Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lajk

#551 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

@FreakyStyley

...cijeli vikend ti sjedis i pises na ovoj temi :lol: poslije zavrsenog faxa sjedit ces ovako jer ces bit na birou i pisat i pisat na ovoj temi dok cu ja vec itekako radit što ja shvatam da tebe ubija u pojam al o tom po tom :) sretno ti :thumbup:

Ja nikad i nikog ne podcjenjujem u tome je razlika,a ti se potrudi pa ne dozvoli da te neko sa pfk (Kiseljak) ne nadmasi 8-) ocito ti je to najveca briga ,a nisi izgleda neki veliki potencijal,a moja ti je najveca zelja da zavrsis 10-kom i šef da ti bude neko ko je zavrsio u Kiseljaku
FreakyStyley

#552 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:@FreakyStyley

...cijeli vikend ti sjedis i pises na ovoj temi :lol: poslije zavrsenog faxa sjedit ces ovako jer ces bit na birou i pisat i pisat na ovoj temi dok cu ja vec itekako radit što ja shvatam da tebe ubija u pojam al o tom po tom :) sretno ti :thumbup:

Ja nikad i nikog ne podcjenjujem u tome je razlika,a ti se potrudi pa ne dozvoli da te neko sa pfk (Kiseljak) ne nadmasi 8-) ocito ti je to najveca briga ,a nisi izgleda neki veliki potencijal,a moja ti je najveca zelja da zavrsis 10-kom i šef da ti bude neko ko je zavrsio u Kiseljaku
Sve si upravu. Citas me kao otvorenu skriptu. Sve sto si rekla je tacno. :kiss:
Ericha100

#553 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Ericha100 »

@freakystyle

Pa ako je toliko prosto to sve, što su onda one jadne sale poluprazne na 70% predavanja na PFSA? Mislim meni je smiješno slušati te priče jer znam da ni ja nisam išla na taj isti PFSA na predavanja, zato što nisam morala, osim na onim udarnim predmetima, a njih ima maksimum 4-5 na cijeloj godini od ukupno 12-13. Dakle šuplja. :-)

:lol: Pisala sam ja par strana prije da sam završila sve do 4. godine u Sarajevu, pa tako i mjp kod Nežle i to s dvije devetke. Pa te priče koliko je nešto teško meni ne moraš pričati sve odlično znam. Usput upravno pravo još uvijek nisam položila na tom istom "bijednom" Kiseljaku, a izlazila sam dva puta i učila po knjizi, a što nisam položila pa baš zato što nisam imala nikakvih semestralnih aktivnosti iz tog predmeta i sad se spremam za usmeni. Sad ćeš ti opet naći neki bijedni argument da se mi nadalje raspravljamo, ali meni se fakat ne da. :D Meni je samo bilo bezveze gledati one postove o parcijalama od nekoga ko nije vidio sale jedne na bilo kom privatnom fakultetu, ali kao zna sve odlično kako šta funkcioniše, jer je pročitao na web stranici. :D

Da se razumijemo nije fakultet brate za svakoga. Ali to jednako važi i za privatni i za državni. Uostalom i ja se slažem da su na privatnim fakultetima najveća bijeda upravo studenti. Samo ne svi.

p.s. Taj isti PFSA je smijurija naspram jednog Pravnog u Beogradu ili Zagrebu. Zagreb i Beograd su smiješni naspram evropskih ili američkih. Mislim da svi skupa s Balkana nekom uvaženom američkom pravnom ne bismo mogli primisati a kamoli položiti LSAT onako od šale. Tako da mi je ovo prepucavanje skroz smiješno. Sve se svodi na tvoju motivaciju iza studija i učenje radi sebe kao budućeg stručnjaka u svojoj profesiji, ako ti je stalo da to budeš naravno, a ne radi ocjene ili da kažeš eto završio sam tu i tu.
FreakyStyley

#554 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

Nisam ni rekao da je PFSA neki ekstremno tezak fakultet, uopste nije i bolonja se lose primjenjuje, sve to stoji, samo sto je najlaksi i najsmjesniji faks na UNSA tezi nego najtezi na tim fus privatnim univerzitetima. Necu se ni ja vise raspravljat, niti ulazit uopste u ovu temu. Ja vam svima srecu i dobro zaposlenje zelim, samo se nadam da necu doc u situaciju da me neko ko je fakultet zavrsio u Travniku, Kiseljaku, Vitezu, Foci itd. nazove kolegom.
Last edited by FreakyStyley on 24/02/2013 23:22, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#555 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

BASS wrote:Ima toga da je bitna i lokacija. Zasto? Zato sto Kanton Sarajevo ima zakon o visokom obrazovanju i neki fakulteti su zatvoreni. Kao npr. onaj Philip Noel Baker. U SBK nema zakona. U tome je kvaka, fakulteti funkcionisu na osnovu neke vladine uredbe, zašto bi inace SBK bio plodno tlo za to?

A da je isti Ganic i ostali privatni u Sa i Travnik - nije. Kako? Eto barem na primjeru formiranja ocjena, ne moze isto biti kada na zavrsnom ispitu treba 60% i kada zavrsni ispit pregledaju i Englezi i kad treba 50% (a moze biti da i ne treba ako pokupis bodove po parcijalama) ili kad zavrsni ispit nosi 20%? To je drugo sto se ovi iz SBK unija zele da nakace ovim privatnim u Sa i da bude ono - sve je to isto - nije. Jedino je isto da nisu drzavni. Eto taj tvoj sin od jarana ili rođaka ili stagod, polaze redovno, u Travniku bi mozda na jednom roku diplomirao. Isto kao sto nije isto Ganic i drzavni (neki drzavni, npr.politicke nauke kod njega su neuporedivo bolje nego FPN,mozda i ekonomija,kompijuterske su mu smijesne u uporedbi sa etf) tako nije isto Ganic i Travnik. To je to. Kazem mozda ima dobrih studenata u Travniku, ne generalizujem ali to je individualno, u globalu gledano - gledano na prosjecnog studenta, te stvari nikako nisu iste.
Kolko znam ovaj fakultet je priznam u svim ustanovama i kantonima, cak i u inostranstvu. Zato i dalje ne razumijem u cemu je razlika?
BASS

#556 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Pa priznati su svi, ukljucujuci i one restoranske po RS-u, bar formalno.
Ne volim da se raspravljam na ovim temama jer ispadne da nesto pametujem ljudima i govorim kako je nesto moje vrijednije od neceg njihovog. Svako ima svoj put i papir nista ne garantuje. Svako bira sebi fakultet i zivi sa posljedicama tog izbora. Tako da - sve najbolje.
privremeni

#557 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by privremeni »

BASS wrote:Pa priznati su svi, ukljucujuci i one restoranske po RS-u, bar formalno.
Ne volim da se raspravljam na ovim temama jer ispadne da nesto pametujem ljudima i govorim kako je nesto moje vrijednije od neceg njihovog. Svako ima svoj put i papir nista ne garantuje. Svako bira sebi fakultet i zivi sa posljedicama tog izbora. Tako da - sve najbolje.

:thumbup:
Al, malo malo pa neko zapocne temu u stilu: Zna li neko kakav je taj i taj privatni fakultet ili univerzitet, da li je tezak i sl.
Mene licno to asocira na pokusaj samoreklame od tih privatnih institucija, jer ne mogu zamisliti profil buduceg studenta, koji za takvu ozbiljnu zivotnu odluku, trazi misljenja po forumu, umjesto na licu mjesta.
nera18

#558 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by nera18 »

A zar je Nuric i na Internacionalnom predavao???
Dr. Kuca

#559 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

Kolko upratih nije :D
nera18

#560 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by nera18 »

ma ne shvataju ljudi da su u pitanju dva razlicita faxa :)))
veljaca

#561 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by veljaca »

BASS wrote:Pa priznati su svi, ukljucujuci i one restoranske po RS-u, bar formalno.
:thumbup:
pakica_

#562 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by pakica_ »

jesu se popalile ove moje kolege s PFK :D ja sam prva upisala u kiseljaku jer jeste lakse, i hebem onog ko kaze da nije :) nije lako, al' je lakse.. u odnosu na drzavni faks gdje te u mozak handri vecina profesora, ovamo te handri par, al' te handre da valja.. tipa hamzabegovica.. frajer je šou i neces polozit dok ne naucis da se na glavu nasadis.. al' on je jedan.. i raspolaze s takvim znanjem da ima pravo da trazi znanje! tako da mi mozete pricati o ne znam ni ja cemu da je razlog sto ste upisali PFK, al' svi znaju da se upisuje jer je lakse.. kol'ko para tol'ko muzike.. i neko rece da ne mozes dobiti ocjenu ako ne izadjes na zavrsni.. i to je laz! ako imas dovoljno bodova u predispitnim aktivnostima, uredno ti predloze ocjenu i ne moras doci na zavrsni.. mozete pricati nekome ko nije tamo na faksu.. ja jesam i bila bih treca godina na pravu, al' u panjevima, da se nisam dole prebacila..
a za ove s drzavnog ponavljam: nije lako, ali je lakse :) i nije bas da je lakrdija, jer fakat ima drama dobrih profesora/predavaca, i ne dam da mi se s*rete na diplomu koju cu akobogda dobiti dogodine :P :P
MedenoSrce

#563 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by MedenoSrce »

ima li u kiseljakuu ili travniku medicina, ja bih to da upisem?
Miki123

#564 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

pakica_ wrote:jesu se popalile ove moje kolege s PFK :D ja sam prva upisala u kiseljaku jer jeste lakse, i hebem onog ko kaze da nije :) nije lako, al' je lakse.. u odnosu na drzavni faks gdje te u mozak handri vecina profesora, ovamo te handri par, al' te handre da valja.. tipa hamzabegovica.. frajer je šou i neces polozit dok ne naucis da se na glavu nasadis.. al' on je jedan.. i raspolaze s takvim znanjem da ima pravo da trazi znanje! tako da mi mozete pricati o ne znam ni ja cemu da je razlog sto ste upisali PFK, al' svi znaju da se upisuje jer je lakse.. kol'ko para tol'ko muzike.. i neko rece da ne mozes dobiti ocjenu ako ne izadjes na zavrsni.. i to je laz! ako imas dovoljno bodova u predispitnim aktivnostima, uredno ti predloze ocjenu i ne moras doci na zavrsni.. mozete pricati nekome ko nije tamo na faksu.. ja jesam i bila bih treca godina na pravu, al' u panjevima, da se nisam dole prebacila..
a za ove s drzavnog ponavljam: nije lako, ali je lakse :) i nije bas da je lakrdija, jer fakat ima drama dobrih profesora/predavaca, i ne dam da mi se s*rete na diplomu koju cu akobogda dobiti dogodine :P :P

konačno neko pošten :D ja sad kad te krenu razapinjati, ubjeđivati kako ti ne znaš.. uu :D
pakica_

#565 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by pakica_ »

Miki123 wrote:

konačno neko pošten :D ja sad kad te krenu razapinjati, ubjeđivati kako ti ne znaš.. uu :D
barem mi (buduci) pravnici mozemo sr*t do besvijesti, tako da me to ne sekira :lol:
evo bas danas usmeno polozih kpp1 :D jesam ga morala nauciti, al' je legla sestica sto bi bio deveti ispit vec u junu.. majke mi, motivise te i da ucis, kad znas da ce bit lakse polozit ako stvarno znas.. nije mi se jednom u sarajevu desilo da nabiflam k'o hafiz i a okinem.. ovdje se to ne desava.. izmedju ostalog, zato vise volim svoj sadasnji fakultet :) i nek' je Bog na pomoci ovima na pfsa unsa :run:
Gavijalov

#566 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Gavijalov »

Zelim bih da cujem da li su se uspjeli zaposliti ljudi koji su studirali pravo i ekonomiju na privatnim fakultetima i u kojim firmama. Znam da je mnogo njih taj fakultet zavrsilo a vec su bili u radnom odnosu. Da li im je u tom slucaju poslodavac priznao diplomu i pomjerio ih na visi platni razred prema svojoj sistematizaciji radnih mjesta.

Hvala!
pravnicaa

#567 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by pravnicaa »

Zanima me je li ima neko da studira pravo na ovom fakultetu, 4 godina??
djulbehara

#568 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by djulbehara »

Pozdrav!
Mene zanima par stvari vezanih uz ova dva fakulteta u Travniku:
1.Postoji ovaj internacionalni univerzitet Travnik i sveuculiste Vitez u Travniku,koja je razlika???
2.Da li neko zna cijene za vanredne studente ili DL studente na pravnom fakultetu bilo kojeg od ova dva univerziteta?
3.Na kojem od ova dva univerziteta predaje prof.Nikola Grabovac?
4.Da li se priznaju vec polozeni ispiti na drzavnom fakultetu i ako da,koliko se placa to zadovoljstvo?

Unaprijed zahvaljujem ako neko nadje zivaca da mi odgovori.
LP
purgatorio

#569 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by purgatorio »

djulbehara wrote:Pozdrav!
1.Postoji ovaj internacionalni univerzitet Travnik i sveuculiste Vitez u Travniku,koja je razlika???
2.Da li neko zna cijene za vanredne studente ili DL studente na pravnom fakultetu bilo kojeg od ova dva univerziteta?
4.Da li se priznaju vec polozeni ispiti na drzavnom fakultetu i ako da,koliko se placa to zadovoljstvo?

LP
1. Oba privatna, UNT skuplji.
2. 2500 KM IUT Pravni
3. Ne znam tko je to.
4. DA. 150 KM za sve položene skupa.

*I da napomenem još, ukoliko već imaš zajamčeno radno mjesto i zato upisuješ, samo nastavi. Međutim, ukoliko je nešto drugo posrijedi, bolje ti je za te pare kupiti stado ovaca i otići čuvati na Vlašić, daleko je isplativije.
celeron

#570 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by celeron »

LP
1. Odvojeni Univerziteti nemaju nikakve veze jedan sa drugim
2. Univerzitet "Vitez" cijena je 2500km godina
3. Nikola Grabovac je rektor i profesor na Univerzitetu "Vitez" Travnik
4. Da priznaju. Broj priznatih ispita x10km

Za sve oni koji trabunjaju bezveze Univerzitet "Vitez" je jedan od najboljih univerziteta u BiH, ha privatni ha drzavni. Diplome su priznate i u NJemackoj na drzavnom nivou za studente Informatike i Zdravstva, dok su ostali u postupku priznavanja.....tacno je da je olaksan sistem polaganja jer se implementira "totalna" Bolonja, ali se ciljanjo uci. Nema zatupljivanja ogromnom teorijom a prakse ni na vidiku. Predavaci su eminentni profesori iz cijele regije, a ima i stranih profesora koji dolaze izvan Balkana pa i Evrope.

Zavrsio sam drzavni dvogodisnji, i nastavio n3 godinu na Univerzitetu "Vitez". Sve pohvale sto se mene tice.
akibhf

#571 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by akibhf »

celeron lažeš sam sebe i sve oko sebe. niko privatni nije upisao radi znanja. oni su tu radi ponosa, napredovanja bez muke, eliminisanja osjećaja niže vrijednosti, roditelja i njihove dječice i sl. posljedice su katastrofalne i za "studenta" i za deuštvo...
Darko12

#572 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Darko12 »

celeron wrote:

LP
1. Odvojeni Univerziteti nemaju nikakve veze jedan sa drugim
2. Univerzitet "Vitez" cijena je 2500km godina
3. Nikola Grabovac je rektor i profesor na Univerzitetu "Vitez" Travnik
4. Da priznaju. Broj priznatih ispita x10km

Za sve oni koji trabunjaju bezveze Univerzitet "Vitez" je jedan od najboljih univerziteta u BiH, ha privatni ha drzavni. Diplome su priznate i u NJemackoj na drzavnom nivou za studente Informatike i Zdravstva, dok su ostali u postupku priznavanja.....tacno je da je olaksan sistem polaganja jer se implementira "totalna" Bolonja, ali se ciljanjo uci. Nema zatupljivanja ogromnom teorijom a prakse ni na vidiku. Predavaci su eminentni profesori iz cijele regije, a ima i stranih profesora koji dolaze izvan Balkana pa i Evrope.

Zavrsio sam drzavni dvogodisnji, i nastavio n3 godinu na Univerzitetu "Vitez". Sve pohvale sto se mene tice.
Koje si godiste?
celeron

#573 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by celeron »

akibhf wrote:celeron lažeš sam sebe i sve oko sebe. niko privatni nije upisao radi znanja. oni su tu radi ponosa, napredovanja bez muke, eliminisanja osjećaja niže vrijednosti, roditelja i njihove dječice i sl. posljedice su katastrofalne i za "studenta" i za deuštvo...
Ti svoje misljenje ja svoj. Imam iskustvo jer sam zavrsio oba univerziteta i dr i privat. tako da ja znam gdje sam sta naucio. A uostalom ko to danas ide uopste na fakultet da bi nesto naucio? Ne znam jesil zavrsio ikakav fakultet, ali druze moj danas se ispiti polazu samo da bi se polozili, a ne da bi se naucilo ;)
JohnnyS

#574 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by JohnnyS »

celeron wrote:
akibhf wrote:celeron lažeš sam sebe i sve oko sebe. niko privatni nije upisao radi znanja. oni su tu radi ponosa, napredovanja bez muke, eliminisanja osjećaja niže vrijednosti, roditelja i njihove dječice i sl. posljedice su katastrofalne i za "studenta" i za deuštvo...
Ti svoje misljenje ja svoj. Imam iskustvo jer sam zavrsio oba univerziteta i dr i privat. tako da ja znam gdje sam sta naucio. A uostalom ko to danas ide uopste na fakultet da bi nesto naucio? Ne znam jesil zavrsio ikakav fakultet, ali druze moj danas se ispiti polazu samo da bi se polozili, a ne da bi se naucilo ;)

Image

Ne pada mi na pamet uvlačit se u diskusiju oko privatnih i državnih fakulteta, jer sam vidio morončina koji izlaze s najtežih državnih i genijalaca koji izlaze s privatnih fakulteta... al rečenica je antologijska :D
Großmeister

#575 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Großmeister »

Upišite Sveučilište/Univerzitet "Vitez"u Travniku. Diplome su nostrifikovane u Njemačkoj bez polaganja dodatnih ispita, a imaju i saradnju sa njemačkom firmom DZAV Presonaldienste koja posreduje pri zapošljavanju njihovih studenata u Njemačkoj. Šalju studente sa zdravstva i informatike na plaćene stručne prakse u Njemačku (bolnice i Deutsche Telekom). Mislim da su jedno osvježenje među privatnim univerzitetima.
Post Reply