AmiĐa_Idriz wrote:KONOBAR PONESI KOLU PA DA IDEMO U KREVET![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Romantika ...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- htcxone
#551 Re: Romantika ...
- vjesticanametli
#552 Re: Romantika ...
ama da mu je zlatan necu zrtvovati zivot i trositi ga na osvajanje i to sto si nabrojala........to je monstruozno i nije romantikastachu wrote:Potpis...FFC wrote:ljudi povrsno dozivljavaju romantiku. misle da je romantika gest ili stvaranje ambijenta, tipa svijece na mjesecini, poezija, itd.. otuda cesto ide glupo pitanje "sta je najromanticnije sta si uradio?".
romantika nije to. romantika je samo stavljanje ljubavi ispred svega a posebno ispred vlastitog interesa i spremnost da se bude povrijeđen i ranjiv.
na primjer: voliti cak i kad je uzaludno i bez ikakve nade i smisla i logike, zbog ljubavi zrtvovati zivot i sve ostalo u zivotu, biti spreman potrositi cijeli zivot osvajajuci jednu osobu i sl.
ove komercijalizovane ideje o romantici iz holivudskih filmova nisu romantika.
vita jela zelen bor voli te tvoj teuf
- Aleluja
#553 Re: Romantika ...
...ufff ne sviđa mi se tvoj primjer!FFC wrote:ljudi povrsno dozivljavaju romantiku. misle da je romantika gest ili stvaranje ambijenta, tipa svijece na mjesecini, poezija, itd.. otuda cesto ide glupo pitanje "sta je najromanticnije sta si uradio?".
romantika nije to. romantika je samo stavljanje ljubavi ispred svega a posebno ispred vlastitog interesa i spremnost da se bude povrijeđen i ranjiv.
na primjer: voliti cak i kad je uzaludno i bez ikakve nade i smisla i logike, zbog ljubavi zrtvovati zivot i sve ostalo u zivotu, biti spreman potrositi cijeli zivot osvajajuci jednu osobu i sl.
...i da volim to što nisam romantična tipična!
-
Eborg
#554 Re: Romantika ...
Vala ja ovdje samo vidim šta mi muškarci "moramo" činiti. Šta to djevojke/žene čine za svoje muškarce?
Meni je definicija romantike prilično jednostavna - bilo šta što činiš za partnera/icu kada on/ona to najmanje očekuje a zahtijeva malo veći angažman od ustaljenog, tj. da misliš na tu osobu kada ona to baš i ne očekuje od tebe. Pa bila to ta famozna čokolada koju kupiš na "sasvim običnom" 37. sastanku jer si se sjetio da to neko voli ili nekakva kućna večera na koju potrošiš 2 dana organizacije samo jer ti je stalo (što je toliki cliché za nekakav kao vrhunac romantike ali eto).
Shodno tome, šta to žene čine za svoje partnere? Vala nama bi dovoljno bilo i: "Evo od mene karte/novac za gorivo/moj automobil, idemo na piće u Mostar." ili "Pozovi prijatelje večeras u naš stan da gledate Ligu prvaka, napravit ću dobru mezu."

Meni je definicija romantike prilično jednostavna - bilo šta što činiš za partnera/icu kada on/ona to najmanje očekuje a zahtijeva malo veći angažman od ustaljenog, tj. da misliš na tu osobu kada ona to baš i ne očekuje od tebe. Pa bila to ta famozna čokolada koju kupiš na "sasvim običnom" 37. sastanku jer si se sjetio da to neko voli ili nekakva kućna večera na koju potrošiš 2 dana organizacije samo jer ti je stalo (što je toliki cliché za nekakav kao vrhunac romantike ali eto).
Shodno tome, šta to žene čine za svoje partnere? Vala nama bi dovoljno bilo i: "Evo od mene karte/novac za gorivo/moj automobil, idemo na piće u Mostar." ili "Pozovi prijatelje večeras u naš stan da gledate Ligu prvaka, napravit ću dobru mezu."
- Not My Idea
#555 Re: Romantika ...
Eborg wrote:ili "Pozovi prijatelje večeras u naš stan da gledate Ligu prvaka, napravit ću dobru mezu."
-
sha_ba
#556 Re: Romantika ...
Eborg wrote:Vala ja ovdje samo vidim šta mi muškarci "moramo" činiti. Šta to djevojke/žene čine za svoje muškarce?
- MedenoSrce
#557 Re: Romantika ...
Ja ga pozovem da skupa gledamo Ligu prvaka pa haltere obucem 
- Not My Idea
#558 Re: Romantika ...
Sebicno do srzi.MedenoSrce wrote:Ja ga pozovem da skupa gledamo Ligu prvaka pa haltere obucem
-
Eborg
#559 Re: Romantika ...
Apsolutno.
Još jedan dokaz aksiomu da ženske predodžbe romantike vrlo često ne funkcioniraju na masculinumima već samo zadovoljavaju vlastitu taštinu. 
- dale cooper
#560 Re: Romantika ...
Meni ne bi bio nikakav problem izabrati između haltera i fudbala. 
- MedenoSrce
#561 Re: Romantika ...
ja nisam rekla da je to romanticno ... 
-
Eborg
#562 Re: Romantika ...
Ali je bezobrazno. 
- MedenoSrce
#563 Re: Romantika ...
Moraju se znati prioriteti a i dogovorimo se ako ne bude golova na utakmici on moze pokusati hetrik
- Not My Idea
#564 Re: Romantika ...
MedenoSrce wrote:Moraju se znati prioriteti a i dogovorimo se ako ne bude golova na utakmici on moze pokusati hetrik
- respo
#565 Re: Romantika ...
jel obicni hettrik ili savrseni (lijeva desna i glava)?MedenoSrce wrote:Moraju se znati prioriteti a i dogovorimo se ako ne bude golova na utakmici on moze pokusati hetrik
- MedenoSrce
#566 Re: Romantika ...
ne znam na sta mislis respo al vec mi se ne svidja
- Not My Idea
#567 Re: Romantika ...
krenulo te danas MS, a?
- respo
#568 Re: Romantika ...
e onda otpada taj dogovor ako je decko perfekcionista 
savrseni hettrik podrazumjeva davanje gola desnom nogom lijevom nogom i glavom a ne recimo samo desnom nogom
savrseni hettrik podrazumjeva davanje gola desnom nogom lijevom nogom i glavom a ne recimo samo desnom nogom
-
Great Cornholio
#569 Re: Romantika ...
Kad bi se ovo što si ti napisao i citat koji je Fromm napisao u Umijeću ljubavi, malo iskombinovali i "pomirili" "to bi bilo to", a on kaže :FFC wrote:ljudi povrsno dozivljavaju romantiku. misle da je romantika gest ili stvaranje ambijenta, tipa svijece na mjesecini, poezija, itd.. otuda cesto ide glupo pitanje "sta je najromanticnije sta si uradio?".
Vjerovanje zahtijeva hrabrost, sposobnost da se preuzme rizik, spremnost čak da se prihvati bol i razočaranje. Tko god inzistira na sigurnosti i zbrinutosti kao osnovnim uvjetima života, ne može vjerovati. Tko god se zatvori u sistem obrane, služeći se suzdržijivošću i posjedovanjem kao sredstvima za svoju sigurnost, stvara
od sebe zatvorenika. Biti voljen i voljeti također zahtijeva hrabrost, hrabrost da se procijene izvjesne vrijednosti kao najviša vrijednost — i da se učini skok i stavi sve na te vrijednosti ( Erich Fromm - Umijeće ljubavi).
-
forel
#570 Re: Romantika ...
FFC wrote:ljudi povrsno dozivljavaju romantiku. misle da je romantika gest ili stvaranje ambijenta, tipa svijece na mjesecini, poezija, itd.. otuda cesto ide glupo pitanje "sta je najromanticnije sta si uradio?".
Nema gore kad si hronicni romanticar, vise puta mi se to desilo i sada nikako neke stvari izbaciti iz glave.Volio bih kad bi se mjenjao sa nekim za karakter i da postanem ravnodusan, barem bi bio malo manje psihicki utucen.Sto je najgore takvi ljudi su rijetkost, jer ispade da smo se mi rodili u pogresno vrijeme, danas je smuti, povali i nogom odvali - bukvalno.Dok neki se napatise da istu tu koju ce neki đaloman povalit dusu bi dali i za njen osmijeh...Romantiko muko moja
- burek_in_space
#571 Re: Romantika ...
Nemoj zajebavat' da cesh na ovu foru pokushati muntati?forel wrote: Nema gore kad si hronicni romanticar, vise puta mi se to desilo i sada nikako neke stvari izbaciti iz glave.Volio bih kad bi se mjenjao sa nekim za karakter i da postanem ravnodusan, barem bi bio malo manje psihicki utucen.Sto je najgore takvi ljudi su rijetkost, jer ispade da smo se mi rodili u pogresno vrijeme, danas je smuti, povali i nogom odvali - bukvalno.Dok neki se napatise da istu tu koju ce neki đaloman povalit dusu bi dali i za njen osmijeh...Romantiko muko moja
- ptičica
#572 Re: Romantika ...
GC, ovaj ti je citat za 10Great Cornholio wrote:Kad bi se ovo što si ti napisao i citat koji je Fromm napisao u Umijeću ljubavi, malo iskombinovali i "pomirili" "to bi bilo to", a on kaže :FFC wrote:ljudi povrsno dozivljavaju romantiku. misle da je romantika gest ili stvaranje ambijenta, tipa svijece na mjesecini, poezija, itd.. otuda cesto ide glupo pitanje "sta je najromanticnije sta si uradio?".
Vjerovanje zahtijeva hrabrost, sposobnost da se preuzme rizik, spremnost čak da se prihvati bol i razočaranje. Tko god inzistira na sigurnosti i zbrinutosti kao osnovnim uvjetima života, ne može vjerovati. Tko god se zatvori u sistem obrane, služeći se suzdržijivošću i posjedovanjem kao sredstvima za svoju sigurnost, stvara
od sebe zatvorenika. Biti voljen i voljeti također zahtijeva hrabrost, hrabrost da se procijene izvjesne vrijednosti kao najviša vrijednost — i da se učini skok i stavi sve na te vrijednosti ( Erich Fromm - Umijeće ljubavi).
-
forel
#573 Re: Romantika ...
burek_in_space wrote:Nemoj zajebavat' da cesh na ovu foru pokushati muntati?forel wrote: Nema gore kad si hronicni romanticar, vise puta mi se to desilo i sada nikako neke stvari izbaciti iz glave.Volio bih kad bi se mjenjao sa nekim za karakter i da postanem ravnodusan, barem bi bio malo manje psihicki utucen.Sto je najgore takvi ljudi su rijetkost, jer ispade da smo se mi rodili u pogresno vrijeme, danas je smuti, povali i nogom odvali - bukvalno.Dok neki se napatise da istu tu koju ce neki đaloman povalit dusu bi dali i za njen osmijeh...Romantiko muko moja
-
drugacetvrtina
#575 Re: Romantika ...
A ko ne voli romantiku?! (Mislim na one pri zdravoj pameti
) Lijepo je to kada neko zna stvoriti takav trenutak i na taj nacin usreciti drugu osobu. Ne mogu sada reci da sam dolazila na ideje da osmislim neku bas, bas originalnu stvar, ali sam sitnicama nastojala uljepsati neke momente. Bitno je da to druga osoba zasluzuje i da se to cini iz ljubavi, a ne iz povoda "to se ocekuje i podrazumijeva, pa cu uraditi".