjenicu oka svog, ona vam je spas u svemu i na svim poljima! Samo vasi neprijatelji hoce da razdvoje dijasporu od vas jer vam onda nema ko vise pomoci u bilo cemu!
"Dijaspora" obozava sverc, da pokraj primanja dodoju jos malo na racun sive ekonomije. Pola ljudi sto poznam salju rodbini sve moguce stvari da peprodaju :mrgreen:

Dobro ovaj slovenac ovo skonta o "juznjacima":
Post Reply