Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
kv99

#551 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

muflon1977 wrote: Jest samo ti ne kuzis matematiku daj mi reci sta si ti osvojio dok niste usli u savez sa HV koji grad od Srba nego ste napali one koji se nisu nadali naravno i tuta i murta dosla iz istocne Bosne pa navali na komsiju....a Drina se zastopala kao i 1941 nego 41 su vam pomogli oni kao tvoj dedo pa ih se stidite a bogme i ja dan danas.Onda bilo lako uzmi fesic nabaci u i juris na Srpska sela u pokolj hebiga te ustase su belaj bili zlocinci kasapi.....
Dijete malo , da je kod tebe samo matematika problem bilo bi i neke fajde od tebe ali ovako samo rasizam i zadojenost propagandom kao i oni prethodni bojovnici prije tebe. Koristim izraz bojovnici kao sprdnja jer ta rijec potice od boj, borbe ali to je bilo bas suprotno kod njih, oni su mislili da je borba isto kao pljackati humanitarnu na barikadama ali nije. Isto tako ti mislis da je provaljivanje po forumima izraz znanja ali je bas suprotno.

Evo malo matematike a i istorije :
- Kalesija , prvi oslobodjeni grad u Bosni i Hercegovini
- Srebrenica
- Trnovo i deblokada Gorazda

Sve to ljeta 1992 i sve to bez tzv hvo-a ili ikakvog saveza sa hv. Dok je hv sjedila i pljackala oruzje i pomoc koja je dolazilo za Bosnu i Hercegovinu , Armija Bosne i Hercegovine se borila. Dok je hv prvi grad u Hrvatskoj oslobodila 1995 tj 4 godine poslije pocetka rata , Armija Bosne i Hercegovine je u Bosni i Hercegovini oslobodila prvi grad maja 1992 , 1 mjesec poslije pocetka agresije. I moglo se i vise osloboditi da nije tzv hvo zabio noz , naveo sam ranije kako su se sve cetnicke ofanzive poklapale sa napadima tudjmanovih kvislinga, od napada na Gornji Vakuf januara 1993 i prekida prolazaka konvoja koji su bili potrebni za Podrinje na koje su cetnici pokrenuli jednu od svojih najjacih ofanziva pa i dalje . Srebrenica je dovedena u bezizlazan polozaj tada i ono sto se dogodilo 3 godine poslije je samo posljedica toga a to je nastalo jer su kvislinzi napali i blokirali pomoc bas kada su cetnici pokrenuli ofanzivu.

U vezi izbjeglica, tzv hvo je vec aprila 1992 proglasio TO BiH tj Armiju Bosne i Hercegovine za de-fakto neprijatelja i tada u Srednjoj Bosni ne samo da nije bilo izbjeglica iz Istocne Bosne jer ih tu nikada nije ni bilo u nekom velikom broju vec tada nije bilo nikakvih izbjeglica tu. Znaci tzv hvo je proglasio rat TO BiH prije nego sto su dosle izbjeglice i to pokazuje da svi ovi navodi o izbijanju sukoba zbog izbjeglica su laz i izmisljotina.

@mr.xxx

Sve i jedan komad teskog naoruzanja pa i ti tenkovi koj spominjes su bili zarobljeni od neprijetalje u Bosni i Hercegovini i nijedan nije dopremljen sa strane. Pitaj sebe zasto i vidjeces da to nema veze sa lopovima jer nije bilo do lopova vec do istih onih koji su napadali Gornji Vakuf. Franjo i svi oni njegovi fasisti koji su zeljeli da kopiraju cetnike nisu dozvoljavali da se Armija efikasno naoruza mnogo prije pocetka sukoba tako da nije do lopova vec do bivseg titinog generala koji je za sebe umislio da je novi poglavnik .
argyle

#552 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

muflon1977

#553 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Da ti nije bilo Titinog generala otiso bi i ti nekom iz Pozarevca pod kamu,a stvarno neznam kako da ti objasnim da ti nije bilo Tudje nestalo bi vas sigurno imao je on svojih losih strana sigurno.Ali eto Aljo izdaje islamsku deklaraciju i to je kamen smutnje....nisam zadojen mrznjom sigurno ti kazem kao ti no ako ces govoriti i porediti nesto kroz svoj glavni grad nemozes slusati npr.neku patriotsku pjesmu zasto zato jer imas jeza u gacama tu su brale Srbi braca nesmijes,
kroz Hrvatsku tuttnji slusaj sta te volja nema toga da ti zabrani eto vidis razlike,mada mi je draze otici u Bihac neko negdje drugo....njima nije Sarajevo gl.grad kazu tako nije tema a ti sto si oslobodio eh moj jani narode.Nego pobro
kud ono izbjeglice odose kad su vast satjerali u kos...prema Srbiji ili?
Nele9

#554 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

muflon1977 wrote:Da ti nije bilo Titinog generala otiso bi i ti nekom iz Pozarevca pod kamu,a stvarno neznam kako da ti objasnim da ti nije bilo Tudje nestalo bi vas sigurno imao je on svojih losih strana sigurno.Ali eto Aljo izdaje islamsku deklaraciju i to je kamen smutnje....nisam zadojen mrznjom sigurno ti kazem kao ti no ako ces govoriti i porediti nesto kroz svoj glavni grad nemozes slusati npr.neku patriotsku pjesmu zasto zato jer imas jeza u gacama tu su brale Srbi braca nesmijes,
kroz Hrvatsku tuttnji slusaj sta te volja nema toga da ti zabrani eto vidis razlike,mada mi je draze otici u Bihac neko negdje drugo....njima nije Sarajevo gl.grad kazu tako nije tema a ti sto si oslobodio eh moj jani narode.Nego pobro
kud ono izbjeglice odose kad su vast satjerali u kos...prema Srbiji ili?
Muflon

Nismo na takmicenju iz lingvistike, ali .ebi ga de malo veliko slovo, malo slovo, zarez, tacka... i stipu tu gudru makar jedan minut da znamo shta je pisac sheo rijet.
Nele9

#555 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Josip321 wrote:c/p sa --- NO LINKS ---
Ankicu Grbavac, rođenu 6.7.1971. godine, djevojački Jurešić, su pripadnici ABiH ubili na kućnom pragu rafalnom paljbom iz automatske puške. Prije toga ubacili su bombu u kuću.
Njenog sina Danijela, koji nije dočekao drugi rođendan koji se približavao (rođen 16.2.1992.)., su ubili u naručju svjedoka koji je samo pukom srećom ostao živ bježeći sa djetetom prema Vitezu.

Dragici Petrović, inače duševnoj bolesnici, vrlo lijepoj, rođenoj 1958. godine, nisu dozvolili da je majka i sestra povedu sa sobom, već su je ostavili u kući da bi je nakon dva dana ubili. Njeno tijelo je izvučeno nakon tridesetak dana.
Njen rođak Draženko Petrović, star 33 ili 34 godine, nađen je ispod terase gdje je ubijena i Dragica. Nije bio naoružan niti obučen u vojnu odoru.

Tijelo Marka Buhića, rođenog 4.1.1957. godine u Zenici, su pripadnici Civilna zaštite pokopali tako što su prvo pronašli gornji dio trupa, a nakon dvadesetak dana - noge i donji dio trbuha. Tijelo je prerezano motornom pilom.

Stjepana Ramljaka, rođenog 30.3.1941. godine, našli su u sjedećem položaju. Na vratu mu bili smrtni tragovi noža.

U Ankicu Vidović, rođenu 15.9.1952. godine, djevojački Barešić je pripadnik ABiH, s crvenom beretkom i žutom trakom na ramenu, s udaljenosti od oko 2 m ispalio jedan ili dva metka usmrtivši je. Njenu djecu - Marijanu, staru 12 godina i Branislava, starog oko sedam godina, poslali su muslimanski vojnici prema cesti kroz šumu metaka, ne pruživši im prvu pomoć. Marijana, iako ranjena u rame, vukla je Branu koji je bio ranjen u trbuh, sve do zaseoka Šafradini, nekih 300 do 500 metara. Završili su u bolnici u Splitu.
Ubijen je i njihov otac, Ankičin muž Dragan Vidović, rođen 13.8.1950. godine. Uhvaćen je i odveden kao civil a potom brutalno likvidiran.

Tragedija ove obitelji je stravična. U Buhinim kućama su ubijeni i Mirko Vidović, zvani Pitalo, brat Draganov, rođen 26.1.1952. Ubijen je i njegov sin Dražen, rođen 3.5.1975. godine. Po iskazima svjedoka svi su iz svojih kuća, bježeći pred ubačenim bombama, istrčali kao civili.
| HB.org |
:(
Nele9

#556 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Josip321 wrote:c/p sa --- NO LINKS ---
Buhine kuće - posljednji pokušaj ABiH da porazi Hrvate središnje Bosne

Muslimanski ratni planeri su u siječnju 1993. mučki i iznenada napali položaje HVO-a kod Uskoplja/Gornjeg Vakufa a onda i putni pravac Busovača – Kiseljak kada su kod Kaćuna odsjekli postrojbe HVO-a u dvije enklave sa ciljem da umanje njihovu obrambenu sposobnost a onda ih i konačno poraze.
Bilo je to neposredno nakon objave Vance-Owenovog sporazuma o miru u BiH koji je 4. siječnja 1993. potpisan u Ženevi.
Sljedeći će pokušaj biti u Ahmićima 16. travnja 1993. kada će HVO osujetiti planove ABiH da presječe prometnicu Vitez – Busovača i tako Hrvate smjesti u džepove iz kojih se neće moći dugo opirati. Čitav svijet je, s razlogom, obišla vijest o paklu Ahmića.
Višestruko brojnije snage ABiH potpuno napuštaju bojišnicu spram Srba i sav svoj potencijal uključuju na savladavanje HVO-a.

Pod okriljem noći, 9. siječnja 1994. specijalne postrojbe muslimanske vojske probile su crtu obrane Prve bojne Viteške brigade HVO, upale u naselje Buhine kuće nadomak Viteza i među vojnicima i civilima napravile pravi pokolj.

Iskazi neposrednih sudionika govore i o prljavoj ulozi britanskog bataljuna UNPROFOR-a koji je bio smješten u pogonu za obradu drveta Impregnacija, udaljen stotinjak metara od prvih Buhinih kuća. Navodno je glavnina muslimanskih specijalaca stigla u bijelim oklopnjacima koji su se nesmetano kretali. To, i gusta magla karakteristična za Vitez u to doba godine, pogodovali su da u vrlo kratkom vremenu oko pet sati ujutro muslimanski diverzanti krenu u svoj krvavi pir nakon kojeg su ostale desetine masakriranih žena, staraca i djece.

U Buhinim kućama su zatočeni i ubijeni i pripadnici Prve bojne Viteške brigade HVO-a:
- MLADEN (Rafael) GRGIĆ, rođen 1973., prognanik iz Jajca
- NIKOLA (Pero) JANKOVIĆ, rođen 01.09.1932., prognanik iz Polja kod Travnika
- PETAR (Stjepan) PERKOVIĆ, rođen 06.06.1940., iz Topale kod Viteza
- STJEPAN (Stipo) RAMLJAK, rođen 30.03.1941., prognanik iz Zenice
- ZDRAVKO (Ruža) SAMARDŽIĆ, rođen 25.06.1961., Rom iz Krušćice, Vitez
- MARKO (Ilija) ŠAFRADIN, rođen 19.05.1960., iz Šantića, Vitez
- PERO (Niko) ŠANTIĆ, rođen 15.04.1951., iz Dubravica, Vitez
- NIKICA (Blaž) TOTIĆ, rođen 05.03.1969., prognanik iz Zenice

U oslobađanju Buhinih kuća poginuli su i bojovnici:
- IVICA (Ilija) BRALO, rođen 17.03.1967., iz Nadioka, Vitez
- ZORAN (Božo) GUČANlN, rođen 01.12.1969., iz Pokrajčića, Nova Bila
- RUDO (Rudolf) KRIŽANAC, rođen 02.06.1958., iz Dubravica, Vitez
- FRANO (Stipo) SOLOMUN, rođen 19.9.1967., iz Travnika, nakon ranjavanja preminuo u bolnici u Splitu
- ANTO (Juraj) SUČIĆ, rođen 14.07.1959., iz Novog Travnika
- FRANJO (Franjo) ŠAFRADIN, rođen 21.09.1924., iz Šantića, Vitez
- ZVONKO (Anto) ŠANTIĆ, rođen 03.11.1969., iz Šantića, Vitez
- SLAVKO (Franjo) ŽULJEVIĆ, rođen 01.01.1957., iz Krčevina, Vitez

Kako su u samom ratu za središnju Bosnu međunarodni promatrači imali dvostruke aršine, jedne za agresiju ABiH na hrvatske ljude i njihova dobra a sasvim drugačije za one koji su bili primorani braniti se, tako su i u miru, neprincipijelno taj kantar čuvali na bošnjačkoj strani.

Ovih dana se sva sarajevska čaršija podigla da tobože zaštiti Dragana Vikića. Ovaj kontroverzni ratni zapovjednik na prostoru središnje Bosne je odgovoran za velika nedjela.
| HB.org |

- ARBiH je imala za cilj da porazi Hrvate a ne HVO. Mi u 2 korpusu smo nastojali skoro 4 godine da porazimo zamjenika komandanta korpusa (Hrvata btw) ali nismo uspjeli. Takodje smo pokusali da porazimo i 108 HVO ali nam eto nije poslo za rukom. Hrvati u drugim brigadama 2 korpusa Armije RBiH su se hrabro borili i nisu dozivjeli poraz od nas njihovih suboraca.
- "Iznenada i mucki napali HVO u G Vakufu." :lol: :lol: :lol:
- Ahmicani presijecali putnu komunikaciju? Sila jedna od nena i djedova? Moj komentar: Dabogda autor ovog teksta isto presijecao putnu komunikaciju kao i Ahmicani.
- Armija RBiH napustala linije prema cetnicima? :lol: :lol: :lol:
- Britanski UNPROFOR pomagao ARBiH? :lol: Pa inace je poznato da je UN najvise pomagao ARBiH. Islamski pomagaci!
- Dragan Vikic nije u Hagu. Kompletno rukovodstvo ustasko-hajducijske organizacije jeste.
bach

#557 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Pošto volim geografiju, odlučio sam malo progooglati da vidim iz čiste znatiželje gdje se naze toponimi koji se spominju ovdje, recimo Zavrtaljka, Grbavica izt. Ti pojmovi na netu vode na razne HZ HB forume. Jao kakve se tamo gluposti i besmislice valjaju. Smiljku Šagolju ( ratnom direktoru TV Kiseljak i sadašnjem prof. novinarstva u zapadnom Mostaru, gdje se školuju novinari raznih poskok portala) stvarno treba odati priznanje. Majstorski je oprao mozak cijelom jednom narodu.

Dakle društvo sa one strane je do orgazma ubijeđeno u sljedeće:

- Armija BiH je početkom 1994 bila pred slomom.
- Alija je zbog straha od poraza morao potpisati Washingtinski sporazum.
Koliko mi se čini za musliće je to kretalo sve nizvodno :herceg_bosna
Fojnica je zbilja bila bitna i kada bi smo se tu spojili (s okolnim komunikacijama, Kaćuni itd) nešto bi se dalo napraviti (s time da smo Fojnicu i izgubili na vrlo glup način zahvaljujući generalu Morillonu i njegovoj zoni i tukinoj gluposti).
Jedino je pitanje kako bi na to sve reagirala MZ.
Da budemo malo optimistični, recimo par mjeseci poslije Zavrtaljke da nije bilo washingtona, muslići us na koljenima, mi smo pred Bugojnom i Travnikom vojska im se raspada.....
Zaista ljudi vjeruju u ovo gore... A vjeruju i u ovo dole napisano...
ukratko,zenica je bila na koljenima jer nisu vise znali sta znaci HRANA.kolega iz zepca mi je rekao da su hanume dolazile na njihove linije moleci za hranu.

mozda ce nekima zvucati smijesno,ali 94 i sami napad na zenicu je bio izvjestan.dakle napad na grad takve velicine je bio vojno ostvariv. u SB logistika se pojacava....

nakon fijaska muslimanske akcije na potezu hercegovine sa ciljem proboja na more i daljnji niz besmislenih akcija na istom prostoru protiv srba,armija gubi ca. 300-400 ljudi.
nas kontraudar izvrsen je u uskoplju,ali naravno nase drago vodstvo nas blokira i nismo smjeli naprijed.da ne spominjem hercegovinu i vezane ruke naspram muslimana,tolika logistika i potencijal,a ne smijes prstom mrdnut na istok..kapa do poda nasem vodstvu,hvala ima

realno govoreci,armija je vecim djelom krahirala :lol: :lol: :lol: i stvoreni su fantasticni preduvjeti za kontraudar...koji nikad nije uslijedio

HVALA pantovscaku........ umjesto papinog spomenika u vrhbosni,stavite tudjmanovu bistu,da ga ljubite svaki dan...drage komsije
A tamo se može pročitati ovo:
Dnevno izvješće VOS od 5. veljače 1994.:
Rajon Fojnica-Kiseljak
Muslimani znaju za pomoć VRS u tenkovima i topništvu našim snagama u r{1jonu Kiseljaka. Ubije~eni su kako u napadaju učestvuju spec. postrojbe dovežene helikopterima. Nasuprot našm snagama nalazi se 3iO. bbr. u rajonu Bašina brda.
Na Kiseljačkoj bojišnici naše snage su imale jak pješačko-topnički napadaj u rajonu Zavrtaljke. isti je odbijen, a u kontra napadaju osvojena su s. V Sotnica i Granić. Na Fojničkom dijelu nakon popune MTS i ljudstvom, MOS izvodi pje.šački napadaj, a naše snage u protiv napadaju zauzimaju ff-923 ispod Bašina brda. Zapljenjene su veće količine MTS-a, a neprijatelju su nanešeni gubici u ljudstvu.
U širi rajon Fojnice pristigli su "Crni labudovi" i spec. postrojba kojom zapovjeda Frka. Kako su ovo postrojbe koje izvode diverzantsko prepadna djelovanja, a iste su u stanju pune big prosu~ujemo da će MOS ponovo poku,{ati povratiti
izgubljene crte ....

Zauzeli brdo i mislili da dobijaju rat... Ne ide to tako...Vilio bih da mi ovdje neko ko je bio u AR BiH, stvarno kaže je li bilo rasulo u redovima ljiljana....Živio sam u SB ( Kakanj) i ne sjećam se nekog rasula, čini mi se da je AR BiH tih mjeseci konačno pomalo počinjala nalikovati na nešto ozbiljno i izgledala i bi mnogo ozbiljnije da njene jedinice nisu vodili diletantni poput raznih delića, mahmuljina, ajnadžića, karavelića...

Da je AR BiH na ostalim mjestima u SB primjenila varešku taktiku ( značajne i dobro koordinisane snage više korpusa npadaju zajedno) HVO u SB ne ni opstao niti u tragovima. Sve što neka formacija posjeduje je konačan broj: broj metaka u cijevima, broj ljudi, broj granata, svega toga može nestati posebno ako ste u okruženju, što je HVO zaista bio...Jednog dana bi ispucali sve što su imali, ratna dejstva bi izbacila iz stroja više ljudi nego što bi imali na linijama i to bi bio kraj ...

Internet bojovnici se moraju sjetiti riječi njihovog velikog saveznika Mladića:

Ovca iz tora ne može van, dok je vuk ne pusti

Ovca je tada umjesto zvona nosila šahovnicu...
Kindzadza

#558 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Kindzadza »

Jedan komentar iz mog (mislim) objektivnog i nepristrasnog ugla...

Ja da sam na njihovom mestu (mestu BH Kurda. (u daljem tekstu ce se ta kvalifikacija striktno odnositi na kvislinge, a, nikako na casne Srbe i Hrvate koji su branili i odbranili BH ideju)), ne bih smeo glavu dici od sramote...
Imate li vi truncice obraza, eticke i vojnicke casti, "gospodo" secesionisti... Nemate, jer da imate, ne bi ste se javljali, ili bi se javili da se izvinite i odate postu nevinim BH sinovima.
Iskreno, ja da sam napao rodnu grudu (kao neki od vas sto su), nakon poraza, i niza moralnih i vojnickih razloga, ili bi casno izvrsio samoubistvo, ili je napustio (rodnu grudu) i odselio u tri lepe p.m..

Kao prvo: Napravili ste veliko sranje napadom na vlastitu drzavu. Eeeej, izvrsili ste agresiju na rodjenu zemlju. :shock: Ludilo, slucaj za lobotomiju ili vesala!!!
Druga stvar: Pocinili ste najzesce zlocine (govorim za obe frakcije BH Kurda) koje covecanstvo pamti nakon drugog svetskog rata... Palili ste, silovali, minirali, pljackali.., silovito i nemislosrdno. Izvrsili ste u valstitoj zemlji nevidjen genocid, urbicid i kulturoicid.
Kao trece: Izgubli ste nesto (rat), sto se ni u crtanom filmu neda izgubiti. Armija BiH ne da samo nije imala oruzja i orudja, ne samo da je ratovala sa 6 agresorskih vojski, opkoljena sa svih strana, bez komandnog kadra (najvisi cin u Armiji BiH je na pocetku agresije bio potpukovnik) i logistike, vec su ti isti ljudi imali i embargo na uvoz oruzja!!! :shock:
Cetrvrto, peto.., stoto: Iskreno, trebas biti maher nositi se sa svim nedacama i na kraju izvojevati pobedu...
O opstanku BiH i viteskoj borbi Armije najbolji sud danas jesu: njena granicna sluzba, BH ID, BH Oruzane snage, Policija, pa BH obavestajne strukture.., itd.
Da skratim, ideja Vlade u Sarajevu i Oruzanih formacija te zemlje i dalje zivi... BiH je svakim danom sve jaca, a, BH Kurdi kmeeece li` kmeeece...

P.S. Da nije bas skroz off...
Pratim temu iz razloga sto uskoro planiram posetu S.Bosni-Kacunima. Tamo mi je skolski drug iz detinjstva poginuo ... Ovu bolnu, ali i ponosnu temu BH sinova, iskljucivo pratim iz secanja na njega. :sad:
L.e.g

#559 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

bach wrote:Pošto volim geografiju, odlučio sam malo progooglati da vidim iz čiste znatiželje gdje se naze toponimi koji se spominju ovdje, recimo Zavrtaljka, Grbavica izt. Ti pojmovi na netu vode na razne HZ HB forume. Jao kakve se tamo gluposti i besmislice valjaju. Smiljku Šagolju ( ratnom direktoru TV Kiseljak i sadašnjem prof. novinarstva u zapadnom Mostaru, gdje se školuju novinari raznih poskok portala) stvarno treba odati priznanje. Majstorski je oprao mozak cijelom jednom narodu.

Dakle društvo sa one strane je do orgazma ubijeđeno u sljedeće:

- Armija BiH je početkom 1994 bila pred slomom.
- Alija je zbog straha od poraza morao potpisati Washingtinski sporazum.
Koliko mi se čini za musliće je to kretalo sve nizvodno :herceg_bosna
Fojnica je zbilja bila bitna i kada bi smo se tu spojili (s okolnim komunikacijama, Kaćuni itd) nešto bi se dalo napraviti (s time da smo Fojnicu i izgubili na vrlo glup način zahvaljujući generalu Morillonu i njegovoj zoni i tukinoj gluposti).
Jedino je pitanje kako bi na to sve reagirala MZ.
Da budemo malo optimistični, recimo par mjeseci poslije Zavrtaljke da nije bilo washingtona, muslići us na koljenima, mi smo pred Bugojnom i Travnikom vojska im se raspada.....
Zaista ljudi vjeruju u ovo gore... A vjeruju i u ovo dole napisano...
ukratko,zenica je bila na koljenima jer nisu vise znali sta znaci HRANA.kolega iz zepca mi je rekao da su hanume dolazile na njihove linije moleci za hranu.

mozda ce nekima zvucati smijesno,ali 94 i sami napad na zenicu je bio izvjestan.dakle napad na grad takve velicine je bio vojno ostvariv. u SB logistika se pojacava....

nakon fijaska muslimanske akcije na potezu hercegovine sa ciljem proboja na more i daljnji niz besmislenih akcija na istom prostoru protiv srba,armija gubi ca. 300-400 ljudi.
nas kontraudar izvrsen je u uskoplju,ali naravno nase drago vodstvo nas blokira i nismo smjeli naprijed.da ne spominjem hercegovinu i vezane ruke naspram muslimana,tolika logistika i potencijal,a ne smijes prstom mrdnut na istok..kapa do poda nasem vodstvu,hvala ima

realno govoreci,armija je vecim djelom krahirala :lol: :lol: :lol: i stvoreni su fantasticni preduvjeti za kontraudar...koji nikad nije uslijedio

HVALA pantovscaku........ umjesto papinog spomenika u vrhbosni,stavite tudjmanovu bistu,da ga ljubite svaki dan...drage komsije
A tamo se može pročitati ovo:
Dnevno izvješće VOS od 5. veljače 1994.:
Rajon Fojnica-Kiseljak
Muslimani znaju za pomoć VRS u tenkovima i topništvu našim snagama u r{1jonu Kiseljaka. Ubije~eni su kako u napadaju učestvuju spec. postrojbe dovežene helikopterima. Nasuprot našm snagama nalazi se 3iO. bbr. u rajonu Bašina brda.
Na Kiseljačkoj bojišnici naše snage su imale jak pješačko-topnički napadaj u rajonu Zavrtaljke. isti je odbijen, a u kontra napadaju osvojena su s. V Sotnica i Granić. Na Fojničkom dijelu nakon popune MTS i ljudstvom, MOS izvodi pje.šački napadaj, a naše snage u protiv napadaju zauzimaju ff-923 ispod Bašina brda. Zapljenjene su veće količine MTS-a, a neprijatelju su nanešeni gubici u ljudstvu.
U širi rajon Fojnice pristigli su "Crni labudovi" i spec. postrojba kojom zapovjeda Frka. Kako su ovo postrojbe koje izvode diverzantsko prepadna djelovanja, a iste su u stanju pune big prosu~ujemo da će MOS ponovo poku,{ati povratiti
izgubljene crte ....

Zauzeli brdo i mislili da dobijaju rat... Ne ide to tako...Vilio bih da mi ovdje neko ko je bio u AR BiH, stvarno kaže je li bilo rasulo u redovima ljiljana....Živio sam u SB ( Kakanj) i ne sjećam se nekog rasula, čini mi se da je AR BiH tih mjeseci konačno pomalo počinjala nalikovati na nešto ozbiljno i izgledala i bi mnogo ozbiljnije da njene jedinice nisu vodili diletantni poput raznih delića, mahmuljina, ajnadžića, karavelića...

Da je AR BiH na ostalim mjestima u SB primjenila varešku taktiku ( značajne i dobro koordinisane snage više korpusa npadaju zajedno) HVO u SB ne ni opstao niti u tragovima. Sve što neka formacija posjeduje je konačan broj: broj metaka u cijevima, broj ljudi, broj granata, svega toga može nestati posebno ako ste u okruženju, što je HVO zaista bio...Jednog dana bi ispucali sve što su imali, ratna dejstva bi izbacila iz stroja više ljudi nego što bi imali na linijama i to bi bio kraj ...

Ovca je tada umjesto zvona nosila šahovnicu...
Ocigledno nisi bio u Fojnici u ratu?
bach

#560 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Ovca je tada umjesto zvona nosila šahovnicu...[/quote]

Ocigledno nisi bio u Fojnici u ratu?[/quote]

Bio jedno vrijeme.

A šta sam propustio kada sam otišao ?
Nele9

#561 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

bach wrote:
Da je AR BiH na ostalim mjestima u SB primjenila varešku taktiku ( značajne i dobro koordinisane snage više korpusa npadaju zajedno) HVO u SB ne ni opstao niti u tragovima.
Ovo je za mene najveci problem u sukobima s HVo-om. I dalje smatram da je sukob s HVO-om bio neprirodan, nepotreban, i devastirajuci i za jednu i za drugu stranu. Ali, onoga trenutka kada je nametnut, za mene je sve bilo jasno. Na zalost, tadasnjem legalnom rukovodstvu je bilo previse stalo do toga sta kaze neka stara, izlapjela, evrposka kuja jajara a manje cinjenica da je tvoje ono gdje cizma vojnika Armije RBiH stupi.
Razumijem zabrinutost da bi bilo zlocina u Srednjoj Bosni i vjerovatno bi ih bilo da se zauzeo Vitez, N. Travnik, Busovaca. Medjutim, bilo je nacina da se to sprijeci. U Varesu su iza nas bili Balte (specijalna vojna policija 2 korpusa) pa ti glumi Ratka Mladica u Srebrenici, ako si konj.
Isto se moglo i ovde uciniti.
Naravno da Vitez nije isto sto Vares ali smo mi Vares uzeli u briljantnoj vojnoj akciji i nikakvih masovnih zlocina nije bilo.
Niko me ni tada nije nista pitao, ali sam stava da najgora taktika koju mozes izabrati je da budes neko kome neko treba da se smiluje. Na Vares se navalilo u vremenu kada nije bilo ni hrane ni municije u izobilju, ali je kod nas bila zestoka volja da se raskrsti sa izdajnicima i ne samo to ... zelja je bila da ih se do nogu porazi i ponizi, sto su na kraju i dobili.
Taktika tipa "znas ako mi njih ne napadamo oni ce pustiti malo brasna" je bila snishodljiva i pogubna. Ne pokusavam da budem general poslije bitke ... tadasnje rukovodstvo je radilo kako je najbolje znalo (barem se nadam) ali smatram da je bilo pogresno. Srednju Bosnu je trebalo zbrisati i ici pomoci Hercegovcima.
bach

#562 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Nele9 wrote:
bach wrote:
Da je AR BiH na ostalim mjestima u SB primjenila varešku taktiku ( značajne i dobro koordinisane snage više korpusa npadaju zajedno) HVO u SB ne ni opstao niti u tragovima.
Ovo je za mene najveci problem u sukobima s HVo-om. I dalje smatram da je sukob s HVO-om bio neprirodan, nepotreban, i devastirajuci i za jednu i za drugu stranu. Ali, onoga trenutka kada je nametnut, za mene je sve bilo jasno. Na zalost, tadasnjem legalnom rukovodstvu je bilo previse stalo do toga sta kaze neka stara, izlapjela, evrposka kuja jajara a manje cinjenica da je tvoje ono gdje cizma vojnika Armije RBiH stupi.
Razumijem zabrinutost da bi bilo zlocina u Srednjoj Bosni i vjerovatno bi ih bilo da se zauzeo Vitez, N. Travnik, Busovaca. Medjutim, bilo je nacina da se to sprijeci. U Varesu su iza nas bili Balte (specijalna vojna policija 2 korpusa) pa ti glumi Ratka Mladica u Srebrenici, ako si konj.
Isto se moglo i ovde uciniti.
Naravno da Vitez nije isto sto Vares ali smo mi Vares uzeli u briljantnoj vojnoj akciji i nikakvih masovnih zlocina nije bilo.
Niko me ni tada nije nista pitao, ali sam stava da najgora taktika koju mozes izabrati je da budes neko kome neko treba da se smiluje. Na Vares se navalilo u vremenu kada nije bilo ni hrane ni municije u izobilju, ali je kod nas bila zestoka volja da se raskrsti sa izdajnicima i ne samo to ... zelja je bila da ih se do nogu porazi i ponizi, sto su na kraju i dobili.
Taktika tipa "znas ako mi njih ne napadamo oni ce pustiti malo brasna" je bila snishodljiva i pogubna. Ne pokusavam da budem general poslije bitke ... tadasnje rukovodstvo je radilo kako je najbolje znalo (barem se nadam) ali smatram da je bilo pogresno. Srednju Bosnu je trebalo zbrisati i ici pomoci Hercegovcima.

Meni sve donedavno nije bilo jasno šta je zaista HVO htio u Srednjoj Bosni i zbog čega im je sve to trebalo, zbog čega Ahmići, napadi na konvoje, granatiranje Zenice. Ovca u toru, odnosno HVO, je očekivao jednu stvar: Očekivali su HV konjicu koja će doći preko brda i riješiti stvar u njihovu korist. HV konjica nikada nije došla jer je Tuđman možda bio lud ali ne i glup i znao je šta bi slanje velikih trupa vlastite vojske u tuđu zemlju značilo: Izolaciju i sankcije.

Tako su Hrvati SB ostavljeni na cjedilu i zavaljeni do jaja. Hrvati SB su u suštini vrijedan i pošten narod kojem rat nije trebao. Sada znaju da su napravilli što nisu trebali i da Bošnjaci nisu zaboravili Ahmiće. Znaju da su u nekom potencijajnom budućem sukobu "donji", sabijeni su u enklave i malo ih. A Hrvatska ima svojih problema i previše.
kv99

#563 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

bach wrote:

Meni sve donedavno nije bilo jasno šta je zaista HVO htio u Srednjoj Bosni i zbog čega im je sve to trebalo, zbog čega Ahmići, napadi na konvoje, granatiranje Zenice. Ovca u toru, odnosno HVO, je očekivao jednu stvar: Očekivali su HV konjicu koja će doći preko brda i riješiti stvar u njihovu korist. HV konjica nikada nije došla jer je Tuđman možda bio lud ali ne i glup i znao je šta bi slanje velikih trupa vlastite vojske u tuđu zemlju značilo: Izolaciju i sankcije.

Tako su Hrvati SB ostavljeni na cjedilu i zavaljeni do jaja. Hrvati SB su u suštini vrijedan i pošten narod kojem rat nije trebao. Sada znaju da su napravilli što nisu trebali i da Bošnjaci nisu zaboravili Ahmiće. Znaju da su u nekom potencijajnom budućem sukobu "donji", sabijeni su u enklave i malo ih. A Hrvatska ima svojih problema i previše.
Odgovor na sta je je tzv hvo htjeo i planirao se treba traziti u periodu prije njihovog napada jer mnogi gledaju samo na onaj period kada su vec bili opkoljeni u onom trokutu NT-V-B ali zaboravljaju da na pocetku njihovog napada uopste nije bilo tako. Pisao sam o tome vec na prvoj strani :

Tzv hvo je u trenutku kada je dao ultimatum Armiji Bosne i Hercegovine i poceo napad iz Viteza imao kontakt sa tzv hvo u Travniku i Novom Travniku a preko njih i cetnicima na Vlasicu. Dalje je isto tako preko Rostova imao kontakt sa Bugojnom a preko njih dalje sa Hercegovinom ( Bugojno- Gornji Vakuf- Prozor i dalje ) a preko Kacuna je bila veza sa Kiseljakom i cetnicima. Prema zapadu je drzao podrucje skroz do Zenica i jedinicama tzv hvo u samom gradu.
Tako da je imao perfektan strateski i takticki polozaj , preko nekoliko pravaca je bio povezan direktno ili indirektno sa ostalim snagam tzv hvo i HV. Planirano je bilo da tzv hvo u Lasvanskoj dolini napadima na lokalne jedinice ABIH i civilno Bosnjacko stanovnistva zaokruzi tu teritoriju i djelovanjem sa vec povezanim snagama potpuno odsjece podrucje istocno od Zenice , tj linija Travnik-Vitez-Busovaca-Kiseljak od ostatka centalne Bosne i juznih djelova i tako bi dobili sah-mat i vojni slom ABIH a sa time i politicki pristanak na sve svoje zahtjeve koje su imali u tom trenutku.
Poslije tih napada u Lasvanskoj dolini i kroz etnicko cisenje uslijedio je drugi dio operacije , kada su napadima u Bugojnu i Travniku trebali da po njima samo jos i formalno da protjeraju ABIH i bosnjake. Treba se sjetiti da je tzv hvo Bugojno i Travnik smatrao de-fakto pod svojom kontrolom , kao "hrvatske " gradove gdje je imao vojnu i politicku kontrolu i gdje se smatralo da ce brzim i silovitim napadima uspjeti da ostvare i potpunu kontrolu.
Porazima u tim gradovima je onemogucen planirani sah-mat i oni su dovedeni u blokadu poslije separacije Kiseljaka od Busovace. Poslije toga im je ostalo samo da se nadaju da ce HV otvoreno sa svim svojim potencijalima da se ukljuci u agresiju a ne kao do tada prikriveno i sa " dobrovoljcima " po receptu Slobodana i cetnika.
Kada je Tudjman stavljen pred alternativu - cjelovita Hr bez podjele BiH ili podjela BiH bez cjelovite Hr ...izbor je pao na prvo i ostatak znamo.
iceman2010

#564 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by iceman2010 »

samo da zabiljezim da mogu pratiti.
mirage77

#565 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

Ja mislim da je ARBiH generalno dobro odradila posao u srednjoj Bosni s obzirom na okolnosti. Ako se vratimo u onaj period poslije pada Jajca stomak pocne da mi se okrece u kako losoj situaciji ukupno smo bili. ARBiH oslobodja sve sto je bilo nuzno da se odradi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Vareš, Kakanj. I na prostoru opcina Novi Travnik, Vitez i Busovaca iako nismo kontrolisali opcinska sredista kontrolisali smo znacajne dijelove opcina 50% u najgorem slucaju.HVO je rasijecen u dvije enklave:dolina Lasve i Kiseljak-Kreševo. Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije. Da ne govorim da je napadalo i sve sto se moglo skupiti od Capljine do Livna. Postavlja se pitanje sta bi smo dobili da smo isli na radikalno rjesenje-unistenje HVO u dolini Lašve i enklavi Kiseljak-Kreševo:
1. oslobodili bi slijedece snage: 308. novotravnicku, 325. vitezansku, 333. busovacku brigadu kao i snage manjeg ranga iz Travnika, Zenice itd.
2.ovima i snagama iz Sarajeva bi mogli da pojacamo pritisak na Kiseljak-Kreševo do unistenja (tu su posebno suplji pravci prema Kreševu. HVO je jako posjeo liniju prema Visokom,Fojnici i Košćanu, ali je oko Kreševa bilo dosta šuplje. Ovdje bi oslobodili dio snaga iz Visokog, 310. fojničku brigadu, dijelove 9. brdske brigade iz Hadžića i opet neke manje jedinice.
3.ovo sve zajedno bi bilo 1-1,5% teritorije BiH. Relativno kvalitetne teritorije naseljene sa manje od 50 000 Hrvata.
4. dobili bi neke važne komunikacije Travnik-Vitez-Busovača-Kiseljak
5.dobili bi vjerovatno zapaljenu tvornicu VITEZIT znači beskorisno

A sta bi izgubili:

1. ostali bi i dalje u strategijskom okruženju (treba li napominjati da je trebalo barem pola godine u 94. da se snage ARBiH oporave u logističkom i svakom drugom smislu da se krene sa znacajnijim akcijama protiv VRS u zonama svih korpusa). Tako da mi uopšte nebi mogli razmišljati o nekakvim ofanzivnim akcijama protiv VRS bez mira sa HVO-om.
2. Tudjman bi imao tada odriješene ruke da traži ono što je već držao u Hercegovini. Ovdje treba reci da snage HV i HVO-a nebi nama ni pera mogle odbiti ni na Gornjem Vakufu ni u Hercegovini, jer nisu mogli ni samim tim lokalnim snagama koje su se tu odlicno branile vec duzi period. Kako bi to sada uradile kada bi sve u srednjoj Bosni bilo rijeseno i mi dobili značajne slobodne snage.
3.vjerovatno bi bilo masovne odmazde prema HVO bojovnicima. Ne kao u slucaju Srebrenice jer Bošnjaci nisu zvijeri kao Srbi ali bi bilo. Ovo bi i nas prikazalo kao genocidase u ocima svijeta i oni bi nam se navalili na kosti. Dovoljno bi bilo recimo da nam prekinu humanitarnu pomoc.
4. Dakle dosli bi u jednu PAT poziciju. Bili bi jaki da držimo to što je odrađeno ali nebi mogli naprijed u nove ofanzivne akcije. A znamo sta su sve Srbi uzeli do tada.
5. To bi bilo iznurivanje i vodilo bi vjerovatno nekoj podjeli ne na dva nego na tri dijela po principu ko je sta jamio jamio.

Ovdje treba reci da nas je HVO ugrozio ozbiljno samo na jednom mjestu-Žepče. Cijela jedna divizija 37. ili tada OG 7 Jug na prostoru Tešanj-Maglaj je bila u okruženju. Na Žepču su uvijek bile naše značajne snage. I o tome bi valjalo malo popričati.
Jingo

#566 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Jingo »

mirage77 wrote:Ja mislim da je ARBiH generalno dobro odradila posao u srednjoj Bosni s obzirom na okolnosti. Ako se vratimo u onaj period poslije pada Jajca stomak pocne da mi se okrece u kako losoj situaciji ukupno smo bili. ARBiH oslobodja sve sto je bilo nuzno da se odradi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Vareš, Kakanj. I na prostoru opcina Novi Travnik, Vitez i Busovaca iako nismo kontrolisali opcinska sredista kontrolisali smo znacajne dijelove opcina 50% u najgorem slucaju.HVO je rasijecen u dvije enklave:dolina Lasve i Kiseljak-Kreševo. Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije. Da ne govorim da je napadalo i sve sto se moglo skupiti od Capljine do Livna. Postavlja se pitanje sta bi smo dobili da smo isli na radikalno rjesenje-unistenje HVO u dolini Lašve i enklavi Kiseljak-Kreševo:
1. oslobodili bi slijedece snage: 308. novotravnicku, 325. vitezansku, 333. busovacku brigadu kao i snage manjeg ranga iz Travnika, Zenice itd.
2.ovima i snagama iz Sarajeva bi mogli da pojacamo pritisak na Kiseljak-Kreševo do unistenja (tu su posebno suplji pravci prema Kreševu. HVO je jako posjeo liniju prema Visokom,Fojnici i Košćanu, ali je oko Kreševa bilo dosta šuplje. Ovdje bi oslobodili dio snaga iz Visokog, 310. fojničku brigadu, dijelove 9. brdske brigade iz Hadžića i opet neke manje jedinice.
3.ovo sve zajedno bi bilo 1-1,5% teritorije BiH. Relativno kvalitetne teritorije naseljene sa manje od 50 000 Hrvata.

A sta bi izgubili:

1. ostali bi i dalje u strategijskom okruženju (treba li napominjati da je trebalo barem pola godine u 94. da se snage ARBiH oporave u logističkom i svakom drugom smislu da se krene sa znacajnijim akcijama protiv VRS u zonama svih korpusa). Tako da mi uopšte nebi mogli razmišljati o nekakvim ofanzivnim akcijama protiv VRS bez mira sa HVO-om.
2. Tudjman bi imao tada odriješene ruke da traži ono što je već držao u Hercegovini. Ovdje treba reci da snage HV i HVO-a nebi nama ni pera mogle odbiti ni na Gornjem Vakufu ni u Hercegovini, jer nisu mogli ni samim tim lokalnim snagama koje su se tu odlicno branile vec duzi period. Kako bi to sada uradile kada bi sve u srednjoj Bosni bilo rijeseno i mi dobili značajne slobodne snage.
3.vjerovatno bi bilo masovne odmazde prema HVO bojovnicima. Ne kao u slucaju Srebrenice jer Bošnjaci nisu zvijeri kao Srbi ali bi bilo. Ovo bi i nas prikazalo kao genocidase u ocima svijeta i oni bi nam se navalili na kosti. Dovoljno bi bilo recimo da nam prekinu humanitarnu pomoc.
4. Dakle dosli bi u jednu PAT poziciju. Bili bi jaki da držimo to što je odrađeno ali nebi mogli naprijed u nove ofanzivne akcije. A znamo sta su sve Srbi uzeli do tada.
5. To bi bilo iznurivanje i vodilo bi vjerovatno nekoj podjeli ne na dva nego na tri dijela po principu ko je sta jamio jamio.

Ovdje treba reci da nas je HVO ugrozio ozbiljno samo na jednom mjestu-Žepče. Cijela jedna divizija 37. ili tada OG 7 Jug na prostoru Tešanj-Maglaj je bila u okruženju. Na Žepču su uvijek bile naše značajne snage. I o tome bi valjalo malo popričati.
317. Slavna brdska brigada Gornji Vakuf, na kojoj su razne mace, tipe Tigrova, Puma, i sličnih zvijeri polomile zubove :)
P.S: Obavezno ustajanje pri spominjanju imena iste!
bach

#567 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Jingo wrote:
mirage77 wrote:Ja mislim da je ARBiH generalno dobro odradila posao u srednjoj Bosni s obzirom na okolnosti. Ako se vratimo u onaj period poslije pada Jajca stomak pocne da mi se okrece u kako losoj situaciji ukupno smo bili. ARBiH oslobodja sve sto je bilo nuzno da se odradi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Vareš, Kakanj. I na prostoru opcina Novi Travnik, Vitez i Busovaca iako nismo kontrolisali opcinska sredista kontrolisali smo znacajne dijelove opcina 50% u najgorem slucaju.HVO je rasijecen u dvije enklave:dolina Lasve i Kiseljak-Kreševo. Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije. Da ne govorim da je napadalo i sve sto se moglo skupiti od Capljine do Livna. Postavlja se pitanje sta bi smo dobili da smo isli na radikalno rjesenje-unistenje HVO u dolini Lašve i enklavi Kiseljak-Kreševo:

A sta bi izgubili:

317. Slavna brdska brigada Gornji Vakuf, na kojoj su razne mace, tipe Tigrova, Puma, i sličnih zvijeri polomile zubove :)
U Gornjem Vakufu nikad nisam bio,ali čitajući razne HZHB forumu vidim tamo stalno jedno te isto pitanje : Kako zaboga miloga nisu uspjeli zauzeti taj Gornji Vakuf.

Evo šta pišu "dragovoljci" iz Hrvatske koji su umjesto oslobađanja vlastite države bombama ravnali mali gradić u tuđoj zemlji...
Ovo je koliko sam čuo bila najveća i najduža bitka u Hrvatsko-Bošnjačkom ratu...
Evo iz prve ruke . Osobno sam bio na tom ratištu . Baza mi je bila u selu Pidriš (koliko se sjećam ) a napadali smo , čini mi se Seoce ( nekakvo selo ) i još neka muslimanska uporišta , nemogu se sjetiti imena , bilo je to zima 93-94 g. Što se tiče HVO-a bolje da nije niti sudjelovao , pogotovo sve najgore o minobacačima iz Ljubuškog . [b]Inače HVO je bio komedija od vojske[/b] , jedino što su imali bolju opremu i vozila od nas . Netko od slavonskih gard, brig je gadno nastradao ( neznam 5 ili 3 gbr) Mi nismo imali većih problema , osim "podrške" HVO-a . Točno je da se koristilo svvo moguće topništvo , tenkovi ( tu nam je poginuo zap. tenkov. bojne ) VBR-i . E , da sad sam se sjetio imena jednog sela koje smo napadali :Vrse ( bar tako mislim ) i branili selo Dobrošin . Muslimani su su se veoma hrabro i dobro držali , tako da nije bilo velikih pomaka u crtama obrane . Najviše sam se "ježio" kada bi muslimani počeli u predvečerje sa svojim pjevanjem i molitvama , vjerujte ,gore je nego kada pucaju po vama :ne zna:. I bogu hvala , smjena je došla u sječnju 94 . Više se nisam vračao na to ratište :top: , i kakav je krajnji ishod bio ni danas ne znam , niti me zanimalo . Bilo je hladno kao u Sibiru :D . Nisam narodni heroj i drago mi je što me to ratište više nije vidjelo . Glava je ostala na ramenu :kava:

.... bas objasnjava da su to bili dobrovoljci vecinom.
Pretpostavljam da je bilo dobrovoljaca . Ja nisam . Kod Trilja kompletna kolona vozila 7.gbr je stala i tu smo skidali oznake sa uniformi , naljepnice i registracije sa vozila .To područje jednostavno ne mogu obraniti samo dobrovoljci , pogotovo ako ih dopadne zapovjedništvo HVO - a . Tu je trebalo biti čvrsto zapovjedanje i vojska koja izvršava zapovjedi bez puno mudrovanja , jer na kraju krajeva za to smo bili i plaćeni .
:dance: :dance: :dance: :dance:

A sada spektakl:

http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... nthc8.jpg/
revolver amidza

#568 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by revolver amidza »

Religious Fantastic wrote:Ono što mene interesuje više od svega je da li u ovome ima istine
Jesu li ustaše više krenule na Ahmiće, smrzosmo se", riječi su vojnika Armije Republike BiH raspoređenih na položaje kod Trusine, u jutro 16. travnja 1993. godine dok su čekali napad na Trusinu

Ova rečenica je dio transkripta presretenih radio-komunikacija zapovjednika na položajima u Trusini s glavnim stožerom Armije BiH u Sarajevu, kojim je zapovijedao Sefer Halilović. Haaško tužiteljstvo nije ni njega kaznilo, oslobođen je zbog zločina nad Hrvatima Grabovice. Za Trusinu nikada nije osuđen. Kako precizno stoji u transkriptima koje posjeduje Tužiteljstvo BiH, stalni upiti nestrpljivih pripadnika Armije Republike BiH, raspoređenih oko Trusine, bili su vezani uz napad na Ahmiće. Prema prikupljenim podacima iz postrojbi Armije Republike BiH, selo Trusina je već tijekom noći bilo opkoljeno, a prema navedenim transkriptima, samo se čekao signal da je počeo napad na Ahmiće kako bi se onda napala i Trusina.

Ako u ovome ima istine, zašto armijski vrh nije ništa poduzeo?! Šta je bio krajnji cilj?

EDIT: Znam da je Bakir jednom u 60 minuta spominjao transkript ovog razgovora (tada sam prvi put čuo za ovo) ali ne znam ko to posjeduje ili na koji nacin je on do toga dosao
dobro postavljeno pitanje,za trusinu ću čuti tek mnogo godina kasnije,.ali ovo bih oko ahmića
da sada ne ponavljamo stalno poznate fakte oko ahmića i zločina koji su hvo vojnici počinili,malo da okrenemo i pitanje armijskog vrha.
moj stav je da je armijski vrh dobro zajebao tu stvar,slučajno ili polu-slučajno,još se ne zna.
onaj ko malo bolje poznaje taj kraj,zna da su ahmići jedino selo sa većinski muslimanskim življem na putnoj komunikaciji vitez-busovača koje je baš uz tu komunikaciju,a odmah do njega su hrvatska šantići i nadioci.
isuviše bi bilo naivno smatrati napad na ahmiće sasvim neočekivanim, jer su tenzije u srednoj bosni bile tako jake da je rat visio o koncu,neki od "mudraca" u armijskom vrhu je morao predpostaviti da će hvo pokušati da tu komunikaciju drže pod 100% kontrolom, i ostaviti tako selo skoro pa nezaštićeno je užasan previd vojno-obavještajnih i planerskih struktura od strane 3. korpusa armije. naravno da brutalnost zločina nije mogao niti kakav vrač na pejotlu predskazati, svejedno je prosto nevjerovatno da u ahmićima koje su relativno brojno selo i koje u zaleđini je imalo armijsku širu pozadinu nije bilo ojačano odn da se u njemu nije stacioniralo barem 2 pješadijska voda koja bi bila tu za slučaj najgoreg,.nije da se nije moglo ili imalo,17.krajiška je imala svoj bataljon u kaćunima i tako u februaru spriječila pokušaj da hvo isti zauzme i uspostave komunikaciku busovača-kiseljak (što će se kasnije pokazati iznimno važnim) , dakle zbog čega se to nije uradilo u ahmićima ? bilo je nekakvih primirja razno-raznih, svejedno to po meni ne opravdava diletante u komandi 3.korpusa koji zbog svoje nesposobnosti i nedostatka vizije,također snose na duši žrtve ahmića. ovako su bukvalno na spavanju pobijeni,klasični lov na ljude koji ne bi bio tako izveden da je jedna kvalitetnija formacija bila stacionirana u njemu.
The 51st State

#569 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by The 51st State »

revolver amidza,

od prijasnjih topika sam upratio tvoje autenticno pisanje (ako se smijem tako izraziti), stoga se ni ovomu tom postu nema sta oduzeti, jednostavno takav rat, zbir propustenih i iskoristenih sansi, nazalost mi koje smo propustili i danas bole.
mirage77

#570 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

revolver amidza wrote:
Religious Fantastic wrote:Ono što mene interesuje više od svega je da li u ovome ima istine
Jesu li ustaše više krenule na Ahmiće, smrzosmo se", riječi su vojnika Armije Republike BiH raspoređenih na položaje kod Trusine, u jutro 16. travnja 1993. godine dok su čekali napad na Trusinu

Ova rečenica je dio transkripta presretenih radio-komunikacija zapovjednika na položajima u Trusini s glavnim stožerom Armije BiH u Sarajevu, kojim je zapovijedao Sefer Halilović. Haaško tužiteljstvo nije ni njega kaznilo, oslobođen je zbog zločina nad Hrvatima Grabovice. Za Trusinu nikada nije osuđen. Kako precizno stoji u transkriptima koje posjeduje Tužiteljstvo BiH, stalni upiti nestrpljivih pripadnika Armije Republike BiH, raspoređenih oko Trusine, bili su vezani uz napad na Ahmiće. Prema prikupljenim podacima iz postrojbi Armije Republike BiH, selo Trusina je već tijekom noći bilo opkoljeno, a prema navedenim transkriptima, samo se čekao signal da je počeo napad na Ahmiće kako bi se onda napala i Trusina.

Ako u ovome ima istine, zašto armijski vrh nije ništa poduzeo?! Šta je bio krajnji cilj?

EDIT: Znam da je Bakir jednom u 60 minuta spominjao transkript ovog razgovora (tada sam prvi put čuo za ovo) ali ne znam ko to posjeduje ili na koji nacin je on do toga dosao
dobro postavljeno pitanje,za trusinu ću čuti tek mnogo godina kasnije,.ali ovo bih oko ahmića
da sada ne ponavljamo stalno poznate fakte oko ahmića i zločina koji su hvo vojnici počinili,malo da okrenemo i pitanje armijskog vrha.
moj stav je da je armijski vrh dobro zajebao tu stvar,slučajno ili polu-slučajno,još se ne zna.
onaj ko malo bolje poznaje taj kraj,zna da su ahmići jedino selo sa većinski muslimanskim življem na putnoj komunikaciji vitez-busovača koje je baš uz tu komunikaciju,a odmah do njega su hrvatska šantići i nadioci.
isuviše bi bilo naivno smatrati napad na ahmiće sasvim neočekivanim, jer su tenzije u srednoj bosni bile tako jake da je rat visio o koncu,neki od "mudraca" u armijskom vrhu je morao predpostaviti da će hvo pokušati da tu komunikaciju drže pod 100% kontrolom, i ostaviti tako selo skoro pa nezaštićeno je užasan previd vojno-obavještajnih i planerskih struktura od strane 3. korpusa armije. naravno da brutalnost zločina nije mogao niti kakav vrač na pejotlu predskazati, svejedno je prosto nevjerovatno da u ahmićima koje su relativno brojno selo i koje u zaleđini je imalo armijsku širu pozadinu nije bilo ojačano odn da se u njemu nije stacioniralo barem 2 pješadijska voda koja bi bila tu za slučaj najgoreg,.nije da se nije moglo ili imalo,17.krajiška je imala svoj bataljon u kaćunima i tako u februaru spriječila pokušaj da hvo isti zauzme i uspostave komunikaciku busovača-kiseljak (što će se kasnije pokazati iznimno važnim) , dakle zbog čega se to nije uradilo u ahmićima ? bilo je nekakvih primirja razno-raznih, svejedno to po meni ne opravdava diletante u komandi 3.korpusa koji zbog svoje nesposobnosti i nedostatka vizije,također snose na duši žrtve ahmića. ovako su bukvalno na spavanju pobijeni,klasični lov na ljude koji ne bi bio tako izveden da je jedna kvalitetnija formacija bila stacionirana u njemu.
Slažem se Ahmiće. Trebala je u Ahmićima biti četa vojske. Posebno imajući u vidu šta je HVO značila ta komunikacija. Ali opet kažem generalno srednja Bosna je dobro odrađena. Ahmići su greška.
mirage77

#571 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

Jingo wrote:

A sta bi izgubili:

Jingo. Izleda da si iz Vakufa. Pa možeš li napisati nešto o 317. Koliko je imala ljudi, bataljona,kako su bili raspoređeni,šta se imalo od težeg naoružanja?
Nele9

#572 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Jingo wrote:
mirage77 wrote:b]Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije.[/b][/size]
Slazem se. Samo se ne mogu nacuditi kako je tadasnje armijsko rukovodstvo moglo preboliti da ovu brigadu nazove slavnom. Poznato je da su slavne i viteske bilo skoro ekskluzivno rezervisane za brigade koje su se borile protiv cetnika. Borba protiv ustasa se uvijek gledala pod drugacijom prizmom. Ponovo previse politike u vojsci.
Definitivno, G. Vakuf zasluzuje epitet grada - heroja.
mirage77

#573 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

Boldirano potvrdjujem kako istinito. Bio sam na ovom ratistu poslije zauzimanja Varesa. Sinhronizacija djelovanja VRS i HVO je bila takva da se radilo o istoj vojsci i 2 razlicite jedinice. Barem je meni tako izgledalo. Na ovom potezu Krusevo, i jos 2 sela (Zubete i Ravne ako se ne varam) cetnici su napadali po lijevom krilu a HVO po desnom.
I jedni i drugi su pusili, ali smo i mi imali znacajne gubitke.
Inace istine radi, sela su pala zbog zaostale bosnjacke odsutnosti osjecaja za realnost kod lokalnih jedinica.
Sela smo vratili u kontranapadu ali su do tada civili vec bili izmasakrirani, kuce djelimicno popaljene...Izbjeglo stanovnistvo se smjestilo privremeno u Solun. Nemam pojma gdje su otisli kasnije.[/quote]

Nele,

Vidim da si bio na ovom frontu oko Olova. To je pokrivala OG3 2. korpusa iz Kladnja. Tu su pored Olovske bile i 121. kladanjska i 322. vareska brigada. Koja je snaga ovih brigada? Brojnost, tehnika i organizacija? Koliko je bilo ispomoci ostalih jedinica 2. korpusa u toku rata?
Jingo

#574 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Jingo »

Ne mogu ništa pisati, možda sam bio tamo, a možda sam pročitao na jednom drugom forumu o tim ljudima. Svaka im čast! To je sve. Ima na jednom mjestu napisano mnogo o tom sukobu. Ukucaj u google ratu gonjem vakufu uskoplju forum i vidjet ćeš, ima 28 stranica.
Nele9

#575 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

mirage77 wrote:Boldirano potvrdjujem kako istinito. Bio sam na ovom ratistu poslije zauzimanja Varesa. Sinhronizacija djelovanja VRS i HVO je bila takva da se radilo o istoj vojsci i 2 razlicite jedinice. Barem je meni tako izgledalo. Na ovom potezu Krusevo, i jos 2 sela (Zubete i Ravne ako se ne varam) cetnici su napadali po lijevom krilu a HVO po desnom.
I jedni i drugi su pusili, ali smo i mi imali znacajne gubitke.
Inace istine radi, sela su pala zbog zaostale bosnjacke odsutnosti osjecaja za realnost kod lokalnih jedinica.
Sela smo vratili u kontranapadu ali su do tada civili vec bili izmasakrirani, kuce djelimicno popaljene...Izbjeglo stanovnistvo se smjestilo privremeno u Solun. Nemam pojma gdje su otisli kasnije.
Nele,

Vidim da si bio na ovom frontu oko Olova. To je pokrivala OG3 2. korpusa iz Kladnja. Tu su pored Olovske bile i 121. kladanjska i 322. vareska brigada. Koja je snaga ovih brigada? Brojnost, tehnika i organizacija? Koliko je bilo ispomoci ostalih jedinica 2. korpusa u toku rata?[/quote]

Kad sam prvi put bio gore, na lijevom boku, bila je kladanjska manevarska ceta i bili smo mi (ceta + dobrovoljci). Mene licno sto se tice, a neka se niko ne ljuti, Kladanjska ceta nisu bili jedinica s kojom bih ponovo volio da ratujem rame uz rame.
Olovnjaci (osim IKM-a) nisu uopste bili gdje je zemlja gorila. Ne mogu se sad sjetiti imena svih mjesta, ali znaci Macak i dalje prema desnom boku, to je bilo to.
Tu smo zestoko zasuti svim mogucim artiljerijskim orudjima. Prvi dan smo izdrzali 9 napada ukljucujuci direktne tenkovske napade sa zavidnom podrskom prage (20mm).
Prije nase smjene gore je bio jedan protivoklopni tim iz Gracanice i oni su roknuli jedan tenk. Ja sam odradio jedan posao koji nije vrijedan pomena ali ih je nakratko zaustavio a nasima je dalo malo morala.
Artiljerijske podrske s nase strane nije bilo. Receno nam je da postoje 4 minobacaca 120mm ali nemaju karte?!?
Znam da im je raja spominjala familiju vise puta tog dana.
Do tada sam bio vec prekaljeni borac sa zavidnim stazom u izvidjacko-diverzantskim akcijama (neskromno receno, ali ne lazem). Ali, za mene su ove borbe bile nesto zaista nevidjeno do tada. Pjesadijske borbe su bile tipa Bosko Buha i partizanski filmovi. Nevjrovatne stvari iz rambo filmova.

Drugi put (ovo je vec kada smo ih potisnuli), bio sam u selu (ili ispred sela). Cetnici su tu pokusali frontalni napad tenkovima i Tuzlanska jedinica (ne znam jesu li bili u sastavu PVO ili sta) su porokali 2 tenka raketama odmah u startu. Na tom dijelu, pjesadijom nisu mogli nikako proci osim jednim dijelom kroz sumu na desnom boku. Pored nas (jedinica velicine cete, oko 90-100 ljudi u tom trenutku) tu je bio i anti-teroristicki vod vojne policije. Jedan nas vod je isao u ispomoc na lijevi bok (gdje sam bio prvi put) kad je frka. S desne strane su nam bili lokalci (322). Drzali su dio gdje su nas cetnici i uje jedino mogli napasti pjesadijom na desnom boku (kroz sumu). Sto se nas tice, najrizicniji posao je bilo izvidjanje ili kada smo morali ici u ispomoc na lijevi bok. Ostalo je bilo plandovanje. Zakolji ovcu ili junicu i na razanj. Zivotinje su slobodno hodale. Bilo je stoke ubijene granatama, ranjene. Sreca da je bilo hladno.
E, ovi lokalci su nam bili veca briga nego cetnici. Prvo, ljudi su do juce trgovali s cetnicima (samo jedan dio njih naravno). Ratno iskustvo ravno nuli. Moral, hmmmm? Tako da smo jedan rov okrenuli prema njima i redovno smo ih posjecivali :D . Ukoliko odluce da bjeze, da mozemo docekati cetonje s te strane. Hvala Bogu to se nije desilo, jer bi bilo gutavo pravo.
Na ovom desnom boku smo zarobili UNPROFOR-ce. U jednom trenutku brunda na sve strane s desnog boka. Mi kontamo lokalci napustili liniju. Krenemo s jednom osom, 2 zolje i na put. Zamalo medjunarodni incident. :lol: I zaista smo ih zamalo porokali. Kontamo kakvi crni UNPROFOR-ci u ovoj nedodjiji. Kad ono stvarno nordijski zutalji. Usrali se, ruke gore, predaja, fazoni... Mi im onda prvo par psovki istresemo i onda im kazemo da se maknu jer ih cetonje mogu porokat tenkovima. Otisli su i naravno nisu se nikad vratili. Ja im ne bi gace prao. :lol:
U ovo vrijeme na lijevom boku je bila manevarska iz Doboj Istoka. Oni su imali doooosta ranjenih. Sjecam se vode dvojica vojnika jednog momka, ne moze vise covjek da stoji na nogama od detonacija (pogodili su mu rov 3 puta RPG-om).

Trebas imati na umu da u 2 korpusu u ovo vrijeme nema oslobodilacke brigade, znaci nista slicno 7 muslimanskoj npr. Kad rokamo, (zavisno od dijela ratista) skupe Zivinicke Ose, Sprecanski, Tigrove, Hapovce, 7 bataljon iz 107 gradacacke, nas, jos po koji IDV i onda se ide u borbu. Prednost je sto je svaka od ovih jedinica bila veoma mobilna i sposobna da odgovori bilo gdje u bilo koje vrijeme. Nedostatak je sto se veliki napadi nisu mogli praviti, ako nismo svi zajedno. A, onda je problem bio uvezanost, logistika, artiljerija...
Post Reply